dawidoos 19.01.05, 15:16 Proszę podać mi liczbę mnogą tych rzeczowników: 1. oko w rosole 2. ciemiężca Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: boso, na boso, na bosaka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 15:23 dawidoos napisał: > Proszę podać mi liczbę mnogą tych rzeczowników: > 1. oko w rosole > 2. ciemiężca > > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: boso, na boso, na > bosaka? Tak mi się widzi: 1. oka w rosole 2. ciemiężcy A z tych bosych to chyba wszystko. A nie wiem. Chora jestem i mam teraz zatrzymane myślenie;) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 17:41 zakrencik napisała: > dawidoos napisał: > > > Proszę podać mi liczbę mnogą tych rzeczowników: > > 1. oko w rosole > > 2. ciemiężca > > > > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: boso, na boso, n > a > > bosaka? > > Tak mi się widzi: > > 1. oka w rosole > 2. ciemiężcy > > A z tych bosych to chyba wszystko. A nie wiem. Chora jestem i mam teraz > zatrzymane myślenie;) Nie. Tylko boso i na bosaka. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 17:45 > > dawidoos napisał: > > > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: Poza tym - piszac na forum pytasz nas, a nie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 21:32 efedra napisała: > > > dawidoos napisał: > > > > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: > > Poza tym - piszac na forum pytasz nas, a nie sie. I tu cię mam!!!! Forma zwrotna czasownika 'pytać' jest dozwolona!!!! Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
dawidoos Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 22:17 heh :D nieświadomie to napisałem :P Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 22:26 dawidoos napisał: > heh :D nieświadomie to napisałem :P Co nieświadomie? Dobrze napisałeś i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 15:24 dawidoos napisał: > Proszę podać mi liczbę mnogą tych rzeczowników: > 1. oko w rosole No to zależy na czym ten rosół gotowany. Jeśli tak normalnie, bez żadnych ekstra niespodzianek, to : oka. > 2. ciemiężca ciemiężcy > > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: boso, na boso, na > bosaka? Według mnie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: jaka liczba mnoga? 20.01.05, 12:18 Na boso to byłoby tak jak na goło (ale inaczej, niż na wesoło). Albo goło, albo na golasa. Tertium non datur. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: jaka liczba mnoga? 20.01.05, 14:32 jacklosi napisał: > Albo goło, albo na golasa. Tertium non datur. Owszem, datur. Można też na tyn przykład bez majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
dawidoos Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 16:13 Pozwolę sobie przypomnieć: Jak pisać i mówić po polsku? Na pytania dotyczące ortografii i poprawności językowej odpowiada na bieżąco nasza "Gazetowa" specjalistka Teresa Kruszona. Więc tak... na pewnym dyktandzie napisałem: ciemiężcy i miałem uznane to za błąd ortograficzny. Reszty pytań nie komentuję, może jeszcze ktoś się wypowie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 16:17 dawidoos napisał: > Więc tak... na pewnym dyktandzie napisałem: ciemiężcy i miałem uznane to za > błąd ortograficzny. A może napisałeś przez 'rz':P:P:P To co wtedy? Ciemiężnicy:P???? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik się pokusiłam 19.01.05, 16:18 i zobaczyłam w słowniku. Patrzcie: 'tego ciemięzcę, tym jednym ciemięzcą; ci ciemięzcy, tych ciemięzców, tym wszystkim ciemięzcom' Odpowiedz Link Zgłoś
dawidoos Re: się pokusiłam 19.01.05, 16:22 Jeśli chodzi o CIEMIĘZCÓW, to wszystko już jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Skuś baba na dziada! 19.01.05, 16:27 zakrencik napisała: > i zobaczyłam w słowniku. Patrzcie: > 'tego ciemięzcę, tym jednym ciemięzcą; ci ciemięzcy, tych ciemięzców, tym > wszystkim ciemięzcom' > Pozwolę sobie zauważyć, że pytanie dotyczyło: ciemiężcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Skuś baba na dziada! 19.01.05, 16:45 ala100 napisała: > zakrencik napisała: > > > i zobaczyłam w słowniku. Patrzcie: > > 'tego ciemięzcę, tym jednym ciemięzcą; ci ciemięzcy, tych ciemięzców, tym > > > wszystkim ciemięzcom' > > > > Pozwolę sobie zauważyć, że pytanie dotyczyło: ciemiężcy. A ja o czym napisałam? O babciach klozetowych??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Skuś baba na dziada! 19.01.05, 16:53 >A ja o czym napisałam? O ciemięzcy :P /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Skuś baba na dziada! 19.01.05, 16:54 gdabski napisał: > >A ja o czym napisałam? > O ciemięzcy :P > > /Gdabski NO! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Skuś baba na dziada! 19.01.05, 20:31 ala100: > Skuś baba na dziada! Przepraszam za dywagresję, ale czy chodzi o to, żeby baba SKUSIŁA dziada, czy żeby SKUSIŁA SIĘ na dziada? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Skuś baba na dziada! 20.01.05, 18:52 stefan4 napisał: > ala100: > > Skuś baba na dziada! > > Przepraszam za dywagresję, ale czy chodzi o to, żeby baba SKUSIŁA dziada, czy > żeby SKUSIŁA SIĘ na dziada? > Dokładnie nie wiadomo. A niedokładnie to chyba chodzi o jakiegoś baba. PS Chyba mnie zezłościło, że to ciemięzca a nie ciemiężca i chciałam złośliwie, żeby coś tam i Zakrencikowi nie wyszło, czyłi żeby skusiła. Baba na dziada, o! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 17:47 dawidoos napisał: > Pozwolę sobie przypomnieć: Jak pisać i mówić po polsku? Na pytania dotyczące > ortografii i poprawności językowej odpowiada na bieżąco nasza "Gazetowa" > specjalistka Teresa Kruszona. Czy chcesz nam przez to zwrocic uwage, ze czekasz na odpowiedzi Pani teresy, a my powinnismy sie zamknac? > Więc tak... na pewnym dyktandzie napisałem: ciemiężcy i miałem uznane to za > błąd ortograficzny. Cos mi sie widzi, ze powinienes zmienic nauczycielke. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 17:53 efedra napisała: > Cos mi sie widzi, ze powinienes zmienic nauczycielke. Efedruniu, wymaż powyższe czemprędzej, bo Ci zarzucą nieznajomość... słownika ortograficznego :) A najlepiej używać słowa 'ciemiężyciel'. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 20:07 ardjuna napisał: > efedra napisała: > > > Cos mi sie widzi, ze powinienes zmienic nauczycielke. > > Efedruniu, wymaż powyższe czemprędzej, bo Ci zarzucą nieznajomość... słownika > ortograficznego :) > A najlepiej używać słowa 'ciemiężyciel'. A co ja zle napisalam? Czy powinno byc "cus mi sie widzi"? Czy "cos widzi sie mnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Efedrze - stanowcze nie !!! (hehehe) 19.01.05, 20:33 efedra napisała: > ardjuna napisał: > > > efedra napisała: > > > > > Cos mi sie widzi, ze powinienes zmienic nauczycielke. > > > > Efedruniu, wymaż powyższe czemprędzej, bo Ci zarzucą nieznajomość... słow > nika > > ortograficznego :) > > A najlepiej używać słowa 'ciemiężyciel'. > > A co ja zle napisalam? > Czy powinno byc "cus mi sie widzi"? Czy "cos widzi sie mnie"? Słownikom - stanowcze tak: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=7744 Odpowiedz Link Zgłoś
dawidoos Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 21:29 Hahaha:D nie, nie... chodzi mi o to, że ktoś napisał, że to nie są tematy związane z ortografią, a ja mu przypomniałem, że nie przedstawiamy tu problemów wyłącznie związanych z ortografią;) Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: jaka liczba mnoga? 21.01.05, 00:37 Liczba pojedyncza tego rzeczownika ma postać ciemięzca (z, nie ż), a liczba mnoga ciemięzcy. Oko (w albo na rosole) w liczbie mnogiej ma postać oka. Forma „pytać się” (kogoś) nie jest niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: jaka liczba mnoga? 19.01.05, 17:38 dawidoos napisał: > Proszę podać mi liczbę mnogą tych rzeczowników: > 1. oko w rosole Indianie Jonesowi podano kiedyś rosół z oczami. > 2. ciemiężca Może chodzi o ciemiężycę? > Chciałbym się takze zapytać, która z form jest poprawna: boso, na boso, na > bosaka? A pytaj. Tu panuje wolność pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra czegos sie nauczylam 20.01.05, 00:37 Nauczylam sie pisowni ciemiezcy (u mnie to i tak wychodzi poprawnie, bo nie mam polskich czcionek). Skojarzylam go raczej z lupiezca, a powinnam ze zwyciezca. (A przy okazji - czy lupiezca pochodzi od lupiezu?). Zapamietam. Ale dawidoos nauczycielke powinien zmienic, tak czy inaczej (My, Ja, Nam itp). Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: czegos sie nauczylam 20.01.05, 08:32 efedra napisała: > Ale dawidoos nauczycielke powinien zmienic, tak czy inaczej (My, Ja, Nam itp). Ależ Efedruniu, czyż Ty i Ja, czyli My, maMy coś przeciwko temu, iżby pisać Nas wielkimi (albo choćby tylko dużymi) literami? Przecież to Nam w niczym nie przeszkadza chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Mnie się zdaję... 20.01.05, 09:27 że My się chyba poddamy z tym 'Ja' wielką pisanym. W końcu tyle teraz anglicyzmów...:P Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mnie się zdaję... 20.01.05, 10:17 zakrencik napisała: > że My się chyba poddamy z tym 'Ja' wielką pisanym. W końcu tyle teraz > anglicyzmów...:P PoddajMy Się, ale nie ze względu na jakieś tam angolizmy, lecz przez wzgląd na Człowieków (czyli na Nas), albowiem Człowiek, jak powiadają, brzmi dumnie, toteż dumie tej na każdym kroku wyraz dawajMy szczery! Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Mnie się zdaję... 20.01.05, 11:41 ardjuna napisał: > zakrencik napisała: > > > że My się chyba poddamy z tym 'Ja' wielką pisanym. W końcu tyle teraz > > anglicyzmów...:P > > PoddajMy Się, ale nie ze względu na jakieś tam angolizmy, lecz przez wzgląd na > Człowieków (czyli na Nas), albowiem Człowiek, jak powiadają, brzmi dumnie, tote > ż > dumie tej na każdym kroku wyraz dawajMy szczery! Tak! Wróćmy do średniowiecznej mentalności:P Hehe:P Może zaowocuje to czymś w rodzaju tamtejszego gotyku heheh.... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Mnie się zdaję... 20.01.05, 18:07 zakrencik napisała: > Tak! Wróćmy do średniowiecznej mentalności:P Hehe:P Może zaowocuje to czymś w > rodzaju tamtejszego gotyku heheh.... ...albo pięknie płonących stosów, heheh... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Mnie się zdaję... 20.01.05, 18:26 ardjuna napisał: > zakrencik napisała: > > > Tak! Wróćmy do średniowiecznej mentalności:P Hehe:P Może zaowocuje to czy > mś w > > rodzaju tamtejszego gotyku heheh.... > > ...albo pięknie płonących stosów, heheh... ...i braku lazienek :((( Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Mnie się zdaję... 21.01.05, 01:26 efedra napisała: > ardjuna napisał: > > > zakrencik napisała: > > > > > Tak! Wróćmy do średniowiecznej mentalności:P Hehe:P Może zaowocuje > to czy > > mś w > > > rodzaju tamtejszego gotyku heheh.... > > > > ...albo pięknie płonących stosów, heheh... > > ...i braku lazienek :((( Wiesz... myć się raz na rok tak, jak to wówczas zwykli robić.......:P Odpowiedz Link Zgłoś