wlodekbar 01.04.05, 01:06 Jak lepiej: 'cyfra', 'cyfrak', 'cyfrowka' czy to samo, ale bez kawyczkow...? PS. Dla (co nieco) obeznanych z tematem: pomijam 'syfrak'... :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ardjuna Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 01:26 A mnie (mi???? hehehe) syfrak najbardziej odpowiada, bo jestem konserwa. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 08:51 Ja nawet autofokusa w swoim nie mam, ani automatycznej ekspozycji :-) No to ja śmierdząca konserwa jestem (niby taka stara). vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 10:56 vatseq napisał: > No to ja śmierdząca konserwa jestem (niby taka stara). Znaczy, taka z bombażem. Czyli bombastyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 11:21 :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 15:34 vatseq napisał: > :-) > > vatseq Ale zanim wybuchniecie - odpowiedzcie czlowiekowi! Ja bym uzyla cudzyslowu, jezeli "cyfrak" ma byc uzyty w tekscie na serio, a sadzac po zawodzie pytajacego, to bedzie co najmniej artykul, a moze i ksiazka. pzrd, e. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 16:29 Przy czym mnie chodzi o potoczne ('potocznosc :)) okreslenia. Nie pejoratywne. Cyfra, cyfrowka... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 18:13 wlodekbar napisał: > Przy czym mnie chodzi o potoczne ('potocznosc :)) okreslenia. Nie pejoratywne. > Cyfra, cyfrowka... A coz moze byc pejoratywnego w 'cyfrowosci'? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:15 Jest boom tej fotografii. Mlodzi ludzie kupuja aparaty cyfrowe (w mniemaniu wielu z nich 'analog' to anachronizm, jakies resztki, pozostalosci na rynku). Robia pierwsze zdjecia. Okazuje sie, ze jest na nich nadmiar purpury i niebieskiego, ponadto tzw. szum - cos o wiele brzydszego niz 'złe' ziarno. Wiele tez modeli ma znaczne opoznienie - od momentu nacisniecia spustu migawki do momentu za[osania zdjecia czeka sie na przyklad trzy sekundy, co naturalnie wyklucza wykonywanie wielu zdjec. Zawiedzeni wchodza na przyklad na forum 'Fotografia', przegladaja watki, i okazuje sie, ze wiele osob chwali sobie fotografie tradycyjna. I to wiele osob, ktore maja dolaczone linki ze swymi www, gdzie sa dobre, ciekawe zdjecia. A wczesniej naczytali sie poradnikow o fotografii cyfrowej, ktorych na rynku napaczkowalo, i ktore ją chwala pod niebiosa. Stad nb. moje 'zahaczenie' (w P.S.) o syfraka, ktory zostal tu podlapany. Syfrak wszak, jak wiadomo kojarzy sie ze wstydliwa choroba :). Ale przy okazji... Mogli mi tez pomoc, szelmowie :) Aha... A 'cyfrak' brzmi mi wlasnie pejoratywnie. 'Cyfra' i 'cyfrowka' nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:18 Aha.. I jeszcze jedno jest okropne w bardzo wielu modelach 'cyfr' - brak szczegolow 'w swiatlach'. Stad biale, wyzarte olamy na jasnych czesciach twarzy na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:07 wlodekbar napisał: > Przy czym mnie chodzi o potoczne ('potocznosc :)) okreslenia. Nie pejoratywne. > Cyfra, cyfrowka... Skoro przyjęła się 'lustrzanka', to i 'cyfrówka' się pewnie przyjmie. (Choć mi się kojarzy, nie wiedzieć czemu, z 'tirówką'...) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:19 A dlaczego nie tirowka z cyfrowka? :D Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:25 Tirowka dwa, tirowka dwa - zglos sie. Odbior. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:33 wlodekbar napisał: > A dlaczego nie tirowka z cyfrowka? :D Bo tirówka była pierwsza (przynajmniej na naszym, hm, rynku). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:42 Nie da sie ukryc :D Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:30 Juz sie przyjmuje. Tyle, ze jeszcze w tej chwili za cene 300 zlotych mozesz kupic aparat na film, z ktorego bedziesz uzyskiwal dobre zdjecia, a z takiej taniej cyfry' nie. Jesli bedzie kosztowala 20 x wiecej, to (moze) tak. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 22:26 ardjuna: > 'cyfrówka' się pewnie przyjmie. (Choć mi się kojarzy, nie wiedzieć czemu, z > 'tirówką'...) Jeśli tak, to na pewno się przyjmie. Cyfrowa kobieta przydrożna, której możesz precyzyjnie ustawić zum i samowyzwalacz a potem wyłączyć zasilanie i schować do futerału... Marzenie mas. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 02.04.05, 19:33 Dobre :D Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 04.04.05, 08:21 Lustrzanki cyfrowe też są! I dalej słowo 'lustrzanka' jest dla nich adekwatne, więc nie jest możliwe użycie precyzyjne tego słowa bez sprecyzowania technologii rejestracji obrazu: musi teraz być 'lustrzanka analogowa/chemiczne/srebrowa' lub 'lustrzanka cyfrowa' (określenie 'srebrowa' powszechnie używane jest np. we Francji - photo argentique, w przeciwieństwie do 'cyfrowej' - photo numerique). Moim zdaniem nei ma nic pejoratywnego w określeniu 'cyfra', jest to jednak wulgaryzm. Ja użyłbym zwrotu 'aparat cyfrowy', w ostateczności 'cyfrówka' - obie wersje __bez__ cudzysłowu, bo pojęcia te już dobrze zadomowiły się w języku polskim. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 04.04.05, 08:23 A tak w ogóle: lepiej robić na błonie (lustrzanką chemiczną/analogową) i, jeśli potrzeba, zeskanować negatyw lub diapozytyw skanerem, aby otrzymać fotografię w formie zdygitalizowanej. Nie leńcie się! Nauczcie się trochę teorii fotografii, a nie tylko "pstrykania"!! vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 04.04.05, 15:14 Do tego wlasnie namawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 04.04.05, 15:13 'Ja użyłbym zwrotu 'aparat cyfrowy', w ostateczności 'cyfrówka' - obie wersje __bez__ cudzysłowu, bo pojęcia te już dobrze zadomowiły się w języku polskim' Jednak i to drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 17:15 Dziekuje, Efedra :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 16:31 Bo niehermetycznie zapuszkowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 16:30 Konserwe nalezy zapuszkowac. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 18:13 wlodekbar: > Jak lepiej: 'cyfra', 'cyfrak', 'cyfrowka' Jak mały, to ,,cyfranek''. Jak większy, to niech będzie ,,cyfranciszek''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Aparat cyfrowy potocznie - czy w cudzyslowie? 01.04.05, 19:22 Alez! Cyrankiewicz mial na imie Jozef! I palil wiesz, jakie papierosy? Muchoboje 'Mazury' :) Odpowiedz Link Zgłoś