Dodaj do ulubionych

Telewizor jest bezkonkurencyjny

13.06.05, 12:16
Pokazał mi bowiem zapowiedź programu pewnej telewizji polskojęzycznej o
niejakim (niejakiej?) Atylli, władcy Hunów. Cisną mi się na usta różne wyrazy.

J.
Obserwuj wątek
    • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 13.06.05, 18:21
      ja22ek napisał:

> Pokazał mi bowiem zapowiedź programu pewnej telewizji polskojęzycznej o
      > niejakim (niejakiej?) Atylli, władcy Hunów. Cisną mi się na usta różne wyrazy.
      >
      > J.

Tyle 'różnych wyrazów' z powodu takiej drobnostki! Przecież i tak wszyscy
      wiedzą, że to Otylia, władczyni Hunek.:)

• ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 13.06.05, 21:40
      ja22ek napisał:

> o niejakim (niejakiej?) Atylli, władcy Hunów. Cisną mi się na usta różne wyrazy.

A telewizorowi się ciśnie Atylla per analogiam do Priscilla. Nie wymagaj za dużo
      od prostaczków z TV... Zresztą nie tylko oni popełniają ten błąd - jest tak samo
      częsty jak np. Ptolomeusz zamiast Ptolemeusz, również w tekstach historyków, o
      zgrozo.
    • vatseq Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 08:37
      Telewizja nadaje się albo do dyskusji na Forum humorum naszego gospodarza GW,
      albo na założenie odrębnego forum. Kffiatkuuf ci u niej dostatek.

vatseq
      • jacklosi Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 10:09
        Uświadomcie mnie, proszę, co jest złego w Atylli - władcy Hunów?
        • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 10:45
          jacklosi napisał:

> Uświadomcie mnie, proszę, co jest złego w Atylli - władcy Hunów?

No, sporo można gościowi zarzucić, a niektórym piszącym o nim - również to, że
          nie tę spółgłoskę mu podwajają.
          • ja22ek Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 11:37
            ardjuna napisał:

> No, sporo można gościowi zarzucić, a niektórym piszącym o nim - również to, że
            > nie tę spółgłoskę mu podwajają.

W tym kontekście przypomina mi się podobny problem nazwy pasma górskiego we
            wschodniej części Stanów Zjednoczonych: Appalachy, popularnie zwane
            Apallachami. Podwójne 'l' jest po prostu bardziej estetyczne, jak by
            powiedziała nasza niezapomniana Ala.
            • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 12:01
              ja22ek napisał:

> Podwójne 'l' jest po prostu bardziej estetyczne,

W każdym razie estetyczniejsze niż np. podwójne 'k' - wiele razy w tekstach
              spotykałem się z Atyllą czy Atallosem, ale chyba jeszcze nigdy z Atykką :)

> jak by powiedziała nasza niezapomniana Ala.

Spooooox... Może się złamie i wróci. W tym czy innym wcieleniu...

• jacklosi Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 14.06.05, 16:05
                Kurdemol, dziękuję. Słowo daję, że to dla mnie nowość, a książki historyczne
                czytuję. A czy węgierskie imię to też Attila?
                • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 15.06.05, 19:03
                  jacklosi napisał:

> A czy węgierskie imię to też Attila?

Pobieżna kwerenda internetowa wskazuje, że nasi bratankowie do złomu i szkła
                  rownież mają niejakie wahania co do pisowni tego imienia. Znalazłem nawet na
                  jakimś węgierskim forum dyskusję na ten temat; niestety, bardzo powierzchowna
                  znajomość węgierszczyzny nie pozwoliła mi zabrać głosu :) Guglowe badania
                  frekwencyjne zdecydowanie jednak przemawiają za podwójnym 't' (560 tys. do 18
                  tys. na stronach węg.).
                  Przy okazji zainteresowałem się etymologią 'Attyli'. Poniżej krótki raport z badań.
                  Otóż co do pochodzenia tego imienia attylolodzy podzielili się na trzy
                  zwalczające się obozy i jeden podobóz. Reprezentanci pierwszego twierdzą, iż
                  'Attyla' pochodzi od miejsca urodzenia owego wielkiego Huna; urodził się on był
                  mianowicie nad Wołgą, zwaną przez jeden z żyjących tam ludów 'Atil', a przez
                  inny 'Etil'. Drugi obóz dowodzi, że imię "Bicza Bożego" składa się z dwóch
                  członów: 'atta' = ojciec oraz 'il' = kraj, oznacza więc 'Ojciec Kraju'. Obóz
                  trzeci, ponoć najliczniejszy, obstaje przy twierdzeniu, iż owszem, 'Attila'
                  składa się ze starotureckiego 'atta' = ojciec (por. np. nowotur. Atatürk),
                  jednakowoż cząstka 'il' jest formantem diminutywnym, toteż całość należy
                  tłumaczyć raczej jako 'Ojczulek'. Powyższe trzy obozy skupiają przede wszystkim
                  reprezentantów turkologii tureckiej. Do tezy obozu trzeciego nawiązuje podobóz
                  germanofilny, który również przyjmuje, iż 'Attyla' oznacza 'Ojczulka', jednakże
                  słowo 'atta' nie pochodzi, broń Boże, z języka starotureckiego, lecz z gockiego.
                  Badacze ci jako dowód przytaczają zachodniogocki przekład Biblii (dokonany w IV
                  w. przez niejakiego Wulfilę, którego imię – jak łatwo się domyślić – oznacza
                  'Wilczka'), gdzie słowa 'Ata' używano w znaczeniu 'Ojciec'.
                  Imię 'Attil' zostało później przejęte przez Rzymian i przekształcone w 'Attila'.
                  Natomiast w "Pieśni Nibelungów", spisanej w XII w. w języku
                  średniowysokoniemieckim, Attyla występuje jako 'Etzel' - co zdaje się znów
                  prowadzić do jednej ze starożytnych nazw Wołgi...
                  Oprac. na podst. www.dbilink.de/Attila-Khan.html
                  :))

• m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 10:14
                    Fiu! fiu! Pozwól, że powtórzę za koleżanką Gol.otą (z wątku "Cium"):
                    Jesteś świetna, Ardjuno! :)
                    • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:04
                      Ten wątek zaczyna nabierać cech seksualnych. A Wszechmłodzież czuwa.
                      • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:10
                        ardjuna napisał:

> Ten wątek zaczyna nabierać cech seksualnych. A Wszechmłodzież czuwa.

A przecież Wszechmłodzież z samej już definicji cząstki wszech- powinna być
                        zwolenniczką wszechseksualności!
                        • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:18
                          Widzisz, droga Ayu M., szyld nie zawsze odzwierciedla prawdę o tym, co opisuje.
                          Że przypomnę tylko stary przykład z płotem, dziurą oraz napisem (i
                          Wszechpolakiem, który, hm, kolnął).
                          • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:24
                            ardjuna napisał:

> Widzisz, droga Ayu M., szyld nie zawsze odzwierciedla prawdę o tym, co
                            opisuje.
                            > Że przypomnę tylko stary przykład z płotem, dziurą oraz napisem (i
                            > Wszechpolakiem, który, hm, kolnął).

Ja jestem m-aya z powodów taktycznych; wszystkie inne były zajęte, a ja się
                            uparłam...
                            Ten przykład da się zacytować, bo nie kojarzę, choć sugestię z drugiej części
                            zdania owszem.
                            • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:31
                              m-aya napisała i opuściła znak zapytania. Winno być:

Ten przykład da się zacytować? Bo nie kojarzę, choć sugestię z drugiej części
                              > zdania owszem.
                              • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:40
                                m-aya napisała i opuściła znak zapytania. Winno być:

> Ten przykład da się zacytować?

Da się.
                                Był płot. W płocie sęk. W sęku dziura. A nad tym wszystkim napis (pewnie kredą,
                                nie sprayem, bo to dawno było). Napis głosił: DU** (oczywiście zamiast gwiazdek
                                były litery, w tym wypadku PA). Przechodzący Wszechpolak wziął tę informację
                                poważnie. I kolnął. I pogotowie miało robotę. (Przeżył, bo to nie było w Łodzi.
                                Dlatego tylu teraz Wszechpolaków).
                                • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:51
                                  Ach, jak pięknie spełniłeś postulat Słowackiego:
                                  "Chodzi mi o to, aby język giętki..."
                                  A ma to znaczyć, że wywieszam białą chustę (a może lepiej nałęczkę?)
                                  • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:56
                                    Miałem właśnie odrzec błyskotliwie, że lepsza biała chusta niż skalane
                                    prześcieradło, jednakże nie odrzekę, bo któż się jeszcze wyznaje w staropolskich
                                    obyczajach pokładnych (z wyjątkiem Wszechpolaków oczywiście).
                                    • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 15:01
                                      ardjuna napisał:

> Miałem właśnie odrzec błyskotliwie, że lepsza biała chusta niż skalane
                                      > prześcieradło [...]

Zapomniałeś o staropolskiej roli nałęczki, co to między ustami a brzegiem
                                      pucharu...

PS Telewizor rzeczywiście jest bezkonkurencyjny!
                                      • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 15:09
                                        Ja sobie tę nałęczkę (zwaną ponoć z angielska laf-knotem) dobrze zaknoto... e
                                        tego... zakonotowałem. Czuły-m jest bowiem na szczegóły.
                                        • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 15:17
                                          Otrzymałam zbyt wiele sprzecznych informacji, więc ogłaszm taktyczny odwrót.:)
                                          Cześć!
                                          • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 15:20
                                            Podobno w tym szaleństwie jest metoda. Ale ja też się chwilowo odwracam :)
                                            • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 20:12
                                              ardjuna napisał:

> [...]w tym szaleństwie jest metoda.

No to idę czytać stosowną rozprawę. Poznam metodę i wtedy Cię rozszyfruję.
                                              Do soboty!
                                              • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 21:58
                                                m-aya napisała:

> No to idę czytać stosowną rozprawę.

Tylko błagam, nie zamień się w Ofelię!
                                                Bo widzisz, ja słabo pływam :(
                                                • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 18.06.05, 18:14
                                                  E tam, Ofelia to nie mój genre. Myślałam o metodzie mistrza Rene.:)
                                                  • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 19.06.05, 12:15
                                                    Jeśli nie genre, to może chociaż gender...
                                                    Co do Rene, aluzju poniał. Bywa wszak, że się najpierw ma metodę, a potem,
                                                    niestety, rozprawę :))
                                                  • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 19.06.05, 20:52
                                                    ardjuna napisał:

> Bywa wszak, że się najpierw ma metodę, a potem,
                                                    > niestety, rozprawę :))

A po rozprawie zmienia się metodę? :)
                                                  • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 19.06.05, 21:41
                                                    Po rozprawie się zmienia miejsce zamieszkania :)
                  • ja22ek Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 11:36
                    Nie uwzględniłeś tylko etymologii Bańkowskiego, który tłumaczy to (dosyć
                    odjazdowo) jako "ode tła". Co by to miało oznaczać, nie wiem (autor chyba też
                    nie). Spotkałem też interpretację "od tyła", co by czyniło z Attyli jednego z
                    najsłynnijeszych gejów w historii.

Pozdrawiam
                    J.
                    • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:03
                      ja22ek napisał:

> Nie uwzględniłeś tylko etymologii Bańkowskiego, który tłumaczy to (dosyć
                      > odjazdowo) jako "ode tła". Co by to miało oznaczać, nie wiem (autor chyba też
                      > nie). Spotkałem też interpretację "od tyła", co by czyniło z Attyli jednego z
                      > najsłynnijeszych gejów w historii.

Bańkowski dał swą etymologię po pijaku, co nie znaczy, że można mu wybaczyć. Jak
                      wiadomo, picie nie zwalnia od myślenia.
                      Co do interpretacji tęczowej, to trzeba by teraz wyjaśnić, jak się ma do tego
                      niejaka Ildiko (nie licząc innych); chyba że ona była trans, co nie jest wykluczone.
                    • m-aya Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:16
                      ja22ek napisał:

> Nie uwzględniłeś tylko etymologii Bańkowskiego, który tłumaczy to (dosyć
                      > odjazdowo) jako "ode tła". Co by to miało oznaczać, nie wiem (autor chyba też
                      > nie). [...]

Życzeniem rodziców nadających imię było, by odciął się od tła, co spełnił z
                      nawiązką. Może być? (I wcale nie po pijaku!)
                      • ardjuna Re: Telewizor jest bezkonkurencyjny 16.06.05, 14:21
                        Gdyby Attyla była ona, to można by rzec, że rzeczywiście się odetła ode tła.
                        A może to Attyla był/a trans, a nie Ildiko?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka