Dodaj do ulubionych

Czy Maja a Majka to to samo imie?

25.06.05, 10:29
Obserwuj wątek
    • lilalach Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 25.06.05, 10:32
      Czy imie Maja to tosamo imie co Majka tylko inna forma czy są to 2 inne imiona,
      czy moja corka ma na imie Maja i wydaje mi sie ze kiedys w kalendarzu widzialam
      imie Majka i Maja osobno, osobiscie nie lubie jak ktos na moją Maje mowi Majka
      wiec dlatego pytam czy to jest to samo imie.
      • marecki997 Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 25.06.05, 18:00
        To tak samo jak Leszek - może być osobnym imieniem, a może być zdrobnieniem.
        Dlatego pan Możdżer zmienił imię z Lesław na Leszek - i tak wszyscy zwracali się
        do niego "Leszku".
        • teano_laura Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 25.06.05, 19:18
          marecki997 napisał:

> To tak samo jak Leszek - może być osobnym imieniem, a może być zdrobnieniem.
          > Dlatego pan Możdżer zmienił imię z Lesław na Leszek - i tak wszyscy zwracali
          si
          > ę
          > do niego "Leszku".

No bez przesady! To jak ktos ma na imię Jerzy to ma zaraz zmieniać na Jurek, bo
          wszyscy tak do niego mówią?
          Albo Tadzik Kowalski, zamiast Tadeusz Kowalski, bo i tak nikt nie
          mówi "Tadeuszu"?

Według mnie może to być zdrobnienie od Maja (bo IMHO Maja ma takie właśnie
          zdrobnienia podobnie jak Majeczka, Majusia, Majoszka itp) ale kto wie, czy
          Majka nie pojawiło się gdzieś jako samodzielne imię.

Zdrobnienia to w ogóle osobna sprawa uwarunkowana kulturowo i regionalnie, na
          przykład we wschodniej Polsce spotyka się Reniek jako zdrobnienie od Ryszard
          (że już o Ziutku nie wspomnę)
          A na przykład Aleksander - rosjanie mówią Sasza, ale mieszkający tam Polacy
          uparcie zdrobniają Alik, albo Olek

Jeśli nie podoba Ci się Majka, to póki dziecko jest małe, mówiąc o nim, podawaj
          swoje zdrobnienie, albo zaznaczaj, że tego akurat nie lubisz.
          • stefan4 Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 25.06.05, 20:02
            teano_laura:
            > (bo IMHO Maja ma takie właśnie zdrobnienia podobnie jak Majeczka, Majusia,
            > Majoszka itp)

To mi się najbardziej podoba zdrobnienie ,,Majoneska''. Czy moze mam pisać
            przez ,,z''?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • teano_laura Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 25.06.05, 20:37
              stefan4 napisał:

> teano_laura:
              > > (bo IMHO Maja ma takie właśnie zdrobnienia podobnie jak Majeczka, Majusia
              > ,
              > > Majoszka itp)
              >
              > To mi się najbardziej podoba zdrobnienie ,,Majoneska''.

ja wolę Majolika, ale już nie chciałam mieszać
              • stefan4 Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 26.06.05, 00:01
                stefan4:
                > To mi się najbardziej podoba zdrobnienie ,,Majoneska''.
                teano_laura:
                > ja wolę Majolika, ale już nie chciałam mieszać

Albo ,,Majteczka''...

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
              • maja9912 Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 26.06.05, 20:51
                Ja mam na imię Maja i zdrobniale te imię brzmi Majka, czeko tez nie lubię.
                Pozdrawiam
                • lilalach Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 27.06.05, 13:05
                  dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi jak to imie moze byc zdrobniale ale
                  i tak nadal nie wiem czy Majka i Maja istnieją osobno w kalendarzu czy nie,
                  chyba napisze do Majki Jezowskiej i zapytam czy Majka ma tez w dowodzie czy Maja.
                  • jacklosi Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 27.06.05, 13:08
                    Majka Jeżowska ma w dowodzie Maria. Słowo daję.
                    • ardjuna Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 27.06.05, 16:30
                      jacklosi napisał:

> Majka Jeżowska ma w dowodzie Maria. Słowo daję.

No wiesz co, Jack, nie podejrzewałem, że kobietom w dowody zaglądasz... Chyba że
                      zawód taki? :)))
                      • jacklosi Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 28.06.05, 09:54
                        Dawałem słowo w opariu o dogłębne studia czasopism ilustrowanych.
    • paninocy Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 04.07.05, 13:32
      Mi się wydaje, że to jedno i to samo imię :) W końcu Aleksandra->Ola->Olka to
      to samo imię albo Katarzyna->Kasia->Kaśka, albo Elżbieta->Ela->Elka
      Małgorzata->Gosia->Gośka.

etc. :)
      • teresa.kruszona Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 19.07.05, 18:55
        Majka to zdrobnienie imienia Maja. W „Słowniku nazw własnych” Jana Grzeni oraz
        w kalendarzach pojawia się tylko imię Maja (imieniny 9 kwietnia).
      • migota123 Re: Czy Maja a Majka to to samo imie? 28.08.22, 20:03
        Majka i Maja to 2 inne imiona. Moja córka Majka w papierach ma wpisane Majka, a nie Maja. To coś podobnego do Bartosz i Bartłomiej, niby to samo a 2 inne imiona
        • dar61 Maja to Maria a Jagoda to Jadwiga? 30.08.22, 11:33
          '...Majka i Maja to 2 inne imiona...'

Dowody?
          W pytaniu startowym proszono o wskazanie w kalendarzu konkretnych dat. Są jakieś antenatki, prognatki może? Jakieś święte?

'...Moja córka Majka w papierach ma wpisane Majka...'

Gratulacje należą się Wam, że przekonaliście do wpisu urzędników. Ciekawym wtedy Waszych argumentów.

Ponoć ostatnio już USC nie korzystają z obowiązującej w dziele imionologii i nazwiskologii urzędowej instrukcji - takie zapisy wtedy by nie przeszły.

'...To coś podobnego do Bartosz i Bartłomiej, niby to samo[,] a 2 inne imiona...'

Nie, mają to samo zdrobnienie, nie imię, ot i wszystko.
          Mocno różni je na przykład etymologia. Pierwsze ma pono rodowód słowiański - samo jest zdrobnieniem starodawnym, drugie to import.

Wojna o Maję (niegdyś polskie zdrobnienie w I i II Rzplitej dla Maria, kiedy dopuszczono je do użycia przez krześcijan) dziwnie pączkuje.

Sądzę, że ci rodzice, co u startu kasują imieniu swego dziecka możliwość zdrabniania, powinni usłyszeć, co o tym sądzą same dzieci.
          Ja wręcz słyszę:
          - Błeeee...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka