faustus 21.12.01, 14:52 To bardzo ciekawe zjawisko - czy można je także odnieść do wczesnej laciny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: Monoftongizacja dyftongów. 21.12.01, 21:32 Monoftongizacja dyftongów, czyli proces przekształcania się dwugłoski (dyftongu) w monoftong (samogłoskę prostą), na gruncie słowiańskim dokonała się w epoce przedpiśmiennej. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: Monoftongizacja dyftongów. 14.11.02, 18:12 Dziś pytanie, za rok odpowiedź. Wprawdzie odpowiedź powinna być na forum Łacina, ale z braku takiego odpowiem tutaj. Także dlatego tutaj, że monoftongizacji języki słowiańskie, w tym polski, zawdzięczają swój obecny kształt. No to do rzeczy. Oczywiście, że można odnieść. Ród Klaudiuszów jako patrycjuszowski nazywał się z dyftongiem '-au-', natomiast gdy jeden z jego przedstawicieli zechciał zostać trybunem ludowym, wystarał się o przesunięcie do plebsu, i zwał się wtedy ludowo Klodiuszem. Żródło „Żywoty cezarów" Swetoniusza, tamże anegdota o Wespazjanie i nieporozumieniu z dyftongami związanym. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Monoftongizacja dyftongów. 15.11.02, 14:30 Szkoda, a tytuł był taki intrygujący. Już chciałam lecieć tym dyftongom na pomoc. A może jakiś przykład z czasów przedpiśmiennej słowiańszczyzny? Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: Monoftongizacja dyftongów. 17.11.02, 18:30 Proszę bardzo: dauchja -> dusza Kailagastos- -> Celogost (Całogost) Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ ftongizacja 18.11.02, 11:46 Chyba jeszcze ciekawszym zjawiskiem jest dyftongizacja monoftongów. Bo zrobić z dwóch dźwięków jeden - cóż to za problem. Ale z jednego dwa - oto sztuka. Przykładów na to oczywiście mamy też moc, choćby angielskie przejście długiego 'i' w 'ai'. Nawet w dosyć konserwatywnej słowiańszczyźnie mamy w czeskim zamianę długiego 'u' w 'ou' ('trouba'), w polskim można się zastanawiać, czy dodanie protezy 'u' w wyrazach 'uociec', 'uorkiestra' też nie należy zaliczyć do tego typu zjawisk. No i żeby wyczerpać temat i czytelników, można jeszcze można wspomnieć o przekształceniu dyftongu w inny dyftong. Tu można przytoczyć przykład francuszczyzny: 'oi' przeszło w 'ua'. Jak to się mogło stać, zdumiewa mnie od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: Monoftongizacja dyftongów. 21.11.02, 10:00 Przypomniałem sobie, że to jeszcze nie wszystko. Oprócz monoftongizacji maiło miejsce zjawisko rozpadu dyftongów na składową samogłoskową i spółgłoskową, a to w sąsiedztwie innych samogłosek. Poniżej piękny przykład, wyjaśniający, dlaczego ten, co kuje to kowal: kauti -> kuti (kuć; monoftongizacja) kauą, -> kovą, (kowę, dziś kuję; rozpad) Uwaga: 'ą' oznacza tu nasze 'o' nosowe, niestety 'o' z ogonkiem nie miałem pod ręką. Podobną przyczynę ma rosyjska odmiana piet' - poju (śpiewać - śpiewam) i pit' - pieju (pić - piję). Odpowiedz Link Zgłoś