wlodekbar 29.07.08, 21:41 Wykonywanie zdjęć do celów kartograficznych Wykonywanie zdjęć dla celów " . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinokio81 Re: Przepaliło mnie, czyli... 29.07.08, 22:32 Ani jedno ani drugie nie brzmi najlepiej. Ja napisałbym raczej "w celach kartograficznych". "Do celów" to można strzelać, a "dla celów kartograficznych" ja rozumiem w ten sposób: fotograf wyznacza sobie kilka konkretnych "celów", to jest podmiotów, którym zaniesie zdjęcia i które to podmioty są organizacjami kartograficznymi (ewentualnie pojedynczymi osobami, ale jak najbardziej zajmującymi się kartografią) i dla tych "celów" te zdjęcia wykonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Przepaliło mnie, czyli... 30.07.08, 00:51 W kartografii jest pojęcie fotomapy [przed poprawieniem zdjęcia] oraz ortofotomapy [po sprowadzeniu np. do wspólnej skali itd.]. I komu to przeszkadzało... Wykonujmy po prostu zdjęcia kartograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Przepaliło mnie, czyli... 30.07.08, 04:05 Jajko Kolumba! Dziękuję :). Odpowiedz Link Zgłoś