Dodaj do ulubionych

Oglądacie transmisje z protestów?

22.07.17, 21:47
www.facebook.com/NewsweekPolska/videos/1528506147188738/
Wszyscy razem ręce w górę - obalimy dyktaturę!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 22.07.17, 22:36
      Tyle, co w wiadomościach. Dawniej na każde zgromadzenie publiczne należało mieć stosowne pozwolenie. Czy to już przestało obowiązywać? W tym wszystkim najbardziej bulwersujące jest zachowanie sędziów - jawne podżeganie do warcholstwa, groźby drugiego Majdanu, bazowanie na najgorszych instynktach motłochu ulicznego, manipulowanie tłumem za pomocą debilnych sloganów i frazesów. W tej sytuacji wystarczy drobna prowokacja, aby polała się krew. A potem co? Stan wojenny, wojska UE w Polsce, puste sklepy, dyktatura PO-rąbańców? Nie potrafię sobie wyobrazić, czym to się skończy.
      • issa-a Re: Oglądacie transmisje z protestów? 25.07.17, 01:52
        >Dawniej na każde zgromadzenie publiczne należało mieć stosowne pozwolenie.

masz na mysli PRL?

>jawne podżeganie do warcholstwa, groźby drugiego Majdanu, bazowanie na najgorszych instynktach motłochu ulicznego, manipulowanie tłumem za pomocą debilnych sloganów i frazesów.

jak w takim razie nazwiesz określanie, przez PISSowcow, oponentów politycznych, cytuje, "zdradzieckimi mordami", "kanaliami", "osobami specjalnej troski", "złodziejami i komuniastami", "esbecy vel ubecy", "gprszy spprt", itd?
      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 17:14
        leda16 napisała:
        > Tyle, co w wiadomościach. Dawniej na każde zgromadzenie publiczne należało mieć
        > stosowne pozwolenie. Czy to już przestało obowiązywać?
        Pozwolenie jest formalne. Nie można bez jakiegoś niezwykle ważnego powodu odmowić zgody na odbycie zgromadzenia publicznego.

>W tym wszystkim najbardziej bulwersujące jest zachowanie sędziów - jawne podżeganie do warcholstwa, groźby drugiego Majdanu, bazowanie na najgorszych instynktach motłochu ulicznego, manipulowanie tłumem za pomocą debilnych sloganów i frazesów.
        Kategorycznie zaprzeczam, że sędziowie podżegają , grożą, wzorują się na motłochu, manipulują, posługują się debilnymi sloganami i frazesami. Obejrzyj sobie (są tu )dwa takie zgromadzenia : www.facebook.com/pg/portalzamojski/videos/
        Podkreślam , to Twoje insynuacje są dla mnie bulwersujące. Owszem na demonstracje chodzą też sędziowie (jakim prawem im zabronisz) ale nie występują czynnie. Jeśli zdarzy się gdzieś, to są to sędziowie w stanie spoczynku.

>W tej sytuacji wystarczy drobna prowokacja, aby polała się krew. A potem co? Stan wojenny, wojska UE w Polsce, puste sklepy, dyktatura PO-rąbańców? Nie potrafię sobie wyobrazić, czym to się skończy.
        Do obowiązków Policji należy ochrona zgromadzeń. Armia Policjantów w Polsce jest o wiele większa niż "armia wojskowa". Każdy może sobie robić zgromadzenie przeciw zgromadzeniu...
        w odległości co najmniej 100 m. Tak , ze nie strasz, nie strasz,..
        Popatrz na to zalinkowane zgromadzenie. Jest prowokator. Jeden .... czym się kończy... wyśmianiem i odejściem faceta. Na jednym z podobnych miejskich zgromadzeń wykrzykiwała jakieś wyuczone sprzeciwy , jakaś nietrzeźwa osóbka. Pod koniec wyjawiła dziennikarzowi, że dostała za to 50 zł.... nie chciała powiedzieć od kogo.

• banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 23.07.17, 13:17
      Widzę, że tu spotkały się dwie opcje. Dodaje swoją, trzecią, środkową, której w PL jest sporo. Czyli - nie chcę rządów Jarosława, ale nie chcę i Schetyny. Nie ufam już PO, że poza swoimi interesami zrobią cokolwiek dla kraju. Nie ufam Kaczyńskiemu, tym bardziej, że jego zwolennicy zarazili się jego słownictwem i uważają swoich przeciwników za durniów.
      Polecam wszystkim przeczytanie wywiadu z 2007r.

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/225840,1,jak-uwodzi-jaroslaw-kaczynski.read

Nie ma w tej chwili, wg mnie, nikogo, żadnej formacji, która przedstawiłaby program naprawczy, swoją wizję gospodarki, a hasła "żeby się ludziom żyło dostatniej" już przerabialiśmy. Nie ruszone od lat tanie budownictwo mieszkań dla młodych, finansowanie Kościoła z podatków praktykujących i niepraktykujących, brak wspierania dla naukowców (grafen już nie nasz), brak reformy ZUS i likwidacji KRUS - to wszystko zostało niezałatwione przez ćwierć wieku. I nikt tego nie chce się podjąć zmienić. OK, 500 na dziecko to jest sporo dla biednych, ale jeśli dostają te pieniądze i bogaci i menele, to wymaga to reformy. A zawłaszczenie sądów, czyli likwidacja trójpodziału, to nic nam nie załatwia, a tylko Jarosławowi. Więc poszłam na taką demonstrację, ze świeczką w ręce. Jednak gdy ktoś przez tubę poddaje cokolwiek do skandowania (poza 'chcemy veto'), to przypomina się "niech żyje" pod trybuną 1-majową w PRL. Nie, Ledo, nikt mną nie manipuluje. Byłoby to conajmniej zadziwiające, gdyby wszyscy myśleli tak samo. Zawsze jest jakaś opozycja. I to nie są lepsi ani gorsi - po prostu myślą inaczej, czego innego pragną i nikt nimi nie rządzi, poza nimi samymi, ich poglądy wyrosły na ich doświadczeniach, wynikają z ich życiorysów, a nawet z tego, czego uczono ich w domach (u mnie Powstaniec Warszawski, żeby nie było). Z nimi trzeba rozmawiać, a nie ich lekceważyć i obrażać. Mam wrażenie, że właśnie ci, którzy tak łatwo używają obraźliwych określeń wobec swoich oponentów, są zmanipulowani. Żaden zdrowo myślący człowiek nie może przyjąć, że na demonstracje idą postkomuniści. Tak jak nikt myślący nie wierzył w 68 czy 80, że to chuligańskie zamieszki, sprowokowane przez kapitalistyczne wrogie rządy.
      Możemy mieć różne poglądy, ale mamy tę samą ojczyznę i ważniejsze jest, byśmy się szanowali, zastanowili się nad argumentami myślących inaczej, a nie dawali się ponieść negacji, niechęci i w perspektywie - nienawiści. To uniemożliwi współpracę i odbudowę kraju.
      Wszystkich po lewej, prawej i tych po środku pozdrawiam. Szukajmy charyzmatycznych przywódców tych opcji, taka trójka dałaby radę.
      • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 23.07.17, 23:59
        Przeczytałam ten artykuł sprzed 10-ciu laty. Żałosne środowisko rozplotkowanych, podgryzających się wzajemnie chłopów o mentalności gimnazjalistów. Ten ma "haka" na tego, ten na tamtego...a Garlickiego w łapówki nowoczesna SB-cja zwana CBA umoczył,a którą kaczor dyrygował... Istny magiel. Ani słowa o Polakach i Polsce, o wartościach i ideałach. W sumie cały godzien pogardy "obóz władzy". Owszem Banitko, uważam, że są lepsi i gorsi tak jak i myślenie jest lepsze i gorsze - np. realistyczne lub życzeniowe. Piszesz o programie naprawczym, tanich mieszkaniach dla młodych, niskich nakładach na naukę itp. A przepraszam, KTO te "tanie" mieszkania ma budować i za co? Rząd, partie polityczne? Czy może obcy kapitał zagraniczny ma dla Polaków budować "tanio", kosztem swojego bankructwa? Nie zauważyłaś, że przez te 30 lat nastąpiła i utrwaliła się zmiana ustroju i "tanio", to ci nawet przekupka ze straganu pęczku szczypiorku nie sprzeda. Gdy kupowałam własne mieszkanie, miałam prawie 40 lat i też nikt mi go tanio nie sprzedał. Więc z jakiej racji młodzi mają mieć wszystko już, zaraz, natychmiast i to tanio? Nawiasem mówiąc, to właśnie PiS podjął uchwałę o możliwości wykupu mieszkań spółdzielczych przez lokatorów za symboliczną kwotę. Skorzystały na tym dziesiątki tysięcy ludzi. Potem przeszło PO i taniocha się skończyła. Majątek narodowy został rozszabrowany drogą złodziejskiej prywatyzacji, państwowe zakłady produkcyjne sprzedane obcemu kapitałowi bądź doprowadzone do upadłości, w PGR wiatry hulają, padła Polfa produkująca tanie leki dla Polaków. Jest kapitalizm a w interesach nie ma sentymentów. Więc co tak na prawdę Twoim zdaniem władze mają teraz reformować? Zgliszcza po poprzednich ekipach? Reforma ZUS też już była. Powstał drugi filar, tzw. OFE. Gdy Polacy ufnie zgromadzili sobie na tym funduszu ponad 150 mld. zł. Rząd PO im te pieniądze po prostu...ukradł! Ale mieli "charyzmę", co? I takich to ludzi powinniśmy szanować...dobre smile Zresztą zapomniałaś o jednej podstawowej prawdzie - żeby reformować, trzeba mieć władzę. A obecnie nie ma żadnych podstaw do głoszenia przekonań, że PiS tą zdobytą władzę wykorzysta przeciwko polskiej racji stanu, jak zrobiły to poprzednie ekipy. Nie mam też złudzeń, że PiS, coś mi ujmie lub doda. Natomiast aferalne na niespotykaną skalę rządy PO dają podstawę, żeby tych ludzi rozliczyć, osądzić i raz na zawsze pozbawić dostępu do władzy. Więc tym bardziej nie mam zamiaru chodzić na jakieś demonstracje mające na celu obalenie rządu, wywijać szmatą na kiju i świeczkami w obronie koryt sędziowskich pasożytów, którzy mają emerytury 10x wyższe niż moja a w życiu nie zapłacili ani grosza składki emerytalnej. Mam nadzieję, że PiS starczy ikry, żeby tymi składkami ich obciążyć, poodbierać immunitety i zrównać w prawach z pozostałymi obywatelami.
        • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 01:09
          Nie zazdroszczę ew. tanich mieszkań młodym, bo bez takiej oferty ich się w kraju nie zatrzyma! Niestety, lobby deweloperskie i bankowe jest silniejsze. Zdarzają się takie inicjatywy w małych miasteczkach, ale tam nie ma wiele miejsc pracy. Bywały takie pomysły i realizacje już wcześniej - każdy musiał odpracować konkretną liczbę godzin, a mieszkania były losowane po zakończeniu budowy. To nie plotki, moja sąsiadka tak wypracowała mieszkanie w centrum Wrocławia. Chciałabyś, by wszyscy sędziowie mieli warunki pracy jak zwykły urzędnik magistratu, ale skąd wtedy znajdziesz chętnych na ten urząd? Z bezrobotnych absolwentów prawa? A dlaczego nie zabrać wczesnej emerytury policji? Przecież policjant po 40 śmiało może pracować za biurkiem, szkolić młodych, nie musi truchtem ścigać kieszonkowców czy złodziei samochodów. I tak można w nieskończoność snuć, co komu zabrać. A emerytom dodać 7,40smile
          Nie zazdroszczę sędziom ich uposażenia, a równanie w dół (a niech on też nie ma) jest mi obce. Jeśli są lepsi i gorsi, KTO ma prawo oceny? Wszyscy, którzy inaczej myślą, niż ja, są gorsi i głupsi? Na pierwszy rzut oka to można ocenić tylko brak kindersztuby, delikatnie ujmując, ale ja przyjmuję, że ci ludzie mieli nieszczęście wychować się w skromnych pod każdym względem domach, a dzięki PRL skończyli studia...
          A demonstracje są przeciwko podporządkowaniu sądów władzy ustawodawczej, demonstracje są nie w obronie sędziów, a w obronie demokracji, gdzie trójpodział ją zapewnia. Sędziowie, posłowie, lekarze i murarze są różni - uczciwi i nieuczciwi, mądrzy i głupi, kulturalni i chamscy. Nikt nie broni całej grupy. Gdyby zmiany w sądach dotyczyły - jak jest na świecie - warunków zostania sędzią, to byłabym ZA i mam wrażenie, że to poprawiłoby poziom sądów. Mianowicie na stanowisko sędzi można kandydować po kilkuletniej praktyce jako prokurator czy adwokat, to nie jest anonimowy aplikant, wiekiem też jest bardziej doświadczony, niż nasi młodzi sędziowie.
          Moim zdaniem PO jest skompromitowana, ale nie wierzę w państwo, rządzone przez słabego mgr prawa Z.(tu ufam prof. Strzęboszowi), nie ufam komuś (M), kto ceduje swoje prawa na pomocnika aptekarza, ani komuś, kto wyjeżdża do Londynu i namawia Polaków do powrotu do...Białegostoku. Z takim rządem daleko nie zajedziemy. Ale poczekamy, zobaczymy. Byleby tylko nie nakręcać się przeciwko sobie, szanować zdanie innych. To o nich mowa w "miłuj bliźniego swego", a nie o tych, którzy się z nami zgadzająsmile
          • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 08:54
            tak jak się z Tobą Banitko51 "zgadzam" w ocenie realiów naszej krajowej polityki to jeszcze chętnie dowiem się od Ciebie
            KTO i Kogo "widzisz" jako silę (partię, ugrupowanie, znaczącą siłę polityczną) jako naszego "wybawiciela" z tej mizery ?.
            Było - ŹLE, jest - ŹLE i cały czas (od 1989r.) rządzili (i rządzą!) nami: "złodzieje, post-komuniści, populiści i kombinatorzy.
            Konstytucja - ZŁA, sądownictwo - "LEŻY", zadłużenie Państwa - "kryminał", nadzieja na poprawę w osobie NAJWYBITNIEJSZEGO prezydenta w historii - ZAMORDOWANO, wraży kapitał (zagraniczny!) nam wspaniały majątek (Polfa, stocznie, huty i.... fabrykę nici bawełnianych w Ostrowcu) ROZSZABROWAŁ !.
            Dorosłe nasze dzieci nie maja: mieszkań (tanich!), pracy (porządnie opłacanej), miejsc dla Ich dzieci w żłobkach
            i przedszkolach, Szkolnictwo (Oświata) - LEŻY i tylko Jarosław Sprawiedliwy (z kotem!) może to wyprostować?.

"Kiedyś" (jak pamiętam z dzieciństwa) w sklepikach spożywczych stały (zawsze!) 3 (trzy!) beczki: ze śledziami, kapustą kiszoną i ogórkami! - KOMU to przeszkadzało i czy KTOŚ zagwarantuje nam iż to WRÓCI?
            Faktycznie, chyba TYLKO Jarosław Sprawiedliwy i w nim NADZIEJA!.
            Protestować? - w obronie tych sędzi-zlodziejii i Trybunału by taki "partyjniak" Rzepiński zarabiał 20 tys. zł./m-c a biedne emerytki nie miały na lekarstwa (z Polfy - bo TANIE!)?
            - Tfuj!

Ja na Wsi mieszkam (żeby Wsi, raczej: wiosce!), i to tak "zabitej deskami", ze jedna Sąsiadka spędza jesień i zimę na Dominikanie a druga - w Niceisad.
            Już mam demencję wiec nie kończąc Prawa (tylko żona jest z wykształcenia prawnikiem sad ) mam "autorytety" PRAWA
            ale to (chyba) klasyczny objaw mego "zdziecinnienia" (starczego!)
            Wiec proszę: "wytłumacz mi", - bardzo proszę.......

pozdr.,-
            • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 12:50
              Strasznie mnie zakrzyczałeś (te duże litery), czuję się więc nieco spostponowana smile (na melodię "Tylko koni żal" nucę Tobie) A widzę, że żal ci tych beczek dębowych, śledziowych, i nie ma ogórków wprost z beczki, ach, jaki to żal. Niech wróci nam wszystko, co było, a nie ma już wcale, siermiężna urniłówka i długie spódnice dla pań...
              ---
              A żebyś nie zazdrościł tej sąsiadce, co na Dominikanę lata, to zimą jest chłodno i trzeba nosić często sweter, sporo też pada.
              Twoje oddanie sprawie Jarosława daje Ci odznakę Mordeczki Niezdradzieckiej smile smile I tu - w ramach sentymentów muzycznych - ciśnie się pod gitarę Okudżawa z "Każdemu mądremu stempelek na łeb" smile
              • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 13:46
                Banitko.
                Jestem Tobie wdzięczna za cierpliwość w dyskusji z Ledą i Popaye.
                Decyzja Prezydenta potwierdziła konieczność wyhamowania pędu chorych ambicji PiS-uaru.
                Decyzja Prezydenta w 2/3 potwierdziła rację tych, co pospacerowali, pokrzyczeli, posłuchali
                autorytetów, wyrazili swoje oczekiwania od rządzących.
                Decyzja Prezydenta dała nadzieję, że jest Ktoś, kto słucha ulicy.
                Ja przed tymi dwojgu uciekam do przodu.
                pozdrawiam-JaBaśka
                • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 14:05
                  Nie ma za co, Mistrzyni, na razie mam cierpliwość. Ale tekst Popaye przyjęłam jako parodię.
                • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 16:10
                  Szanowna Pani Założycielko,-
                  proszę mi wybaczyć, ale Pani "wdzięczność" i Pani ocenę "cierpliwości" to ja mam.......

Dokładnie to tak m/w jak moje zadnie o "obywatelskiej odpowiedzialności, powodach i intencjach" dla których Adrian (czy jak Mu tam) ZAWETOWAŁ dwie (z trzech) "pod Kaczora" skrojonych Ustaw.
                  Mamy się cieszy?
                  Z faktu - owszem, ale intencje i powody (ogłoszone w występie p.prezydenta) - wcale mnie nie cieszą sad
                  Pani prof. Gersdorf - szefowa SN, przez 20-cia lat dzieliła 2-u biurkowy pokój ( na Katedrze Prawa UW)
                  z posł.Krystyną Pawłowicz - przecież tez profesorem Prawa!
                  Spytana w wywiadzie: ".... co sądzi o swojej koleżance i Jej "występach" w Parlamencie oraz co by Jej dzisiaj "powiedziała" ...." ,- stwierdziła iż, wbrew pozorom, - to bardzo miła i sympatyczna osoba a "powiedziała by" Jej:
                  " Kryśka - nie wygłupiaj się może więcej?!".

Może.... , weźmy przykład?

pozdr.,-
                  • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 17:29
                    popaye napisał:

" Mamy się cieszyć? "
                    i
                    " Może.... , weźmy przykład?"

Mnie "byle co" nie cieszy.
                    Jednak w czynie Prezydenta widzę pozytyw. Młodzi protestujący doświadczają satysfakcji ze swoich "spacerów", widzą skuteczność hałasu, okrzyków, deklamowania głosami artystów preambuły Konstytucji, nadziei, że "mury runą"..... i t.d.
                    i
                    Lubię "pozytywnie zakręconych", ale wygłupy Kryśki mnie nie rajcują, wręcz budzą odrazę.
                    I nie winię pani prof. Gersdorf za pracę przy swoim biurku, w tym samym pomieszczeniu,
                    co ta Kryśka.
                    Nie jestem na tym Forum z nikim na Pan/Pani!

Pozdrawiam-JaBaśka
                    • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 18:45
                      sorry, moja wina, ale ja, od wielu lat i z zasady nie przechodzę (łatwo) z nikim na "ty" ( i to nie ma nic wspólnego z np. z przyjęta formą you w jez.angielskim).
                      Ale..... Jesteś Założycielką i Administratorem tego Forum i Masz "prawa" które i dla mnie są "bezdyskusyjne"!.

Jestem fanatykiem "Społeczeństwa Obywatelskiego" i ciesze się iż szczere i z poczucia wartości swobód obywatelskich i pragnienia przynależności do kręgu europejskich wzorców demokracji - protesty, wywołały taki skutek.
                      Mam (z dotychczasowej praktyki Jego rozstrzygnięć) tylko wątpliwości czy ten "prezydent" (nie mój! - o czym zapewnił mnie - sam!, - w Jego jednym z poprzednich wystąpień!) uczynił to z przekonania (w co wątpię) czy.....
                      ze strachu!.
                      Nie mieliśmy szczęścia do prezydentów - fakt, ale takiego jak ten "upartyjnionego" to jeszcze nie było!.
                      Chętnie i natychmiast to "odszczekam" jak (w przyszłości) swoimi decyzjami udowodni, ze ta Jego "zmiana"
                      będzie na stałe!.

Właśnie oglądam ten PŁACZ PiS-działaczy i "krytykę" ich-prezydenta smile
                      (w sypialniach mamy wszędzie C++, ale w kuchni, gdzie przyrządzam sobie posiłek - nie, tylko zestaw "ogólnie dostępnych" kanałów TV wiec i jedyny dostępny program informacyjny: PiS-Info (Kurskiego).
                      KIT który tam się (ludziom) "wciska" przechodzi ludzkie pojęcie sad
                      Ale uwiadomili mi niebezpieczeństwo praktyki takich protestów.
                      Kluby Gazety Polskiej i "rydzykowe" towarzystwo tylko czekają by (przy następnej okazji) robić "kontrdemonstracje".
                      - a w razie ekscesów to "winny" już z góry będzie "wyznaczony" sad.

Bądźmy świadomi iż "partyjna swołocz" (obojętnie z której partii!) nie odda dobrowolnie swoich korzyści
                      i przywilejów (dla siebie i członków rodzin).
                      Więcej "Państwa" (Przedsiębiorstw, Urzędów, Agend i Spółek Skarbu Państwa) - to jednocześnie więcej miejsc "przy korycie" dla każdego z rządzących i obojętne z jakiej partii politycznej,- przez 28-lat praktycznie "sprawdzone".

PiS (i Ziobro) zamiast "brać się do roboty" (Tusk przecież "ociekł" do Brukseli i nie przeszkadza!) i "cofać immunitety" (i taka Ustawę opracować!) wszystkim Sędziom którym UDOWODNIONO postępowanie karalne lub rażąco "niemoralne" i poddawać Ich osądowi i powszechnemu ostracyzmowi - dalej "brnie" w polowanie "na głowy" (Gersdorf i Jej "podobni") bo TO (akurat) ma być przyczyną słabości polskiego Wymiaru Sprawiedliwości sad
                      NIC nie ma na celu jakiekolwiek "poprawy" to tylko "wojna Kaczora z Jego przeciwnikami".
                      A "przeciwnicy" to WSZYSCY po za liżydupkami i tymi "przy korycie" sad

pozdr.,-

• baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 21:32
                        Z wyjątkiem opinii o PO zgadzam się z Tobą (szczegółom spoko).
                        Nie należę do "Nich" formalnie, mentalnie tak.
                        Ostatnio Rulewski (w Senacie) w więziennym garniturku rozłożył mnie kompletnie,
                        Boże - mam oczy w mokrym miejscu.
                        Mieszkam w Łodzi-niepokornym mieście, pamiętam czołgi i koksowniki i nocne kolejki z synkiem (ur.1980) w wózeczku, po kawałek chińszczyzny na kartki.
                        Qrwa. Teraz jakiś s-syn Ziobro będzie szczekał na ludzi godnych pomników?
                        Kaczor będzie urągał Wałęsie? ?????? a gówno!!!!
                        Latem jestem baba ze wsi i nie bardzo mam siły "spacerować", demonstrować ze "szmatą na kiju" jak to określiła leda16-ta co nie ma nic do powiedzenia.
                        Obserwuję kochanych "krzykaczy" na FB i portalach transmitujących wiece i hece uliczne.
                        Telewizję tutaj mamy tylko tę od Kurskiego, trochę tvn i Polsatu reszta barachło.
                        Radio Tokfm wynagradza mi braki w programach tv.
                        Wracając do demonstracji; boję się prowokacji i reakcji policjantów
                        - no i o nich też się boję - źle chłopcy trafili/wybrali.
                        Pozdrawiam-JaBaśka
                        • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 21:43
                          www.facebook.com/NewsweekPolska/videos/1531052863600733/
                          bez komentarza.
                        • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 26.07.17, 01:33
                          nawiązując do Wałęsy - komentarz w mediach USA na gwizdy, gdy Trump powitał Lecha W -"komuniści w PL są jeszcze mocni" - bo oni nie zrozumieją, jak opcja PIS może gwizdać na legendę. Swoją drogą chyba trafili, bo te gwizdy - czy w trakcie wizyty Trumpa, czy na cmentarzu, to taki postradziecki bezkulturowy kwiatek.
                  • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 20:08
                    Pani Krystyna Pawłowicz nie jest profesorem prawa, ten tytuł u niej pochodzi z uczelni. Nie tak dawno wszyscy nauczyciele w szkołach średnich byli tytułowani "prof", nie mając żadnych takich nominacji naukowych. Jak pani KP, która podobno jest niezłym prawnikiem. Ale braki w kindersztubie, w słownictwie i sposobie zaspakajania apetytu ogromne, miała czas i okazję nadrobić to, czego w domu nie nauczono. I ma sporo złości do tych, którzy myślą inaczej, do tego ostentacyjnie wynosi się ponad innych, okazując pogardę. Za dużo tego, jak na parlamentarzystkę. Może jest miła za biurkiem, a sejm na nią tak działa? smile
                    • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 21:33
                      Pani K. Pawlowicz nie jest profesorem "belwederskim" (mianowanym przez prezydenta) - fakt!.
                      Ale jest profesorem "uczelnianym" (różnic akurat Tobie, Mila Banitko wyjaśniać nie muszę).

Spróbuj w środowisku PiS-u tylko napomknąć, ze Najwybitniejszy prezydent w historii Polski nie był "prawdziwym"
                      profesorem albo ...... pomiń Jego "tytuł" he,he: naukowy.
                      A "młodszy" Kaczor był taki sam profesor jak p. Pawlowicz.

To nie jest normalny Kraj!,- tylko na Pana prof.Bartoszewskiego ("watro być porządnym") można było pluć
                      "do woli"! sad
                      Wszak: "Polska dla Polaków" tylko że..... z (drobnymi) wyjątkami

pozdr.,-

• banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 13:55
                ale walnęłam knota. Ten mój tekst to nie pod melodię piosenki Rodowicz, a pod Okudżawy o Puszkinie.. ta demencja starszaków...
            • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 20:52
              popaye napisał: Już mam demencję wiec nie kończąc .... Wiec proszę: "wytłumacz mi", - bardzo proszę.......

Nie śmiał bym Ci coś tłumaczyć masz swój rozum, swoje poglądy.... i nie sądzę abyś mógł dać się przekonać. Nie mniej ośmielam się prosić Cie o przeczytanie tego co ja odpisuję na wpisy Ledy i Banitki. Odpowiedzi te dotyczą też częściowo Twoich obiekcji i wpisów.
          • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 12:31
            banitka51 napisała:

> Nie zazdroszczę ew. tanich mieszkań młodym,

Czyżbyś moje stwierdzenia odczytała jako zazdrość? Ale jeżeli znasz kraj, w którym rząd młodym ludziom za pół darmo rozdaje mieszkania, ogłoś to publicznie jak najszybciej. Polacy nawet boso i na piechotę tam polecą. I to nie jakieś "lobby" jest silniejsze. Silniejszy od roszczeń typu "daj", pracę, forsę, mieszkanie, itp. jest KAPITALIZM, w którym darmocha nie istnieje. Cóż sobie wyobrażasz, że dziecko L.Kaczyńskiego , moje, chłopa, robotnika, posła, itd złapie łopatę w garść i zacznie sobie mieszkanie budować? Nie. Ono musi tyle zarobić, żeby sobie to mieszkanie kupić. Zarobić, albo dostać w prezencie od rodziców, bo dzięki kaczystom tylko w tym przypadku podatku od darowizny nie zapłaci. Prowadzę jednoosobową firmę. Chętnie zatrudniłabym kilku bezrobotnych, gdyby przysporzyli mi dochodu. A ponieważ koszty inwestycji w ich zatrudnienie mi się nie zwrócą, wręcz przeciwnie, tylko pogorszą moją kondycję finansową, więc pracy im nie "dam" Proste, zrozumiałe? Rynkiem pracy nie rządzi teraz Państwo, tylko KAPITAŁ, głównie prywatny, więc pozbawiony sentymentów.

Chciałab
            > yś, by wszyscy sędziowie mieli warunki pracy jak zwykły urzędnik magistratu,

A jest w nich coś niezwykłego, co by usprawiedliwiało immunitet, nie płacenie przez nich składek rentowych i emerytalnych, stawianie się ponad prawem? Oświeć mnie jeśli łaska. Bo nadal będę tkwić w zacofaniu wynikłym z naszej Konstytucji, z art. o równości wobec prawa.

al
            > e skąd wtedy znajdziesz chętnych na ten urząd? Z bezrobotnych absolwentów prawa
            > ?

Spokojnie. Przy 18% bezrobociu? Kandydaci drzwiami i oknami będą się pchali i to my, społeczeństwo powinniśmy tych sędziów wybierać, a nie ich kolesie, kadencyjnie, demokratycznie, jak w USA.

A dlaczego nie zabrać wczesnej emerytury policji?

Popieram. Dlaczego nie? Zwłaszcza, że praca w policji jest głównie pracą koncepcyjną, za biurkiem.

A emerytom dodać 7,40smile

No, mnie już by satysfakcjonowało zwrócenie im zrabowanych z OFE 150 mld.zł. Aż tak daleko Twoja pomysłowość nie sięga? Szkoda.

> Nie zazdroszczę sędziom ich uposażenia, a równanie w dół (a niech on też nie ma
            > ) jest mi obce.

Ty znowu o tych emocjach, a nie o to chodzi. Odebranie niezasłużonych przywilejów, nadzór społeczny nad ich pracą, instytucja ławników jest dla Ciebie "równaniem w dół", płacenie składek też? Przecież to są tylko wyżsi urzędnicy państwowi a nie żadna "władza".

Jeśli są lepsi i gorsi, KTO ma prawo oceny?

My, suwereni, czyli obywatele rzekomo demokratycznej Polski.

> A demonstracje są przeciwko podporządkowaniu sądów władzy ustawodawczej,

A niby czemu nie mają być podporządkowani władzy ustawodawczej, którą Polacy wybrali w wolnych wyborach? A jeśli chodzi Ci o Konstytucję RP, to skoro w Konstytucji USA jest 27 poprawek, to czemu w naszej nie może być chociaż jedna?

Sędziowie, posłowie, lekarze i murarze są różni - uczciwi i nieuczciwi
            > , mądrzy i głupi, kulturalni i chamscy.

Moim zdaniem to absolutnie nieważne jacy są. Ważne są natomiast takie konstrukty prawne, które skutecznie odsuną od zawodu nieuczciwych, głupich i chamskich. Jeśli nie chcesz być okradana, nie umożliwiaj złodziejom bezkarności.

. Gdyby zmian
            > y w sądach dotyczyły - jak jest na świecie - warunków zostania sędzią, to byłab
            > ym ZA i mam wrażenie, że to poprawiłoby poziom sądów. Mianowicie na stanowisko
            > sędzi można kandydować po kilkuletniej praktyce jako prokurator czy adwokat, to
            > nie jest anonimowy aplikant, wiekiem też jest bardziej doświadczony, niż nasi
            > młodzi sędziowie.

Ja w nic nie wierzę i nikomu nie ufam, ale uważam, że to powinien być późniejszy etap umocnienia władzy. Jak pokazały choćby nasze jednostkowe doświadczenia, mając władzę można zmienić wszystko - przepisy prawne i ordynację wyborczą. Polsce potrzebna jest silna władza, a nie 40 koteryjnych partyjek, którym co kilka lat zwraca się wydatki za przegrane wybory.

Byleby tylko nie nakręcać się przeciwko sobie, szano
            > wać zdanie innych. To o nich mowa w "miłuj bliźniego swego", a nie o tych, któr
            > zy się z nami zgadzająsmile

Ach ten infantylny katolicyzm wplątywany w politykę wink Ale jeśli już wspomniałaś Leppera, to i to sobie przypomnij www.youtube.com/watch?v=Smk8CZlyJwk
            Historyczne 25 minut które ZAB*ŁY Andrzeja Leppera? Wojciech Sumliński komentuje!
            MASAKRACJA
            • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 13:31
              Nie będę się odnosiła do wszystkich Twoich uwag. Tym bardziej, że NIE ROZUMIESZ podstaw trójpodziału władzy. Nie czytasz ze zrozumieniem, odnosząc się do wyrwanych z kontekstu fragmentów.
              "Spokojnie. Przy 18% bezrobociu? Kandydaci drzwiami i oknami będą się pchali i to my, społeczeństwo powinniśmy tych sędziów wybierać, a nie ich kolesie, kadencyjnie, demokratycznie, jak w USA. "
              Z powyższego wynika, że chciałabyś, by Twoją sprawę sądził jakiś młody, niedoświadczony prawnik, który nigdzie pracy nie potrafił znaleźć. O sądownictwie w USA nie masz pojęcia, więc się nie wypowiadaj. Tam sędziów najpierw wybierają obywatele. I widzę, że demokracja jest Ci nie w smak.
              Nie wydaje mi się, żeby na tym forum komukolwiek trzeba było tłumaczyć, co to kapitalizm. Jednak, jak widać, nie masz pojęcia, ile robi się w krajach od wieków kapitalistycznych dla biedniejszych, ile jest budownictwa "komunalnego", a Twoja propozycja "dobra praca i bankowy kredyt na 50 lat" nie jest dla wszystkich. Z pewnością wiele młodych ludzi chętnie współbudowałoby swoje mieszkania, najwyraźniej nie masz wiedzy, jak wiele z tych młodych jest zdesperowanych i jak często brak mieszkania jest języczkiem u wagi w decyzji emigracji.
              Wywiad z Lepperem, co oczywiste, zaproponowałam do czytania, by kto chce mógł zorientować się, do czego dąży od lat JK i tylko z tego powodu.
              Swoją drogą tak walczysz o zniesienie przywilejów sędziów, a dlaczego nie chcesz zniesienia przywilejów kleru? Jeśli sędziowie mieliby nie mieć immunitetu, to posłowie także, rząd także, a suweren się ucieszy.
              A "infantylny katolicyzm" miał przypomnieć o wzajemnym poszanowaniu się w dyskusji, nie mieszaj go do polityki. I moje "miłuj bliźniego" nawiązywało to TWOJEJ sygnaturki.
              • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 15:07
                Moim zdaniem Banitko, w tej całej "hecy" która się teraz odbywa, jest jedno poważne niebezpieczeństwo:
                z przywilejów raz rozmontowanej, kulawej demokracji, pozbawionej wszystkich zabezpieczeń (Trybunał Konstytucyjny, Sad Najwyższy, niezależny od aktualnie rządzących polityków Wymiar Sprawiedliwości czy niecenzurowane albo "upartyjnione" (jak obecnie TVP i Polskie Radio) - Media, wszyscy następcy obecnej władzy będą korzystać a "oddawać", w najlepszym przypadku: "po plasterku" i to za każdym razem (pewnie) "po awanturze" sad

Kaczor to: rozróba, wichrzycielstwo, prywata i populizm "czystej wody", ale że te metody mają "krótkie nóżki" wiec
                pewny jestem iż to kwestia czasu kiedy Jego (i tę jego sprawiedliwą "paryje") diabli wezmą.
                Ale zaufania do ich "konkurencji" na polskim partyjnym horyzoncie,- też nie mamy!. sad

Jasne, "wszystkim" wiadomo iż ten łobuz Tusk "buchnął" worek pieniędzy "leżący" w OFE i wyjechał sobie do Brukseli
                by tam "ukryć się" przed Macierewiczem który "dowiódł" (z poważną, naukową "komisją") iż On strzelał "z kałacha" (Putin mu pomagał!) w stronę samolotu wiozącego Największego i Najwybitniejszego w naszej historii prezydenta!.
                Ale (zdaje mi eis), ze był jeszcze 2-gi worek (czy nawet dwa!) i...... gdzie on jest? - Pani "z broszką" zabrała czy Morawiecki? - ciekawe! smile
                Może niech oddadzą! to emerytury będą wyższe?.

Ja wiem iż "nie oddadzą" i nawet najmniejszej wzmianki o tym nie będzie, tylko wersja: "Tusk okradł"!.
                Na podobnej zasadzie, następcy Kaczora będą nam "oddawać" gwarancje demokracji.
                Przecież Nowoczesna - bez "szans", PO - skompromitowane, PSL ? - ci pójdą ze wszystkimi (nawet z Kaczorem) by utrzymać KRUS i dopłaty bezpośrednie z kasy Unii ( tylko "za kasę" są za pozostaniem w UE!).
                "Lewica"? - jaka lewica? bo populistyczne lewactwo to Kaczor a "inii" (ci od Millera) to niech bóg broni! sad
                To.... co nam (jeszcze) pozostało? - zwolennicy "demokracji" od Korwina czy Kukiza? albo "kibole" z narodowym "smrodem"?.
                Od tego "towarzystwa" to najprędzej "w łeb (pałą) dostaniemy a nie jakieś "gwarancje" smile

Sorry za ".... (te duże litery)" ale to były "krzyki rozpaczy" sad.

PS. Sąsiadce już mówiłem, ze. "głupia jest" iż jesienią ciągle lata na ta Dominikanę, ale Ona twierdzi, ze to z rozpaczy bo ma tam dom (od ponad 30-tu lat!) i..... nie wie co z nim zrobić sad
                Twierdzi tez iż mrozów, jak u nas na Mazurach (a i -30° C się "zdarza") to Ona tam nie widziała i nawet kozucha
                nigdy ze sobą nie brała! smile
                Ale teraz wiem, ze pewnie mnie oszukuje sad

Ta z Nicei (też ma tam dom!) to nawet o tym nie rozmawia tylko zaprasza (przyjedź, posiedź, "inna" zimę przeżyj)
                ale pewnie tez ..... kłamie! sad
                Tak to chłopa "ze Wsi" zawsze okłamują sad(

pozdr.,-

• banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 26.07.17, 01:53
                  Ja nie wierzę w uczciwość polityków, obojętnie której opcji. Jak nie zagarnięcie OFE, to dofinansowanie SKOKów, różnica tylko w nazewnictwie - tylko opozycja nazywa poczynania polityków "aferami", kryształowych ludzi nie ma, a honor to jakieś starocie upchnięte na strychu, zjadane przez myszy. Dla mnie jasne jest, że jak się dorwą do koryta, to garną do siebie, pewnie nie wszyscy, ale wielu. Niech sobie mają, ale niech dbają o kraj - gospodarkę i ludzi. Na razie nikogo nie widzę. Może po prostu młodzi, których jeszcze nie znamy?
                  ps wizją Korwina i narodowców bardzo mnie ubawiłeś smile
                  ps ps - kożuch na Dominikanie niepotrzebny, ale zimą wieje. A takiej zimy jak na Mazurach to w mojej wsi nie ma, nie trzeba od razu lecieć kilkanaście godzin, żeby było cieplej smile
              • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 24.07.17, 23:34
                Pozwól, że nie zniżę się do polemiki z argumentami i pewnikami typu: jesteś ciemna masa, nie wiesz, nie rozumiesz, nie masz wiedzy, pojęcia, itp. Szkoda czasu.
                Żegnam ozięble z domieszką ironii.
                • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 26.07.17, 01:37
                  Widzę, że masz talent dopisywania sobie tego, co nie napisane. Współczuję. Umiejętność przypisywania innym złych intencji szkodzi tylko Tobie. Żegnam.
        • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 20:46
          Ledo16 masz inne spojrzenie ...ale niezwykle cenne, w omawianym wątku. W większości zgodne z moim, zresztą je ujawniłem wcześniej. Ale polemizował będę z takimi fragmentami Twojej wypowiedzi, w których widać Twoją wielką stronniczość + w niewielkim stopniu "niedoinformowanie" :

....przyszła PO i taniocha się skończyła..... --
          • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 20:14
            czuk1 napisał:

a taniochy nie było i wcześniej... od czasów Nowej Polski ceny kształtuj
            > e rynek.[/i]

Była Czuk. Coraz mniejsza, ale była. Moje stypendium naukowe (za db. wyniki w nauce) miało siłę nabywczą obecnej najniższej pensji. Na stołówce akademickiej tyle jedzenia dawali za parę groszy, że w menażkach przynosiłam do domu dla rodziców i psa. Za Wałęsy kg bananów kosztował 1.50 a litr benzyny też coś koło tego.

Z tym rozszabrowaniem to powiedziałbym było inaczej. Była błędn
            > a, liberalna polityka gospodarcza. Wierzono w cudotwórczą siłę rynku i praw ek
            > onomicznych.

To Twoje rozumowanie opiera się na błędnych podstawach. Prywatyzacja i zmiana ustrojowa była starannie przygotowana przez Sorosa zanim naiwni robotnicy wraz z kapusiem Bolkiem usiedli do negocjacji.

Państwo zaniechało (nie tylko za PO ale za Balcerowicza i Buzka)
            > interwencjach w gospodarce, o strategicznych dziedzinach które powinny być dome
            > ną państwa, o ratowaniu wielkiego majątku narodowego poprzez prywatyzację (spół
            > ki pracownicze i podział molochów, doprowadzenie firm do stanu rentowności). O
            > tyle masz rację. Ale to już historia.

Ależ "państwo" to był właśnie Balcerowicz, Mazowiecki, Kuroń, itp. żydokomuna, która razem z Jaruzelskim kręciła gospodarką jak kundel ogonem. To może śmieszny filmik, jednak trafnie oddający istotę rzeczy. www.youtube.com/watch?v=FnztMIeDky4 Właśnie ta historia zdecydowała o tym, co jest obecnie. Na kradzież rujnującą czyjś majątek (w tym wypadku nasz, polski majątek) nie macha się ręką z lekceważeniem, tylko ściga i karze złodzieja. Jak usłyszałam w TV gadkę Mazowieckiego - "...oddzielamy grubą kreską..." natychmiast wypisałam się z Solidarności.

Dziś nie jest źle - dominują polskie fir
            > my , w tym ponad mln małych i średnich przedsiębiorstw. Odzyskuje się potrzebny
            > udział rodzimego kapitału w dziedzinach strategicznych. [/i].

Jest źle, a nawet bardzo źle. Małe i średnie polskie firmy nigdy nie odzyskają nawet kapitału zgromadzonego przez Państwo za 70 lat pracy całego polskiego narodu.

Lokowanie składek ubezpieczeniowych w OFE by
            > ło słuszne ale sytuacja budżetu, brak środków na emerytury bieżące i przekrocze
            > nie konstytucyjnego limitu zadłużenia zmusiło PO do częściowego zasilenia budże
            > tu ze środków wycofywanych (ustawowo) z OFE, na bieżące wydatki emerytalne ZUS.
            > PO nie ukradła środków emerytalnych lecz część ich przemieściła na potrzeby Z
            > US.[/i]

"Przemieściła" smile smile smile dobre sobie! W roku 1980 złodziej przemieścił z mieszkania moich rodziców część obrazów, sreber i porcelany w miejsce sobie wiadome. Nigdy nie odzyskali swojej, ubezpieczonej w PZU własności. Ubezpieczyciel i milicja stwierdzili, że...złodziej ich mieszkanie otworzył kluczem, więc odszkodowanie się nie należy.

Ale masz rację, reformowanie teraz polegać
            > powinno na przyspieszenia rozwoju Polski, stymulowaniu rozwoju gospodarczego.

Przecież PiS to robi. Efekty - spadek bezrobocia, wzrost Pkb, emerytur, uszczelnienie systemu podatkowego, poprawa życia dzieci ubogich, itp.

napływ inwestycji zagranicznych) obniżana jest pogarszaniem si
            > ę opinii o Polsce (warunkach inwestowania) i brakiem możliwości potrzebnej inte
            > rwencji/pomocy państwa dla inwestorów[/i].

Czy ja śnię Czuk?! Proponujesz państwowy interwencjonizm dla ZAGRANICZNEGO KAPITAŁU ???!!! W sytuacji, gdy nie stać go na interwencjonizm dla polskich firm?!

> -
            • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 23:09
              Najpierw Ledo muszę Ci przyznać ogólnie rację. I odszczekać niektóre moje spostrzezenia. Rzadko mi się zdarza w polemikach ale okazało się , że moje spojrzenie na tematy odbiega od rzeczywistości. O tym ,że jestem już do tyłu w swoich (nieaktualizowanych) poglądach na polską gospodarkę (ostatniego ćwierćwiecza) przekonałem się, czytając kilka opracowań. M.in.
              www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/03/gospodarczy-rozbior-polski-lupieska-transformacja-lat-1989-2014/
              niepoprawni.pl/blog/197/zrabowane-narodowi-majatek-po-prl-1989-0
              Nie mniej nadal będę polemizował z takimi Twoimi stwierdzeniami, ale nie dziś.
              pzdr

• leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 11:36
                Cieszę się Czuk, że mniej idealistycznie zaczynasz patrzeć na historię powojennej Polski, ale strasznie mnie wczoraj Twoja wypowiedź wkurzyła. Popieram liberalizm całym sercem i dlatego mówię Państwu - precz od naszych sumień, brzuchów, domów i kieszeni. Na demonstracje organizowane przez złodziei chodzić nie będę ani ich popierać. I jeśli demokracja ma być zamiennikiem terminu bolszewia, to precz z demokracją! Popatrz na socjalistkę Banitkę - Państwo ma "dać" tanie mieszkania dla młodych (dla starych już nie!), zagwarantować najniższe (2000 zł brutto) wynagrodzenie dla moich pracowników bo tyle i więcej wg. Niej Państwo powinno wydrzeć mi jako pracodawcy z kieszeni), kastowe przywileje dla urzędników sądowych nazwanych nie wiedzieć dlaczego "władzą", służb mundurowych, itp. Już nie pamiętam czego jeszcze ta zwolenniczka bolszewii "chce" od Państwa polskiego, ale wyraźnie sugeruje, że wszelkiego rodzaju socjalne chciejstwo ma być realizowane z kieszeni nas, ofiar rabunku i naszych dzieci. Ja (bo jeszcze pracuję) i mój syn mamy teraz pracować na tanie mieszkanie dla innych "młodych" zamiast mnie, swojej matce okradzionej przez żydokomunę zapewnić dostatnie życie na starość. Byle pedał powinien wg. moralności unijnej mieć możność rozliczenia podatku dochodowego ze swoim kopulantem, ale matka wdowa, ojciec - ubogi emeryt z dobrze zarabiającym dzieckiem już nie. Bo młodym tanich mieszkań potrzeba...Zapatrzeni jesteście w tą Unię jak dzikusy w szklane paciorki. Ale może Czuku i Basiu, to ja powinnam przeprosić za mój wulgarny język? Przecież rząd PO-srańców wcale nie ukradł z OFE naszych prywatnych składek rentowo-emerytalnych pozbawiając nas godziwych emerytur. On je tylko "przemieścił" do budżetu, nie pytając właścicieli o zgodę. Racja, który złodziej pyta, czy może przemieścić cudzy majątek, w tym MAJĄTEK NARODOWY, w dogodne dla siebie miejsce? On uważa, że skoro źle się rządził, to ma prawo okradać tych, którzy dobrze gospodarowali swoim mieniem. A poczytajcież sobie z Biblii Wy Katolicy, obrońcy złodziejskiej du..kracji i sędziowie polskiego Trybunału Stanu "Przypowieść o talentach" i przypomnijcie, jak postąpił Pan ze sługą, który powierzone mu talenty roztrwonił...Czyż Rząd nie jest sługą Suwerena a Trybunał Stanu nie ma obowiązku stać na straży Jego interesów? Poczytajcie ją koniecznie panu Schetynie w tą zapowiadaną gorącą jesień. Przecież On tak bardzo chce nam służyć...Może zrozumie, bo Żydzi są mądrzy, dlaczego ponownie do służby przyjąć Go nie chcemy. Zwolnione ze służby dla Narodu psychopatyczne parobki chcą nam zorganizować drugi Majdan! Trudno o bardziej wyraziste deklaracje ich intencji. Zorganizujmy im to, co społeczność w "Chłopach" Jagience - furę gnoju. A z ust poddanego Narodu Polskiego - sędziego Trybunału Stanu chciałabym usłyszeć to, co (odrobinę parafrazując) kiedyś publicznie powiedział Ziobro - "...ci panowie już więcej żadnego Polaka nie okradną." Wówczas uznam, że żyję w kraju wolnym. Wolnym od złodziei, bolszewii, oszustów, lichwiarzy. Jeśli do tego trzeba dyktatury, niech będzie dyktatura.
                • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 12:23
                  ledo16.
                  Juz, już miałam nadziei okruszek, że Twoje bezokularowe coś dojrzały.
                  Ale gówno, dalej dujesz w trąbkę na melodie antyUnijne, antyTuskowe, antyPOwskie, antyWałęsowskie .... itd.
                  Tutaj tego robić nie będziesz! Kumasz?
                  Należy się Tobie i Twemu Synku? może pomniczek? a może pałacyk?
                  A gdzie byliście i na kogo głosowaliście Ćwoki jedne, że jest jak jest?
                  Chwilę młodsza jesteś ode mnie, więc walnij się w cycki, bo też ponosisz konsekwencje za to, na co plujesz i jadem kropisz.
                  Przeginasz.
                  Mnie na marchewkę i kijek nie weźmiesz.
                  Chcesz powtórki z rozrywki na kolejnym Forum?
                  Uważaj, piórka przyklep!!!
                  Do jutra - może się ochłodzi???
                • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 16:39
                  Do Ledy - "między wierszami...." ale ostrzej, jak Ona do mnie.

Cieszę się Czuk, że mniej idealistycznie zaczynasz patrzeć na historię powojennej Polski,
                  (pierwszy raz ktoś mi to "wyrzuca", bo przecież jestem krytyczny- generalnie) ale strasznie mnie wczoraj Twoja wypowiedź wkurzyła. Popieram liberalizm całym sercem i dlatego mówię Państwu - precz od naszych sumień, brzuchów, domów i kieszeni.(jestem prawie liberałem, .Nowoczesnej program też mi odpowiada) Na demonstracje organizowane przez złodziei chodzić nie będę ani ich popierać. (przecież te demonstracje nie są organizowane przez złodziei). I jeśli demokracja ma być zamiennikiem terminu bolszewia, to precz z demokracją! (demokracja to sposób zorganizowania i rządzenia państwem, w demokracji mieszczą się różne sposoby tworzenia i dzielenia majątku/produkcji i poglądy na świat - socjalizm, liberalizm, konserwatyzm, ... ) Popatrz na socjalistkę Banitkę - Państwo ma "dać" tanie mieszkania dla młodych (dla starych już nie!), ......chce" od Państwa polskiego, ale wyraźnie sugeruje, że wszelkiego rodzaju socjalne chciejstwo ma być realizowane z kieszeni nas, ofiar rabunku i naszych dzieci. Ja (bo jeszcze pracuję) i mój syn mamy teraz pracować na tanie mieszkanie dla innych "młodych".Bo młodym tanich mieszkań potrzeba.. {{{{{ dość !!- bo zaczynasz być podobna .... tylko w drugą stronę}}}} zamiast mnie, swojej matce okradzionej przez żydokomunę (!!! jako syn chłopa a urzędnik w PRL okradłem Cię, jestem/byłem żydokomuną?!! Skąd te zarzuty i pomysły ) zapewnić dostatnie życie na starość.(no może godne, bo na dostatnie to chyba państwa naszego nie stać, i powodów nie ma by specjalnie Twoją matkę wyróżniać, w PRL pokrzywdzony był naród!) Byle pedał powinien wg. moralności unijnej mieć możność rozliczenia podatku dochodowego ze swoim kopulantem, (wpadasz w tematy uboczne, jakieś przykłady jednostkowe, z zakresu moralności, oceniające pedałów, kopulantów ???? co Ty ? ) ale matka wdowa, ojciec - ubogi emeryt z dobrze zarabiającym dzieckiem już nie (mówmy generalnie - z PRL powinniśmy wychodzić mądrze, oczyszczając się dokładnie z tamtych brudów, nie tworząc nowych. Np. odciąć "władców PRL" od polityki, stanowisk, zagrabionych majątków, rozliczyć i ukarać. Nową Polskę budować wg najlepszych wzorców zachodnich , dostosowanych do naszej specyfiki . Należało odciąć dostęp od doradztwa oligarchom finansowym świata i różnym dobroczyńców , choćby takim jak Soros. ) . Zapatrzeni jesteście w tą Unię jak dzikusy w szklane paciorki.A Ty jesteś zwolennikiem wyjścia z UE ? Podaj - jak potrafisz dotąd specyfikować - te powody ?. (

Ale może Czuku (Mariusz jestem...)i Basiu, to ja powinnam przeprosić za mój wulgarny język? Za Basię nie wypowiadam się. Mnie trudno obrazić, tu nie ma zresztą powodu. Strzelasz w ciemno. Oceniasz z podium (jak Kaczyński z drabinki) Nie znasz moich wpisów, poglądów (przez 13 lata na forach Agory) i tego, że jestem krytyczny do UE . Opierasz się na 1-2 wpisach, i słowach wyrwanych z kontekstu. Dlatego nie dziwię się bardzo takiej ocenie.) . Przecież rząd PO-srańców wcale nie ukradł z OFE naszych prywatnych składek rentowo-emerytalnych pozbawiając nas godziwych emerytur. On je tylko "przemieścił" do budżetu, nie pytając właścicieli o zgodę.(to jest prawda, ale zrobili to w interesie państwa, gdyby tego nie zrobili, była by u nas sytuacja jak w Grecji).Racja, który złodziej (nie wywieźli tych pieniędzy, nie zabrali dla siebie - to co to za złodzieje ? To byli gnoje, a wśród nich największy .... Rostowski. teraz mamy podobnych ... tylko bardziej cwanych. A jeśli teraz PiS zaczyna bawić się w socjalistów, dając jedną ręka miliardy narodowi a drugą zabierając dziesiątki mld - przez zadłużenie państwa.... to jest dobrze, to nie kradnie ? Nie ośmieszaj się) pyta, czy może przemieścić cudzy majątek, w tym MAJĄTEK NARODOWY, w dogodne dla siebie miejsce?. On uważa, że skoro źle się rządził, to ma prawo okradać tych, którzy dobrze gospodarowali swoim mieniem. [/b] Nie istotne czy pytał czy nie, zrobił bez konsultacji z narodem ... powinien teraz odpowiedzieć , przed sądami i TS . A poczytajcież sobie z Biblii Wy Katolicy, obrońcy złodziejskiej du..kracji i sędziowie polskiego Trybunału Stanu ....ł...Czyż Rząd nie jest sługą Suwerena a Trybunał Stanu nie ma obowiązku stać na straży Jego interesów? Odpowiadam za siebie- nie jestem katolikiem (to jest powszechnie znane) .Bronię demokracji jako ustroju ułomnego ale w polskich warunkach trudno lepszy wymyślić. Powrót do socjalizmu nie wchodzi w grę a dyktatura jest dobra - ale nie dla Polaków. Co Ci zostaje ? Masz chody u JK ? Pisz do niego, "przyspieszaj". Dwa lata minęło i co ? Gdzie są te wnioski o postawienie wodzów PO przed TS ? Nie jest to dla Ciebie dziwne, ze rządzi nami (odgrywając turnieje i walki błaznów) - cały czas, przemiennie - koalicja PO-PiS ?) Poczytajcie ją koniecznie panu Schetynie w tą zapowiadaną gorącą jesień. Sama czytaj. Nie znam Schetyny . Przecież On tak bardzo chce nam służyć...Może zrozumie, bo Żydzi są mądrzy, dlaczego ponownie do służby przyjąć Go nie chcemy. Wszelki antysyjonista, żydożerca ma u mnie niskie notowania. Wolę gdy ktoś ocenia ludzi bez powiązań narodowych.
                  A tu wymyślasz jakieś powiązania Schetyna- Żydzi. Piszesz nie trafnie. PO nie jest przyjmowana ponownie przez Polaków za błędy w rządzeniu 8 lat. A z Żydami daj sobie spokój. Nie piszemy teraz o tym kto światem rządzi.

Zwolnione ze służby dla Narodu psychopatyczne parobki chcą nam zorganizować drugi Majdan! Akurat tych parobków nie obawiaj się, że zrobią Majdan. Są za słabi. Budzą sie nowe siły polityczne - z powodu nowych polskich problemów, które nas /Polakom, Polsce funduje PiS. Ciebie stać na obiektywizm i nie wiem dlaczego uruchamiasz instynkty a wyciszasz rozum ? Trudno o bardziej wyraziste deklaracje ich intencji. Zorganizujmy im to,..... chciałabym usłyszeć to, co (odrobinę parafrazując) kiedyś publicznie powiedział Ziobro - "...ci panowie już więcej żadnego Polaka nie okradną." Też czekam na rozliczenia poprzedników ale bardziej na efekty działań nowej władzy; tej dobrej zmiany . Na furze gnoju jedni już wyjechali. teraz szykuj furę gnoju dla nowych władców Polski. Nie ciesz się z wielkich jakoby sukcesów "nowych" władz. czas za krótki do oceny. Wskaźniki kształtują się siłą rozpędu, inercji; zależne są też od korzystnych czynników zewnętrznych . Nie zadziałały innowacje, inwestycje, przyspieszenie PKB nie jest trwałe, zadłużenie cholernie szybko rośnie, dzieci rodzi się więcej ale z rodzin patologicznych, reformy w sferze społecznej nie wystartowały pomyślenie., naród nadal świadomie jest dzielony, system prawny państwa został zraniony a reformy potrzebnej - nie widać..... Wskaźniki nie są tak wspaniałe jak sprzedaje reżymowa TVP INFO. Np. mamy bardzo niski wskaźnik bezrobocia a jednocześnie ogromne braki zatrudnienia w kilku newralgicznych zawodach (budowlańcy, kierowcy, lekarze, pielęgniarki) . A co ....słychać słowa alarmu ? Nie. Rząd wciska ciemnotę - "jest okej"
                  Szykują nam też obciach międzynarodowy . Co jest niebezpieczne dla rynku finansowego
                  .
                  b]Wówczas uznam, że żyję w kraju wolnym. Wolnym od złodziei, bolszewii, oszustów, lichwiarzy. Jeśli do tego trzeba dyktatury, niech będzie dyktatura.[/b] Postawienie przed TS i sadami poprzedników nie uczyni Cię wolną Polką. Lichwiarzy PiS nie likwiduje - a są to firmy
                  finansowe-pożyczkowe. Bolszewia to częściowo też PiS. Mamy już nowych oszustów i złodziei. A poza tym nie rozliczono ogromnej afery SKOK-ych utrzymanek PiS. Plus odkryto rosyjskich szpiegów w gronie władz, tego nie da się zamieść pod dywan.
                  ]
                • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 18:28
                  leda16 napisała:

Popatrz na socjalistkę Banitkę - Państwo ma "dać" tanie m
                  > ieszkania dla młodych (dla starych już nie!), zagwarantować najniższe (2000 zł
                  > brutto) wynagrodzenie dla moich pracowników bo tyle i więcej wg. Niej Państwo p
                  > owinno wydrzeć mi jako pracodawcy z kieszeni), kastowe przywileje dla urzędnikó
                  > w sądowych nazwanych nie wiedzieć dlaczego "władzą", służb mundurowych, itp. Ju
                  > ż nie pamiętam czego jeszcze ta zwolenniczka bolszewii "chce" od Państwa polski
                  > ego, ale wyraźnie sugeruje, że wszelkiego rodzaju socjalne chciejstwo ma być re
                  > alizowane z kieszeni nas, ofiar rabunku i naszych dzieci. Ja (bo jeszcze pracuj
                  > ę) i mój syn mamy teraz pracować na tanie mieszkanie dla innych "młodych" zamia
                  > st mnie, swojej matce okradzionej przez żydokomunę zapewnić dostatnie życie na
                  > starość.

Masz zdolność przekręcania cudzych poglądów (albo nieumiejętność czytania ze zrozumieniem). Nigdzie nie napisałam, że państwo ma DAĆ, a tylko że bez możliwości budowy tanich mieszkań młodzież będzie emigrowała. Nawet opisałam, jak to zrobiono we Wrocławiu. I nie sugeruję, że socjalne chciejstwo ma być realizowane z mojej-Twojej-naszej kieszeni.
                  Żal mi Ciebie. Tak potrafisz walczyć o swoje, a sama rzucasz oszczerstwa (bezkarnie?). Dla mnie to wręcz kalumnie, przekręcasz moje wypowiedzi, obrażasz mnie "zwolenniczką bolszewii" tylko dlatego, że jesteś anonimowa, ot, taka plotka rzucona za plecami. O "szlachectwie herbowym" lepiej nic nie wspominaj, nie jesteś jedyna, ale szlachectwo zobowiązuje, a honoru w Tobie co kot napłakał... Za to nienawiści i pogardy do innych dostatek. Może to choroba. Dyskusji dalszej z Tobą sensu nie widzę, unikam takich ludzi.
                  • aga-kosa Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 18:51
                    Kiedy przyszli... Martin Niemöller, 1892-1984 (niemiecki pastor luterański; wiersz napisany w obozie w Dachau w 1942 r.)      Po polsku:      Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.     Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.     Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.       Nie byłem przecież socjaldemokratą.     Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.     Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było. Nie komentuję, ale do mnie ten wiersz przemawia. aga
                    • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 19:42
                      do Agi.
                      W samo sedno trafiłaś.
                      Tej osoby tutaj jakby nie było, jednak odczuwam jej wirtualną obecność jako złodziejkę mojego bardzo cennego czasu.
                      Z wymiany zdań na temat protestów gnojówkę sporządziła.
                      Tylko, że z gnojówki można zrobić pożytek,
                      z "jej" wypocin nic nie urośnie.
                      Sama określa się, jako nie biorąca udziału w protestach, jednocześnie sprzeciwia się wszystkiemu na każdym kroku.
                      Jak po nią przyjdą (tylko kto i kiedy?) - ja się nie sprzeciwię.
                      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 12.08.17, 08:25
                        O ile wiem , od gospodyni zależy jakich ma gości. smile smile

PS. Ja też z nałogu długich wpisów mógłbym się wyleczyć
                        kiedy będę napotykał uczciwych i "zwięzłych" polemistów.

• czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 18:36
        banitka51 napisała:
        > Widzę, że tu spotkały się dwie opcje. Dodaje swoją, trzecią, środkową, której w PL jest sporo.
        Zgoda. Ale problem upraszczasz. Nie ma gotowej do wyborów trzeciej opcji. Taka, która wygra wybory, dopiero się tworzy. Cudownie by było gdyby taka OPCJA X pojawiła się... ale cudów nie ma. Na razie tworzą się siły społeczne przeciw rządom PiS. Przed wyborami oka ze się. Są to jednak siły na dziś za małe by wygrać wybory. Być może PiS pomoże narodowi (swoimi dalszymi błędami - np. wyprowadzeniem Polski z UE) w obaleniu swoich rządów. Póki co duża część wyborców jest "kupiona" przez PiS. Dlaczego by PiS nie miało nie powtórzyć udanego tricku w następnych wyborach. Nic to kosztuje. Zawsze odbywa się kosztem portfela Polaków.

> Polecam wszystkim przeczytanie wywiadu z 2007r.
        nie muszę...
        >
        > Nie ma w tej chwili, wg mnie, nikogo, żadnej formacji, która przedstawiłaby program naprawczy, swoją wizję gospodarki, a hasła "żeby się ludziom żyło dostatniej" już przerabialiśmy. Nie ruszone od lat tanie budownictwo mieszkań dla młodych, finansowanie Kościoła z podatków praktykujących i niepraktykujących, brak wspierania dla naukowców (grafen już nie nasz), brak reformy ZUS i likwidacji KRUS - to wszystko zostało niezałatwione przez ćwierć wieku.
        Liczysz na to, że znajdzie sie ktoś taki kto podejmie i przeprowadzi te reformy ? reformy potrzebne ale napotykające jednocześnie na opór dużych grup społecznych. I tak:
        - wizja szybkiego rozwoju gospodarki jest mało realna bo kosztowna , wymaga wyrzeczeń
        Polaków i pracy od podstaw (organicznej),
        - program Nowoczesnej jest naprawczy ale liberalny (kto w Polsce zgodzi się liberalizm ?),
        - temat mieszkań dla każdego przez tanie budownictwo państwowe z naszych kieszeni .... to
        czysty socjalizm.
        - kk dofinansowywany z budżetu to konieczność.... dla każdej siły rządzącej. Jeśli chce być u
        władzy.
        - na wspieranie innowacji ,z budżetu .... zły jest okres. Nie ma też wystarczającego dopływu
        kapitału zagranicznego. Wytworzyły się "błędne kola" i bariery. Do tego ...mamy ogromny
        dług publiczny którego nie można powiększać. Nie wypracowujemy wystarczających
        dochodów by utrzymać tak dużą armię urzędników i przeznaczać odpowiednie/konieczne
        środki na kreowanie rozwoju. Wyczerpały się proste rezerwy rozwojowe, zła jest sytuacja
        demograficzna i na rynku pracy .
        - podobnie jest z reformą ZUS i KRUS .... a na czym ta reforma (akurat teraz .... po decyzjach
        o obniżeniu wieku emerytalnego) miała by polegać? ...na podwyższeniu składek bo
        wiadomo już teraz, że bez tego emerytury będą b.niskie. Salomon .... nie przeleje z pustego.

> OK, 500 na dziecko to jest sporo dla biednych, ale jeśli dostają te pieniądze i bogaci i menele, to wymaga to reformy.
        Przecież PiS samo to zmieni (za rok-dwa) .... po co zmieniać PiS. Błąd był oczywisty....
        chodziło o wsparcie też przez bogatych.

> A zawłaszczenie sądów, czyli likwidacja trójpodziału, to nic nam nie załatwia, a tylko Jarosławowi.
        Nie chodzi o Jarosława lecz o całą ideę samowładztwa przez obóz rządzący - wg hasła TKM.
        Nam psuje (dziesięć razy gorzej będzie niż dziś) funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości,
        który znalazł w rękach dwóch mściwych, dyktatorów . Dwaj panowie nie boją się Boga a konstytucję mają za nic ... to sprawdzone zostało w latach 2005-2007 i wprowadzone teraz.
        Trójpodział władzy warunkuje funkcjonowanie demokratycznego państwa prawa...teraz został obalony.

.>...., nikt mną nie manipuluje. Byłoby to co najmniej zadziwiające, gdyby wszyscy myśleli tak samo. Zawsze jest jakaś opozycja. I to nie są lepsi ani gorsi - po prostu myślą inaczej, czego innego pragną i nikt nimi nie rządzi, poza nimi samymi, ich poglądy wyrosły na ich
        > doświadczeniach, wynikają z ich życiorysów, ..... Z nimi trzeba rozmawiać, a nie ich lekceważyć i obrażać.
        A ponadto chodzi głównie o to, że mając te inne poglądy i wiedząc, że co wprowadzają rządzący szkodzi Polsce, Polakom, mojej rodzinie .... nie mogę nachylić kark i czekać aż mnie ktoś zrobi niewolnikiem. Dlatego idę wyrażam swój pogląd, piszę, protestuję.

>Mam wrażenie, że właśnie ci, którzy tak łatwo używają obraźliwych określeń wobec swoich oponentów, są zmanipulowani. Żaden zdrowo myślący człowiek nie może przyjąć, że na demonstracje idą postkomuniści. Tak jak nikt myślący nie wierzył w 68 czy 80, że to chuligańskie zamieszki, sprowokowane przez kapitalistyczne wrogie rządy.
        Masz rację . Wielką manifestację ludzi w różnym wieku nie sposób zorganizować. Nie zrobi tego żaden KOD czy jakaś partia. A jeśli są takie - jako antyrządowe - to już zastanawia.
        Nawet JK to zawsze zauważa i zaraz wycofuje się, ze swoimi zamiarami.

> Możemy mieć różne poglądy, ale mamy tę samą ojczyznę i ważniejsze jest, byśmy się szanowali, zastanowili się nad argumentami myślących inaczej, a nie dawali się ponieść negacji, niechęci i w perspektywie - nienawiści. To uniemożliwi współpracę i odbudowę kraju.
        > Wszystkich po lewej, prawej i tych po środku pozdrawiam. Szukajmy charyzmatycznych przywódców tych opcji, taka trójka dałaby radę.
        Banitko zrobiłaś wartościowy wpis. Strzelasz w sedno a dalej idąc szukasz drogi wyjścia z tego zaułku, w jakim Polska się (nieopatrznie) znalazła. Co z tego , że w gospodarce jest okej i
        rządzący mają dobre notowania, kiedy chmury zebrały się nad Polską . Z powodu :
        - chytrego obdarowywania/kupowania Polaków przez partie polityczne walczące o władze- bez
        pokrycia w przyroście PKB a więc kosztem zadłużenia i środków własnych Polaków.
        - rosnącego , ogromnego już zadłużenia państwa,
        - nie rozwiązywanych ale też nierozwiązywalnych (na dziś) problemów społecznych,
        - autarkicznych rządów partyjnych,
        - obalania państwa prawnego, bez zmiany konstytucji,
        - skłócania narodu ... świadomego dzielenia na swoich i na drugi sort,... przy każdej okazji,
        - a ostatnio występowanie Polski przeciw UE i organizacjom światowym, doprowadzanie
        do sankcji przeciw Polsce i systematyczne popieranie strategii antyunijnej Putina.
        To martwi . I to wyprowadza ludzi na ulicę. Na razie w małych grupach ale w licznych (jak ostatnio - 190 )miastach.
        • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 01:11
          Masz masę konkretnych argumentów i widzę rzetelnie podchodzisz do tematu. A ja boleję nad tym, że obecnie wszystkim partiom chodzi o władzę, a nie o mądre reformy. 'Teraz k,my', 'wiosna nasza' - co to właściwie jest? przeciąganie liny?
          • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 06:39
            Banitko. Faktycznie. Pozostaje nam (korzystając z wolności słowa) ubolewać an forum, pójść na demonstrację, wykrzyczeć się. I tyle. Państwo jest we władaniu partii politycznych. Przez ćwierć wieku wpadliśmy z jednego totalitaryzmu w drugi, nieco inny ale bardziej perfidnie działający. Sposób rządzenia to partiokracja.
            1. Partii jest łatwiej uzyskać przewagę i wygrywać wybory, bo stosuje się preferującą duże partie metodę liczenia głosów - metodę d'Hondta.Przyznawanie mandatów metodą d'Hondta promuje większe ugrupowania (dla niektórych wada ta jest zaletą). W końcowym efekcie obliczeń wybranym kandydatem wcale nie musi być ta osoba, która uzyskała najwięcej głosów w wyborach. Mandaty otrzymują najczęściej kandydaci, którzy znajdują się na pierwszych miejscach partyjnej listy wyborczej tej partii, na którą oddano najwięcej głosów.
            2. System sprawowania władzy preferuje partie polityczne w Sejmie, Senacie. Nie dopuszczają one do głosowania w jednomandatowych okręgach wyborczych. Dla sprawowania władzy partyjnej zbudowany jest system partyjny państwa.
            Gwarantuje on partiom sprawowanie władzy, stworzony jest w ich interesie. Nie można więc oczekiwać, że znajdzie się jakąś partia rządząca która odda władzę (tj. utworzy takie prawo które pozbawi ja władzy).
            3. Partiokracja wpisała się doskonale w ustrój demokratyczny - rządzi kto ma większość. A ta "większość" uznawana jest również wtedy kiedy znikomy procent potencjalnych wyborców głosuje na największą partię. W ostatnich wyborach tylko 18% osób uprawnionych do głosowania głosowało na PiS ale daje to onemu prawo do objęcia większości miejsc w Senacie i Sejmie. Gdyby wybory odbyły się dziś - mając za sobą 40 % głosów w wyborach (przy frekwencji ok. 50 %) PiS miały by Sejmie większość pozwalającą mu zmianę samodzielną konstytucji. Choć już dziś PiS szarogęsi się w państwie (twierdząc - do naszych działań mamy pełnomocnictwo "suwerena") , zmieniając ustrój na autokratyczny - bez zmiany konstytucji, łamiąc prawo konstytucyjne.

.... i co w tej sytuacji możesz zmienić ? Ano ubolewać.
            W państwie nie jest na tyle źle (póki co) by Suweren faktyczny zabrał partiom władzę, zmienił prawo na takie które daje narodowi faktyczne prawo do współudziału w rządzeniu i do łatwiejszego zabierania rządzącym pełnomocnictw do rządzenia. Inaczej partie rządzące w swoim interesie (wybrane przez "większościowego" suwerena) łatwo zawłaszczać będą
            państwo, rządzić w sposób autokratyczny. Tak właśnie zaczyna rządzić PiS - marginalizując działania opozycji, monopolizując media, obniżając skuteczność władzy sądowniczej - stabilizatora systemu demokratycznego, wprowadzając nie sprawdzone, nie skonsultowane z Suwerenem (częściowo szkodliwe ) wizje państwa.
    • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 08:44
      baska123 napisała:
      > www.facebook.com/NewsweekPolska/videos/1528506147188738/
      > Wszyscy razem ręce w górę - obalimy dyktaturę!!!!!!!

To samo można usłyszeć na Kresach.
      Naród się budzi. Już widać , że wolności odzyskanej przed ćwierćwieczem i wpisania Polski do cywilizacji europejskiej przez naród polski nie odbierze partii bolszewickiej nie odbiorze nam zgrzybiały starzec i jego przydupasy.
      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 08:45
        Nie jesteś przekonana/y, nie rozumiesz tego co się dzieje w Polsce w dziedzinie zmian ustrojowych, nie rozumiesz ostrzeżenia Departamentu Stanu USA (lub go nie znasz – bo skąd) - wygospodaruj sobie trochę czasu i zobacz/posłuchaj co ludzie na kresach Polski o tym myślą i mówią.
        portalzamojski.pl/wiadomosci/polityka/1930-zamosc-protesty-przeciwko-zmianom-w-sadownictwie-relacja-zdjecia
        portalzamojski.pl/wiadomosci/polityka/1930-zamosc-protesty-przeciwko-zmianom-w-sadownictwie-relacja-zdjecia

Źródło ; portalzamojski.pl/
        • mobic Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 09:10
          Wszystkich sędziów pozwalniać a nowych zatrudnić.
          Sędziowie w przeszłości straszne błędy popełnili np niesłuszne wyroki śmierci i nigdy z tego się nie oczyścili nie przyznali się do winy.
          • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 10:16
            mobic napisał: Wszystkich sędziów pozwalniać a nowych zatrudnić.

Podobnie wymienić Polaków na nowych , np. zawracając ich z emigracji.
            • mobic Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 11:17
              Jedno zdanie wyrwałeś a reszta?
          • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 12:32
            Zwolnić tych, którzy piją, biorą łapówki, wydają nieadekwatne wyroki (zawiasy za gwałt np.) Ale nie wszyscy są gwno warci! Zgodnie z teorią czystek zupełnych trzeba wszystkich ministrów zwolnić też i wybrać nowych. Albo chociaż tych, którzy ani wykształceniem ani doświadczeniem nie są w stanie udokumentować, że mają podstawy, by obejmować rządy resortów, które zajmują. Ogólnie można by, jak czuk1 proponuje, wymienić wszystkich. Z emigracji nie wrócą, ale przecież mamy sporo bezrobotnych po PGRach, no i Ukraińców...
            Poważnie - trzeba zmieniać przepisy, zasady, sposób wyborów, a nie ludzi. Bo nowi będą tacy sami, o ile nie gorsi.
            • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 15:31
              banitka51 napisała:
              Ogólnie można by, jak czuk1 proponuje, wymienić wszystkich. Z emigracji nie wrócą, ale przecież mamy sporo bezrobotnych po PGRach, no i Ukraińców...

Co Ty Banitko ? Gdzie bym coś takiego proponował. Przecież napisałem sarkastycznie, delikatnie dyskredytując wypowiedź mego polemisty MOBICA. Zapytałem go pośrednio.... to co chcesz wszystkich wymienić, przyjadą ci co wyjechali a wycofywanych odeślemy w stan spoczynku ?

> Poważnie - trzeba zmieniać przepisy, zasady, sposób wyborów, a nie ludzi. Bo nowi będą tacy sami, o ile nie gorsi.

Zgadzam się. I nie zastraszać ich - zwolnieniami, karami, przenosinami, degradacjami, poleceniami, zabieraniem spraw prowadzonych, itd. Sędziowie wpiszą się z wielkim zaangażowaniem w reformę obszaru wymiaru sprawiedliwości. To oni niosą teraz ciężar sądowej biurokracji, totalnego bałaganu organizacyjnego, rozbudowanych do granic "nieprzyzwoitości" procedur/kodeksów wykonawczych, niepotrzebnych szczebli sądownictwa.
          • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 15:16
            mobic napisał: Wszystkich sędziów pozwalniać a nowych zatrudnić. Sędziowie w przeszłości straszne błędy popełnili np niesłuszne wyroki śmierci i nigdy z tego się nie oczyścili nie przyznali się do winy.

Nie odpowiedziałem bo to są fakty.
            Jeśli miałbym komentować .... wyroki musiały być oparte o kodeks karny i były to sytuacje zupełnie wyjątkowe. Sędzia wydający wyrok śmierci (na pewno) obciążony jest nim psychicznie , całe życie. Choć wyrok wydane były na podstawie obowiązującego prawa - jestem przekonany, że kary śmierci wydawane były pod presją z zewnątrz, pod naciskiem politycznym. We mgle mam wyrok śmierci na dyrektorze zakładów mięsnych czy zjednoczenia. Przecież nie był zbrodniarzem wojennym; ile by nie ukradł to nie było (od strony ludzkiej patrząc) podstawy do ukarania go karą śmierci.
            Zgroza. którą przenoszę na obecne czasy.
            Na tym tle mogę jedynie sądzić, że częściowo wracają czasy kiedy sędziowie będą kierować się - przy wyrokowaniu - poleceniami przełożonych . W obawie o miejsce pracy i stanowisko... będą mogli ulegać swojej WŁADZY , zatrudniającemu sędziego. Oby tak nie byłlo.
            • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 16:35
              No i co z tego iż Masz racje i je logicznie "wykładasz" skoro poglądy i "logikę" ca.: 30% naszego Społeczeństwa
              można KUPIĆ za 500+ i obniżenie wieku emerytalnego z której to "obniżki" będą mieli g....... a nie wystarczające do życia emerytury?.

Masz te 30% to w warunkach Polski, kraju gdzie "niezadowoleni" najczęściej nie uczestniczą w Wyborach,- masz WŁADZĘ albo przewodzisz opozycji tak licznej iż zawsze będzie ona w stanie dezorganizować, bojkotować i podjudzać
              do "kontrdziałań" każdy rozsądny projekt czy rozwiązanie.

W kraju gdzie przez 29 ostatnich lat rządzili już "wszyscy" (od skrajnej lewicy po kato-prawicę) i każdy z nich chciał DOBRZE ale..... gotował "zupkę" dla SWOICH a "reszta" ?,- niech sobie radzi: jak umieją!.

No to: wyjechało ca. 2 mln "młodych i najzdolniejszych" a zostali: starzy, chorzy, fajtłapy i cwaniactwo którzy na ten "pociąg emigracyjny" się nie zabrali bo.... trochę wysiłku trzeba i chęci "do roboty" czego od tych pozostałych raczej oczekiwać nie można, no to "łapią" się na le ochłapy które Im obecnie rządzący rzucają "usprawiedliwiając" swoją
              bezkrytyczna postawę pierdołami o "miłości Ojczyzny", wierze w Boga, "nadzeją" na jakieś reperacje (od Niemców)
              i kretynskią propagandą iż "należy się" Im zarówno Ostra Brama, Kresy Wschodnie, gdańska Starówka i szczecińskie Bulwary, a jak Maryja "pomoże" to i "kawałki" nad Morzem Czarnym i polowa Alaski - a czemu nie?.

Wiara iż to co obecnie JESTi plus zapowiadana realizacja "reform a´la prezes" to się "zmieni" w jakiś cudowny sposób jak tylko świry które obecnie rządzą pójdą sobie "precz" a nastanie (na to miejsce) "San Francisco" i "sprawiedliwe porządki"
              z pomocą Matki Boskiej (królowej Polski decyzją Sejmu - zresztą!) jest tak naiwna iż ..... nawet śmiać się nie ma
              z czego sad

pozdr.,-
              • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 21:35
                Popaye zastanów się nad tym, co Ty napisałeś:
                No to: wyjechało ca. 2 mln "młodych i najzdolniejszych" a zostali: starzy, chorzy, fajtłapy i cwaniactwo którzy na ten "pociąg emigracyjny" się nie zabrali bo.... trochę wysiłku trzeba i chęci "do roboty" czego od tych pozostałych raczej oczekiwać nie można, no to "łapią" się na le ochłapy które Im obecnie rządzący rzucają "usprawiedliwiając" swoją
                bezkrytyczna postawę pierdołami o "miłości Ojczyzny", wierze w Boga, "nadzeją" na jakieś reperacje (od Niemców)
                i kretynskią propagandą iż "należy się" Im zarówno Ostra Brama, Kresy Wschodnie, gdańska Starówka i szczecińskie Bulwary, a jak Maryja "pomoże" to i "kawałki" nad Morzem Czarnym i polowa Alaski - a czemu nie?.

Ja i cała moja rodzina nie mieliśmy nigdy zamiaru pracować na/u obcych.
                Obraziłeś nas i takich , jak my, nie mając do tego prawa.
                Razi mnie Twoja pogarda dla "szarego Polaka".
                Połowa Twoich wpisów jest ujęta w cudzysłów, dlaczego i kogo ciągle cytujesz?
                ( a to coś od Niemców to reparacje)
                • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 00:15
                  @baska123

napisałem to o czym jestem przekonany i tak - myślę!.

A czym to ja - Ciebie czy jak Ich nazywasz: ".... szarego Polaka" (tu cytuje Ciebie!): obrażam czy "gardzę"?.
                  Żyjesz w wymarzonej Polsce tzn. takiej która Ci się bezkrytycznie podoba - GRATULUJĘ z całego serca.
                  Ja,- miałem nadzieję iż będzie (odrobinę) inaczej i KITU wciskanego mi prymitywną propagandą i populizmem nie kupuję.

Jak do tej pory (jeszcze) mamy takie same konstytucyjne prawa (dokąd TA Konstytucja, nawet teoretycznie
                  - obowiązuje) wiec mam prawo dla swoich przekonań i osądów podobnie jak Ty do Twoich.

pozdr.,-
                  • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 00:56
                    @popaye.
                    Ja wiem w jakiej Polsce żyję.
                    Wiem też w jakiej Polsce chciałabym żyć, jakiej Polski pragnę dla moich dzieci i ich dzieci.
                    Gdyby mnie zadowalał stan obecny, to nie istniało by to Forum, bo nie miała bym o czym pisać i czytać.
                    Zanim klikniesz wyślij, przeczytaj co napisałeś.
                    Te znaczki " " " " ( ) i wielkie litery oznaczające wrzask, nie dodają sensu temu co chcesz nam przekazać.
                    Dobranoc.
                    • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 06:24
                      W swoim myśleniu o Polsce jesteśmy w jednej grupie (jednym sorcie.... wg nomenklatury JK).
                      A, że to jest grupa Polaków zatroskanych o Polskę, to tylko się cieszmy.
                      Dla mnie wartościowym jest każdy Polak który dostrzega zło które wokół nas otacza, nam grozi ,
                      który śmiało (wbrew klakierom i ich idolom politycznym) mówi - NIE.
                      Woła jak Rejtan - ludzie nie tędy droga i .... wskazuje błędy a nawet drogi wyjścia.
                      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 06:37
                        Na dwóch wieczornych zgromadzeniach miejskich są przedstawiciele suwerena. Jeśli ktoś powie, że widzimy grupkę dyscyplinowanych , przestraszonych przez władzę sędziów to zapewniam; widzimy tu ludzi różnych profesji, mozaikę mieszkańców miasta. Wszyscy zatroskani są o los Polski , podobnie jak USA - w czytanym na demonstracji ( nie rozpowszechnionym w TVP INFO, zatajonym?) alarmistycznym liście Departamentu Stanu USA.
                  • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 12:06
                    popaye napisał:
                    Żyjesz w wymarzonej Polsce tzn. takiej która Ci się bezkrytycznie podoba - GRAT
                    > ULUJĘ z całego serca.

Nie wnikając w Wasz spór powiem tylko tyle, że mnie również powyższe zdanie zakrawa na drwinę zadufanego w sobie pyszałkowatego nuworysza z naszej sytuacji. Jestem bowiem głęboko przeświadczona, że nikt z nas, emerytów, nie żyje w "wymarzonej Polsce" i nie ma do tego, co się u nas od 30 lat dzieje bezkrytycznego stosunku. Niewielu identyfikuje się z istniejącym systemem prawnym i politycznym a co do propagandy, uprawiają ją dokładnie wszyscy którzy rządzą i którzy chcą rządzić, w stylu chyba Millera, który dochrapawszy się rządowej posady publicznie wrzasnął w...sejmie: "Teraz k...a MY!" Były też słowa o dorzynaniu watahy itp. okrzyki radości przy korytach. Zaś "Słownik języka polskiego" przypisuje pozytywne znaczenie wyrazowi, który nieudolnie usiłujesz skompromitować : "populizm
                    «popieranie lub lansowanie idei, zamierzeń, głównie politycznych i ekonomicznych, zgodnych z oczekiwaniami większości społeczeństwa w celu uzyskania jego poparcia i zdobycia wpływów lub władzy» . «kierunek w literaturze postulujący przedstawianie w utworach literackich spraw, problemów zwykłych ludzi» Może u szwabów to słowo znaczy coś innego...

> Ja,- miałem nadzieję iż będzie (odrobinę) inaczej i KITU wciskanego mi prymityw
                    > ną propagandą i populizmem nie kupuję.

Za swoją emeryturę możesz kupować sobie co tylko zechcesz, ale nic Ci do tego, co ja chcę kupić. Nawet, jeśli towar pochodzi z kramiku ks. Rydzyka, nie masz prawa mi na niego napluć.
                    • margit49 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 13:39
                      dla uściślenia -autorem sformułowania TKM jest Jarosław Kaczyński,tak skomentował zwycięstwo AWS w wyborach, a rzeczywiście - określenie populizm powinno się zastąpić słowem demagogia.
                      No cóż,jak "pięknie"potrafimy się różnić wink
                      • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 13:51
                        Ale to potwierdza tezę, że historia kołem się toczy smile
              • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 07.08.17, 22:33
                popaye napisał:
                > No i co z tego iż Masz racje i je logicznie "wykładasz" skoro poglądy i "logikę" ca.: 30% naszego Społeczeństwa można KUPIĆ za 500+ i obniżenie wieku emerytalnego z której to "obniżki" będą mieli g....... a nie wystarczające do życia emerytury?.
                > Masz te 30% to w warunkach Polski, kraju gdzie "niezadowoleni" najczęściej nie
                > uczestniczą w Wyborach,- masz WŁADZĘ albo przewodzisz opozycji tak licznej iż
                > zawsze będzie ona w stanie dezorganizować, bojkotować i podjudzać
                > do "kontrdziałań" każdy rozsądny projekt czy rozwiązanie.

Piszesz o czym wiemy. Wg mnie, warto już - w aktualnej sytuacji - zastanawiać jak wyjść z matni. Uczestnicy manifestacji antyrządowej już to robią. Historia zaczyna się powtarzać. To (niestety) na ulicy odnawia się solidarność narodowa i tworzą koncepcje jak zrzucić jarzmo partiokracji.
                • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 11:07
                  czuk1 napisał:
                  Wg mnie, warto już - w aktualnej sytuacji - zastanaw
                  > iać jak wyjść z matni.[/b] Uczestnicy manifestacji antyrządowej już to robią.

Tylko szkoda, że zamiast "zastanawiać się" w referendach, konsultacjach społecznych, dyskusjach medialnych jak zreformować kodeks karny, administracyjny, cywilny, system emerytalny oraz podatkowy, zastanawiają się na ulicach jak się utrzymać przy korytach lub do tych koryt wrócić. A na wywrzaskiwane przy okazji frazesy i slogany typu "obalimy rząd...a niechby i drugi Majdan...najlepiej, żeby wszystko zostało po staremu...obronimy demokrację..." itp. tylko ludzie wyjątkowo naiwni dają się nabrać. Choćby fakt, że z ustawy apolityczni sędziowie mają czelność brać udział w manifestacjach PO i Nowoczesnej (żeby wymienić tylko te, najbardziej rozwrzeszczane) dowodzi ich kompromitacji i nieczystych intencji. A skompromitowany Sędzia SN nadaje się tylko do usunięcia ze stanowiska, podobnie jak sędzia złodziej czy poplecznik takiej czy siakiej partii uzgadniający wyroki przy wódce lub na grillu. To, co robi wybrany przez Suwerena sejm, senat czy prezydent , niezależnie od kwestii, czy większości z nas się to podoba czy nie, leży w granicach ich kompetencji prawnych prysiudy, podskoki i przemowy sędziów na estradach ulicznych są ewidentnym łamaniem prawa.
                  Nie uważam też, że jesteśmy w jakiejś "matni". Jesteśmy od czasów Wałęsy w kraju partyjnego kolesiostwa i królującej, monstrualnie rozdętej biurokracji, dla których reformowanie Polskich ustaw nigdy nie było priorytetem, również obecnie. Nie jest też najważniejszy zły rząd czy zły parlament. Najważniejsze jest uchwalenie ustaw, które by pozwoliły skompromitowanych kryminalnie i moralnie ludzi od władzy odsunąć i ukarać. Przez wyborców, demokratycznie, a nie przez uliczny motłoch sterowany partyjnymi interesami przypadkowych, wyszczekanych psychopatów.
                  • super.222 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 12:08
                    ... uliczny motłoch sterowany partyjnymi
                    interesami przypadkowych, wyszczekanych psychopatów ...

cytuję Leda16, bo bardzo mnie taka opinia poruszyła.

Wypisz, wymaluj pasuje mi do każdej miesięcznicy, bo:
                    - partyjna, wyszczekana, sterowana i przypadkowa.

Takie jest moje odczuwanie dobrej zmiany, ale
                    przecież ja jestem pyłkiem tego *motłochu*; nie musisz
                    mnie jednak obrażać. Polska jest także moja.
                    • mobic Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 13:17
                      Czuk1 i super.222 i jeszcze ktoś są to osoby za bardzo komuną przesiąknięci i nie widzą nawet tego zła co komuna robiła a dopiero mieliby się pogodzić z czymś nowym?
                      • margit49 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 14:01
                        mobic
                        gdyby tak było, popieraliby PiS,który przecież wzoruje się na PRL, bolszewikom zawsze zarzucano odejście od praworządności na rzecz skuteczności ,PiS kieruje się zasadą-"trzeba bardzo dużo zmienić,żeby wszystko zostało po staremu" (powiedzenie Talleyranda,a facet wiedział,co mówi)
                        • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 17:40
                          margit49 napisała: mobic .... gdyby tak było, popieraliby PiS,który przecież wzoruje się na PRL, bolszewikom zawsze zarzucano odejście od praworządności na rzecz skuteczności ,PiS kieruje się zasadą-"trzeba bardzo dużo zmienić,żeby wszystko zostało po staremu" (powiedzenie Talleyranda,a facet wiedział,co mówi)'

Mobic. Naprawdę nie zauważasz, że idee PiS zbliżone są do ćwiczonych za PRL ? Ta jednomyślność, ta jedynie słuszna partia, to nie liczenie się z prawem, ci partyjni obowiązkowo prokuratorzy i sędziowie, (ludzie do dziś mówią - wszystko można było załatwić w "komitecie" - czytaj teraz w PiS-ości), te wyrocznie - propagandowe/ rządowe media, ta centralizacja władzy,
                          totalna biurokracja, ten brak wolności słowa, ta ideowość (kiedyś ateista - to pierwszy sort a teraz - katolik 1 sort), gospodarka - najlepiej państwowa i polska. Wtedy też w komitetach rządzili sekretarz (jak obecnie JK i pisowscy baronowie w Sejmie) a głowa państwa - miała gó..no do gadania. To tylko maleńka część podobieństw.

• baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 13:31
                            Czuku1.
                            Jota w jotę potwierdzam Twoje spostrzeżenia.
                            Przyfrunięta leda16 chce szokować doświadczeniem, jak sama gdzieś o sobie napisała:
                            psychicznej baby. Na mnie dobrego wrażenia nie robi, bo tylko szumi.
                            Poza tym na manify żadne nie uczęszcza, na gniazdo sądowe pluje, a ono chyba jej chleba nie żałowało.
                            Potępia w czambuł ludzi, władze, urzędy, instytucje, wszystko co było, jest i może będzie.
                            Co robi/zrobiła by było lepiej? tym się nie chwali.
                            Na zgłębianie wiedzy o eksperymencie więziennym Zimbardo - szkoda czasu, cała heca, to że 24 studentów bez przeszłości kryminalnej podzielono na więźniów i strażników.
                            W piwnicy zorganizowano "niby kić" i po 6 dniach przerwano....bo wszystkim groziło zwariowanie.

Na nas-Polakach eksperymentuje kilku/a "psychicznych dziadów i bab" bez dyplomów psychiatrów(?) i z tym trzeba skończyć!!!.
                            Schetyna coś o jesieni gorącej wspominał.
                            • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 22:08
                              baska123 napisała: Czuku1. Jota w jotę potwierdzam Twoje spostrzeżenia.

Cieszę się. Poszedłem dalej i cały wieczór z tą trójką polemizuję.
                              Nie daj Bóg by ktoś to nazwał, że ich pouczam. Nie mam takich intencji.
                              To moje pisanie u Ciebie traktuję jako przekazanie swoich kontrowersyjnych (zdaje sobie sprawę) poglądów. Poza tym nie mogę ścierpieć (nie wtrącając się) kiedy ktoś jest w błędzie.

Pozdrawiam serdecznie.
                            • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 12:21
                              Owszem, uważam się za osobę życiowo i zawodowo doświadczoną. Jeśli kogoś to szokuje, to jego problem, nie mój. Ponieważ napisanie o człowieku "psychiczny" jest stwierdzeniem poniżającym, implikującym negatywne, dyskryminujące stereotypy społeczne, nigdy tak ani o sobie ani o nikim innym innym nie pisałam. Więc nie zmyślaj. To Ty używasz na określenie chorych psychicznie sformułowania "czubki" a Czuk "szaleńcy", dając tym świadectwo własnego poziomu kultury i rozeznania politycznego. Wyobrażacie sobie pewnie, iż jak dorobicie babie wąsy, staniecie się bardziej wiarygodni. No ale w końcu nikt nie jest doskonały a forum dyskusyjne dalekie bywa od Wersalu.
                              Na "manify" pierwszomajowe uczęszczałam w wieku szkolnym. Teraz jestem dorosła, niezależna, wolna od przymusu partyjnego, więc mogę sobie pozwolić na wybór takiej formy aktywności społecznej, która odpowiada tylko mnie. Żadne strajki, manify, demonstracje nie wchodzą w jej skład. Nikogo z Dyskutantów nie staram się rozliczać "co zrobił(a), żeby było lepiej", ani nie dociekam skąd ilość chleba na jego talerzu. Jestem również w stanie zrozumieć, że nie interesuje Cię istota ludzkiej natury zawarta w eksperymentach Zimbardo, bo przypuszczam, że właśnie jej nieznajomość pozwala na Ci na generowanie swoich ufnych, naiwnych przekonań politycznych. Tam, gdzie ja widzę zawiść i chęć zemsty partyjniaków, którą zrodził sukces PiS-u, stanowiący karierowe zagrożenie dla odkopanych przez Naród od rządzenia, Ty widzisz wyłącznie szczytną walkę o ideały. Może i tego sobie nie uświadamiasz, że przegrani zawsze usiłują się zemścić na zwycięzcach. Czujesz się przegrana Basiu i stąd te emocje. No cóż, wściekłość oczy mgłą przesłania i już z za niej nie widać. Jesteś chyba księgową, przetrzyj okulary i patrz na fakty ekonomiczne biznes.onet.pl/wiadomosci/handel/pkb-polski-dane-gus-za-i-kw-2017-r/8rl8fw businessinsider.com.pl/finanse/praca/bezrobocie-stopa-bezrobocia-w-polsce-maj-2017/mflw69c www.forbes.pl/przemysl-stoczniowy. Naprzeciwko tych faktów ja mam w d...e władzę sądowniczą.
                              Ponieważ nie zwykłam fałszywie podzielać cudzych przekonań politycznych wyłącznie po to, żeby zrobić dobre wrażenie, więc złe wrażenie, jakie wywierają na Tobie moje poglądy, jakoś przeżyję smile
                      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 17:21
                        mobic napisał:
                        > Czuk1 i super.222 i jeszcze ktoś są to osoby za bardzo komuną przesiąknięci i nie widzą nawet tego zła co komuna robiła a dopiero mieliby się pogodzić z czymś nowym?
                        Skąd o tym wiesz ? Na jakiej podstawie to mówisz ? W czym to nasze przesiąkniecie komuną konkretnie - tu na forach- wyraża się ? Podaj konkretnie.
                        ....a dopiero wtedy pogadamy dalej ....
                    • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 13:48
                      Bardzo Cię Super przepraszam, bo moja wypowiedź nie miała na celu sprawienie Tobie czy komukolwiek przykrości. Po prostu tak odbieram to, w co Ty wierzysz. Mój pogląd starałam się zresztą logicznie uzasadnić m.in.twierdzeniem znanym z socjologii, że prawo nie może realizować się na ulicy, gdzie nie ma demokracji, tylko psychologia tłumu podobnie jak we wszelkiego rodzaju innych demonstracjach i tych nieszczęsnych miesięcznicach. Po prostu wstyd, że dorośli ludzie...Ps. Jestem z epoki, gdzie na demonstracje 1 majowe dzieci szkolne wypędzano przymusowo, kazali czcić Lenina i Stalina...
                  • czuk1 Odwracanie kota ogonem 08.08.17, 17:12
                    leda16 napisała:
                    > Tylko szkoda, że zamiast "zastanawiać się" w referendach, konsultacjach społecznych, dyskusjach medialnych jak zreformować kodeks karny, administracyjny, cywilny, system emerytalny oraz podatkowy,zastanawiają się na ulicach jak się utrzymać przy korytach lub do tych koryt wrócić
                    .
                    Niesprawiedliwe to stwierdzenia. Kto z poważnych rządzących organizuje takie uczciwe konsultacje, dyskusje medialne. Jeśli np. w TVP INFO są takowe to wyglądają jak imprezy propagandowe PiS. Nie uważasz Ledo, że od 2 lat powinny się odbywać prace poważne nad każdą z wymienionych dziedzin prawa , w tym nad uproszczeniem struktury sądownictwa i kodeksami wykonawczymi. Generalnie .... uproszczeniem prawa istniejącego tworzeniem prawa w parlamencie. Do takich prac włączyły by się tysiące prawników, w tym sędziów.
                    A tu zaczęto "od tyłu", od podporządkowania władzy sadowniczej (rządzonej prawem) pod rządy władzy wykonawczej ? To jakaś paranoja. A wystarczyło by zdyscyplinować sądownictwo działaniami organizacyjnymi, porządkującymi.

A na wywrzaskiwane przy okazji frazesy i slogany typu "obalimy rząd...a niechby i drugi Majdan...najlepiej , żeby wszystko zostało po staremu...obronimy demokrację..." itp. tylko ludzie wyjątkowo naiwni dają się nabrać.

Mylisz manifestacje ogólne, z tymi które odbywają się na temat "reformy" wymiaru sprawiedliwości. Tu nie widziałem nawet patosu, flag, haseł. Były konkretne uwagi i postulaty.
                    Ina konkretny temat protestu.

Choćby fakt, że z ustawy apolityczni sędziowie mają czelność brać udział w manifestacjach PO i Nowoczesnej (żeby wymienić tylko te, najbardziej rozwrzeszczane) dowodzi ich kompromitacji i nieczystych intencji.
                    Nie mówmy o wyjątkach . Patrz na protesty środowisk lokalnych w blisko 200 miastach. Tam sędziowie nie są w pierwszym szeregu protestujących . Robią to za nich młodzi prawnicy, działacze organizacji społecznych. A więc coś w tym jest. nie możemy napiętnować ruchów społecznych za .... obronę sądownictwa, niezależności sędziów. Błędy tkwią w istocie sprawy a popełnione są przez organizatorów zmian. Grubymi nićmi szyte są zamiary autokratyczne, dyktatorskie.

To, co robi wybrany przez Suwerena sejm, senat czy prezydent , niezależnie od kwestii, czy większości z nas się to podoba czy nie, leży w granicach ich kompetencji...

O mylisz się. Władza tego Sejmu nie sięga po obalenie ustroju , poza Konstytucję. A on to notorycznie robi. W tym miejscu musi interweniować Suweren.

> Nie uważam też, że jesteśmy w jakiejś "matni".

A jak to nazwać inaczej. Naród zadowolony z 500+ i innych obietnic nie zauważa, że następuje zmiana ustroju z demokracji do autarkii. Tylko część narodu ma świadomość grożących nam niebezpieczeństw..

Jesteśmy od czasów Wałęsy w kraju partyjnego kolesiostwa i królującej, monstrualnie rozdętej biurokracji, dla których reformowanie Polskich ustaw nigdy nie było priorytetem, również obecnie.
                    Istotnie tak jest i było. Ale teraz tych przywar ustrojowych i drogiego państwa nie likwiduje się. Przeciwnie , grożą nam rządy jednej partii i całkowite podporządkowanie przez nią władzy sądowniczej i Prezydenta.

> Nie jest też najważniejszy zły rząd czy zły parlament. Najważniejsze jest uchwalenie ustaw, które by pozwoliły skompromitowanych kryminalnie i moralnie ludzi od władzy odsunąć i ukarać. Przez wyborców, demokratycznie, a nie przez uliczny motłoch sterowany partyjnymi interesami przypadkowych, wyszczekanych psychopatów
                    .
                    O nie wink. Jeśli mamy nieodpowiedzialne władze, dążące do dyktatury (parlament, prezydenta, rząd) to możemy liczyć jedynie na umacnianie i utrwalanie ich władzy (co właśnie dzieje się na naszych oczach). Dotychczasowe święte krowy (z PO) zostaną zastąpione pisowskimi. To żadna dobra zmiana, kiedy sądy podejmować poddani ministrowi sprawiedliwości. Trudno będzie liczyć na obiektywizm i zgodność z prawem. Widzieliśmy to naocznie w latach 2005-2007, pod rządami PiS. Trudno liczyć na dobrą zmianę, kiedy już PiS przejęło TS, Prokuraturę, w trakcie przejmowania jest sądownictwo ( a jeszcze przed wyborami , częściowo) samorządy lokalne.

.... a wyszczekanych psychopatów mamy po obu stronach sceny politycznej. Przy czym partyjni i rządowi psychopaci większe szkody dla Polski czynią. Widzimy to na co dzień.
                    • leda16 Re: Odwracanie kota ogonem 09.08.17, 11:01
                      Odnoszę wrażenie Czuk, że mówisz to samo, co ja, tylko innymi słowami. Oczywistym bowiem jest, że kolejne rządy nic w sprawie reform dotyczących lepszego funkcjonowania Państwa nie zrobiły. Ale ten też nic nie zrobi. "Zmiany", które się na naszych oczach dokonują niestety są tylko chaotyczne i kosmetyczne. - np. jak najbardziej popieram 500+ dla dzieci z obszarów nędzy społecznej, obniżanie emerytur SB-kom, ale obok, a nie zamiast reformy systemu emerytalnego. Nasz system emerytalny jest po prostu niewydolny, co stanowi wystarczającą przesłankę do jego gruntownego zreformowania, zamiast łatania zwiększaniem dzietności społeczeństwa i odprowadzaniem naszych składek do budżetu. PiS ma kawałek TV, opozycji przychylna jest np. GW więc albo rząd albo tzw. IV władza czyli media, powinny takie ogólnonarodowe debaty zorganizować. Zamiast tego są wyzwiska, wzajemne szczucie i granie życiem i zdrowiem Polaków o polskiej racji stanu już nie wspominając. Przecież wystarczyła iskra, prowokacja, żeby polała się krew, bez powodu! Że sędziowie będą mianowani przez PiS a nie przez PO? A cóż to dla obywateli za różnica? Przecież ważne stanowiska w Państwie zawsze były, są i będą obsadzane z klucza partyjnego głośno lub po cichu, i ulica tego nie zmieni. Władza sądownicza? No oni to już na pewno żadnej władzy nad narodem nie powinni mieć. Wystarczy, że ławnicy będą ją mieli.
                      Osobiście nie postrzegam zmian jako paranoi szaleńca. Są cwane, konsekwentne, metodyczne, celowe. Naturalnie zgadzam się z Tobą, że tzw."reformy" służą wyłącznie umacnianiu władzy PiS, co cholernie wkurza zdesperowaną opozycję, która nie wyciągnęła żadnych wniosków ze swojej przegranej i do dziś nie rozumie dlaczego przegrała smile. Jednak kONsTYtucJA to tylko pretekst do rozróby. Dodajmy - Konstytucja, która tak samo wymaga zmian, również w zakresie władzy sądowniczej. Zdaję sobie sprawę, że forsowane przez PiS zmiany w wymiarze sprawiedliwości w żaden sposób nie uproszczą i nie sprecyzują istniejących, często sprzecznych artykułów kodeksowych. Więc tym bardziej moje dziecko nie powinno na demonstracji zapłacić za nie życiem a Polska "drugim Majdanem".
                      Nie mówię Czuk o wyjątkach. Wszyscy widzieli, że sędziowska hucpa była zapoczątkowana przez sędziów SN, przed ich miejscem pracy - powiesili transparent czyli szmatę na kiju, kolorowy neon popierający - he, he "demokrację", wzięli mikrofony do rąk... Dla prowincjonalnych sędziów i ich rodzin było to bardzo czytelne wskazanie za czym powinni się opowiedzieć. Słyszałeś z ust tych z ustawy "apolitycznych" z SN choćby słowo na temat reformy prawa kodeksowego? Bo ja nie. W przeciwieństwie do Ciebie, mnie władza monopartyjna nie przeraża, bo wyrosłam w ustroju, gdzie słowo i waląca w stół pięść sekretarza powiatowej, gminnej, wojewódzkiej organizacji PZPR było prawem...a potem, aż do dzisiaj, prawo stanowił nie kodeks karny i cywilny, ale niezawisłe nawet od logiki i zdrowego rozsądku słowo i młotek sędziego, kolesia prokuratora ze studiów bądź grilla oraz wygodny slogan "o wyrokach się nie dyskutuje". Tak zniszczono Łyżwińskiego i wielu innych. Z drugiej jednak strony, władza chwiejna, słaba, niestabilna, nie jest zdolna do wprowadzenia jakichkolwiek dobrych zmian. Więc można się spodziewać, że po umocnieniu swojej władzy Pis pójdzie w dobrym kierunku, bo czemu miałby nie iść? Natomiast na jedno nie można w Polsce liczyć - na kapitalizm bez kapitału, a tego już PiS- iory w Niebie nie wymodlą, choćby co miesiąc na kolanach do Częstochowy lecieli smile
                      Piszesz Czuk : "To żadna dobra zmiana, kiedy sądy podejmować poddani ministrowi sprawiedliwości. Trudno będzie liczyć na obiektywizm i zgodność z prawem." A czy kiedykolwiek w powojennej rzeczywistości mogłeś liczyć na obiektywizm i zgodność z prawem? A może teraz, jak już obronicie tą konstytucję i demokrację? Czy to jest sprawiedliwe, że za zabójstwo zbrodniarz dostaje 7 lat a wychodzi po 5 -ciu? Przecież to nawet z religią katolicką zgodne nie jest, a wszyscy sędziowie tacy rozmodleni smile
                      • banitka51 Re: Odwracanie kota ogonem 09.08.17, 20:00
                        leda16 napisała:
                        Władza
                        > sądownicza? No oni to już na pewno żadnej władzy nad narodem nie powinni mieć.
                        > Wystarczy, że ławnicy będą ją mieli.

Trójpodział władzy jest gwarancją wzajemnej kontroli tej władzy, by zachowana została równowaga. Ławnicy mają mieć władzę nad NARODEM??
                        -
                        od okazywania sympatii nie trzeba płacić podatku od darowizny
                        • czuk1 Re: Odwracanie kota ogonem 09.08.17, 23:14
                          > leda16 napisała:
                          > Władza sądownicza? No oni to już na pewno żadnej władzy nad narodem nie powinni
                          > mieć. Wystarczy, że ławnicy będą ją mieli.

Totalne nieporozumienie.... tym razem. Mówiąc "władza sądownicza" mamy na myśli i praktycznie wydawanie wyroków a nie bieżące administrowanie, zarządzanie, rządzenie sędziów w Polsce.
                          Konkretnie
                          :
                          Władza sądownicza jest trzecią władzą w państwie. Stanowi ją wymiar sprawiedliwości sprawowany przez niezależne i niezawisłe sądy. W Polsce zgodnie z Konstytucją RP władzę sądowniczą sprawują sądy (Sąd Najwyższy, sądy powszechne, sądy administracyjne, sądy wojskowe) oraz trybunały (Trybunał Konstytucyjny i Trybunał Stanu). Sądy i trybunały są władzą odrębną i niezależną od innych władz, wydają wyroki w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej
                          Jak widzisz sądy rozstrzygają sporne wszelkie (prawem określone) sprawy/spory wnoszone przez władze ustawodawcze, wykonawcze i poszczególnych obywateli. Sędziowie muszą być więc niezależni, niezawiśli, suwerenni. Jeśli takiej władzy nie ma w państwie albo kiedy taką władzą steruje któraś z dwóch pozostałych władz ...państwo jest ułomne bardzo. Robi się w państwie niesamowity bałagan a następnie ferment,anarchia. I ku temu idzie u nas.
                          • leda16 Re: Odwracanie kota ogonem 10.08.17, 10:40
                            Niepotrzebnie robisz mi wykład z treści Konstytucji. Cóż, może nie wiesz, że zna ją każde dziecko w Polsce od szkoły podstawowej. Ale Konstytucja to nie Ewangelia, nie jest świętością ani zbiorem prawd objawionych i zawsze poprawić ją można ku lepszemu służeniu społeczeństwu. Natomiast nigdzie (nie licząc insynuowania mi braku rozumu) nie odpowiedziałaś, dlaczego sędzia sądu rejonowego i okręgowego miałby być traktowany jako władza a nie urzędnik państwowy, a prezes sądu nie miałby być - jak np. w Niemczech, mianowany przez ministra sprawiedliwości. Jakoś ani bałaganu ani anarchii lub zagrożenia demokracji tam nie widać chociaż dokładnie jak w Polsce - co jakiś czas rządzi inna partia. No i podstawowe pytanie na gruncie konstytucyjnej równości wobec prawa: dlaczego wszyscy obywatele muszą płacić składki rentowe i emerytalne a sędziowie nie? To ma coś wspólnego z demokracją czy raczej z kastowością?
                            • baska123 Re: Odwracanie kota ogonem 10.08.17, 12:04
                              Do leda16
                              I kto tutaj kręci ogonem, nie ważne czyim?
                              Jak można napisać: Niepotrzebnie robisz mi wykład z treści Konstytucji. Cóż, może nie wiesz, że zna ją każde dziecko w Polsce od szkoły podstawowej.
                              Bredzisz, jak ....nie całkiem świadoma.
                              Jaruś K i młodzież nie znają treści Hymnu.
                              A Konstytucja jest sponiewierana, jest abstrakcją dla przeciętnego Polaka.
                              To się zmienia za sprawą tych, co wychodzą na ulice z Konstytucją w ręce,
                              słuchają czytanej przez np. Jerzego Radziwiłowicza, Joannę Szczepkowską i krzyczą
                              w jej obronie.
                              Łabądku zastanów się co wypisujesz.
                              • leda16 Re: Odwracanie kota ogonem 10.08.17, 13:01
                                baska123 napisała:
                                > Jak można napisać: Niepotrzebnie robisz mi wykład z treści Konstytucji. Cóż,
                                > może nie wiesz, że zna ją każde dziecko w Polsce od szkoły podstawowej
                                .
                                > Bredzisz, jak ....nie całkiem świadoma.
                                > Jaruś K i młodzież nie znają treści Hymnu.

Przecież nie dyskutujemy o Hymnie RP, tylko o Konstytucji. Ponadto jestem odpowiedzialna wyłącznie za swój poziom wiedzy a nie za cudzy. Co do mojego hmm..."bredzenia" rozumiem, że masz taki styl prowadzenia ze mną dyskusji sad Chodzi Ci o to, żeby mnie obrazić ?

> A Konstytucja jest sponiewierana, jest abstrakcją dla przeciętnego Polaka.

Z pierwszym członem zdania zgodzę się całkowicie, z drugim już nie, ponieważ nie mam wystarczającej wiedzy statystycznej, czym ona jest dla przeciętnego Polaka. Dla mnie jest tym, o czym pisałam wcześniej - żadną świętością.

> To się zmienia za sprawą tych, co wychodzą na ulice z Konstytucją w ręce,
                                > słuchają czytanej przez np. Jerzego Radziwiłowicza, Joannę Szczepkowską i krzy
                                > czą
                                > w jej obronie.

O rany Basiu! Konstytucja stoi na półce w mojej bibliotece. Czytać ją dam jeszcze radę sama i to bez okularów. I właśnie o naruszenie art.32 pkt 2 toczę spór z b.wojewodą, b. burmistrzem, partyjniakiem PO. W stosownym do tego miejscu, czyli w sądzie Basiu, a nie na ulicy. Radca prawny pozwanego skomentował treść Konstytucji następująco: "...no wie pani, konstytucja sobie, a życie sobie". Szkoda, że tego nie nagrałam. Czy sponiewierał Konstytucję? I owszem. Teraz zobaczę czy sędzia też ją sponiewiera. Co ciekawsze, gdy zwróciłam się do każdej z dużych partii opozycyjnych z propozycją uczestnictwa w procesie w charakterze obserwatora, wszystkie wcześniej zainteresowane odmówiły po uzyskaniu informacji, że pozwanym jest koleś polityczny, który jeszcze nie tak dawno trząsł jednym z polskich województw.

> Łabądku zastanów się co wypisujesz.

Może Cie to zdziwi, ale mam zbyt wiele szacunku dla Dyskutantów aby pisać cokolwiek bez zastanowienia lub obrażać ich zarzutami o niedostatkach rozumu.
                            • banitka51 Re: Odwracanie kota ogonem 10.08.17, 22:55
                              leda16 napisała:

> Cóż, może nie wiesz, że zn
                              > a ją każde dziecko w Polsce od szkoły podstawowej.
                              Mylisz się, nie znają jej nawet maturzyści.
                • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 08.08.17, 14:36
                  @czuk1

Manifestacjami chcesz zmienić obowiązujące zasady Ordynacji Wyborczej?
                  Dzisiaj wiemy iż (być może) zbyt bezkrytycznie przejętą od Krajów dłuższej praktyki demokratycznej i b. dojrzałych społeczeństw.
                  Wszystkie dotychczasowe wyniki Wyborów (od 1989 r.) były albo przejawem protestu lub wyborem "mniejszego zła"!.
                  Każdy zwycięzca takich Wyborów, również dzisiejsza Opozycja (poprzednio i w przyszłości: jak wygra Wybory) zrobi wszystko by ten korzystny dla nich system (wyborczy) - utrzymać.

Mieliśmy już przykład, wcale w efekcie nie lepszych dla rządzonych (w Wyborach do Sejmu i Senatu a nie Terytorialnych) Jednoosobowych Okręgów Wyborczych które zawsze w programie miała PO i jakoś, jak rządzili, tego projektu nie chciała wprowadzić w życie.
                  Wymówka znalazła się zawsze: od konieczności uzgadniania tego z koalicjantem a ten (PSL) miał inne priorytety
                  albo żal straty (części) "kasy" którą obecna Ordynacja obdarza hojnie Partie uczestniczące w Wyborach a zwycięzców
                  - szczególnie!.

Nikt z tego nie zrezygnuje, - ani Kaczyński ani następcy Tuska.
                  Czy nam się to podoba czy nie nie, nie ma znaczenia - to są głowni rozgrywający na polskiej scenie politycznej i może dobrze, ze w ogóle do rządzenia potrzebują "przywieszek" których Kaczyński (nauczony praktyka poprzednich rządów) trzyma za mordę a PO próbuje zachować pozory i robi to (niby) w sposób b.cywilizowany.
                  Faktem tez jest iż koalicjant -PSL pozbawiony jest charyzmatycznych przywódców a kasa (dla Ich elektoratu)
                  i "stanowiska dla szwagrów" są dla Nich priorytetem smile.

Społeczeństwo Obywatelskie, miły dyskutancie, świetnie się sprawdza na poziomie lokalnym i też bardziej jako wyczulony "kontroler" niecnych posunięć Władzy niż jako siła "rządząca".
                  Systemu partyjnego nie ma szans zignorować bo nie jest istotne jak obskurne (dla nas - rządzonych) są te Organizacje ale realną alternatywą dla nich jest nie "władza w rekach Społeczeństwa" a właśnie autorytaryzm albo dyktatura!.
                  Tego to już na prawdę chyba nie chcemy?

pozdr.,-
              • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 00:50
                popaye napisał:

> No to: wyjechało ca. 2 mln "młodych i najzdolniejszych" a zostali: starzy, chor
                > zy, fajtłapy i cwaniactwo którzy na ten "pociąg emigracyjny" się nie zabrali bo
                > .... trochę wysiłku trzeba i chęci "do roboty" czego od tych pozostałych raczej
                > oczekiwać nie można, no to "łapią" się na le ochłapy które Im obecnie rządzący
                > rzucają "usprawiedliwiając" swoją
                > bezkrytyczna postawę pierdołami o "miłości Ojczyzny", wierze w Boga, "nadzeją"
                > na jakieś reperacje (od Niemców)
                > i kretynskią propagandą iż "należy się" Im zarówno Ostra Brama, Kresy Wschodnie
                > , gdańska Starówka i szczecińskie Bulwary, a jak Maryja "pomoże" to i "kawałki"
                > nad Morzem Czarnym i polowa Alaski - a czemu nie?.

Jakieś kompleksy emigracyjne? Wyjechali NAJZDOLNIEJSI, a zostały FAJTŁAPY? Chleb emigracyjny nie jest łatwy, ale nie dlatego, że trzeba pracować. Sądzisz, że w Polsce zostały same ciemięgi i lenie? Takie myślenie upraszcza decyzję o pozostaniu za granicą, jeśli nie brakuje Ci polskiej kultury, przyjaciół, znajomych - tak ludzi jak i miejsc. Na emigracji można spotkać rodaków złodziei (najzdolniejszych?) i bezdomnych, a najwięcej zadowolonych jest wśród urodzonych biedaków, którzy wreszcie mogą sobie kupić (samochód, dom - wstaw co pasuje). Wśród intelektualistów panuje tendencja do kontaktów z krajem, widocznie nie zauważyli, jakie to fajtłapy między Odrą i Wisłą się lenią.
                Chyba przesadziłeś.
                • mobic Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 09:11
                  Czuk1 napisał
                  Jeśli miałbym komentować .... wyroki musiały być oparte o kodeks karny i były to sytuacje zupełnie wyjątkowe. Sędzia wydający wyrok śmierci (na pewno) obciążony jest nim psychicznie , całe życie. Choć wyrok wydane były na podstawie obowiązującego prawa - jestem przekonany, że kary śmierci wydawane były pod presją z zewnątrz, pod naciskiem politycznym. We mgle mam wyrok śmierci na dyrektorze zakładów mięsnych czy zjednoczenia. Przecież nie był zbrodniarzem wojennym; ile by nie ukradł to nie było (od strony ludzkiej patrząc) podstawy do ukarania go karą śmierci.
                  Nadgorliwość to wydane wyroki śmierci przez sędziów, oskarżenia prokuratorów, którzy domagali się kary śmierci, ci, co chodzili i podsłuchiwali pod oknami a potem donosili czy ktoś nie słucha czasem Wolnej Europy albo ci, co zgładzili ks. Popiełuszkę to wszyscy byli nadgorliwi i gdyby inaczej zadecydowali to nikt by im głowy nie urwał. Nikt ich do tych rzeczy nie zmuszał a tylko ich nadgorliwość do tego doprowadziła. Dlatego teraz powinni być rozliczeni ze swych czynów ze swej nadgorliwości.
                  • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 07:57
                    mobic odpisał na mój wpis, rozwinął jego treść:

>...." wiesz, co to jest nadgorliwość? Na pewno wiesz, że nadgorliwość jest okropna".
                    Nawet w życiu. Mówi się dlatego - chodzisz przed orkiestrą . W pracy zawsze znajdzie się jakiś lizus, donosiciel. Taki ma przechlapane u kolegów.
                    ------------
                    >"Nadgorliwość to wydane wyroki śmierci przez sędziów, oskarżenia prokuratorów, którzy domagali się kary śmierci, ci, co chodzili i podsłuchiwali pod oknami a potem donosili czy ktoś nie słucha czasem Wolnej Europy albo ci, co zgładzili ks. Popiełuszkę to wszyscy byli nadgorliwi i gdyby inaczej zadecydowali to nikt by im głowy nie urwał. "

Powiedziałbym, że tu dominował raczej strach, subordynacja, podporządkowanie jakiejś władzy, słabość charakterów tych oprawców . Może w jakimś stopniu utożsamianie się z tą władzą.
                    Ale w życiu codziennym - kiedy sąsiad donosi na sąsiada za słuchanie Wolnej Europy - to już
                    trudno mi nazwać takie zachowanie. Miałem tak w życiu. Mieszkałem zimą na stancji u wujka we wsi Czerwony Dwór k/Węgorzewa. Miał duzy dom i takież gospodarstwo poniemieckie.
                    Obok mieszkali Ukraińcy. Na zimę zawsze szedł siedzieć za dwa przestępstwa - słuchanie Wolnej Europy i zaległości w dostawach obowiązkowych . Prokurator chyba pod oknami nie chodził i nie podsłuchiwał !? wink
                    ---------
                    >"Nikt ich do tych rzeczy nie zmuszał a tylko ich nadgorliwość do tego doprowadziła. Dlatego teraz powinni być rozliczeni ze swych czynów ze swej nadgorliwości."
                    ----
                • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 14:33
                  @banitka51

kompleksy emigracyjne ? - nie żartuj!
                  Po 40-tu latach, wróciłem do Polski i na pewno nie dlatego, ze musiałem, nie miałem innego wyjścia czy nie dawałem sobie rady.
                  Nigdy nie bylem bezrobotnym, nie bylem tez nigdy beneficjentem jakichkolwiek świadczeń, dopłat czy ulg, zawsze
                  zylem i mieszkałem we wręcz luksusowych warunkach (w relacji do przeciętnych "polskich") za które sam - płaciłem.
                  Tylko na "emigranta" się nie nadawałem (nigdzie!) i nie miałem takiego życiowego planu,- wiec na starość wróciłem do Kraju.
                  Chętnie poczytam u Ciebie (i podobnych): "jak to jest na emigracji oraz kto i po co wyjeżdża" - bo pewnie mało świadomy jestem smile.
                  Jestem z Warszawy i tam nie chciałem mieszkać (na starość bilans zalet i obciążeń zamieszkiwania w Wielkim Mieście jest wyjątkowo niekorzystny) i osiadłem na tzw.: prowincji.
                  A tu akurat jest "inna" Polska niż ta znana z perspektywy wielkomiejskiej i jak ta "inność" wygląda z mojej, oczywiście subiektywnej, perspektywy - szczerze napisałem co wzbudza Wasze (Twoje i kilku innych Pań) "oburzenie" bo Wy widzicie to "inaczej".
                  Tylko ja - Wam prawa do ocen i "waszego" widzenia Polski nie odmawiam, mnie (za to) miesza się z błotem wytykając wszystko!,- od tego iż nie muszę (na mojej emeryturze) "zdychać z głodu" bo pewnie powinienem, okazując tym moją "miłość do Ojczyzny" po.... moje braki w posługiwaniu się jęz,polskim (pewnie robię błędy ortograficzne w co drugim wyrazie!) i przyjętymi (tu) formami ekspresii w piśmie.

Dobrze mieć "o sobie" i realiach zawsze pozytywne zdanie, ale niestety nie zmienia to samych faktów.

Mieszkam w okolicy atrakcyjnej turystycznie, ale sezon trwa tu tyle co wakacje (+/- dwa tygodnie przed i po)
                  a później? - Ci co z tego sezonu "czyja" (właściciele sklepów, pensjonatów i wszelkiego rodzaju Usług turystycznych) "konsumują" zarobione pieniądze i... odpoczywają.
                  W pobliskim miasteczku powiatowym jest kilkadziesiąt, może sto stanowisk (do obsadzenia) gdzie wymagane są kwalifikacje i uprawnienia nadawane przez Szkole Wyższe, najczęściej w szeroko rozumianym Szkolnictwie czy Administracji i.... koniec!.
                  Nie ma żadnego większego przemysłu, Zakładów Pracy czy znaczacych (dla rynku pracy) Firm albo np. Ośrodków Kultury w których można zaczai pracę.
                  Rzemiosło? - młodsi i ci co cokolwiek "umieli" wyjechali bo "tam/gdzieś" faktycznie, dla pracowitych i zdolnych jest lepiej i łatwiej się żyje (tam) za 3 tys. €/m-c niż za 3.000,- zł w Polsce.
                  Na "mieście" widach uczniów Gimnazjów / Liceów i..... starych emerytów, kina - nie ma, klubu dla "młodzieży" tez nie! bo po za "sezonem" takie luksusy są nieopłacalne.
                  Rodzice tych dzieci to (prawie bez wyjątków) beneficjenci programu 500+ co widać! bo i dzieci lepiej ubrane (jak jeszcze przed rokiem) i już każde ma telefon komórkowy i całymi klasami chodzą na lody i ciastka do jedynej porządnej kawiarni w mieście (czynnej cały rok!).
                  Też tam wpadam na kawę to "widzę" te zmiany.
                  Większość z mlodych wyjeżdża i nigdy już nie wraca! - i z tej miejscowej perspektywy nie ważne czy robią "za słoiki" w jednym z polskich Wielkich Miast czy emigrują zagranice: Ich (i Ich przyszłych rodzin) tu nie ma! - odwiedzają tylko starych rodziców "na Święta" .

Tłum się zebrał (pod Domem Kultury) jak Macierewicz przyjmował zgłoszenia do Jego "Leśnej Armii" (Obrona Narodowa czy coś w tym stylu). Z miłości do Ojczyzny? - nie! - tylko (podobno) "ma płacić" takim chętnym
                  po 250 zl/m-c no to dla tej "kasy" - warto!,- i tak nie ma nic do roboty sad

Jak przez dziesiątki lat przebywania zagranica odwiedzałem Polskę ca.: 3-4 razy w roku i "bywałem" tu na urlopach czy (u rodziny) w Warszawie to tez byłem pełen optymizmu: te zmiany, na korzyść, widziałem zawsze i dla "krytykujących" miałem gotową odpowiedź: "to drobiazgi! - całościowo to Polska pięknieje i ludziom się na pewno żyje lepiej".

Dzisiaj, nie patrze na Kraj z perspektywy odwiedzającego i będącego w Warszawie a te irytujące "drobiazgi" stanowią
                  decydującą o jakości mojego codziennego życia - wartość.
                  Sam eis irytuje (nieraz) daję o tym znać wpisami na forum by.... (w odpowiedzi) otrzymać jakieś "pouczenia" jaki to ze mnie: idiota, cham, obsrany emigrant i w ogóle bezmyślny polglowek jakiś!.
                  Bo co? - takie a nie inne poczyniłem obserwacje i doswiadczenia zebrałem a nie wszystko mi się podoba i mam jakąś subiektywna "skale ocen"?.

Krzywdę komuś robię bo nie "muszę" żyć z głodowych swiadczen emerytalnych ZUS-u czy "boli" fakt iż mnie niczego "zabrać" (jakąś decyzją obecnie rządzących w Polsce świrów) nie można?
                  Faktycznie, - jeśli tak to nie "zasluzylem" na to by mieć prawo do ocen otaczającej mnie rzeczywistości.
                  Obywatelstwa trzeba mnie tez pozbawić? smile)

pozdr.,-

• banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 16:40
                    Piszesz swoje opinie, myśląc, że jesteś jedyny, który wrócił z emigracji? Oczywiście nie. Wróciłeś do Polski, do kraju pełnego fajtłap? Nie widzisz w tym sformułowaniu jakiejś niekonsekwencji? Gdyby tu były same fajtłapy, to nie byłoby do czego wracać. Podziwiam ludzi, którzy z zapartym tchem próbowali w tym kraju żyć, pracować, zmieniać coś na lepsze, bo to ich ojczyzna. Podziwiam tych, którzy wyjechali i ciężko pracowali wśród obcych, często nie mając zaplecza rodzin czy przyjaciół, wszak banicja to była niegdyś kara gorsza od więzienia. Nie zgadzam się na wywyższanie się jednej grupy nad drugą, bo w tym jest nie tylko brak kultury, szacunku, ale zarzewie pogardy. Nikt z emigracji nie zrozumie, jak ciężko ludziom tu żyć. Nikt z siedzących cały czas w kraju, z zapleczem rodzin i przyjaciół, nie zrozumie, czym jest byt w obcym kraju, gdzie wszystko musisz wywalczyć.
                    Oczywiście, jest wolność i można powiedzieć wszystko. Ale znajdź mi sens w wypowiedziach, które mają innym unaocznić jaki z Ciebie wspaniały józio w porównaniu z krajowymi leniami. Serio - nikt nie staje się lepszy, poniżając innych. Psychologicznie - pogarda innymi świadczy o kompleksach. To z nich bierze się zarozumiałość. A emigrację znam z własnego doświadczenia w RFN. Nik też o tym świadczy.
                    • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 18:56
                      Wetnę się do wpisu by poprzeć Banitkę (nie wiem co szczegółowo niżej Ona pisze) albo mieć inne zdanie.
                      banitka51 napisała:
                      .....Wróciłeś do Polski, do kraju pełnego fajtłap? Nie widzisz w tym sformułowaniu jakiejś niekonsekwencji?

.... a poza tym - nie zauważasz wiekowych zmian w ciągu ćwierćwiecza ? jeśli nie to nie mamy co z Tobą gadać.

..... Podziwiam ludzi, którzy z zapartym tchem próbowali w tym kraju żyć, pracować, zmieniać coś na lepsze, bo to ich ojczyzna. Podziwiam tych, którzy wyjechali i ciężko pracowali wśród obcych, często nie mając zaplecza rodzin czy przyjaciół, wszak banicja to była niegdyś kara gorsza od więzienia. Nie zgadzam się na wywyższanie się jednej grupy nad drugą, bo w tym jest nie tylko brak kultury, szacunku, ale zarzewie pogardy. Nikt z emigracji nie zrozumie, jak ciężko ludziom tu żyć. Nikt z siedzących cały czas w kraju, z zapleczem rodzin i
                      > przyjaciół, nie zrozumie, czym jest byt w obcym kraju
                      , gdzie wszystko musisz wywalczyć.
                      Ja podkreślił bym nie walkę - bo takiej nie było - u pozostałych w kraju (też emigrantów zarobkowych) ale ich pomysłowość, przedsiębiorczość, wiedzę i umiejętności. W efekcie za granicą dorobili się (żyją tam lepiej niż w ojczyźnie bądź przywieźli kapitał początkowy) a mniej zdolni przetrzymali za granicą najgorsze lata Nowej Polski. Jak można złe słowo powiedzieć o Polakach i Polsce ostatniego ćwierćwiecza . Rób tak dalej... wyfruniesz stąd !! - to do adwersarza banitki

>....znajdź mi sens w wypowiedziach, które mają innym unaocznić jaki z Ciebie wspaniały józio w porównaniu z krajowymi leniami. Serio - nikt nie staje się lepszy, poniżając innych. Psychologicznie - pogarda innymi świadczy o kompleksach. To z nich bierze się zarozumiałość. A emigrację znam z własnego doświadczenia w RFN. Nick też o tym świadczy.
                      Mówisz moimi myślami. Jako Banitka masz takie prawo. Masz rację. Bufonów trzeba sprowadzać do parteru.... tylko z powodu treści ich wpisów. A poza tym... cenne jest każde zdanie, bo pokazuje jak jesteśmy zróżnicowani w poglądach.
                    • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 18:57
                      Żyłaś w Niemczech?
                      ale ja nie mam pretensji o to, ze (jak tam) każdemu napotkanemu współmieszkańcowi Wsi na której mieszkam
                      mówię "dzień dobry" i co 10-ty mi odpowie a reszta "warknie" coś pod nosem albo popatrzy jak na wariata smile.

Mnie się "w głowie nie mieści", ze np.: p. Rzemieslnik bierze od nas kilkadziesiąt tysięcy za ułożenie kostki brukowej na działce, robotę spieprzy i na wszelkie próby reklamacji (propozycje poprawy tej roboty) odpowie: jak się panu nie podoba to podaj mnie pan do Sadu!. Już mam tam 20 spraw takich niezadowolonych będę miał 21-szą! "

Stolarz, na wykonanie blatów kuchennych, sam wyznacza termin 2-ch tygodni, bierze zaliczkę i...... przez kolejne trzy miesiące jest "nie do złapania" (nie odbiera telefonów, w warsztacie - nie bywa, a Jego pracownicy nie maja "pojęcia" kiedy Szef będzie i... w ogóle Go nie widują)!.

Takie doświadczenia mam tez: z murarzami, tynkarzami, glazurnikiem i elektrykami: żaden termin nie jest dotrzymywany i żadna robota nie zrobiona "do końca i porządnie".

W zachwyt mam wpadać i uwazac, ze moje oczekiwania to wyłącznie przejaw tego iż ".... z Ciebie wspaniały józio w porównaniu z krajowymi leniami".
                      Dokładnie tak!, nie mam tu: szwagrów , kumpli (od wódki), nie uczestniczyłem w "szemranych interesach"
                      nie pędzę bimbru i.... nie mam ochoty go próbować, sam pochodzę z rzemieślniczej rodziny. mam spora praktykę "rzemieślniczą" i jakoś całe życie nie wystawiałem klientów "do wiatru" starałem się Ich nie oszukiwać i zawsze brałem odpowiedzialność za robotę którą wykonywałem!.
                      To takie dziwne?, jak wnioskuje z Twojego wpisu - tak!,- ale moje doświadczenia, nie tylko z Polski są zupełnie inne.
                      Tu, na razie razie doświadczyłem tylko tego iż skoro np.: jeżdżę porządnym samochodem, nie najtańszym i z "zagraniczna" rejestracją, żona nie kupuje najtańszych artykułów w miejscowym sklepie i nie uczęszczamy na msze do kościoła to oznaka, ze trzeba "frajerów" oskubać ile się da!.
                      Mam się z tego cieszyć, usprawiedliwiać i "podziwiać" bo..... mieli "ciężkie" życie ?.
                      Jak dla mnie może i "ciężkie" ale i (chyba) wesołe bo jakoś ciągle .... mocno pijane.

pozdr.,-

• banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 19:32
                        Nie wiem, jak jest na wsi, od kilku pokoleń moja rodzina mieszkała w miastach, więc ta mentalność jest mi obca i dlatego nigdy bym "wśród pól i lasów" mieszkać nie mogła. Jednak nie jest to obraz całej PL, a tylko - jak widać - Twoja konfrontacja z obcym, jak mniemam, dla Ciebie środowiskiem. Taka krajowa emigracja, byt wśród ludzi nie nastawionych pozytywnie. Wiem coś o tym, znajomym spalono domek w górach, gdy wyjechali na kilka dni. Tacy ludzie są WSZĘDZIE, w każdym kraju, to nie jest wizytówka PL, jak i naziści nie są wizytówką Niemiec a seryjni mordercy USA.
                        Trafiłeś na cwaniaków, oszustów i partaczy, OK. Ale cała Polska taka? łojejku, Twoja okolica, Twój pech mają być reprezentatywne dla całego kraju?
                        Mam "swojego" mechanika, elektryka i faceta od AGD. Poleconych, sprawdzonych. Tak to działa na całej ziemi, w Australii też. Jak mechanik w Norwegii nie przykręcił kół po wymianie opon, to żadne odszkodowanie nie wyrównało strat, a warsztat dalej działa. Takich chwastów jest sporo wszędzie. Nie wyżywaj się na Polakach in extenso.
                      • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 21:38
                        popaye napisał na forum, jestem na tym forum, wcinam się do tego wpisu. Odpowiadam kursywą:

..... każdemu napotkanemu współmieszkańcowi Wsi na której mieszkam mówię "dzień dobry" i co 10-ty mi odpowie a reszta "warknie" coś pod nosem albo popatrzy jak na wariata smile.
                        Jakie stąd wnioski ? Ponieważ nie masz uznania na wsi (nie wnikam dlaczego) to Tobie powinno Ci zależeć na ociepleniu stosunków sąsiedzkich, we wsi i w gminie. Społeczność wsi doskonale da sobie rade,bez Ciebie. Pretensje możesz mieć jedynie do siebie.... zbiorowość nie myli się w ocenach.

> Mnie się "w głowie nie mieści", ze np.: p. Rzemieslnik bierze od nas kilkadziesiąt tysięcy za ułożenie kostki brukowej na działce, robotę spieprzy i na wszelkie próby reklamacji (propozycje poprawy tej roboty) odpowie: jak się panu nie podoba to podaj mnie pan do Sadu!. Już mam tam 20 spraw takich niezadowolonych będę miał 21-szą! "
                        Nie potrafisz znaleźć sie nowej rzeczywistości ! Masz zamiar ułożyć kostkę brukową. Szukasz odpowiedniego wykonawcy - dobrego i taniego. Szukasz na podstawie opinii znajomych, tych którym kostkę ostatnio ułożono,... Układasz się z wybranym wykonawcą, podpisujesz umowę
                        dot. wykonania robót (terminy, ceny, gwarancje,...). Nie wykonana jest umowa .....egzekwujesz, w ostateczności drogą sądową. I tak ze wszystkim. Przecież masz w domu prawnika !

> Takie doświadczenia mam tez: z murarzami, tynkarzami, glazurnikiem i elektrykami: żaden termin nie jest dotrzymywany i żadna robota nie zrobiona "do końca i porządnie".
                        To bardzo dziwne, bo ja całkiem odwrotne doświadczenia. Wykonawcy modernizacji domu, też siedliska rolniczego, też kapitalny remont mieszkania. Wszystko jest wykonane na wysoki połysk, w terminach ustalonych i przy cenach średnich - z rynku lokalnego.

> W zachwyt mam wpadać.... ? .....
                        Nie musisz. Ale też wymagaj od rzemieślników wykonania wg Twoich standardów, wybieraj rzemieślników odpowiednich, zabezpieczaj się przed kanciarzami.

>.....moje doświadczenia , nie tylko z Polski są zupełnie inne. Tu, na razie razie doświadczyłem tylko tego iż skoro np.: jeżdżę porządnym samochodem, nie najtańszym i z "zagraniczna" rejestracją, żona nie kupuje najtańszych artykułów w miejscowym sklepie i nie uczęszczamy na msze do kościoła to oznaka, ze trzeba "frajerów" oskubać ile się da!.
                        Stawiasz sprawy na głowie. Tu , jak na zachodzi, jest gospodarka rynkowa, są różni fachowcy, też uczciwi i nie uczciwi ludzie. Trzeba umieć współżyć w tym społeczeństwie. Przede wszystkim wpisać się w tę społeczność.... bez wywyższania się i poniżania miejscowych. Takiego sąsiada nikt nie lubi. A dalej to jak z górki ... zechcą Cię wykorzystać, przestaną traktować poważnie, będą się izolować od Ciebie. A kiedy zaczniesz z nimi "walczyć" , wyeliminują Cię z miejscowej społeczności, wyrobią Ci odpowiednią - złą opinię. Może być ona taka.... że nawet najgorszy rzemieślnik nie przyjmie u Ciebie roboty. Tak będzie wszędzie.... też w Niemczech czy USA.

> Mam się z tego cieszyć, usprawiedliwiać i "podziwiać" bo..... mieli "ciężkie" życie ?. Jak dla mnie może i "ciężkie" ale i (chyba) wesołe bo jakoś ciągle .... mocno pijane.
                        Nie masz powodów się cieszyć ... bo nie chciałbym być na Twoim miejscu, tam na wsi.
                        Nikt nie każe Ci ich usprawiedliwiać ... za pijaństwo i draństwa. Ale opinie które wydajesz nie możesz uogólniać na wszystkich (to taka moja uwaga) .... bo nie uwierzę. To , że Ci Twoi sąsiedzi mieli i mają ciężkie życie jest faktem, nie ma podstaw do ich podziwiania ale też nic Ci nie da ich napiętnowanie.

Ja na Twoim miejscu wyprowadziłbym się stamtąd. Szkoda Twojego zdrowia .

• popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 09:51
                          @czuk1

za Twoje porady - serdeczne dzięki!

Że ja takich mądrych "doradców" wcześniej nie poznałem.
                          Do tego takich obytych w Świecie! co mnie pouczą "jak jest" w Niemczech czy USA - wow!.
                          Opisywałem fakty z mojej subiektywnej perspektywy i zgromadzonych doświadczeń.
                          Nie potrzebuje ani nie szukam pocieszenia, porad, doradztwa czy pomocy, rowniez nie "napietnuje" nikogo ,
                          opisuję faktyczne doswiadczenia i w wielkim poważaniu mam tych którzy mnie może "ignorują".
                          Jakoś się tak złożyło, że moi bezpośredni sąsiedzi to (wyłącznie) właściciele domów letniskowych
                          (w b. wysokim standardzie) którzy użytkują je na weekendy, wakacje czy urlopy i z Nimi sąsiedzkie stosunki mam wręcz doskonale.
                          Ich doświadczenia w zakresie miejscowych usług i wykonawstwa, prawie w całości pokrywają się z moimi
                          - pewnie też: "nie wiedzieli czego chcą" - tak jak ja.
                          Oni się tylko temu "nie dziwią" - jak ja, od Ciebie znam powód: "cierpieli" podobnie jak reszta Narodu, w odróżnieniu od takich, jak ja, co wyjechali i "opalali się" w słońcu korzystając z uroków lenistwa i luksusów zagranicznej "manny z nieba" smile
                          W odpowiedzi na wpis Banitki, która powołała się na swoje niemieckie doświadczenia, napisałem o pewnym tamtejszym miłym obyczaju (mijanym czy przechodzącym ulicą współmieszkańcom Wsi, ulicy czy osiedla mówi się "dzień dobry" obojętnie czy się kogoś osobiście "zna" lub nie ).
                          Przez lata, przyzwyczaiłem się do tej formy i jej zalet w kontaktach "sąsiedzkich".
                          U nas jest ona (obyczajowo) "obca", a mnie, tak na prawdę, dosłownie "wisi", czy wśród miejscowych pod_sklepowych pijaczków będę miał (he,he) "przyjaciół" czy nie.
                          "Na wino" czy piwko (jeszcze) nie zbieram bym rozpaczliwie poszukiwał takich "kolesiów".

pozdr.,-
                          • baska123 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 11:34
                            popaye.
                            Prezentujesz bufona, co to płaci i wymaga.
                            Pół roku - te cieplejsze miesiące spędzamy na swojej wiejskiej działce w sąsiedztwie mieszkających tam stale i takich, jak my letników.
                            Wszyscy się wzajemnie pozdrawiają, ci całkiem nieznajomi spotkani w lesie też mówią "dzień dobry". Pomoc wzajemna jest oczywistą oczywistością - cytując pana K.
                            Więc tylko współczuć Ci mogę, że w taką społeczność się wpieprzyłeś, dobrowolnie jak by nie było, przymusu osiedleńczego jeszcze pisuarostwo nie zarządziło.
                            Miłego dnia - JaBaśka.
                            • super.222 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 13:39
                              Uffff - q...wa, ale upał.
                              Że też chce się Wam tak *rozdzierać szaty*. big_grin big_grin
                          • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 13:37
                            popaye napisał:

> @czuk1 . > za Twoje porady -serdeczne dzięki! --
                            • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 19:00
                              @czuk1

STOOOP - proszę......

zaplątaliśmy się w dyskusję "o dyrdymałach" zapominając o czym jest watek!.
                              Nikogo tutaj nie miałem zamiaru obrażać, nad swoja dolą rozpaczać czy szukać porad albo pomocy.......
                              i w ogóle moja "sytuacja" nie ma w temacie wątku nic do rzeczy.

Chciałem tylko zasygnalizować, chyba niepotrzebnie popierając to własnymi przykładami, iż dla takich jak ja, nie mówiąc już o kimś "z zagranicy" egzystują (alternatywnie) dwa obrazy naszego Kraju z zupełnie odmiennymi obliczami.
                              Nawet ja, nigdy nie zrywając kontaktów z Krajem, z perspektywy mojej codziennej egzystencji "na prowincji" dostrzegam Polskę inaczej niż wtedy kiedy bywałem tu jako urlopowicz czy odwiedzając dzieci i znajomych w mojej rodzinnej Warszawie.

Gdy bym mieszkał w Stolicy czy innym "Wielkim Mieście" Polski pobiegł bym natychmiast: manifestować, protestować i wiecować bo nie mam ani krzty zaufania do obecnej Władzy, nigdy tych oszołomów nie będę popierał bo na własnej skórze doświadczyłem zarówno życia w PRL-u jak i w Krajach o ugruntowanej demokracji gdzie Obywatele, nawet w sporach z Panstwem maja niewzruszone gwarancje prawa.

Ale teraz "widzę" tez jaką krzywdę, kolejne Rządy i to wszystkich "kolorów" zrobiły Obywatelom tej Polski prowincjonalnej, praktycznie nie przejmując się losem tam mieszkających ludzi.
                              Bo prawdziwa bieda i bezrobocie, słabe szkolnictwo, administracja i "wilkuria" miejscowych przedstawicieli Władzy jest nie w Warszawie ale właśnie - tam!.
                              Prowadzi to do patologii zupełnie nie odczuwalnych np. w Warszawie (Gdańsku, Wrocławiu itd....),
                              a na prowincji właśnie, gdzie ludzie maja "gdzieś" jakieś swobody i prawa jak Im brakuje "kasy" i każdy kto Im coś obieca i do tego te obiecanki zrealizuje (jak 500+ i groszowe emerytury "lepsze" od całkowitego bezrobocia) będzie tym którego zawsze będą wybierać i popiera.

Taka co nie ma czego "do garnka" wlozyc czy kupić porządnych obrań dla dzieci a mąż: pijaczyna
                              i bezrobotny "od zawsze" ma w nosie czy te pieniądze są "na kredyt" i Państwa na to nie scat!.
                              Ważne jest iż (za ta kasę) nie Ona będzie szarpana przez komornika a Jej "swobody obywatelskie" to fakt iż ma te 500, 1.000, czy 1500 zł "extra" co miesiąc do dyspozycji.
                              Konstytucyjne prawo i Instytucje demokratyczne Jej "wiszą" (jak mnie znajomość z miejscowymi pijaczkami)
                              bo nigdy, świadomie i tak z nich nie ma zamiaru korzystać.

Wszyscy, przynajmniej nasi m/w rówieśnicy, którzy manifestują i protestują (co ja popieram!) powinni się też zastanowić: gdzie byli, że nie widzieli tej "krzywdy ludzkiej" która dotknęła sporą grupę Społeczeństwa majacego pecha iż nie mieszkali w Wielkich Miastach, ośrodkach Uniwersyteckich czy w towarzystwie "wygranych" tej transformacji ustrojowej?.

pozdr.,-
                              • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 20:05
                                Papaye piszesz teraz jakby to był inny forumowicz .
                                Generalnie zgadzam się z twoimi spostrzeżeniami.
                                Dodałbym jedynie , że ludzie nie interesujący się polityką nie mają świadomości, że prawo konstytucyjne , instytucje demokratyczne oraz przestrzeganie prawa to podstawa normalnego funkcjonowania państwa; że bez tego mogą być nadal krzywdzeni a w państwie może powstać zamęt prawny. Co nie znaczy, że ci Polacy którzy taką świadomość mają mają
                                spokojnie przyjmować i godzić sie na psucie państwa, na rządy autorytarne.
                              • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 20:46
                                popaye napisał:

> Ale teraz "widzę" tez jaką krzywdę, kolejne Rządy i to wszystkich "kolorów" zro
                                > biły Obywatelom tej Polski prowincjonalnej, praktycznie nie przejmując się lose
                                > m tam mieszkających ludzi.
                                > Bo prawdziwa bieda i bezrobocie, słabe szkolnictwo, administracja i "wilkuria"
                                > miejscowych przedstawicieli Władzy jest nie w Warszawie ale właśnie - tam!.

Jędzowato wtrącę się, chociaż szanowny Kolega mnie ignoruje wink . Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Bieda, bezrobocie, obszary patologii społecznej, są również w wielkich aglomeracja miejskich, tylko Ty ich nie widzisz. W Warszawie istnieją również babiny żyjące za 750 zł netto emerytury. Żeby wczuć się w ich sytuację, spróbuj tam pożyć za taką kwotę. Albo samotnie wychowywać 5-cioro dzieci z zasiłku MOPS. Możesz też rzucić pracę i za 1300 zł zasiłku (za PO było 600 zł) utrzymywać siebie i dorosłą, znacznie upośledzoną umysłowo córkę.

> Prowadzi to do patologii zupełnie nie odczuwalnych np. w Warszawie (Gdańsku, Wr
                                > ocławiu itd....),

Nie odczuwalnych przez Ciebie a nie przez ludzi, których bez własnej winy dotknął taki los.

> Taka co nie ma czego "do garnka" wlozyc czy kupić porządnych obrań dla dzieci a
                                > mąż: pijaczyna
                                > i bezrobotny "od zawsze" ma w nosie czy te pieniądze są "na kredyt" i Państwa n
                                > a to nie scat!.

A czy Ty, światły intelektualnie i bogaty Polak nie powinieneś popierać interesów takich właśnie ludzi zamiast papierowych abstrakcji? Dla humanisty nie Konstytucj,a ale jakość ludzkiego życia jest największą wartością. Konstytucją głodnych dzieci nie nakarmisz, w piecu nie napalisz, domu nie ogrzejesz...

> Ważne jest iż (za ta kasę) nie Ona będzie szarpana przez komornika a Jej "swobo
                                > dy obywatelskie"

Nie rozumiem, kto będzie niesłusznie szarpany przez jakiego komornika?

> Wszyscy, przynajmniej nasi m/w rówieśnicy, którzy manifestują i protestują (co
                                > ja popieram!) powinni się też zastanowić: gdzie byli, że nie widzieli tej "krzy
                                > wdy ludzkiej" która dotknęła sporą grupę Społeczeństwa majacego pecha

O, tego już za wiele! Lepiej Ty się zastanów, gdzie płaciłeś swoje podatki przez kilkadziesiąt lat pracy! A jeśli masz wysoką emeryturę to tylko dlatego, że Twoich składek Rząd niemiecki nie ukradł.
                            • banitka51 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 19:50
                              czuk - mylisz się bardzo, co do pozdrawiania w PL. Do windy wchodzi się bez "dzien dobry', wysiada się bez 'dowidzenia" czy 'miłego dnia", przedstawianie się, gdy do kogoś dzwonisz jest rzadkie, gdy dzwonisz po jakąś infomację i twoje nazwisko nie jest potrzebne do sprawdzenia danych (dlaczego? ochrona danych osobowych czy wstyd?), po prostu te podstawowe odruchy odezwania się do kogoś są nieautomatyczne. Od zawsze mówię wszystkim ,znanym z widzenia choćby, dzień dobry (nie zważam na SV, pierwsza zauważę, to dziób otwieram, bo co - mam się tak gapić z podtekstem - siwa kobita czeka, siwa czeka?) i nie wszyscy odpowiadają, niektórzy od lat, chociaż potrafią podejść z obcesowym pytaniem (bez dzien dobry, oczywiście) - widziała pani listonosza? która godzina? sprawdzał ktoś dzisiaj bilety parkingowe? itp. Nie wszystkich da się nauczyć. Ale mi to zupełnie nie przeszkadza.
                              Nie wypowiadam się na temat wsi, żałuję, ale nie miałam babci na wsi, jakieś nocowanie w stodole sprzed lat na autostopie daje mi wspomnienia ludzi miłych, może i prostych, ale z pewnością nie prostackich. Z rajdów górskich pamiętam "szczęść Boże", ale cała ta moja pamięć umiera wraz z tamtym pokoleniem.
                              Popaye w jednym ma rację - socjalizm wypielęgnował u nas pokaźną grupę ludzi roszczeniowych, niektórzy od pokoleń żyją z zasiłków, a do tego doszła fala tych, co nie poradzili sobie przy przekształceniach - a nikt o nich nie zadbał (PGRy zrównano wszystkie, te dobre i te złe). Rozgoryczeni, zazdrośni, zepchnięci na margines z powodu biedy i nieumiejętności poradzenia sobie, stanowią sporą grupę i w miastach. Każdy kraj ma takich obywateli, ale u nas jakoś ich więcej, częściej się ich spotyka. Nie są jednak wizytówką tego kraju!
                              Znajoma po ASP przeniosła się na wieś. Jak wieś na nią patrzyła na początku, możemy sobie wyobrazić. Zrobiła bezpłatne zajęcia plastyczne dla dzieci, najpierw na swoim podwórku, potem w szkole. Teraz już jest "nasza artystka". Moim zdaniem w obce środowisko trzeba włożyć sporo pracy, żeby zostać do niego przyjętym. Inaczej żyje się w swoim wymarzonym domku jak w pustelni...
                              • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 21:15
                                banitka51 napisała: " czuk - mylisz się bardzo, co do pozdrawiania w PL."
                                Mówimy o zachowaniach na wsi.... ja konkretnie o wsi lubelskiej. Opisałem przykłady które pochodzą z mojej wsi, gdzie przyjeżdżam raz w roku, na groby .

>" Nie wszystkich da się nauczyć. Ale mi to zupełnie nie przeszkadza. Nie wypowiadam się na temat wsi, ...".
                                ..... właśnie, na wsi są zwyczaje stare, konserwatywne.

" Z rajdów górskich pamiętam "szczęść Boże", ale cała ta moja pamięć umiera wraz z tamtym pokoleniem."
                                Potwierdzam. Byłem w br. na szlakach górskich w Tatrach. Mało turystów mijających się wzajemnie się pozdrawia się. Robiliśmy eksperyment ... pozdrawialiśmy sami mijanych starszych turystów, ci odpowiadali pozdrowieniem. Choć bardzo rzadko my słyszeliśmy pozdrowienia z inicjatywy/od nadchodzących turystów . Młodzi natomiast, w większości byli naszym turystycznym pozdrowieniem zaskoczeni i rzadko odpowiadali.

> "Popaye w jednym ma rację - socjalizm wypielęgnował u nas pokaźną grupę ludzi roszczeniowych, niektórzy od pokoleń żyją z zasiłków, ....."
                                Zgadza się. Tylko ta grupa jest coraz mniejsza, wymierająca. Prawie dwa pokolenia wyrosły w Nowej Polsce w warunkach skłaniających do przedsiębiorczości . I nie powinniśmy upowszechniać fałszywej opinii o lenistwie i konsumpcjonizmie Polaków.

Słusznie zauważasz Banitko , że
                                ....."Każdy kraj ma takich obywateli, ale u nas jakoś ich więcej, częściej się ich spotyka. Nie są jednak wizytówką tego kraju! "

....
                                > "Moim zdaniem w obce środowisko trzeba włożyć sporo pracy, żeby zostać do niego przyjętym. Inaczej żyje się w swoim wymarzonym domku jak w pustelni..."
                                I o tym pisałem do popaye.

• leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 11:21
              czuk1 napisał:
              Sędzia wydający wyrok śmierci (na pewno) obciąż
              > ony jest nim psychicznie , całe życie.

A skąd taka Twoja pewność Czuk? Wystarczy tylko przekonanie o akceptacji zwierzchnika dla tego, co się robi, żeby ukołysać sumienie. Naturalnie zakładając, że się to sumienie posiada. Przypominam, że na procesie w Norymberdze nie było widoczne jakiekolwiek obciążenie w związku z ludobójstwem, tylko wykręty. Zresztą może nie tak głęboko - poczytaj o eksperymentach Zimbardo obnażających ludzką naturę.

> Na tym tle mogę jedynie sądzić, że częściowo wracają czasy kiedy sędziowie będą
              > kierować się - przy wyrokowaniu - poleceniami przełożonych . W obawie o miejsc
              > e pracy i stanowisko... będą mogli ulegać swojej WŁADZY , zatrudniającemu sędzi
              > ego. Oby tak nie byłlo.

Ależ Czuk, jako b. biegła sądowa zapewniam Cię, że te czasy nigdy nie minęły. Każdy wyrok sędziego rejonowego jest uzgadniany w gabinecie prezesa SR a potem zazwyczaj przyklepany w Sądzie Okręgowym. W końcu, co za różnica tam, czy na grillu?
              • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 09.08.17, 22:53
                leda16 napisała do czuka1.
                Napisałem: Sędzia wydający wyrok śmierci (na pewno) obciążony jest nim psychicznie , całe życie.
                Dodam .... jeśli nawet nie będzie tego okazywała , to tak oceni go otoczenie.

Nie muszę być i nie jestem pewny (nie pisałem tak) ale jestem przekonany, że u normalnego człowieka (takiego skazującego więźnia na śmierć) całe życie ciąży poczucie winy za śmierć drugiego człowieka. I to, że ktoś mu kazał skazać, nie ma większego znaczenia, tj, wpływu na jego psychikę. Od niego (sędziego) zależała bowiem kwalifikacja czynu. Normalny człowiek ma sumienie , kieruje się nim a także sumienie jest dla hamulcem wielu jego zamierzeń. -
                • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 13:38
                  czuk1 napisał:
                  > Nie muszę być i nie jestem pewny (nie pisałem tak) ale jestem przekonany, że u
                  > normalnego człowieka (takiego skazującego więźnia na śmierć) całe życie ciąży p
                  > oczucie winy za śmierć drugiego człowieka. I to, że ktoś mu kazał skazać, nie
                  > ma większego znaczenia, tj, wpływu na jego psychikę. Od niego (sędziego) zależa
                  > ła bowiem kwalifikacja czynu. Normalny człowiek ma sumienie , kieruje się nim a
                  > także sumienie jest dla hamulcem wielu jego zamierzeń. -
                  • czuk1 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 10.08.17, 23:43
                    Otwarty temat do dyskusji.
                    Cenię Twoje zdanie Ledo. Nie prowadzę z nim polemiki. Zdania mamy tu zbliżone.

Pisałem natomiast:
                    >.... Ale problem grillowania, łapówkarstwa, zamkniętych lokalnych i pokoleniowych układów wymaga też aktywności ministerstwa ,w zwalczaniu patologii w wymiarze sprawiedliwości.

A Ty pytasz i podpowiadasz/odpowiadasz:
                    jak by można to ukrócić? Pytam, bo na prawdę nie wiem. -
    • popaye Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 01:33
      @leda16

- jasne, i w Stolicy są ludzie którzy ledwie wiążą koniec z końcem i mają dochody poniżej minimum socjalnego.
      Tylko, z obserwacji i porównań Warszawa właśnie w niczym, w tym zakresie, nie odbiega od sytuacji innych wielkich miast europejskich czy jeszcze wyraźniej amerykańskich gdzie to jeszcze bardziej "widać" (tam różnice miedzy niebiotycznym bogactwem i nędzą innych są bardziej widoczne).
      Nie było i nie ma "mądrego" kto by te problemy radykalnie rozwiązał i my, na tym forum nie uczynimy tego na pewno!
      Wiem, ze akurat w Niemczech (Szwajcarii, Austrii, Holandii itp.) żeby żyć "na ulicy" bez mieszkania i chodzić głodny to już na prawdę trzeba "chcieć" bo system pomocy społecznej jest tam tak bardzo rozwinięty, ze nawet przy ekstremalnie niskich dochodach można tam żyć "po ludzku".
      Ale jest problem alkoholików, narkomanów i (z zasady) "wolnych ptaków" którzy nie poddają się jakimkolwiek rygorom i zasadom norm społecznych.

- Ani ja, ani Ty ani nikt z zabierających (tutaj) głos nie jest w sytuacji tych "dotkniętych niesprawiedliwością historyczna czy zmian ustrojowych".

Większość z nas nie pochodzi z takiej (jak ja obecnie mieszkam) prowincji. Nie korzystaliśmy specjalnie z tej "sprawiedliwości PRL-u" doskonale zdając sobie sprawę iż to żadna "sprawiedliwość".
      Wszyscy braliśmy naszą przyszłość i egzystencje "we własne ręce" dokonując sporych wysiłków
      i ze skutkiem rożnym: lepszym/gorszym ale żadne z nas nie jest w sytuacji tragicznej.

Uciekam (chcę, bo to w takich dyskusjach nie oprowadzi do.... niczego) od własnego przykładu.
      Ale napisałem już iż nigdy nie bylem członkiem żadnej partii ani nie angażowałem się w politykę.
      Tylko, od (prawie) 30 lat (pomińmy PRL) widzę potężną grupę politykierów i armię ich przydupasów którzy za pieniądze podatników podejmują się zadania: rozwiązywania Ich problemów!.
      Jak je "rozwiązywali" - widać!,- z naszej dyskusji smile

Nie żyłem tu w Kraju, zdarzało się też iż nie uczestniczyłem w kolejnych Wyborach tych "uzdrowicieli" za kasę Elektoratu, a moja skromna osobę,- Ty-sama przeciwstawiasz tych co "tutaj harowali i cierpieli" no to się pytam: kogo Ty Koleżanko wybierałaś? i kto Ciebie wystawiał "do wiatru" - ja?.
      Z większości Twoich polemik (ze mną) odnoszę wrażenie iż tak! smile)

Ze mnie żaden "humanista" Koleżanko.
      Gdy bym z zasobem wiedzy i umiejętności wyniesionym z moich polskich studiów próbował (czy w Polsce, czy zagranica) tylko "przeżyć" to .... najpewniej z głodu bym przymierał i unieszczęśliwiał najbliższych.
      Pierwsze co zrobiłem (w Kraju) to poprowadziłem przejęty od dziadka warsztat rzemieślniczy
      a (zagranica) po za normalną praca zarobkową (na b. podrzędnym płacowo "stanowisku") podjąłem na własny koszt wieczorowe studia inżynierskie.
      Ile mnie to kosztowało wysiłku, hmmm.... nie bee się skarżył, ale na pewno więcej niż wystawanie pod sklepem (w obecnym miejscu zamieszkania) i wygłaszanie próśb "o datek" na.... wino (piwo itd).

Każdy kowalem swego losu Moja Mila i właśnie tego nauczyło mnie życie! a "współczuć i starać się pomagać" to mogę osobom dotkniętym losowym nieszczęściem a nie cwaniakom, nierobom i leniom czy takim co Im się "nie chciało" a teraz: płacz!.

W wykonaniu obecnego Rządu "odnowę" uważam za kur...... stwo nie mające sobie równych!
      A z niektórymi jego "przywódcami" jak obsrana prezesina czy Antek "wiążą" mnie (i mojej zony) wspomnienia oraz osobiste doświadczenia sprzed lat ca. 50-ciu i na pewno nie mam zamiaru, na forum ich poruszac.

pozdr,-
      • leda16 Re: Oglądacie transmisje z protestów? 11.08.17, 12:51
        popaye napisał:
        > Nie było i nie ma "mądrego" kto by te problemy radykalnie rozwiązał i my, na ty
        > m forum nie uczynimy tego na pewno!

Bo ich się nie da rozwiązać ani radykalnie ani przez jedno pokolenie. Nie ma cudu, żeby bankrut od razu odbił od dna. Pewnie jest to dodatkowy a może nawet naczelny czynnik mizeroty polskiego systemu pomocy społecznej.

>
        > - Ani ja, ani Ty ani nikt z zabierających (tutaj) głos nie jest w sytuacji tych
        > "dotkniętych niesprawiedliwością historyczna czy zmian ustrojowych".

Mylisz się Papae. Jestem ja i moi rodzice - szlachta herbowa, której dorobek pokoleń rozszabrowała bolszewia. Wiele starych rodów odnalazło się w tej sytuacji, ale oni nie potrafili się przystosować. Ojciec został wyrzucony z pracy, bo wyśmiał agitatorów PZPR, że z niego żaden robotnik i do partii robotniczej się nie zapisze. Oczywiste, że mama jako żona "wroga" klasy robotniczej również była podejrzana. Chcesz ich za to winić czy mnie, że też nie potrafiłam zapobiec rabunkowi moich prywatnych składek z OFE, denominacji i innym działaniom tzw. solidaruchów, które po bolszewicku równały nas w nędzy? Nie miałam punktów, żeby się dostać na studia, na szczęście byłam lepsza niż pozostałych 15-tu kandydatów. Zrobiłam dla siebie wszystko, co leżało w granicach moich możliwości, nie jestem co prawda w sytuacji tragicznej lecz średniej, tymczasem Państwo polskie nie zrobiło dla mnie nic, wręcz przeciwnie - okradło mnie rękami PO...! Gdzie był wtedy sędzia Trybunału Stanu Kolego, hę?! A demokracja gdzie, w lesie?

od (prawie) 30 lat (pomińmy PRL) widzę potężną grupę politykierów i armi
        > ę ich przydupasów którzy za pieniądze podatników podejmują się zadania: rozwiąz
        > ywania Ich problemów!.
        > Jak je "rozwiązywali" - widać!,- z naszej dyskusji smile

Dlatego wychodzę z założenia, że im mniej Państwa w naszym prywatnym życiu, tym lepiej.

Ty-sama prze
        > ciwstawiasz tych co "tutaj harowali i cierpieli" no to się pytam: kogo Ty Koleż
        > anko wybierałaś? i kto Ciebie wystawiał "do wiatru" - ja?.
        > Z większości Twoich polemik (ze mną) odnoszę wrażenie iż tak! smile)

Nie Papaye, wydaje mi się - być może niesłusznie - że Ty drwisz i z naszych wyborów i sytuacji życiowej. Wśród rzucanej nam kiełbasy wyborczej nie było przecież pakietu z denominacją, rabunkowej prywatyzacji, uwłaszczenia nomenklatury, rabunku OFE, bolszewickich zapędów na choćby nasze sumienia i wielu innych. Nie pozwolę sobie powiedzieć, że to był mój wybór, nasz wybór.

> Gdy bym z zasobem wiedzy i umiejętności wyniesionym z moich polskich studiów pr
        > óbował (czy w Polsce, czy zagranica) tylko "przeżyć" to .... najpewniej z głodu
        > bym przymierał i unieszczęśliwiał najbliższych.

Kiedyś chyba był obowiązek nostryfikowania naszych dyplomów za granicą, teraz już nie. Na pewno polscy inżynierowie i lekarze dysponują porównywalną z Zachodem wiedzą fachową.

> Pierwsze co zrobiłem (w Kraju) to poprowadziłem przejęty od dziadka warsztat rz
        > emieślniczy

Ooo, wiem jakie to było trudne w tamtych czasach być rzemieślnikiem zamiast robotnikiem. Moja kuzynka swoją pracownię modniarską przypłaciła rewizją SB, przesłuchaniem prokuratorskim, podejrzeniem o okradanie klasy robotniczej itp. Nic jej nie udowodniono. Nie znaleziono radia ani złota. Tylko kwiaty powyrywane z doniczek przy rewizji uschły smile

>
        > Każdy kowalem swego losu Moja Mila i właśnie tego nauczyło mnie życie! a "współ
        > czuć i starać się pomagać" to mogę osobom dotkniętym losowym nieszczęściem a n
        > ie cwaniakom, nierobom i leniom czy takim co Im się "nie chciało" a teraz: płac
        > z!.

A gdzież ja piszę, że leniom, nierobom, pasożytom i pijakom należy pomagać?

> W wykonaniu obecnego Rządu "odnowę" uważam za kur...... stwo nie mające sobie r
        > ównych!

Nie można tego nazwać odnową, ale jednak są pozytywne efekty rządów PiS.

> A z niektórymi jego "przywódcami" jak obsrana prezesina czy Antek "wiążą" mnie
        > (i mojej zony) wspomnienia oraz osobiste doświadczenia sprzed lat ca. 50-ciu i
        > na pewno nie mam zamiaru, na forum ich poruszac.

A tu mnie ubawiłeś, bo prywatnie znam pana, nad którym Basia ostatnio aż łzy zachwytu wylała smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze