pia.ed 16.07.20, 13:00 Ciesze sie, ze to znalazlam... aby tylko nie bylo tendencyjne, bo i takie sie zdarzaja dojczland.info/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.07.20, 15:18 pia, możesz sobie też poczytać na portalu Deutsche Welle po polsku, oni są obiektywni, cytują ich nawet polskie gazety Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.07.20, 15:50 niemieckie dzienniki spekulują, czy wizyta Angeli Merkel w pałacu Herrenchiemsee i spektakularne zdjęcia z premierem Bawarii Markusem Soederem były namaszczeniem jej następcy? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.07.20, 19:37 Ale piekne wnetrza... a i dystans zachowany > Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.07.20, 20:52 pia.ed napisała: > Ale piekne wnetrza... więcej o pałacu Herrenchiemsee Die Unvollendeten Teil 3: Das Schloss Herrenchiemsee in Bayern | euromaxx Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku: Meklenburgia 24.07.20, 21:58 Bylam w Albeck i sasiednich kurortach kilkakrotnie, poznalam tez ich ciekawa historie... i osoby ktore tam bywaly... wyborcza.pl/7,75399,26156677,meklemburgia-broni-sie-przed-koronawirusem-niemieckie-wybrzeze.html archimeda21 24.07.2020 Roznieść wirusa bardzo łatwo, wyłapać i zmniejszyć zakażenie bardzo trudno. Mniej kosztowne są ograniczenia tłoku. chris.w1 napisał: > pia.ed napisała: > > Ale piekne wnetrza... > > więcej o pałacu Herrenchiemsee Obejrzalam, wysluchalam, skorzystalam tez z informacji w Google. Dziekuje! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.07.20, 19:44 chris.w1 napisał: > pia, możesz sobie też poczytać na portalu Deutsche Welle po polsku, oni są obiektywni, cytują ich nawet polskie gazety Dziekuje, skorzystam... zawsze bylam zainteresowana Niemcami, bo duzo czasu tam spedzalam na urlopach i dzieki temu utrzymywalam znajomosc jezyka niemieckiego... ktora to znajomosc jest obecnie szczatkowa, co mnie bardzo martwi... Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku 30.07.20, 20:27 Nie otworzylo mi sie... ***An error occurred while processing your request. Reference #30.d2453c17.1596133238.43fbfb7*** chris.w1 napisał: > pia, możesz sobie też poczytać na portalu Deutsche Welle po polsku, oni są obiektywni, cytują ich nawet polskie gazety Odpowiedz Link
pia.ed Ale duzo miejsca poswiecili tej sprawie... 30.07.20, 20:42 www.dw.com/de/warnsignal-aus-br%C3%BCssel-polnische-st%C3%A4dte-ohne-eu-gelder/a-54382201 Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 30.07.20, 20:50 pia.ed napisała: > Nie otworzylo mi sie... mnie też nie otworzyło się, mój poprzedni link stal się nieaktywny. Kliknij w ten www.dw.com/de/themen/s-9077 i w prawym górnym rogu w 'Languages', możesz wybrać po polsku Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 30.07.20, 21:01 pia, sprawdziłem jeszcze raz, jest aktywny, musisz kliknąć w mój link we wpisie z 16.07.20 z 15:18 Link, który powtórzyłaś, napisany kursywą, jest nieaktywny Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku... 03.08.20, 21:51 Wiem, ze link napisany kursywą jest oceniany jako nieaktywny, wiec klikalam w ten, ktory podales. www.dw.com/pl/start/s-11394 W drugim, podanym przez Ciebie, wybralam jezyk szwedzki. www.dw.com/de/themen/s-9077 PS. Od dluzszego czasu jestem zmuszona tlumaczyc z jezyka czeskiego po kolei na polski, szwedzki i angielski ... a wszystko dlatego, aby moc zrozumiec co sie dzieje u bocianow. Czy tlumaczenia z czeskiego na jezyk niemiecki tez sa czesto beznadziejne i niezrozumiale? V Makováčku najdete rušné chvilky u jezírka, Honzíkovu koupel, Barunkovic labutění a taky navštívíme Toníčkovic, kde ještě v pondělí ráno byla obě čápátka na hnízdě a v úterý už jen jedno, tak měli čapí rodiče čas i pro sebe. Odkaz na pondělní a úterní fotky z makovských kamerek je tady: makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_27.-28.7.2020_-_capatka_vyletuji%2C_horko_u_jezirka/ Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku... 03.08.20, 22:31 pia.ed napisała: > W drugim, podanym przez Ciebie, wybralam jezyk szwedzki wybrałaś niemiecki, po szwedzku nie ma Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku... 04.08.20, 17:21 chris.w1 napisal: > > W drugim, podanym przez Ciebie, wybralam jezyk szwedzki > > wybrałaś niemiecki, po szwedzku nie ma Otworzylo mi sie po szwedzku, poczytalam sobie ... a dlaczego po wyslaniu linka powrocil niemiecki to nie wiem. Chris, a jak Ci poszlo przy tlumaczeniu z czeskiego na jezyk niemiecki? Mnie czasem Google potrafi przetlumaczyc "bocianki" na "pieski"...i notorycznie zapomina tlumaczyc slowka nie, co zmienia caly sens... Zrob mi te przysluge i przetlumacz to na jezyk polski, ewentualne bledy uzupelniajac tlumaczeniem na jezyk niemiecki. ***** Pozorovatelka z jižní Moravy - VeronikaAutorova domovská stránkaAutorův email4.8. 2020 (01:56:51) Zdravím Makov a makovské příznivce a nesu nový Makováček s fotkami z makovských kamerek z prvních tří srpnových dní. Uvidíte rušné dění u obou jezírek i s milým zamáváním, s růžovou oblohou, se Sněhurkou na úspěšném nočním lovu, s želvičkami, s maličkými králíčky a s rozlétanými čápíky, kteří si užívají koupání a lovení v jezírku. Odkaz na pondělní a víkendové fotky od obou makovských jezírek je tady: ***** makovacek.rajce.idnes.cz/Makovacek_z_1.-3.8.2020_-_dve_srpnova_jezirka/ Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku... 04.08.20, 19:33 pia, google przetłumaczył, z czeskiego na niemiecki, z niemieckiego na polski Obserwatorka z Moraw Południowych - VeronikaAuthors Homepage email z 4.8.2020 (01:56:51) Pozdrawiam Makov i fanów Makova, przynoszę nowego Makováček'a (mieszkańca Makova), ze zdjęć z kamery w Makovie, z pierwszych trzech dni sierpnia. Zobaczycie państwo tętniące życiem wydarzenia na obu jeziorach z piękną falą, z różowym niebem, z królewną Śnieżką na udanym nocnym polowaniu, z żółwiami, z małym królikiem i z latającymi bocianami, które chętnie pływają i polują w stawie. Link do poniedziałkowych i weekendowych zdjęć z obu jezior w Makovie jest tutaj: Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku... 04.08.20, 23:08 Dziekuje, tlumaczenia sie na ogol zgadzaja, maja ten sam sens. Jest tylko jedna poprawka: to nie sa jeziora, tylko malutkie jeziorka... ale tego typu poprawki robie juz po tlumaczeniu z Googla... chris.w1 napisał: > pia, google przetłumaczył, z czeskiego na niemiecki, z niemieckiego na polski. > Obserwatorka z Moraw Południowych - VeronikaAuthors Homepage email z 4.8.2020 ( 01:56:51) > Pozdrawiam Makov i fanów Makova, przynoszę nowego Makováček'a (mieszkańca Makova), ze zdjęć z kamery w Makovie, z pierwszych trzech dni sierpnia. > Zobaczycie państwo tętniące życiem wydarzenia na obu jeziorach z piękną falą, z > różowym niebem, z królewną Śnieżką na udanym nocnym polowaniu, z żółwiami, z małym królikiem i z latającymi bocianami, które chętnie pływają i polują w stawie. > > Link do poniedziałkowych i weekendowych zdjęć z obu jezior w Makovie jest tutaj: ................................................................................................................ A tu bezposrednie tlumaczenie z czeskiego na polski: Obserwator z Moraw Południowych - strona domowa Veroniki Autora E-mail autora 4.8. 2020 (01:56:51) Pozdrawiam fanów Makova i Makova i noszę nowego Makováčka ze zdjęciami z aparatów Makov z pierwszych trzech dni sierpnia. Zobaczysz ruchliwe wydarzenia na obu jeziorach z ładną falą, różowym niebem, Śnieżką na udanym nocnym polowaniu, z żółwiami, małymi królikami i latającymi bocianami, które lubią pływać i polować w stawie. Link do poniedziałkowych i weekendowych zdjęć z obu jezior Makov jest tutaj: ........................................................................................................ Odpowiedz Link
pia.ed Targ w Słubicach zamknięty... 04.08.20, 23:30 Zamknięto targowisko w Słubicach, handlarze przejdą test W Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin odnotowano 680 przypadków zarażenia się koronawirusem. Ze względu na dużą liczbę zachorowań wśród handlowców zamknięto centralny targ w Słubicach, bardzo popularny także wśród Niemców, którzy chętnie robią tam zakupy. Władze miejskie Słubic podały wczoraj, że wszyscy sprzedawcy i właściciele straganów zostaną przetestowani na koronawirusa. W najbliższych dniach mają zostać przetestowani także handlowcy z dwóch innych, mniejszych targowisk. Będą mogli powocić do pracy tylko wtedy, gdy wynik testów będzie negatywny. www.dw.com/pl/koronakryzys-targ-w-s%C5%82ubicach-zamkni%C4%99ty-kierowcy-ci%C4%99%C5%BCar%C3%B3wek-obawiaj%C4%85-si%C4%99-test%C3%B3w/a-54437110 Sledze te wszystkie wiadomosci z przerazeniem, bo w kwietniu 2020 r. mialam pojechac przez Swinoujscie do Niemiec, a teraz widze, ze z powodu coraz wiekszego rozprzestrzeniania sie wirusa, pewnie nawet na jesieni nie bede mogla tego zrobic, a sprawa jest pilna... Odpowiedz Link
pia.ed Zdarzylo to sie pod Berlinem 08.08.20, 00:42 Dziki zjadły pizzę, a potem ukradły torbę z laptopem... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26191378,niemcy-dziki-szukajace-jedzenia-ukradly-mezczyznie-torbe-z.html#do_w=46&do_v=58&do_a=288&s=BoxNewsImg5 Odpowiedz Link
pia.ed Dzik płynie w kierunku plaży nad Bałtykiem 14.08.20, 15:33 Bedac w Swinoujsciu widzialam cale stada dzikow, zarowno w miescie jak i nad morzem, ale zadnemu nie przyszlo do glowy, aby wejsc do wody i poplywac, wiec nie wiedzialam ze potrafia! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26209914,niemcy-dzik-wykapal-sie-w-baltyku-po-czym-pobiegl-w-glab-plazy.html#do_w=46&do_v=58&do_a=286&s=BoxNewsLink Odpowiedz Link
pia.ed Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 21.08.20, 11:35 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26227923,niemcy-jugendamt-odebral-polce-dzieci-trafily-do-tureckich.html#s=BoxOpImg8 Odpowiedz Link
vermieter Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 21.08.20, 13:09 Na podstawie tego artykułu i niekompetentnych oświadczeń v-ce ministra prawda jest nieznana. Jugendamt i Sozialamt to dwie różne instytucje. Matka chciała się wyprowadzić od rodziny, można spekulować dlaczego. Pobyt w Domu Matki i Dziecka jest zawsze chwilowy. Samotna matka (22 lata) z dwójką dzieci może nie dawać sobie rady. Dzieci w rodzinach tureckich to największy skarb. To, że matka pochodzi z Wadowic, miasta znanego z pysznych ciastek i nie tylko nie powinno determinować wyboru rodzinny zastępczej. Babcia do tej pory też nie zajmowała się wnukami, no i własną córkę nie wychowała najlepiej. Polskie ministerstwo nie ma żadnego wpływu na decyzję sądu. Nie sądzę, że pani konsul będzie wpuszczona na salę rozpraw. Sprawy rodzinne rozstrzygane są bez udziału publiczności. Skoro minister kładzie tak duży nacisk na zachowanie tożsamości (polskiej, katolickiej...czort wie o co mu chodzi), to zawsze może przyjąć biedną rodzinę w Polsce. Przecież ta matka i jej dzieci nie mają żadnej przyszłości w Niemczech. Ironia losu: Turecka rodzina, muzułmanie, została zakwalifikowana jako rodzina zastępcza, i opiekuję się małymi katolikami Odpowiedz Link
engine8 Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 21.08.20, 20:38 A nie doczytalem sie kim jest ojciec dzieci? Moze Turkiem? Odpowiedz Link
vermieter Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 21.08.20, 20:50 Każde dziecko ma innego ojca, jeden jest Marokańczykiem, drugi Turkiem. Turek ma obywatelstwo niemieckie, Marokańczyk nie. Matka i dzieci mają obywatelstwo polskie. Sąd nie podjął dzisiaj decyzji, poczeka na opinie biegłych. Jest dyskusja na forum świat. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 21.08.20, 23:07 vermieter napisał(a): > Każde dziecko ma innego ojca, jeden jest Marokańczykiem, drugi Turkiem... Rozwiales vermieter wszystkie moje watpliwosci co do slusznosci umieszczenia dzieci w tureckich rodzinach zastepczych... a dla engine podziekowania za zadanie wlasciwego pytania, bo mnie nic takiego nawet do glowy nie przyszlo! Odpowiedz Link
vermieter Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 22.08.20, 01:31 z tymi tureckimi rodzinami zastępczymi to nie jest w tym przypadku tak do końca Można odnieść wrażenie, że są to nieliczne problemy. Tak nie jest. Liczba aktów przemocy wobec dzieci i małoletnich jest ogromna. Istnieje coś takiego w rodzaju "task force", rodziny będące gotowe przyjąć nagłe przypadki o każdej porze dnia i nocy. W Polsce kiedyś była to Milicyjna Izba Dziecka. Dopiero po kilku, kilkunastu tygodniach znajduje się właściwe rozwiązanie, nad którym pracują powołane do tego instytucje. Na pierwszym miejscu zawsze jest brane dobro dzieci. Wiem co piszę, m.in. była żona tym się zajmowała. Miała właściwe wykształcenie i znajomość języka. Niestety problemy w polskojęzycznych rodzinach są bardzo częste. Odpowiedz Link
engine8 Re: Jaka jest prawda w sprawie odebrania dzieci? 22.08.20, 21:18 Jak to chyba widac na "zalaczonym obrazku" - i pewnie dlatego jest "byla" ? Odpowiedz Link
pia.ed Prawda w sprawie odebrania dzieci 23.08.20, 01:37 vermieter napisał(a): Istnieje coś takiego w rodzaju "task force", rodziny będące gotowe przyjąć nagłe przypadki o każdej porze dnia i nocy. Dopiero po kilku, kilkunastu tygodniach znajduje się właściwe rozwiązanie, nad którym pracują powołane do tego instytucje. Na pierwszym miejscu zawsze jest brane dobro dzieci... Tak samo jest w Norwegii. Rodziny dyzurne przyjmuja dziecko, a w ciagu dwoch tygodni sprawa jest rozpatrywana przez sąd rodzinny, ktory po zbadaniu sprawy decyduje o dalszym losie dziecka. Czesto daje się rodzicom szansę aby naprawili swoje blędy, ale polskie rodziny nie chca ryzykowac i potrafia nawet porwac dziecko z miejsca, w ktorym przebywa Odpowiedz Link
pia.ed Emerytury w Niemczech... 03.09.20, 21:38 Skąd się biorą niemieckie emerytury* System emerytalny w Niemczech składa się z trzech flarów. Pierwszym jest obowiązkowe, ustawowe ubezpieczenie emerytalno-rentowe (Gesetzliche Rentenversicherung, GRV), którym objętych jest około 82 proc. ogółu zatrudnionych, czyli prawie 55 mln osób. Drugim - zabezpieczenie zakładowe, a trzecim - produkty fnansowane ze środków indywidualnych. Wysokość obowiązkowej składki emerytalnej wynosi 18,6 proc. dochodu miesięcznego brutto. Jest płacona w połowie przez pracownika i pracodawcę. Prawo do emerytury nabywa się z chwilą ukończenia 67 lat, niezależnie od płci. W 2018 roku wypłacono w Niemczech 18,25 mln ustawowych emerytur. Ich łączna kwota wyniosła 277,1 mld euro. Tylko 0,2 proc. osób otrzymało ustawową emeryturę powyżej 2400 euro miesięcznie. 19 proc. kobiet i 11 proc. mężczyzn otrzymuje co miesiąc poniżej 300 euro ustawowej emerytury. Więcej: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26246835,jak-zyja-niemieccy-emeryci-biedy-nie-widac-widoczni-sa-ci.html#s=BoxMMt1 weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26246835,jak-zyja-niemieccy-emeryci-biedy-nie-widac-widoczni-sa-ci.html#s=BoxMMt1 Odpowiedz Link
vermieter Re: Emerytury w Niemczech... 03.09.20, 22:43 Dowiaduję się z polskiej prasy ciekawych rzeczy o niemieckich emeryturach, niewiele brakowało bym umarł w niewiedzy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Emerytury w Niemczech... 04.09.20, 14:58 vermieter napisał(a): > Dowiaduję się z polskiej prasy ciekawych rzeczy o niemieckich emeryturach, niewiele brakowało bym umarł w niewiedzy Tak to jest z polska prasa... Ja wlasnie z polskiej prasy dowiedzialam sie, ze w Szwecji miala miejsce eutanazja, a nawet morderstwo staruszkow przez lekarzy... a dzisiaj dowiaduje sie jeszcze gorszych rzeczy o Niemczech: ze w Berlinie odbywaja sie orgie, a koronawirusen mozna zakazic sie w gabinetech lekarskich Odpowiedz Link
pia.ed Wzrost zakażeń SARS-CoV-2 w Berlinie... 04.09.20, 15:01 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26267568,niemcy-35-nowych-ognisk-koronawirusa-w-berlinie-jednym-z-nich.html#e=RelRecImg2 Odpowiedz Link
zdrapka33 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 08.01.22, 18:21 chris.w1 napisał: > pia, możesz sobie też poczytać na portalu Deutsche Welle po polsku, oni są obiektywni, cytują ich nawet polskie > gazety Świetny sposób na zwiedzanie świata , bez ruszania wpis z ciepełka. Podkradłem wpis, dziękuję Chris. Zauważyłem , że pia specjalizuje się w polityce światowej (po tytułach jej wątków- na forum. Gratulacje. -- Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 08.01.22, 19:03 zdrapka, miło mi, że mogłem w czymś pomóc. Dla sprawdzenia kliknąłem w link, który podałem, nie wiem dlaczego? link stał się nieaktywny. Profilaktycznie podaję jeszcze raz Deutsche Welle Odpowiedz Link
zdrapka33 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 08.01.22, 19:45 Mnie otworzył się ten lin. Następnie otworzyła się strona główna PiS. Korzystanie z portalu uzależniono jednak od pobrania wniosku/ z zapisania się do PiS. Dziękuję.... postoję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.01.22, 16:30 Mnie sie pomysl podoba, choc w dyskusji czasem go zle zrozumiano i pisano bzdury... Taka przeciez role przed latry pelnili rodzice chrzestni, ktorzy mieli obowiazek zajac sie gdzieckiem w razie smierci rodzicow... czy wspomagac dziecko w razie biedy w rodzinie. Teraz czasy sie zmienily, rodzice sa zapracowani, maja dlugi dojazd i dziecko potrafi przebywac w zlobku czy przedszkolu po 10 godzin lub wiecej... Taka dodatkowa osoba mialaby prawo odebrac wczesniej ... a w razie choroby dziecka mialby takie samo prawo jak rodzice, otrzymac na ten cel platne dni opiekuncze, obecnie przyslugujace tylko rodzicom... Babcia takiego prawa nie ma... i oczywiscie moze sie opiekowc... ale bezplatnie, nawet jesli pracuje... wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-dziecko-powinno-miec-czworo-opiekunow-pomysl-niemieckiego-po,nId,5772914 Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku w sprawie 4 opi 17.01.22, 15:50 zwróciłam uwagę na Pomysł skrytykowała frakcja CDU/CSU Plany Lehmanna ostro skrytykowała frakcja CDU/CSU w Bundestagu. - Pomysł, aby w przyszłości nawet cztery osoby mogły być rodzicami, "nie jest postępem, lecz nową, arbitralną koncepcją rodzicielstwa - powiedziała wiceprzewodnicząca frakcji Andrea Lindhol Ewangelickiej Służbie Prasowej (epd) w Berlinie. a cóż to? arbitralną koncepcją rodzicielstwa - [s Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku w sprawie 4 op 17.01.22, 15:55 może tu pod artyk coś z komentarzy bardziej wyjasni niezalezna.pl/426249-dwoje-rodzicow-to-za-malo-pelnomocnik-niemieckiego-rzadu-dziecko-powinno-miec-do-czterech-opiekunow?msnc Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku... 17.01.22, 20:00 marii51 napisała: > może tu pod artyk coś z komentarzy bardziej wyjasni Szkoda, ze nie przeczytalas komentarzy, zanim je polecilas... nienawisc do Niemcow az bije w oczy, a piszacy maja wybujala wyobraznie twierdzac, ze dwie dodatkowe osoby, to beda oczywiscie pedofile. Przypominaja tez, ze kazde dziecko ma dodatkowych opiekunow: dziadka i babcie... a czasem nawet prababcie, wiecej nikogo innego nie potrzebuje. www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/bobrowniki-slaskie-pijana-prababcia-opiekowala-sie-niemowleciem/1y5n46n Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku... 24.01.22, 13:49 Jaka nienawisc bije z tych wpisow, choc nikt przeciez nie proponowal ich wprowadzenia w Polsce! Czyzby taki jest poziom umyslowy czytelnikow interia.pl kawepetro 16.01.2022 09:58 niemcy moga sobie niemieckie dzieci ubezwłasnowolnić ALE WSZYSTKIE polityków niemieckich, sędziów,boznesemnów,lekarzy ODDAC PEDOFILOM NIEMIECKIM NA WYCHOWANIE oni moga sobie w niemieckim państwoe zrobic jeden wielki burdel I JEDNĄ WIELKĄ ORGIĘ TĘCZOWĄ ZBOCZONĄ,nikt z mieszkańców europy im nie zabrania TO ICH NIEMIECKIE PRAWO !!l ale odpierdolić się od RESZTY EUROPY A JUŻ OD POLSKI I POLSKICH DZIECI TO WARA ,bo będzie KARA SOLIDNA ODECHCE SIĘ IM niemcom ODDYCHAĆ!! niezalezna.pl/forum/426249-komentarze Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku... 24.01.22, 23:16 wg | Niezalezna.PL ~~~~~~~~~~ćzyli tacy nezalezni jak ich komentarze Odpowiedz Link
pia.ed Akcja #OutinChurch 25.01.22, 21:57 Dokument "Jak Bóg nas stworzył. Coming out w Kościele katolickim", opowiadający o tej akcji, został wyemitowany na antenie telewizji ARD Osoby LGBT+ wciąż muszą uważać, do jakiej parafii idą, komu mogą się zwierzyć - opowiadał w emitowanym dokumencie ks. Jan Korditschke z Drezna. - Czuję się w moim Kościele wciąż jak w domu, mimo złych rzeczy, które mi się przydarzyły. Chcę dalej być kapłanem i zakonnikiem - dodal Akcję #OutinChurch wsparły największe organizacje katolickie w Niemczech - Centralny Komitet Katolików Niemieckich, czyli najbardziej wpływowa organizacja katolickiego laikatu w Niemczech oraz katolickie organizacje kobiece. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28039217,niemcy-wielki-coming-out-w-kosciele-ksieza-zakonnice-i-teolodzy.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Akcja #OutinChurch 25.01.22, 22:19 w Niemczech w ramach akcji 'Coming out w Kościele katolickim' ponad (jak na razie) 120 duchownych i świeckich katolików ujawniło swoją orientację seksualną. Czy polscy odważyliby się też? Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Akcja #OutinChurch 26.01.22, 00:07 Mój były teść mojej córki został byłá teściowá w wieku ok 60 lat. Ma 5 dorosłych dzieci. Z praktykujácego katolika stała się praktykujàcá katoliczká. Z heteroseksualnego mężczyzny stała się homoseksualná kobietá. Ze swojá żoná żył/żyła zgodnie aż do jej (żony)śmierci ponad 50 lat. Chodzili co niedziela do kościoła prowadzác się za ręce. Rozmawiali z proboszczem i ten nie zabronił im chodzenia razem do kościoła. Jeden z parafianów rozumiał wiarę jednak inaczej i usiłował zabić siekierâ teściowá mojej córki. Aha, dodam jeszcze, że obydwie kobiety i ich 5 dzieci posiadali/já wyższe wykształcenie, teść/teściowa jest autorem ksiáżki o swojej przemianie oraz wynalazcá- autorem patentu inżynieryjnego. Odpowiedz Link
pia.ed Ewangelickie gimnazjum... 30.01.22, 12:43 – To skąd taka popularność waszej szkoły? – pytam. – Chodzi o wartości, których nauczamy – tłumaczy Amelie Bieg. – Że nie liczy się biznes, zysk, ale człowiek. Że ważna jest odpowiedzialność społeczna za słabszych. W ramach lekcji religii nasi uczniowie praktykują w domach dla seniorów oraz osób z niepełnosprawnościami prowadzonych przez ewangelicką organizację charytatywną Diakonie [odpowiednik katolickiego Caritasu – przyp. aut.] . Uczę ich również akceptacji i szacunku dla innych wyznań i poglądów. Podkreślam, że wszyscy jesteśmy równi. Omawiam zalety życia w naszej wspólnocie, ale nie naciskam, by stali się jej częścią. – Sporo rozmawiamy o Bogu i Jezusie, przyglądamy się także religiom Wschodu, judaizmow i islamowi – dodaje Cornelia Breyer. – Ale dla mnie istotna jest kultura rozmowy, formowanie opinii, krytyczne podejście. weekend.gazeta.pl/weekend/7,177340,27935165,religia-dla-watpiacych-jak-wierza-niemcy.html Odpowiedz Link
chris.w1 Ewangelickie kościoły 30.01.22, 17:30 w przeciwieństwie do katolickich, kościoły ewangelickie uderzają prostotą i skromnością wnętrz Ewangelicki kościół Sankt-Laurentius-Stadtkirche, Świętego Wawrzyńca, w Berlinie Odpowiedz Link
vermieter Re: Ewangelickie kościoły 30.01.22, 21:41 chris.w1 napisał: > w przeciwieństwie do katolickich, kościoły ewangelickie uderzają prostotą i skr > omnością wnętrz katolickie kościoły stają się często bardziej przystępne po akcie profanacji, pozbawieniu ich charakteru religijnego www.google.com/maps/uv?pb=!1s0x47b8e0135b78d351%3A0x29cb40198016965d!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOrZXOvuu-4iCDT_NBhgV4cxCCQ1cDaHP2ImLkl%3Dw213-h160-k-no!5smusikforum%20bochum%20-%20Google%20Suche!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipOrZXOvuu-4iCDT_NBhgV4cxCCQ1cDaHP2ImLkl&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwiO4NfOptr1AhXZh_0HHV7RCz0Qoip6BAgvEAM Odpowiedz Link
pia.ed Ceny lekow w Niemczech... niskie 14.02.22, 22:16 www.fakt.pl/wydarzenia/leki-niemieccy-pacjenci-maja-lzej-mniej-wydaja-wynika-z-paragonu/c6s7cy2?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2 Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ceny lekow w Niemczech... niskie 14.02.22, 23:40 pia.ed napisała: ...... leki kosztowały 358,35 EUR, pacjent zapłacił 22,87 €: 2,87 za ASS (aspiryna) plus 20 € dopłaty do pozostałych leków. Dopłata wynosi 10 % ceny leku, min 5 € max 10 €. Pacjent jest ubezpieczony ustawowo, płaci miesięcznie ok. 15 % dochodów brutto (fifty fifty z pracodawcą). Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Ceny lekow w Niemczech... niskie 15.02.22, 00:36 tuttifrutti1234 napisał(a): > pia.ed napisała: > > ...... > > leki kosztowały 358,35 EUR, pacjent zapłacił 22,87 €: 2,87 za ASS (aspiryna) pl > us 20 € dopłaty do pozostałych leków. Dopłata wynosi 10 % ceny leku, min 5 € ma > x 10 €. > Pacjent jest ubezpieczony ustawowo, płaci miesięcznie ok. 15 % dochodów brutto > (fifty fifty z pracodawcą). - Uważam, że pacjent zapłacił więcej niż wynosiła cena leków. Uzasadnienie: Zważywszy, że pacjent pracował i zarabiał 4000 EUR, 10% od tej kwoty wynosi 600 EUR + to co zapłacił w aptece = minimum 622,87 EUR. Zważywszy, że nie chorował wcześniej przez kilka lat, cena jaká zapłacił za te lekarstwa w Niemczech może wynosić wiele tysięcy EUR. Tak wygláda propaganda! Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Ceny lekow w Niemczech... niskie 15.02.22, 00:40 Przepraszam. Powyżej powinno być- 15%, a nie jak napisałem 10%. Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ceny lekow w Niemczech... niskie 15.02.22, 01:23 krakkrakusek1au napisał: > Przepraszam. Powyżej powinno być- 15%, a nie jak napisałem 10%. 1. napisałem 15 % (fifty fifty), tzn 7,5 % 2. za pobyt w szpitalu też tylko dopłaca 10 euro dziennie, max do 28 dni w roku 3. ubezpieczenie obejmuje też opiekę dentystyczną, lekarza domowego, profilaktykę i dużo dużo więcej, nie sposób wymieniać wszystkiego Ty widzisz tylko ten jeden rachunek, i zakładasz, że pacjent nie chorował. Otóż choruje cały czas na epilepsję, nadciśnienie... Używanie w tym kontekście słowa propaganda, to jest głupota do kwadratu. No cóż, wiek nie chroni przed głupotą. Ty może jesteś WYJĄTKOWY i nie chorujesz, do czasu. Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ceny lekow w Niemczech... niskie 15.02.22, 01:29 dodam, że składki na ubezpieczenie odciągane są od dochodów przy opodatkowaniu Odpowiedz Link
pia.ed Ceny lekow w Niemczech... 15.02.22, 09:52 Mnie zainteresowalo, jak elektryk moze wykonywac swoja pracę, mając padaczkę? Za dwie ostatnie pozycje z listy medykamentów (Trazodon 100 mg stosowany przy depresji oraz Lewetyracetam 500 mg - lek przeciwpadaczkowy) dzięki refundacji pan Karol zapłacił... zero euro. Z kolei Brilique (stosowany w profilaktyce zawału serca lub udaru) po refundacji kosztował Polaka zaledwie 10 eur Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ceny lekow w Niemczech... 15.02.22, 10:23 pia.ed napisała: > > Mnie zainteresowalo, jak elektryk moze wykonywac swoja pracę, > mając padaczkę? > gorzej gdyby nie wiedział, że ma padaczkę, ale w tym przypadku choroba była zdiagnozowana, brał leki, więc wszystko OK osoby cierpiące na padaczkę mogą prowadzić nawet pojazdy mechaniczne prywatnie, nie jako kierowca zawodowy Odpowiedz Link
pia.ed Uchodźcy musieli spędzić noc na dworcu kolejowym 09.03.22, 00:01 Jak poinformował "Stuttgarter-Zeitung", w miniony weekend na dworcu głównym w Stuttgarcie pojawiła się duża grupa uchodźców z Ukrainy. Wszyscy oni byli w drodze do Paryża. Musieli jednak przerwać podróż, ponieważ trasa między Stuttgartem a Karlsruhe została wówczas zamknięta. W związku z tym wolontariusze ze Stuttgartu zaoferowali im zakwaterowanie w miejscowym hotelu. Niestety w ośrodku okazało się, że uchodźcy nie mogą zostać zakwaterowani. Powód? Brak certyfikatu szczepienia, ozdrowieńca albo testu na COVID-19. Przez to Ukraińcy musieli spędzić noc na dworcu. podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,28198843,ukrainscy-uchodzcy-bez-hotelu-z-powodu-braku-certyfikatu-covid.html#s=BoxOpImg5 Odpowiedz Link
pia.ed Pomoc w sposób metodyczny i zorganizowany... 10.03.22, 18:10 Nawet 10 tys. uchodźców dziennie przekracza granice Niemiec. Jak pisze serwis dw.com, Berlin jest już na granicy wydolności, jeśli chodzi o możliwość ich przyjmowania, bo właśnie tutaj dla większości z nich znajduje się pierwszy przystanek w drodze do innych części Niemiec lub innych krajów. Z dworca głównego w Berlinie odjeżdżają autobusy do 13 niemieckich krajów związkowych, co ogłosił w niedzielę na Twitterze berliński Senat. Są w nich miejsca dla tych osób, które nie mają w Niemczech określonego celu podróży. Według szacunków Międzynarodowej Organizacji ds. Migracji, ochrony w Niemczech może szukać docelowo nawet 225 tys. obywateli Ukrainy. Niemcy zdecydowali, że przyjmą każdego uciekającego przed wojną, niezależnie od narodowości. Wśród docierających tu Ukraińców wielu ma w Niemczech rodzinę, ale nie wszyscy i tym osobom szczególnie potrzebna jest pomoc. A ta w Niemczech jest udzielana systemowo, w sposób metodyczny i zorganizowany. Burmistrzyni Berlina Franziska Giffey poinformowała o 20 tys. przygotowanych łóżek, a rząd landu Bawarii jest gotów przyjąć kolejnych 100 tys. ludzi. 180 tys. miejsc noclegowych zapewniły osoby prywatne. Niemcy prowadzą też drobiazgową ewidencję przybywających do kraju uchodźców. businessinsider.com.pl/wiadomosci/rosja-ukraina-jak-kraje-europy-przyjmuja-uchodzcow-z-ukrainy/h4ykmwh Odpowiedz Link
pia.ed Uchodźcy z Ukrainy... 17.03.22, 00:32 Czyzby na granicy tylko rejestrowano uchodzcow i autobusami rozwozono ich dalej, nie sprawdzajac dokladnie ich tozsamosci i ew. przeszlosci? „Nadal tracimy kontrolę”: policja federalna krytykuje warunki na niemieckich granicach Przewodniczący federalnego związku policji Heiko Teggatz zarzuca ministrowi spraw wewnętrznych, że nie nauczył się niczego na błędach z 2015 roku. Uchodźcy z Ukrainy muszą być sprawdzeni przy wjeździe, aby uniknąć zagrożeń dla bezpieczeństwa. Wir befinden uns nach wie vor im Kontrollverlust»: Bundespolizei kritisiert Zustände an den deutschen Grenzen Der Vorsitzende der Gewerkschaft der Bundespolizei, Heiko Teggatz, wirft der Innenministerin vor, aus den Fehlern von 2015 nichts gelernt zu haben. Flüchtlinge aus der Ukraine müssten bei der Einreise kontrolliert werden, um Sicherheitsrisiken zu vermeiden. www.nzz.ch/international/fluechtlinge-aus-der-ukraine-bundespolizei-kritisiert-kontrollverlust-ld.1674072?mktcid=smsh&mktcval=Twitter&reduced=true Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Uchodźcy z Ukrainy... 17.03.22, 06:45 pia.ed napisała: > Czyzby na granicy tylko rejestrowano uchodzcow i autobusami rozwozono ich dalej > , nie sprawdzajac dokladnie ich tozsamosci i ew. przeszlosci? > Obywatele Ukrainy mogą przebywać w strefie Schengen do 90 dni w okresie pół roku bez wizy. Może do tego czasu wojna się skończy. Związkowiec niech wykonuje polecenia przełożonych i troszczy się o sprawy, które do niego należą. Tak na marginesie, co rozumiesz przez dokładne sprawdzanie ich tożsamości i przeszłości? Wg ciebie Ukraińcy powinni przed wyjazdem z Ukrainy ustawić się grzecznie w kolejce do ambasady niemieckiej w Kijowie i złożyć wniosek o wizę? Odpowiedz Link
pia.ed Uchodźcy z Ukrainy... 17.03.22, 11:17 Myslalam po prostu, aby byla mozliwosc blizszego sprawdzania tych, ktorzy w jakis sposob moga byc podejrzani... nie mlode matki i dzieci oczywiscie, ale wlasnie cudzoziemcy z ukrainskimi paszportami, ktore moga byc falszywe. Niektorzy mogli w ogole nie miec paszportow, jak to bylo w 2015 roku, bo przeciez kiedy ucieka sie przed wojna z bombardowanego kraju, to nie staje sie w kolejce po paszport,... zreszta paszport mogl zostac zniszczony podczas dzialam wojennych... Tak w kazdym razie twierdzili ci, ktorzy przybyli bez zadnych dokumentow. . Wspomnialam juz o Czeczencu, ktorego Polska przyjela bez sprawdzania jego przeszlosci, a ktory zaraz po nadaniu mu prawa pobytu w Polsce, pojechal do Szwecji i dokonal ataku terrorystycznegow Sztokholmie! W czasie sledztwa okazalo sie, ze jezdzil miedzy Czeczenia i Turcja, a tam mial kontakty z organizacjami terrorystycznymi. Gdyby Polska go dobrze sprawdzila, to by nie doszlo do tej tragedii. W roku 2015 wlasnie przez Niemcy dostalo sie do Europy wielu terrorystow, a w atakach zginely setki niewinnych ludzi... tuttifrutti1234 napisał(a): ... Związkowiec niech wykonuje polecenia przełożonych i troszczy się o sprawy, które do niego należą. Tak na marginesie, co rozumiesz przez dokładne sprawdzanie ich tożsamości i przeszłości?Wg ciebie Ukraińcy powinni przed wyjazdem z Ukrainy ustawić się grzecznie w kolejce do ambasady niemieckiej w Kijowie i złożyć wniosek o wizę? Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Uchodźcy z Ukrainy... 17.03.22, 12:49 pia.ed napisała: > W roku 2015 wlasnie przez Niemcy dostalo sie do Europy wielu terrorystow, a w > atakach zginely setki niewinnych ludzi... > przez Niemcy do Europy? interesujące Odpowiedz Link
marii51 Re: Uchodźcy z Ukrainy... 26.03.22, 11:28 Zwolniony, bo powiedział prawdę o Rosji Czy można wylecieć z pracy za stwierdzenie, że to Rosja jest agresorem, że rosyjscy żołnierze zabijają kobiety i dzieci? Jak się okazuje: można. Pochodzący z Odessy 52-letni Igor Hołod zamieścił w sieci filmik, w którym ostro wypowiedział się, co myśli o rosyjskiej agresji na Ukrainę. Ostrzegł, że wszystkich najeźdźców czeka śmierć. Stwierdził też, że Rosjanie "nie mają wystarczająco odwagi, aby zniszczyć tego drania" czyli Putina. Co zrobił właściciel restauracji, w której pracował? Zwolnił go. Powód? Nagranie „słusznie wywołało oburzenie i niezrozumienie wśród wielu osób”. Sprawa stała się głośna. – Mój sygnał do wszystkich Putinofilów – zwolenników Putina...– jesteście jak piloci rosyjskich samolotów, którzy zabijają ukraińskich obywateli – napisał Dmytro Kułeba, minister spraw zagranicznych Ukrainy. A rosyjska agresja trwa. Rosjanie dalej bombardują ukraińskie miasta i wsie. Zabijają kobiety i dzieci. Ukraińska armia stawia twardy opór. Od 24 lutego Rosjanie stracili w Ukrainie ponad 16 tysięcy żołnierzy, ponad 100 samolotów, ponad 500 czołgów. PS. Żebym nie zapomniał. Ta restauracja mieści się w niemieckim Baden-Baden. Nazywa się: Rizzi. Zatem: Jeśli popierasz rosyjską agresję przeciwko Ukrainie! Jeśli popierasz masakrę Ukraińców przez rosyjskich żołnierzy! Jeśli kochasz Putina! Witamy w restauracji RIZZI w Baden-Baden Igor Hrywna --TAKIE WŁĄSNIE MOGĄ byc zwyczaje ... Odpowiedz Link
vermieter Re: Uchodźcy z Ukrainy... 26.03.22, 15:45 marii51 napisała: > Zwolniony, bo powiedział prawdę o Rosji Powiedział więcej niż tylko to i ta reszta spowodowała konsekwencje. Mógł się ugryźć w język, a nie wrzucać publicznie wszystkich do jednego garnka. Na pewno nie został zwolniony za prawdę o wojnie w Ukrainie, za rosyjską agresję itp. Odpowiedz Link
marii51 Re: Uchodźcy z Ukrainy... 27.03.22, 16:00 vermieter Na pewno nie został zwolniony za prawdę o wojnie w Ukrainie, za rosyjską agresję itp. więc dlaczego go zwolnili... za co tak naprawdę? to wypowiedż nie napisana tylkoz fb skopiowalam, .. pomyslalam,czy ktoś własnie ujawni w razie co prawdę..dlaczego? zwolnili? Odpowiedz Link
marii51 czy Niemcy dokonają zakupu tarczy? 27.03.22, 16:09 "Bild": Berlin planuje tarczę antyrakietową nad Niemcami. "Żelazna kopuła" może objąć również PolskęNiemcy ~~~~~~~~~~~~przeanalizowali i zdecydują się W przypadku wojny Niemcy znajdą się w zasięgu rosyjskich rakiet. Rząd w Berlinie chce kupić tarczę antyrakietową chroniącą całe terytorium Niemiec - podał w niedzielę "Bild am Sonntag". Beneficjentem izraelskiego systemu Arrow-3 nazywanego "żelazną kopułą" może być także Polska. `````````````````````````````` lesli pis wygra 3 raz ...to nie zrezygnują z odszkodowania za niszczoną Warszawę.... może tarcza .. wpłynie na lepszę porozumienia... Tekst linku Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 15.09.20, 18:25 Aleksiej Nawalny po raz pierwszy odkąd padł ofiarą próby otrucia, zabrał publicznie głos. Dziś przekazał 'Nadal nie mogę robić wielu rzeczy, ale wczoraj mogłem samodzielnie oddychać. To jest niesamowite, choć na co dzień uważamy to za oczywistość i nie zwracamy większej uwagi' Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 15.09.20, 19:28 Koalicyjny partner chadeków – SPD – nalegał na przyjęcie większej liczby bezdomnych imigrantów z Morii. – Po pożarze obozu dla uchodźców na wyspie Lesbos powstała trudna sytuacja, która ma jednorazowy charakter –mówił Seibert. Jednorazowy charakter? Teraz uchodzcy sie nauczyli, w jaki sposob mozna przyspieszyc wydostanie sie z obozu, wiec mozna oczekiwac, ze lada chwila beda w innych miejscach nastepne podpalenia www.dw.com/pl/media-niemcy-przyjm%C4%85-p%C3%B3%C5%82tora-tysi%C4%85ca-uchod%C5%BAc%C3%B3w-z-lesbos/a-54930516 Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku 15.09.20, 20:52 Zostalo potwierdzone, ze oboz zostal podpalony, piec osob juz aresztowano... Jest takze ciekawa wiadomosc, ze stoi juz gotowy nowy oboz na 5 000 osob. Do niego wprowadzilo sie tylko 1 000 osob; reszta, czyli 11 000 wybrala, aby spac pod golym niebem... www.sydsvenskan.se/2020-09-15/fem-gripna-for-lesbos-branderna Grekisk polis har gripit fem migranter som anklagas för delaktighet i de förödande bränderna i flyktinglägret Moria på Lesbos. Ytterligare en misstänkt efterspanas, säger den ansvarige ministern Michalis Chrisohoidis. Utredningen om bränderna som den 9 september ödelade större delen av Moria – Europas största flyktingläger – pågår, men Greklands regering har redan lagt skulden på lägrets invånare. – Lägret brändes av flyktingar och migranter som ville utpressa regeringen för att snabbt flyttas från ön, sade regeringens talesperson Stelios Petsas till reportrar i Aten häromdagen. Ett nytt tillfälligt läger har upprättats i Kara Tepe, norr om Mytilene. Där finns 5 000 sängplatser, vilket kan jämföras med att över 12 000 personer bodde i Moria-lägret. Än så länge rapporteras bara ungefär 1 000 människor ha flyttat till Kara Tepe. Många av de övriga är enligt polisen tveksamma, och lever hellre under bar himmel i hopp om att snart få lämna ön. Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 11:28 Abstrakcyjne porównanie, pomijam zagładę ludzi itd., ale w Auschwitz były lepsze warunki. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 13:23 vermieter napisał(a): > Abstrakcyjne porównanie, pomijam zagładę ludzi itd., ale w Auschwitz były lepsze warunki. Tylko ze do Auschwitz ludzi zwozono przemoca, a tutaj emigranci przyjechali dobrowolnie, wiedzac na jakie trudy sie narazaja... A te "lepsze warunki" czyzby to mialy byc drewniane prycze, na ktorych spalo po kilku wiezniow przykrywajaych sie jednym zawszonym kocem przy temperaturze minusowej w baraku? Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 14:56 Dyskusja jest niemożliwa. Zapomnij Auschwitz. Uchodżcy trafiają do obozów przymusowo, nie "przyjeżdżają" dobrowolnie, przedostają się przez morze w dziurawych łupinach. Przypomnij sobie w jakich warunkach ty żyłas po ucieczce z Polski? Pewien forumowicz wyjechał z Polski w 1981 bo głodny chodził. W Austrii zamieszkał przejściowo w turystycznym pensjonacie i przez kilka miesięcy przytył kilkanaście kilogramów. W Syrii reżim Assada bombarduje za przyzwoleniem cywilizowanego Świata własnych obywateli. Dzieci i młodzież pozbawiona jest możliwości nauki, a mądrale forumowi prześmiewają się, że Niemcy przyjęły "fachowców". To jest dopiero cynizm, na to stać tylko rodaków. Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 17:02 pia.ed napisała: > uchodzcy sie nauczyli, w jaki sposob mozna przyspieszyc wydostanie sie z obozu, wiec mozna oczekiwac, > ze lada chwila beda w innych miejscach nastepne podpalenia snujesz przypuszczenia na podstawie tego co wyczytałaś w polskiej gazecie. Niemcy przyjmą około 1,5tys uchodźców z przepełnionych obozów i to głównie rodziny z małymi dziećmi Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 19:24 chris.w1 napisał: > snujesz przypuszczenia na podstawie tego co wyczytałaś w polskiej gazecie. Niemcy przyjmą około 1,5tys uchodźców z przepełnionych obozów i to głównie rodziny z małymi dziećmi . W roku 2015 Szwecja przyjela 140 000 migrantow spoza Europy, w tym 40 000 "samotnych dzieci" z Afganistanu, ktore w wielu przypadkach okazali sie doroslymi mezczyznami... Minelo 5 lat, a oni do tej pory nie nuczyli sie jezyka, zyja sobie przyjemnie w swoich grupach jezykowych, dostali mieszkania i utrzymanie, co 3 miesiace przysluguja im pieniadze na kupienie nowych modnych ubran i sportowych najdrozszych butow aby zadawac szyku w miescie... Wielu z nich kontynuje tradycje z Afganistanu przyjmujac narkotyki i zajmujac sie ich rozprowadzaniem To bylo na temat propozycji innego polityka z Niemiec, aby przyjac takze "samotne dzieci"... Okolo 100 000 migrantow przybylych w ostatnich latach do Szwecji, to rodziny z dziecmi, co nie ma zbyt wielkiego znaczenia, bo ojcom tych rodzin nie oplaca sie pracowac, kiedy dostaja kilkakrotnie wiecej pobierajac zasilki. Zreszta kto wezmie do pracy kogos bez wyksztalcenia i bez znajomosci jezyka? W najlepszym przypadku pracuje na czarno w restauracji swojego ziomka. Jednoczesnie w Szwecji robi sie oszczednosci na kazdym kroku, w sluzbie zdrowia, w opiece nad staruszkami, w szkolach ... W dzielnicach gdzie mieszkaja migranci, juz dzieci dziewiecioletnie sa wciagane w przestepczosc, bo widza jak ich starsze rodzenstwo zyje luksusowo bez ukonczenia szkoly, czyli integracja i nauka nie jest tam priorytetem. Te same dziewieciolatki obrzucaja kamieniami samochody strazy pozarnej, karetki pogotowia i przybywajace na ratunek samochody policyjne.. Powiedz mi wiec, dlaczego Szwecja, ktora w roku 2015 przyjela najwiecej migrantow w stosunku do liczby ludnosci ma jeszcze przyjac wiecej? . Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 20:20 pia.ed napisała: > dlaczego Szwecja, ktora w roku 2015 przyjela najwiecej migrantow w stosunku do liczby ludnosci > ma jeszcze przyjac wiecej przyjęła w stosunku do liczby ludności 1,4%, Niemcy w 2015 przyjęli ponad 1 mln co stanowi 1,2%, różnica niewielka, pomimo tego przyjmują jeszcze około 1,5tys Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 23:21 Chocby z tego powodu, ze Niemcy sa bogatsze... i nie potrzebuja ujmowac wszystkiego swoim obywatelom, aby przyjac ludzi, ktorzy ani w pierwszym, ani w drugim pokoleniu nie chca sie asymilowac i beda zawsze obciazeniem dla szwedzkich podatnikow, majacych jedne z najwyzszych podatkow w Europie... a do tego musza placic za wizyty u lekarzy, za pobyt w szpitalu i horendalne ceny za opieke dentystyczna w przychodniach, co powoduje, ze Szwedzi po raz pierwszy od wielu dziesiatek lat zaniedbuja swoje zęby, bo ich nie stac na pojscie do dentysty, mimo ze sa ubezpieczeni! > przyjęła w stosunku do liczby ludności 1,4%, Niemcy w 2015 przyjęli ponad 1 mln > co stanowi 1,2%, różnica niewielka, pomimo tego przyjmują jeszcze około 1,5tys Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 17.09.20, 03:34 "Okolo 100 000 migrantow przybylych w ostatnich latach do Szwecji, to rodziny z dziecmi, co nie ma zbyt wielkiego znaczenia, bo ojcom tych rodzin nie oplaca sie pracowac, kiedy dostaja kilkakrotnie wiecej pobierajac zasilki. Zreszta kto wezmie do pracy kogos bez wyksztalcenia i bez znajomosci jezyka? W najlepszym przypadku pracuje na czarno w restauracji swojego ziomka." - A co może to ich wina, że Szwecja ma bajzel? Zlikwidować bezrobocie. Wprowadzić prawo do pracy. Zatrudnić wszystkich zgodnie z kwalifikacjami. Zlikwidować bezrobocie. Ekonomię oprzeć na nauce, logice i zdrowym rozsádku zamiast na wierze w Pana Boga. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 17.09.20, 12:17 krakkrakusek1au napisał: " > - A co może to ich wina, że Szwecja ma bajzel? Zlikwidować bezrobocie. Wprowadzić prawo do pracy. Zatrudnić wszystkich zgodnie z kwalifikacjami. Zlikwidować bezrobocie. Ekonomię oprzeć na nauce, logice i zdrowym rozsádku zamiast na wierze w Pana Boga.[/i]" Krakkrakusek1 au, podaj mi na poczte Gazety Twoje dane, a obiecuje, ze skontaktuje sie ze Sztokholmen , gdzie z pewnoscia dostaniesz wysokie stanowisko w Ministerstwie Pracy, bo w Szwecji i chyba tez w calej Europie nikt dotad nie wymyslil, w jaki sposob zatrudnic ludzi bez znajomosci jezyka, czesto bez znajomosci czytania i pisania przy wysoko technologicznych pracach. ... Tego typu etatow jest pod dostatkiem i faktycznie Szwecja chetnie wydaje pozwolenia na prace i sprowadza Hindusow, bo tamtejszy poziom uniwersytetow jest najwyzszym poziomie, tylko ze po studiach pracy dla nich brak... Z kolei Szwedzi po prestizowych technicznych uczelniach, chetnie probuja swoich skrzydel w Silicon Valley w Kalifornii. Przy okazji chce Cie uswiadomic, ze z "wiara w Boga" wsrod Szwedow jest bardzo roznie i musialoby sie cofnac do poczatkow XX wieku, kiedy to Szwedzi byli pod wladza pastorow, w tym samym stopniu co Polacy obecnie pod wladza "sukienkowych".... Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 18.09.20, 06:10 Ekonomia kapitalizmu oparta jest na tzw “consumer confidence”- czyli wierze. Cała matematyka zmieszana z niá to tak jakby leczyć ludzi “zdrowaśkami” a wynik leczenia uzależniac od ilosci zdrowasiek (mnożenia). Nie wiem jak jest w Szwecji ale w Australii najłatwiej jest znaleźć pracę ludziom bez formalnych kwalifikacji a nawet bez znajomosci jezyka a czesem i stałego pobytu. Najwięcej miejsc pracy jest dla sprzátaczy-“housekipping”, robotników budowlanych, zrywaczy owoców, prostytutek, prostytutów, itd. Najlepszymi kwalifikacjami w kapitaliźmie sá: głupota, niskie poczucie własnej wartości i służalczość. Założę się, że w krótszym czasie znalazłbym pracę jako house kipper czy pomocnik murarza niż najlepiej kwalifikowany inżynier. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 18.09.20, 06:29 Przepraszam, miało być "housekeeping". Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 26.09.20, 12:14 Niemcy przyjmą około 1,5 tys uchodźców z przepełnionych obozów i to głównie rodziny z małymi dziećmi... Uchodżcy trafiają do obozów przymusowo, nie "przyjeżdżają" dobrowolnie, przedostają się przez morze w dziurawych łupinach. Francja tez chetnie przyjmuje a potem takie "kwiatki", i to przy samej granicy z Niemcami... www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,26339589,francja.html#s=BoxOpImg4 . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 27.09.20, 12:58 Kto powiedzial, ze z Iraku czy Syrii nie przybywaja do Europy uciekinierzy- specjalisci? Tak jak ten lekarz z Iraku... Razem z zona otworzyl klinike chrurgiczna w Sztoholmie, a potem w pobliskim Södertaile, ktore skupia chrzescijanskich Syrian i jednoczesnie znane jest z przestepczosci... Teraz juz trzeci raz z kolei wladze szwedzkie zamknely mu klinike, wiec znow sie przeprowadza... Wykonuje operacje typu zmniejszenia zoladka u otylych ludzi, a takze wycinania tluszczu i skory po schudnieciu, a takze tzw operacje plastyczne. Caly czas zbiera skargi na nieudane operacje, przy ktorych kilku pacjentow bylo bliskich smierci; uratowalo ich przeniesienie i dlugie leczenie w panstwowym szpitalu Jak dotad nie stracli szwedzkiej legitymacji... Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku - link 27.09.20, 15:59 www.aftonbladet.se/nyheter/a/6znROL/plastikkirurgs-klinik-stangd-i-sodertalje > Kto powiedzial, ze z Iraku czy Syrii nie przybywaja do Europy uciekinierzy- sp > ecjalisci? Tak jak ten lekarz z Iraku... > Razem z zona otworzyl klinike chrurgiczna w Sztoholmie, a potem w pobliskim S > ödertaile, ktore skupia chrzescijanskich Syrian i jednoczesnie znane jest z p > rzestepczosci... Teraz juz trzeci raz z kolei wladze szwedzkie zamknely mu kli > nike, wiec znow sie przeprowadza... > > Wykonuje operacje typu zmniejszenia zoladka u otylych ludzi, a takze wycinania > tluszczu i skory po schudnieciu, a takze tzw operacje plastyczne. Caly czas z > biera skargi na nieudane operacje, przy ktorych kilku pacjentow bylo bliskich > smierci; uratowalo ich przeniesienie i dlugie leczenie w panstwowym szpital > u > Jak dotad nie stracli szwedzkiej legitymacji... Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku - link 27.09.20, 17:41 Jak widać niektórzy się na starość radykalizują. A ja właśnie tłumaczę 15 stronnicowy akt oskarżenia przeciwko rodakowi, który nadużył prawa do swobodnego przemieszczania się na obszarze Unii. We trzech dokonali dwóch napadów rabunkowych. Dwóch już odsiaduje prawomocne wyroki. Ten trzeci był nieznany organom ścigania, do czasu gdy jeden ze wspólników go wydał. Poszukiwano go ENA i odnaleziono w zakładzie karnym w stolicy Polski. Polskie służby dowiozły go do Pomellen i przekazały Niemcom. Od lipca siedzi w niemieckim więzieniu, w areszcie tymczasowym. Właśnie skierowano akt oskarżenia do sądu, sąd zlecił mi przetłumaczenie, żeby oskarżony wiedział o co chodzi. Jak widać Polacy też popełniają przestępstwa, ale oni nie są uchodźcami, lecz obywatelami Unii. Kilkanaście dni temu widziałem w TV dziewczynę z Syrii, uprawiała pływanie, była reprezentantką kraju, zdobywała medale, biła rekordy. Opuściła Syrię, gdy bomba przebiła dach pływalni i wpadła do basenu, który opuściła przed minutą. Chciała po prostu żyć i pływać. Przybyła do Niemiec w 2015, miała 17 lat. W 2016 wystąpiła na igrzyskach w Rio w reprezentacji uchodźców. Dwa lata później wydała książkę "Butterfly" (motylek, styl pływania). W trakcie przeprawy przez morze z Turcji do Grecji wraz ze starszą siostrą uratowała przed zatonięciem łódź z uchodźcami. Spędziły wiele godzin w zimnej wodzie we wzburzonym morzu, w ciemnościach, stabilizując od zewnątrz łódź. Udało się, silnik zaskoczył i wszyscy dopłynęli do Grecji. Resztę można samemu przeczytać: Yusra Mardini "Butterfly. Das Mädchen, das ein Flüchtlingsboot rettete und Olympia-Schwimmerin wurde". www.droemer-knaur.de Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku - link 27.09.20, 17:45 www.droemer-knaur.de/autor/yusra-mardini-3002658 Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku 28.09.20, 11:54 vermieter napisał(a): > Jak widać niektórzy się na starość radykalizują. Nie radykalizuje sie, ale mam oczy otwarte i nie dam sie zaslepic jedym czy drugim przypadkiem kiedy uchodzca okazal sie wspanialym czlowiekiem, bo takich sa promile... W Szwecji od roku 2015 bardzo wzrosla przestepczosc, typu obrabowanie szwedzkiego nastolatka przez dziesiecu napastnikow czy chocby gwalty, ktore powoduja ze dziewczyny boja sie wychodzic z domu wieczorem! Zreszta nie tylko wieczorem. Dopiero co podano, ze jakis cudzoziemiec zgwalcil w bialy dzien 14-letnia dziewczynke ktora wracala ze szkoly przez boisko... Cztery lata nie bylo po nim slady, az w tych dniach okazalo sie, ze uciekl do Niemiec, gdzie dalej gwalcil..Tam go zatrzymano i okazalo sie, ze ma to samo DNA ktore znaleziono na uczennicy. Jak widze, to ostatnio przestepcom cofaja wyroki wyrzucenia ze Szwecji, bo ktorys z nich "mowi po szwedzku". a inny gwalt nie byl tak straszny, aby chlopakowi "lamac zycie"... A mnie szlag trafia! www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/hd-domen-som-forklarar-att-valdtaktsman-far-stanna/ Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z Niemiec po polsku 01.10.20, 18:59 Co ten Niemiec robi w Polsce? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26358642,abw-zatrzymalo-ekstremiste-z-niemiec-zabezpieczono-1-2-kg-trotylu.html#e=RelRecImg1 Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 01.10.20, 19:26 To jest kolega mobica, ten który maszeruje ale nie morduje. Odpowiedz Link
pia.ed Wiadomosci z niemieckiej prasy po polsku 07.11.20, 16:04 Polski system opieki wydaje się być bliżej rozległego załamania niż jakikolwiek inny w Europie. "Już na początku października pacjent zmarł przed szpitalem, bo nie znalazło się dla niego wolne miejsce. Karetki stoją w kolejkach przed szpitalami, a kierowcy nie wiedzą, dokąd mają zawozić chorych". next.gazeta.pl/next/7,168930,26489350,die-welt-w-polsce-scenariusz-jak-z-horroru-system-opieki.html#s=BoxMMt1 Odpowiedz Link
pia.ed Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 13.11.20, 23:35 Nie wiem nic o cukrzycy, bo jej nie mam, wiec nie moge ocenic tego co powiedział... twoje-zdrowie.club/click.php?key=yed1zfmg2h6rdrq69ek6&ad=info16 W ubiegłym roku, doktor Klaus Volker odwiedził Polskę, aby zapoznać się z doświadczeniem polskich lekarzy. Według niego w naszym kraju nie skupiamy się na leczeniu diabetyków, a na zarabianiu pieniędzy przez duże koncerny farmaceutyczne. Przyjrzyjmy się lekom, które lekarze zalecają cukrzykom w Polsce: Metformina, Siofor, Glucofage, Galvus itp. Te leki już dawno przestały mieć zastosowanie w zagranicznej medycynie. Nie są w stanie wyleczyć cukrzycy, bo tylko obniżają poziom glukozy we krwi - czasowo. Natomiast, gdy lek przestanie działać, poziom glukozy ponownie wzrasta. Dlatego w Polsce lekarze powinni zalecać stosowanie leków w regularnych odstępach czasu, aby miało to jakikolwiek efekt. Wzrosty cukru, występujące podczas terapii, są tak samo szkodliwe. Każdy lekarz może to potwierdzić! Wciąż niszczą naczynia krwionośne i narządy wewnętrzne, choć trochę wolniej. Oznacza to, że wszystkie następstwa cukrzycy, takie jak: problemy ze wzrokiem, z sercem, układem rozrodczym, czy niewydolnością nerek, pojawią się mimo wszystko, co najwyżej z opóźnieniem. Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 14.11.20, 00:04 to jest zwyczajnie mało wiarygodna reklama jakiegoś leku, w artykule w podanym linku zdjęcie faceta, niby lekarza, na innym portalu ta sama reklama ze zdjęciem innego, niby lekarza Odpowiedz Link
vermieter Re: Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 14.11.20, 03:38 w szczerym wywiadzie dla niemieckiej agencji prasowej pracuje w klinice w Lucernie at4.suganormnd.com/?c=de Odpowiedz Link
pia.ed Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 14.11.20, 12:15 Ten przystojniak z wywiadu udzielonego w Polsce, tez wydal mi sie podejrzany, bo wlasnie takich najczesciej uzywaja do reklam... vermieter napisał(a): w szczerym wywiadzie dla niemieckiej agencji prasowej pracuje w klinice w Lucernie > Odpowiedz Link
vermieter Re: Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 14.11.20, 12:43 też wydajesz mi się podejrzana, bardzo naiwnie łykasz każde drukowane słowo Odpowiedz Link
pia.ed Re: Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 14.11.20, 19:52 vermieter napisał(a): > bardzo naiwnie łykasz każde drukowane słowo... Nic nie moge poradzic, ze trace glowe widzac przystojnego mezczyzne... . Odpowiedz Link
vermieter Re: Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 15.11.20, 06:10 pia.ed napisała: Nic nie moge poradzic, ze trace glowe widzac przystojnego mezczyzne... > > Ooooo, porównywalne do myślenia penisem, albo głowa siwieje, doopa szaleje . Odpowiedz Link
pia.ed Niemiecki endokrynolog udzielił wywiadu... 15.11.20, 13:34 vermieter napisał(a): > Ooooo, porównywalne do myślenia penisem, albo głowa siwieje, doopa szaleje ... A moze tak? "Już szron na głowie, już nie to zdrowie, a w sercu ciągle maj..." czego i tobie zycze... . Odpowiedz Link
pia.ed Kapsuly dla bezdomnych... 26.01.21, 16:52 next.gazeta.pl/next/7,151243,26723443,niemcy-w-ulm-stanely-kapsuly-dla-bezdomnych-jak-z-cyberpunk.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Odpowiedz Link
vermieter Re: Kapsuly dla bezdomnych... 26.01.21, 20:16 wygl;ąda atrakcyjnie, chętnie bym tam spędził noc, zwłaszcza że mamy pełnię księżyca Odpowiedz Link
pia.ed O hałasie i tęsknocie za ciszą... 08.08.21, 09:59 Grunt to nie uprzykrzać życia innym, a w niedzielę odpoczywać i nie robić hałasu – mówi Danuta. – Moja sąsiadka z góry, gdy tłukła schabowe, wszystkie meble się trzęsły. Od 7 rano w weekend nie mogłam spać przez ten jej harmider. Do tego hałas sztućców skaczących na blacie. "Kobieto, wsuń pod deskę ręcznik albo połóż ją na kolanach, żeby było ciszej" – poradziła jej Danuta. Ale nie pomogło. Sąsiedzi napisali skargę i gospodyni od kotletów dostała pisemną naganę ze spółdzielni. weekend.gazeta.pl/weekend/7,177340,27380348,cichy-jak-niemiec-grunt-to-nie-uprzykrzac-zycia-innym-a-w.html vermieter napisał(a): > wygl;ąda atrakcyjnie, chętnie bym tam spędził noc, zwłaszcza że mamy pełnię ksi > ężyca weekend.gazeta.pl/weekend/7,177340,27380348,cichy-jak-niemiec-grunt-to-nie-uprzykrzac-zycia-innym-a-w.html Odpowiedz Link
pia.ed O hałasie i tęsknocie za ciszą... 08.08.21, 10:29 Ucho nigdy nie zasypia. Nawet w nocy filtruje dźwięki – mówi Sieglinde Geisel. – Autonomiczny układ nerwowy reaguje na nagły hałas archaicznymi wzorcami: gotowością do walki lub ucieczki. Nawet nieszkodliwe dźwięki słyszane nagle w środku nocy mogą wywoływać u nas ogromny stres, tak jakby chodziło o sprawę życia i śmierci. Biorąc pod uwagę, że Niemcy są w pierwszej dwudziestce najgęściej zaludnionych krajów świata (Niemcy: 83,16 mln ludzi na powierzchni 357,37 tys. kilometrów kwadratowych, Polska: 37,95 mln ludzi na powierzchni 312,67 tys. kilometrów kwadratowych, chęć opanowania wszechobecnych dźwięków nie dziwi. Prócz federalnych praw każdy kraj związkowy ma odrębne ustalenia i przepisy, jak należy dbać o ciszę w miejscach publicznych. weekend.gazeta.pl/weekend/7,177340,27380348,cichy-jak-niemiec-grunt-to-nie-uprzykrzac-zycia-innym-a-w.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: O hałasie i tęsknocie za ciszą... 13.08.21, 14:48 next.gazeta.pl/next/7,168930,27449535,niemiecka-prasa-lex-tvn-sygnalem-dla-partnerow-polski.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&d Dziennik "Die Welt" zauważa, że kto śledzi trwającą od sześciu lat przebudowę państwa przez PiS, "nie powinien być zaskoczony pewnymi manewrami". Teraz jednak może dziwić tempo i radykalizm projektu. Od lat "szef PiS Jarosław Kaczyński oszukuje Komisję Europejską w sprawie demontażu sądownictwa. To samo dotyczy jego podejścia do mediów" - komentuje warszawski korespondent dziennika Philipp Fritz. Odpowiedz Link
pia.ed "Bezzębna " Komisja Europejska... 23.12.21, 12:34 Wklejam artykul bez komentarza, moze ta sprawa kogos zainteresuje, skoro nawet niemiecka prasa pisze na ten temat. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,27943029,niemiecka-prasa-o-sporze-polska-ue-pisze-o-bezzebnej-ke-i.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=288&do_a=288&s=BoxNewsImg3 Odpowiedz Link
pia.ed Najbardziej żenujący berlińczycy - Przyłębska 27.12.21, 11:14 Lista "najbardziej żenujących berlińczyków" jest opracowywana przez berliński dwutygodnik "Tip" od 1999 roku. Dwutygodnik określa ranking jako "tradycyjne, satyryczne, wesoło-poważne, dramatycznie niesprawiedliwe spojrzenie wstecz na rok" . W tym roku w rankingu znalazła się żona Przyłębskiego, prezes Trybunału Konstytucyjnego Julia Przyłębska... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27949828,przylebska-w-rankingu-niemieckiej-gazety-uznana-za-jednego.html#s=BoxOpImg5 Odpowiedz Link
marii51 Re: Najbardziej żenujący berlińczycy - Przyłębska 27.12.21, 14:24 SĄSIEDZI czuwają --- dziennikarze niemieccy Pegasus dotarł do Warszawy. Niemiecka prasa przypomina: Richard Nixon musiał ustąpić ze stanowiska Odpowiedz Link
marii51 Re: Najbardziej żenujący berlińczycy - Przyłębska 27.12.21, 14:29 marii51 napisała: > SĄSIEDZI czuwają --- > dziennikarze niemieccy > >> Pegasus dotarł do Warszawy. Niemiecka prasa przypomina: Richard Nixon musiał u > stąpić ze stanowiska next.gazeta.pl/next/7,168930,27947369,niemiecka-prasa-pegasus-dotarl-do-warszawy.html#e=RelArtLink(1) a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51 Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 04:07 Nawalny w towarzystwie żony w uniwersyteckiej klinice Charité w Berlinie Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 16.09.20, 11:24 Życzę CZŁOWIEKOWI pełnego powrotu do zdrowia. Jako polityk nie wprowadza mnie w ochy i achy, to jest Rosjanin, nawet gdyby zastąpił Putina, to i tak np. Krym nie wróci do Ukrainy Odpowiedz Link
radom_sila Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 26.04.22, 18:52 dzien dobry zwracam sie z prosba o pomoc finansowa ; zostalem okradziony z oszczednosci dokumentow i zaciagnietych kredytow na moje konto ,zostalem bez srodkow do zycia,jesli nie sprawi wam trudnosci to prosibym opomoc, dlugi jakie mam do slacenia to kwota 80 tys ,ale przyjme kazda zlotowke z podziekowaniem .podaje adres czeslaw banasiak ul trojanska 10 m15 26-600 radomna twiterze mam konto pomagam ;moj profil prosilbym o odpowiedz pozytywna czy negazla,na twiterze moj profil ;pomagam" mam konto..z gory dziekuje ide z tymi ktorzy ida przy mnie , nie po mnie tel +48 507946602 , nr konta97102043170000530203110921., ostatnia deska ratunku . Bede codziennie odmawial jedna dziesiatke rozanca jak mi pomozesz , nie naleze do zadnej parti ,nie zajmuje polityka ,jak mialem to pomagalem.Zostalo nam nie wiele czasu na tym swiecie ,chcialbym przerzyc to jakos , to wlasnie przez ukraincow zostalem okradziony .Moze istnieje niewidzialna reka.Podpisze papiery o darowizny .Przez to nabawilem sie choroby zwyrodnienia lewego barku,ale gdyby mi ktos pomogl to splacilbym kredyty ipojechalbym do Niemiec ,zeby zarobic na splate .Moze byc tez w formie pozyczki , zgadzam sie na kazda forme odbioru pieniedzy aby nie bylo problemow. Odpowiedz Link
vermieter Re: Wiadomosci z Niemiec po polsku 27.04.22, 18:20 radom_sila napisał: > Zostalo nam nie wiele czasu na tym swiecie ,chcialbym przerzyc > to jakos , to wlasnie przez ukraincow zostalem okradziony .Moze istnieje niewid > zialna reka.Podpisze papiery o darowizny .Przez to nabawilem sie choroby zwyrod > nienia lewego barku,ale gdyby mi ktos pomogl to splacilbym kredyty ipojechalbym > do Niemiec ,zeby zarobic na splate .Moze byc tez w formie pozyczki , zgadzam s > ie na kazda forme odbioru pieniedzy aby nie bylo problemow. miałeś Czesiek pecha, że akurat Ukraińcy ciebie okradli Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiecpodczas Marszu 09.05.22, 22:22 Niemcy. Ukraińskie barwy zabronione, sowieckie symbole tolerowane. Kliczko: Trudno to zrozumieć REKLAMA Patryk Pytlak 09.05.2022 21:52 Podczas obchodów z okazji kapitulacji Niemiec w 1945 roku doszło do skandalicznego zachowania berlińskich służb. Jak relacjonuje dziennik "Berliner Zeitung" osoby ubrane w barwy ukraińskie były wyprowadzane przez służby, a mężczyzna w koszulce z nadrukiem CCCP nie. - Dziś flaga ukraińska jest symbolem walki o pokój i przeciwko wojnie. Dzisiaj prawie w każdym kraju, w każdym mieście jest tyle flag ukraińskich. Są one znakiem jedności, znakiem poparcia dla Ukrainy. Dlatego tak trudno jest zrozumieć, dlaczego flagi ukraińskie są zakazane - powiedział mer Kijowa Witalij Kliczko. cd wiadomości .. zaskoczyła mer Kijowa okresla te incydenty jako coś ..nie do zrozumienia wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28430625,niemcy-skandal-podczas-obchodow-dnia-zwyciestwa-ukrainskie.html -- Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec 13.05.22, 10:34 Niemiecki polityk przełamał tabu. Porównuje Putina do Hitlera. "Pokój w Europie nie będzie pewny" Dla wielu Niemców porównywanie kogokolwiek do zbrodniarza Adolfa Hitlera to tabu. Łamie je jeden z czołowych polityków niemieckiej chadecji, były przewodniczący Bundestagu i były minister finansów Wolfgang Schaeuble. W wywiadzie dla gazety "Badische Zeitung" powiedział on, że można dostrzec podobieństwa między działaniami wodza III Rzeszy i prezydenta Rosji Władimira Putina, A także reakcją Zachodu w obu przypadkach "To oczywiście przerażająca paralela" - przyznał polityk. Tekst linku Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec zaskakujące.... 14.05.22, 12:47 tak to się zaczęło gdy juz wojna trwała do Cara się udał były Kanclerz Niemiec - Odpowiedz Link
marii51 Re: Wiadomosci z Niemiec zaskakujące.... 16.05.22, 16:40 Niemcy. Rekordowy brak rąk do pracy. Takiej liczby wakatów jeszcze nie było CZY TO MOZLIWE ? - Odpowiedz Link
marii51 Re: 100 DNI WALK NA Ukrainie 03.06.22, 22:11 Morawiecki o stu dniach od napaści Rosji na Ukrainę. "Udowodniła światu dwie rzeczy" W tekście podsumowującym sto dni wojny w Ukrainie przyznał, że wyznawcy zachodniej myśli politycznej wygłaszają dziś dokładnie te same tezy, które w latach 70. i 80. miały wymusić akceptację prawomocności systemu Związku Sowieckiego. "Nawet jeśli określano go wtedy mianem ‘imperium zła’, to nie brakowało na Zachodzie osób, które gwoli ‘równowagi sił’ opowiadały się za jego współistnieniem" - napisał premier. Proces rozpadu ZSRR zaskoczył tych, którzy uznawali historię za zdeterminowaną. W 1920 roku Polska zatrzymała nawałnicę bolszewicką, a 60 lat później Solidarność zainicjowała zmiany, skutkujące upadkiem komunizmu. Ci, którzy nie doceniają ‘siły bezsilnych’, nie znają historii cd co jeszce Polski premier ? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28540038,morawiecki-fakt-ze-rosja-do-tej-pory-nie-przegrala-nalezy.html Odpowiedz Link
marii51 BURMISTRZ BERLINA 26.06.22, 10:15 Burmistrz Berlina oszukana. Myślała, że rozmawia z Kliczką. To był deepfake. "Perfidna broń" REKLAMA Deutsche Welle/oprac. dbd 25.06.2022 22:57 Posłuchaj artykułu Nieznany sprawca, podający się za mera Kijowa Witalija Kliczkę, zaaranżował wideo-połączenie z burmistrzynią Berlina. Do oszustwa wykorzystano technologię deepfake. - To była tak łudząca manipulacja, że dopiero sposób prowadzenia rozmowy i zadawane pytania sprawiły, że nabraliśmy podejrzeń - powiedziała Franziska Giffey. forum.gazeta.pl/forum/s,37412,170227159,173677190.html?rep=2&from=12 NASZ PAD też odebrał telefon JAKIŚ CZAS WSTECZ OD FAŁSZYWYCH Odpowiedz Link
marii51 Kościół katolicki w Niemczech 28.06.22, 08:26 Kościół katolicki w Niemczech zanotował w ubiegłym roku nowy rekord w liczbie apostazji. W roku 2021 z Kościoła wystąpiło prawie 360 tys. osób, czyli o 86 567 więcej niż w dotychczas rekordowym roku 2019. Ksiądz (zdjęcie ilustracyjne) Kościół katolicki w Niemczech. Rekordowa liczba apostazji. Biskupi "wytrąceni z równowagi" w POLSCE RÓWNIEŻ lecz malutko o tym sie mówi, dzieci zwalniane z religii w szkole .. rodzice pisza oswiadczebia Odpowiedz Link
marii51 Re: Kościół katolicki w Niemczech 28.06.22, 08:28 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,28629275,kosciol-katolicki-w-niemczech-rekordowa-liczba-apostazji-biskupi.html#s=BoxOpImg9WIADOMOŚCI NEXT SPORT PLOTEK DZIECKO marii51 Wiadomości POLSKA POLITYKA ŚWIAT KORONAWIRUS WOJNA W UKRAINIE 00:00 / 07:13 Wiadomości Deutsche Welle Kościół katolicki w Niemczech. Rekordowa liczba apostazji 91 Zamknij galerię Kościół katolicki w Niemczech. Rekordowa liczba apostazji. Biskupi "wytrąceni z równowagi" REKLAMA Deutsche Welle/oprac. MA 28.06.2022 05:35 Posłuchaj artykułu Kościół katolicki w Niemczech zanotował w ubiegłym roku nowy rekord w liczbie apostazji. W roku 2021 z Kościoła wystąpiło prawie 360 tys. osób, czyli o 86 567 więcej niż w dotychczas rekordowym roku 2019. Ksiądz (zdjęcie ilustracyjne) 4 Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl OTWÓRZ GALERIĘ REKLAMA Dane na temat wystąpień z Kościoła w Niemczech przekazała w Bonn w poniedziałek (27.06.2022) Konferencja Episkopatu Niemiec. Przewodniczący Konferencji Episkopatu, biskup Limburga Georg Bätzing, powiedział, że jest „głęboko wstrząśnięty" tym gwałtownym wzrostem. REKLAMA Zobacz wideo Terlikowski: Moim zdaniem można niektóre z tych działań uznać za tortury "Utracone zaufanie" W ubiegłym roku eskalował, trwający od lat, skandal związany z nadużyciami w Kościele katolickim w Niemczech. Szczególną krytykę wywołało traktowanie sprawy w archidiecezji kolońskiej i zachowanie kardynała Rainera Marii Woelkiego. W archidiecezji kolońskiej odnotowano 40 772 apostazje, co stanowi ponad dwukrotny wzrost w stosunku do 17 281 przypadków w roku poprzednim. Wierzący nie muszą podawać powodów wystąpienia z Kościoła. – Liczby wskazują, że niemiecki Kościół katolicki jest pogrążony w głębokim kryzysie. Nie da się temu zaprzeczyć – powiedział przewodniczący Konferencji Episkopatu Niemiec, biskup diecezjalny Limburga Georg Baetzing. Tymczasem odchodzą nie tylko osoby, które przez długi czas nie miały kontaktu z Kościołem, ale także coraz większa liczba katolików, którzy wcześniej byli bardzo zaangażowani. Absolutnym rekordzistą jest archidiecezja kolońska, która odnotowała w ubiegłym roku prawie 41 000 apostazji. To więcej niż jakakolwiek inna niemiecka diecezja i więcej niż kiedykolwiek wcześniej. Odpowiedz Link
marii51 Re: Kościół katolicki w Niemczech 28.06.22, 08:39 marii51 napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,28629275,kosciol-katolicki-w-niemczech-rekordowa-liczba-apostazji-biskupi.html#s=BoxOpImg9WIADOMOŚCI >] za wiele mi copi ... Odpowiedz Link
marii51 przyłapany na usmiechu....h 29.06.22, 14:46 "Żenujący napad arogancji u Scholza" - tak niemiecki dziennik "Bild" opisał zachowanie kanclerza Olafa Scholza na wtorkowej konferencji prasowej po szczycie G7 w zamku Elmau. Jego reakcja na pytanie polsko-niemieckiej dziennikarki Deutsche Welle Rozalii Romaniec wywołała także burzę komentarzy na Twitterze. nie darują zaraz opisują musi zacząc uważąć kontrolować sievie o Merkel tak mało pisali.. niepozytywnych IELKA KRYTYKA BYŁA ZA ODWIEDZINY pUTINA A ON NA SPTKANIE ZABRAŁ PSA .. WIEZIAŁ,ŻE mERKEL BĘDZIE BBB OSTROŻNA NAWET Z GESTYKYLACJĄ ZRESZTĄ DANE WYCHOWANIE ZABRANIAŁO TAK MOCNO WCIĄZ MACHAĆ RĘCAMI !! ZNAM ŻARCIK.. namacha się tymi rękami zanim coś mądrego powie...a nasz Premier uwielbiamachać,, i jużL wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,28635223,gafa-kanclerza-scholza-zbyl-pytanie-o-gwarancje-dla-ukrainy.html Odpowiedz Link
marii51 DB 04.07.22, 17:10 AKURAT TRAFIŁAM NO CZASEM SPRAWDZAM ATYUK MOJEJ KOLEŻANKI . .CÓRKA DZIENNIKARKA ZAMIESZKALA W niemczech 000więc tak sobie zerkam czasem m.urgencyillicit.top/Qna9UfIo/deutschebahn-m/?_t=1656937577#1656937579296 Odpowiedz Link
marii51 nie pomagać uchodżcom.,więc jak w koncu ma być? 13.07.22, 08:54 ZA DUŻO JEDNYM SLOWEM ZA WIELE....czli najlepiej niechkażdy żyje tam gdzie się urodził.. "TAZ": Europa zniechęca do solidarności z uchodźcami. "Kary i dochodzenia za pomaganie"...............Ukazująca się w Berlinie gazeta "Die Tageszeitung" (TAZ) pisze we wtorek (12.07.2022) o tym, że osoby pomagające przedostać się uchodźcom do Unii Europejskiej coraz częściej muszą spodziewać się postępowania karnego. Od stycznia 2021 do marca 2022 w krajach UE wszczęto takie postępowanie wobec 89 osób - wynika z badania przeprowadzonego przez organizację pozarządową Picum na zlecenie partii Zielonych w Parlamencie Europejskim........................................Wśród osób, które zostały zatrzymane przez policję za pomoc uchodźcom było też 13 aktywistów z granicy polsko-białoruskiej. "Kto pomaga, trafia do więzienia: 13 aktywistów, z których część udzielała w pasie granicznym pomocy ratującej życie, zostało aresztowanych przez polską policję. Oskarżono ich o 'pomoc w nielegalnej migracji'. Grozi im osiem lat więzienia. Z wyjątkiem jednego obywatela Włoch, wszyscy na razie zostali zwolnieni z aresztu, ale postępowanie przeciwko nim nadal się toczy" - pisze "TAZ".,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..next.gazeta.pl/next/7,151003,28681653,taz-europa-zniecheca-do-solidarnosci-z-uchodzcami.html#s=BoxOpImg5 Odpowiedz Link
marii51 Badeb BadeN 14.07.22, 02:09 Prawie każde dziecko w Rosji zna niewielką, malowniczo położoną miejscowość Baden-Baden w Niemczech. Iwan Turgieniew, autor obowiązkowej lektury szkolnej, uwiecznił miasto na kartach swojej powieści Obecnie w niewielkim miasteczku mieszka kilka tysięcy Rosjan lub osób o rosyjskich korzeniach. Do niedawna częstymi gośćmi byli ociekający gotówką bogacze z Rosji Mimo incydentów Rosjanie są wciąż mile widziani w Baden-Baden. Tymczasem od rozpoczęcia putinowskiej inwazji w luksusowych butikach i eleganckich restauracjach Rosjan jest coraz mniej Więcej podobnych tekstów przeczytasz na stronie głównej Onetu – Jakiś szaleniec – mówi mężczyzna z recepcji – powiesił na drzwiach wejściowych swojego hotelu worek z nabojami. Podobno stało się to pewnej nocy pod koniec lutego, krótko po rozpoczęciu wojny w Ukrainie. – Ostra amunicja – dodaje recepcjonista, który nazywa się Jurij, kręcąc głową, jakby sam nie mógł w to uwierzyć. Odpowiedz Link
marii51 Re: Baden BadeN 14.07.22, 02:11 ONETWIADOMOŚCIŚWIAT Bogaci Rosjanie wyjeżdżają z Niemiec. Baden-Baden już nie jest ich ziemią obiecaną Przez 200 lat w niemieckim Baden-Baden rosyjscy oligarchowie wykupywali towary z miejscowych butików i zdominowali rynek nieruchomości. Wraz z inwazją Putina na Ukrainę to się zmieniło. Bogata rosyjska klientela znika z miasta, co powoduje poważne konsekwencje dla mieszkańców. – Kiedyś dobrze żyliśmy z Rosjan – przyznaje właścicielka eleganckiego sklepu. Ten stan rzeczy może nie wrócić już nigdy.www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/bogaci-rosjanie-wyjezdzaja-z-baden-baden-niemcy-zaluja/m0qgjw0,79cfc278 Odpowiedz Link
marii51 Re:Niemcy ostrzegają 20.09.22, 21:17 Niemcy ostrzegają przed tym, co zaraz wydarzy się w Polsce. "To ponure" `````````````````````````Perspektywy na zimę coraz bardziej ponure - piszą w swoim najnowszym raporcie eksperci Bundesbanku, niemieckiego banku centralnego. Dostrzegają oni coraz więcej oznak, że Niemcy wpadają w recesję rozumianą jako jednoznaczny, szeroko zakrojony i długotrwały spadek aktywności, co wpłynie także na naszą gospodarkę. Dodatkowo, bank ostrzega także przed tym, do czego na razie nie przyznaje się polski rząd - podwyżka płacy minimalnej oraz słabe euro oznaczają rosnące koszty dla przedsiębiorców.Tekst linku ps taki wyscig komu lepiej komu gorzej .. inflacja nie ma szns uszcęsliwić jedynie zaniepokając ma zadanie !!! Odpowiedz Link
pia.ed Festiwal swiatla w Berlinie 08.10.22, 13:31 WSPANIALY WIDOK www.sydsvenskan.se/2022-10-08/berlin-inleder-ljusfestival-trots-elkris Odpowiedz Link
pia.ed Zatrzymany 19-letni zabojca 23.02.23, 23:52 Wlasnie przeczytalam na dunskiej telegazecie, ze w parku w Pankow znaleziono 5-letnia dziewczynke ciezko ugodzona nozem, ktora nie przezyla. Zdarzylo to sie we wtorek. Czy panowie z Niemiec maja jakies nowe informacje, bo wiem ze pisaly o tym berlinskie gazety... Odpowiedz Link
vermieter Re: Zatrzymany 19-letni zabojca 25.02.23, 12:15 podejrzany jest baby-sitter, został aresztowany, Odpowiedz Link
pia.ed Zatrzymany 19-letni zabojca 25.02.23, 13:07 vermieter napisał(a): > podejrzany jest baby-sitter, został aresztowany, Oj, serdecznie dziekuje! Wczoraj spisalam troche danych z dunskiej telegazety, jedynej informacji jaka sie ukazala... i chcialam sama szukac w Bild i Welt, ale to nie byloby latwe, bo czasy kiedy dobrze znalam jezyk niemiecki, tak w mowieniu jak i pisaniu, to byla druga polowa poprzedniego wieku... Odpowiedz Link
pia.ed Ma ktoś informacje związane ze śledztwem? 03.04.23, 12:58 Sylt jest znany jako wyspa bogatych i pięknych, cudowna naturalna idylla na Morzu Północnym. Wszystko jednak zmieniło się 16 marca br. To właśnie wtedy na wyspie znaleziono ciało zamordowanego Polaka z torbą foliową na głowie. Z ustaleń policji wynika, że zamordowany to 38-letni Grzegorz S. z Choszczna. Prokurator Generalny przyznał, że sekcja zwłok wykazała, iż mężczyzna miał obrażenia głowy oraz nogi i nie miał jednego oka. Niemiecki dziennik pisze, że mogła to być egzekucja. Znajomi Grzegorza powiedzieli w rozmowie z niemieckim dziennikiem, że nie wiedzą, dlaczego ktoś zamordował mężczyznę, nie miał wrogów i "był przyjacielski". - W pracy można było na nim polegać w stu procentach - dodał kolega zamordowanego Polaka. Mieszkańcy małej wsi Tinnum są przerażeni. Grzegorz S. wynajmował tam pokój na ostatnim piętrze budynku mieszkalnego. Na Sylt przyjeżdżał regularnie od siedmiu lat, gdzie pracował jako malarz. Domyslam sie, jaka byla przyczyna tego rodzaju egzekucji... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29625093,polak-znaleziony-na-niemieckiej-wyspie-bez-oka-i-z-torba-na.html#do_w=77&do_v=824&do_st=RS&do_sid=1074&do_a=1074&e=RelRecImg8&do_upid=824_ti&do_utid=29625093&do_uvid=1680468481545 Odpowiedz Link
vermieter Re: Ma ktoś informacje związane ze śledztwem? 03.04.23, 14:57 pia.ed napisała: > > Domyslam sie, jaka byla przyczyna tego rodzaju egzekucji... > a policja niczego się nie domyśla, tylko cały czas szuka w sobotę, 1 kwietnia, polska community na Sylcie zapaliła świeczki i uczciła pamięć minutą ciszy, Odpowiedz Link
pia.ed Informacje związane ze śledztwem? 30.04.23, 14:18 No i co? Policja dalej nic w tej sprawie nie znalazla? vermieter napisał(a): > policja niczego się nie domyśla, tylko cały czas szuka > w sobotę, 1 kwietnia, polska community na Sylcie >zapaliła świeczki i uczciła pamięć minutą ciszy. Odpowiedz Link
pia.ed Polski autokar na autostradzie w Niemczech... 09.05.23, 15:45 Zaraz zobacze czy polskie media cos o tym pisza... bo informacje znalazlam w szwedzkim Aftonbladet. www.bild.de/regional/berlin/news/eilmeldung-reisebus-unfall-auf-der-a12-18-verletzte-autobahn-beidseitig-gesperrt-83858420.bild.html " Miejsce wypadku na A12. Według policji co najmniej 52 osoby zostały rannew poważnym wypadku. Przód autobusu został całkowicie zniszczony... Storkow (Brandenburgia) – Poważny wypadek autokaru we wtorkowe popołudnie! Ze wstępnych ustaleń wynika, że obok autobusu zderzyły się dwie ciężarówki.Jak powiedział rzecznik policji, według lekarzy pogotowia ratunkowego było 42 lekko rannych i 10 ciężko lub średnio rannych. Jeden pasażer autobusu był początkowo uwięziony i musiał zostać uwolniony." Odpowiedz Link
pia.ed Zderzenie cysterny z autokaren... 09.05.23, 16:30 *** Niemiecki dziennik "Bild" donosi, że wstępne ustalenia wskazująna winę kierowcy cysterny. Zmieniając pas, miał uderzył w ciężarówkę, a następnie bokiem wpaść na polski autokar. Na zdjęciach opublikowanych na portalu MOZ.de widać straż pożarną, która zabezpiecza mokrą drogę specjalnym czerwonym proszkiem. *** wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-wypadek-polskiego-autobusu-w-niemczech-kilkadziesiat-osob-ra,nId,6766781 Odpowiedz Link
pia.ed Jak doszło do wypadku? 09.05.23, 21:28 Ze wstępnych doniesień wynika, że sytuacja wyglądała następująco: Ciężarówka z naczepą stała na prawym pasie w korku. Nadjeżdżająca cysterna chciała wyprzedzić ciężarówkę i uderzyła w autobus, który znajdował się na lewym pasie. Autobus nie wgniótł się, ale zahaczył o środkową barierę ochronną, a następnie zatrzymał się zakleszczony między barierą a cysterną. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29742182,wypadek-polskiego-autokaru-w-niemczech-media-o-wstepnych-przyczynach.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
pia.ed Stacjonarne kontrole na granicy Niemiec 18.05.23, 15:29 W kwietniu przez Polskę do Niemiec przedostało się nielegalnie znacznie więcej osób niż w poprzednich miesiącach tego roku. Policja federalna zarejestrowała w tym czasie 2427 nielegalnych przekroczeń granicy polsko-niemieckiej - informuje dziennik "Die Welt". Od stycznia do marca br. liczba nielegalnych wjazdów z Polski do Niemiec wynosiła niecałe 1600 miesięcznie. - Liczba nielegalnych przekroczeń granicy polsko-niemieckiej eksploduje, a kanclerz i minister spraw wewnętrznych przyglądają się temu bezczynnie - powiedział Throm". Rząd Niemiec powinien - jego zdaniem - urządzić stacjonarne kontrole na granicy polsko-niemieckiej. W strefie Schengen, do której należy 26 krajów europejskich, nie ma stacjonarnych kontroli osób przekraczających granicę. Kilka państw wprowadziło je jednak wyjątkowo po jesieni 2015 roku, gdy dziesiątki tysięcy uchodźców i innych migrantów przedostało się z Grecji szlakiem bałkańskim do Europy Zachodniej. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,29774065,liczba-nielegalnych-przekroczen-granicy-eksploduje-niemiecki.html#do_w=46&do_v=723&fallback=true&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg3&do_upid=723_ti&do_utid=29774065&do_uvid=1684412967300 Odpowiedz Link
pia.ed Przestępcze klany... 17.06.23, 19:12 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,29880110,wielka-uliczna-bojka-w-essen-policja-podejrzewa-przestepcze.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink Do ulicznej bójki z udziałem ponad 80 osób doszło w Essen w Nadrenii Północnej-Westfalii. Bijatyka wybuchła w piątek (16.06.) około godziny 21.30 przed jedną z restauracji w Essen. Wśród kilku rannych są dwaj policjanci. Dzień wcześniej wieczorem doszło też do podobnych zajść w oddalonym o 30 km od Essen mieście Castrop-Rauxel. Rannych zostało co najmniej siedem osób, w tym dwie ciężko. Również tam policjanci znaleźli w trakcie rewizji noże, pałki, maczety i jedną sztukę broni palnej. W sobotę (17.06.) policja zapowiedziała wzmocnienie patroli w obu miastach. Trzeba zakładać, że uczestnicy obu konfrontacji "prawdopodobnie znów będą chcieli się spotkać" – powiedział mediom rzecznik policji w powiecie Recklinghausen. No i co? Spotkali się, czy dali sobie wiecej czasu na przygotowanie do nowej bójki? Zauwazylam tez, ze pod artykulem toczy się zacięta dyskusja... Odpowiedz Link
marii51 dlaczego? NIEMCY ? O PORCIE W Polsce? 01.07.23, 17:39 v.wpimg.pl/QUJDREVGfjQrJiR2eTxzIWh-cCw_ZX13P2ZoZ3lwaWEyazQsOiIjMDorfCIkMiE0PTR8NTpoMCUjayR0eSM4JjooMzx5Ijw3LyB9IGQiMjN7cTFoM38yZ2dwNyZgamlhfSB_cmR3aWUpdjdwZnU0dzc www.money.pl/gospodarka/rozbudowa-polskiego-portu-niepokoi-niemcow-6914570175478432a.html Odpowiedz Link
marii51 Re: dlaczego? NIEMCY ? O PORCIE W Polsce? 01.07.23, 17:40 CYT .. DO ww artykW Świnoujściu ma powstać potężny port kontenerowy, który mógłby przyjmować statki oceaniczne pływające na trasach międzykontynentalnych. W latach 2023-2029 r. zaplanowano inwestycje warte 10,3 mld zł, w tym rozbudowę portu wraz z dodatkowym falochronem i nowy tor podejściowy (tzw. trasa wschodnia). Jak przekonywał niedawno wiceminister infrastruktury Marek Gróbarczyk, za 6-7 lat Świnoujście ma rzucić wyzwanie niemieckim portom i stać się konkurencją dla Hamburga, który obecnie jest uważany przez UE za główny port przeładunkowy na Bałtyku. To tam trafiają największe oceaniczne statki. Pozostałe porty na Bałtyku są feederami Hamburga (do tych portów trafiają dostawy przeładowane na mniejsze jednostki w głównym porcie). Drugim co do wielkości jest Gdańsk, który już na początku 2022 r. wyprzedził rosyjskie porty Primorsk i Petersburg. Odpowiedz Link