Dodaj do ulubionych

Leczenie koronawirusa

03.03.21, 20:29
Jak wygląda u nas leczenie koronawirusa?
Najpierw wymaz który jest pozytywny.
Kwarantanna domowa 12 dni.
Lekarz potem co 2 dni kontaktuje się z chorym telefonicznie.
Lekarz nic ci nie może pomóc bo nie ma dostępnych leków na koronawirusa. Sanepid także często się z tobą skontaktuje.
Jeśli będziesz czuł się bardzo źle to dzwoń po pogotowie.
Gdy cię zawiozą do szpitala to lekarze powiedzą że jest już za późno bo wirus uszkodził ci płuca, nerki czy serce.
Obserwuj wątek
    • uoia Re: Leczenie koronawirusa 03.03.21, 20:44
      Jak wedlug Ciebie powinno wygladac leczenie?
      • mobic Re: Leczenie koronawirusa 03.03.21, 20:56
        Leczenie powinno wyglądać od pierwszego dnia to wtedy jest łatwiej go wyleczyć. U nas leczy się pacjenta jak jest już za późno wirus wtedy wyrządził duże szkody w organizmie człowieka.
        • pia.ed Leczenie koronawirusa 03.03.21, 22:08
          Maria51 zamiescila porady lekarzy na ten temat, ktore zrozumialam tak, ze wiele zalezy od pacjenta...
          bo pacjent najlepiej czuje, co sie dzieje w jego organizmie... a nie monitor czy lekarz przy telefonie wink

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,171211781,171211781,jak_leczyc_na_covid_19_w_domu_.html

Moi znajomi z internetu: pani 75+ i jej maz 80+ przechorowali korona wirusa w domu i czuja sie dobrze. Nie wiem co stosowali, bo mnie to nie interesowalo... Gdybym ja zachorowala, to natychmiast domagalabym sie polozenia do szpitala, bo z tym wirusem niestety nigdy nic nie wiadomo!

• vermieter Re: Leczenie koronawirusa 03.03.21, 22:10
          Przygotowano łóżka dla ewentualnych pacjentów, społeczeństwo krytykowało to (vide szpital polowy na stadionie), teraz nie ma w szpitalach takich możliwości, żeby każdego po pozytywnym teście położyć na oddziale.
          • mobic Re: Leczenie koronawirusa 07.03.21, 05:17
            Podstawą żeby pogotowie przyjechało po ciebie jest wysoka gorączka. Pogotowie gdy się wzywa to zaraz się pyta o gorączkę. Wysokiej gorączki nie będzie i każdy lekarz powinien o tym wiedzieć jeśli pacient przyjmuje leki na zbicie gorączki takie jak IBUPRON max po 2 pastylki co 6 godzin.
            • mobic Re: Leczenie koronawirusa 07.03.21, 05:30
              Jeden lekarz daje ci środki na zbicie gorączki a drugi lekarz na pogotowiu żąda żeby była wysoka gorączka.
              • vermieter Re: Leczenie koronawirusa 07.03.21, 10:06
                marudzisz, szukasz dziury w próżnym
            • vermieter Re: Leczenie koronawirusa 07.03.21, 10:05
              to dlaczego zbijasz gorączkę zamiast dzwonić po pogotowie? jeżeli uważasz, że możesz sam się wyleczyć, to lekarz ci niepotrzebny
              dorosły nie umrze od razu z bólu od wysokiej gorączki
              • mobic Re: Leczenie koronawirusa 07.03.21, 12:16
                Powtórzę jeszcze raz to samo.
                Jeden lekarz daje ci środki na zbicie gorączki a drugi lekarz na pogotowiu żąda żeby była wysoka gorączka.
                • mobic Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 07:07
                  Mnie odmówiło przyjazdu pogotowie tłumacząc tym że pacjent nie ma wysokiej gorączki. Wysokiej gorączki nie ma i nie będzie ponieważ przyjmuję lek IBUPROM MAX co 6 godzin po 2 pastylki. Lekarz który mi przepisał to lekarz pierwszego kontaktu w przychodni. Lekarz dzwoni do mnie co 2 dni i pyta czy lepiej. Tego leku nie mogę odstawić samowolnie. Nie którzy tego nie rozumieją.
                  • mobic Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 17:29
                    Zwiedzam Okęcie
                    • vermieter Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 18:39
                      trudno mi oceniać, co kraj to obyczaj, ja mam np. nadciśnienie, jest ustawione, leki pomagają, w trakcie kontrolnej wizyty lekarz widzi 120/80 ale wie, że to dzięki lekom. W aktach pacjenta pisze prawdę, jak byłoby bez leków.
                      • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 20:12
                        vermieter napisał(a):

ja mam np. nadciśnienie, jest ustawione, leki pomagają, w trakcie kontrolnej wizyty
                        lekarz widzi 120/80 ale wie, że to dzięki lekom.

To co za lekarstwo bierzesz, skoro masz cisnienie 120/80? Ja takie cisnienie mialam kiedy jeszcze bylam mloda panienka, a potem zaczelo przybywac sad Leki biore od kilku lat, a cisnienie co raz szybciej rosnie!
                        • vermieter Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 15:21
                          podam polskie nazwy bez szczegółów dawkowania, bo to indywidualna sprawa:
                          - Enalapryl
                          - Metoprolol
                          - Lerkanidypina
                          i dodatkowo Edoksaban, b.dobry lek nowej generacji, zapobiega krzepnieniu krwi, wazne przy migotaniu przedsionkow
                          • pia.ed Leczenie koronawirusa 10.03.21, 16:51
                            vermieter napisał(a):
                            > podam polskie nazwy bez szczegółów dawkowania, bo to indywidualna sprawa:
                            Enalapryl, Metoprolol ,Lerkanidypina

Moze niemieckie nazwy bardziej przypominalyby te szwedzkie? wink Ja mialam caly czas Losartan 100 mg,
                            1 tabletka dziennie,
                            a dwa dni temu lekarka przepisala mi Losartan/Hydrochlorothiazide (firmy Sandez), 1 tabletka dziennie.
                            Nie sprawdzalam jeszcze, co ta druga nazwa oznacza i jakie przynosi efekty.
                            Za 2 tygodnie mam wizyte u pielegniarki, ktora sprawdzi mi cisnienie.

Link o nowych szpitalach...
                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26868658,pomorze-zajete-wszystkie-miejsca-w-szpitalu-tymczasowym-w.html#s=BoxMMt1
                            • tuttifrutti1234 Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 23:08
                              HCT ma działanie odwadniające, nie ma dobrej opinii, są lepsze diuretika
                              • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 23:43
                                tuttifrutti1234 napisał(a):
                                > HCT ma działanie odwadniające, nie ma dobrej opinii, są lepsze diuretika

Nie wiem, dlaczego lekarka mi to przepisala, bo moje nerki sa zdrowe
                                i nie mam problemu z zatrzymaniem wody w organizmie...

• engine8 Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 02:14
                                  Moze wlasnie dlatego ze masz zdrowe nerki wiec dala im torche roboty smile

Jest cal gama lekow na cisnienie ale glownie uywane sa 3 czy 4 "typy"
                                  HCT - Diuretic ( water pill czy tez tabletka wodna) ktory ma za zadanie stymulowaniw nerek aby pozbywaly sie soli i wody z organizmu i jest uwazany ze ma relatywnie "mniejsze" czy tez latwej kotrolowalne skutki uboczne (najczesciej to sprawy zwiekoszonej podatnosci na cukrzyce) i zapisuja go albo lekarze jako pierwsza probe , ci bardziej konserwatywni albo kiedy pacjent ma problemy z tolerancja innych i zwykle zapisuja je w kombinacji z jakims innym.
                                  Drugi to ACE inhibotors ktore zmniejsza "produkcje" enzymow/hormonow odpwiedzialnych za zwezanie sie zyl czyli masz zyly caly czas otwarte. A czasami organizm potrzebuje aby sie zwezyly...
                                  Sa tez "alpha- blockers" ktore robia to samo ale inaczej - te wylaczaj nerwy stymulace zweznaie sie zyl
                                  A trzecia grupa to "beta blockers" to juz powazna sprawa bo te juz po prostu zwalniaja czy oslabiaja prace serca

• pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 11:19
                                    Wczoraj poczytalam na temat lekow zbijajacych cisnienie, ale zamiast uswiadomienia, poplatalo mi sie wszystko w glowie, bo tych informacji bylo za duzo na raz...

engine8 napisał(a):
                                    Jest cala gama lekow na cisnienie (...) HCT - Diuretic (...) i zapisuja go albo lekarze jako pierwsza probe i zwykle zapisuja je w kombinacji z jakims innym.

Zgadza sie, zapisala mi to mloda, bardzo ostrozna lekarka...

> Drugi to ACE inhibotors ktore zmniejsza "produkcje" enzymow/hormonow odpwiedzialnych
                                    za zwezanie sie zyl czyli masz zyly caly czas otwarte.

To tez mialam, bo wyszukana na Google nazwa leku Enalapril jest mi znana.

Vad är ACE inhibitors?
                                    Ett exempel på ACE-hämmare är enalapril, ett annat kaptopril. ACE är en förkortning för angiotensin-converting enzyme.

Dzis sprawdzilam drugi przepisany mi jako dodatkowy lek na cisnienie. Jego nazwa to Bloxazoc, ale przedtem mialam go pod inna nazwa. Zawiera metoprolol i cuccin.

Teraz pozostaje najwaznieniejsze pytanie: skoro zapisano mi skuteczne leki,
                                    to dlaczego nie skutkuja?
                                    wink
                                    Czy moze ktos z Was przyjmuje w wiekszych dawkach, a moja mloda lekarka boi sie zapisac?

.
                                    • tuttifrutti1234 Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 11:36
                                      - ciśnieniomierz kosztuje grosze i możesz sama mierzyć regularnie ciśnienie (w Niemczech kasa chorych płaci)
                                      - zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie też mają wpływ na ciśnienie
                                      - osobiście wolę młodą lekarkę od starego rutyniarza
                                      - dawkowanie to indywidualna sprawa i dlatego nie podałem szczegółów
                                      • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 17:11
                                        Lekarze mowi ze cisnieniomierze nalezy traktowac jak uzywki - sa dobre ale w umiarkowanych ilosciaach bo czeste mierzenie podnosi cisnienie.... i to prawda.
                                    • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 13:21
                                      Eureka tu dyskutujecie o leczeniu nadciśnienia

pia.ed napisała
                                      Dzis sprawdzilam drugi przepisany mi jako dodatkowy lek na cisnienie. Jego nazwa to Dzis sprawdzilam drugi przepisany mi jako dodatkowy lek na cisnienie. Jego nazwa to Bloxazoc, ale przedtem mialam go pod inna nazwa. Zawiera metoprolol i cuccin.

to dlaczego nie skutkuja? wink
                                      Czy moze ktos z Was przyjmuje w wiekszych dawkach, a moja mloda lekarka boi sie zapisac?

., ale przedtem mialam go pod inna nazwa. Zawiera metoprolol i cuccin.

to dlaczego nie skutkuja? wink

.
                                      Bloxazoc sporo lat ten lek mialam od lekarza z Bart oszyc
                                      a w Gdansku kardiolog natychmiast mi zabrała --
                                      -i mam od kilku lat ---lacalpin 10mg 1 rano jesli po południu badanie sama badam od lat )mi wskazuje
                                      podwyższone to mam drugą tabletkę wziąc
                                      --------najważniesze to systematyczne regularne spwdzanie notowanie -
                                      -nie wolno robić żadnych przerw w leczniu
                                    • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 11.03.21, 17:09
                                      Moja zona miala tak ze cisnienie jej czasami wyskakiwalo - na pozor bez powodu nawet to 190/100 a leki HCT nie skutkowaly a te inne powodowly dodatkowo paliptacje i lekarka powiedziala jej ze to najprawdpodobniej kombinajca malo ruchu i duzo stresu....i zeby przestala sie stresowac i przestala brac leki a zaczela regularnie cwiczyc ..... Robi jakies cwiczenia co rano i chodzi ok 4km dziennie i po paru tygodniach cisnienie spadlo do normalnego.. i od ponad pol roku spkoj.
                                      • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 12.03.21, 00:11
                                        To sie zgadza, ze cisnienie moze skakac od stresu, bo pierwszy raz zauwazono u mnie bardzo
                                        wysokie cisnienie kiedy mialam miec operacje, a wlasciwie zabieg, ale pod narkoza. Przypuszczam,
                                        ze nieswiadomie sie stresowalam, chociaz wcale tego nie czulam! A dlaczego?
                                        Bo kiedys przeczytalam, ze mloda pacjentka w Polsce zapadla po operacji w spiaczke, z ktorej nigdy
                                        sie nie wybudzila sad i pamietam, ze sie tym bardzo przejelam...

Rekomendowano, aby w przychodni zrobiono 24-godzinna obserwacje mojego cisnienia przy pomocy aparatury pozyczonej do domu. Obserwacja wykazala, ze mam normalne, dosc niskie cisnienie... takie jakie mialam do tej pory.
                                        Co do mierzenia cisnienia, to w Szwecji lekarze nie rekomenduja kupowania cisnieniomierza...
                                        chyba ze jest sie ciezko chorym i dla bezpieczenstwa trzeba mierzyc.
                                        Pytalam sie sasiadek Szwedek w wieku od 75 do 92 lat i zadna nie miala cisnieniomierza w domu,
                                        a w Polsce ma go niemal kazda starsza osoba...

engine8 napisał(a):
                                        ...zeby przestala sie stresowac...

• engine8 Re: Leczenie koronawirusa 12.03.21, 02:23
                                          U nas rekomeduja ale zalecaja uzywac kiedy trzeba a nie 2x dziennie - chyba ze jest tak potrzeba..... I wikoszsc ludzi chyba ma.
                                          My akurat mamy 2 smile
                                          • tuttifrutti1234 Re: Leczenie koronawirusa 12.03.21, 06:38
                                            engine8 napisał(a):

> My akurat mamy 2 smile

wystarczyłby jeden z dwiema pamięciami, ale stać was na dwa, zostanie po was więcej odpadów
                                            niech zgadnę, jeden pink a drugi blue wink
                                            • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 12.03.21, 18:24
                                              Jeden - nowszy ma dwie pamieci i bluetooth i jakies inne duperele a ten starszy - chyba 30 letni nie ma niczego. One wcale nie sa drogie - tansze niz butelka znosnej whisky...
                                              Jeden taki nie zrobi zadnej roznicy w ilosci pozostawionych odpadow.
                                              Nie zgadles kolorow... jeden baly a drugi bialo czarny.
                                              • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 13.03.21, 10:51
                                                engine8 napisał(a):
                                                > Jeden - nowszy ma dwie pamieci i bluetooth... a ten starszy - chyba 30 letni nie ma niczego...

Wlasnie tak od poczatku zrozumialam, bo ja naleze do tych, ktorzy cos nowego kupia,
                                                a starszego nie wyrzucaja. Mialam to napisac, ale tuttifrutti1234 mnie wyprzedzila...
                                                • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 13.03.21, 17:45
                                                  A prawde mowiac to juz chyba 5 ty poniewaz poprzednie pojechaly do
                                                  Polski. Odwiedzajacy juz od lat 90-tych chetnie je zabierali. A tego nie wyrzucilismy tez z ta mysla ze moze ktos bedze chcial ale chyba juz wszyscy maja wiec sie ostal smile
                        • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 17:48
                          Ja biore 10mg Lisinopril i to mi trzyma 120/80 +/-3
                          Bez tego cisnienie mi sklakalo do 145/90.
                    • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 22:40
                      mobic napisał:
                      > Zwiedzam Okęcie

Widze, ze humor Ci dopisuje czyli nareszcie doczekales sie pomocy smile

• mobic Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 17:33
                      Tak zwiedzam Okęcie. 2 miałem ważne powody dlatego nie mogli mi odmówić. Jeden taki że kazał mi lekarz wezwać ten co odczytuje wyniki saturacji co 2 godziny mu posyłałem a drugi powod pozostanie tajemnicą.
                  • uoia Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 20:22
                    mobic napisał:

> ... przyjmuję lek IBUPROM MAX
                    > co 6 godzin po 2 pastylki. Lekarz który mi przepisał to lekarz pierwszego konta
                    > ktu w przychodni. Lekarz dzwoni do mnie co 2 dni i pyta czy lepiej. Tego leku n
                    > ie mogę odstawić samowolnie. Nie którzy tego nie rozumieją.

Mozesz ten lek odstawic samowolnie. To jest lek objawowy i jak nie masz wysokiej temp. mozesz odstawic. Nie wolno Ci odstawic np. antybiotykow, lekow obnizajacych cisnienie itp. Leki majace dzialac p/goraczkowo, p/bolowo, mozesz, a nawet powinnas odstawic, jak objaw mija. Jesli boisz sie odstawic , to przynajmniej zmniejsz dawke i obserwuj.
                    • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 17:49
                      Dokladnie......
                  • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 10.03.21, 17:45
                    Ibupromu nie mozesz odstawiac? Ty wogle tego nie powinienes brac "na stale".
                    To zwykly lek przeciwbolowy/przeciwzapalny stosowany tylko kiedy potrzeba tzn kiedy i tylko na okres kiedy sa symptomy.
                    • mobic Re: Leczenie koronawirusa 13.03.21, 16:45
                      Czemu to w szpitalu jest bolesne pobieranie cukru? W domu gdy pobieram to jest bezboleśnie. W szpitalu gdy po ieraja to skacze do sufitu.
                      • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 13.03.21, 17:27
                        mobic napisał:

> Czemu to w szpitalu jest bolesne pobieranie cukru? W domu gdy pobieram to jest
                        > bezboleśnie. W szpitalu gdy pobieraja to skacze do sufitu.

Sprawdzilam co napisala znajoma i ona nie skarzyla sie na bolesnsc, tylko silnie reagowala
                        na dzwiek ktory wydawal automat do pobiernaia krwi na cukier.
                        Widocznie zalezy to od szpitala...
                        • engine8 Re: Leczenie koronawirusa 13.03.21, 17:46
                          To zalezy od pielgniarki - jak ladna to nic nie boli smile
                          • adria231 Re: Leczenie koronawirusa 10.04.21, 10:57
                            Też miuałam problem z wysokim ciśnieniem ( sporadycznie).
                            Teraz codziennie zażywam TRITACE. Przeważnie mam ciśnienie120/80, a w razie podskoku ciśnienia mam CAPTOPRIL.
                            Jeżeli tak sobie doradzamy - doradźcie, co na niskie ciśnienie .Czasem ( też sporadycznie) zdarza mi się nawet 80/55 i kawa nie pomaga.....
                            • tuttifrutti1234 Re: Leczenie koronawirusa 10.04.21, 17:01
                              niskie ciśnienie jest tak samo niekorzystne jak zbyt wysokie,
                              wskazuje na niewydolność serca, arytmię,
                              powinien lekarz znaleźć przyczynę
                              doraźnie pomóc mogą rajstopy uciskowe, więcej ruchu, ale najlepiej z tym do lekarza
                              skutki to niewystarczające dotlenienie narządów, a to może być groźne
                          • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 16.04.21, 21:41
                            brawo optymizm engine aż az do nasladowania.. brawo nie narzekamya tylko cieszmy się,,cieszmy biorąc życie .. pod każdym jakim się tylko da sposobności smile
                        • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 16.04.21, 19:46
                          mobic napisał:

> Czemu to w szpitalu jest bolesne pobieranie cukru? W domu gdy pobieram to jest
                          > bezboleśnie. W szpitalu gdy pobieraja to skacze do sufitu.

o rany jacy delikatniusie z was smile
                          zalezy ile ustawiona milimetr igielka moje cichutkie
                          a szpital fakt miały pielegniaki b grube i glosne sprawiacze ukłuciasmile

kto by taki detalami się przejmowł //ludzie !!!
                          • pia.ed Leczenie koronawirusa 17.04.21, 21:38
                            Wiecie co? Nie moge wyslac tego co napisalam, bo pojawia mi sie informacja, ze wykryto SPAM ... wink

• chris.w1 Re: Leczenie koronawirusa 17.04.21, 21:47
                              pia, z ciekawości spróbowałem, czy u mnie działa? poszło
                              • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 17.04.21, 22:00
                                [i]chris.w1 napisał:

> pia, z ciekawości spróbowałem, czy u mnie działa? poszło...]

Mnie wyslaly sie bez problemu dwie informacje na temat spamu... ale w przypadku odpowiedzi
                                na wpis Marii51 na temat glukomierza, za kazdym razem pojawiala sie informacja "Znaleziono spam",
                                co nie jest dla mnie nowoscia, bo to samo spotkalo alfredke1 ktora przez tydzien nie mogla wyslac
                                swojego wpisu na innym forum!

• pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 17.04.21, 22:05
                                  Corka Alfredki powiedziala, ze to moze byc jakis wyraz, ktory jest zabroniony wink
                                  ale ja probowalam osiem razy, za kazdym razem inaczej... i caly czas bez rezultatu ...
                              • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 18.04.21, 14:59
                                hmmm a pia opisz co napisałas .. to nie powielimy twojego błędu spamu nie będZiemy wysyłać hmmm ciekawe,,,
                                www.ziko.pl/blog-post/jakie-gesty-symbolizuja-przyjazn-w-roznych-krajach/
                                • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 18.04.21, 15:01
                                  o wszystko nawet próba linku ,, więc moj post nie zawiera spamusmilesmile
                                  pia,ed
                                  to zwyczajny był raczej przypadek pisz slij bo pragniemy cytać czytac twoje wpisysmile
                                  -------------
                                  • pia.ed Leczenie koronawirusa...spam 18.04.21, 16:29
                                    Znow mnie nie wpuscilo z powodu rzekomego spamu... napisze do Ciebie na poczte Gazety i zamieszcze tam moj niewyslany wpis... a poza tym: jeszcze jedna osoba napisala, ze zostala oskarzona o spam... sad
                                    • marii51 Re: Leczenie koronawirusa...spam 19.04.21, 12:36
                                      to coś wtwoim komputerze .. gdzie coś nacisnęłaś nieclowo albo docisnij łacza wszystkie
                                      du zo klikam a nic o spamie mi nie piszą ,,,,
                            • pia.ed Leczenie koronawirusa 17.04.21, 21:49
                              Dalej nie moge wyslac sad choc zmienilam zupelnie to co napisalam... No to rezygnuje...
    • vermieter Re: Leczenie koronawirusa 03.03.21, 22:06
      Nikt nie każe czekać tak długo, trzeba dzwonić po pogotowie gdy pojawią się pierwsze objawy, a nie gdy czujesz się bardzo źle.
    • pia.ed Re: Leczenie koronawirusa 09.03.21, 21:28
      mobic napisał:
      Jak wygląda u nas leczenie koronawirusa? Najpierw wymaz który jest pozytywny.
      Kwarantanna domowa 12 dni.
      Lekarz potem co 2 dni kontaktuje się z chorym telefonicznie...

Mobic, przeczytalam kilkakrotnie wszystko co napisales i dalej nie wiem,
      czy rzeczywiscie przechodziles te chorobe... czy nie. Jesli przechodziles,
      to czy jedynym objawem byla goraczka? To jakis dziwny wirus korona...
      bo normalnie jest kilka roznych objawow i wlasnie kiedy te objawy sie natezaja,
      to powinno sie zadzwonic na pogotowie. Sama goraczka nie jest najwazniejsza
      w tej chorobie.

• engine8 Re: Leczenie koronawirusa 20.04.21, 00:12
      Jak wygląda u nas leczenie koronawirusa?

A co sie Wam koronowirusy pochorowaly? Co im jest ? biegunka czy katarek?
      U nas sie ich nie leczy - leczy sie ludzi a wirusy zabija mlotkime na kamieniu. smile
      • marii51 Re: Leczenie koronawirusa 20.04.21, 08:36
        engine8 napisał(a):

> Jak wygląda u nas leczenie koronawirusa?
        >
        > A co sie Wam koronowirusy pochorowaly? Co im jest ? biegunka czy katarek?
        > U nas sie ich nie leczy - leczy sie ludzi a wirusy zabija mlotkime na kamieniu
        > . smile

widzisz i cZytasz engine jakie to mamy tu wirusowate stworzenia nawet pod młotek póją byle tylko przetrwac a co innego tam w USA smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka