Dodaj do ulubionych

Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie?

06.07.21, 00:15
Po wycofaniu wojsk NATO armia afgańska jest w coraz większym niebezpieczeństwie. Ostatnio ponad tysiąc żołnierzy uciekło przed nacierającymi talibami do sąsiedniego Tadżykistanu – poinformowała lokalna straż graniczna. Talibowie mieli „pełną kontrolę" nad sześcioma powiatami w prowincji Badachszan w północno-wschodnim Afganistanie – zakomunikował z kolei tadżycki Państwowy Komitet Bezpieczeństwa Narodowego.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,27293227,afganscy-zolnierze-uciekaja-przed-talibami.html#s=BoxOpImg5
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 06.07.21, 01:38
      Nic. To w sumieniewazne detaly.
      Nikt Talibom nie daje rady od dziesiatek lat wiec nie ma wyjscia. Wojna wAfganistanie robi sie coraz bardziej droga i nieoplacalna.
      Nie jest tajemnica ze glownym celem wojny i kontroli Afganistanu byly rurociagi ropy z Turkmenistanu, Uzbekistanu i Kazachstanu - reszta to przykrywka dla celow propagandowych.
      A Afganistan i ludzie tamci nie maja najmniejszego znaczenia i nikt sie o nich martwil nie bedzie = z wyjatkiem ich sasiadow.
      Obecnie kiedy swiat powoli zmienia kierunek enegretyczny i Biden chce przestawic USA na inne energie niz ropo-pochodne a wiec te ropocigi juz nie sa tak strategicznie wazne - znaczy sie mozna sie bedzi ebez nich obejsc zwlaszcza jak sie ma swoje zasoby.
      Dodatkowo, nie da sie ukryc ze USA sie wycofuje z wojen i zaangazowania wojskowego i w Azji ( tu pozwoli sie rogoscic chyba Rosjanom a nad Iranem reke bedzie trzymal Izrael) i Europie (kontrole w Europie przekazuja Niemcom) i nie trudno odgadanc dlaczego - nie sa w stanie pokryc wszytkiego kiedy nawarstwia sie problem na Pacyfiku gdzie chyba szykuja sie do powaznego konfliktu z Chinami. A to dla USA obecnie jest sprawa To be or not to be.
      A wiec mieszkanie na zachodzi USA i blisko miejsc strategicznych militarnie wcale nie napawa optymizmem.
      • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 06.07.21, 20:53
        O rurociagach nic nie wiedzialam, myslalam ze wszystkie kraje ktore mialy swoje wojska
        w Afganistanie, byly tam by bronic miejscowa ludnosc przed Talibanami, bronic demokracji...
        bo przeciez przed wieloma laty bylo zupelnie inaczej: byly otwarte szkoly koedukacyjne
        jak w kazdym innym kraju, kobiety studiowaly na uniwersytetach, nie byly zmuszane do
        noszenia zaslon ... itd...

engine8 napisał(a):

> Nie jest tajemnica, ze glownym celem wojny i kontroli Afganistanu byly rurociagi ropy z Turkmenistanu, Uzbekistanu i Kazachstanu...
        Obecnie kiedy swiat powoli zmienia kierunek enegretyczny i Biden chce przestawic USA na inne energie
        niz ropo-pochodne, a wiec te ropocigi juz nie sa tak strategicznie wazne

• adria231 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 29.08.21, 05:49
        Czarno to wszystko widzę. Afganistan co prawda daleko od Polski, ale wszystkich nas dotknie pośrednio to, co tam się dzieje....Współczuję ofiarom tego konfliktu.....
        • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 29.08.21, 09:16
          www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/usnarz-gorny-trudnosci-w-identyfikacji-imigrantow-i-slabosc-unijnych-procedur/ette3ky

Jesteśmy w mentalnej pułapce pomiędzy obawami o konsekwencje kolejnego kryzysu migracyjnego, który zdestabilizowałby ponownie Europę, a chęcią niesienia pomocy ludziom w potrzebie, uciekającym z krajów, w których nie są bezpieczni.
          • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 29.08.21, 10:49

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,27498250,ktos-wpadl-na-pomysl-by-operacje-sluza-przeprowadzic-znow.html#s=BoxOpImg1

Początkowo, "Śluza" "miała o wiele mniejszą skalę niż dziś", a co za tym idzie - "była praktycznie niezauważana przez media". - To były dosłownie dziesiątki osób. Cała operacja miała na celu po prostu zmuszenie Unii Europejskiej do zapłacenia Białorusi haraczu na wzmacnianie granic.

- I teraz, w tym roku, gdy stosunki Białorusi z Zachodem się pogorszyły, ktoś wpadł na pomysł, by odświeżyć tę operację, tylko tym razem przeprowadzić ją na o wiele większą skalę. Tym razem celem nie jest już wymuszenie pieniędzy od Unii, ale destabilizacja - stworzenie sztucznego kryzysu w państwach, które najbardziej wspierają białoruską opozycję, czyli Litwa, Polska i Łotwa.

Ludzie próbujący przekroczyć granicę to w większości Irakijczycy (mówił o 70 proc.). Jak podawał,
            wiadomo to między innymi od Litwinów, którzy prowadzą bardzo dokładne statystyki tych osób
            - z podziałem na płeć, wiek, miejsce urodzenia.

Litwa wprowadziła przy swoich granicach stan wyjątkowy, co dało im podstawy do nadzwyczajnego działania. Dziennikarz zaznaczał, że w grupie cudzoziemców przybywających teraz na granice ekonomiczni imigranci np. z Iraku mieszają się z ludźmi, którzy naprawdę wymagają szybkiej pomocy.
            - To jest dylemat, jakoś tych ludzi trzeba rozróżnić. Może trzeba to robić tak jak Litwa - prześwietlać każdego i decydować o każdym konkretnym przypadku osobno.
            • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 29.08.21, 11:07
              Po jasnego gwinta Polska, Szwecja, Litwa i inne kraje wtrácajá sie do wewnętrznych spraw Białorusi. Po jasnego gwinta sprowadzono Cichanouskę i dano jej ochronę a zignorowano prawdziwych uchodźców? Nie podoba im się sposób w jaki Białorusini wybrali swojá głowę państwa? Powinni zwrócić uwagę na Szwecję, Danię, Wielká Brytanię, Holandię, Hiszpanię, Arabię Saudyjská i wiele innych krajów, dla których Białoruś może być wzorem demokracji. Granie uchodźcami jak piłká pinpongowá w celach politycznych jest nieludzkie w sytuacji gdy wiele z tych krajów destabilizowało Afganistan przez 20 lat.
              • pia.ed Co myslicie na temat... 30.08.21, 13:22
                To juz przechodzi ludzkie pojecie! Temat uciekinierow przy granicy znudzil sie
                dziennikarzom, wiec wymyslili nowy: jakie potworne warunki maja
                stararajacy sie o azyl w osrodku, gdzie z glodu jedza trujace grzyby!

Wyglada na to, ze rodzina (liczna!) jak naszybciej chce sie dostac do Wielkiejj Brytanii,
                ktora jest dla nich docelowa, bo w Polsce nie moga juz wytrzymac!
                Miejmy tylko nadzieje, ze tam nie ma lasow, bo jak wiem z prasy, zatrucia grzybami
                zdarzaja sie czesto wsrod przybyszow z Bliskiego Wschodu, przebywajacych w Szwecji,
                choc powodem absolutnie nie jest glod...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27509342,ewakuowani-afganczycy.html#s=BoxOpImg1

• vermieter Re: Co myslicie na temat... 30.08.21, 16:09
                  pia.ed napisała:

.....

Nie było tablicy ostrzegającej przed zbieraniem i konsumpcją grzybów.
                  Gdyby to się wydarzyło w USA, to by dostali wielomilionowe odszkodowanie i mogliby żyć jak pączek w maśle.

P.S. Młodsze dziecko nie przeżyło.
                  • pia.ed Co myslicie na temat... 30.08.21, 16:54
                    vermieter napisał(a):
                    > Nie było tablicy ostrzegającej przed zbieraniem i konsumpcją grzybów.

Moze i byla tablica, ale po polsku... Glowa tej 12-osobowej rodziny znala tylko jezyk angielski,
                    reszta rodziny wylacznie wlasny jezyk sad

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/debak-afganskie-dzieci-zatruly-sie-grzybami-potrzebny-dawca-plata-watroby/mhdqp6k#slide-1
                    >
                    • vermieter Re: Co myslicie na temat... 30.08.21, 17:51
                      pia.ed napisała:

> Moze i byla tablica, ale po polsku... Glowa tej 12-osobowej rodziny znala tyl
                      > ko jezyk angielski,
                      > reszta rodziny wylacznie wlasny jezyk sad
                      >

możesz dorabiać jako wróżka w telewizji, wszystko wiesz, a czego nie wiesz, to się na 100% domyślasz
                      • pia.ed Re: Co myslicie na temat... 30.08.21, 18:25

> możesz dorabiać jako wróżka w telewizji, wszystko wiesz, a czego nie wiesz,
                        to się na 100% domyślasz

Sluszna uwaga big_grin Jeden z czlonkow rodziny byl tlumaczem jezyka angielskiego,
                        czyli nie ma najmniejszej watpliwosci, ze inni znali ten jezyk na co najmniej
                        jego poziomie - oprocz pasztuńskiego i dari oczywiscie...

PS. Nie chce tracic czasu na dyskusje, jesli nie masz nic innego do powiedzenia,
                        np. jak pewna jest informacja, ze rodzina zostala ewakuowana polskim samolotem
                        na prosbe rzadu brytyjskigo...
                        • pia.ed Co myslicie na temat... 30.08.21, 18:38
                          Wiadomosc z ostatniej chwili... .

"Żadne z afgańskich dzieci, które trafiły do warszawskiego CZD po zatruciu grzybami nie zmarło"
                          - pisze Ministerstwo Zdrowia

wiadomosci.onet.pl/kraj/sprzeczne-informacje-w-sprawie-smierci-afganskiego-chlopca/6mfj9ml?utm_source=browser_viasg_wiadomosci&utm_medium=pushpushgo&utm_campaign=allonet_00d_&srcc=ucs
                • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 30.08.21, 22:57
                  Osoba z majej rodziny przechodziła Covida w Polsce. Była bardzo chora. Przez 14 dni próbowała dodzwonić się na pogotowie i do Sanepidu- bez sukcesu. Przez pewien czas była nieprzytomna, kiedy odzyskiwała przytomność to nie była w stanie chodzić a tylko z najwiékszym trudem mogła się czasem przeczołgać. Nikt nie wszedł do jej mieszkania. Jedzenie ktoś zostawił za drzwiami- znalazła to po 14 dniach. To działo sie w jednym z największych miast Polski. Teraz jest ozdrowieńcem i dalej pracuje dla dobra Polski. Uchodźcy być może doświadczajá podobnej pomocy.
                  • pia.ed Re: Co myslicie na temat... 01.09.21, 14:50
                    Przepraszam, ale brakuje mi waznych szczegolow... Czy ta osoba z nikim przedtem nie utrzymywala kontaktow, z rodzina czy ze znajomymi??? Przeciez to byla stosunkowo mloda osoba, skoro jeszcze pracowala...
                    Wiem z polskiej prasy, ze trudno bylo dodzwonic sie do Sanepidu, moze i na pogotowie... ale mogla wykonac telefon do kogos znajomego czy nawet do zakladu pracy, aby pomogli jej w tej niecodziennej przeciez sytuacji!
                    Nawet Kosciol by jej pomogl jesli byla tam znana, czy chocby jakas instytucja charytatywna, koscielna czy panstwowa, ktora pomaga ludziom w ciezkiej sytacji zyciowej.... a przeciez nie zawsze chodzi o pomoc w naturze, ale o pomoc w rozwiazaniu promlemow roznego rodzaju.
                    Podstawione jedzenie po drzwiami bylo z pewnoscia od ktoregos z sasiadow, czyli ktos wiedzial
                    ze potrzebuje pomocy. Jesli jedzenia nie wziela, to sasiedzi mogli pomyslec, ze przebywa w szpitalu...
                    Sytuacja wydaje mi sie w kazdym razie bardzo dziwna...i nie moge sobie wyobrazic jak to mozliwe,
                    ze ta osoba nie zrobila czegos radykalnego, aby ratowac swoje zycie!

krakkrakusek1au napisał:

> Osoba z mojej rodziny przechodziła Covida w Polsce. Była bardzo chora. Przez 14 dni próbowała dodzwonić się na pogotowie i do Sanepidu- bez sukcesu. Przez pewien czas była nieprzytomna, kiedy odzyskiwała przytomność to nie była w stanie chodzić a tylko z najwiékszym trudem mogła się czasem przeczołgać....
                    • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 01.09.21, 16:23
                      Odwiedzać się nie było wolno. Do Sanepidu i na pogotowie nikt się nie dodzwonił. Wszyscy bali się Covida. Kościół nie pomógł nie pomógł bo ani pieniędzy na ofiarę ani dzieci do molestowania seksualnego nie miała. Ta osoba nie zrobiła niczego radykalnego bo nawet aby się zabić trzeba być wystarczajáco zdrowym,...
                      • pia.ed Co myslicie na temat... 03.09.21, 12:58
                        Dla mnie historia dalej jest bliska nieprawodobienstwa, bo jesli ta osoba miala krewnych. znajomych
                        i sasiadow, a wszyscy usilnie dzwonili na 112, do Sanepidu i do Pomocy Spolecznej (chodzi o jedzenie)
                        to w koncu ktos musial sie dodzwonic!!!
                        Jesli mobic dodzwonil sie tam gdzie trzeba i dotarl sie do szpitala, to dlaczego Twoja krewna razem z zagazowana przez nia grupa nie mogla tego zrobic??? Podejrzewam, ze to wiadomosc z drugiej
                        czy trzeciej reki, a wiadomo, ze ludzie maja fantazje!

krakkrakusek1au napisał:
                        > Odwiedzać się nie było wolno. Do Sanepidu i na pogotowie nikt się nie dodzwonił... .

• krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 03.09.21, 20:48
                          LIdzie bez poczucia empatii bardzo często myślá:
                          Nie ma pracy- pewno leń.
                          Bezdomny- pewno bierze narkotyki.
                          Biedny- pewno nie chce mu się pracować.
                          Ja wygrałem w lotto to każdy może wygrać, nieprawdaż?
                          Kiedy byłem dzieckiem to przeważnie dokuczał mi głód. Tylko bardzo nieliczni koledzy podzielili się skórká chleba ze mná. Nie, rodzice nie byli alkoholikami,...
                          • adria231 Re: Co myslicie na temat... 04.09.21, 10:47
                            Ta historia i dla mnie jest nieprawdopodobna....
                            Pamiętam pierwsze dni ograniczeń...mieszkam sama,a córka stanowczo oświadczyła, że telefonicznie mam jej podawać, co ma kupić i dostarczyć mi ( też mieszka w Krakowie, ale w innej dzielnicy).
                            Moja sąsiadka zza ściany ( trochę młodsza ode mnie ) jeszcze wcześniej zapukała do mnie i też zaproponowała pomoc.Po dość krótkim czasie zrezygnowałam z pomocy córki, bo te wyjścia na świat
                            ( czyli do sklepu), to była wręcz terapia.....
                          • adria231 Re: Co myslicie na temat... 04.09.21, 11:09
                            Ostatnio zmieniło się moje zachowanie w stosunku do ludzi w trudnej sytuacji. Kiedyś wracałam z zakupów .Moja torba na kółkach była bardzo obładowana zakupami na cały tydzień, miałam ochotę usiąść i rozglądałam się za pustą ławką. Podszedł do mnie człowiek i zwrócił się z prośbą o coś do jedzenia. Powiedziałam mu, że pieniędzy nie mam( płacę kartą), ale coś z zakupów mogę mu odstąpić. zaopatrzyłam go w jakieś produkty w sumie za jakieś 20 zł... Podziękował, porozmawialiśmy.Nie wyobrażacie sobie, jak poprawiło mi to samopoczucie. Jeszcze wiele razy go tam spotkałam , zawsze miałam przy sobie coś , czym mogłam się podzielić. Potem na moim osiedlu otworzyli nowy sklep i chodziłam tam inną drogą.....Od tej pory wychodząc z domu zawsze mam przy sobie zapasowe 10 zł, by komuś je podarować nie oceniając, dlaczego ten ktoś nie ma pieniędzy. Nie jest to wiele, ale poprawia mi samopoczucie....I nic to nie ma z emopatią, chyba więcej z egoizmem.....
                            • engine8 Re: Co myslicie na temat... 04.09.21, 20:13
                              Ja tu w okolicy widze takich co licza wlasnie na to ze ludziom sie poprawi samopoczucie jak im dadza cos tam... I zamiast pracowac caly dzien za pol dnia zarobi 2x tyle... i wszyscy maja dobre samopoczucie.
                              • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 00:50
                                "Ja tu w okolicy widze takich co licza wlasnie na to ze ludziom sie poprawi samopoczucie jak im dadza cos tam... I zamiast pracować cały dzień za pół dnia zarobi 2x tyle... i wszyscy maja dobre samopoczucie."
                                - Engine8, z moich obserwacji w USA jest łatwiej jak np w Australii znaleźć byle jaká pracę. Także osobom posiadajácym wykształcenie i dobry zawód łatwiej jest dostać lepszá płacę, gorsza jest natomiast opieka socjalna nad nieszczęśliwcami.
                                • engine8 Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 03:40
                                  Zgadzam sie. Ale to nie powinno nikogo ani dziwic ani zaskakiwac bo tego nikt nie ukrywa. W USA placa wiecej i mniej zabieraj ale i mniej daja rzeczy darmowych zakladajc ze sam sobie wybierzesz to co chcesz i ile chcesz.

Placisz mniej podatkow i na twojej glowie jest sobie zabezpieczyc wiele spraw socjalnych. I kiedy wiekoszsc potrafi sobie z tym radzic i podejmowac odpwiedzialane decyzje - wielu wybiera latwa droge i potem jest im trudniej.
                                  I dla mnie to o wile lepsze niz placic podatki i bazowac na tym co rzad ci za to da.
                                  A on da za Twoje tym co niekoniecznie na to zarobili.
                                  Ci co preferuja opieke rzadowa powinni sie wyprwadzic do Kanady.
                          • pia.ed Co myslicie na temat... 04.09.21, 13:12
                            krakkrakusek1au napisał:
                            > Kiedy byłem dzieckiem to przeważnie dokuczał mi głód...

Wprawdzie jestem starsza od Ciebie, no ale w koncu oboje zylismy w PRL... glodu jednak sobie nie przypominam... Mama nie pracowala tylko jej drugi maz, z ktorym miala dwie mlodsze corki, no i mnie, najstarsza, na utrzymaniu... Chodzilam wtedy do Liceum Ogolnoksztalcacego w Warszawie, a w mojej klasie jako kolezanki mialam corke slynnego ginekologa i corke brata bardzo znanego aktora filmowego...

Nosilo sie wtedy obowiazkowe fartuszki, dlatego nie czulam sie gorsza - z wyjatkiem lekcji WF-u, kiedy rozbierajac sie do gimnastyki, widzialam ich ciuchy z Peweksu i porownywalam z moimi kupionmi w PDT,
                            a czasem przerobione przez mame z jej starych sukienek...sad
                            Glodna jednak nigdy nie chodzilam, bo mama, choc slaba gospodyni, zawsze cos ugotowala cos cieplego,
                            a chleb ze smalcem tez dal sie zjesc.

Potem mieszkalam w innym miescie, u ojca i jego drugiej zony... i tam niczego mi nie brakowalo,
                            bo oboje pracowali... Ona byla wspaniala gospodynia, a ojciec tez lubil gotowac, wiec mialam nawet
                            okazje posmakowac cos co sie chyba nazywalo parzybroda czy prazucha - z czasow jego dziecinstwa
                            w okresie miedzywojennym, kiedy jego rodzicom z trojgiem dzieci, nie przelewalo sie...
                            • adria231 Re: Co myslicie na temat... 04.09.21, 18:05
                              I tak zeszliśmy z Afganistanu na polskie tematy..
                              Jest pewna rzecz, która nie schodzi mi z pamięci i bardzo mnie martwi.Na granicy polsko -białoruskiej
                              od czterech tygodni koczuje grupa 32 osób z Afganistanu pod gołym niebem, "na ziemi niczyjej" .
                              Ludzi, którzy przychodzą do nich z pomocą( jedzeniem , itp) nie dopuszczają do nich polskie służby( straż graniczna, wojsko, policja). Na stronę białoruską też nie są puszczani - tam zabraniają białoruskie służby.
                              Dzieje się to w Usnarze Górnym. Jednak pojawiali się tam aktywiści, którzy od czasu do czasy coś tam przerzucili . Tak było jeszcze 3 dni temu.Teraz polska władza wprowadziła "stan wyjątkowy" na granicy polsko -białoruskiej i do 3 km od tej granicy . W tym terenie nie wolno robić zdjęć, ani filmować, nikt nie może tam przebywać jeżeli nie jest na stałe zameldowany.Tym ludziom grozi śmierć ......Wielu z nich choruje, nie mają lekarstw.Nie wiemy, czy jeszcze żyją....Nikt nie zna sposobu na uratowanie tych ludzi.....
                              • vermieter Re: Co myslicie na temat... 04.09.21, 18:58
                                adria231 napisała:

gwoli ścisłości, oni nie przebywają na ziemi niczyjej, tylko cały czas są na terenie Białorusi,
                                tam nie ma pasa ziemi niczyjej, jak to niektórzy sugerują, nawet na tej zaoranej miedzy granica jest wytyczona słupami granicznymi,
                                ci uchodźcy przybyli z Iranu, Białoruś obiecała im, że nie będzie utrudniała w przedostaniu się do Unii, to jest zemsta Łukaszenki za nałożone sankcje, za wtrącanie się, za popieranie opozycji, za przyjmowanie działaczy i sportowców itd.,
                                biedni ci uchodźcy, ich kosztem jest rozgrywana polityka,
                                polska straż graniczna nie może przepuszczać nikogo z polskiej strony z pomocą humanitarną bez zgody Białorusi, a Białoruś tej zgody nie wyraża,
                                na przerzucanie paczek z żywnością przez prywatne osoby Polska nie może się zgodzić, nie brakuje świrów, którzy mogą prowokować i przerzucać spreparowaną żywność z dodatkami,
                                właśnie dlatego, żeby nie doprowadzać do skrajności wprowadzono tam stan wyjątkowy

w Turcji przebywają miliony uchodźców z Syrii, ci którzy wydostali się z Turcji i doszli do Europy, to jest mały pryszcz, Unia daje pieniądze dla uchodźców w Turcji nie rządowi tureckiemu do ręki, lecz organizacjom pozarządowym utrzymującym obozy,

Iran jest bardzo biednym krajem, uchodźcy z Afganistanu dodatkowo pogarszają sytuację, dlatego nieliczni próbują szczęścia w Europie, po drodze nie ma żadnego państwa, które mogłoby im pomóc
                            • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 00:40
                              A ja sobie przypominam takie rzeczy:
                              Trzech braci umarło z niedożywienia i braku opieki lekarskiej.
                              Ojciec inwalida do 1969 roku bez dowodu osobistego i bez pracy.
                              Mama niewidoma.
                              84 ary pola, z czego połowa nieużytku.
                              Mimo nie posiadania ani jednej oceny dostatecznej na świadectwie poszedłem do zawodówki bo tam dostałem 483zł stypendium a w liceum maksymalne wynosiło oo tylko 230zł a za internat trzeba było płacić.
                              Tylko przez ok 6 miesięcy w roku jadałem chleb z mlekiem a resztę roku tylko z herbatá
                              Kiedy brakowało chleba to jadłem tylko ziemniaki przypiekane na blasze.
                              Na obiad na ogół była zupa z ziemniaków marchwi i pietruszki.
                              Maleńki kawałek mięsa dostawałem najczęściej raz na tydzień.
                              Masło było rzadkim luksusem.
                              Był czas kiedy nie szedłem do szkoły w zimie bo nie miałem butów.
                              Był czas kiedy oboje rodzice byli w szpitalu a ja nie jadłem przez pare dni, nie myłem się dobrze i miałem wszy.
                              Kiedy mieszkałem w internacie to często nie stać mnie było na odwiedzenie rodziców mieszkajácych 25 km od Krakowa,...
                              • engine8 Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 03:48
                                Niestety i takie byly realia. Mlode pokolenie powie ze to bzdury poniewaz oni zostali wychowani w zupelnie innych warunkach.
                                • adria231 Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 10:09
                                  No więc poszukaliście nowego miejsca miejsca na ziemi, czyli wiecie,jak to jest stać się imigrantem....
                                  Wracając do tych tkwiących na granicy polsko-białoruskiej - oni też szukali lepszego świata .Łukaszenka ich oszukał, a teraz Polacy zachowują się wobec nich jeszcze gorzej....
                                  Niektórzy pamiętają masowe ucieczki z Polski w czasie stanu wojennego, a teraz zachowują się, jakby o tych czasach całkiem zapomnieli.
                                  • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 10:48
                                    Adria231, całkowicie się z tobá zgadzam.
                                    • engine8 Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 18:19
                                      Roznica w tym ze my sie na sile nikomu do domu nie wciskalismy i nie uwazlaismy ze mamy do tego prawo ale postepwalismy zgodnie z zasadami i prawami miedzynarodowymi. Przekraczalismy granice legalnie, wypelnialismy dokumenty emigracyjne i cierpliwie czekalismy na decyzje.

• krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 22:01
                                        Nie wszyscy z nas przekraczali granice legalnie. Posiadam kolegę polskiego Australijczyka, który granicę z Austriá przekroczył bez dokumentów, nielegalnie, ale i tak traktowany był poprawnie. Art. 14, Punkt 1 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka: "KaŜdy człowiek ma prawo ubiegać się o azyl i korzystać z niego w innym kraju w razie
                                        prześladowania.". To co się dzieje na północnym wschodzie Polski to nic innego jak łamanie prawa miedzynarodowego podobne do postępowania Niemiec hitlerowskich w stosunku do Żydów.
                                        • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat... 05.09.21, 22:16
                                          W 1986roku byłem w USA jako turysta. Znalazłem dobrá pracę ale potrzebny był stały pobyt. Zgłosiłem się do prawnika o załatwienie sprawy. Powiedział, że gdybym przekroczył granicę do USA nielegalnie, np przez Meksyk, to mógłbym dostać azyl bo Regan wydał odpowiednie zarzádzenie. Wniosek: Państwa w tym Białoruś i Polska używajá prawa do azylu jako gry politycznej. Gdyby ci uchodźcy/"emigranci" byli obywatelami Białorusi tak jak Cichanouska to Polska by ich natychmiast przejęła a nie karmiła trujácymi grzybami.
                                        • tuttifrutti1234 Re: Co myslicie na temat... 06.09.21, 00:51
                                          krakkrakusek1au napisał:
                                          To co się dzieje na północnym wschodzie Polski to nic innego jak łamanie prawa miedzynarodowego podobne do postępowania Niemiec hitlerowskich w stosunku do Żydów.

to Niemcy hitlerowskie też nie udzielały Żydom azylu?

a to świnie!
                                        • pia.ed Co myslicie na temat... Uchodźcy... 27.09.21, 13:13
                                          krakkrakusek1au napisał:

> Art. 14, Punkt 1 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka: "Kazdy człowiek ma prawo
                                          ubiegać się o azyl i korzystać z niego w innym kraju w razie prześladowania.".

Tylko ze nie wszyscy probujacy przedostac sie do Polski uciekaja przed
                                          przesladowaniami ... Nie chca azylu po to, aby zostac w Polsce i pracowac dla jej dobra,
                                          tylko traktuja Polske jako odskocznie, by za wszelka cene dostac sie na Zachod... .
                                          Tak bylo w roku 2015 i tak jest obecnie...

wiadomosci.onet.pl/bialystok/granica-polsko-bialoruska-sg-o-czworce-migrantow-z-konga/7rq71gz

Jak informowały niektóre media, od kilku dni przy granicy polsko-białoruskiej w pobliżu miejscowości Nowy Dwór w powiecie sokólskim miało błąkać się po lesie "trzech niepełnoletnich chłopców i jedna dziewczyna", którzy byli obywatelami Konga. Osoby te zostały zatrzymane przez straż graniczną w nocy z wtorku na środę.

- Przeprowadzane badania lekarskie wskazały, ze cudzoziemcy - 4 obywatele Konga (trzech mężczyzn i jedna kobieta)... pomimo deklaracji o swojej małoletności, są na pewno osobami powyżej 18 roku życia.

- Taka praktyka często wykorzystywana jest przez nielegalnych imigrantów, aby nie trafić do strzeżonych ośrodków, ale na placówkę opiekuńczo–wychowawczą, które są przygotowane pod pobyt dzieci,
                                          a z których na pewno jest łatwiej uciec - dodała rzeczniczka SG.

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polsko-bialoruska-granica-migranci-ujawnili-schemat-dzialania-przemytnikow/k08bq9g,79cfc278

"Rzeczpospolita" dotarła do zeznań czterech Syryjczyków, którym udało się przedostać na terytorium Polski, ale później zostali zatrzymani przez policję pod Warszawą.
                                          Jednym z nich był 42-letni Mahmoud A., który w 2013 r. uciekł z Syrii do Jordanii,
                                          gdzie dostał status uchodźcy. Od tego czasu mieszkał tam, jednak chciał lepszego życia.

• pia.ed Uchodźcy na granicy niemieckiej... 25.10.21, 02:34

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,27727573,szef-niemieckiego-msw-nie-wyklucza-kontroli-na-granicy-z-polska.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=287&do_a=287&s=BoxNewsMT

W obliczu przybycia tysięcy uchodźców i migrantów, przeciągających z Białorusi przez Polskę w kierunku Niemiec, minister spraw wewnętrznych Horst Seehofer rozważa możliwość kontroli granicznej na granicy z Polską, jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie.

- Na granicy niemiecko-polskiej już wzmocniliśmy jej ochronę 800 funkcjonariuszami policji federalnej - powiedział Horst Seehofer. - Jeśli okaże się to konieczne, jestem gotowy wzmocnić ją dodatkowo.
                                            Będziemy ściśle kontrolować obszar graniczny i zieloną granicę z Polską - dodał.

Horst Seehofer zwrócił także uwagę na ubiegłotygodniową decyzję, podjętą w Brukseli, o przedłużeniu
                                            na kolejne pół roku kontroli na granicy niemiecko-austriackiej.
                                            • pia.ed 23-letnią policjantkę z Afganistanu... 23.01.22, 15:18
                                              23-letnia Zala była jedną z osób, które przyleciały do Polski rządowymi samolotami. Po tym jak talibowie przejęli władzę w Afganistanie, nie mogła zostać w swoim kraju. Przyjela ja w swoim domu polska lekarka, ktora jest nieco rozczarowana, bo rząd pomógł w sprowadzeniu grupy Afgańczyków do Polski, ale brakuje
                                              programów integracyjnych, wspierających danego cudzoziemca.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,28030707,przyjela-do-siebie-23-letnia-policjantke-z-afganistanu-przy.html#s=BoxOpImg6
    • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 14.08.21, 02:05
      W styczniu 1879 brytyjska armia uzbrojona w najnowocześniejsze jak na owe czasy karabiny zostało pokonana przez uzbrojonych głównie w dzidy wojowników Zulu. Przyczyná tego było lekceważenie i pogarda przeciwnika ze strony Brytyjczyków. W Vietnamie było podobnie. Przeświadczeni o swojej przewadze i wyższości Francuzi a potem Amerykanie dostali lanie od pogardzanych Vietnamczyków. Podobnie w Korei. Posiadajáca bombę atomowá Ameryka wspomagana przez świat ONZ nie była w stanie pokonać Koreańczyków wspomaganych jedynie przez oficjalnie nieuznawane/nieistniejáce wtedy państwo ChRL. Przez 20 lat Ameryka nauczona złym doświadczeniem armii ZSRR nie była w stanie pokonać Talibanu. Wygláda na to, że Afgańczycy w większości nie chcá amerykańskiej “demokracji”, chrześcijanizmu ani judaizmu, narkotyków, coca coli, hamburgerów ani pożyczek na procent. Nawet narkotyki im nie smakujá i wolá je sprzedawać Amerykanom.
      • engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 14.08.21, 17:42
        A Biden sie pddaje zielonym i juz nie zalezy mu na ropie wiec niech sobie Afganistan i Taliban robia co chca i blizsi sasiedzi niech sie martwia.
        • adria231 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 16.08.21, 11:28
          Ameryka ,być może wycofa się też z interesów z Polską ( za LEX TVN). Wtedy Polacy, którzy zawsze traktowali Amerykę nie tylko jak przyjaciela, ale prawie, jak opatrzność z nieba poczują się jak sieroty. Zawdzięczają to szalonym ludziom przy władzy w Warszawie. A w Polsce będą rządzić nasi, polscy talibowie, którzy już zaczęli wprowadzać szariat
          • pia.ed Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 04:02
            Prezydent Joe Biden ma racje... Samotnie przybyle dzieci z Afganistanu, ktore czesto
            byly urodzone juz w krajach sasiednich, jako powod starania sie o azyl w Szwecji podawaly,
            ze ich ojcowie wyemigrowali z kraju, bo chcieli swoich synow ochronic przed zaciagnieciem
            do afganskiej armii!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27463261,joe-biden-nasi-zolnierze-nie-moga-ginac-w-wojnie-w-ktorej.html#s=BoxMMt1

- Wojsko Afganistanu poddało się, nie próbując nawet walczyć, wydarzenia ubiegłego tygodnia pokazują, że działania amerykańskie powinny być tam zakończone, nasi żołnierze nie mogą ginąć w wojnie, w której nie chcą walczyć sami Afgańczycy - zapowiedział.
            Ameryka nie może sobie pozwolić, by cmentarz wojskowy w Arlington zapełniał się kolejnymi grobami żołnierzy, a rodziny przez kolejne lata opłakiwały swoich bliskich.

• engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 04:13
              Afganczycy po prostu chetnie pozwolili Talibom zajac kraj, wojsko sie poddalo, rzad uciekl
              A wiecie dlaczego ?
              Bo mieli dosc amerykannskiej indoktrynacji i narzucani im geneder , na sile wcoskania kobiet aby miec rownosc plci wszedzie..
              Im sie dobrze zylo w patriarchacie i wola to niz to co im lewacki zachod wprowadzal.
              • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 11:39

engine8 napisał(a):

> Afganczycy po prostu chetnie pozwolili Talibom zajac kraj, wojsko sie poddalo, rzad uciekl
                > A wiecie dlaczego ?
                . Im sie dobrze zylo w patriarchacie i wola to niz to co im lewacki zachod wprowadzal.

Ja bym to sformulowala inaczej, bez politycznych aluzji: Afganistanczycy to w przewazajacej wiekszosc
                i zacofany, ciemny narod, analfabeci, ktorzy dobrze czuja sie w tym zacofaniu... i nie chce tego zmieniac!

Ci ktorzy uciekaja z Afganistanu to tacy sami ludzie jak Ty engine, ktorym marzyla sie sielanka nad Oceanem Spokojnym, a w najgorszym przypadku Szwecja, gdzie do konca zycia beda mogli zyc wygodnie, utrzymywani z naszych podatkow, jednoczesnie nie robiac nic w kierunku asymilacji ... bo tak im wygodnie wink

Widzialam to wyraznie, kiedy jesienia 2015 roku, w zwiazku z otwarciem granic w Europie dla Syryjczykow,
                Szwecje zalala takze fala uciekinierow z Afganistanu, ktorych pozniej ze wzgledu na toczaca sie tam od 20 lat wojna, nie dalo sie odeslac do kraju pochodzenia.... A niektorzy za pieniadze, ktore tu dostali, podstepem sprowadzili do Szwecji swoje rodziny, ktore chociaz przyjechaly tu przeszmuglowane na falszywych paszportach, w momencie dotkniecia ziemi szwedzkiej, staly sie odpiedzialnoscia finansowa gminy, w ktorej sie pojawily!
                • engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 18:49
                  Roznica taka ze mnie sie zadna sielanka nie marzyla a raczej glod wypedzil i przyjezdzjac liczylem ze bede ciezko do konca zycia pracowal ale bede wolny.
                  A ze sie inaczej zrobilo to jak zwykle 10% szczescia i 90% potu.
                  Stany na mnie bardzo malo wydaly a bardzo duzo zyskaly.
                  • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 21:48
                    engine8 napisał(a):
                    > Roznica taka, ze mnie sie zadna sielanka nie marzyla, a raczej glod wypedzil...

Inni tez glodowali, ale w Polsce zostali... wink Wyjechales, bo miales mozliwosc ....
                    dlatego skorzystales z okazji... Nie byles jedyny, ktory tak zrobil... ja tylko zartowalam.

• tuttifrutti1234 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 17.08.21, 23:38
                      w 80 latach była w Niemczech głośna historia Polaka, który z głodu zjadł chomika swojej córeczki sad

silniczek8 głodował ale na emigrację zabrał szynkę konserwową, którą trzymał na czarną godzinę
                      • engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 18.08.21, 00:41
                        I jak widac przezyl a teraz z urazami mozgu poci sie na forum?
                    • engine8 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 18.08.21, 00:41
                      Taka mozliwosc mial praktycznie kazdy. Wsiasc do pociagu, wysiasc w Wiedniu i udac sie tam na Policje... Kto tego nie byl w stanie zrobic?
                      • pia.ed Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 18.08.21, 10:47
                        engine8 napisał(a):

> Taka mozliwosc mial praktycznie kazdy. Wsiasc do pociagu, wysiasc w Wiedniu i
                        > udac sie tam na Policje... Kto tego nie byl w stanie zrobic?

Tak, slyszalam... i ci bardziej kreatywni chetnie skorzystali z okazji... Moja warszawska kuzynka,
                        z zawodu architekt, miala plany, aby w ten sposob rozpoczac nowe zycie z mlodym partnerem,
                        dla ktorego zostawila meza... Zaopatrzyla go w pieniadze na podroz i na urzadzenie ich gniazdka
                        gdzies poza granicami Polski.
                        To byl ostatni raz, kiedy widziala swoja wielka milosc, bo chlopak co raz rzadziej sie odzywal,
                        az w koncu zamilkl na zawsze... sad
                        • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 18.08.21, 11:06
                          Znam gorsze przypadki... Ja dla odmiany kupiłem bilety lotnicze do Warszawy i Wiednia dla mnie, żony w 5 miesiácu ciáży i dwójki małych dzieci, spakowałem 2 walizki, w kieszeń włożyłem $2000 całego spieniężonego dobytku i poprosiłem o azyl polityczny. Azylu nie dostałem ale wizę do Australii z rzádowym sponsorowaniem, na podstawie naszych kwalifikacji, tak.
                          • adria231 Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 19.08.21, 19:46
                            Na granicy polsko- białoruskiej od 12 dni "na ziemi niczyjej" koczuje około 50 Afgańczyków: mężczyzn, kobiet i dzieci. Od białoruskiej granicy nie przepuszczają ich białoruskie straże, od polskiej pilnuje ich polska Straż Graniczna. Ludność polska usiłuje im pomóc .Przynoszą żywność koce, itp. Straż Graniczna nie pozwala zostawić im żadnej pomocy( mają takie rozkazy). W miejsce pomocy władze uszczelniły granicę przy pomocy 150 m drutu kolczastego.Oni śpią przy ognisku na rozmokłej ziemi, bez wody pitnej i jedzenia.
                            Dzisiaj przybyli tam wolontariusze z pomocą . Towarzyszy im poseł i tylko dzięki temu mogli im dostarczyć pomoc. Nie wiadomo, jak długo to potrwa, niektórzy chorują.
                            • krakkrakusek1au Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 20.08.21, 03:11
                              Benjamin Roberts-Smith, kapral australijskiej armii otrzyman najwyższe odznaczenie- Victoria Cross za walkę w Afganistanie. Został oskarżony publicznie o zbrodnie wojenne. Po zakończeniu służby uzyskał stopień “Bachelor of Business” z University of Queensland i został zatrudniony jako Dyrektor Generalny kanału 7 w Australii. Oprócz zbrodni wojennych został także oskarżony o uderzenie kobiety. Obecnie trwa process o zniesławienie go.
                              • pia.ed Re: Co myslicie na temat sytuacji w Afganistanie? 21.08.21, 12:30
                                Okazuje sie, ze w Polsce mieszka dwoch synow afganskiego generala, ktorzy przybyli tu w 2015 roku.... Staraja sie o polskie obywatelstwo. Wiadomosc zupelnie nowa, pytanie czym sie w Polsce zajmuja, pewnie otworzyli biznesy za pieniadze ojca...
                                Ci biedni wybrali kraje zachodnie, aby ich utrzymywaly...Tak widac po afganskich uchodzcach w Szwecji, zaden z nich nie pracuje, bo nie chca uczyc sie jezyka czy integrowac sie, wiec panstwo szwedzkie placi im wszystko i zyja wygodniej niz Szwedzi, dorabiajac sobie sprzedaza narkotykow...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27478696,general-afganskich-wojsk-specjalnych-bedzie-ewakuowany-do-polski.html#do_w=100&do_v=181&do_st=RS&do_sid=310&do_a=310&e=RelRecImg5

Generał afgańskich wojsk specjalnych zostanie ewakuowany do Polski. Tu czekają na niego dwaj synowie
                                Starania o to, by Haidar mógł bezpiecznie trafić do Polski, szybko rozpoczęli emerytowani żołnierze oraz funkcjonariusze Służby Kontrwywiadu Wojskowego. - W Służbie Kontrwywiadu Wojskowego i Służbie Wywiadu Wojskowego nie wiedzieli nic, pamięć instytucjonalna została zagubiona przez te lata. Bo wielu młodych 40-letnich oficerów już dawno na emeryturach - przyznają wojskowi...
                                • mobic Nie ma ziemi niczyjej 25.08.21, 12:12

Na granicy zewnętrznej UE z Białorusią nie ma "ziemi niczyjej"; w rzeczywistości jest to terytorium białoruskie, a władze tego kraju ponoszą pełną odpowiedzialność za sytuację obywateli innych państw, których legalnie wpuściły - czytamy w komunikacie KPRM po rozmowach premierów Polski, Litwy, Łotwy i Estonii.

www.bankier.pl/wiadomosc/Na-granicy-zewnetrznej-UE-z-Bialorusia-nie-ma-ziemi-niczyjej-Konferencja-premierow-ws-Bialorusi-8174300.html
                                  • krakkrakusek1au Re: Nie ma ziemi niczyjej 25.08.21, 21:28
                                    A ja uważam, że to musi być terytorium ONZ ponieważ znajduje się od strony białoruskiej, przed polskim płotem a polski Premier sprawdzajác to musi porozumieć się z przywódcami Litwy, Łotwy i Estonii.
                                    • uoia Re: Nie ma ziemi niczyjej 25.08.21, 23:09
                                      krakkrakusek1au napisał:

> A ja uważam, że to musi być terytorium ONZ

"terytorium ONZ"?, Co Ty pieprzysz< za przeproszeniem...krakusek?
                                      • krakkrakusek1au Re: Nie ma ziemi niczyjej 26.08.21, 00:40
                                        Ha, ha, ha. Życzę zdrowia i humoru.
                                        • uoia Re: Nie ma ziemi niczyjej 26.08.21, 00:51
                                          krakkrakusek1au napisał:

> Ha, ha, ha. Życzę zdrowia i humoru.

To jest wymijajaca odpowiedz.
                                          • adria231 Re: Nie ma ziemi niczyjej 27.08.21, 05:29
                                            Ciekawe,,ile to ha..Może ktoś kupiłby ten teren i zrobił porządek ..Teraz przypomniałam sobie,, że tam tkwi tablica "teren prywatny".Może właściciel pogoni te operetkowe 'służby",, a przybyszów nakarmi i napoi i zawiezie do punktu SG,,by załatwić zgodne z prawem formalności.......
                                            • pia.ed Re: Nie ma ziemi niczyjej 27.08.21, 16:04
                                              Może właściciel ... zawiezie przybyszow do punktu SG, by załatwić zgodne z prawem formalności...

Tylko ze wiedzac z doswiadczania z 2015 roku, kiedy do Europy przybyla fala mlodocianych uchodzow
                                              z Afganistanu, to malo kto z nich mial jakies papiery, a jezeli, to falszywe... wiec jak mieliby na granicy
                                              zalatwic formalności...
                                              • vermieter Re: Nie ma ziemi niczyjej 27.08.21, 16:49
                                                pia.ed napisała:

> Może właściciel ... zawiezie przybyszow do punktu SG, by załatwić zgod
                                                > ne z prawem formalności...

>
                                                > Tylko ze wiedzac z doswiadczania z 2015 roku, kiedy do Europy przybyla fala
                                                > mlodocianych uchodzow
                                                > z Afganistanu, to malo kto z nich mial jakies papiery, a jezeli, to f
                                                > alszywe... wiec jak mieliby na granicy
                                                > zalatwic formalności...

w 2015 przybyli uchodźcy z Syrii, Afganów było niewielu,
                                                • krakkrakusek1au Re: Nie ma ziemi niczyjej 27.08.21, 22:18
                                                  Austriakom w Traiskirchen do załatwienia formalności przy staraniu się o azyl polityczny wystarczył człowiek. Przeprowadzili wywiad, pobrali odciski palców, sfotografowali i po rozpatrzeniu sprawy decydowali. Gdyby uchodźcy z granicy polsko-białoruskiej posiadali super polskie dowody osobiste i zaświadczenia od Papierza, że sá białymi katolikami to najprawdopodobniej i tak pograniczniacy-ludzie wierzácy by im nie uwierzyli.
                                                  • vermieter Re: Nie ma ziemi niczyjej 28.08.21, 00:57
                                                    krakkrakusek1au napisał:

.....

ja terz bym nie uwieżył w zaświadczenie od Papierza wink
                                                  • krakkrakusek1au Re: Nie ma ziemi niczyjej 28.08.21, 02:48
                                                    Vermieter, przyznaję, że mam wiele upośledzeń. Z trzech języków, którymi jestem w stanie porozumieć się bez większych problemów w żadnym nie jestem doskonałym.Kiedyś moja córka odwiedziła obóz zagłady w Oświęcimiu gdzie kupiła ksiáżke w języku angielskim. Ksiáżka była tłumaczona na angielski i sprawdzana przez kilku absolwentów anglistyki z Uniwersytetu Jagielońskiego. Nie majác co robić córka czytała já i poprawiała błedy na czerwono. Pól ksiáżki było przez niá poprawione. Córka posiadała wtedy tylko pierwszy stopień (w Polsce to pewno licencjat a w Australii- BA z nauk humanistycznych o specjalności w angielskim i honorami I klasy(najlepszy absolwent roku). Jeżeli moje błędy kogoś obrażajá to strasznie przepraszam. Polskiego uczyłem sie tylko w podstawówce- dobry, zawodówce- bardzo dobry i technikum dla pracujácych/matura- dobry. Już 40 lat moim pierwszym językiem jest angielski. Skleroza postępuje,.. Pozdrawiam.
                                                  • pia.ed Krakusek 28.08.21, 21:59
                                                    Nie przepraszaj, bo nie masz za co!
                                                    Czytam Twoje wpisy od 10 czy 15 lat i po raz pierwszy zdarzylo Ci sie pomylic... Uwazam to faktycznie za pomylke, moze z powodu przemeczenia, bo zawsze piszesz pieknym literackim jezykiem, ktorego Ci zazdroszcze smile a i nigdy nie widzalam najmniejszego bledu ortograficznego!

krakkrakusek1au napisał:

jeżeli moje błędy kogoś obrażajá to strasznie przepraszam. Polskiego uczyłem sie tylko w podstawówce- dobry, zawodówce- bardzo dobry i technikum dla pracujácych/matura- dobry.

• pia.ed Co myslicie na temat... 28.08.21, 01:45
                                                  ]vermieter napisał(a):

> w 2015 przybyli uchodźcy z Syrii, Afganów było niewielu...

Zgadza sie, ze przede wszystkim byly rodziny z Syrii, bo taka byla wtedy tendecja,
                                                  natomiast wsrod nieletnich(?) Afganow co drugi przyjechal z Iraku, gdzie mieszkal
                                                  z rodzicami i w wielu przypadkach byl nawet tam urodzony!
                                                  Wlasnie z tego powodu niemozliwoscia bylo ich wydalenie, bo ani Iran, ani Afganistan
                                                  nie chcial ich przyjac... i do tej pory sa problemem w Szwecji.
                                                  W ostatnich dniach na lotnisku w Sztokholmie wyladowalo dwoch kryminalistow z Afganistanu, ktorych Szwecji udalo sie wydalic w 2019 r. po odsiedzeniu wyrokow... i teraz Szwecja ma ich znow na karku - tym razem jako uciekinierow przed Talibanami!
                                                  • vermieter Re: Co myslicie na temat... 28.08.21, 09:33
                                                    pia.ed napisała:

> natomiast wsrod nieletnich(?) Afganow co drugi przyjechal z Iraku, gdzie mi
                                                    > eszkal
                                                    > z rodzicami i w wielu przypadkach byl nawet tam urodzony!
                                                    > Wlasnie z tego powodu niemozliwoscia bylo ich wydalenie, bo ani Iran, ani Afg
                                                    > anistan
                                                    > nie chcial ich przyjac... i do tej pory sa problemem w Szwecji.
                                                    > W ostatnich dniach na lotnisku w Sztokholmie wyladowalo dwoch kryminalistow z
                                                    > Afganistanu, ktorych Szwecji udalo sie wydalic w 2019 r. po odsiedzeniu wy
                                                    > rokow... i teraz Szwecja ma ich znow na karku - tym razem jako uciekinierow prz
                                                    > ed Talibanami!

tak sobie wsiedli po prostu do samolotu, bez wizy, i wylądowali w Szwecji? bez ważnej wizy kraju docelowego nie można kupić nawet biletu
                                                    linia lotnicza ma teraz problem, na własny koszt musi ich odtransportować tam, gdzie wsiedli do samolotu, na dodatek może zapłacić jeszcze karę umowną
                                                  • pia.ed Co myslicie na temat... 28.08.21, 13:18
                                                    Rozumiem, ze wydaje to sie dziwne.... mnie tez, ale identyczna sytuacja wydarzyla sie w zeszlym miesiacu w Danii i tez postawilam to pod znakiem zapytania, bo tam zaczeto dyskutowac, czy jest mozliwe zatrzymac wydalonego kryminaliste za nielegalne przekroczenie granicy wink
                                                    W kazdym razie skonczylo sie na tym, ze siedzi w zamknietym osrodku dla tych,
                                                    ktorych nie dalo sie wydalic do ich kraju, bo kraj z roznych powodow nie chcial
                                                    ich przyjac!

Szwedzki artykul byl bardzo krotki i z niewieloma szczegolami, ale fakty sie zgadzaja. Zgaduje,
                                                    ze przybyli z autetycznym szwedzkim paszportem, ktory ktos "zgubil", z wklejonym nowym zdjeciem...
                                                    Paszport y mogli oddac przemytnikowi przed zakonczeniem podrozy, bo tak sie robi,
                                                    a po wyladowaniu samolotu wymowic magiczne slowko azyl i musza wpuscic...
                                                    Jak ma sie pieniadze to wszystko jest mozliwe! W ten sposob wiele osob dostalo sie
                                                    do Szwecji. A moze nawet przylecieli samolotem ewakujacym legalnie "przyszywanych" Szwedow???

vermieter napisał(a):

> tak sobie wsiedli po prostu do samolotu, bez wizy, i wylądowali w Szwecji? bez
                                                    > ważnej wizy kraju docelowego nie można kupić nawet biletu
                                                    > linia lotnicza ma teraz problem, na własny koszt musi ich odtransportować tam,
                                                    > gdzie wsiedli do samolotu, na dodatek może zapłacić jeszcze karę umowną

• pia.ed Re: Co myslicie na temat... 28.08.21, 15:03
                                                    Znalazlam nawet kilka najnowszych artykulow, ktorych przedtem nie bylo.... i teraz sytuacja jest jasna big_grin

Utvisade tillbaka i Sverige – kom med evakueringsflyg från Kabul

Chyba to rozumiesz bez mojej pomocy,, ale dla innych tlumacze na jezyk polski:

"Wydaleni wrocili do Szwecji - przybyli samolotem dla ewakuowanych z Kabulu"

www.tv4.se/klipp/va/13357100/utvisade-tillbaka-i-sverige-kom-med-evakueringsflyg-fran-kabul
                                                  • pia.ed Re: Co myslicie na temat... 28.08.21, 15:22

www.dn.se/sthlm/tva-afghaner-gripna-pa-arlanda-hade-belagts-med-aterreseforbud/

omni.se/utvisade-afghaner-som-tog-sig-tillbaka-begars-haktade/a/L56Mb4

www.dn.se/sverige/afghaner-som-greps-pa-arlanda-begars-haktade/

(...) De två männen – båda i 20-årsåldern – begärdes på fredagen häktade vid Attunda tingsrätt,
                                                    misstänkta för brott mot utlänningslagen. Männen har tidigare utvisats och fått återreseförbud
                                                    i samband med att de dömts för en rad olika brott i Sverige.

Men häktningsbegäran drogs senare tillbaka av kammaråklagare Sofia Mäntylä Carelli
                                                    efter ett yttrande från Migrationsdomstolen som hänvisade till situationen i Afghanistan.
                                                    De båda sitter dock fortfarande i förvar hos polisen.

En av dem utvisades i samband med att han dömdes för grovt narkotikabrott av Svea hovrätt i juni 2019, den andra utvisades i februari 2019 efter att ha dömts för bland annat rån. Deras belastningsregister är dock längre än så och rör även bland annat olaga hot, övergrepp i rättssak och misshandel. Båda har nu uppgett adresser i Stockholmsområdet.

Enligt utlänningslagen är det inte ett brott att bryta mot återreseförbudet om man kan anses vara flykting eller skyddsbehövande. Å andra sidan har männen tidigare begått brott och utvisats från Sverige, vilket kraftigt begränsar deras möjligheter att få asyl i Sverige, oavsett situationen i Afghanistan.

Enligt Migrationsverket kommer männen inte att skickas tillbaka till Afghanistan i nuläget. Det verkställighetsstopp som gäller Afghanistan sedan den 16 juli omfattar alla afghanska medborgare som befinner sig i Sverige.

– Det är dock för tidigt att säga vad följden blir för just dessa personer. Det beror på de enskilda omständigheterna i ärendena och utvecklingen i Afghanistan, skriver Migrationsverkets presstjänst
                                                    i ett mejl till DN. (...)

Hur männen kom ombord på ett plan och kunde ta sig till Sverige är fortfarande oklart. I ett mejl till DN skriver UD att man ”har kännedom om svenskar eller personer med permanent uppehållstillstånd som rest med andra länders transporter”.

Om det är fallet med de två männen framgår inte av UD:s svar. Enligt presstjänsten har UD:s personal utfört kontroller av handlingar vid Kabuls flygplats. För att få åka med de svenska evakueringsflygen har det krävts ett giltigt svenskt pass eller afghanskt pass med giltigt permanent uppehållstillstånd. Vid Kabuls flygplats har det också funnits två svenska poliser inom ramen för stödstyrkan. Vid transithubbarna i Islamabad och Tbilisi finns personal från Migrationsverket.

UD:s presstjänst uppger att man arbetat ”strukturerat och konsekvent” för att säkra den så kallade ”svensklistan”. Varje individ har kontrollerats i ett gemensamt ärendehanteringssystem för ambassader, Migrationsverket och polisens gränsstationer.

– Om systemet indikerar en spärr och det finns ett utvisningsbeslut så plockas personen bort från svensklistan. Finns det oklarheter rörande en person så tas en kontakt alltid med Migrationsverket, fortsätter UD som inte har något svar på hur de två männen kunde ta sig till Sverige.

Att männen stoppades i gränskontrollen i Arlanda innebär att den sista kontrollstationen fungerade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka