Dodaj do ulubionych

trudna sytuacja emeryta

15.05.22, 16:24
co się dzieje w przypadku, gdy emeryt, którego nie stać na czynsz (TBS) nie ma innego mieszkania? czy ląduje wtedy na ulicy? nie ma innego wyjścia? domy starców też są przecież drogi. nie ma jakichś przytułków?
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 13:07
      To było do przewidzenia,....
      że aż tak emeryt pod rządami obecnej władzy
      może popaść w sytuacje,że jest całkowicie
      niewydolny do życia w TBS
      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 13:13

Są doplaty ponoć ale ,często to puste obietnice...
        -
      • uoia Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 15:10
        marii51 napisała:

> To było do przewidzenia,....
        > że aż tak emeryt pod rządami obecnej władzy ...

Mozesz to rozwinac? Co maja "rzady obecnej wladzy" do sytuacji finansow emeryta?
        Obecna wladza to zaledwie kilka lat, na emeryture pracuje sie lat kilkadziesiat. Predzej powiedzialabym, ze na wysokosc emerytury , miala wplyw poprzednia wladza, zawlaszczajac pieniadze z ofe.

>Nikt takimi sprawami ludzkimi nie przejmuje się,,
        > NIE MA ŻADNYCH ZABEZPIECZEŃ bo kto by takimi ludżmi interesował...

Starosc i emerytura nie jest czyms nowym, nadzwyczajnym nie powinno to nikogo zaskakiwac.Na ZABEZPIECZENIA pracujemy cale zycie.
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 18:15
          uoia napisała:

> marii51 napisała:
          >
          > > To było do przewidzenia,....
          > > że aż tak emeryt pod rządami obecnej władzy ...
          >
          > Mozesz to rozwinac? Co maja "rzady obecnej wladzy" do sytuacji finansow emeryta

mają mają, 7 rok włądzę mają --
          DOBREJ ZMIANY ...
          odeszła NAGRODZONO DO UNII WYSLANO SZYDLO I fifty fifty nawet nie ma realizacjii
          > ?
          > Obecna wladza to zaledwie kilka lat, na emeryture pracuje sie lat kilkadziesia
          > t. Predzej powiedzialabym, ze na wysokosc emerytury , miala wplyw poprzednia wl
          > adza, zawlaszczajac pieniadze z ofe.
          >
          > >Nikt takimi sprawami ludzkimi nie przejmuje się,,
          > > NIE MA ŻADNYCH ZABEZPIECZEŃ bo kto by takimi ludżmi interesował...
          >
          > Starosc i emerytura nie jest czyms nowym, nadzwyczajnym nie powinno to nikogo z
          > askakiwac.Na ZABEZPIECZENIA pracujemy cale zycie.

napisałam ami znikło i dohrze może ktoś inny odpowie
          dla uoli.. aka realna sprawa eeryt i rencistów..
          po ogromnych podwyszkach
          i drożyżnie zapowiadanej dalej i po podwyżkachGLAPIŃSKIEGO
          A DUDA JAK OBIECAŁ FRANKOWICZOM ??
          AŻ TERAZ W GORE POSZŁY NAWET DO 200ZŁ ZA KREDT RATY WIĘKSZE..
          PREMIER RADZI KREDYT BRAĆ KOLEJNY NA UTRZYMANIE SIEBIE bez glodu PO OPŁATACH WYSOKICH
          JEST super dobrze !!

poczta NA WYBORYzabrała wielkie kwoty NIE WRÓCA !!!
          KONIECZNOŚC zniszcenia elektrowni pochłonęło ogromne miliony
          • mobic Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 20:10
            Mnie żyje się teraz lepiej niż za poprzedniej władzy. Pamiętam jak emerytury nam zmniejszali bo te co mieliśmy uważali że mamy za duże chyba Balcerowicz się do tego przyczyniał. Gdy napisałem o podwyżkę emerytury bo dostarczyłem im papiery z drugiej dodatkowej pracy to przyznali mi wyższą Emeryturę o 19 groszy. Teraz z emerytury mi nikt nie zabiera tylko dodaje, dodają nam trzynastkę i czternastkę. Mogło by być jeszcze lepiej bo sprawdzałem ceny pobytu w ośrodkach pobytu pomocy dla seniorów to nie każdego tam stać na pobyt.
            • szczypawka.jadowita Re: trudna sytuacja emeryta 16.12.22, 07:32
              Głosuj dalej na PIS, będziesz miał piętnastkę i szesnastkę, tyle że masła i mięsa kupisz za to wszystko mniej więcej połowę tego, co dawniej.
              To Ci sienależy.
              • szczypawka.jadowita Re: trudna sytuacja emeryta 16.12.22, 12:03
                A przy Anielewicza karp 89 zł. za kg, znaczy ok. 3 razy drożej niż pod rządami PO.
                Minimalna emerytura za Tuska 931 zł, w 2022 1338 zł. To ile żywności można było kupić wtedy, a ile dziś, nawet z tymi ochłapami piętnastką, szesnastką... dwudziestką?

PISi działacze mówią, że OK. i dostają podwyżki takie że żadna inflacja niestraszna. Muszą tylko chwalić partię, ja to rozumiem, jeść przecież trzeba.
        • babcia47 Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 11:04
          Obecna władza w kilka lat sprawiła, ze moje zabezpieczenia na emeryturę stopniał w oczach. Tak pracuje się na emeryturę całe życie ale inaczej wygląda to w dużych miastach A inaczej na prowincji, gdzie za 2x więcej pracy dostaję się połowę pensji A w razie problemów gospodarczych trudniej o zatrudnienie wogóle i bierze się co Jest by utrzymać rodzinę. Co do OFE to pojechałaś po bandzie. Nikt niczego nie zabierał tylko dokonał przeksięgowane do ZUS na subkonto gdzie te pieniądze były waloryzowane i to nawet lepiej niż ostatnio w funduszach. Ja Z tej kasy pobieram kapitałową część emerytury A po zmarłym mężu składki wypłaciłam częściowo w gotòwce, częściowo przelałam na swoje konto .. więc nie pisz bzdur
          • uoia Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 22:11
            babcia47 napisała:

> Obecna władza w kilka lat sprawiła, ze moje zabezpieczenia na emeryturę stopnia
            > ł w oczach.

Moglabys mi wyjasnic, jak to sie stalo? Czy wbrew Twojej woli, obecna wladza, Twoje fundusze ulokowala w inwestycjach wysokiego ryzyka? ...i wszystko stracilas?

>Co do OFE to pojechałaś po bandzie. Nikt
            > niczego nie zabierał tylko dokonał przeksięgowane do ZUS na subkonto gdzie te p
            > ieniądze były waloryzowane i to nawet lepiej niż ostatnio w funduszaalas,ch. Ja Z te
            > j kasy pobieram kapitałową część emerytury A po zmarłym mężu składki wypłaciłam
            > częściowo w gotòwce, częściowo przelałam na swoje konto .. więc nie pisz bzdur

No, nareszcie, w koncu nie jest tak zle, cos tam dostajesz. Obecna wladza nie wszystko jeszcze "przemielila" na propagande.
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 22:34
          ZASTANAWIALAM SIĘ

Predzej powiedzialabym, ze na wysokosc emerytury , miala wplyw poprzednia wladza, zawlaszczajac pieniadze z ofe.
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~ CZYTAJĄC PRZYPOMNIAŁAm,

pieniadze.rp.pl/komentarz/art17472241-ofe-stracimy-gdy-morawiecki-oddal-a-nie-tusk-zabral
          • uoia Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 23:39
            marii51 napisała:

> ZASTANAWIALAM SIĘ
            >
            > Predzej powiedzialabym, ze na wysokosc emerytury , miala wplyw poprzednia w
            > ladza, zawlaszczajac pieniadze z ofe.

> ~~~~~~~~~~~~~~~~~ CZYTAJĄC PRZYPOMNIAŁAm,
            >
            > pieniadze.rp.pl/komentarz/art17472241-ofe-stracimy-gdy-morawiecki-oddal-a-nie-tusk-zabral
            >
            Skoro ta cala operacja byla tylko "czysta sztuczka ksiegowa", nikt nikogo nie okradl i nikt nie zostal okradziony, to po co ten caly myk? Nic sie nie stalo, a jednak, skorzystal na tym Skarb Panstwa... czyli budzet rzadu Tuska uzyskal eksta 150 miliardow na swoje potrzeby.
            Uazasz, ze owo zwiekszenie dlugu publicznego, wplywa korzystnie na obecna kondycje finansowa emerytow?
            • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 12:14
              spokojnie ze zrozumieniem przeczytałam ewiem!!
              Z perspektywy klientów OFE zmiana –
              gdyby patrzeć z szerszej perspektywy –
              nie niosła diametralnych konsekwencji.
              Owszem, naszej rachunki w OFE zmniejszyły się o 51,5 proc..
              W zamian jednak równowartość tej kwoty została zaewidencjonowana na specjalnym subkoncie w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Przeciętny Kowalski, którego rachunek OFE stopniał o 10.000 zł tę kwotę mógł zatem odnaleźć na subkoncie ZUS
              .

Ustawodawca założył, że zmiana statusu prawnego zabranych z OFE
              środków powinna być niezauważalna.
              Środki na subkoncie ZUS są zatem przedmiotem dziedziczenia
              i podziału w przypadku rozwodu – podobnie jak środki w OFE.
              Co to zatem oznaczało dla obywateli?
              Wierzytelności wobec państwa zarządzane przez OFE,
              zamieniły się na wierzytelność z systemu ubezpieczeń społecznych
              gwarantowanego przez państwo.
              Biorąc pod uwagę korzystną waloryzację środków na subkoncie ZUS
              przeniesione środki miały nawet korzystniejsze oprocentowanie
              niż obligacje skarbowe. Faktycznie zatem przeciętny Kowalski
              mógł w czasie wzrostu gospodarczego ostatnich lat na tej zmianie nominalnie zyskać
              .
              .

ps a bardzo uwierzyłam babcia47

nie interesowałam się nie przystąpilam ani moj
              ś p mąż
              --
              • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 12:42
                [b]Planując dokończenie likwidacji OFE
                rząd Mateusza Morawieckiego miał dwa skrajne wyjścia.
                ------>>>
                dobrzE I POJĘTNIE przecież wyjasnione w art
                Tekst linku

cd DOWIADUJEMY SIĘ ,że

Problem dla rządzącychObecnych ! było jednak to,
                że w pierwszym taka zmiana nie dawała nic Skarbowi Państwa,
                ...a w drugim była niemożliwa bez diametralnej zmiany systemu gospodarczego
                ~~~~
                Pokusa jednak okazuje się zbyt duża.
                Przy tej wartości kapitału nie uszczknąć czegoś dla fiskusa
                byłoby grzechem zaniechania.
                Stąd też zamiast przekształcenia w IKZE
                ---planowane jest przekształcenie w IKE (indywidualne konto emerytalnego),
                w ramach którego zostaje realizowany wariant pośredni.
                Zaproponowano model zakłada decyzję obywateli co do losu ich kapitału w OFE.
                Można wybrać przeniesienie całości kapitału do ZUS (wariant nacjonalizacji aktywów OFE)
                albo przekształcenie OFE w prywatne konta IKE.
                W tym drugim modelu trzeba będzie jednak zapłacić podatek w wysokości 15 proc.
                .

OBECNI RZADZĄCY ZAPLANOWALI .....
                Założenie jest takie,
                że większość z nas wybierze prywatyzację i przekształcenie w IKE. To oczekiwana postawa społeczeństwa, dzięki której uniknie się turbulencji rynku kapitałowego. Dlatego projektu ustawy zakłada, że przekształcenie w IKE jest docelowym rozwiązaniem.
                Jednocześnie fiskus zarobi niemałą kwotę na podatku.
                ~~~~TAK OBECNI KOMBINUJĄ.... NAJWAŻNIEJSZE MIEC Z TEGO ZYSK

Obydwa warianty są korzystne dla Skarbu Państwa oraz niekorzystne dla obywatela.
                • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 12:46
                  TUSKA pokonali całkowicie
                  zpomyslami jak zyskać jak najwięcj i to od kogo? od składających składki...!!!tylko tak umiejętnieustawe przegłosować i juz w noocy,zeby PAD POPISAŁ SZYBKO

Założenia likwidacji OFE są zatem stworzone z myślą o potrzebach fiskusa. Trawestując stare powiedzenie piłkarskie Garry’ego Linekera o niezwyciężonych Niemcach – projekt likwidacji OFE to gra, w której decyzję podejmuje obywatel, ale na koniec i tak wygrywa fiskus.
                  • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 14:44
                    jesli TUSK PRZYWŁASZCZYŁ OFE ?
                    -
                    • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 14:55
                      A KIEDY? VAT
                      TAK SPRWNIE ?PRZYBYWAŁ?----->>>> tak pomyslnie PREMIER wciąż nas zapewniał że rośnie i rośnie po swietnej pracy MIN kMIŃSKIEGO !
                      A BILIONY CICHO SKRYWANE zadłużenia ma POLSKA ?
                      Oj czas na temat biedy wśrod części emerytów,,,
                      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 15:29
                        PO WOJNIE kobieta z piątką dzieci lub więcej ,,
                        dawała rady wychować sama
                        ,, mąż nie wrócił z wojny- zrujnowana POLSKA stawała na nogi !!!
            • babcia47 Re: trudna sytuacja emeryta 26.05.22, 01:28
              Ten myk był potrzebny by Polska nie musiała płacić kar z tytułu przekroczenia długu publicznego zgodnie z przepisami UE.
      • babcia47 Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 10:56
        Namawiał do zmiany ogrzewania z węglowego.. wiadomo, ze dla emeryta, który nie ma już sił na ogarnianię opału tj. zrzucenie do piwnicy, noszenie, palenie, czyszczenie pieca, wymuszenie popiołu gaz jest optymalnym wyjściem. I co? W ramach dopłat dla osób tkniętych inflacją gaz został pominięty pomimo horendalnych podwyżek. Co z tego że " dali" 300 zł w ramach waloryzacji i podniesienia kwoty wolnej od podatku gdy wzrost na wodzie energii i razie to 600 zł miesięcznie?
        • mobic Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 14:19
          Kiedyś Jacek Rostowski powiedział tak "że Pinieniędzy nie ma i nie będzie”
          A teraz jest tak że pieniądze są i jeszcze więcej ich będzie.
          • babcia47 Re: trudna sytuacja emeryta 26.05.22, 01:40
            Taaa, będzie więcej! Już byłam milionerką i słabo wspominam ten czas. Za rostowskiego co prawda nie byłam jeszcze emerytką ale musiałam z niedużej pensji utrzymać 2 osoby tj chorego męża bez żadnych dochodów i siebie. Przez kilka lat pensja mi rosła choć powoli ale ceny pozostawały na tym samym poziomie. Nie miałam problemu z opłatami rachunków, zakupami a po rezerwy sięgałam w ostatecznosci. Obecnie będąc sama z minimalnymi potrzebami dostaję zadyszki gdy wzrosły wszystkie opłaty a inflacja zjada mi wszelkie waloryzacje i podniesienie kwoty wolnej od podatku. Jak " dobrze" pojdzie to w przyszłym roku większość emerytów znów będzie musuało płacic podatek, bo z jednej strony zwaloryzują świadczenia.. a drugą ręką zabiorą czesc tego dla budżetu. Już w tym roku taką operację zobaczą osoby, które pobierają niewiele ponad 2 tysiące netto
            • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 28.05.22, 17:54
              babcia47 napisała:
              Obecnie będąc sama z minimalnymi potrzebami dostaję zadyszki gdy wzrosły wszy
              > stkie opłaty a inflacja zjada mi wszelkie waloryzacje i podniesienie kwoty woln
              > ej od podatku. Jak " dobrze" pojdzie to w przyszłym roku większość emerytów znó
              > w będzie musuało płacic podatek, bo z jednej strony zwaloryzują świadczenia.. a
              > drugą ręką zabiorą czesc tego dla budżetu. Już w tym roku taką operację zobacz
              > ą osoby, które pobierają niewiele ponad 2 tysiące netto

>

nie mogę przypomnieć .. zasady bycia bez płacenia podatku...
              jak ustawa naemerytów traktuje nie wiem dlaczego?
              ale jak bęarozliczac pit za 2022
              to mogą potrącić jednak podatek, ale nietorym ooddac a innym kazać dopłacić....a może sięzle wczytałam..

a_gdyby_tak_nieba_przyblizyc.--marii51
              • engine8 Re: trudna sytuacja emeryta 29.05.22, 23:02
                Nie ma i nie bedzie zycia bez podatkow.
                Zawsze palcimy i placic bedziemy i to coraz wiecej - zmienia sie tylko forma.
                • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 04.06.22, 12:21
                  engine8 napisał(a):

> Nie ma i nie bedzie zycia bez podatkow.
                  > Zawsze palcimy i placic bedziemy i to coraz wiecej - zmienia sie tylko forma.

A PO CO CI 464 PARLAMENTARZYSTÓW ? ICH UTRZYMANIE.ich asystentów !!. !! 100 POWINNO BYC I KWITA
                  ludzie uczciwie pracujący i zarabiający oddają w postaci podatków na posłow lekko sobie w życiu poczynających !!
                  RADNYCH W SAMORZĄACH 27 np a 10 ciu z powidzeniem wystarczyloby

• vermieter Re: trudna sytuacja emeryta 04.06.22, 13:53
                    marii51 napisała:

> A PO CO CI 464 PARLAMENTARZYSTÓW ? ICH UTRZYMANIE.ich asystentów !!. !! 10
                    > 0 POWINNO BYC I KWITA
                    > ludzie uczciwie pracujący i zarabiający oddają w postaci podatków na posłow
                    > lekko sobie w życiu poczynających !!
                    > RADNYCH W SAMORZĄACH 27 np a 10 ciu z powidzeniem wystarczyloby
                    >

a po co parlamentarzyści, samorządy itp.? Wystarczy jeden dyktator i ustrój zwany zamordyzmem i wszystko jest OK.
                    • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 07.06.22, 13:53
                      vermieter napisał(a):

o to to,, tak bardzo czeka na 30 mil żeby tak zaglosowali
                      ALEŻ BYLBY DUMNY
                      TEN JEDEN JEDYNYJK KTORY WCIĄŻ MARZY NIM BYĆsmile

• engine8 Re: trudna sytuacja emeryta 05.06.22, 00:47
                    To mniej wiecej 1 parlamentarzysta na 8 tys ludzi.?
                    Jakby bylo 100 to jeden by reprezentowal blisko 400 tys ludzi. Myslisz ze da sie ich zadowolic?
                    Nie wiem ile oni wydaja ale ciebie to kosztuje moze 3 moze 4 zl na mies? Nie warte?

• marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 07.06.22, 14:04
                      engine8 tak wiadomo nie da rady le w t w wywiadach na ytube czy aryk w praie to zaledwie 50 osob ..posłow i Senatorów z 10
                      a pozostali ...
                      ? opozycja nei ma parawa nic działać,,bo ich ustawy nie pojawiają się wcale--
                      Marszałek wrzuca do kosza 9nazywają to do zamrażarki )
                      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 07.06.22, 14:21
                        A GLOSOWANIE ? wystarczy jedna osoba więcej mimo sprzeciwu o jedną mniej
                        -------
                        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 09.06.22, 10:22
                          Najnowsze dane na 2022 r
                          jakie zniżki rząd postanowił udzielić emerytom Tekst linku

a co z chrustem, bo początkowo jedynie lesmiczy miał udzielić część lasu na zbieranie
                          ale niedawno zaczęli mowić,że emeryt na nadlesnictwo
                          musi zapłacić..jeśli chce zebrac bo opamiętano się,ze konary leża do zabrania a to już cenny opał,,
                          • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 10.06.22, 14:51
                            a to znowu ? emeytura .. wzwyż>?www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/najni%C5%BCsza-emerytura-w-polsce-i-europie-ma%C5%82o-prezeska-zus-wie-jak-j%C4%85-zwi%C4%99kszy%C4%87/ar-AAYiEEv?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=8e43792481774e52ccbe77d3dd407049
                            • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 22.06.22, 21:04
                              znani .. i iele ich jest mają małe ..emerytury

a dlaczego niewpłacali w casie gdy pracowali?
                              www.planeta.pl/Rozrywka/Dramat-Elzbiety-Zapendowskiej.-Glodowa-emerytura-75-latki-09-06-2022?utm_medium=push&utm_source=pushpushgo&utm_campaign=CampaignName
                              • vermieter Re: trudna sytuacja emeryta 22.06.22, 23:20
                                marii51 napisała:

> znani .. i iele ich jest mają małe ..emerytury
                                >
                                >
                                > a dlaczego niewpłacali w casie gdy pracowali?

nie spodziewali się, że będą żyli tak długo, ale postęp w medycynie i coraz lepsza opieka lekarska spłatały im figla wink
                                • malwa200 Re: trudna sytuacja emeryta 23.06.22, 10:05
                                  a można samej z siebie większe wpłacać składki do ZUS-u? nie wiedziałam. zawsze myślałam, że tyle ile potrącają to musi pozostać bez zmian
                                  • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 26.06.22, 10:12
                                    wcale nie wpłacali z koncertów np nie wiem, może to tak.. jesli Paktorka nagrała wiele filmów
                                    a teraz ma 1400 zł albo nawet mniej?

ale mają wille obrazy drogie zloto np..więc skąds te piniądze pracując zarabiali
                                    • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 01.07.22, 10:12
                                      OJ NIE TACY BIEDNI EMERYCI.. DOSTANĄ ZWROT PODATKU...
                                      Tekst linku
                                      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 03.07.22, 12:33
                                        marii51 napisała:

> OJ NIE TACY BIEDNI EMERYCI.. DOSTANĄ ZWROT PODATKU...
                                        > Tekst linku

> I 14 STKE TEŻ... TYLKO WCIĄZ NIEMA STABINOSCI ŻYCIA ..
                                        A TO WAT,A TO STOPY A TO
                                        NOWY ŁAD A TO WYCOFANY
                                        A TO ZNÓW KAMIENIE MILOWE ANI ANI NIE ZREALIZOWANE .
                                        .A NADAL KARY PŁACIMY OGROMNE ..

A ROzkAŻ PRzSZEDŁ OD jk i jeżdzić ...spotykac się i opowiadać----==
                                        jak pinokio i jacek i placek bajecznie JAK Polska miodem płynaća jest bogata...
                                        a drwic z poważnych spraw ... śmiac sie ..
                                        ==udawać takiego swobodnego
                                        pana POD RĘKĘ Z ELOKWENCJĄ ,,ACH ACH,,CZYLI PANEM nad panami
                                        Jasne==mając takie zapasy na życie W ZŁ kaSki ==
                                        można sie bawic na spotkaniach ze społczenstwem i to jeszcze wybranym
                                        bo każdy nie wejdzie na spotkanie,,,
                                        oby tylko nie zapewnic 100 % stabilności życia
                                        a nam się seniorom to należy !!!!!
                                        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 04.07.22, 14:55
                                          jak Wam mowi z PIS INFLACJA 5 % TO MACIE TO ZAPAMIĘTAĆ
                                          A NIE WYMYSLACIE JAKIES 15 %
                                          Tekst linku
                                          • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 04.07.22, 16:58
                                            I BENZYNA BEDZIE ...www.se.pl/wiadomosci/polska/silny-koncern-energetyczny-i-nowe-rozwiazania-paliwowe-aa-zkdD-1UKi-BntM.html#source=nces&medium=coll
      • panparagwaj Re: trudna sytuacja emeryta 29.01.23, 23:14
        Jeśli chcesz spróbować za darmo wygrać to polecam loterie sprzętu AGD
        sites.google.com/view/loteriaagdrtv/strona-g%C5%82%C3%B3wna
        • marii51 POMYSLNE dłużej żyjemy ..mamy więcej 17.02.23, 09:45
          takiej ystawy jeszcze nei było !!!! od 80 rż oroz w sprawie wdow i wdowcow

dziennikbaltycki.pl/taka-bedzie-podwojna-emerytura-po-smierci-meza-lub-zony-dodatkowe-swiadczenie-dla-wdowy-i-wdowca-jak-je-mozna-uzyskac-sprawdz/ar/c3-17284595
          • marii51 Re: POMYSLNE dłużej żyjemy ..mamy więcej 17.02.23, 10:14
            i tak włąsnie w naszym kraju teraz się dzieje

oglaszają hasła promują będzie podwojna emerytura po smievi mężą //sldzilam to bo nie po to pracowalismy po 40poad lat, wychowując czworo dzieci,żeby Zus po smierci męża zabierał jego składki !! przywlaszczał..
            Dwie emerytury dla jednej osoby. Jak dostać podwójną emeryturę po śmierci małżonka?
            Po śmierci żony lub męża wdowiec, lub wdowa otrzymuje nadal swoją emeryturę. A także nabiera uprawnień do otrzymywania renty rodzinnej po zmarłym. Jednak nie wolno korzystać z obu świadczeń jednocześnie.

W takiej sytuacji małżonek musi wybrać korzystniejsze rozwiązanie dla siebie - albo swoją emeryturę, albo nową rentę. I tylko od niego zależy, czy wskaże wyższe świadczenie (jak z reguły się to dzieje), czy może zostanie przy niższym. Tu lepsze rozwiązanie wskazać można bez żadnych dodatkowych konsekwencji, bo urzędnicy nie podsuną nam preferowanego rozwiązania.
            • marii51 Re: POMYSLNE dłużej żyjemy ..mamy więcej 17.02.23, 10:22
              jakiś czas temu .
              . propozycje lewicowych partii proponowała 24 % dodatku ze składek śp mężą
              niestety ta propozycja znikła !!!czyli moja emeryt i około 800 zł po mężu
              niestety prawica została jak wczesniejsze ustalenia do tej pory
              -jedynie bębnią tvp bez konca jak dba obecnie o wdowy rzad obecny!!!
    • engine8 Re: trudna sytuacja emeryta 16.05.22, 21:34
      Zawsze sa wyjscia i to kilka. Ale one same nie przyjda ani nikt nap nich nie zaiferuje na srebrnej tacy - nalezy ich szukac.
      • chris.w1 Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 14:36
        engine8 napisał:
        > Zawsze sa wyjscia i to kilka. Ale one same nie przyjda

elektryk administracji domu wymienił dziś w łazience elektryczny podgrzewacz wody. Po wielu latach użytkowania nie działał prawidłowo, potrzebowałem nowy.

73-letni emerytowany elektryk powiedział, że pracuje 3 dni w tygodniu, praca i przebywanie między ludźmi dają jemu zadowolenie, a jego żona przez te trzy dni ma spokój bez niego
        • engine8t Re: trudna sytuacja emeryta 22.05.23, 20:24
          Tak to ja tez "prcuje" ale kompletnie za darmo..ba, czasami swojej kasy dokladam bo mi sie nie chce jezdzic do sklepu po czesci i tracic czasu na drobne rozliczenia. O kkosztach uzywani samochdu wlasnego nie wspomne.
    • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 17.05.22, 22:08
      malwa20

nie tylko wątek założyć i kwita,,, może troszkę informacjii więcej
      ..dlaczego ktos zastanawia się ,gdzie ma się podziać w trudnej sytuacjii zyciowej,,
      poki trwa pandemia mimo mnejszysz obstrzeń..... to nie
      mozna wyprosic na tzw bruk mimo braku na czasopłat
      -----
      • mobic Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 10:29
        Bezwarunkowy dochód podstawowy będzie testowany w Polsce. Eksperyment odbędzie się w gminach na Warmii i Mazurach. Przez dwa lata grupie minimum pięciu tysięcy mieszkańców będzie co miesiąc wypłacane 1300 złotych. Wcześniej bezwarunkowy dochód podstawowy testowała Finlandia, a w 2021 roku rozpoczął się eksperyment w Niemczech.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-bezwarunkowy-dochod-podstawowy-w-polsce-eksperymentalny-prog,nId,6032708#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 13:19
          mobic bardzo ciekawe wiadomości od Ciebie

Zagwarantować ludziom wolność od ubóstwa.

Tak, jak przedstawia ją Guy Standing - profesor Uniwersytetu Londyńskiego -
          koncepcja UBI obejmuje także dodatki dla osób o specjalnych potrzebach,
          a więc na przykład dla osób z niepełnosprawnością.
          Nie przewiduje też możliwości zastąpienia nim innych świadczeń społecznych,
          ani nie zwalnia państwa z odpowiedzialności za edukację, czy ochronę zdrowia.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-bezwarunkowy-dochod-podstawowy-w-polsce-eksperymentalny-prog,nId,6032708#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
    • kobieta_jesienna Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 16:46
      No cóż, należy się więc modlić-
      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 18:04
        A pan ktory nigdy nie zajmował sie edukacją stworzy !

dobroci studia dobrej zmiany dla--
        - STUDIA SPECJALNE DLA PRZYSZŁYCH posłow parti JK !!
        SKAD MA NA TAKIE ZAJECIA . ?? a można zabrac
        np sudentom zdolnym nadzwyczajnie zdolnym naukowcom
        zauważył,że nie da sie posłow niektorych z pis i dalszej prawicy koalicjanta ...

---
        • adria231 Re: trudna sytuacja emeryta 31.07.22, 09:07
          Tak, coraz trudniejsza sytuacja samotnego emeryta.Z dwóch emerytur, gdy żył współmałżonek można było wspólnymi siłami pokryć koszty utrzymania mieszkania . Gdy emeryt jest sam , z jedną emeryturą co miesiąc rozważa : kupić pożywienie, czy zapłacić media.
          A te trzynastki i czrternastki, to kpiny po zabraniu nam przez inflację emerytury za pażdziernik, listopad i grudzień.....
          • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 07.08.22, 18:06
            tu akurat mało jest emerytów utrzymuj sie
            z emeryt tylko w Polsce wiec nie ma porownania jakie sa mozliwości ..i dobrze zaracowali i swietnie,, jestem w poobnej sytuacjii - nie mam zamiaru stric sie wytrzymam
            z tym co jesrt w szafach ,bo na pods sprawy jak mieszkanie i leki i jedzenia nie zabraknie
            bez wyjazdów.. tez wytrzymam jedynie konieczne ....
            • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 08.08.22, 14:08
              adria231
              A te trzynastki i czrternastki, to kpiny

ale mamy jednak wsparcie,
              mieć 100 zł więcej /a wcale tej
              pomocy nie mieć... od panstwa
              --
              • marii51 coś nowego dla emerytów..po 65 rż 08.08.22, 19:16
                zostawię .. www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/dodatek-do-emerytury-po-65-roku-%C5%BCycia-o-co-mog%C4%85-ubiera%C4%87-si%C4%99-seniorzy-ile-mo%C5%BCna-zyska%C4%87/ar-AA10qmdX?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=9669597a43854318d7617c2310a3ccf9
                • marii51 bez cukru da się ,żyć ... 13.08.22, 07:24
                  Żyje nam się coraz ciężej. Oficjalne dane o inflacji to jedno, a drożyzna,
                  z którą codziennie muszą zmagać się Polacy, to drugie
                  Wzrost cen w sklepach widać gołym okiem,
                  nie wspominamy już nawet o oczywistym liderze drożyzny,
                  czyli cukrze. Jak sprawdził "Fakt",
                  pewne produkty podrożały w błyskawicznym tempie,
                  o wiele mocniej niż uśrednione dane GUS.Tekst linkuTekst linku
                  • marii51 Re: bez cukru da się ,żyć ... 21.08.22, 20:14
                    A D;ACZEGO POSLOM ? można i emeryture i wszystkie inne dostac?

Osoby, które przeszły na wcześniejsze emerytury lub renty, nie mogą dorabiać do świadczenia bez ograniczeń. Obowiązują ich limity. Jeśli ich dodatkowe dochody przekroczą ustalony próg, ZUS najpierw zmniejsza wypłatę, a potem może ją nawet zawiesić.

Limity zależą od wysokości przeciętnej płacy i zmieniają się raz na kilka miesięcy. Najbliższa zmiana będzie obowiązywać od 1 września. ZUS właśnie o niej poinformował. Niestety, nie będzie korzystna dla dorabiających emerytów i rencistów. Limity zostaną obniżone.www.fakt.pl/pieniadze/cios-w-dorabiajacych-seniorow-teraz-beda-mogli-zarobic-mniej-znamy-kwoty/b3yxgqb
                    • marii51 Re: bez cukru da się ,żyć ... 05.09.22, 22:12
                      superbiz.se.pl/wiadomosci/9-milionow-seniorow-z-rzadowym-wsparciem-aa-rJKp-g1xQ-oZKb.html#source=nces&medium=art
      • mobic Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 18:44
        Nigdy nie miałem tak dobrze jak teraz jest. Niech żyje Jarosław, Morawiecki i Rydzyk.
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 18.05.22, 22:05
          mobik ,,dwie emerytury !!t
          o wspaniale wyniki w zlotychsmile na wszystko i gratulacje

--trwajcie w radościach i zdrowiu
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 19.05.22, 13:22
          mobic napisał:

> Nigdy nie miałem tak dobrze jak teraz jest. Niech żyje Jarosław, Morawiecki i R
          > ydzyk.

>

zawsze lepiej dostawać na konto to oczywiste...= ale !!!

natemat.pl/410707,spor-o-praworzadnosc-kary-dla-polski-przekroczyly-juz-160-milionow-euro
          aie jeszcze? jak nasze pokolenia odczują to mocno !!!
          • marii51 Re: taka nawet sytuacja tez bywa 21.05.22, 12:05
            https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/32130416_1342627969173418_35427548842164224_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=coLP-5qqOc4AX9bMtwa&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=00_AT9ZrHZjChR5JOMMRKkz33qhsFl5DdfTSZu7OCyi_T8nDw&oe=62AFACC1
            walczyli w SEJMIE
            A KTO PAMIĘTA JAK ICH POTRAKTOWANO? OWSZEM polepszylo się
            ale zachowanie niektorych posłow czy zrążąćych .. wiedzielismy
            • malwa200 Re: taka nawet sytuacja tez bywa 12.06.22, 22:33
              zgadzam się z Siostrą
      • honesty215 Re: trudna sytuacja emeryta 25.02.23, 21:58
        Prawda!
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta a bue, bo 26.03.23, 18:03
          mamy troszkę ulg zniżek .. zapozbajny sieTekst linku
          • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta a bue, bo 21.04.23, 11:07
            marii51 napisała:

> [url=https://www.msn.com/pl-pl/podroze/news/ulgi-dla-emeryt%C3%B3w-2023-o-te-%C
            > 5%9Bwiadczenia-warto-si%C4%99-postara%C4%87-podpowiadamy-co-najbardziej-si%C4%9
            > 9-op%C5%82aca/ar-AA195NJX?ocid=winp1taskbar&cvid=8b704d41d2db4c5aac60170eb77680
            > 10&ei=37]mamy troszkę ulg zniżek .. zapozbajny sieTekst linku[/ur
            > l]
            > www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/ulgi-dla-emeryt%C3%B3w-2023-co-przys%C5%82uguje-za-darmo-na-co-seniorzy-dostali-ulgi/ar-AA196qJU?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=5bf75d6dbe654dc79f2fdf4123e15ab2&ei=12
            >
            • pia.ed Trudna sytuacja znanego emeryta... 22.05.23, 12:17
              Emerytura Lecha Wałęsy. "Nie starcza mi"

Były prezydent nie jest usatysfakcjonowany kwotą i jak mówi, nie może się cieszyć
              spokojną starością. Musi dorabiać do świadczeń.
              Zaznaczmy, że w 2022 roku średnia wysokość świadczenia emerytalnego
              wynosiła 3,3 tys. zł. Były prezydent Polski z kolei może liczyć na znacznie wyższą
              emeryturę. Wałęsa wyznał, że pobiera 11 tys. netto miesięcznie.
              Jednak dopiero od około pół roku.
              Wcześniej była to kwota rzędu 5-6 tysięcy. Pomimo pokaźnej emerytury (...)
              musi dorabiać, ponieważ nie starcza mu pieniędzy.
              Okazuje się, że wspomaga finansowo także dzieci. Podkreślił przy tym jednak,
              że jego córki i synowie "daleko się usamodzielniły" i jego pomoc nie jest
              systematyczna tylko doraźna. .

www.plotek.pl/plotek/7,154063,29784296,emerytura-lecha-walesy-podal-kwote-nie-starcza-mi.html#do_w=48&do_v=823&do_st=RS&do_sid=793&do_a=793&e=PSzPopImg1&do_upid=823_ti&do_utid=29784296&do_uvid=1684735743193
    • andrzej.mirecki Re: trudna sytuacja emeryta 07.09.22, 23:05
      Bez cukru, to nawet przetwory idzie zrobić. Ale nam tak powywijało podniebienia przez ten cukier, że teraz ciężko coś bez niego ugotować czy upiec. Ja teraz robiłem dżemy, to trochę przyoszczędziłem z mojej niewielkiej emerytury. A i borówki na przecenie kupiłem, bo truskawki drogie jak węgiel... bezcukru.pl/dzem-z-borowki-amerykanskiej-bez-cukru-przepis/
      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 08.09.22, 22:09
        wiadomosci.onet.pl/politico/krolowa-elzbieta-nie-zyje-czy-karol-podola-zadaniom-po-jej-odejsciu/574dzx5
        • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 08.09.22, 22:13
          oj miało byc o wspomaganiu dla senirów ..
          • engine8t Re: trudna sytuacja emeryta 09.09.22, 03:43
            U nas na takie cos mowi sie ze ktos mial "moment seniora" smile
            • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 09.09.22, 14:14
              engine8t napisał:

> U nas na takie cos mowi sie ze ktos mial "moment seniora" smile

Basia zlikwiduje nie na temat
              nioslam link z dodatkowymi możliwosciami dla emerytów poza 13 t 14 stką
              • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 11.09.22, 16:21
                O TO MAMY POZYTYWY,,
                www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/seniorzy-mog%C4%85-ju%C5%BC-odbiera%C4%87-swoje-og%C3%B3lnopolskie-karty-seniora/ar-AA11H9L4?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=88b48b867d844f53fd6e81d5ef6ea89a
                • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 11.09.22, 16:24
                  engine8t napisał:

> U nas na takie cos mowi sie ze ktos mial "moment seniora" smile

WKLEJAM więc mgła w odsieczy ... seniorasmile
                  www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/seniorzy-mog%C4%85-ju%C5%BC-odbiera%C4%87-swoje-og%C3%B3lnopolskie-karty-seniora/ar-AA11H9L4?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=88b48b867d844f53fd6e81d5ef6ea89a
                  • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 14.09.22, 18:07
                    PANSTWO CZUWA POLEPSZYC SENIOROM
                    www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/emerycie-taki-przelew-dostaniesz-tylko-raz-pa%C5%84stwo-zwr%C3%B3ci-nawet-700-z%C5%82otych/ar-AA11KVTH?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=25b2ce85445d44dbd6bf5a6fa9427109
      • kobieta_jesienna Re: trudna sytuacja emeryta 15.09.22, 06:59
        Ja uzywam cukru bardzo malo, ale do przetworow daje normalne dawki, nie da sie zupelnie bez niego. Przetwory robie raz na dwa lata, jakos daje rade.
        • marii51 pozwalają dorobic do emerytury 14.10.22, 14:45
          Ile można dorobić do emerytury? Od czego zależne są limity?
          Limity dorabiania do renty i emerytury są uzależnione od średniej krajowej. Zmieniają się one co trzy miesiące, ostatnia taka zmiana miała miejsce od 1 września. GUS podał, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie wyniosło 6156,25 zł, czyli o ponad 75 zł mniej niż w poprzednim kwartale. Jeśli dochód osoby, która dorabia do emerytury, nie przekroczy 70 proc. tej kwoty (4309,40 zł), emeryt lub rencista nie musi martwić się o swoje świadczenie.

W przypadku przekroczenia tej kwoty natomiast musimy liczyć się ze zmniejszeniem emerytury lub renty, a w niektórych przypadkach - nawet jej zawieszeniem.
          • marii51 Re: pozwalają dorobic do emerytury 20.10.22, 15:36
            codziennie pojaiają się nowe wersjewzbogaciania emrytów
            np dzis
            W przyszłym roku nawet 2900 zł do emerytury.
            Nie każdy jednak załapie się na te dodatki [TABELA]
            • engine8t Re: pozwalają dorobic do emerytury 21.10.22, 00:22
              Ja sie zalapie bom biedny smile Dostaje wszystkie to brutto... smile
              • marii51 Re: pozwalają dorobic do emerytury 23.10.22, 21:52
                engine8t napisał:

> Ja sie zalapie bom biedny smile Dostaje wszystkie to brutto... smile

hmmm i wez tu wszystkim dogódż = mówi Jarek kaczyńskismile

• marii51 Re: pozwalają dorobic do emerytury 21.10.22, 09:13
              marii51 napisała:

> codziennie pojaiają się nowe wersjewzbogaciania emrytów
              > np dzis
              > W przyszłym roku nawet 2900 zł do emerytury.
              > Nie każdy jednak załapie się na te dodatki [TABELA]

>
              o nie nie ujęłąm linku ..do ww wiadomosci

ps tak dla orientacjii co do emrytów tu zostawiam.
              .teraz wzywają do sladania o dodatek finansowy///
              ale
              !Dodatek osłonowy przysługuje gospodarstwom domowym,
              których przeciętne miesięczne dochody nie przekraczają 2100 zł
              w gospodarstwie jednoosobowym a
              lbo 1500 zł na osobę w gospodarstwie wieloosobowym.
              ~~~~~~~~~~
              engine mnie też to nie dotyczy.. smile
              ale moze ktoś pzreczyta i skozrysta
              Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-zostalo-tylko-10-dni-na-zlozenie-wniosku-jesli-chcesz-dostac,nId,6359868?parametr=zobacz_takze#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

-
    • krakkrakusek1au Re: trudna sytuacja emeryta 21.10.22, 21:04
      Jestem biednym emerytem, brakuje mi już jednego zęba w górnej szczęce i 4 w dolnej. Będác w odwiedzinach w Polsce, za jedyne $A300 zrobiłem sobie protezę dolnej szczęki. Po powrocie do Australii, w czasie wizyty u dentystki, ta zapytała gdzie zrobiłem protezę i powiedziała, że takich w Australii nie ma i że ta proteza to taki "Mercedes" wśród szczęk. Te robione w Australii, dla porównania to takie "Nissany". Minęło trochę czasu, przeszedłem na emeryturę, po paru latach na niej, w Australii wybrano do władzy partię pracy- to taki odpowiednik polskiej PZPR. Ze szczęścia o mało nie dostałem orgazmu. Jako emeryt mam teraz zapewnioná darmowá opiekę dentystyczná. Myślałem, że podobnie jak za partii konserwatywnej będę mógł korzystać z darmowej opieki tylko w państwowych przychodniach. Po raz drugi o mało nie doznałem orgazmu ze szczęścia kiedy powiadomiono mnie, że teraz będę mógł korzystać z mojego prywatnego dentysty opłacanego tym razem przez państwo. Moja stara proteza była już mocno zużyta więc postanowiłem sobie zrobić nowá- skoro za darmo. Australijska dentystka wyceniła protezę na $1700!!! No właśnie, okazało się, że ta proteza to taki Nissan w porównaniu do polskiego Mercedesa. "Daleko szukacie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie."
      • marii51 NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 23.10.22, 20:21
        krakkrakusek1au napisał:
        miedzy *innymi -pochwalami tyci i
        ---to do przemyslenia.. brawo.smile

"Daleko szukacie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie"
        • krakkrakusek1au Re: NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 24.10.22, 01:36
          Za Gierka mieszkałem w mieszkaniu komunalnym bez kaloryferow ale z podwójnymi oknami i piecami za węgiel, którego było zawsze pełno w piwnicy. W tym mieszkaniu nie pamiętam temperatury poniżej +19 stopni C. Obecnie mieszkam w domu bez pieców. Jedyne co mam to klimatyzację elektryczná. Jak prádu zabraknie to zimno w zimie a goráco w lecie, internet nie działa, w lodówce wszystko się zaśmierdzi i tyłek zbity,...
          • aga-kosa Re: NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 24.10.22, 14:04
            Marii, jak mój mąż odchodził na emeryturę to miał cztery średnie krajowe. Czas sobie płynął minęło 25 lat i mąż ma 2 900 zł do tego moje 1 300 i nijak sie na pomoc nie łapiemy sad aga
            • marii51 Re: NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 27.10.22, 12:19
              aga-kosa napisała:

> Marii, jak mój mąż odchodził na emeryturę to miał cztery średnie krajowe. Czas
              > sobie płynął minęło 25 lat i mąż ma 2 900 zł do tego moje 1 300 i nijak sie na
              > pomoc nie łapiemy sad aga

a okreslenie grupy inwalidzkiej na każde , bo to 260żł z gminy co miesiąc !

ale chociaz podatku nie płacimy
              ~~~~~~~~~~~~fakt ! dawniej można było odliczyć
              19proc od zapłaconych leków teraz juz nie można =
              zabrali
              bo jak nie płacę podatku, to nie oddadzą za leki..>wink
              takie kombinacje
              Oni siedzą i dłubią kolejne przeisy---I Seniorm =ulgi i
              tak tu znów pojawia się ...COŚ COŚ,
              --chyba wreszcie z abonamentu mnie zwolnili?
              =samorządy mają tym się zajmować ....
              tiny.pl/w9n99Njanowsze=
              UWAŻNIE POCZYTAMY O CO TERAZ CHODZI?
              • marii51 Re: NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 27.10.22, 12:25
                tina niesprawhna ? poprawiam
                tiny.pl/w9n99
                • marii51 Re: NIE WSZYSTKIM W Polsce aż tak żle... 27.10.22, 20:56
                  ustawa uchwalona o waluaryzacjii
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/waloryzacja-emerytur-sejm-uchwalil-ustawe-poznalismy-kwoty/zqptlvq
      • engine8t Re: trudna sytuacja emeryta 22.05.23, 20:32
        Ja mam ubezpieczenie dentystyczne jako czesc opieki emerytalnej.
        Jesli opiek medyczna jest super to dentystyczna sprobowalem raz i natychmiast sie okazalo ze dostajesz tyle ile za to placisz. Wiec dentystyke robie za wlasne pieniadze. Kosz mmnije wiecej taki w US$ ank w PL w zlotowkach ale ja robie na miejscu z dwoch czy wiecej powodow.. Po piersze jest szybciej. Po drugie jak cos nie tak to natychmiast poprawia a po trzecie staram si epopierac lokalne biznesy
    • kobieta_jesienna Re: trudna sytuacja emeryta 27.10.22, 16:46
      O to nalezy zapytac kaczyńskiego, przeciez on na wszystko ma gotowe lekarstwa. Dziadyga!
      • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 28.10.22, 20:08
        kobieta_jesienna napisała:
        > O to nalezy zapytac kaczyńskiego, przeciez on na wszystko ma gotowe lekarstwa.
        > Dziadyga!

OD LAT odwiedza i czuwa przyjaciółka ZIELARKA
        -LECZYŁA MAMĘ KACZYNSKICH ,więc
        humorki i szeroka wiedza bardzo teraz obfituje
        przedwyborczymi tematami ziółka na zmyslowosc koncentrację itd !

• uoia Re: trudna sytuacja emeryta 28.10.22, 21:41
          marii51 napisała:

> kobieta_jesienna napisała:
          > > O to nalezy zapytac kaczyńskiego, przeciez on na wszystko ma gotowe lekar
          > stwa.
          > > Dziadyga!

> OD LAT odwiedza i czuwa przyjaciółka ZIELARKA
          > -LECZYŁA MAMĘ KACZYNSKICH ,więc
          > humorki i szeroka wiedza bardzo teraz obfituje
          > przedwyborczymi tematami ziółka na zmyslowosc koncentrację itd !

Bardzo interesujace refleksje. A co bedzie po Pis-ie? Jak wyobrazja to sobie Jesienna i Marii?
          • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 29.12.22, 16:27
            Ile wynosi wiek emerytalny na świecie?
            Do tej pory wiek emerytalny w Turcji wynosił 58 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn. Jak pisze money.pl dla porównania, w Norwegii, Szwecji, Danii, Francji, Niemiec, Hiszpanii, Grecji, Włoszech czy Chorwacji pracuje się do 67. roku życia. Podobnie w naszym regionie wiek emerytalny jest wyższy – w Czechach 67 lat, na Słowacji 62, na Węgrzech 65, kraje Batyckie 65. W Polsce, po wygranych wyborach PiS obniżył wiek z powrotem do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet.

jak się zachwycą Turcją to Polki i Polacy też pobiegną na szybsze emerytury... może?

a jak to w TURCJII JEST.... ?Tekst linku
            • engine8t Re: trudna sytuacja emeryta 30.12.22, 01:07
              Ja - mezczyzna, "przeszedlem na emryture" w wieku 60 lat. smile
              • marii51 Re: trudna sytuacja emeryta 03.01.23, 13:21
                engine8t napisał:

> Ja - mezczyzna, "przeszedlem na emryture" w wieku 60 lat. smile

gratulacjesmile
                • marii51 Re emeryci z legotymacją nowoczesną 03.01.23, 13:31
                  ZUS: ELEKTRONICZNA LEGITYMACJA EMERYTA I RENCISTY JUŻ W STYCZNIU
                  W styczniu każdy emeryt lub rencista otrzyma elektroniczną wersję legitymacji ZUS - mLegitymację. Będzie można przechowywać ją na własnym urządzeniu mobilnym, np. telefonie, przy użyciu bezpłatnej aplikacji mObywatel.

Emerytom i rencistom, którzy przed styczniem 2023 r. otrzymali legitymacje w formie plastikowej karty identyfikacyjnej, wydamy automatycznie również legitymację w wersji elektronicznej. Takie osoby będą mogły korzystać z obu wersji dokumentu – i tradycyjnej, i elektronicznej – mówi prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS.

jacy nowoczesni emeryci jestesmy..... ale przecież wielka liczba osob nie posiadają w banku kont
                  -------nadal listonośz lub odbiór na poczcie

Tekst linku
                  • engine8t Re: Re emeryci z legotymacją nowoczesną 03.01.23, 20:39
                    A po co wam te legitymacje? U nas nikt takiej nie daje ani wymaga?
                    Czy w Polsce po osiagnieciu wieku emerytalnego mozna nie byc "emerytem"?
                    I bycie oficjalnie emerytem daje jakies dodatkowe przywileje ktorych sam wiek nie daje?

A to u nas jak ktos nie ma konta w banku to mu wysylaja karte - taka kredytowo/bankowa... tzn mozna jej uzywac tam gdzi przyjmuja kredytowe albo debetowej czy wyciagac kase z bankomatu i co miesiac tam "dosypuja".
                    A ulgi czy przywileje "seniora" ma sie ze wzgledu na wiek a nie ze wzgledu czy sie dostaje emeryture.
                  • pia.ed Emeryci z legitymacją nowoczesną... 05.01.23, 01:10
                    marii51 napisała:

W styczniu każdy emeryt lub rencista otrzyma elektroniczną wersję
                    legitymacji ZUS - mLegitymację. Będzie można przechowywać ją na
                    własnym urządzeniu mobilnym, np. telefonie, przy użyciu bezpłatnej
                    aplikacji mObywatel.

A do każdej elektronicznej legitymacji ZUS dolączone bedzie,
                    też bezpłatne, "urządzeniu mobilne" zwane smartphone... big_grin

• pia.ed Skutek podniesienia wysokości emerytur 19.01.23, 00:48
                      Składka zdrowotna wynosi 9 proc. od kwoty emerytury. Emerytura natomiast ma być podniesiona
                      o wskaźnik 13,8 proc. Jednak już teraz w wielu źródłach pojawiają się prognozowane kwoty składek na ubezpieczenie zdrowotne. 
                      Dla przykładu - przy emeryturach wynoszących 1600 zł brutto, na składkę zdrowotną może
                      być odtrącane około 167 zł. Przy świadczeniu w wysokości 2500 zł, składki zdrowotne
                      wynosiłyby między 250 a 258 zł miesięcznie. Przy 3000 zł brutto natomiast składka
                      może wynosić w okolicach 300-307 zł.

wydarzenia.interia.pl/kraj/news-po-rekordowej-podwyzce-emerytur-seniorzy-beda-musieli-zaplac,nId,6540147
                      • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 19.01.23, 01:11
                        O to Ameryka bije na glowe jesli chodzi o opieke medyczn emerytow.
                        Przy emeryturze $3000 (emerytury sa w zasadzie bez podatku a skladka medyczna sciagnana od emmrytury jest $165, A opieka i koszty medyczne sa nieprownywalne. Nie ma ani czekania ani ograniczen finansowych na nic co lekarz zaleci. Jak lece w inne storny kraju czy swiatat - do Polski tez, to wszystkie nieoczekiwane rzeczy ( przeziebienie np ale i powazna operacja ) sa pokrywane tak jakby to bylo na miejscu wiec nie potrzeba zadnych dodatkowych ubezpieczen.
                        Sa za niektore rzeczy jakies doplaty (w ubieglym roku mialem kolonoskopie z pelna narkoza (zero doplaty) , tomografie ($50) , rezonans)$50, biopsje , kilka wizt u soecjalistow i biore regularnie 2 leki i moje dodatkowe koszty razem za rok nie przekroczyly $250) ale po przekroczeniu $900/rok wszystko dalej jest juz darmowe.
                        • uoia Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 16:03
                          engine8t napisał:

> O to Ameryka bije na glowe jesli chodzi o opieke medyczn emerytow.
                          > Przy emeryturze $3000 (emerytury sa w zasadzie bez podatku a skladka medyczna
                          > sciagnana od emmrytury jest $165, A opieka i koszty medyczne sa nieprownywal
                          > ne. Nie ma ani czekania ani ograniczen finansowych na nic co lekarz zaleci.
                          ...
                          Mam troche inne doswiadczenia i obserwacje. Moze to wynika z roznic prawa miedzy poszczegolnymi stanami.
                          Skladka medyczna, o ktorej piszesz i krora jest odciagana automatycznie dotyczy tylko medicare, ubezpieczenia z Social Security (SS). Jest ona faktycznie niewysoka, ale pokrywa tylko 80% wartosci procedur i to nie wszystkich. Ja mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie 300$, ktore pokrywa pozostale 20%. Z medicare, mozesz korzystac po ukonczeniu 65 roku zycia, jesli przechodzisz na emeryture wczesniej musisz wykupiic prywatne ubezpieczenie, to juz jest koszt okolo 1500$ miesiecznie.
                          Moze si zdarzyc, ze przychodnia specjalistyczna, z ktorej chcesz skorzystac nie respektuje, albo nie jest respektowana przez twoja firme ubezpieczeniowa, mozesz probowac pertraktowac, najczesciej jednak musisz placic, a w takich wypadkach, ceny sa z ksizyca. Nie napisales tez, ze na rzecz przyszlego medicare , przez cale zycie zawodowe placiles, wydzielona z SS, obowiazkowa skladke.
                          Dopoki placisz skladki i powaznie nie zachorujesz wszysko wyglada pieknie. ograniczenia zaczynaja sie zaczniesz miec problemy zdrowotne.
                          • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 20:18
                            Widze ze nie rozumiesz ja ten system pracuje.

Prawda ze skladka jest na Medicare i jest sciagana z SS
                            Nieprawda - tzn czesciow prawda ze pokrywa tylko 80% a to dlatego ze w medicare mamy dwie opcje
                            1 - " original medicare " - program w 100% federalny gdzie rzczywisci pacjent ma pokryte 80% i nie ma pokrytych lekow i jak chce to moze sobie dokupic dodatkowe ubezpieczenie... Zaleta tego jest ze program jest federalny i dostep to opieki jest teoretycznie ww calych stanach. Wada jest to ze pokrywa jedynie 80%, ze ni epokrywa poza teren usa i ze nie pokrywa lekow.

2.
                            • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 21:00
                              www.medicare.gov/basics/get-started-with-medicare/get-more-coverage/your-coverage-options/compare-original-medicare-medicare-advantage

Moze tez ktos zapytac dlaczego jest oplata $100 za emergency (SOR)?
                              Dlatego ze wszystki przychodnie sa czynne do 17:00 a od 17:00 to 21 czy 22:00 sa dyzurujce "urgent care" w systemie - jedne i druge darmowe i nalezy najpierw korzystac z tego a nie czekac do nocy i isc z problemami ktore mozna bylo zlatwic wczesniej albo moga poczekc od jutra na emergency.
                          • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 20:50
                            Z medicare, mozesz korzystac po ukonczeniu 65 roku zycia, jesli przechodzisz na emeryture wczesniej musisz wykupiic prywatne ubezpieczenie, to juz jest koszt okolo 1500$ miesiecznie.

Medicare jest od 65 roku zycia - prawda
                            Koszt prywatnego ubezpieczenis zalezy od tego ile zarabiasz i moze byc $1500 ale i mniej albo i wiecej.
                            Ja - ponewaz przestalem pracowc w wieku lekko ponad 60 lat, wiec do 65 musialem miec prywatne ale placilem ok $265/mies na dwie osoby.
                            Problem byl w druga strone - poniewaz Obamacare nie kontroluje ile "masz" ale ile zarabiasz.. a ze nie pracowalem wiec mozje dochody byly zero. Jesli masz dochody chyba ponize 15% min na przeycie (co jest czy bylo chyba na rodzine ok $22k rocznie to mnie automatycznie wrzucalo na program federalny - MedicAid za chyba $180/rodzine. Ale ze to jest program podobny do Polskiego -czyli "bron mnie panie boze od tego" bo masa ogranczen w dostpei i waclaarzu serwisow , dlugie czekanie i niewielu lekarzy chce miec z tym do czynienia...powod prosty - rzad malo placi czy jak w Pilsce mowia "malo refunduje"
                            A wiec musialem "sztucznie" pokazac zarobki powyzej poziomu ubostwa - i dzieki 401k tak je "dostroilem" ze mialem super ubezpieczenie prywatne za min kosztow.

Niestety czy stety , USA wymaga myslenia i planowania i daje duzo opcji z ktorymi czsami trudno sobie poradzic ale na kazdym kroku sa doradcy darmowi aby pomoc.
                            • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 20:51
                              "Jesli masz dochody chyba ponize 15% min na przezycie"

Powinno byc $150% min.
                              • uoia Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 20.01.23, 21:28
                                Engine, widze, ze rzeczywiscie mamy rozne doswiadczenia. Ja, przestudiowalam dokladnie wszystkie opcje, wybralam to co uwazalam za najlepsze dla mnie. Pamietaj jednak, ze zadna firma ubezpieczeniowa nie jest po to, zeby robic dobrze tobie. Oni musza zarabiac, dlatego ograniczenia sa i beda. Uwazasz, ze swietna opcja jest ubezpieczenie w firmie z zapleczem medycznym, dla mnie jest to opcja najgorsza, jest to konflikt interesow. lekarz i ubezpieczyciel, jako ta sama jednostka, oboje chca zaroboc, tak sie nie da.Jesli ktos ma sam sobie placic, zapferuje zwasze najmniej zaawaneowana i najtansza mozliwosc leczenia.
                                • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 21.01.23, 00:35
                                  Znow nie rozumiesz..
                                  A to ze ot najgorsz opcja to tak mowi ci inni...

Nie wiedz konfliktu. Brak posrednika ktory na tym bardzo duzo zarabia
                                  Lekarz jest tam na etacie w czesci medycznej.
                                  Mam znajomego lekarza ktory pracuje w takim ukladzie i kuzynke ktora pracuje w United Healthcare ubezpieczeniu wiec mam rozeznanie i wiec wiem jak to pracuje.
                                  I w zyciu mialewm chyba wszystkie ubezpiecznia jaki sa w USA wiec moge prownywac. A i moge ciagle wybierac.

A w tej instytucji lekarzowi placi ten co dzial co zarabia - dzial ubezpieczen. No i dzial ubezpieczen ubezpiecza ludzi w zakladach jak kazde inne i ma pieniadze z ubezpieczen prywatnych oraz z Medicare. Medicare placi mniej ale prywatni z pomoca zakladow placa wiecje i ci sobie to spokojnie reguluja.
                                  Lekarz dostaje tyle samo bez wzgledu na to co to za pacjent.
                                  Lekarz "primary" ma ograniczona ilosc pacjentow i ngdy si enie zdzrzylo abym czul ze lekarz ma ograniczony czas dla mnie.
                                  Masz dzila np Kardilogi i tam masz dzisitki lekarzy. Wybioerasz sobie ktorego chcesz aby cie leczyl ale jak masz nagla sprawe i "twoj" nie jest dostepny to zawsze mozesz poprosic o pierwszego dostepnego i podaj odleglosc i masz wizyta natychmiast - c najwyzej bedzie ot pol godziny zamiast 10 minut jazdy..
                                  A to ze kazda instutucj am kliento a firma medyczn czy ubezpieczeniow pacjentow tylko wtedy kiedy beda konkurencyjni... Bo ani pacjenci "prywatnie" ani ci z MEdicare nie sa do nikog przywiazani. Co rok ma opcje zmiany..
                                  Ale okazuje sie Kaiser ma oceny 5 gwiazdek i oni sibie wybieraj kogo chca akogo nie chca ubezpieczac..
                                  A bedac jedna instutucja moge wszytko kotrolowac i tak balansowac aby wszyscy byli zadowoleni. A skoro lekarz sa zadowoleni i pacjenci to nie widze problemu
                                  Kiedy mialem ubezpieczenie Bluecross to jak sie mialo problem to potem z finansmi byla masakra.. I w Bluecross czy im podobnym masz opcje PPO i HMO a majac HMO jerstes pcjentem 3 kategorii i to czujesz i widzisz na kzdym kroku. Kaiser Permnente jest tylko HMO i tm wszyscy sa trtaktowani tak samo bez wzgledu jakie placisz skladki... I to wszytko sprwadzoner i potwierdzone osobiscie.

Poniewaz jest to jedn ainstutucja i jeden system komuterowy to kazdy lekarz ma toj dokladny rekord pod reka a teoj primary nad wszystkim piecze..
                                  Ida cna wizyte i badania - masz wszytko zsynchwonizowane i kazdy wie gdzi jestes.
                                  Np teoretycznie masz wizyte u primary, ten zapisuje leki, badanie krwi i rentgena oraz kieruje na Tomograf i do kardiologa
                                  Rejestrujes sie w recepcji - u lekarz to widza i jak dojdziesz do drzwi to cie juz zapraszja. Zaprasz pielgniarka ktora ci spawadza czy dane sa prawidlow, pyta czy chce sie szczepic bada cosnienie etc,,,, i zaprowadza do jednego z gabinetow. Tam siadsz i czekasz sobi ena lekarza. Przychodzi lekarz i robi, zaleca, zapisuje co trzeba.
                                  Wychodzac od lekarza idziesz znow do pielgniarki a ta ci zamawia tomograf i ustal wizyte u kardiologa. Idziesz potem wiec do badani krwi i tam nic nie robisz - siadasz i czekasz pare minut az sie wyslwietli twoja kolejka,, (reszta wie ze przyjdziesz i gdzi akurat jestes) . Po pobraniu krwi idziesz na rentegena i tam juz w drziwch czeka peielgniarka. Po zakonczeniu idziesz do apteki w tym samym budynku a tam maja juz torebke z towimi lekami. Cala wizyta to mniej niz godzina
                                  Wyniki testow krwi sa tego samego dnia - dostajesz smsa ze sa testy i mozesz je przejrzec on-line. . Za pare dni lekarz pisze ci emial albo dzwoni aby te wyniki przedyskutowac.
                                  Koncza sie leki? Apteka wie ile wydano i ile pownno buc o jak si ekonczy recepta to oni kontaktuja sie z lekarzam aby przedluzyl jak trzeba... tobie wysylaja mail ze czas zamowic nastpen porcje i tylko pyatja czy chce odbrac w aptece czy czekac 2-3 dnia az przysla.
                                  BEdac w Polsc emialem zawal i prcedure w Polskim szpitalu. Zaplacilem gotowka...Po przyjezdzi dzwonie i pytam co robic? Mowia napisz na kartece po angielsku co sie stalo i co ci robili - tyle ile wiesz , dolacz polskie dokumenty szpitalne (ne trzeb tlumaczyc) i rachunek, wloz do koperty i wyslij. Jak bedzimymiec pytani to zdzwonimy ... Za 3 tygodnie dostalem pelny zwrot..
                                  That simple
                                  • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 21.01.23, 00:44
                                    A lekarz primary - zmienialm 2 razy zanim znalazlem Pania Dr ktora jest jak rodzona siostra... Dba jak o brata ale i opierd jak brata...Uczciwa i szczera do bolu. Polecila mi specjalistow tak jakby to robila dla swojego ojca czy meza. A poprzedni byli raczej "cold professional" Zadnych dysyksusji - "ja jestem pan doktor i prosze mnie sluchac" a ja tego nie znosze - ja chce wiedziec co, dlaczego i dlaczego nie i jakie ma inne opcje.
                                  • uoia Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 21.01.23, 16:04
                                    engine8t napisał:

> Znow nie rozumiesz..
                                    > A to ze ot najgorsz opcja to tak mowi ci inni...
                                    >
                                    > Nie wiedz konfliktu. Brak posrednika ktory na tym bardzo duzo zarabia
                                    > Lekarz jest tam na etacie w czesci medycznej.
                                    > Mam znajomego lekarza ktory pracuje w takim ukladzie i kuzynke ktora pracuje w
                                    > United Healthcare ubezpieczeniu wiec mam rozeznanie i wiec wiem jak to pracuje. ...

Uwazasz, ze masz rozeznanie (bo masz znajomego i kuzynke) i opisujesz jak wyglada Twoja wizyta u lekarza. Nie rozni sie ona niczym od wizyt innych pacjentow. Opisywales tez jakie to miales badania , ktore nic Ciebie nie kosztowaly.To wszystko byly badania profilaktyczne, one sa w duzej mierze pokrywane przez fundusze federalne, nie sa kosztowne i taniej jest zapobiegac niz leczyc.
                                    Napisales jednak rowniez, ze "...Nie ma ani czekania ani ograniczen finansowych na nic co lekarz zaleci...", a to jest juz falsz. Lekarz ma duze ograniczenia w zlecaniu. Dopoki leki jakie bierzesz kosztuja klka dolarow, wszystko jest w porzadku, ale jak cena miesiecznej dawki przekroczy kilka tysiecy, zacznie byc pod gorke.Takie osrodki optymalizuja koszty i cierpi na tym (finansowo) pacjent i personel, ktory jast nisko oplacany, nie zauwazyles jaka tam jest rotacja personelu?. Zycie zweryfikuje Twoj optymizm i wiare w amerykanski system ochrony zdrowia. Kazde wybory w stanach sa dowodem na ulomnosc tego systemu. Reformy w ochronie zdrowia sa zawsze jednym z glownych punktow programow wyborczych.
                                    • engine8t Re: Skutek podniesienia wysokości emerytur 21.01.23, 19:20
                                      Wiem jak pracuje system - i ubezpieczen i medyczny "ze zrodel dobrze poinformowanych" oraz wlasnych, rodziny i znajomych doswiadczen.

Wyglada ze Twoj poglad jest mocna zwiazany z podejsciem HMO i Classic Medicare.
                                      wiem doskonale jak one pracuja i jaka jest roznica w podejsciu do pacjenta...
                                      I dlatego uwazam ze wlasnie system zespolony powinien byc przyszloscia opieki medycznej. Nie jest on idealny i musi kontrolowac koszty jak kazdy ale jest o wiele bardziej wygodny dl pacjentow.
                                      W "normalnych" systemach gdzi masz niezalezne ubezpieczeni i niezalezne placowki zdrowtotne - zawsze placisz i do duzo poniewaz kazdy z tym czlonow dba jedynie i kase i zleca mase niepotrzebnych i nie pokrywanych procedur o ktorych ci nie miw a dowiadujesz sie jedynie jak dostaniesz rachunek.

Nie, moje wizyty w ubeglym roku - poza jedna nie byly profilaktyczne..... Nikt ci nie robi profilaktycznie MRI czy CTScn albo biospsji.
                                      Te badani sa bardzo kosztowne - sprawdz sobie..
                                      Nie wiem skad nazywasz i oc nazywasz falszem.. Nie kwestionuje czy i jaie ograniczeni am lekarz. Pisze ci co robia.
                                      Bo jesli masz profilktyczna kolonoskopie to fakt ze co tor bia pod narkoaz gdzi jest potrzebne dodatkowo co najmnije dwie osoby - nazywasz ograniczniem?
                                      A biopsja typowa to po prostu USG i 15 probek "na slepo" w gabinecie lekarza. i dopiero jak znajda problem to wysylaj na dokladniejze badania - MRI. Mnie zas lekarz zrobil najpierw MRI (co trwa ponad godzine i kosztuje $$$$) poniewaz zapytalem czy to nie lepiej aby zrobic MRI - radiolog okresli miesca "podejrzane i wtedy probki bierze sie nie na slepo ale dokladnie widomo gdzi , ile i po co.. Lekarz to skomentowal ze to prawda ze zalecenie - ze wzgldeu na koszty jest aby nie rbic MRI na poczatkue ale skoro chcesz ot nie ma problemu - napisze tylko ze to na zyczenie pacjenta"
                                      Jesli koszt lekow przekoroczy kilka tysiecy to osiagasz max pulap i nic wiecej nie placisz.
                                      Nie wiem co nazywasz cierpieniem pacjenta w takim osrodku gdzie masz wszytko zorganizowane i zoptymalizowane, gdzie pacjenci oceniaj go na 5 gwaizdek (z 5 mozliwych) gdzieleakarze sa zadowolenie a pielgniarki jak wszedzie od czasu do czasu strajkuja ale wracja i za zadowoleni i bardzo mili, nowy szpital z tylko jednosobowymi pokojami wilekosci ok 30m kw..
                                      Mieszkam w okolicy gdzei koszty czegokolwek wiekoszsci ludzi nie ograniczaj i maja oni wybor i dostep do wszystkich opcji a jednak opcja zespolonego systemu bije wszytkie inne ...Alke zal reszta istniej i radzi sobie niezle wiec i one maj racje bytu.
                                      Rotacja personelu jest mala poniewaz lekrzy traktuje sie dobrze i placi im stawki "rynkowe". Lekarz z rodziny pracujacy w tym systemi - w placowce odleglej wiec ne=i mamy z nim zadnyc ukaladow medycznyc) wiem ze zarabia "na etacie" ponad $250k na rok.. i mowi (narzeka) ze wsumie to niewiele wiecje niz placa "nurse practitioner" a ta ma o wiele mnej odpwiedzilanosci...

Widze tych samych lekarzy od 10 lat.. Jedna z kilkudziesieciu (byla leniwa wg mnie a wiec nie zal) ktorych obserwuje zniknela a reszta siedzi .
                                      Jesli zycie nie zweryfikowalo mojego optymizmu to go juz nie zweryfikuje - za pozno smile
                                      Optymizm nie znaczy ze wszytko jest idealne..
                                      System ochrony zdrowia w USA jest jednym z z najlepszych na swiecie a problemy wg mnie sa 2 a moze 3
                                      - problem #1 jest to ze wielu ludzi dobrowolnie rezygnuje z ubezpieczen.
                                      - problem #2 to to ze FARMA rzadzi swiatem medycyny i ona wysokie stymuluje koszty. Lekarze robi to co farma zaleca itd...

Ok jest jeszcze #3 zwiazny z #2 i to to jest to ze zapisuje sie za duzo lekow i robi za duzo niepotrzebnych procedur..

Reforma sluzby zdrowi jest corz wyzej w hirarchi postulatow wybrczych a to tylko dlatego ze ludzi by chcieli miec super ubezpieczenia za darmo i to bez wydawania na ubezpieczenia. I oobiecywanie taniej sluzby sie sprzedaja dobrze jako postula wyborczy.
                                      A to ze pacjent placi wiecej niz powinien jest wlasnie wynikiem tego ze nie ma porozumienia pomiedzy lekarzem i ubez[[eiecznie i kazdy robi co chce a pacjent o kosztach dowiaduje sie po faktach chociaz powinien przed.
                                      Zyje w tym kraju ponad 40 lat i mialem do czynienia z systemami zdrowtnymi w USA, Azji, Europie zachodniej i Polski i nic nie bije naszego - zakladajc ze ma sie ubezpieczenie na miare swoich potrzeb.
                    • marii51 Re: Emeryci z legitymacją nowoczesną... 23.01.23, 21:45
                      i zaczną xię dla kolejnych emerytów podatki
                      więc dodadzą le więcej tez zabioą na zdrowie na pit
                      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/C5nk9kuTURBXy8wZTJmNjc2NS03YjcwLTQ1M2ItYTllNy00YzI0YzE2OWY0ZWMuanBlZ5GTAs0DSM0FWt4AAqEwBaExAQ
          • engine8t Re: trudna sytuacja emeryta 22.05.23, 20:33
            Bedzie tak jak w UK po Brexicie smile
            • marii51 trudna sytuacja emeryt =za prąd ! 03.07.23, 13:31
              i jak zwykle.. co miesiąć oglaszają jak Emetci pięknie wieksze emerytury dostają
              już wiem że to tylko wyborcze punkty może ktoś się nabierze..jak emeryci w Polsce mają ,, supe za obecnej władzy
              widzialam Bajtka tego decydenta o .. nie wazne miał paliwo na wakacje .. 30gr mniej płacimy.. a tu
              nagle po wielu latach płacenia za prąd co dwa miesiące
              zapłaciłam w czerwcu 12 stego 245 zł
              i czytam list na poczcie,że mam 7 lipca znów zapłacić 250 zł

co się stało? czy komus też taką niespodzianke zrobili? przed inflacą 108 najczesciej a po i ,w czasie inflacjii 189 zł co mniej wiecej co 2 miesiąće.. oni tam tak rozliczają ,że nie mogę dosć do prawdy..
              • marii51 Re: trudna sytuacja emeryt =za prąd ! 11.07.23, 08:37
                nie ma to ..,jak w Polsce byc emerytem spełniasz warunki i masz kasę

Świetne dodatki do świadczeń ZUS. www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/%C5%9Bwietne-dodatki-do-%C5%9Bwiadcze%C5%84-zus-tyle-mo%C5%BCesz-dosta%C4%87-emeryci-wniosek-sk%C5%82adaj%C4%85-ju%C5%BC-teraz-lista/ar-AA1dGkj0?ocid=winp1taskbar&cvid=3e2e6a9dc98b4762ec04208c37fcb7a4&ei=5&rc=1#:~:text=Wi%C4%99cej%20dodatk%C3%B3w%20dla,znacznym%20przyp%C5%82ywie%20got%C3%B3wki.
                Tyle możesz dostać! Emeryci wniosek składają już teraz [LISTA]
                • marii51 Re: trudna sytuacja emeryt =za prąd ! 11.07.23, 16:48
                  KTO ODCHODZZI NA EMERYTURĘ TO -
    • kobieta_jesienna Re: trudna sytuacja emeryta 27.10.22, 16:48
      To pytanie do konusa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka