pia.ed
13.08.23, 10:31
Sierpień to w Polsce miesiąc licznych pielgrzymek na Jasną Górę. Co roku odbywa się ich
wtedy ok. 40. Jak wynika z danych Kościoła, bierze w nich w sumie udział ok. 250 tys.
pielgrzymów. Najwięcej gromadzi uroczystość w Częstochowie z okazji Wniebowzięcia
Najświętszej Maryi Panny (15 sierpnia).
"Pielgrzymka to nie tylko umartwianie się i modlitwa"
Dla mnie to synonim najlepszego czasu w roku, najlepszej rozrywki, a chodzę już od pięciu lat
- wyjaśnił 22-letni Janek... Modlitwa jest obecna, niektórzy modlą się z zaangażowaniem,
ale przede wszystkim jest dużo radości, śmiechu. Zawsze idzie dużo młodych ludzi, wygłupiamy się,
cieszymy tym wspólnym czasem - dodał.
"Wiele osób idzie z intencją poznania kogoś wartościowego, dobrego dla siebie"
Duża grupa uczestników pielgrzymek to osoby samotne, bardziej lub mniej wierzące,
które szukają drugich połówek. - Jest taki trend. Wiele osób idzie z intencją poznania
kogoś wartościowego, dobrego dla siebie. I często poznają - powiedział ksiądz Piotr.
Wśród pielgrzymów są osoby, które nie bywają nigdzie poza domem czy pracą.
- Nie chcą poznawać ludzi online, bo się już nieraz rozczarowali. Więc pielgrzymka
jest dla nich najdogodniejszą formą poznawania ludzi i wchodzenia w relacje.
Oczywiście przy naszym błogosławieństwie - stwierdził ze śmiechem.
Duchowny przyznał też, że wie, iż część chodzącej z nim młodzieży traktuje pielgrzymki jako okazję do dobrej imprezy. - I co mam powiedzieć? Wiem, jak jest, ale w sumie to lepiej, że z nami, jak mieliby się włóczyć po mieście, po bramach, barach czy parkach, i wpadać w patologiczne klimaty - ocenił.
Według ks. Piotra w rozmowie o seksie w czasie pielgrzymek należy też wspomnieć o ślubach. Jak podkreślił, "wiele tych znajomości, relacji, poszukiwań miłości kończy się przed ołtarzem". - Po kilku, kilkunastu miesiącach niektórzy przechodzą do nas i proszą o udzielenie sakramentu małżeństwa. Tak że często te nawiązane na pielgrzymkach relacje są długotrwałe i wartościowe - podsumował duchowny.
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,30043548,odchudzanie-pijanstwo-seks-pielgrzymki-to-dla-wielu-przygoda.html#s=BoxOpImg4