Dodaj do ulubionych

BOCIANY byly tu gdzies ...

14.04.07, 11:27
ale ciezko je znalezc w razie potrzeby,
a potrzebe mam kilka razy dziennie ...
bociany.ec.pl/
W tym gniezdzie duzo wiecej sie dzieje, bociek chodzil w nocy naokolo
gniazda, a nie tylko stal bez ruchu jak u Kalinskiego.
Poza tym w tej chwili obraz jest tu DUZO lepszy niz na tym linku Kalinskiego.
www.bociany.kalinski.pl/
A tak w ogole to chce miec oba linki razem, aby moc zagladac do DWOCH
gniazd, kiedy juz tu wejde ...
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 14.04.07, 11:55
      Pia,ja mam wszystkie bociany na pasku,bo wchodzę bardzo często i obserwuję.
      Na forum wchodzę tylko jak chcę coś napisac.
      U Kalinskiego jest dużo jaj,więc bocianica zajmuje się tylko wysiadywaniem,
      natomiast u drugich bocianów jeszcze wczoraj były tylko 2 jajka,to często są
      wietrzone,żeby nie były jeszcze zasiedzone.
      Wczoraj wieczorem Kaliniaki się kochały,to może bedzie jeszcze jedno jajko?

• pia.ed Ile razy sie musza kochac? 14.04.07, 14:16
        Wlasnie o to chcialam sie zapytac!
        Czy do kazdego jajka trzeba osobnego kochania???

A o jakim pasku piszesz? Chyba "Ulubione" czy tak?
        U mnie to kiedys dzialalo, a potem sie zepsulo i nigdy wiecej nie probowalam
        tam wchodzic. Bede musiala sprawdzic ...
        Dziekuje za rade!
        • jaga_22 Re: Ile razy sie musza kochac? 14.04.07, 15:32
          Pia,na ulubionych to mam bardzo dużo adresów podzielonych na
          ważne,kuchnia,zdrowie,ogród itp. Jak sobie wymyślisz tak masz.

Jeżeli chodzi o pasek na górze to np:

- masz adres - www.superexpress.pl ,a chcesz adres inny
          ---------------------------------------------------------------
          Klikasz na koniec adresu i usuwasz go do http// www. i wpisujesz drugi.
          i naciskasz Enter.
          I już masz wpisane na stałe.
          Zeby wejść ponownie w ten adres,wystarczy kliknąć na końcu paska w okienko z
          ptaszkiem i otwiera się okienko z adresem.
          Z kazdym ponownie zapisanym adresem okienko się wydłuża.

• pia.ed nie wiem co to jest "pasek na gorze" 15.04.07, 00:28
            Czy to jest Adres???
            • pia.ed "pasek na gorze" 15.04.07, 00:37
              Ja mam tam adresy, ktore juz kiedys uzywalam. To tam mam wpisac adres
              bocianow Kalinskiego?
              Ale zadnego "ptaszka" obok adresu nie widze! Ja naciskam na taki maly trojkat.
              • pia.ed Czy to sa pojedynacze zdjecia? 15.04.07, 10:11
                Co to jest "przekaz "poklatkowy"??? Mam jave, ale nic zobaczyc nie moge ...
                • kendo Re: Czy to sa pojedynacze zdjecia? 15.04.07, 10:24
                  *pia
                  na bocianach kolinski zawiesil mi sie komp totalnie ,nie zagladam tam wiecej.
                  patrze na inne bez problemu.
                  www.bociany.ec.pl/
                  www.bociany.edu.pl/
                  • kendo Re: Czy to sa pojedynacze zdjecia? 15.04.07, 10:27
                    *pia
                    a nie doszukalas sie wsrod naszych linkow na bociany w Skåne Viby??
                    co roku jest reportarz o nich,jakos missalam gosad
    • grenka1 BOCIANY byly tu gdzies ... 15.04.07, 11:10
      Tu też są:
      bocian.piekary.net/
      • grenka1 Europa 15.04.07, 11:18
        www.bocianyonline.pl/kamery.html
        • jaga_22 Do Pia 15.04.07, 14:13
          Nie mogłam wejśc wcześniej,bo akurat wszyscy w domu .Teraz córka wyszła to
          skorzystałam.
          Dobrze powiedziałaś ,chodzi o adres u góry.Ptaszek to właśnie trójkącik,już
          kiedyś to wyjaśniałysmy.
          Kalińskiego wgrałam u syna ,a u córki nie udało mi się,bo ona ma zainstalowanego
          Firefoxa,a w ogóle to krzyczy na mnie ,że jakieś paskudztwo jej zainstaluję.Fakt
          ,Kaliński nieraz się zawieszał.
          Myślę,że starczy nam tych bocianów.
          • baska123 Re: Do Pia-bociany przez całą dobę. 16.04.07, 00:04
            www.ittv.pl/bociany/aplet/
            Już mają 3 jajka.A jak się kochają.
            • jaga_22 Re: Do Pia-bociany przez całą dobę. 16.04.07, 10:35
              Na bociany.ec.pl/ też sa 3 jajka.
            • baska123 Re: Do Pia-bociany przez całą dobę. 17.04.07, 11:03
              4 jajka. Miłość w bocianim wydaniu. Warto zobaczyć.
              Transmisja strumieniowa-bez zatrzymań i odświeżań.
              www.ittv.pl/bociany/aplet/
    • grenka1 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 16.04.07, 19:56

• grenka1 <a href="http://www.pfalzstorch.de/bilder/live2.html" target="_bla 16.04.07, 19:56
      niestety obraz aktualzuje się co 15 min.
      • grenka1 Re: <a href="<a href="http://www.pfalzstorch.de/bilder" target 16.04.07, 19:57
        ojejku, myślałam, że wyjdzie to na czerwono
        www.pfalzstorch.de/bilder/live2.html
        • pia.ed Kochania nigdy nie widzialam ... 16.04.07, 22:13
          Kendo, patrze wylacznie na polskie bociany ...

Na tym pierwszym linku bocian znow dziobie w gniazdo, tak jak poprzedniej nocy.
          Jest glodny, czy robaki mu sie w gniezdzie zalegly???

U Kalinskiego (ktory nigdy mi sie nie zawieszal) bez zmian:
          bocian jak stal tak i stoi ...
          • jaga_22 Re: A ja widzialam ... 18.04.07, 10:32
            własnie u Kalińskiego ,ale to trwało krótko i pan Bocian sobie po akcie gdzieś
            poleciał.
            • grenka1 Re: A ja widzialam ... 18.04.07, 10:50
              To co chciałabyś, aby się "miętoliły" godzinę tak jak ludzie?
              • jaga_22 Re: A ja widzialam ... 18.04.07, 14:07
                Och,u ludzi to też różnie bywa,przyznasz?
                • grenka1 Tyz prowda !!! 18.04.07, 17:34
                  Bywa i tak: "nasuń się stara, bo Cie bede uzywoł".
                  • pia.ed Ochlodzilo sie! 19.04.07, 11:29
                    Tylko czekam, jak na gniazdo bocianie spadnie snieg!
                    • pia.ed Wlasnie widzialam ... 21.04.07, 17:58
                      ... jak bocianica podniosla sie i obstukiwala dziobem jajka,
                      jest dalej 5 sztuk.
                      Jak czytalam na sasiednim forum, bocian nigdy nie wyrzuca jajek z gniazda,
                      tylko nie nadajace sie do zycia potomstwo.
                      • jaga_22 Re: Wlasnie widzialam ... 23.04.07, 12:02
                        Bociany zPrzygodzic też mają 5 jaj.Włśnie bocianica się podniosła.
                        • jaga_22 Nowe gniazdo bocianie 27.04.07, 12:34
                          www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/199544vatte/263011dziax/727678gniaz/index.jsp?WT.ac=advertise
                          • jaga_22 Re: Nowe gniazdo bocianie 29.04.07, 14:01
                            Na gnieżdzie w Przygodzicach stoją bociany i klekotają.
                            Jest 5 jaj.
                            • pia.ed Skad wiesz ze klekotaja! 29.04.07, 14:24
                              Wlasnie widzialam jak ogladaly jajka ...
                              • jaga_22 Re: Skad wiesz ze klekotaja! 29.04.07, 18:16
                                Bo widziałam jak glówki odginały do tylu i kłapały dziobami.
                                Szkoda,ze nie nic nie słyszymy.
                                • jaga_22 Re: Skad wiesz ze klekotaja! 01.05.07, 07:51
                                  W Przygodzicach bocianica wietrzy jaja,a u Kalinskiego bocian mąż stoi i
                                  poprawia gałązki koło bocianicy siedzącej .
                                  Niektórzy ludzie powinni się uczyc od zwierząt jak dbać o rodzinę i potomstwo.
                                  • pia.ed Noc .............. 01.05.07, 23:20
                                    Czy pan bocian nigdy sie nie kladzie? Przeciez jest wygodne miejsce kolo
                                    bocianicy ...
                                    • jaga_22 Re: Noc .............. 02.05.07, 06:06
                                      Też o tym myślałam,ale nie widziałam nigdy podmiany.Muszę poszperać coś na ten
                                      temat.
                                      • pia.ed Re: Noc .............. podmiana? 02.05.07, 08:34
                                        Mnie nie chodzilo o podmiane, tylko o to, ze niepotrzebnie ten drugi bocian
                                        czy bocianica STOJA, kiedy jest miejsce na polozenie sie!
                                        • ira.mak Re: Noc .............. podmiana? 02.05.07, 23:07
                                          A kto to wie co one tak naprawde maja w zwyczaju?Moze mu nogi scierpły i sobie
                                          prostuje?
                                          • jaga_22 Re: Noc .............. podmiana? 03.05.07, 07:13
                                            Może pilnują się nawzajem,ciekawa sprawa.
                                            Teraz bocianica siedzi na jajach i trochę sie rusza,natomiast on stoi na brzegu
                                            gniazda ,głowę ma wtuloną i stoi nieruchomo ,pewnie spi.Albo odwrotnie,
                                            może na noc się podmieniają.
                                            • jaga_22 Re: Noc .............. podmiana? 03.05.07, 09:23
                                              Wyczytałam,że samica bociana jest trochę mniejsza.
                                              Chyba już się nie dowiemy jak to jest.

Troche o bocianie białym
                                              bocian.polska.pl/multimedia/presentation,Bociania_metryka,id,195644.htm
                                              • pia.ed Re: Noc ..............dziwne! 08.05.07, 01:41
                                                Deszcz leje, u Kalinskiego tylko bocianica w gniezdzie ...
                                                Czyzby sznowny malzonek schronil sie przed deszczem POD gniazdem?
                                                • jaga_22 Re: Noc ..............dziwne! 08.05.07, 12:13
                                                  No... to jeszcze szanownego małżonka nie ma.
                                                  Bocianica policzyła jaja i znów usiadła.
    • georginia.dahlia Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 10.05.07, 20:08
      Niemieckie bociany mają już duże potomstwo. Z pięciu jajek wykluły się cztery piskleta, jedno zostało wyrzucone przez rodzica. Ktoś z obserwatorów gniazda zapisał ten obraz. Pozostałe trzy rosną szybko. W czasie wczorajszego deszczu rodzic pełniący własnie dyżur przy potomstwie ofiarnie ochraniał je przed deszczem, w słoneczne dni ochrania przed słońcem - zawsze stoi tak, żeby na młodzież podał cień. Widziałam kiedyś bociana leżącego w gnieździe, nawet głowę położył /bez poduszki/. Adres bocianów już ktoś z forumowiczów podał. Ja tylko powtórzę:www.pfalzstorch.de i następnie należy kliknąć na Bornheim1
      • jaga_22 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 11.05.07, 15:19
        Oglądam tu i u Kalińskiego,tam też są już bocianki,ale chyba jeszcze nie
        wszystkie.
        Czytałam,że to nieprawda,że bociany wyrzucają młode,tylko,że poprostu
        czasem wypadną.
        • pia.ed Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 11.05.07, 20:26
          A ja czytalam, ze wyrzucaja te ktore nie chca jesc i sa bardzo slabe,
          aby w ten sposob zapewnic lepszy dostep do pokarmu pozostalym.
          Natomiast nigdy nie wyrzucaja zdrowych bociankow ...
          • pia.ed Co to takiego bialego? 12.05.07, 19:22
            www.bociany.kalinski.pl/
            Cos widac przed dziobem bocianicy ... czy to odrzucone jajko???
            • pia.ed Mialam szczescie! 12.05.07, 19:33
              Bocianica podniosla die zeby zrobic kupe, i zobaczylam cztery bocianiatka.
              Juz same potrafia jesc - dziobaly w gniazdo!
              Teraz "to biale" jest przy ogonie bocianícy, pewnie to jajko,
              bo w gniezdzie jajka nie bylo ...

Dyskusja/czat obok gniazda jest o wszystkim, tylko nie o bocianach!
              • pia.ed Jednak 5 bociankow 13.05.07, 12:40
                Dzis przeczytalam w dyskusji, ze jest 5 bociankow!
                Tylko ze to najmlodsze "jest o glowe mniejsze", ale bardzo ruchliwe!
                • pia.ed Okolo 15 maja bedzie klucie sie bociankow 13.05.07, 19:48
                  tych na drugiej kamerce.

Ta druga kamerka jest jakos bardziej ruchliwa niz pierwsza, Kalinskiego.
                  Moze sie na niej wiecej zobaczy!
                  • pia.ed 24 C i matka czysci bocianki ... 14.05.07, 14:16
                    Ten najmlodszy wyglada jak wczesniak i mam nadzieje, ze go te wieksze
                    nie zadepcza ...
                    Nigdy jeszcze nie widzialam, zeby tatus przylecial z zaba!
                    • pia.ed Re: 24 C i matka czysci bocianki ... 14.05.07, 14:18
                      www.bociany.kalinski.pl/
                      Ciekawe czy to on bedzie karmil dzieci, czy tez da matce do przezucia
                      a sam znow odleci?
                      • jaga_22 Re: 24 C i matka czysci bocianki ... 14.05.07, 14:38
                        Piękna rodzinka.Oby wszystkie się wychowały.
                        Mama bocianowa ciągle coś przy nich robi.
                        Pia,widziałaś bociana z żabą?
                        • pia.ed Widzialam "zmiane warty" 14.05.07, 19:34
                          Matka rozdzielala bocianki i czasem deptala po nich(?)a potem przylecial ojciec.
                          Wtedy matka odleciala na polowanie.

W dziobie mial juz podzielona na kawalki zabe, tak sobie wyobrazam,
                          bo potem widzialam jej kawalki w powietrzu!
                          Najpierw bocianki jadly mu z dzioba, a potem nie wiem skad to bral,
                          ale stale wyciagal nowe kawalki!
                          Raz jakby z gardla, a innym razem z gniazda.

To najmniejsze bocianiatko chyba nie przezyje,
                          bo wprawdzie je,
                          ale te duze bocianki stale go dusza, kladac sie na nim.
                          On rozpaczliwie probuje sie wydostac, ale widac mu tylko glowke ...

www.bociany.kalinski.pl/
                          • jaga_22 Re: Widzialam "zmiane warty" 14.05.07, 21:27
                            Deszcz zacina,bocianowa siedzi, bociek stoi ,a wiatr nim kołysze.
                            Czy one nigdy się nie kładą razem? a jak jest bardzo duży wiatr,byłoby mu
                            bezpieczniej gdyby się położył.
                            • pia.ed Re: Widzialam "zmiane warty" 16.05.07, 11:08
                              Ja tez o tym myslalam, byloby cieplej i bezpieczniej!
                              A moze to jakis instynkt pilnowania gniazda, "stania na warcie"?
                              • jaga_22 Re: Widzialam "zmiane warty" 16.05.07, 11:12
                                Ale wpadłam na Ciebie Pia.Widać interesuje nas żywot bacianów.
                                • jaga_22 Re: Widziałam jak jadły 16.05.07, 12:25
                                  wszystkie i to z takim apetytem.
                                  Wyglądają na zdrowe i silne.
                                  • pia.ed Obserwacja ....... 16.05.07, 22:27
                                    Weszlam na kalinskiego zaraz po 21 00 i zaobserwowalam cos,
                                    co tu szczegolowo opisuje:

Przylecial tatus z polowania, ale nic nie przyniosl, natomiast natychmiast
                                    nasr ... na gniazdo.
                                    Podniosla sie matka, pare minut sie poruszala, i znow usiadla.
                                    Tatus pochodzil po gniezdzie, i znow nasr... tym razem niemal na bocianice.
                                    Potem tylko czyscil sobie piorka i szukal robakow w gniezdzie, pewnie byl
                                    glodny. Chcial nawet zjesc te biala tasme, ale mu nie smakowala.

Ciekawe, co???
                                    • pia.ed Re: Obserwacja 2 17.05.07, 02:16
                                      Bocian spi stojac na jednej nodze!
                                      • kendo Re: Obserwacja 2 17.05.07, 09:39
                                        pia,
                                        no widzisz,jacy sa mezczyzni,sre....w swoje gniazdkowink)
                                        pewnie byl na kolacji .
                                        • pia.ed ....w swoje gniazdko;)) 17.05.07, 11:36
                                          Moze ten bocian taki niedouczony, i nie zna przyslowia:

"ZLY TEN PTAK CO SWOJE GNIAZDO KALE ..."

Deszcz, temperatura 9 C u bocianow Kalinskiego....
                                          Gdzie te upaly do 23 C, ktore na dzisiaj zapowiadano w srodkowej
                                          i poludniowej Polsce (w radiowej P1) ?
                                          • pia.ed Co bocian ma na plecach??? 17.05.07, 13:17
                                            Nogi?
                                            www.bociany.kalinski.pl/
                                            • pia.ed 27 kwietnia - napad intruzow na bocianie gniazdo 17.05.07, 17:40
                                              www.ittv.pl/applet/tv/iptv/bociany.php?
                                              link=www.ittv.pl/video/intruz.asx#

Na kamerce widac gotowe do obrony bociany - i napastnikow w oddali ...
                                              Choc podobno jeden z nich usiadl nawet na kamerce.
                                              Dosc dlugi filmik, mozna ogladac na duzym ekranie.

• pia.ed Re: 27 kwietnia - napad intruzow na bocianie gnia 18.05.07, 12:58
                                                Dowiedzialam sie z czatu, ze PAN bocian ma WYSKUBANY ogon.

A ten bocian, ktory DLUGO robil toalete zamiast zajac sie bocianiatkami,to bez
                                                watpienia PANI bocianowa!
                                                Te ostatni scene ogladalam i zastanawialam sie, jak moze tak dlugo dac marznac
                                                maluszkom...
                                                • jaga_22 Re: podpatrzone 18.05.07, 13:28
                                                  No to nieładnie ze stroy bocianowej,że tak brzydko postepuje.
                                                  W tej chwili bocianki zażywają kąpieli powietrznej,a mama się iska.
                                                  • pia.ed Re: podpatrzone 17 30 18.05.07, 17:29
                                                    Teraz bocianica usiadla na gniezdzie, a jeden z bociankow wystawil glowke
                                                    miedzy jej skrzydlami!
                                                    Niedlugo maluchy beda spacerowac po gniezdzie ... A jak one rosna,
                                                    z dnia na dzien!
                                                    www.bociany.kalinski.pl
                                                  • pia.ed Re: podpatrzone 17 30 18.05.07, 17:32
                                                    No, nie! Bocianek usiadl w schronieniu skrzedel matki i przyglada jej sie!
                                                  • pia.ed W Przygodzicach ... 19.05.07, 00:55
                                                    wykluly sie chyba dwa piskleta, bo widac ze leza dwie skorupki ...
                                                  • pia.ed To piate bocianiatko takie slabe... 20.05.07, 10:25
                                                    www.bociany.kalinski.pl/
                                                    Wczoraj widzialam jak matka popychala go kilkakrotnie dziobem, az na koniec
                                                    podnioslo glowke ...
                                                    Dzis cztery bocianiatka schronily sie w cieniu matki, a to piate lezalo na
                                                    sloncu jakby mu bylo zimno.
                                                    Stale widac cztery dzioby jak rzucaja sie na jedzenie, a ten najmniejszy
                                                    bocianek tylko czasem dziobnie w gniazdko.
                                                  • kendo Re: To piate bocianiatko takie slabe... 20.05.07, 10:29
                                                    slabe biedactwo,miejmy nadzieje,ze jakos dojdzie do sil i bedzie jadlo dla
                                                    wzmocnienia.
                                                  • jaga_22 Re: To piate bocianiatko takie slabe... 20.05.07, 10:46
                                                    Szkoda maleństwa.
                                                    W Przygodzicach matka stoi,ale bocianiątka są w jej cieniu i nie mogę zobaczyc
                                                    ile już się wykluło.
                                                  • kendo Re: To piate bocianiatko takie slabe... 20.05.07, 10:57
                                                    *Jago,
                                                    widzialm dwie glowki ruszajace sie,
                                                    wlasnie siedze i podgladam,czy trzecie juz jestsmile
                                                  • jaga_22 Re: To piate bocianiatko takie slabe... 22.05.07, 10:17
                                                    jeszcze jedno gniazdo

www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_pl/199544vatte/263011dziax/727678gniaz/index.jsp?WT.ac=advertise
                                                  • pia.ed Wypluwka ... 22.05.07, 11:26
                                                    Bociany podobnie jak sowy z niestrawionego w żołądku pokarmu formują
                                                    tzw. wypluwkę.
                                                    To podłużne „kluski” złożone głównie z sierści gryzoni, które ptaki wypluwają
                                                    i często można znaleźć je pod gniazdem.

Ale bocianica jest madra! Rozklada skrzydla aby zapewnic malenstwom cien.
                                                  • pia.ed Woda ... 22.05.07, 11:38
                                                    Bocianica poleciala na chwile i przyniosla wody w dziobie i podgardle.
                                                    Widzialam wyraznie strumyki wody ktore lecialy na bocianiatka.
                                                  • kendo Re: Woda ... 22.05.07, 11:47
                                                    opiekunicze sa bociusiowe mamy....
                                                  • jaga_22 Re: Woda ... 22.05.07, 12:13
                                                    Jestem pod wrazeniem,jak bocianowa dba o potomstwo.
                                                    Trzyma skrzydła robiąc cień.
                                                  • pia.ed Cien ... 22.05.07, 15:59
                                                    Ja tez na to zwrocilam uwage.
                                                    Ale teraz chyba "dyzuruje tatus", bo stoi bez rozstawionych skrzydel ...
                                                    Jest 29 C, wiec slonce chyba swieci ???
                                                  • pia.ed Bociany Kalinskiego 23.05.07, 10:36
                                                    Czt mozna z nich zrobic stronke tapete? Chyba nie ...
                                                    A jak sie robi strone tytulowa?

Jeden z malych bociankow wyglada jak kaczor!
                                                    Kiedy inne odpoczywaja, to on stoi, czysci piorka i je owady z gniazda!
                                                    Probuje tez swych skrzydel.

Dalej nie wiem co te bocianki wlasciwie jedza,
                                                    bo dzis widzialam jak bocian przyniosl w dziobie galazki
                                                    ktore polozyl z boku gniazda,
                                                    a potem wsadzil dziob miedzy bocianki, a te natychmiast rzucily sie
                                                    do jedzenia!

Tego malego juz nie odrozniam, musial wydoroslec!

www.bociany.kalinski.pl/
                                                  • jaga_22 Re: Bociany Kalinskiego 23.05.07, 10:47
                                                    Najwazniejsze ,że jest ich 5.
                                                    Jeden hojrak od rana robi sobie toaletę: podskubuje piórka,macha skrzydełkami
                                                    odgina główkę do tyłu,naśladując dorosłych.
                                                    Pia,ja czasem zmieniam tapetę niechcąco,a to znaczy ,że bardzo łatwo o zmianę
                                                    Są specjalne obrazki na tapetę.Mogą być zdjęcia.
                                                    U mnie na tapecie jest mój królik,a na drugim mój kot.
                                                  • jaga_22 Re: Bociany Kalinskiego 23.05.07, 13:58
                                                    Masz tu tapetę bociana.

tapety.polska.pl/katalog/multimedia,Bocian,id,266728,cid,765.htm
                                                  • jaga_22 Re: Bociany Kalinskiego 24.05.07, 12:12
                                                    Zobaczyłam piątego bocianka.Jest dużo mniejszy od pozostałych.
                                                  • pia.ed Re: Bociany Kalinskiego 24.05.07, 13:34
                                                    To chyba BARDZO rzadko zagladasz ...
                                                    Ja siedze zawsze tak dlugo, az go zobacze!
                                                    Jest poszkodowany, bo te dwa duze bocianiatka ktore potrafia stac
                                                    wyjadaja pokarm juz z dzioba rodzicow!!!
                                                  • jaga_22 Re: Bociany Kalinskiego 24.05.07, 13:39
                                                    Zaglądam najmniej z 5 razy.Nie mam szczęscia.Teraz też go nie widzę.
                                                  • jaga_22 Re: Bociany Kalinskiego 25.05.07, 11:04
                                                    Widać ładnie całą piątkę.
                                                    W Przygodzicach trudno dojrzeć,bo bocianica daje im cień,a bocianiątka malutkie.
                                                  • pia.ed Re: Bociany Kalinskiego 25.05.07, 15:18
                                                    Ja czekalam rano 20 minut aby zobaczyc cala piatke ...

Na czacie obok gniazda pisza, ze ten najmniejszy nie podniosl sie nawet
                                                    do jedzenia, taki zmeczony ...
                                                  • pia.ed Re: Bociany Kalinskiego 25.05.07, 19:13
                                                    Znow obserwowalam przez dluzszy czas bociany Kalinskiego.
                                                    Tego malego stale ktores z wiekszych bocianiatek przygniata ....
                                                    Ale widzialam go stojacego! Tylko ze szybko przewraca sie na bok.
                                                    Zauwazylam tez, ze te male cofaja sie na krawedz gniazda kiedy robia kupke!
                                                    Czasami sa niebezpiecznie blisko krawedzi.

W tym drugim gniezdzie akurat dobrze bylo widac, ale nie potrafie ocenic
                                                    ile bociankow sie wyklulo.
                                                    Wyglada na to, ze jeszcze leza 2 jajka, wiec pewnie trzy sie wykluly.
                                                    Transmisja z tego gniazda jest klatkowa i przez to ciagle przeskakiwanie
                                                    nie widac tak dobrze.
                                                  • pia.ed Re: Bociany Kalinskiego 26.05.07, 15:50
                                                    www.bociany.edu.pl/
                                                    Stad mozna wejsc na Ustronie, gdzie slychac dzwieki!
                                                    Tylko ze gniazdo lezy gdzies przy szosie, bo najlepiej slychac tiry.

Jak dotad bocianica tylko wysiaduje jajka, sa 4 sztuki.
                                                    Pod nieruchomym zdjeciem trzeba nacisnac na TRANSMISJA i DZWIEK.
                                                  • pia.ed Sorry, to byly bociany z Ustronia .... 26.05.07, 15:51
                                                    www.bociany.edu.pl/
                                                  • pia.ed bociany z Ustronia .... 26.05.07, 19:30
                                                    www.bocianyonline.pl/kamery.html
                                                    Tu mozna je znalezc!
                                                  • jaga_22 Re: bociany Kalińskiego. 27.05.07, 00:02
                                                    Ale fajny zobaczyłam obrazek.
                                                    Maluchy wszystkie wcinają.Jeden bocian leży koło maluchów,a drugi stoi na
                                                    jednej nodze.
                                                  • pia.ed Zebrane wiadomosci o bocianach 27.05.07, 20:36
                                                    www.bociany.edu.pl/projekt.php?str=4
                                                    Bocian moze nawet zostawic nieodchowane bocianki w gniezdzie, bo instykt lotu
                                                    jest silniejszy od instynktu rodzicielskiego ...
                                                  • jaga_22 Re: Zebrane wiadomosci o bocianach 27.05.07, 23:13
                                                    Nasze bocki chyba zdążą się usamodzielnić i nauczyć fruwać.
                                                    Teraz obydwa bociany stoją na jednej nodze.
                                                  • pia.ed Pocieszajace ... 31.05.07, 17:45
                                                    Ten Ostatek zaczyna przypominac pozostale bocianiatka!
                                                    Dzis podobno matka go specjalnie karmila.

Przed chwila w gniezdzie nie bylo nikogo z rodzicow, a wszystkie bocianiatka
                                                    staly na nozkach!

www.bociany.kalinski.pl/
                                                  • jaga_22 Re: Pocieszajace ... 31.05.07, 19:06
                                                    Nareszcie dzisiaj je zobaczyłam.Wszystkie ładnie wyglądają.
                                                  • pia.ed Smutne 02.06.07, 11:18
                                                    Ten najmlodszy Ostatek rzadko wstaje, trzeba dlugo czekac zeby go zobaczyc.
                                                    Do tego od wczoraj nie moze uzywac drugiej nozki, bo jest chora ...
                                                    Podejrzewa sie, ze ktorys z duzych bociankow polozyl sie na nim
                                                    i uszkodzil mu nozke.
                                                    Ja caly czas obawialam sie, ze ktorys go zadusi, bo sie na niego klada...
                                                  • jaga_22 Re: Smutne 02.06.07, 13:40
                                                    Ojej to okropne,nie mogę wejść ,niknie mi obrazek.
                                                  • pia.ed Re: Smutne 03.06.07, 00:00
                                                    W dzien byla jakas przerwa, pokazywal sie czarny ekran.

Natomiast z Ostatkiem niewesolo ... Z czatu wynika, ze ma problem nie tylko
                                                    z nozka, ale takze problem ze skrzydelkiem.
                                                    Albo go znow przygnietli, albo nie mogac stac na nozce podparl sie
                                                    skrzydelkiem i go uszkodzil.

Ten najwiekszy bocianek przed chwila stal i jadl, choc zbliza sie juz polnoc.
                                                    Potem wycofal sie na brzeg gniazda, zrobil kupke i polozyl sie spac
                                                  • pia.ed Dzis bylam kilkakrotnie na bocianach 04.06.07, 17:46
                                                    Ostatek czasem sie podnosil, ale w tym samym czasie pozostale bocianki
                                                    chodzily po gniezdzie i trzepaly skrzydelkami!

On moze przezyc, ale do Afryki nie ma szans poleciec. Co sie wtedy z nim
                                                    stanie???
                                                    Czy jest mozliwosc, aby przezimowal gdzies w stodole u chlopa?
                                                    Czy pozostawi sie wszystko "okrutnej przyrodzie" ?
                                                  • jaga_22 Re: Dzis bylam kilkakrotnie na bocianach 04.06.07, 21:16
                                                    Trochę o bocianach.

www.bociany.pl/bocian/mity.shtml
                                                    www.bociany.pl/program/opieka.shtml
                                                  • jaga_22 Re: Dzis bylam kilkakrotnie na bocianach 05.06.07, 13:28
                                                    Ale fajnie trafiłam.Bocianowa stoi z brzegu,2 bocianki chodzą dookola i machają
                                                    skrzydłami.
                                                    Wśrodku trójka śpi.
                                                  • jaga_22 Re: Dzis bylam kilkakrotnie na bocianach 05.06.07, 14:24
                                                    Maluchy leżą,ale nie śpią.Przyleciała zmiana .Bociek przyniósł kępę trawy i
                                                    wrzucił na gniazdo. Poleciał drugi.
                                                  • pia.ed Ostatek nie rosnie ... 06.06.07, 11:12
                                                    Jest o polowe mniejszy niz pozostale bocianki.
                                                    Dzis lezal z podniesiona glowka, podczas kiedy pozostale spacerowaly
                                                    po gniezdzie ...
                                                    www.bociany.kalinski.pl/
                                                  • pia.ed Czytam to, co pisza na czacie ... 07.06.07, 17:37
                                                    Podobno Ostatek jest zaplatany w jakis sznurek!
                                                    Niz takiego nie widzialam, ale gdyby nawet, to z tego powodu
                                                    nie powinien tak malo jesc ...
                                                    Inne rzucaja sie na jedzenie, a on lezy odwrocony do jedenia tylem!
                                                    Sa propozycje, aby zwrocic sie do miejscowego proboszcza aby pomogl maluchowi.
                                                    W sobote ci z czatu maja sie zebrac w poblizu gniazda.
                                                    Samo gniazdo jest na prywatnym terenie.
    • kendo Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 07.06.07, 18:01
      ale fajniunie te 2-wa bociusie w Ustroniu
      www.bociany.edu.pl/
      wiecipiety,spod mamy skrzydla glowki wychylaja,a ona je skrzydlem zaslania....
      miala 4szt jaj,trzecie przy wykluwaniu umarlo,
      niwzauwazylam,czy to czwate sie wyleglo?
      • pia.ed Nie ma piatego bocianka??? 08.06.07, 20:36
        Rano jeszcze byl ...
        www.bociany.kalinski.pl/light.php?tmp=5906638
        I czat zamkniety. Czyzby wlasciciel kamerki zdenerwowal sie i zamknal?
        Zbyt duzo pisano o ratowanu Ostatka.
        • pia.ed Ustronie 08.06.07, 20:40
          Byalam w tej chwili na Ustroniu i widzialam, ze jajko jeszcze jest.
          Tylko dlaczego jest tak DUZE zblizenie?

Autor: kendo
          --------------------------------------------------------------------------------
          ale fajniunie te 2-wa bociusie w Ustroniu
          www.bociany.edu.pl/
          wiecipiety,spod mamy skrzydla glowki wychylaja,a ona je skrzydlem zaslania....
          miala 4szt jaj,trzecie przy wykluwaniu umarlo,
          niwzauwazylam,czy to czwate sie wyleglo?
          • jaga_22 Re: Ustronie 08.06.07, 21:01
            Nic nie widzę,tylko kawałek skrzydła.

U Kalińskiego same młode.Dwa stoją,a dwa leżą.
            Ciekawe w jakim stanie jest piąty,co z nim zrobią.
            Szkoda,że nie ma forum.
            • pia.ed Kalinski 08.06.07, 23:01
              Juz pokazal sie chat. Po poludniu porzadkowano gniazdo,
              ale co sie dzieje z Ostatkiem nikt nie wie ...

Te cztery bocianiatka caly czas dziobia w gniazdo i cos jedza!
              Wydaje mi sie, ze widze nogi rodzicow.
              Kamera i swiatlo jest skierowane na bocianiatka.

15:35] kriz: sa! sa!
              [15:35] marwaw: Są
              [15:36] marwaw: Grzebią w gnieździe, wyrzucają sznurki
              [15:37] felixiana: o a kto ta pani z panem Dolatą?
              [15:37] marwaw: Czu to Klekotka ?
              [15:37] kriz: mama Eluna porzadkuje bociankom gniazdko!
              • pia.ed Ostatek nie zyje ... 08.06.07, 23:54

[23:46] Ann: Witam własnie jest nowa wiadomosc na forum ze ostatek umarl..
                • pia.ed Re: Ostatek nie zyje ... 09.06.07, 00:02
                  [23:51] marwaw: Już nie cierpi
                  [23:51] Ann: ech...ja zamarlam ...
                  [23:52] justynaw: strasznie mi przykro
                  [23:52] wega: moze komus ta tragedia da duzo do myslenia i wreszcie zajda tu
                  jakies zmiany...a tym, ktorzy byli od poczatku przeciwni ratowaniu Ostatka
                  zycze , zeby dlugo snil im sie ten biedaczek po nocach
                  [23:53] justynaw: trzeba isc spac
                  [23:54] prezes6937: wega , po co to ?
                  [23:55] wega: po to, zeby wiecej takich tragedii, ktorych mozna unikac, nie
                  bylo !!!
                  [23:55] Tomaszek: Tak mi przykro, dopiero teraz się dowiedziałem...

• tami46 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 09.06.07, 00:08
      Boże,chce mi się płakać.Szkoda maleństwa.
      • jaga_22 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 09.06.07, 06:08
        Szkoda,miałam nadzieje,że się uratuje.
        • jaga_22 Re: BOCIANY byly tu gdzies ... 09.06.07, 09:45
          Nie podoba mi się stan czwartego.Kiedy inne stoją,on leży i ciężko oddycha,
          aż cały tułów chodzi.
          Wczorajsza ingerencja w gnieżdzie,chyba nie wyszła mu na zdrowie.
          • pia.ed Akcja ... czwarty bocianek 09.06.07, 10:59
            Tego czwartego jeszcze nie zdazylam poobserwowac,
            bo caly czas czytam
            i wklejam co wazniejsze z czatu.

[10:41] elżbieta janina: Trochę sobie w nocy popłakałam ale teraz już
            na zimno - ta akcja była bardzo potrzebna i dzięki, ze miał ją kto
            zorganizować. Zal małego ale w tej sytuacji On nie miał szansy i dobrze ze jest
            kamerka w gnieżdzie bo przecież konałby w strasznych męczarniach
            ... a pozostałe małe byłyby zagrożone bo rodzice mieliby trudności z usunięciem
            go!

[10:48] Astorianka: Szkoda Ostatka, ale patrzenie na jego powolną śmierć byłoby
            jeszcze gorsze. A tak to mały nie cierpi, duże mają przynajmneij bardziej
            bezpieczne gniazdo. Wszystkim, którzy brali udział w akcji dziękuję

• pia.ed No to juz wiadomo co sie stalo ... 09.06.07, 12:48
              [12:05] Meri: Ata z tego co bylo napisane na forum wdała się gangrena która
              doszla az do płuc.
              [12:06] Ata: biedactwo się męczyło

[12:08] danuta szcz.: Ata-wszystko masz na forum - ze zdjęciami.

W skrócie - łapka miała zakażenie.Gangrena obejmowała całego.Po prostu nie
              przeżył amputecji.Gdyby się nie udało go wczoraj zdjąć to pewno za 1=2 dni
              byśmy wszyscy szaleli obserwując jego samotną agonię w gnieździe. No i znowu
              klawiatura mokra!
    • pia.ed Ten czwarty ... 10.06.07, 11:03
      Rzeczywiscie cos z nim jest nie w porzadku!
      Trzy bociany stoja, a on lezy i ciezko oddycha ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka