18.09.07, 23:57
Uwaga na radioaktywne grzyby.
wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=9654
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: Grzyby 19.09.07, 20:30
      Pamiętam, że u nas na smardze mówiło sie murchle.Trochę grzybków
      znam.Sama już nie chodzę na grzyby, kupuję na ryneczku.Mam nadzieję,
      że to czysto polskie grzyby nie jakieś z Ukrainy, czy z
      Niemiec.Grenka1, narobiłaś mi smaka na taka zapiekankę z borowików.
      • grenka1 Re: Grzyby 19.09.07, 21:57
        A żebyś Ty wiedziała jaką ja mam ochotę na zalewajkę na grzybkach
        własnoręcznie zbieranych ???
        Normalni chodzi za mną....
        • 52ania Re: Grzyby 20.09.07, 21:14
          Kupilam dzisiaj grzybki, jutro gotuję zalewajkę, będę o Tobie
          pamietac.Obiad o godz 14.00.
          • grenka1 Re: Grzyby 20.09.07, 22:03
            52ania napisała:

            > Kupilam dzisiaj grzybki, jutro gotuję zalewajkę, będę o Tobie
            > pamietac.Obiad o godz 14.00.

            Przyjdę na pewno !!!
            • jaga_22 Re: Grzyby 21.09.07, 11:15
              Aniu,a jak się robi zalewajkę z grzybków.Ile ich musi być?
              Jakie grzybki najlepiej pasują?

              www.bio-forum.pl/messages/2/54520.jpg
              • grenka1 Jaga 21.09.07, 15:29
                Ile na zalewajkę grzybków ?
                Zależy jaka duża rodzina i ile chcesz tej zupy ugotować.
                Najlepsze są takie różne jak:
                opieńki,prawdziwki,podgrzybki,kurki,siwki - po kilka z każdego
                rodzaju, albo same zielone i szare gąski (dobrze wypłukane).
                Czyścisz grzyby, drobno kroisz, zalewasz wodą dodajesz liść laurowy
                i małą całą cebulkę (liść i cebulkę po ugotowaniu wyrzucasz), solisz.
                Gdy grzybki są już pół miękkie dodajesz ziemniaki pokrojone w kostkę
                i gotujesz do miękkości. Następnie dodajesz barszcz biały w butelce
                (tylko nie za dużo), popieprzysz i okrasisz słoninką stopioną z
                cebulką. Można zamiast tłuszczu dodać śmietany, ewentualnie bez
                żadnej okrasy.
                Można też ugotować sam barszcz i do niego ziemniaki na sucho
                okraszone słoninką stopioną z cebulką.
                • jaga_22 Re: Greniu.. 21.09.07, 16:24
                  dzieki.Teraz muszę zapolować na grzybki.
                  Zalewajkę,barszcz,czy żurek to ja znam,tylko nigdy nie jadłam z
                  dodatkiem grzybków.A to mi wybitnie pasuje.
                  • grenka1 Re: Greniu.. 21.09.07, 17:58
                    jaga_22 napisała:

                    > dzieki.Teraz muszę zapolować na grzybki.
                    > Zalewajkę,barszcz,czy żurek to ja znam,tylko nigdy nie jadłam z
                    > dodatkiem grzybków.A to mi wybitnie pasuje.

                    Pamiętaj, im więcej różnych grzybków, tym lepsza zalewajka.
                    Zbieraj nawet siwki - tylko broń Boże nie bierz olszówek i cukrówek.
                    Te ostatnie psują smak zupy.
                    • 52ania Re: zalewajka.. 21.09.07, 19:22
                      Ja robię z prawdziwków, podgrzybków i koźlakow.Grzybki lekko
                      podduszę na maśle z cebulką i dodaje do gotujacych
                      ziemniaków.Reszta, jak u Grenki.
                      • jaga_22 Re: zalewajka.. 21.09.07, 20:28
                        Przyjęłam do wiadomosci,podduszę grzybki z cebulką na masełku.
                        A do zupki to nie trzeba żadnego mięska? nie najedzą się.
                        A...bo to ma być pierwsze danie? a ja robię jednodaniowe.
                        Myślę,że mięsko nie zawadzi,np.kawałek żeberka.
                        • grenka1 Re: zalewajka.. 21.09.07, 23:27
                          jaga_22 napisała:

                          > Przyjęłam do wiadomosci,podduszę grzybki z cebulką na masełku.
                          > A do zupki to nie trzeba żadnego mięska? nie najedzą się.
                          > A...bo to ma być pierwsze danie? a ja robię jednodaniowe.
                          > Myślę,że mięsko nie zawadzi,np.kawałek żeberka.

                          Masełkiem i mięskiem zabijesz cały aromat grzybów.
                          Żeberko możesz udusić osobno i podać z ziemniaczkami na sucho +
                          barszcz na grzybkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka