grenka1 18.09.07, 23:57 Uwaga na radioaktywne grzyby. wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=9654 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
52ania Re: Grzyby 19.09.07, 20:30 Pamiętam, że u nas na smardze mówiło sie murchle.Trochę grzybków znam.Sama już nie chodzę na grzyby, kupuję na ryneczku.Mam nadzieję, że to czysto polskie grzyby nie jakieś z Ukrainy, czy z Niemiec.Grenka1, narobiłaś mi smaka na taka zapiekankę z borowików. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Grzyby 19.09.07, 21:57 A żebyś Ty wiedziała jaką ja mam ochotę na zalewajkę na grzybkach własnoręcznie zbieranych ??? Normalni chodzi za mną.... Odpowiedz Link
52ania Re: Grzyby 20.09.07, 21:14 Kupilam dzisiaj grzybki, jutro gotuję zalewajkę, będę o Tobie pamietac.Obiad o godz 14.00. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Grzyby 20.09.07, 22:03 52ania napisała: > Kupilam dzisiaj grzybki, jutro gotuję zalewajkę, będę o Tobie > pamietac.Obiad o godz 14.00. Przyjdę na pewno !!! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Grzyby 21.09.07, 11:15 Aniu,a jak się robi zalewajkę z grzybków.Ile ich musi być? Jakie grzybki najlepiej pasują? www.bio-forum.pl/messages/2/54520.jpg Odpowiedz Link
grenka1 Jaga 21.09.07, 15:29 Ile na zalewajkę grzybków ? Zależy jaka duża rodzina i ile chcesz tej zupy ugotować. Najlepsze są takie różne jak: opieńki,prawdziwki,podgrzybki,kurki,siwki - po kilka z każdego rodzaju, albo same zielone i szare gąski (dobrze wypłukane). Czyścisz grzyby, drobno kroisz, zalewasz wodą dodajesz liść laurowy i małą całą cebulkę (liść i cebulkę po ugotowaniu wyrzucasz), solisz. Gdy grzybki są już pół miękkie dodajesz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujesz do miękkości. Następnie dodajesz barszcz biały w butelce (tylko nie za dużo), popieprzysz i okrasisz słoninką stopioną z cebulką. Można zamiast tłuszczu dodać śmietany, ewentualnie bez żadnej okrasy. Można też ugotować sam barszcz i do niego ziemniaki na sucho okraszone słoninką stopioną z cebulką. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Greniu.. 21.09.07, 16:24 dzieki.Teraz muszę zapolować na grzybki. Zalewajkę,barszcz,czy żurek to ja znam,tylko nigdy nie jadłam z dodatkiem grzybków.A to mi wybitnie pasuje. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Greniu.. 21.09.07, 17:58 jaga_22 napisała: > dzieki.Teraz muszę zapolować na grzybki. > Zalewajkę,barszcz,czy żurek to ja znam,tylko nigdy nie jadłam z > dodatkiem grzybków.A to mi wybitnie pasuje. Pamiętaj, im więcej różnych grzybków, tym lepsza zalewajka. Zbieraj nawet siwki - tylko broń Boże nie bierz olszówek i cukrówek. Te ostatnie psują smak zupy. Odpowiedz Link
52ania Re: zalewajka.. 21.09.07, 19:22 Ja robię z prawdziwków, podgrzybków i koźlakow.Grzybki lekko podduszę na maśle z cebulką i dodaje do gotujacych ziemniaków.Reszta, jak u Grenki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zalewajka.. 21.09.07, 20:28 Przyjęłam do wiadomosci,podduszę grzybki z cebulką na masełku. A do zupki to nie trzeba żadnego mięska? nie najedzą się. A...bo to ma być pierwsze danie? a ja robię jednodaniowe. Myślę,że mięsko nie zawadzi,np.kawałek żeberka. Odpowiedz Link
grenka1 Re: zalewajka.. 21.09.07, 23:27 jaga_22 napisała: > Przyjęłam do wiadomosci,podduszę grzybki z cebulką na masełku. > A do zupki to nie trzeba żadnego mięska? nie najedzą się. > A...bo to ma być pierwsze danie? a ja robię jednodaniowe. > Myślę,że mięsko nie zawadzi,np.kawałek żeberka. Masełkiem i mięskiem zabijesz cały aromat grzybów. Żeberko możesz udusić osobno i podać z ziemniaczkami na sucho + barszcz na grzybkach. Odpowiedz Link