Dodaj do ulubionych

kwietniowe dzień dobry!

01.04.08, 07:46
"Kwiecień plecień, to przeplata, trochę zimy, trochę lata"- życzę
wszystkim więcej lata tej wiosny. Wstawajcie dziewczyny, bo już
póżno.
Obserwuj wątek
    • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 07:57
      Witajcie słonecznie. Mam nadzieję, że tak pięknie będzie
      przynajmniej do wieczora, bo zaplanowałam poprzedszkolny spacer z
      wnukami.
      • grenka1 Kto to słyszał 01.04.08, 08:21
        Aby tak wcześnie wstawać i krzyczeć !!!
        Aż się biedulka obudziłam, a taki fajny sen miałam.
    • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 08:43
      wszystkiego dobrego na ten nowy miesiąc.
      Warto kontynuować miłe dawne zwyczaje jak prima aprilis.Kto się czubi ,ten się
      lubi.Zgodnie z tym przysłowiem postaraj się zrobić komuś psikusa, a potem śmiej
      się z tego całą duszą .aga
      • genova51 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 09:23
        A u mnie śniegu po kolana i -10 stopni. brrrr

PRIMA APRILIS! Pozdrawiam!
        • genova51 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 09:27
          Oby cały kwiecień był taki słoneczny, jak dzisiejszy dzień.
          W kwietniu odbędą się chrzciny mojego niedawno urodzonego wnusia, a tydzień
          później wesele mojej młodszej córki.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 09:36
            No to moje gratulacje Genova z okazji chrzcin i weseliska.
            Dla mnie kwiecień też się mile kojarzy,bo 12 kwietnia brałam ślub,a po latach
            młodsza córka tego dnia przyszła na świat.
        • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 09:31
          Genova,to gdzie Ty jesteś? Czyżby zima schroniła się u Ciebie?
          Słonko świeci u mnie,ale jakoś tak niewyrażnie wink))))

Genova ! udało Ci się mnie nabrać .
          Właśnie chciałam napisać ,że nikt mnie jeszcze nie oszukał.
          • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 09:57
            U mnie żapowiada się piękny dzień, powietrze takie rześkie, można
            się nim upić.
            Lubię kwiecień, bo jeszcze co najpiękniejsze (w przyrodzie) przed
            nami. No i urodziłam się w kwietniusmile)
            Ps.
            Słyszałam z pewnego źródła, że rozpoczyna się Rządowy Program:
            LAPTOP DLA KAŻDEGO EMERYTA.
            • zajbel Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 11:43
              Jak podają źródła zbliżone do pałacu Perzydent i premier po
              ratyfikacji traktatu umówili sie na piwo.
              • ditai-lutek Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 12:01
                Z tym laptopem, to też żart, a kto nie zauważył, że jest 1-wszy kwiecień to się
                ucieszy!
                • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 13:54
                  smile)))))))
                  • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 18:09
                    Cieplutko było cały dzień.Kupiłam trochę nasion,piekna różę do posadzenia i
                    sadzonkę rokitnika.Za bardzo byłam zmęczona po powrocie takze dzis nic juz nie
                    robiłam.Niedługo mój koniec świata nie bedzie taki sam bo 3 nowych sąsiadów mi
                    sie szykuje a i nas już nagabują o sprzedaż działki ale póki co to mąż nie
                    cierpi tłoku. Aha-ja też jestem kwietniowym bykiem.
                    • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 19:08
                      Mąz w ogrodzie,a ja przy komputerze.No co,odpocząc trzebawink))).W
                      pracy niestety nie dało się skorzystac z internetu(kiedys trzeba
                      popracowacwink))),to trzeba w domu.Pogoda była bardzo ładna.Miałam
                      dzisiaj wnuczkę i córcię znajomej.Wnusia bedzie miała w maju 3
                      lata,a Agatka w kwietniu 6 lat.Po dzisiejszych zabawach widzę,że
                      trochę się dotarły,bo w ubiegłym roku częsciej wydzierały sobie
                      zabawki i jedna drugiej nie chciała ustąpic.Musiałam wynieśc koc do
                      ogrodu,bo damy chciały sie opalac.Po długich negocjacjach
                      przekonałam panienki,że lepiej położyc się na ławeczce.Takich dni
                      życzyłabym sobie wiecej.Miłego wieczoru.Szkoda,ze dzisiaj 1.04,bo
                      laptop by sie przydał.
                    • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 21:10
                      Też mam działkę i brykam po niej jako baransmile. Na razie posadziłam
                      groch, bo usłyszałam: Rzucaj groch w błoto, a będzie jak
                      złoto...Zobaczymysmile
                      • ditai-lutek Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 22:13
                        Ryby życzą Bykom dużo zdrowia, radosnego brykania, humoru, wszystkiego co
                        najlepsze i jeszcze jednej uczciwszej rewaloryzacji.
                        • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 01.04.08, 22:38
                          Baranom, baranom też!smile)
                          • ditai-lutek Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 00:24
                            Proszę Barany o wybaczenie, o Was myślałam (skleroza).
                            • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 07:04
                              Myslałam, że dzisiaj ja pierwsza wszystkich przywitam, ale dita mnie
                              przebiła. Ostatnie dni ciężko pracuję w ogródku. Chcę wykorzystać te
                              kilka dni bez śniegu, bo u nas od południa ma znowu sypać.
                              • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 08:04
                                Obudziłuśmy sie w szarej rzeczywistości. Nici z laptopów, plazmowych
                                telewizorów.... Została nam tylko pogoda ducha.
                              • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 08:10
                                Witam ranne ptaszki.Ja czekam na wnuczkę i przy kawie postanowiłam
                                troche poklikac.U mnie ponuro,chyba będzie padac.Wczoraj,jak nigdy
                                nikt mnie nie oszukał;-(((((Telewizji nie oglądałam,gazety nie
                                czytałam,a strajk MPK był autentyczny,bo autobusy nie
                                jeździły.Miłego dnia.
                                • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 09:00
                                  Witam dziewczęta.Widzę,że ta letnia pora Wam służy.Prawie
                                  wszystkie już powstawały.
                                  Jest bardzo pochmurnie,ale ma nie padać,
                                  aż strach spojrzeć w okno tak ponuro.
                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 09:15
                                    Drogie Dziewczyny! Szukajmy dobrych stron w czym się da, a da sięsmile
                                    W taki pochmurny dzień z radością: poczytam, zrobię kolejną herbatę, albo
                                    pierwszą kawę. Bez żalu, że na dworze tak pięknie, zajmę się obiadem, zrobię
                                    prasowanie z radiem w tle, wyjdę na zakupy i spacer z parasolką, w nowej apaszce
                                    i uśmiechem na twarzy. Może kupię trzy tulipany( nad tym muszę pomyśleć), a
                                    jeszcze gdyby odwiedziły mnie wnuki(niestety nie mam, to dopiero byłby dzieńsmile
                                    Miłego dnia wszystkimsmile))
                                    • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 09:23
                                      Barany, (a przynajmniej jeden) bardzo dziękują za życzeniasmile))))))
                                      • kendo Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 10:54
                                        alesta sie roztrelaly dziewczatkasmile)
                                        to wiosny zasluga prawda??wink

no coz,pada u mnie,ale ogrodowo jestem gotowa,wczoraj spalilam
                                        chaszcze bez ugrilowania jezyka,dokonczylam bolerko,dzis premiere do
                                        bilioteki w nim zrobie,bo ma byc koncert liryczny za darmo,wiec lece
                                        i juzwink)
                                        maja byc rowniez wiesze Szymborskiej.

zycze udanego dnia.
                                        • grenka1 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 11:56
                                          Bee, taka wstętna dziś pogoda, pochmurno.
                                          Dopiero wstałam, tak mi się dobrze spało.
                                          Teraz pora na kawkie (taką delikatniusią z dużą ilością "Inki").
                              • ditai-lutek Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 12:16
                                Tak przy okazji chcę podziękować Dorce za ditę i wyjaśnić skąd to się wzięło.
                                Mam na imię Urszula Edyta, najbliżsi i część przyjaciół od dziecka nazywała mnie
                                Ditą i tak zostało. Gdy jeszcze nie potrafiłam cokolwiek wystukać na komputerze,
                                mój syn na odległość mnie uczył i tak mnie zalogował, od mojego i mojego męża
                                imienia.Imię Urszula używam tylko urzędowo, a przedstawiam się jako Edyta.
                                Pozdrawiam
                                • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 12:49
                                  Anerim miło mi Cię przywitać.Baran
                                  a może Baranice ? smile)))))))))))))
                                  • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 02.04.08, 20:36
                                    Lepiej chyba zostawić w takiej formie jak jest-bo z baranic zrodzą sie owce a
                                    ja zostanę jako zodiakalny byk ojej-chyba krową?Straszyli opadami a u mnie było
                                    całkiem znosnie,nawet słońce wyglądało.Posadziłam piękną różę i rokitnik.Pilnie
                                    potrzebuję krasnoludków (do roboty).
                                    • grenka1 Praca, a robota ... 02.04.08, 20:55
                                      iryska2604 napisała:

>Posadziłam piękną różę i rokitnik.Pilnie potrzebuję krasnoludków
                                      >cryingdo roboty).

To mąż już nie daje rady, że szukasz krasnoludków do roboty?
                                      Chyba wiesz czym się różni praca od roboty?
                                      • anerim Re: Praca, a robota ... 02.04.08, 22:30
                                        Jaga, coś o baranicach śpiewali Skaldowiesmile)), ale mnie tam wszystko jednosmile)
                                        Najważniejsze, że wiosna tuż tuż i posadziłam dzisiaj cebulę, posiałam marchew,
                                        pietruszkę i szpinak, jak ja lubię szpinak!
                                        • grenka1 Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 00:12
                                          Witajcie w czwartkowy poranek !!!
                                          Co !!! Jeszcze śpicie ???
                                          Dziś ma być znacznie chłodniej niż wczoraj.
                                          Nie cieszcie się tak bardzo tą wiosną, bo będą jeszcze przymrozki.
                                          • dorka556 Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 06:21
                                            Ktoś mi tu próbuje zepsuć humor od świtu (nocy) a ja i tak cieszę się wiosną. Z dwóch stron ogrodu mam las, tam jeszcze śnieg leży, ale bliżej domu trawka się zieleni, przebiśniegi i krokusy kwitną, narcyze mają pąki. Jest pięknie a przymrozki mogą u mnie być nawet w czerwcu... i co z tego.
                                            • dede43 Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 08:19
                                              smile))
                                            • anerim Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 08:49
                                              Dorka napisała...z dwóch stron ogrodu mam las...szczęściara, też bym
                                              tak chciała. Mam z jednej strony lipę na trawniku i to jest moja
                                              namiastka lasu, uwielbiam moją lipęsmile Niedługo się obudzi.
                                            • grenka1 Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 09:33
                                              dorka556 napisała:

> Z dwóch stron ogrodu mam las,

A ja mam widok z okna na resztki lasu zaadaptowanego na park.

>Jest pięknie a przymrozki mogą u mnie być nawet w czerwcu... i co z
                                              >tego.

A to z tego, że jeżeli przymrozki będą w czerwcu, to krajowe owoce
                                              będziemy jedli tylko od święta, jak kiedyś pomarańcze, bo po prostu
                                              nie będzie nas na nie stać.
                                              • aga-kosa Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 09:55
                                                dzień dobry
                                                między praca a robotą jest taka różnica ,że do pracy zdejmujemy marynarkę a do
                                                roboty spodnie./ dlaczego ? odpowiem wieczorem jeśli nikt na to nie wpadnie/
                                                Od 20.52 Księżyc jest w znaku ryb.W tych dniach zrób coś dobrego dla swoich
                                                stóp, na przykład ciepłą kąpiel.Relaksuj się dziesięć minut ,trzymając stopy
                                                zanurzone do kostek w kąpieli rumiankowej. Następnie delikatnie masuj stopy
                                                olejkiem, zaczynając od palców. Myślę ,że w taki pochmurny dzień powinnyśmy być
                                                dla siebie dobre . aga
                                                • grenka1 Agusiu 03.04.08, 10:22
                                                  Masz świętą rację z tą różnicą między pracą, a robotą.
                                              • dorka556 Re: Praca, a robota ... 03.04.08, 10:28
                                                Oj grenka, grenka, gdybyś dokładnie przeczytała, to wyrażnie napisałam o przymrozkach w czerwcu "u mnie". U mnie wtedy jeszcze drzewa nie kwitną a w ogóle nikt tu nie sadzi owocowych tylko same iglaki. Ja jednak wyłamałam się i na jesieni posadziłam 2 śliwki (dla ozdoby). Zobaczę, czy coś z tego wyjdzie.
                                                • jaga_22 Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 11:46
                                                  Witajcie.Troszkę słoneczko przyświeca ,ale chłodno.
                                                  Mnie dzisiaj całkiem połamało i wreszcie musiałam wziąć lek przeciwból.
                                                  Do bólu kręgosłupa od wczoraj doszedł ból kolana,jakbym miała przetrącone.Muszę
                                                  wrócić do mojej glukozaminy,bo zrobiłam sobie
                                                  m-ną przerwę.
                                                  • aga-kosa Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 13:01
                                                    Jago - ludowe sposoby na kręgosłup: 0.5 kg gęsiego tłuszczu stopić na smalec
                                                    ,odcedzić dodać jedno opakowanie rycyny z apteki ,wymieszać.
                                                    Smarować przez 30 wieczorów / ubierać na siebie bawełnę ,którą da się wyprać/
                                                    Mijają nawet zastarzałe schorzenia . Wypraktykowałam na sobie/.
                                                    < Na kolana tylko znam metodę -nie musiałam jeszcze sprawdzać-Normalnym
                                                    twarogiem ze sklepu nabiałowego obłożyć kolano na noc i owinąć to najpierw
                                                    lnianą ścierką a potem folią.
                                                    Przepisy mam od znachora z okolic Drezdenka .aga
                                                  • jaga_22 Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 13:32
                                                    Kochana Aguniu cosik jestem niedowiarkiem.
                                                    Powiedz co może pomóc gęsi smalec z rycyną na zwyrodnienia i przewężenia
                                                    kręgów,albo na osteofity które mnie kłują w nerwy.
                                                    -Jak dostanę gąskę,to mogę spróbować tej receptury,a co mi tam.Z kolanem sobie
                                                    poradzę.
                                                    Aga dziękuję Ci za fajne porady,bo przynajmniej nikomu nie zaszkodzą,
                                                    a próbowac warto.

• iryska2604 Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 16:46
                                                    Ja też mam wkoło las,nawet na mojej łące rosna sobie takie małe sadzonki dębów
                                                    i sosen.Trochę jeszcze dosadziliśmy.Posadziłam sobie 2 jabłonki,maz posadził
                                                    gruszkę ,brzoskwinię i wiśnie.Brzoskwinia juz owocuje.Aga-po tym gęsim smalcu
                                                    czułabym sie jak frytka.Mam dyskopatię i 3 wypukliny i na to żadna masc nie
                                                    pomoże.Cwiczę metodą Mc Kenzie.
                                                  • 52ania Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 17:47
                                                    U mnie dzisiaj nawet świeci słoneczko,a rano padał deszcz.Nic mi się nie chce
                                                    robić,chodzę jakaś taka senna.Chyba po powrocie do domu namoczę sobie te nogi i
                                                    trochę popracuję nad pietami.Miłego wieczoru.
                                                  • aga-kosa Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 18:32
                                                    na jakiej zasadzie to działa nie potrafię wytłumaczyć ale działa . Bół np w
                                                    kolanie lub kostce ustępuje po pięciu minutach. Tylko znachor mówił ,że należy
                                                    smarować przez miesiąc,
                                                    Nie każdy z nas wie jak to jest, że samolot lata , ale lata .
                                                    <<W sprawie bólu:
                                                    <Poszła kobieta do dentysty z zębem do plombowania. Usiadła na fotelu i kiedy
                                                    stomatolog wziął wiertło do ręki ,ona go złapała za przyrodzenie.
                                                    <Czy pani wie za co mnie pani trzyma ?
                                                    Wiem .
                                                    <ale mnie to będzie bolało..
                                                    <W pańskim interesie jest żeby ani pana ,ani mnie nie bolało...aga
                                                  • grenka1 Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 19:32
                                                    aga-kosa napisała:

> na jakiej zasadzie to działa nie potrafię wytłumaczyć ale
                                                    działa . Bół np w
                                                    > kolanie lub kostce ustępuje po pięciu minutach. Tylko znachor
                                                    >mówił ,że należy smarować przez miesiąc,

Skoro ból ustępuje po 5 minutach, to po kiego grzyba smarować
                                                    miesiąc ?
                                                  • aga-kosa Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 03.04.08, 21:13
                                                    żeby minęło na stałe. mnie nie bolało co najmniej przez trzy lata. Ubiegłej
                                                    jesieni powtórzyłam mam święty spokój. Nawet na dawno złamanym nadgarstku nie
                                                    odczuwam bólu.
                                                    Tłuszcz z gęsi kupuję w drobiarskim sklepie po 5.40 za kg. rycyna kosztuje 3 zł
                                                    Facet z pod Częstochowy ogłasza się czasem w gazecie , -dzwoniłam kiedyś do
                                                    niego - i on bierze za 200 g . słoiczek / nazywa to balsamem/ 40 zł i nie
                                                    przesyła / za zaliczeniem pocztowym / mniej niż 2 słoiki Podaję recepturę za
                                                    którą znachorowi musiałam postawić 0.5 l. Całe szczęście ,że nie musiałam z nim
                                                    wypić .
                                                    Ten znachor to jeden z ciekawych człowieczków na mojej drodze przed siebie aga
                                                  • dorka556 Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 04.04.08, 07:25
                                                    Aga proszę podaj proporcje. Tak mnie kręgosłup boli, ze posmarowałabym nawet g...,gdybym wiedziała, że przestanie boleć. Może uda mi się kupić gdzieś gęsi smalec. Końską maścią już smarowałam (bez skutku), jedynie naproxen co nieco pomógł.
                                                  • aga-kosa Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 04.04.08, 08:52
                                                    Dorko. 0.5 kg tłuszczu - stopić
                                                    <jedno opakowanie apteczne oleju rycynowego - wymieszać.
                                                    < zostawić sobie w pudełku po jakimś kremie ,resztę wstawić do lodówki i
                                                    wyjmować jak Ci się w pudełeczku skończy. / tego używanego nie wstawiaj do
                                                    zimnego ,bo potem nieprzyjemnie zimno na skórze/ aga
                                                  • dorka556 Re: Kwietniowe dzień dobry :-))))) 04.04.08, 11:40
                                                    Dzięki Aguś, idę szukać tłuszczu. Jak nie znajdę, to może jakąś gąskę spotkam. Chociaż tutaj tylko "łowiecki się pasom".
    • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 08:22
      Witajcie słonecznie, choć wcale nie jestem pewna, czy na dworze też
      będzie słonecznie. Narazie słoneczko probuje sie przebić.
      • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 08:50
        Witajcie.Dorka mnie ubawiła,ale taka jest prawda,jak boli kręgosłup,człowiek
        różności się chwyta.Jak czytam,że ktoś sobie
        poszedł spacerkiem ileś tam km.,to mnie zazdrośc zżera.
        Pogoda jest do d...y,ale ja mam od rana dobry humor i niczym nie
        poparty.Aż się zastanawiam,czy u mnie w porządku z głową.
        • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 17:26
          Aga,jak pójdę do stomatologa to opowiem mu Twój kawał,bo za przyrodzenie nie
          odważę się złapaćwink)))).U mnie dzisiaj chmurki na niebie,ale na spacerze
          byłam.Teraz siedzę w pracy i korzystam z czasu wolnego.Życzę miłego wieczoru.
          • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 20:36
            Jaga-swego czasu znalazłam ci adres przychodni gdzie leczą metoda Mc
            Kenzie-obiecałas pójśc bo ponoć to niedaleko od ciebie i co???Dlaczego nie
            spróbujesz?Nie mam powodu aby zmyslać ale ja naprawdę nie byłam w stanie sie
            ruszać ani stanac na nogi(pamiętacie kiedy) i bez jednego zastrzyku z tego
            wyszłam.A przynajmniej ci powiedzą co i jak.Dorka -i ty tez poszukaj u
            siebie.Zresztą ja ci poszukam.U nas zielono i wiosna w pełni.
            • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 21:02
              Ja już znalazłam, niestety główny spec od McKenziego wyjechał na szkolenie. Ortopeda po obejrzeniu zdjęć i RM zalecił mi ćwiczenia izometryczne i fizjoterapię, poza tym kołnierz, gorset, ortezę (na kolano) i wystawił wniosek na endoprotezę.
              A ja wczoraj byłam na Kalatówkach, dzisiaj zgrabiłam kawał ogrodu, obcięłam kilkanaście metrów żywopłotu, jutro idę do Dol.Chochołowskiej zobaczyć czy już kwitną krokusy. Żeby zrobić najprostsze zakupy robię 8 km, w tym połowę pod górę. Wg lekarzy, to dziw, że w ogóle sie ruszam. Ale się rozpisałam...
              • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 09:43
                Dorko, chylę czoła! Jaką dzielną jesteś kobietą! Chyba góry
                powodują, że człowiek jest silniejszy niż np. w dolinach, czy nad
                wodamismile Krokusy w Dolinie Chochołowskiej, ech...
                • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 11:36
                  Witajcie.Dzień pochmurny.Dzwonił właśnie syn ,że przyjadą
                  w odwiedziny,mieszkają na Żoliborzu.
                  Bardzo lubię takie odwiedziny kilkugodzinne.
            • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 04.04.08, 21:21
              Irenko,myślisz,że ja zapomniałam ? nie potrafię uwierzyć,że to coś mi pomoże,
              już wolę poszukać smalcu z gęsi.U Ciebie jest inne schorzenie,a u mnie nerwy są
              drażnione przez wyrośla,które są po bokach i tylnej części kregosłupa,a operacja
              jest niebezpieczna
              właśnie przez tą bliskość.

• dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 08:31
      Witajcie słonecznie. Dziś nic mnie nie boli, czy to znaczy,
      że .......
      • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 08:46
        witam w słoneczny poranek.
        Dorka jak typowa kobieta , jak się nie narobi - to chora ?Od 0,20 Księżyc w
        znaku barana
        Przy bólach głowy, które nasilają się w dniach barana, pomaga następujące ćwiczenie:
        Przez pięć minut oddychaj na zmianę prawą i lewą dziurką od nosa.
        Za każdym razem zatykaj drugą dziurkę.słoneczny poranek .
        /cały czas piszę o zatykaniu dziurek w nosie/ aga
        • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 13:35
          Dede43,wspaniale, żyjesz i nic Cię nie boli,to chyba ta wiosna tak
          podziałała.Jestem w pracy i od czasu do czasu coś poklikam.Na dworze ładna
          pogoda,ale teraz trochę się zachmurzyło.Życze wszystkim słoneczka.
          • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 05.04.08, 20:45
            Dorka-chyle czoło,jestes niesamowita.Nie wiem czy byłoby mnie stać na takie
            samozaparcie .Ze wstydu zakopię sie pod ziemię-ja zakupy robię jadac po nie
            samochodem a do najblizszego sklepu mam tak ok.1,5 km a może nawet nie ale to
            zwaliłam na męza.Pod góre to nawet nie wiem czy bym doszła.
      • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 06.04.08, 07:55
        Witajcie w miedzielę. Czy już pijecie kawusię?
        • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 06.04.08, 08:11
          Jestem już po porannej kawce. Niebo się przeciera, zapowiada się ładna pogoda.Wybieram się z kumpelą na Gubałówkę, popstrykać parę zdjęć. Jak się udadzą, to dam link na Picaso.
          Rzeczywiście, żeby jako tako funkcjonować, cały czas muszę się ruszać. Ja jak ten koń, nie mogę się "zastać". Za to podziwiam Was, że po godz. 0.00 piszecie, ja o tej porze przewracam się na drugi bok. Pozdrawiam sowy (skowronki też).
          • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 06.04.08, 09:39
            Siemanko !
            Ja nie widzę u siebie ładnej pogody,rano była mgła.
            Słychać ptaszki jak swiergolą,to juz coś
            Mnie się pokręciło ze spaniem.Jeszcze niedawno usypiałam nawet na
            "szkle",a teraz mogłabym siedzieć do rana.
            • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 06.04.08, 14:59
              Za oknem szaro i smętnie- i pokropuje z lekka.Taka senna niedziela....
              • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 06.04.08, 17:08
                U mnie slonecznie,ale wieje zimny wiaterek.Odpoczywam po niedzielnym
                obiedzie.Mąz śpi,ale jak wstanie pójdziemy na długi spacer.Życzę
                miłego popołudnia.
    • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 06:48
      Witam wiosennie.
      picasaweb.google.pl/czajki6/2008_04_06ZakopaneKrokusy/photo#s5186354166094398322
      • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 08:23
        Jakie piękne widoczki, zawsze chciałam zobaczyć krokusy w takich
        ilościach na żywo, ale zostawiam sobie na kiedyś...
        • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 08:35
          Ale piękna niebieska łąka,coś pięknego dla oczu.
          Rano była duża mgła,teraz ledwo,ledwo przebija się słoneczko.
      • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 08:56
        Cudności , kopara nam opadła.
        Witam w mglisty poranek. Pogoda doskonała na cerę . Nawilża od zewnątrz. Nie
        mówiąc o tym ,że jeśli chłodno to i sąsiadka nie ma czasu przyglądać się mojemu
        makijażowi . Uśmiechy aga
    • basia328 Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 09:11
      Mnie obudziła dziś gesta mgla.Teraz sie przeciera i chyba bedzie
      ladnie.jak na 'polska Syberię nawet dośc ciepło.A mialo wg. prognozy
      lać od rana.Pozdrawiam i życze dobrego nastroju przez cały dzień!!!
      • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 17:38
        Dorka,takie krokusy mam w ogrodzie,ale na takiej hali piękniej wyglądają.Jest
        ich dużo w jednym miejscy,taki kobierzec.Widzę,że wycieczka się udaławink))).U
        mnie pada deszcz.Byłam z Magdą na spacerze,podziwiałyśmy kwitnące
        forsycje,mirabelki i dzikie wiśnie.Wiosna,to najpiękniejsza pora roku.Miłego
        popołudnia.
        • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 07.04.08, 22:19
          Od rana lało,po południu śnieg padał,teraz wieje...U nas zawsze było
          najcieplej,taki region a tu proszę!Dorka,piekne kwiatki ci rosna i to bez
          wysiłku.Miałam parę krokusów w ogrodzie i nie wiem gdzie sie podziały.Czyzby
          nornice albo jakas inna gadzina mi je skasowała?
    • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 08:41
      Witajcie wiosennie. Dzis nie leje to i chetniej siadam do kompa.
      Wczoraj zupełnie nie miałam natchnienia.
      • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 10:05
        Zimno i deszczowo.Wczoraj dopadła mnie bezsenność,usnęłam dopiero
        o 2-ej.
        Gołębie uparły się,aby na mniejszym balkonie założyć sobie gniazdo pod
        winogronem.To już trzecie jajko wyrzucam.Postawiłam wiaderko na
        pojemniku,to i tak złożyła obok.
        • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 10:40
          dawne kultury widziały w ptakach wysłańców bogów i bogiń.Ptaki uważano za
          wcielenie wszelkiej mądrości.Marynarze dzięki nim znajdowali drogę do dimu.
          Wróżenie Z ptaków jest pasjonującą i zdrową formą przepowiadania
          przyszłości.Zadaj pytanie i zwróć oczy ku niebu ,jeśli ptaki przelecą nad tobą w
          zasięgu twojego wzroku z prawa na lewo znak pomyślny... Ptaki lecące do ciebie
          też pomyślność.
          GOŁŁĄB-Wysoce pomyślna wróżba.Zapowiada spokój ,miłość i szczęście . aga
          • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 17:45
            Jaga,nie przepędzaj gołębiwink)))).Aga-kosa,będę sobie wróżyć.U mnie wietrznie i
            zimno.Miłego popołudnia.
            • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 21:29
              Gołąbki są fajne ale cały balkon będzie obfajdany.Dość zimno dzisiaj-tęsknię za
              ciepełkiem.
              • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 08.04.08, 21:44
                Aniu... nie mogę pozwolić aby wylęgły się na balkonie.
                Już raz tak zrobiłam w poprzednim miejscu zamieszkania,ale nie miałam
                wyjścia.Kiedy wyszłam na balkon wczesną wiosną gołębica już siedziała na
                jajach,a jedno się wykluło.Co miałam robić? jeszcze je dokarmiałam
                potem.Za nic potem nie można było się ich pozbyć.Kiedy już wyfrunęły,
                mąż zrobił siatkę,a i tak potrafiły się przedrzeć.
                Dzisiaj gołebica wiele razy siadała na balkonie,ale mnie widziała,bo siedzę tuż
                i też dopiero odlatywała jak machałam rękoma.
                • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 09.04.08, 09:30
                  A co to???!!! Dziewczyny zastrajkowały czy co? żywego ducha.
                  Grenki nie ma od kilku dni,czyżby znów coś zmajstrowała z komputerem.
                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 09.04.08, 09:47
                    Nieprzespana noc, potem nad ranem męczące sny. Chyba nie lubię nocy!
                    A za oknem 6 stopni, posadzę po obiedzie bratki , bo wczoraj
                    kupiłam. Jedna malutka doniczkę wstawiam do ładnej misy i pieknie
                    kwitnie taki bratek w domu na parapecie. Miłego dniasmile
                    • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 09.04.08, 10:38
                      to dobry dzień na sadzenie kwiatów. Księżyc jest w znaku bliźniąt a to znak
                      powietrza.
                      Astrolog na dzisiaj proponuje do diety włączyć kalafiora, wzmacnia system
                      odpornościowy.
                      Jest ładnie ,pachnie wiosną ,chce się być na świeżym powietrzu . Wieczorem
                      wypiszę ptaki ,które znaczą coś w naszym życiu.
                      • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 09.04.08, 21:19
                        obiecałam ,ze wieczorem wpiszę o ptakach , które jest dobrze zobaczyć w swoim
                        otoczeniu.
                        Ten rodzaj wróżenia nazywa się ornitomancją , praktykujący ją kapłani augurowie
                        dzielili ptaki na zwiastujące dobre lub złe wieści.
                        Jest tego b. dużo ale ja tylko w skrócie : Bocian pomyślny, przyszłość z
                        przewaga dobrych dni , być może narodziny ./ Czapla niepomyślny Trudna
                        passa/Drozd pomyślny -Harmonia życia rodzinnego,gołąb -wysoce pomyslna ,spokój
                        miłość ,szczęście/ Jaskółka poz. miłość, i powodzenie /Kaczka b, pomyślna ,twój
                        związek będzie trwały /kos pomyślna ,adwa to pełnia szczęścia
                        Więcej w następne dni jeśli to Was bawi . A od jutra za pierze i na powietrze
                        świeże ,wyglądać kaczek lub kosa aga
                        • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 09.04.08, 21:44
                          Aga,a co z wróbelkiem?U mnie dzisiaj była piekna pogoda.Prawie cały
                          dzien spedziłam na swiezym powietrzu,do południa z Magdą w ogrodzie
                          i na dlugim spacerze,po południu marsz na uczelnię.W powrotnej
                          drodze z UTW podziwiałam odremontowane podjasnogórskie parki.Tak
                          sobie myślę,co to za moda z tą kostką granitową?Przedtem były alejki
                          asfaltowe i bardzo fajnie sie spacerowało.Teraz nie ma co wybierac
                          się w szpilkach i w butach z cienką podweszwą.Poza tym jest wszystko
                          ładne,bo nowe.Pięknie kwitną krokusy i ptaki śpiewają.Spokojnej
                          nocy.
                          • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 09:06
                            Aga,prócz gołębi,które widzę codziennie i kaczek ,kiedy pójdę do parku,to raczej
                            nic więcej nie zobaczę,a..i jeszcze sroki.
                            Pogoda zapłakana,miało być ładnie od wtorku,ale u mnie jest coraz
                            bardziej deszczowo.
                            • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 09:14
                              Słoneczko już przebija przez poranną mgiełkę, może będzie ładny
                              dzień?
                              • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 09:26
                                leje ,tak jak by ktoś między niebem a ziemią durszlak postawił ?Zach,
                                Wielkopolska /
                                Na utrzymujące sie bóle rąk pomagają okrężne ruchy ramionami do przodu i do
                                tyłu, które rozluźniają napięte mięśnie.
                                Poza tym warto odpowiedzieć sobie na pytanie: czy nie obarczyłam się
                                niepotrzebnymi ciężarami.
                                WRÓBEL- pojawienie się tego niepozornego ,pospolitego ptaszka podczas "wróżenia"
                                zapowiada spokój w domu.Pomyślny omen.
                                Sroka -napiszę wieczorem aga
                                • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 10:47
                                  U mnie cieplutko, słoneczko, 14 stopni w cieniu. Wszystkim życzę takiej pogody.
                                  Aga, a co z kraczącymi wronami? Zawsze uważałam, że przynoszą pecha. Nawet się
                                  mówi "wykrakałaś".
                                  • kendo Re: dzień dobry! z mowa ptasia 10.04.08, 10:57
                                    a co to za symbole ptasie??
                                    u mnie od poczatku wybudowania chalupki sroki sobie buduja gniazdo
                                    na drzewach,
                                    od paru lat golabki w sasiedztwie sie zadomowily,
                                    szpaczki u sasiada pod dachowka co roku gniazdko maja,
                                    wroble u nastepnego sasiada pod dachem.

zycze sloneczka,bo u mnie mgliscie,az bialosad
                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 11:07
                                    U mnie gołębie, dużo gołębi, a samopoczucie pod zdechłym Azorkiem. Temperatura
                                    powietrza 2 stopnie, siąpi deszcz(zachodniopomorskie), nabzdyczony mąż i jak tu
                                    wierzyć wróżbom? A jeszcze niedawno chciałam jechać z nim do
                                    Norwegii(teoretycznie)smilesad
                                    Aga, poradź co!
                                    • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 13:05
                                      mąż ma męskie klimakterium . z doświadczenia wiem obchodzić się jak z nieświeżym
                                      jajem. Chwal nawet jak nie zasługuje.
                                      Pogoda deszczowa dobrze wpływa na uwodnienie cery .
                                      pozostałe ptaki, które mam zapisane w książce;KRUK mimo połyskliwego,czarnego
                                      upierzenia mają być szczęśliwą wróżbą,zależnie od tego ile się ich zobaczy
                                      jeden -smutek,dwa szczęście ,trzy- małżeństwo ,cztery-narodziny dziecka
                                      ,niektóre kultury przypisywały krukom najwyższe prorocze właściwości ze
                                      wszystkich ptaków. PRZEPIORKA- pomyślna ,pojawienie się przepiórki zapowiada
                                      pogodę i spokój w domu.Jeśli aktualnie jest inaczej, wszystkie konflikty wkrótce
                                      się skończą.
                                      SKOWRONEK-pomyślny ptak uważany za symbol miłości a także wskazówkę zdrowia i
                                      choroby.Widok skowronka na gałęzi powinien napawać chorą osobę nadzieją na
                                      wyleczenie .Jeśli odwróci łepek choroba jeszcze potrwa a jeśli popatrzy na
                                      chorego wyzdrowienie tuż tuż.
                                      Sowa w większości kultur uważana za niepomyślny znak,często zapowiedż śmierci i
                                      klęsk.Jednocześnie w starożytności sowa była symbolem mądrości,więc jej widok
                                      mógł być potwierdzeniem istnienia tej cnoty u obserwatora i wyrazem aprobaty dla
                                      jego mądrych decyzji.
                                      SROKA znak dwojaki ,zależy ile się widzi ptaków jeden niepowodzenie ,dwa
                                      szczęście /i możliwy ślub/ trzy wspaniałą podróż,cztery-dobre nowiny ,pięć
                                      -rychły przyjazd przyjaciół . Powyżej pięć niepomyślne
                                      WRONA jak kracze to ;jeden raz pozytywnie ,dwa niepomyślnie i tak parzyste to
                                      źle a nieparzyste dobrze
                                      WROBEL pojawienie się tego niepozornego pospolitego ptaszka zapowiada spokój w
                                      domu Dość pomyślny omen.
                                      jest jeszcze ważne w jakich okolicznościach się te ptaki spotyka na ten temat
                                      jest sporo napisane ale myślę ,że bez względu na znaczenie warto po podglądać na
                                      świeżym powietrzu .
                                      na dobre samopoczucie ma wpływ noszenie głowy zadartej do góry - inaczej krew
                                      przepływa i odciążamy kręgi szyjne aga
                                      • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 17:02
                                        Od dzisiaj będę szukać kruków,koniecznie 4 wink)))).Mam tylko jedną wnusię,a lata
                                        lecą;-((((.U mnie dzisiaj słonecznie,ale wietrznie.Nie lubię wiatrów.Siedzę w
                                        pracy i po cichu korzystam z internetu.Życzę miłego popołudnia.
                                        • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 17:45
                                          Zimno jak diabli.Co do ptaków-wroble i jaskółki to mi do domu wlatują.Jest ich
                                          tu moc.Nie napisałas nic o szpakach a tu całe stada latają.Kruka nie widziałam
                                          ostatnio a i tak "jesteśmy w ciąży" (oczywiscie moja synowa)Jeszcze raz wklejam
                                          wam parę fotek,uparta jestem
                                          picasaweb.google.pl/Irena.Kaminska/NaTropachWiosny
                                          • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 10.04.08, 22:14
                                            szpak -pomyślny omen, jeśli siedzi lub leci po Twojej prawej stronie. Przyszłość
                                            rysuje się radośnie . To na razie tyle na temat ptaków .
                                            Z powodów , których nikt naukowo nie potwierdził paznokciom u rąk i nóg dobrze
                                            robi obcinanie w piątek aga
                                            • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 08:50
                                              Witam pięknie.Słoneczko świeci ładnie,to mam ochotę coś robić.
                                              Jutro moja młodsza zacznie 28 rok,muszę zrobić jej ulubione ciacho.
                                              • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 08:53
                                                U mnie też dzisiaj słońcesmile Dziękuję Aga!
                                                • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 11:41
                                                  Wczoraj wieczorem popadało, a dzis obudziło mnie rano słoneczko. No
                                                  nie dosłownie obudziło. Zaciągam zasłony by nie wstawać z
                                                  kurami.Nastrój mam radosny, bo dzis odbieram wnuki z przedszkola i
                                                  pójdziemy na wiosenny spacerek.
                                                  • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 17:37
                                                    U mnie do południa było pochmurno,ale ciepło.Siedziałam z Magdalena w
                                                    ogrodzie.Posiałam marchewke,buraki,groch i trochę fasolki szparagowej.Wiem,że za
                                                    wcześnie na fasolkę,ale ja mam nadzieję,że już mrozów nie będzie.Dzisiaj
                                                    patrzę,a na brzoskwini zaczynają rozwijać się kwiaty.Jeszcze nie miałam swoich
                                                    brzoskwiń.W pierwszym roku nie kwitła, w ubiegłym pięknie zakwitła,ale niestety
                                                    mrozik wszystko wymroził.Teraz siedzę w pracy,a za oknem pięknie świeci
                                                    słoneczko.Po pracy idę do filharmonii na wieczór francuski,będą grać
                                                    Bolero.Życzę miłego popołudnia,a dede43 miłego wiosennego spaceru z wnukami.
                                                  • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 18:02
                                                    zazdroszczę filharmonii .My jedziemy w niedzielę do operetki ,prezent od dzieci
                                                    na urodziny męża.Powiedziały,że to niespodzianka na co .
                                                    Starzy sadownicy mają taki dziwny rytuał /dowiedziałam się o tym od doktora z
                                                    Gliwic,który podpatrzył swojego ojca na rzeszowskiej wsi /
                                                    W wigilię Bożego Narodzenia wychodzi się z siekierką do sadu , trzeba trzy
                                                    razy obejść drzewo zgodnie z ruchem wskazówek zegara ,postukać obuszkiem w pień
                                                    i powiedzieć : jak nie będziesz rodziła to cię zetnę .
                                                    Ten doktor pokazywał mi renklodę z łamiącymi się gałęziami od owoców.
                                                    podobno teraz można wyjść do sadu z nożem i po nakłuwać pień /nie na wylot ,ale
                                                    pokaleczyć korę / i wtedy drzewo dba o swoje owoce .
                                                    Jak sobie pedałuję po bezdrożach zbieram przesądy - ten z siekierką
                                                    wypróbowałam na moreli nie opadł jej kwiat / jak wcześniej co roku / i miała
                                                    dużo owoców aga.
                                                  • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 11.04.08, 21:51
                                                    A u mnie zimno i niemiło.Ogródkowe prace stoją w miejscu....
                                                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 09:11
                                                    Dzień ładnie się zaczął,ale ostatnio tak jest najczęściej,by za parę
                                                    godzin była znów szarówa.
                                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 09:11
                                                    U mnie też kapuśniaczek, witam pijąc kawę z nową sódnicą w szafiesmile
                                                  • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 10:08
                                                    wszystkiego najlepszego w leniwą sobotę .
                                                    Od godz 2,44 Księżyc w znaku raka, przypomina o tym,żeby zaangażować się gdzieś
                                                    towarzysko.Z pewnością są takie możliwości i to blisko Ciebie.Miej ocvzy otwarte
                                                    i zbliż się do ludzi,którzzy lubią twoją obecność
                                                    Dziś unikamy ostrych przypraw ,żeby dać odpocząć naszemu żołądkowi uśmiechy aga
                                                  • kendo Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 11:15
                                                    akurat obiadek lagodny zaplanowany bez ostroscismile)

witajcie i miejcie sobie udany weekendzik
                                                  • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 13:42
                                                    Brrrrrr,zimno jak diabli i do tego silny wiatr.Muszę dzisiaj zasiać sałatę,bo
                                                    zupełnie o niej zapomniałam.Życzę słoneczka.
                                                  • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 12.04.08, 21:50
                                                    Rano było tylko 4 st. i moj ogrodek lezy odłogiem.A co tam...Anerim,a czemu
                                                    spodnica w szafie a nie na pupie?
                                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 13.04.08, 10:34
                                                    smile))), bo taka do noszenia od 10 stopni, a u mnie wciąż w porywach do sześciu i
                                                    wiałoby pod nią niemiłosiernie. Dzisiaj słoneczko, niebo wydaje sie bezchmurne,
                                                    jest więc nadzieja na zmianę na lepsze. Niedziela u mnie to czas wycieczek,
                                                    zaraz gdzieś ruszymy, aby dać oczom inne widoki.
                                                    Wszystkim, miłej niedzielismile
                                                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 13.04.08, 10:46
                                                    Pogoda dzisiaj dopisuje,to i humor też.Udanej niedzieli Wam życzę.
                                                  • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 13.04.08, 16:21
                                                    U mnie też wreszcie zaświeciło slońce!
                                                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 08:49
                                                    Pięknie świeci słonko.Drzewa rozkwitły,a ja nie mogę zrobić zdjęć,bo syn
                                                    pożyczył aparat.Muszę się zająć jakąś robotą,by nie zmarnować energii.
                                                    Mąż poszedł ,a raczej pojechał na ryby.Nie mógł się już doczekać
                                                    lepszej pogody.Jestem samiutka,dopóki wnuczki nie przyjdą ze szkoły.
                                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 09:13
                                                    Jago, ja już w sobotę otrzymałam książki(2tomy) w bardzo dobrym
                                                    stanie i już pomalutku czytam, aby na długo starczyło, no i są moje,
                                                    treśc też znam, tylko chcę jeszcze raz tam być.
                                                    A Ty, czy już masz? Miłego dniasmile
                                                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 09:23
                                                    Anerim,jeszcze nie dostałam.Dzisiaj będzie tydzień jak zamówiłam.
                                                    a z którego masz roku? bo ja z 70-tego,ale na zjęciu wyglądały przyzwoicie.
                                                  • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 10:22
                                                    Witam w +10 słonecznie w znaku lwa. Wczoraj mieliśmy dzień dla ducha i oczu.
                                                    dzieci dały nam w prezencie bilety na sztukę angielskiego pisarza "Nie teraz
                                                    kochanie" Dwie godziny beztroskiego śmiechu , człowiek miał okazję ubrać się jak
                                                    na wielki świat przystało./ chociaż wiele młodych ludzi przyszło na luzie ,
                                                    pomięte spodnie , pstrokata kamizelka na b. kolorowej koszuli- ale jak mówiła
                                                    moja babcia - o gustach się nie dyskutuje/potem jeszcze chwila z wnukami i
                                                    powrót do chaty i psa
                                                    Dzisiaj jest Księżycowy dzień owoców .Można z powodzeniem sadzić truskawki i
                                                    poziomki.W okresie od czerwca do jesieni obrodzą dużymi ,smacznymi owocami aga
                                                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 16:11
                                                    Jaga, ja mam z 1955r., miałam wybór, ale chciałam starsze wydanie.
                                                    Nie wiem właściwie dlaczego, chyba wszystko lubię starsze od
                                                    jakiegoś czasu, z wyjątkiem np. grzybówsmile)
                                                  • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 17:47
                                                    Siedzę w pracy,a za oknem ciepło i pięknie świeci słonko.Do południa byłam z
                                                    Magdaleną na spacerze.Dobrze,ze obiad miałam od wczoraj,bo nie zdążyłabym
                                                    ugotować.Nie chciało nam sie wracac.Okolice mam ładne i jest gdzie
                                                    pospacerować,juz samo to,że mozna przejsć się aleją brzozową zachęca do
                                                    spacerów.Milego popołudnia.
    • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 14.04.08, 17:51
      Dzień dobry bardzo słonecznie - o 14-tej było we Wrocku 19 stopni
      ciepła.
      • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 07:21
        Witam pięknie. Słoneczko świeci, to i humor dopisuje, chociaż za oknem zaledwie +1.
        Znalazłam przypadkowo przydatne forum. Dużo wiadomości na temat emerytur, pracy, podatków, nieruchomości itd. Może się komuś przyda.
        www.wieszjak.pl
        • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 09:06
          Znów ładny dzień się zapowiada.U mnie było cieplej z rana +8
          słonko swieci. Czego wiecej chcieć od życia ....
          Link Dorki
          www.wieszjak.pl/
          • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 09:09
            Też witam słonecznie, choć u mnie ma sie koło południa zachmurzyć.
            • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 09:34
              serdecznie witam i się chwalę swoją robótką dla wnuka .Na forum Rękodzieło
              włożyłam Włóczykija .Mam cos z niego ,przynajmniej jeśli o włóczenie chodzi aga
              • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 09:59
                U mnie deszcz od rana. Wczoraj upiekłam taki sobie serniczek, spodziewam sie
                gościasmile
                Miłego dniasmile
                • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 17:17
                  Anerim,serniczek do kawusi mniam ,mniamwink)))U mnie było pięknie,tak jak
                  wczoraj,ale tylko do 15.00.Teraz siedzę w pracy,a za oknem pada deszcz i jest
                  chłodno.Życzę miłego popołudnia.
                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 15.04.08, 17:38
                    No i po pogodzie.Jeszcze nie pada,ale wietrzysko chce mi wyrwać drzwi od balkonu.
                    • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 08:09
                      Wczoraj lato, dzisiaj zima. Wkoło biało i nadal pada śnieżek. Zdążyłam jeszcze wczoraj posadzić kwiatki, które przytargałam z rynku. Bratkom i stokrotkom nic się nie stanie, ale orliki mogą mi zmarznąć. Pocieszam się, że to ma być krótkie ochłodzenie.
                  • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 09:11
                    Ania napiasała...siedzę w pracy..., też bym tak chciała napisać
                    czasamismile), zamiast siedzę w domusad
                    Dalej deszcz, obliczyłam, że lipa od sześciu miesięcy jest wciąż
                    taka sama, golutka.
                    Miłego dnia i słońca wszystkim.
                    • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 09:23
                      Znów trzeba przeczekać te dni.Nie pada,ale i tak jest pochmurno.
                      • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 10:03
                        za oknem ponuro po całonocnym deszczu /zachodnia wielkopolska /pochmurno ale
                        rano uśmiech do lusterka i : "jakiego żeś mnie Panie Boże stworzył ,takiego mnie
                        masz- nie będę Twojego arcydzieła poprawiać"
                        Dziś Księżyc w znaku panny i warto zwrócić uwagę na odżywianie.Należy do tego
                        również sposób w jaki jemy. Staraj się jeść możliwie długo,dokładnie przeżuwać i
                        popijać każdy kęs
                        Dziś nie ma dla Ciebie spraw niemożliwych. aga
                        • anerim Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 14:45
                          Aga, zapisuję się do Twojego fanklubusmile)
                          • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 16:51
                            Czy u was też tak pada???Nic nie można zrobić w ogrodzie bo jak nie zimno to
                            pada albo jakis wyjazd...
                            • zajbel Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 16:54
                              Nawet dzisiaj udało mi się pół godziny spędzić na działce. A teraz
                              będę robić serwetkę. Miłego dnia.
                              • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 19:03
                                Wczoraj było tak ciepło, że chyba sie zbyt "wyyletniłam" i
                                przeziębiłam. Rano na dolnej wardze wyskoczyła mi opryszczka. I
                                jeszcze jakis jakby katar sie przyplątał. Czyli nie wesoło. Ale
                                pozdrawiam słonecznie.
                                • aja_ga62 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 19:48
                                  od jakiegos czasu wczytuje sie w Wasze kwietniowe zapiski,byly problemy z rejestracja i logowaniem-nie potrafilam sie z tym uporac. Wreszcie sie udalo-witam cieplo,choc n a dworze przenikliwy ziab.Ucze sie "komputera"krok po kroku i mam nadzieje dolaczyc do rozmow o...wszystkim,co po drodze przyniesie dzien.Pozdrawiam -jaga.
                                  • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 20:41
                                    Witaj Aja_ga62.Ja dzisiaj jestem zmeczona.Niby dzień bez pracy,ale
                                    do południa jak zwykle z Magdą,a po południu zajecia na UTW.Niestety
                                    przemokłam,bo uparłam się,że muszę iśc pieszo.Na dodatek oziebiło
                                    się.Teraz tylko rumijanekwink))))).Miłego wieczoru.
                                  • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 20:54
                                    Witaj,też jaga? Jak już do nas zawitałaś,to zostań z nami.
                                    Niczym sie nie przejmuj i pytaj nas jak coś nie wiesz.

Kwiatki dla Ciebie.

www.twojekwiaty.pl/photo/464.jpg
                                    • aja_ga62 Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 07:55
                                      jaga_22,52ania ,dziekuje za przywitanie-kwiaty piekne,wlozylam do wazonu...pamieci.Pierwsze pytanie:jak pisac polskie znaki?Pozdrawiam cieplo.
                                      • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 08:19
                                        Witajcie dziewczyny.Aja musisz zrobić ustawienia w komputerze
                                        na jęz.polski.

Ja sobie radzę w inny sposób na opryszczkę.Jak tylko czuję swędzenie przekrawam
                                        cebulę i tym sokiem smaruję.Smarować jak tylko znów czujemy swędzenie.U mnie
                                        jest to sposób murowany.
                                        • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 10:52
                                          za oknem butelkowa pogoda .Zrobiliśmy sobie jesienną herbatkę - z prawdziwą
                                          lipóweczką / przepis podam jak już lipa zakwitnie /.
                                          Kiedy ostatni raz czytałyście bajki, dziecku ,które tkwi w tobie ,dobrze zrobi
                                          przewertowanie od czasu do czasu książki z bajkami.
                                          Powolutku , krok po kroku to mantra na dzisiejszy dzień. nie daj się wyprowadzić
                                          z równowagi a zwłaszcza ty sama .Wyprowadź się na spacer po parku lub łące aga
                                          • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 13:26
                                            Kiedyś swędzące miejsce przed wystąpieniem opryszczki poprostu
                                            smarowałam dezodorantem. Tyle, że to były te stare, alkoholowe.
                                            Teraz w każdym 0 alkoholu i na nic nie pomagają, najwyżej pobrudza
                                            ubranie jeśli przez nieuwage zastosujesz w niewłaściwe miejsce. A
                                            tak w ogóle to dzień dobry.
                                • aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 16.04.08, 20:46
                                  Dede, sposób na opryszczkę podany przez znachora a potwierdzony przez
                                  kosmetyczkę z wieloletnim stażem.
                                  Patyczkiem do czyszczenia uszu wyjmij woskowinę.Następnie posmaruj opryszczkę na
                                  wardze . Pani Maria mówiła ,że konsultowała to z jakimś dermatologiem i ten jej
                                  tłumaczył,że jest to naturalny plaster na tego typu dolegliwość.Wszystkie inne
                                  maści wysychają i rano ból powstaje ponownie .Uzupełnij witaminy /chyba z grupy
                                  b - zapytaj lekarza /'
                                  Z katarem jak w powiedzeniu - na wszelki wypadek wymocz nogi w gorącej wodzie z
                                  solą aga
                                  • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 20:46
                                    Dzisiaj miałam cięzki dzień.Trochę zgrzytnęło w pracy,ale już
                                    wszystko w porzadku.Czytam o tej opryszczce i stwierdzam,ze nie ma
                                    mocnych,kilka dni trzeba przetrzymac.Aga podaje jednak nowy sposób-
                                    woskowina z ucha.Trzeba sprawdzic,jak działa.Miłego wieczoru.
                                    • iryska2604 Re: kwietniowe dzień dobry! 17.04.08, 21:35
                                      W aptece kupisz dobrą maść-nie jestem pewna nazwy ale farmaceutka ci powie,jest
                                      dobra.Witaj aja-ga,bądz z nami.Obok długiego klawisza (spacji)jest ALT i jak
                                      chcesz mieć polski znak jak ąęść to pisząc go trzymaj wciśnięty ALT(ale ten z
                                      prawej strony)
    • dede43 Re: kwietniowe dzień dobry! 18.04.08, 07:15
      Coś zbiesiła nam sie wiosna. Czekam!!!!smile)
      • dorka556 Re: kwietniowe dzień dobry! 18.04.08, 07:25
        Witam o poranku.
        W tej chwili świeci słońce, oby jak najdłużej. Dziś dalszy ciąg prac ogródkowych. Na skarpie mam zrobiony skalniak. Zlikwiduję go i posadzę irgę dammera. Też będzie pięknie a mniej pracy.A Wy co już zrobiłyście w swoich ogródkach, tych balkonowych i parapetowych też?
        • jaga_22 Re: kwietniowe dzień dobry! 18.04.08, 09:27
          Witajcie dziewczyny.U mnie jest dalszy ciąg brzydkiej pogody.
          Nawet z rana nie ma żadnego przebłyku słoneczka.

Ja jeszcze nic nie robię na balkonie.Przyglądam się tylko na coraz większe
          pączuszki winorośli.Trzmielina pstrokata też ładnie przezimowała w pojemniku na
          balkonie.
          Wystawiłam tylko na balkon kolonchoe,czekam na ocieplenie i wystawię agawę.
          Moja sandevilla na korytarzu żle zniosła zimę,widocznie było jej za ciepło.Padła
          również jodełka ,którą miałam na balkonie już 3 lata,posypało się igliwie i
          wyrzuciłam.
          Muszę kupić trochę kwiatków i coś kupić na miejsce jodełki,bo została duża
          drewniana donica.

• aga-kosa Re: kwietniowe dzień dobry! 18.04.08, 09:30
          Witam pogodnie i z uśmiechem : kto bardziej kocha kobietę?
          zrób test:
          zamknij psa i męża w bagażniku. Wypuść po godzinie .
          Zobaczysz , kto się bardziej ucieszy ...
          Teraz z książki- Księżyc w znaku panny,rosnący , dzień kwiatu.Zaleca się zasiać
          w ogrodzie wszystko,co ma cieszyć nasze oko latem i jesienią pięknymi
          kwiatami.Dotyczy to oczywiście wszystkich kwiatów i kalafiora też .Dzień kwiatów
          jest do niedzieli do 9 rano ,potem dni liści aga
          • 52ania Re: kwietniowe dzień dobry! 18.04.08, 12:58
            Mam troche wolnego.Moja Madzia śpi.Jest przeziębiona i męczy ją
            kaszel.Zazyczyla sobie parowkę,poszłam do kuchni zagrzac, ale
            dziecko już nie doczekało.W ogrodzie jeszcze nie wszystko posadziłam
            i posiałam.Dalie,mieczyki,cynie jeszsze czekają,poza tym nie
            zakupiłam sadzonek szałwi,pelargonii,surfinii,kocanki...Nie ma co
            się śpieszyc,bo jeszcze mogą przyjśc przymrozki.U mnie dzisiaj
            chłodno.Milego dnia.W tej chwili w ogrodzie najładniej wyglądają
            hiacynty,tulipany,czosnek ozdobny i tawułki(2 czerwone i 2 żółte).