Dodaj do ulubionych

Kuchnia węgierska

21.05.08, 19:14
Zamieszczajcie, proszę, w tym wątku przepisy na potrawy z kuchni
węgierskiej.
Obserwuj wątek
    • grenka1 Gulasz Transylwański 21.05.08, 19:20
      1 kg wieprzowiny od szynki, albo łopatki, 1 kg kiszonej kapusty, 5
      cebul, po 1 dkg papryki i kminku, ząbek czosnku, niepełna szklanka
      śmietany, zmielony koperek, sól.

      Drobno pokroić mięso, cebulę i czosnek dodać posiekany koperek,
      kminek i dusić w 1ltr wody przez około 30 min.
      Dodać kapustę, sól i paprykę, wymieszać i dusić, aż kapusta będzie
      miękka. Pred podaniem zaprawić śmietaną.
    • grenka1 Knedelki 21.05.08, 19:30
      4 czerstwe bułki, 1/2 szkl. mleka, 2 jaja, 5 dkg. smalcu, 2 dkg
      mąki, 1 cebula, zielona pietruszka, sól, pieprz.

      Pokrojoną w kostkę bułkę przyrumienić w piekarniku lub na patelni.
      Pokrojoną cebulę przesmażyć na smalcu i wymieszać z posiekaną
      pietruszką. Jaja zmieszać z mlekiem i mąką. Wszystko razem połączyć
      wymieszać w misce i posolić. Formować knedelki dowolnej wielkości i
      wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch
      wybierać łyżką cedzakową.
      Knedelki są dodatkiem do zup i wszelkich dań mięsnych.
      • 52ania Re: Grenka1.. 21.05.08, 20:36
        Ten pierwszy przepis, to chyba już nie dla nas.Nie wiem czy moja
        wątroba by wytrzymała.Knedelki zrobię.Zobaczę co z tego wyjdzie.Ja
        nie znam żadnych węgierskich dań.
        • grenka1 Aniu 21.05.08, 22:10
          ja też mam problemy z wątróbką, ale przecież to wszystko jest
          duszone, a nie smażone. A te nasze wątróbki nie lubią smażonego.
      • grenka1 Sandacz balatoński 21.05.08, 22:32
        3 niewielkie sandacze, 1 cebula, 25 dkg pieczarek, 10 dkg masła,
        łyżka mąki, szklanka śmietany, zielona pietruszka, sól, papryka.

        Ryby oczyścić, umyć, wyciąć filety, posolić. Na resztkach ugotować
        wywar.
        Drobno pokrojoną cebulę usmażyć i dodać posiekane pieczarki, posypać
        papryką. Zalać ugotowanym wywarem, wlać śmietanę zmieszaną z mąką,
        posolić i zagotować.
        Usmażone na maśle filety położyć na półmisku, zalać tym sosem i
        posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ziemniaki lub kluseczkami
        galuszka (coś w rodzaju naszych klusek kładzionych - 0,5 kg mąki, 6
        jaj, i około szklanki wody).

        My możemy zmodyfikować to danie i zastąpić sandacza jakąś rybą
        słodkowodną. Oby nie leszczem - ze względu na dużą ilość ości.
        • jaga_22 Re: Sandacz balatoński 22.05.08, 07:15
          Sandacza jadłam parę dni temu,mąż złowił,ale osobiscie wolę
          linka.Przeważnie łowi karasie,czasami szczupak,ale ze względu na ości
          boję się zrobic z tego obiad,tylko smażone w całosci albo filety.
          • maladanka Bogracz 22.05.08, 08:22
            BOGRACZ DANUSI
            Ok.1 kg wołowiny na gulasz lub połowa wołowiny, a połowa
            drobiowego/pierś/ albo wieprzowiny
            Cebula 2 średnie
            Papryka –ja dałam 3 szt. konkretne
            Puszka pomidorów bez skórki we własnym sosie/pudliszki dałam/
            Ziemniaczki tak 4-5 szt. –zależy, jakie duże pokrojone w
            kostkę /surowe/
            Kminek –1 łyżeczka,.2-3 Ząbki czosnku

            Kroimy mięso w kosteczkę lub słupki, obtaczamy w mące i na patelnie
            i obrumieniamy i do gara!Na ta patelnię wlewam wodę żeby to co
            zostało po obsmażaniu mięska odeszło i tez do gara, potem cebulkę
            obsmażam /nie przypalić/ i do gara, potem paprykę pokroić w słupki
            i do gara.Mieszamy, dodajemy soli, duża łyche czerwonej słodkiej
            papryki i wszystko sobie pyrkoli na wolniutkim ogniu,dodajemy
            malutka papryczke czili, potem pomidory z puszki wraz z sosem i na
            końcu ziemniaczaki. Ma się wolniutko gotować, acha jeszcze 2-3 ząbki
            czosnku i kminku łyżeczke! No i na końcu dodajemy kluseczki
            kładzione albo lane ciasto ale gęstsze.
            Najlepiej odgrzac i uważac żeby się nie przypaliło i nie dodawać
            innych przypraw– powinno mieć taki swój smak.
            Smacznego
            To jest przepis z internetu ale już po mojemu troszkę zmieniony i
            wypróbowany wielokrotnie.Najlepszy odgrzewany,mozna narobić i
            poporcjować i zamrozić jest jak znalazł na nagłe wypadki.
            I w razie,gdy dojdzie niespodziewany gośc, to przysłowiowa chochelka
            wody dodana nie zaszkodzi.


            • grenka1 Porkolt 22.05.08, 09:06
              1,5 kg dowolnego mięsa, smalec (ilość zależy od tłustośći mięsa), 5
              cebul, 5 papryk, 5 pomidorów, sól, mielona paryka.

              Drobno posiekaną cebulę zrumienić i popaprykować. Dodać mięso
              pokrojone w kosteczkę, a drób w małych kawałkach. Dusić na małym
              ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodać pomidory i paprykę pokrojone w
              plasterki. Jeszcze chwilę dusić, aby zmiękła papryka. Podawać z
              kluskami kładzionymi łyżką, ziemniakami, ryżem, jak kto woli.
              • iryska2604 Re: Porkolt 22.05.08, 18:09
                Co was tak wzięło na kuchnię węgierską?Dziś mi się nie chce ale mam grubą
                książkę "Kuchnia naszych przyjaciół" wlasnie z mnóstwem przepisów na węgierskie
                potrawy.Coś znajdę i napiszę.
                • grenka1 Irenko 22.05.08, 18:32
                  A to wszystko zaczęło się od "popieprzenia".
                • kalesonyzony Re:zamiast tego grilla to gulasz w ogrodku 22.05.08, 18:35
                  www.we-dwoje.pl/files/Image/kulinaria/gula.jpg
                  www.g1mra.ch/anlagen_CH/images_szene/images_eiwi/gulasch.JPG
                  www.ungarn-balaton.net/deutsch/kochecke/images/gulasch02.jpg
                  ZAPROSZENIE na deustacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka