grenka1 21.05.08, 19:14 Zamieszczajcie, proszę, w tym wątku przepisy na potrawy z kuchni węgierskiej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grenka1 Gulasz Transylwański 21.05.08, 19:20 1 kg wieprzowiny od szynki, albo łopatki, 1 kg kiszonej kapusty, 5 cebul, po 1 dkg papryki i kminku, ząbek czosnku, niepełna szklanka śmietany, zmielony koperek, sól. Drobno pokroić mięso, cebulę i czosnek dodać posiekany koperek, kminek i dusić w 1ltr wody przez około 30 min. Dodać kapustę, sól i paprykę, wymieszać i dusić, aż kapusta będzie miękka. Pred podaniem zaprawić śmietaną. Odpowiedz Link
grenka1 Knedelki 21.05.08, 19:30 4 czerstwe bułki, 1/2 szkl. mleka, 2 jaja, 5 dkg. smalcu, 2 dkg mąki, 1 cebula, zielona pietruszka, sól, pieprz. Pokrojoną w kostkę bułkę przyrumienić w piekarniku lub na patelni. Pokrojoną cebulę przesmażyć na smalcu i wymieszać z posiekaną pietruszką. Jaja zmieszać z mlekiem i mąką. Wszystko razem połączyć wymieszać w misce i posolić. Formować knedelki dowolnej wielkości i wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch wybierać łyżką cedzakową. Knedelki są dodatkiem do zup i wszelkich dań mięsnych. Odpowiedz Link
52ania Re: Grenka1.. 21.05.08, 20:36 Ten pierwszy przepis, to chyba już nie dla nas.Nie wiem czy moja wątroba by wytrzymała.Knedelki zrobię.Zobaczę co z tego wyjdzie.Ja nie znam żadnych węgierskich dań. Odpowiedz Link
grenka1 Aniu 21.05.08, 22:10 ja też mam problemy z wątróbką, ale przecież to wszystko jest duszone, a nie smażone. A te nasze wątróbki nie lubią smażonego. Odpowiedz Link
grenka1 Sandacz balatoński 21.05.08, 22:32 3 niewielkie sandacze, 1 cebula, 25 dkg pieczarek, 10 dkg masła, łyżka mąki, szklanka śmietany, zielona pietruszka, sól, papryka. Ryby oczyścić, umyć, wyciąć filety, posolić. Na resztkach ugotować wywar. Drobno pokrojoną cebulę usmażyć i dodać posiekane pieczarki, posypać papryką. Zalać ugotowanym wywarem, wlać śmietanę zmieszaną z mąką, posolić i zagotować. Usmażone na maśle filety położyć na półmisku, zalać tym sosem i posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ziemniaki lub kluseczkami galuszka (coś w rodzaju naszych klusek kładzionych - 0,5 kg mąki, 6 jaj, i około szklanki wody). My możemy zmodyfikować to danie i zastąpić sandacza jakąś rybą słodkowodną. Oby nie leszczem - ze względu na dużą ilość ości. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Sandacz balatoński 22.05.08, 07:15 Sandacza jadłam parę dni temu,mąż złowił,ale osobiscie wolę linka.Przeważnie łowi karasie,czasami szczupak,ale ze względu na ości boję się zrobic z tego obiad,tylko smażone w całosci albo filety. Odpowiedz Link
maladanka Bogracz 22.05.08, 08:22 BOGRACZ DANUSI Ok.1 kg wołowiny na gulasz lub połowa wołowiny, a połowa drobiowego/pierś/ albo wieprzowiny Cebula 2 średnie Papryka –ja dałam 3 szt. konkretne Puszka pomidorów bez skórki we własnym sosie/pudliszki dałam/ Ziemniaczki tak 4-5 szt. –zależy, jakie duże pokrojone w kostkę /surowe/ Kminek –1 łyżeczka,.2-3 Ząbki czosnku Kroimy mięso w kosteczkę lub słupki, obtaczamy w mące i na patelnie i obrumieniamy i do gara!Na ta patelnię wlewam wodę żeby to co zostało po obsmażaniu mięska odeszło i tez do gara, potem cebulkę obsmażam /nie przypalić/ i do gara, potem paprykę pokroić w słupki i do gara.Mieszamy, dodajemy soli, duża łyche czerwonej słodkiej papryki i wszystko sobie pyrkoli na wolniutkim ogniu,dodajemy malutka papryczke czili, potem pomidory z puszki wraz z sosem i na końcu ziemniaczaki. Ma się wolniutko gotować, acha jeszcze 2-3 ząbki czosnku i kminku łyżeczke! No i na końcu dodajemy kluseczki kładzione albo lane ciasto ale gęstsze. Najlepiej odgrzac i uważac żeby się nie przypaliło i nie dodawać innych przypraw– powinno mieć taki swój smak. Smacznego To jest przepis z internetu ale już po mojemu troszkę zmieniony i wypróbowany wielokrotnie.Najlepszy odgrzewany,mozna narobić i poporcjować i zamrozić jest jak znalazł na nagłe wypadki. I w razie,gdy dojdzie niespodziewany gośc, to przysłowiowa chochelka wody dodana nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
grenka1 Porkolt 22.05.08, 09:06 1,5 kg dowolnego mięsa, smalec (ilość zależy od tłustośći mięsa), 5 cebul, 5 papryk, 5 pomidorów, sól, mielona paryka. Drobno posiekaną cebulę zrumienić i popaprykować. Dodać mięso pokrojone w kosteczkę, a drób w małych kawałkach. Dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodać pomidory i paprykę pokrojone w plasterki. Jeszcze chwilę dusić, aby zmiękła papryka. Podawać z kluskami kładzionymi łyżką, ziemniakami, ryżem, jak kto woli. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Porkolt 22.05.08, 18:09 Co was tak wzięło na kuchnię węgierską?Dziś mi się nie chce ale mam grubą książkę "Kuchnia naszych przyjaciół" wlasnie z mnóstwem przepisów na węgierskie potrawy.Coś znajdę i napiszę. Odpowiedz Link
kalesonyzony Re:zamiast tego grilla to gulasz w ogrodku 22.05.08, 18:35 www.we-dwoje.pl/files/Image/kulinaria/gula.jpg www.g1mra.ch/anlagen_CH/images_szene/images_eiwi/gulasch.JPG www.ungarn-balaton.net/deutsch/kochecke/images/gulasch02.jpg ZAPROSZENIE na deustacje Odpowiedz Link