zajbel 25.02.09, 10:31 przewodnik.onet.pl/38,1660,1531041,artykul.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iryska2604 Re: ciekawostki z Polski 25.02.09, 20:11 Fajna stronka.W wolnej chwili poczytam,dałam do zakładek. Odpowiedz Link
52ania Re: ciekawostki z Polski 26.02.09, 11:14 Ciekawa stronka.Dobrze wiedzieć, co gdzie i jak, żeby nie było: cudze chwalicie, a swego nie znacie...Te Wyśmierzyce przypominają mi Lanckoronę, tam też jest dużo takich drewnianych domów. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 07:30 Dla mnie bardzo ciekawymi sá wykłady/pogawędki dr Franca Zaleskiego. Ogládałem większość, jeżeli nie wszystkie, na You Tube. Pogazuje tam między innymi dowody na bardziej zaawansowane niż obecnie technologie stosowane na ziemiach polskich przed epoká lodowcowá. Odpowiedz Link
vermieter Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 08:08 myślę że za darmo nie oglądasz, skoro dwie emerytury otrzymujesz drfranc.com/wesprzyj-mnie/ Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 08:35 Ta miejscowość, to chyba Wambierzyce, miejsce kultu maryjnego. To jest prawda :"cudze chwalicie, swego nie znacie". Taka jest ułomna natura człowieka. W Krakowie , pod Sukiennicami powstało wspaniałe muzeum.Długo zwlekałam , aż dopiero przyjazd znajomych z daleka zmobilizował mnie do zabrania ich do tego niezwykłego przybytku historii. Zawsze myślałam : jeszcze zdążę to zobaczyć... Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 09:45 Byłem w muzeum pod płytá Rynku krakowskiego. Jest bardzo ciekawe. Przeczytałem tam kilka razy zdania po Polsku z XIV wieku i nic nie rozumiałem. Przez parę lat pracowałem w MPRB-1/PRZ Kraków przy remoncie Wierzynka, kamienic przy Grockiej 3, Floriańskiej 21 i kilku na Sławkowskiej. Wiem np., że w jabłku kopuły na kościele Mariackim jest kronika wszystkich remontów kościoła od XIV wieku. Odkrywałem na ulicy Floriańskiej freski, pod którymi były jeszcze starsze. Zdejmowaliśmy je delikatnie i naklejali na papier aby artyści/konserwatorzy mogli je położyć na tynkach w innych miejscach. Drewniane zwieńczenie łáczone było bez gwoździ- specjalnymi zamkami/wycięciami. Sklepienia beczkowe były wykonywane z cegły. Ciekawe ilu obecnych cieśli, murarzy czy inżynierów poradziłoby sobie z wykonaniem kráżyn lub muru takiego sklepienia. Tam poznałem osobiście studenta, doktoranta historii i hippisa pana Terleckiego. Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 17:14 Wracając do tego muzeum pod płytą Rynku Krakowskiego zwiedzałam ze znajomym z Australii . Jego żona pozwalając mu na wyjazd do Polski poleciła go mojej opiece. Zwiedzaliśmy Kraków, skałki podkrakowskie , okoliczne zamki i jaskinie. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: ciekawostki z Polski 09.01.21, 21:38 Polecam jaskinię Nietoperza w Jerzmanowicach. Odkryto tam szczátki kultury jerzmanowickiej sprzed epoki lodowcowej. Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 10.01.21, 06:10 Bliżej Krakowa, po drodze do Jaskini Nietoperzowej jest Jaskinia Wierzchowska. Kilkadziesiąt lat temu, w czasach studenckich można było ją zwiedzać " na dziko" .Wybraliśmy się tam w kilkanaście osób ( pieszo w obie strony).Koledzy zabrali z sobą jakiś sprzęt grotołazów. Czołgaliśmy się tam między różnymi fragmentami tego zespołu grot. Gdy pomyślę, co nas tam mogło spotkać..... Dobrze, że obecnie wejść tam można tylko z przewodnikiem, kupując wcześniej bilet wstepu. Odpowiedz Link
chris.w1 Re: ciekawostki z Polski 16.01.21, 00:46 'Ulubionym daniem przywódcy Jarosława Kaczyńskiego jest, schabowy z zasmażaną kapustą i ziemniakami' Odpowiedz Link
engine8 Re: ciekawostki z Polski 16.01.21, 03:30 Po pierwsze wyglada ze historyjka nie pasuje do obrazka Po drugie - co to kogo obchodzi? Po trzecie - cy to aanie czasami nie jest typowo niemieckie? Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski 16.01.21, 13:35 A moze napiszesz/wkleisz o ktora "historyjke" Ci chodzi? Stracilam czas szukajac "historyjki nie pasujacej do obrazka", ale nie znalazlam engine8 napisał(a): > Po pierwsze wyglada ze historyjka nie pasuje do obrazka > Po drugie - co to kogo obchodzi? > Po trzecie - cy to aanie czasami nie jest typowo niemieckie? Odpowiedz Link
marii51 Re: ciekawostki z Polski 16.01.21, 21:03 chris.w1 napisał: > 'Ulubionym daniem przywódcy Jarosława Kaczyńskiego jest, schabowy z zasmażaną k > apustą i ziemniakami' to jest prawda -dlatego w wielkiej przyjażni Z PREzeSKĄ ---bo trafiła Julia Przyłębska--> z TK W SAM CEL GUSTU ..JK Odpowiedz Link
pia.ed Ptasia grypa w Polsce 21.02.21, 14:57 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26812886,ptasia-grypa-w-rosji-pierwsze-na-swiecie-zachorowania-wsrod.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsLink Na Kanale Żerańskim znaleziono martwego łabędzia. Ptak zostały przebadany przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Badania wykazały obecność wirusa ptasiej grypy H5N8. Wirus ten nie jest zagrożeniem dla ludzi, ale jest niebezpieczny dla ptaków. Jedynym sposobem walki z tym wirusem jest jego szybka eliminacja ze środowiska poprzez usuwanie i utylizację padłych zwierząt. Powiatowy Lekarz Weterynarii traktuje tę sytuację jako pojedynczy przypadek a nie jako ognisko choroby Odpowiedz Link
pia.ed Liczba zakażeń szybko rośnie... 24.02.21, 21:53 portal.abczdrowie.pl/mamy-12-tys-zakazen-spelnily-sie-czarne-scenariusze Odpowiedz Link
vermieter Re: Liczba zakażeń szybko rośnie... 24.02.21, 23:57 poczytaj lepiej co pisze specjalista z Ameryki, to nie będziesz panikowała, on wie najlepiej Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Liczba zakażeń szybko rośnie... 25.02.21, 19:23 'Sanepid umorzył postępowanie administracyjne w sprawie złamania zasad reżimu sanitarnego przez prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i innych polityków tej partii podczas mszy w intencji jego matki w Starachowicach. Chociaż przyznał, że do naruszenia doszło. Zajął się sprawą po skardze Forum Unia Młodych z Ostrowca Świętokrzyskiego. Domagało się ono ukarania osób, które 16 stycznia tego roku uczestniczyły w mszy w intencji Jadwigi Kaczyńskiej. Skarżący powoływali się na rozporządzenie Rady Ministrów z 9 października 2020, zgodnie z którym w kościołach może być jedna osoba na 15 metrów kwadratowych, przy zachowaniu odległości nie mniejszej niż 1,5 metra' święte krowy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Liczba zakażeń szybko rośnie... 01.03.21, 12:30 Do nietypowej sytuacji doszło 27 lutego ok. godz. 23.30 we wsi Bazar, w gminie Gorzkowice. Przybyli na miejsce policjanci zobaczyli śpiącego w samochodzie kierowcę. Auto stało przed przejazdem kolejowym z pracującym silnikiem. Gdy mundurowi go wyłączyli, mężczyzna obudził się. Początkowo 36-latek nie potrafił powiedzieć, dlaczego zasnął. Twierdził, że to nie on kierował. Badanie alkomatem wskazało ponad 3,5 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Następnie kierowca przyznał się do prowadzenia auta w stanie nietrzeźwości. Powiedział, że wracał od kolegi, z którym pił alkohol, i zasnął, czekając przed przejazdem kolejwym. www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/zasnal-przed-przejazdem-kolejowym-mial-35-promila/17qckzk Odpowiedz Link
pia.ed Zapomnialam zmienic tytul... COS NOWEGO TEZ 01.03.21, 14:12 www.dn.se/varlden/kapplopningen-mot-botten-vad-hander-egentligen-i-polen-och-ungern/ > www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/zasnal-przed-przejazdem-kolejowym-mial-35-promila/17qckzk Odpowiedz Link
pia.ed .Reanimacja w kościele 03.03.21, 20:36 Ksiądz nie przerwał nabożeństwa... Juz myslalam, ze ksiadz nie przejmowal sie umierajacym, a okazalo sie, ze podczas mszy modlil sie za niego... www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/mazowieckie-reanimacja-w-kosciele-ksiadz-nie-przerwal-nabozenstwa/m5fjt5t,79cfc278 > > www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/zasnal-przed-przejazdem-kolejowym-mial-35-promila/17qckzk > Odpowiedz Link
vermieter Re: .Reanimacja w kościele 03.03.21, 22:26 tak pomyślałem sobie w związku z silną krytyką kościoła katolickiego, dlaczego tak mało członków ma polski narodowy kościół katolicki nie obowiązuje celibat, więc chyba nie ma wypaczeń seksualnych, kobiety też mogą być wyświęcane, liturgia jest zrozumiała dla każdego, bo jest po polsku, to nie są żadni protestanci, szanują papieża, ale nie uznają jego nieomylności, ogólnie mówiąc to warto poznać zasady tego kościoła Odpowiedz Link
vermieter Re: .Reanimacja w kościele 03.03.21, 22:33 pia.ed napisała: > Juz myslalam, ze ksiadz nie przejmowal sie umierajacym, a okazalo sie, ze podc > zas mszy modlil sie za niego... > gdyby dziecko zasłabło, to może by się skusił na sztuczne oddychanie usta usta, Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: ciekawostki z Polski 05.03.21, 14:43 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26853505,sosnowiec-12-latka-wzywala-pomocy-na-ulicy-ojciec-od-lat-znecal.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 05.03.21, 19:15 Dzisiaj próbne matury. Do Zespołu Szkół Łączności w Krakowie przybył prawdziwy dzik. Przed wejściem Dyrekcja wywiesiła ostrzeżenie o treści: " Uwaga dzik !!!Do czasu interwencji służb prosimy o wchodzenie bramą warsztatową lub internatową oraz tylnymi wejściami do szkoły." Czyż to nie ciekawostka z Polski? Odpowiedz Link
vermieter Re: ciekawostki z Polski 05.03.21, 19:42 dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły... Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 05.03.21, 20:04 Norweżka, zziębnięta i głodna przebywała na dworcu od kilku godzin. Planowała też spędzić tam noc. Była zrozpaczona, bo po przyjeździe do Jastrowia zorientowała się, że nie posiada przy sobie już żadnych pieniędzy. - Wyznała, że do Polski przyjechała w poszukiwaniu spokojnego miejsca do życia. www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/jastrowie-norwezka-przyjechala-do-polski-autostopem-byla-zziebnieta-i-glodna/q1tgyhx?utm_source=plista&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_plista_n_desktop_faktadria231 Odpowiedz Link
uoia Re: Ciekawostki z Polski... 05.03.21, 20:32 pia.ed napisała: > [i]Norweżka, zziębnięta i głodna przebywała na dworcu od kilku godzin. Plano > wała też spędzić tam noc. Była zrozpaczona, bo po przyjeździe do Jastrowia zori > entowała się, że nie posiada przy sobie już żadnych pieniędzy. > - Wyznała, że do Polski przyjechała w poszukiwaniu spokojnego miejsca do życia Teraz powinni ja odstawic, do Norwegii. Szkoda, ze nie napisali, jak ona wyobrazala sobie, to "spokojne miejsce do zycia". Gola, ale szczesliwa? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 05.03.21, 22:19 uoia napisała: > Teraz powinni ja odstawic, do Norwegii. Szkoda, ze nie napisali, jak ona wyobrazala sobie, to "spokojne miejsce do zycia". Gola, ale szczesliwa? Chwilowo jej pomogli, potem moze skontaktowali sie z Ambasada Norwegii co z tym fantem zrobic, bo ona mogla byc niepoczytalna... przyjechala do Polski bez pieniedzy i autostopem! ***** Policjanci zorganizowali dla niej pomoc kontaktując się z odpowiednimi instytucjami i służbami. Następnie Norweżka została przewieziona do Pilskiego Centrum Pomocy Bliźniemu, gdzie udzielono jej dalszej pomocy w trudnej sytuacji, w jakiej się znalazła. ***** Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... 05.03.21, 22:48 wiadomość z Faktu, nie można brać tego na poważnie Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 06.03.21, 11:34 vermieter napisał(a): > wiadomość z Faktu, nie można brać tego na poważnie To samo pomyslalam na poczatku, ale skoro podano dane instytucji ktore kobiecie pomogly i nazwa miejscowosci, to sprawa bez watpienia miala miejsce... Jedyna roznica miedzy powazniejsza prasa a szmatlawcem Fakt jest dobor slow. Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Nowomowa? 06.03.21, 21:45 Ostatnio czesto widzialam to slowo takze na Forach, na ktorych pisza seniorzy... siostra_amnezja "osoby, które w tej chwili są zaopiekowane" - osoby są pod opieką, a nie zaopiekowane. Co to za niby psychologiczna nowomowa?! nagel68 @siostra_amnezja też mi to zgrzyta niemożebnie, ale najważniejsze, że są pod opieką bling.bling @siostra_amnezja strona bierna mustermann @bling.bling Nie. Zaopiekować można się kimś. Ten czasownik nie ma strony biernej. g.pr Z dużym zainteresowaniem obserwuję ewolucję języka, jak słowo "zaopiekować się" traci zwrotną formę i zaczyna pojawiać się w formie biernej "osoby są zaopiekowane". a.k.traper @g.pr Ja mam wrażenie, że część ludzi z papierkami uczelni jest na etapie wtórnego analfabetyzmu, bo ci co kończyli po wojnie kurs dla analfabetów przynajmniej nie marnowali nikomu czasu i pieniędzy. @g.pr U psychologów lubi się "zadziać", od "dzieje się". Mamy całkiem ładny zwrot "odjaniepawlić się" od podobnym charakterze. el_quatro @g.pr To jest chyba nowe słowo z korpo-slangu. Słyszałem 'temat jest zaopiekowany', a nawet 'zaopiekowany w aplikacji'. To chyba znaczy, że do kogoś został przypisany i teoretycznie się nim człowiek albo komputer zajmuje. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26855349,a4-wojewoda-o-ofiarach-tragicznego-wypadku-nie-znaly-sie.html#do_w=77&do_v=169&do_a=466&e=RelRecImg1 Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ciekawostki z Polski... 06.03.21, 22:09 pia.ed napisała: ale skoro podano dane instytucji ktore kobiecie pomogly i nazwa miejscowosci, to sprawa bez watpienia miala miejsce... Jedyna roznica miedzy powazniejsza prasa a szmatlawcem Fakt jest dobor slow. > no nie, wysiadam Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... 07.03.21, 05:34 Nastały nowe czasy, nowe wyzwania i nowe słowa, żeby to opisać. Kiedyś uczono mnie, że łacina jest językiem martwym , nie zmienia się przez całe wieki. Języka polskiego to nie dotyczy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 08.03.21, 17:44 adria231 napisała: > Nastały nowe czasy, nowe wyzwania i nowe słowa, żeby to opisać. A jak Ci sie podoba slowo "odjaniepawlić się" ? @g.pr U psychologów lubi się "zadziać", od "dzieje się". Mamy całkiem ładny zwrot "odjaniepawlić się" od podobnym charakterze. Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... 09.03.21, 11:25 Problemy językowe pojawiły się też , kiedy kobiety pracujące w niektórych zawodach zaczęto nazywać żeńskimi odpowiednikami .np: Kominiarz - kominiarka, drukarz- drukarka, marynarz- marynarka, szofer - szoferka. Wybrałam tyko przykłady. Pamiętacie język Reja? A teraz w dobie internetu - ileż to nowych słów powstało. W mowie potocznej też..... Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... 09.03.21, 12:56 adria231 napisała: > Problemy językowe pojawiły się też , kiedy kobiety pracujące w niektórych zawod > ach zaczęto nazywać żeńskimi odpowiednikami .np: Kominiarz - kominiarka, druk > arz- drukarka, marynarz- marynarka, szofer - szoferka. Wybrałam tyko przykł > ady. Pamiętacie język Reja? > A teraz w dobie internetu - ileż to nowych słów powstało. W mowie potocznej > też..... ja pamiętam z Polski: towarzysze i towarówki, słuchacze i słuchawki.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 12.03.21, 17:31 Takim ciekawostkom juz dawno przestalam sie dziwic... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26876481,wesele-zakonczylo-sie-pobiciem-ekipy-pogotowia-jeden-z.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Wojewódzka Stacja Pogotowia Ratunkowego w Szczecinie 15 augusti 2020 · 👰🏽🤵🏻Wesela kojarzą się Wam ze świętem miłości, dobrą zabawą i doborowym towarzystwem? Nam już niekoniecznie... 😔🚑Dziś nad ranem jeden z naszych zespołów ratownictwa medycznego został pobity na parkingu jednego z domów weselnych w Świdwinie. Wezwanie dotyczyło nieprzytomnej młodej kobiety. Kiedy ratownicy medyczni dotarli na miejsce od razu zostali zaatakowani przez świadków zdarzenia 😡- jeden z weselników zaczął szarpać i siłą wyciągać z karetki kierowcę. Uderzył też w twarz i klatkę piersiową ratownika medycznego, który próbował uspokoić sytuację i pomóc koledze. Kiedy już udało się ratownikom dotrzeć do pacjentki, rozpoczęli badanie, ale w trakcie wykonywania swoich czynności dalej byli kopani przez świadków zdarzenia. 🤬 Swoją złość weselnicy wyładowywali także uderzając w ambulans 🚑. Pacjentka w karetce odzyskała przytomność i odmówiła przewiezienia do szpitala. 🚔 Na miejsce oczywiście wezwana została policja. Nasi ratownicy medyczni mają urazy twarzy, kończyn górnych i podarte ubranie... takie wesele 😠 Odpowiedz Link
pia.ed Mimo trzeciej fali koronawirusa 15.03.21, 22:41 Granice do Tyrolu zamknięto, by żadni turyści z Niderlandów, Anglii nie wpadli na pomysł podróżowania. We Włoszech i Francji ludzie nie mogą się po regionach przemieszczać. Na granicy z Niemcami wprowadzono ostrą kontrolę, takze we Francji, w Czechach i Polsce. A Polacy rozjeżdżaja sie po Polsce jakby pandemia nie istniala! next.gazeta.pl/next/7,151003,26884644,polacy-tlumnie-wyjezdzaja-na-wielkanoc-10-najpopularniejszych.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink Odpowiedz Link
vermieter Re: Mimo trzeciej fali koronawirusa 15.03.21, 23:05 Zupełnie tak samo jak Szwedzi dopóki im się oczy nie otworzyły Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mimo trzeciej fali koronawirusa 16.03.21, 14:45 vermieter napisał(a): > Zupełnie tak samo jak Szwedzi dopóki im się oczy nie otworzyły Jednak niezupelnie jak Szwedzi, bo szybko wprowadzone zostaly zalecenia, np. aby nie wyjezdzac dalej, niz 100 km od swego miejsca zamieszkania... czy o izolacji seniorow 70+. Co do wysokiej umieralnosci na poczatku epidemii, to trudno jej bylo zapobiec, bo dotyczyly dzielnic cudzoziemskich, gdzie w ciasnocie zyly rodziny wielopokoleniowe, najczesciej somalijskie. Tam na raz potrafilo zarazic sie kilkanascie osob. Po olbrzymiej ilosci przypadkow smiertelnych Somalijczycy twierdzili, ze nie wiedzieli o pandemii, bo Szwedzi nie wywiesili w ich dzielnicach informacji w jezyku somalijskim!!! Co do staruszkow w domach opieki to trzeba wiedziec, ze w nich przebywaly wylacznie osoby z tak slabym zdrowiem, ze przypominalo to niemal opieke paliatywna. Nic wiec dziwnego, ze kiedy wirus dostal sie do domow opieki, to w szybkim tempie zebral smiertlne zniwo Odpowiedz Link
pia.ed Szczepionka Pfizer/Biontech juz w kwietniu... 16.03.21, 15:09 A teraz korzystajac z okazji chcialam poinformowac, ze z Belgii zostanie przyspieszona dostawa 10 000 000 doz szczepionki Pfizer, przeznaczona dla Unii, z tego 250 000 bedzie dla Szwecji. 250 000 fler Pfizer-doser till Sverige EU-länderna får en uppsnabbad tilldelning av ytterligare tio miljoner vaccindoser från Pfizer/Biontech under det andra kvartalet i år. I belgiska Puurs ligger en av de fabriker där amerikanska läkemedelsjätten Pfizer tillverkar sitt covid-19-vaccin. – Det här betyder ytterligare 250 000 doser till Sverige före halvårsskiftet. Prognosen från Folkhälsomyndigheten visar i nuläget att Sverige väntas få 1,2 miljoner doser från Pfizer/Biontech i april, 1,5 miljoner i maj och 1,8 miljoner i juni. De ytterligare 250 000 doserna kan nu läggas till dessa. ”Jag vet hur viktigt andra kvartalet är för medlemsländernas vaccineringsstrategier. Det här är väldigt bra nyheter. Det ger medlemsstaterna manöverutrymme och möjlighet att fylla luckor i leveranserna”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande. Extratilldelningen gör att Pfizer/Biontech under det andra kvartalet i år kommer att leverera upp till 200 miljoner doser till medlemsländerna i EU. Odpowiedz Link
vermieter Re: Szczepionka Pfizer/Biontech juz w kwietniu... 16.03.21, 18:11 pia.ed napisała: > > A teraz korzystajac z okazji chcialam poinformowac, ze z Belgii zostanie przy > spieszona dostawa 10 000 000 doz szczepionki Pfizer, przeznaczona dla > Unii, z tego 250 000 bedzie dla Szwecji. > Kogo to interesuje? Odpowiedz Link
vermieter Re: Mimo trzeciej fali koronawirusa 16.03.21, 18:09 pia.ed napisała: > Jednak niezupelnie jak Szwedzi, bo szybko wprowadzone zostaly zalecenia, np. a > by nie wyjezdzac dalej, > niz 100 km od swego miejsca zamieszkania... czy o izolacji seniorow 70+. > Co do wysokiej umieralnosci na poczatku epidemii, to trudno jej bylo zapobiec, > bo dotyczyly dzielnic cudzoziemskich, gdzie w ciasnocie zyly rodziny wielopok > oleniowe, najczesciej somalijskie. Tam na raz potrafilo zarazic sie kilkanasci > e osob. Po olbrzymiej ilosci przypadkow smiertelnych Somalijczycy twierdzili, > ze nie wiedzieli o pandemii, bo Szwedzi nie wywiesili w ich dzielnicach info > rmacji w jezyku somalijskim!!! > > Co do staruszkow w domach opieki to trzeba wiedziec, ze w nich przebywaly wylac > znie osoby z tak slabym zdrowiem, ze przypominalo to niemal opieke paliatywna. > Nic wiec dziwnego, ze kiedy wirus dostal sie do domow opieki, to w szybkim tem > pie zebral smiertlne zniwo Nie pierdol skarbie głupot. Victoria i Daniel pochodzą z Somalii i mieszkają w domu starców? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Mimo trzeciej fali koronawirusa 16.03.21, 21:56 Twoj nieprzyjemny wpis tlumacze tym, ze cos z Toba dzis nie jest w porzadku A tak w ogole to radze przeczytac to co napisalam jeszcze raz! vermieter napisał(a): > Nie pierdol skarbie głupot. Victoria i Daniel pochodzą z Somalii i mieszkają w > domu starców? Odpowiedz Link
vermieter Re: Mimo trzeciej fali koronawirusa 16.03.21, 23:40 najeżdżasz na społeczeństwo, nie potrafisz się pogodzić z imigracją... lekceważenie pandemii odbiło się w rodzinie królewskiej, poza tym wszystko OK bi bi Odpowiedz Link
pia.ed Zamach na dzienniarza „atakiem na rządy prawa”. 07.07.21, 13:10 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/holandia-policja-twierdzi-ze-polak-mogl-stac-za-zamachem-na-reportera/hmzty37,79cfc278 Sprawca został zatrzymany, podobnie jak dwóch jego pomocników, których ujęto na autostradzie poza miastem.Funkcjonariusz biura prasowego policji w Amsterdamie powiedział, że jednym z podejrzanych o próbę zabójstwa jest 35-letni Polak mieszkający w miejscowości Maurik w centralnej Holandii. Media wskazują także na tło zamachu, którym według nich są przestępstwa narkotykowe. „Przestępcy narkotykowi robią, co chcą. To jest przerażające”. Dziennik "Algemeen Dagblad” wiąże strzelaninę z wcześniejszymi zabójstwami: brata świadka koronnego Nabila B. i prawnika Derka Wiersuma. Źródło: PAP Odpowiedz Link
pia.ed Zamach na dzienniarza „atakiem na rządy prawa”. 07.07.21, 13:11 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/holandia-policja-twierdzi-ze-polak-mogl-stac-za-zamachem-na-reportera/hmzty37,79cfc278 Sprawca został zatrzymany, podobnie jak dwóch jego pomocników, których ujęto na autostradzie poza miastem.Funkcjonariusz biura prasowego policji w Amsterdamie powiedział, że jednym z podejrzanych o próbę zabójstwa jest 35-letni Polak mieszkający w miejscowości Maurik w centralnej Holandii. Media wskazują także na tło zamachu, którym według nich są przestępstwa narkotykowe. „Przestępcy narkotykowi robią, co chcą. To jest przerażające”. Dziennik "Algemeen Dagblad” wiąże strzelaninę z wcześniejszymi zabójstwami: brata świadka koronnego Nabila B. i prawnika Derka Wiersuma. Źródło: PAP Odpowiedz Link
mobic Ciekawe święto 14.07.21, 13:01 Mamy dziś ciekawe święto. Czy to znaczy że wolno dziś molestować? Jeśli wolno to pewnie tylko mogą dziewczyny molestować chłopców bo chłopcy nie słyszałem żeby ich oskarżyły kiedy o molestowanie. Odpowiedz Link
pia.ed Wybrana najpiękniejszą Polką... 21.08.21, 15:47 Agata Wdowiak ma 24 lata i jest łodzianką emocjonalnie związaną z Kalifornią, gdzie mieszkają jej bliscy. Miss Polski 2021 jest absolwentką geomonitoringu i zarządzania biznesem. Aktualnie studiuje na Politechnice Łódzkiej nanotechnologię. Agata Wdowiak skończył też szkołę muzyczną i jak podkreśla w swojej sylwetce na stronie organizatora zawsze fascynowała ją kariera pianistki. www.fakt.pl/kobieta/plotki/miss-polski-2021-agata-wdowiak-z-lodzi-wybrana-najpiekniejsza-polka/6wnpzy3 Białe kostiumy kąpielowe nie sa zbyt korzystne dla wygladu przyszlych miss... Odpowiedz Link
engine8 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 21.08.21, 17:46 Akurat niefortunne zdjecie i niefortunny ubior bo w sumie dziwczyna atrakcyjna gmspors.com/who-is-miss-poland-2021-model-agata-wdowiak/ Odpowiedz Link
engine8 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 21.08.21, 17:49 Dziwi mnie jedynie to ze akcentuje to ze emocjonalnie jest zwiazana z Kalifornia? Co to kogo obchodzi? A moze to rzeczywscie takie istotne? To co ona robi w Polsce? Czysty biznes bez emocji i zwije do Kaliforni przy pierwszej okazji? Odpowiedz Link
pia.ed Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 22.08.21, 13:32 engine8 napisał(a): > Akurat niefortunne zdjecie i niefortunny ubior bo w sumie dziewczyna atrakcyjna > gmspors.com/who-is-miss-poland-2021-model-agata-wdowiak/ Zgadzam sie z Toba... niefortunny ubior, a makijaz takze wyszedl zbyt mocny na polskim zdjeciu w kostiumie kapielowym... Bez watpienia - skoro "najblizsi" sa juz w Kalifornii, to i ona wkrotce za nimi podazy, tylko skonczy w Lodzi studia, ktore w Polsce sa jesli nie bezplatne, to w kazdym razie tansze niz w Stanach! A tam kariera na nia juz czeka... Odpowiedz Link
engine8 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 22.08.21, 22:28 No jedynie bym sie obawail zeby sie ta karera nie skonczyla nie w LA ale w sasiednim powiecie - San Fernando Valley (tam sie kreci filmy porno a gwaizdy to te co im nie poszlo w Hollywood) Odpowiedz Link
adria231 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 23.08.21, 06:18 Nie oglądałam wyborów najpiękniejszej . Nie jestem w stanie oglądać czegokolwiek, gdy na naszej wschodniej granicy dzieją się takie rzeczy. Nie będę komentować, bo to nie miejsce na takie tematy.... Odpowiedz Link
engine8 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 23.08.21, 18:37 A co tam sie dzieje? Grupa niewiernych i dzikich muzulmanow probuje sie przedostac nilegalnie przez granice Polski zeby isc do Niemiec aby tam siac ich religie? Ja bym tak ksiedza zawolal i wpuscill tych co sie ochrzcza przynajmniej. Oczywiscie po egzaminach z religii. W koncy chca wejsc do kraju katolickiego? Odpowiedz Link
vermieter Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 23.08.21, 19:16 engine8 napisał(a): > A co tam sie dzieje? > Grupa niewiernych i dzikich muzulmanow probuje sie przedostac nilegalnie przez > granice Polski zeby isc do Niemiec aby tam siac ich religie? > > Ja bym tak ksiedza zawolal i wpuscill tych co sie ochrzcza przynajmniej. Oczywi > scie po egzaminach z religii. W koncy chca wejsc do kraju katolickiego? W tej grupie są też dzieci, dobrze byłoby gdyby wielebny był pedofilem, ale o to nietrudno. Odpowiedz Link
engine8 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 23.08.21, 20:52 A to juz gadaj z rodzicami i nie oni odwiadaja za swoje decyzje co do dzieci. O niedaleko widze codzinnie mloda pare cyganow - zdrowi i w sile wieku ale maja na rekach 2 dzieci i zerbrza. No i maj kartke ze sa bez pracy LOL K to wiadomo ze jak nie chca pracowac to sa bez pracy? Bo spokojnie znajdzie sie 200 ludzi co rzuca dolara albo 5 i po chuj pracowac - dzieci na nich pracuja bo biora ludzi na litosc Czemu ci nie pojechali - nawet mogli na nogach dosc do krajow sobie bliskich - rownie bogatych i muzulmanskich? Odpowiedz Link
adria231 Re: Wybrana najpiękniejszą Polką... 2021 24.08.21, 07:41 Ja tak lekko tego, co tam się dzieje nie jestem w stanie traktować. Pamiętam stan wojenny i zdesperowanych ludzi, którzy różnymi sposobami przedostawali się na Zachód. Potem, po latach spotkałam w Australii całe rodziny Polaków, których losy tam zawiodły. Spotykaliśmy się w ich domach ,wiele rozmawialiśmy.Wiem , że ich decyzja o pozostawieniu wszystkiego w kraju i wyjazd w nieznane był dobrą decyzją. Potem były rewizyty : zawiedzaliśmy Kraków, Kalwarię, Wadowice....Odwiedzali też pozostawione w Polsce rodziny.Byli zdumieni ilością pozytywnych zmian, jakie nastapiły w Polsce.....Ale to było kilkanaście lat wstecz....... Odpowiedz Link
pia.ed AKTUALNY... 24.08.21, 11:00 W obecnej sytuacji jest jednak ta roznica, ze Aganczycy maja w poblizu kraje do ktorych moga bez problemu pojechac czy nawet dojsc pieszo... Sa to kraje, w ktorych mieszkaja juz ich ziomkowie, bo z tego co przeczytalam w Wikopedia, ponad 4 000 000 Afganow mieszka poza granicami kraju... Tam mieliby lepsze oparcie wsrod takich samych, czesto niepismiennych i dalej zyliby w grupach plemiennych... bo tak zyli caly czas i jakos nie narzekali! Rozumiem, ze w Kabule jest grupa wyksztalconych kobiet, o innych pogladach, ktore sa narazone na wielkie niebezpiecznstwo, ale nie ci mlodzi zadbani mezczyzni, ktorzy dobrze zaplacili przemytnikom za przeszmuglowanie ich ma Bialorus.... oczywiscie z dalszym kierunkiem na Zachod! Do Szwecji w 2015 roku przybylo 35 000 Afganow, a Szwecja ich przyjela, bo taka byla tendencja. Potem okazalo sie, ze wiekszosc nich wcale nie byla z Afganistanu, tylko mieszkala w innych krajach, czasem nawet byli w tych krajach urodzeni... Kto wie, czy ci ktorzy " z narazeniem zycia uciekaja przed talibanami" nie sa wlasnie takimi "uchodzcami"??? adria231 napisała: > Ja tak lekko tego, co tam się dzieje nie jestem w stanie traktować. Pamiętam stan wojenny... Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 24.08.21, 16:43 Tego jeszcze nie bylo! Parafianie chca sie pozbyc ksiedza! Byli nawet w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej z prośbą o zmianę księdza, jednak do dzisiaj nie ma decyzji w tej sprawie. - W związku z tym, że nie ma reakcji z archidiecezji, wysłaliśmy już pismo do Prymasa Polski z prośbą o pomoc i interwencję... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27487338,od-trzech-lat-trwa-konflikt-z-ksiedzem-w-koncu-parafianie-nie.html#do_w=48&do_v=60&do_st=RS&do_sid=417&do_a=417&e=PSzPopImg2 kraj.life/spoleczenstwo/6354-wierni-maja-dosc-proboszcza-lokalnego-kosciola-parafianie-mieli-odebrac-ksiedzu-klucze-do-kosciola-co-jest-powodem-niezgody-mieszkancy-chca-zmiany Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 04.09.21, 17:40 Podkarpacie? To chyba tam sa najzarliwsi katolicy ktorzy glosuja na PiS? www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zabil-narzeczona-na-pogrzebie-babci-w-nisku/0d3bnvn Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 29.10.21, 11:37 W czwartek wieczorem swoje mieszkania musiało opuścić 44 lokatorów. Przez weekend nie będą mogli do nich wrócić. Potem wszystko będzie zależeć od wyników ekspertyz przeprowadzonych przez nadzór budowlany. Cały blok w Jaśle na Podkarpaciu grozi zawaleniem. Budowlańcy zabrali się za remont dawnej kolejowej stołówki,. Lokal kupił nowy właściciel i aby zrobić więcej miejsca, robotnicy zaczęli wyburzać filary, które stanowią element konstrukcji nośnej - podtrzymują strop, na którym są mieszkania.... Jeden filar zburzyli całkowicie, drugi częściowo. www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rzeszow/robili-remont-cos-poszlo-nie-tak-caly-blok-w-jasle-ewakuowany/fsbyn7h Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 30.10.21, 00:24 > Cały blok w Jaśle na Podkarpaciu grozi zawaleniem.... Engine, czy nie zauwazyles, ze znow o Podkarpaciu mowa? PS. Napisz cos ciekawego o Stanach Zjednoczonych, bo juz tematow zaczyna brakowac.... Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... 30.10.21, 20:10 Ciekwego o USA? Ha Mamy Prezydenta z demencja a vice prezydentowa co glupia jak but bo sie do rzadu dostal za kolor i spanie z zonatym gubernatorem. A wiec do niczego jej nie dpuszczja aby wstudy nie przynosila wiec sziedzi gdzis tam schowana. Beda teraz placici odszkodowania rodzinom meksykanskim co to je rodzielili na granicy kiedy ja nielgalnie przekraczali i to po $450 tys tak 450 tysiecy dolarow na osobe wiec tak rodzina ktora przyszla tu nielegalnie a wiec popelnila przestepestwo a teraz dostanie prawie milion. I jak tu nie chwalic ameryki? Cale procesje juz ida a ameryki Pd. I dita pojechal do Watykanu i dal mu prezent - monete jaks i mowi ze jak wroci papiez tego n9e bedzi mial to bedzi musil mu drinka postawic/// CNN sie tym podnieca jaki to Jozio zartownis a on idiota skonczony. Bedzie wszytkim bogatym i biznesmenom podatki podnosil i mowi ze ani jeden sredni czy biedny tego nie odczuje i mysli ze ludzie durni i nie wiedza ze jak bogaty biznesmen zaplaci podatki to ceny towarow podniesie aby to skompensowac i w sumie podatki przejda na tych na dole.. Zmusza wszytkich do szczepien i jak nie to zwlanija - coraz mnej policji i lekarzy mu nie przeszkadza. Komuna musi byc i juz. Jedyna szansa to ta plandemia. A obecny gubernator Kaliforni rozdaje kase na prawo i lewo. Ostatnio w Los Angles bedzie tym co nie pracuja dawal $1 tys na miesiac i nie beda musieli pracowac. A ze nikt za to nie wyzyje to doloza wiecej - po co maja pracy szukac? Pytaja czarnego czy szuka pracy? Mowi ze nie bo on za godzine dziennie na rogu ulicy sprzedjac narkotyki zaorbi wiecej niz za dzien pracy,,, Bezczelny ale szczery. I do tego dostanie ten $1 tysiac i jeszcze odszkodowania za to ze jego pradziadek byl niewolnikiem... Na redzie stoi grubo ponad 100 statkow z kontnerami ktrych nie moga rozladowac bo brakuje kierowcow do odbioru z portu. Kierowcy siedza w domu bo im sie bardziej oplaca brac rzadowe zapomogi i pracowac polowe czasu. Reszta wszystko jest super. I mnie moze na kant D wskoczyc. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 31.10.21, 02:27 Tyle sensacji, ze az zaniemowilam... chyba spac tej nocy nie bede Ostatnie wiadomosci o Bidenie mialam jeszcze z czasow, kiedy go dopiero wybrano, wiec chyba sie nie dziwisz! engine8 napisał(a): > Ciekawego o USA? Ha Mamy Prezydenta z demencja a vice prezydentowa co glupia ja > k but bo sie do rzadu dostal za kolor i spanie z zonatym gubernatorem. > A wiec do niczego jej nie dpuszczja aby wstudy nie przynosila wiec sziedzi gdzi > s tam schowana. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 31.10.21, 02:42 Po wyslaniu wpisu przypadkowo natknelam sie na artykul o spotkaniu prezydenta Joe Bidena z papieżem Franciszkiem w Watykanie... i poznalam wiecej szczegolow. www.onet.pl/informacje/kai/usa-media-o-zartach-i-prezencie-prezydenta-bidena-dla-franciszka/kye24wm,30bc1058 Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 10.11.21, 14:55 Służby miejskie Rzeszowa,miłośnicy zwierząt,, strażacy i okoliczni mieszkańcy od 10 dni próbowali wydostać kotka, który utknął w rurze ciepłowniczej. Cała operacja nie należała do łatwych,bo instalacja w którejj utknął kot ma 3 warstwy i wbija się i kilkunastometrowy nasyp kolejowy. Udało się , Białoczarny kotek został uratowany,weterynarz stwierdził ,, że będzie dobrze. Prezydent miasta dziękował wszystkim zaangażowanym w akcję,, lista była długa..... Tak myślę, że to jedyna pozytywna wiadomość w tych smutnych czasach. Pandemia wróciła,, dziś zmarło blisko 300 oób, a zaszczepionych tylko 50% dorosłych...... Odpowiedz Link
pia.ed Święto Niepodległości 11 listopada 11.11.21, 14:57 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,27792957.html#s=BoxMMt1 Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: ciekawostki z Polski 12.11.21, 03:34 Przy okazji święta niepodległości Polski podzielę się z Wami dlaczego najprawdopodobniej nigdy nie wrócę na stałe do Polski. 1. Dziesięć lat temu zamierzałem w czasie wizyty w kraju wypożyczyć samochód Volvo XC90. Przedpłaciłem polskiej firmie pełná kwotę za wynajem w Australii. Po przyjeździe do Polski podstawiono/próbowano podstawić samochód Skoda. Odmówiłem przyjecia tego samochodu i zarzádałem natychmiastowego zwrotu pieniędzy. Mojego rzádania nie wykonano. Zwróciłem się o pomoc do Policji. Poinformowano mnie, że to podlega egzekucji z oskarżenia prywatnego. Zwróciłemem się do prawnika w Polsce. Po kilku latach nastápił wyrok przyznajácy mi prawo do tych pieniędzy. Prawnik poinformował, że przekazał egzekucję należności urzędowi państwowemu bo dłużnik nie ma majátku. Firma działa do dziś, ma kilka przedstawicielst w różnych miastach. Nie odzyskałem ani grosza. Przy następnej wizycie zawiadomiłem prokuratora o możliwości popełnienia przestępstwa przez prawnika. Minęło pare lat- brak odpowiedzi,… 2. Jakiś czas temu, wypożyczonym samochodem jechałem pod Krakowem z prędkościá 70km/godz. Zostałem zatrzymany za jazdę poważej limitu w obszarze zabudowanym. Policjant nie był w stanie poinformować gdzie sá budynki. Jedyny znak zakazu ograniczał prędkość do 70km/godz. Chciałem odmówić przyjecia mandate ale w obliczu odlotu z Polski na drugi dzień mandat w wysokości marne 100PLN zapłaciłem. Po dwukrotnym sprawdzeniu jestem pewny, że ograniczenia poniżej 50 km/godz nie było,… 3. Starałem się o emeryturę. Do jej wysokości nie wliczono mi dodatków do pensji za okres pracy na Hucie Katowice. Posiadałem dokumenty wykazujáce ten okres. Zwróciłem się do sádu o weryfikację decyzji ZUS. Napisałem, że ZUS nie uwzględnił oczywistych, wynikajácych z prawa w Polsce dodatków. Nie otrzymałem odpowiedzi. Po długim okresie oczekiwania dostałem informację z ZUS, że komornik wszedł na mojá emeryturę. Nigdy wcześniej nie otrzymałem żadnej informaci o jakimkolwiek zajęciu. Pierwsze odwołanie od decyzji ZUS, według publikowanych informacji miało być bezpłatne. Podano, że po zajęciu będę otrzymywał taká samá kwotę jak przed zajęciem. Znalazłem w Internecie informację, że zajęcia można dokonać dopiero od 1400PLN. Moja polska emerytura jest niższa. Co to oznacza? Gdybym wrócił na stałe to doliczono by mi australijská emeryturę i potrácono kwotę “zajecia”. Życzę wszelkiej pomyślności Polsce, panu Prezydentowi, panu Premierowi i ZUSowi w dniu Świeta Niepodległości. Acha, i serdecznie dziękuję za 14tke, którá oczekuję dostać w pełnej wysokosci brutto/netto bo nie płacę podatku w Polsce. Odpowiedz Link
adria231 Re: ciekawostki z Polski 12.11.21, 04:39 Masz rację. Moi bliscy od ćwiećwiecza mieszkają w Australi i nigdy nawet nie zachęcałam ich do powrotu.... To nie jest(szczególnie ostatnio) kraj dla normalnych ludzi.....Mam nadzieję, że po pandemii zobaczymy się w Polsce..... Odpowiedz Link
pia.ed Cekawostki z Polski 14.11.21, 13:04 adria231 napisała: >Mam nadzieję, że po pandemii zobaczymy się w Polsce..... A Ty po raz drugi sie nie wybierasz do Australii? Gdybym miala kogos, u kogo moglabym sie tylko zatrzymac, to. juz dawno bym tam pojechala. Ze wzgledu na dluga podroz podzielilabym ja na etapy, zatrzymujac sie w hotelu na kilka dni i po odpoczynlu lecialabym dalej... Wystarczylaby mi cudowna plaza i zwiedzanie najblizszych okolic na wlasna reke Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski 23.11.21, 11:06 To wyglada niemal na utopie, bo chyba nie ma kraju na swiecie, w ktorym wyznawcy kilku religii zyli w takiej zgodzie. Popatrzmy co sie dzieje na Bliskim Wschodzie i czesciowo w Afryce, gdzie muzulmanie morduja muzulmanow, jesli nie wyznaja dokladnie tej samej religii. Azylanci muzulmanscy w Szwecji niestety przywiezli ze soba te zwyczaje i jeden z nich, z Iraku, ktory w Szwecji przebywal dopiero od roku, podpalil pomieszczenie innego odlamu muzulmanskiego. Poniewaz to byly tylko poszlaki (wpis na FB, koordynator komorki), zostal uniewinniony i dostal odszkodowanie! Dwa lata pozniej wzial udzial w morderstwie w Kopenhadze i zostal skazany na dozywocie, bo Dania tak sie nie cacka z uchodzcami... Meczet w Bohonikach to zabytek klasy zerowej z XVIII wieku (...) – Muzułmanie są na tych terenach za przyczyną króla Jana III Sobieskiego. Nasi przodkowie byli uchodźcami ze Złotej Ordy (historyczne państwo mongolskie przyp. red.), nie szczędzili oni sił, zdrowia ani życia dla tych, którym służyli, za te zasługi Rzeczpospolita nie miała im czym zapłacić żołdu. Dlatego, obdzielono ich majątkami i zezwolono żenić się z miejscowymi panienkami i musieli przyjąć po nich nazwiska (...) Odkąd żyję (...) wszystkie dzieci niezależnie od wyznania zawsze bawiły się razem. Przecież wszyscy chodziliśmy razem do tej samej szkoły – mówi Eugenia Radkiewicz, mieszkanka i muzułmanka z Bohonik, kustosz tutejszego meczetu. – My tu w Bohonikach obchodzimy wszystkie święta - katolickie, prawosławne i muzułmańskie. Sąsiedzi goszczą się, gdy jest okazja do celebrowania, niezależnie od wyznawanej religii. Każdy tu każdego szanuje. www.fakt.pl/wydarzenia/meczet-w-bohonikach-nie-boje-sie-uchodzcow-powiedziala-nam-kustosz-swiatyni/wbcnwlc Odpowiedz Link
marii51 Re: Ciekawostki z Polski 24.11.21, 15:39 PIA.ED prawie tak się dzieje jak opisała cyt Odkąd żyję (...) wszystkie dzieci niezależnie od wyznania zawsze bawiły się razem. Przecież wszyscy chodziliśmy razem do tej samej szkoły – mówi Eugenia Radkiewicz, mieszkanka i muzułmanka z Bohonik, kustosz tutejszego meczetu. – My tu w Bohonikach obchodzimy wszystkie święta - katolickie, prawosławne i muzułmańskie. Sąsiedzi goszczą się, gdy jest okazja do celebrowania, niezależnie od wyznawanej religii. Każdy tu każdego szanuje. pRAWIE...BO POCHODZĘ Z PODLASIA więc znam ten wschodni teren Polski i werzylam nt zgody wiele lat aż weszlam na forum --jedno drugie i mója wiara troszkę znikła-- Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... po II wojnie swiatowej 02.12.21, 12:57 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27867628,ipn-szuka-pary-ze-zdjecia-usmiechnieci-mlodzi-ludzie-na-tle.html#s=BoxOpImg6 Te czasy pamietam ze wspomnien Polakow zyjacych w tamtych czasach, starych kronik filmowych znalezionych na Youtube i filmow produkowanych po wojnie... Mimo olbrzymich zniszczen, ludzie byli optymistycznie nastawieni do przyszlosci, a przede wszystkim pomagali sobie jak mogli wzajemnie. W jednym ocalalym mieszkaniu potrafilo mieszkac kilka rodzin, a ludzie ktorzy nigdy Warszawy nie widzieli przyjezdzali z roznych koncow Polski na wezwanie :" Odbudowujemy Warszawe" Dzis brakuje mi takiego braterstwa i takiego entuzjazmu... Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 03.12.21, 12:19 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27786964,lublin-kilkudziesieciometrowy-podswietlany-krzyz-oslepia-mieszkancow.html#e=RelArtLink(2) Chyba nie myślicie, że będzie tak codziennie świecił ludziom prosto w okna?" - napisała jedna z internautek w komentarzu pod zdjęciem podświetlonego krzyża. Pojawiły się także uwagi, że krzyż jest "trochę ostentacyjny". Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 07.12.21, 05:52 Te czasy ze starych kronik bezpowrotnie minęły. Patrząc tylko na moją rodzinę :nawet zadzwonić do nich nie mogę, bo wszyscy pracują( albo w firmie,albo w domu, zdalnie).Od czego jednak młodzież , internet i WhatsApp. Mamy tam założoną grupę,, na których zamieszczamy rodzinne wiadomości, filmiki i fotografie .Na bieżąco wiemy, kto wyjechał, kto wrócił, kiedy spotkanie.... Często jednak wspominam lata, kiedy mieszkałam w bloku i wszyscy mieszkańcy klatki stanowili jedną ,zgodną rodzinę.Zawsze mogłam liczyć na pomoc sąsiadów ( bo mąż na delegacji , a dziecko trochę kicha , a ja muszę do pracy,bo uczniowie czekają).Potem dzieci wyprowadziły się i zmieniliśmy mieszkanie. Ale to już było inaczej. Nikt nie pożycza od sąsiadów szklanki cukru, nikt nie ma czasu na sąsiedzkie pogaduchy. Spotykamy się tylko przy windzie , kłaniamy się, wymieniamy zdawkowe komunikaty,czasem ktoś zaczeka z otwartymi drzwiami windy.Wszyscy mamy telefony,samochody....Publiczna komunikacja też nie budzi zastrzeżeń. Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 23.12.21, 19:55 Wiadomości z Krakowa: 1. Jak co roku od 25 lat krakowski restaurator Jan Kościuszko zaprosił na Rynek Krakowski bezdomnych z całej Polski. Ugościł ich typowymi potrawami wigilijnymi: pierogi, barszcz z uszkami , i t.p 2. W krakowskim sądzie została zaaresztowana piękna choinka za nieprawomyślne dekoracje. Ludzie protestują : "Uwolnić choinkę" Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 23.12.21, 20:22 Polska, którá opuściłem nie miała ani bezdomnych ani bezrobotnych. Komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 23.12.21, 20:55 Ale pierd jak potluczony. Ja po studiach bylem i bezdomny i bezrobotny. Wypierd mnie z pracy za "przesladowanie towrzyszy zasluzonch na wojnie" a mieszkalem z zona i dzieckiem katem u rodzicow bo nie mialem wlasnego mieszkania. Odpowiedz Link
krakkrakusek1au Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 00:25 Gdybyś "prześladował towarzyszy zasłużonych na wojnie" w USA to nie tylko nie mieszkałbyś "z żoná i dzieckiem kátem u rodziców" ale na ulicy albo pod mostem, oczywiście po spędzeniu czasu w pierdlu. Sprawdź powszechnie używane definicje: "bezrobotny" i "bezdomny" zanim zaczniesz popisywać się własná głupotá. Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 00:34 krakkrakusek1au napisał: > Gdybyś "prześladował towarzyszy zasłużonych na wojnie" w USA to nie tylko nie m > ieszkałbyś "z żoná i dzieckiem kátem u rodziców" ale na ulicy albo pod mostem, > oczywiście po spędzeniu czasu w pierdlu. Sprawdź powszechnie używane definicje: > "bezrobotny" i "bezdomny" zanim zaczniesz popisywać się własná głupotá. w USA dostałby potrójne dożywocie i 250 lat na dodatek Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 02:21 Odstrzelono by mnie od razu na ulicy Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 00:52 kiedyś się użalał, że go sekretarz POP w pracy prześladował bo nie chciał wstąpić do partii, Moje miasto w latach 70 nawiązało współpracę z miastem w RFN, dla Niemców było to wydarzenie ho ho, delegacje przyjeżdżały niemal co tydzień, załapałem się jako tłumacz i przydzielono mnie do I sekretarza KW, towarzysz sekretarz nie znał mnie i zwracał się do mnie tak jak był przyzwyczajony, czyli przez WY. Za trzecim razem nie wytrzymałem i zwróciłem grzecznie uwagę, że to tak trochę nie bardzo, bo ja nie jestem towarzyszem. A sekretarz zamiast mnie wyrzucić na zbity pysk, powiedział, to ja będę się zwracał przez pan plus imię, a pan będzie mi mówił panie sekretarzu i przybiliśmy piątkę , a była to znana postać, rzecz się działa na Wybrzeżu. Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 02:19 Nie ma jednej uznanej definicji bezdomności. Określa się m.in. bezdomność jako sytuację osób, które w danym czasie nie posiadają i własnym staraniem nie mogą zapewnić sobie takiego schronienia, które mogłyby uważać za swoje i które spełniałoby minimalne warunki, pozwalające uznać je za pomieszczenie mieszkalne[3]. Bezdomność jest określana również jako względnie trwała sytuacja człowieka pozbawionego dachu nad głową albo nieposiadającego własnego mieszkania. pl.wikipedia.org/wiki/Bezdomno%C5%9B%C4%87 Pojęcie „bezrobotnego” oznacza ogólnie osobę niezatrudnioną, nieprowadzącą działalności gospodarczej i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia (w pełnym lub niepełnym wymiarze czasu pracy). pl.wikipedia.org/wiki/Bezrobocie Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Bezdomność 24.12.21, 15:15 Definicja jest mi dobrze znana i wg niej bylam "bezdomna" w Polsce przez wiele lat, bo od 17-go roku zycia, az do czasu, kiedy nadarzyla mi sie okazja wyjazdu z kraju... "Przesladowana politycznie" tez bylam, choc polityka nigdy mnie nie interesowala. Stalo sie to, kiedy pracujac jako radiotelegrafistka w jednostce wojskowej w Szczecinie, zostalam z dnia na dzien wyrzucona z pracy, gdy poprosilam o urlop na wyjazd do mojej cioci zamieszkalej w Szwecji... engine8 napisał(a): >... Określa się m.in. bezdomność jako sytuację osób, które w danym czasie nie posiadają i własnym staraniem nie mogą zapewnić sobie takiego schronienia, które mogłyby uważać za swoje i które spełniałoby minimalne warunki, pozwalające uznać je za pomieszczenie mieszkalne. Bezdomność jest określana również jako względnie trwała sytuacja człowieka pozbawionego dachu nad głową albo nieposiadającego własnego mieszkania. Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... Krzyż świecący... 24.12.21, 02:26 Ot dsuksja z "polaczkiem" Nie ma rozdnieszej odpowiedzi wiec pisze "a u was murzynow bija" Jaki zwiazek ma USA z komunistczna Polska? Dlatego wyjechalem i tu rowno karalem odznaczymnych weteranow jak i tych co sie uwazali za lokalnych indian jak sie nie wywiazywali ze swoich obowiazkow i mnie za to chwalono. Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 24.12.21, 00:38 engine8 napisał(a): > Ja po studiach bylem i bezdomny i bezrobotny. Wypierd mnie z pracy za "przesladowanie towrzyszy zasluzonch na wojnie", a mieszkalem z zona i dzieckiem katem u rodzicow, bo nie mialem wlasnego mieszkania. Chyba nie zrozumiales wypowiedzi pana z Australii. W tych czasach, kiedy na mieszkanie czekalo sie dlugo, niemal wszyscy poczatkowo mieszkali u rodzicow, czasem wspolnie mieszkaly trzy pokolenia i to nie bylo niczym nadzwyczajnym... Inni wynajmowali u kogos pokoj sublokatorski, ale nikt tego nie nazywal wtedy bezdomnoscia. Zreszta i obecnie nie nazywa kogos "bezdomnym", jesli stac go na wynajecie pokoju lub malego mieszkania. Bezdomny to taki, ktory "mieszka pod mostem" jak to sie wtedy nazywalo, a dzisiaj gdzies w altance w ogrodkach dzialkowych lub w jakiejs opustoszalej ruderze. Co do bezrobocia, to prace bylo bardzo latwo znalezc - nie majac wyuczonego zawodu. Nawet jesli kogos zwolniono z pracy z powodu jakiegos przewinienia, szybko dostawal nowa prace! Chyba zapomniales, jakie wtedy bylo powiedzenie: *Czy sie stoi, czy sie lezy, tysiac zlotych sie nalezy!* Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... 24.12.21, 02:32 Ty pojecie nie masz o czym piszesz. Jak cie wywala z pracy z wilczym biletem i wywalili z mieszkania (bo potrzebne dla nastpnego .. i nie mow mi ze mi sie "nalezalo" zastepcze ) to nie masz srodkow na wynajecie ani opcji na szybkie znalezinei pracy. Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... 24.12.21, 05:35 Wydaje mi się, że kiedy umierają w Polsce setki ludzi dziennie wkrótce będziemy mieć zjawisko opustoszałych mieszkań i domów. A obecnie bezdomność raczej związana jest z wyborem ,a nie ze skrajną biedą i bezrobociem.... Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... 24.12.21, 11:26 adria231 napisała: > Wydaje mi się, że kiedy umierają w Polsce setki ludzi dziennie w stosunku do liczby mieszkańców 17 razy więcej niż w Japonii ale to wszystko nieprawda, wirusa nie ma Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... 24.12.21, 20:35 Wirus oczywiscie jest tylko ze wszyscy sie na nim tak skupili ze masa ludzi umiera z jego powodu ( poniewaz nikt sie nimi nie zajmuje bo wrus najwazniejszy) ale nie jako jego skutek Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 26.12.21, 11:27 engine8 napisał(a): > Wirus oczywiscie jest, tylko ze wszyscy sie na nim tak skupili, ze masa ludzi umiera z jego powodu (poniewaz nikt sie nimi nie zajmuje bo wrus najwazniejszy) ale nie jako jego skutek... Nie "odkryłes Ameryki" pisząc w ten sposob, bo wszyscy zdają sobie sprawe, ze przez Cowid-19 zostaly zaniedbane inne choroby i odwolane operacje... no ale jesli gdzies z powodu wirusa umierają dziennie setki lub tysiące osob, to trzeba wybierac "miedzy pestem a cholerą"! W Szwecji nazywa to sie "dług zdrowotny... ktory jak najszybciej oddaje sie, kiedy tylko jest taka mozliwosc! Odpowiedz Link
pia.ed W pociągu Intercity pluskwy i ich jaja... 30.12.21, 01:34 next.gazeta.pl/next/7,151003,27956790,pasazerka-pkp-intercity-znalazla-na-fotelu-pluskwy-ministerstwo.html#do_w=52&do_v=221&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizLink Odpowiedz Link
engine8 Re: Ciekawostki z Polski... 30.12.21, 06:35 Tylko ze wlasnie nasz najwieksz i najbardzij wiarygodna organizacja - CDC oficjalnie oznajmila za poniewaz testy PCR nie potrafia odroznc Covid -19 od grypy, testy nie beda uzywane od 1/1/2022. A tzw "rapid" testy - tanie i szybkie nie dzialaja na omicorna. Wnioski wyciagnij sama. Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... 30.12.21, 12:15 engine8 napisał(a): > Tylko ze wlasnie nasz najwieksz i najbardzij wiarygodna organizacja - CDC oficj > alnie oznajmila za poniewaz testy PCR nie potrafia odroznc Covid -19 od grypy, > testy nie beda uzywane od 1/1/2022. > A tzw "rapid" testy - tanie i szybkie nie dzialaja na omicorna. > Wnioski wyciagnij sama. kto pisze niedbale, ten myśli niedbale lub wcale Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 02:06 Swietna inicjatywa i do tego ekologiczna Czytalam nawet, ze fusy z kawy powinno sie dodawac do ziemi w doniczkach, bo wtedy kwiaty lepiej rosna! www.se.pl/krakow/krakow-miasto-chce-posypywac-alejki-fusami-po-kawie-postanowilismy-kontynuowac-eksperyment-aa-SH8t-WNLq-ybVs.html Analiza kawowego pilotażu wykonana przez Wydział Leśny UR Kraków nie wykazała jego szkodliwego oddziaływania na glebę, dlatego postanowiliśmy kontynuować eksperyment - informuje Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie.] Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 02:58 pia.ed napisała: > Swietna inicjatywa i do tego ekologiczna Czytalam nawet, ze fusy z kawy > powinno sie dodawac do ziemi w doniczkach, bo wtedy kwiaty lepiej rosna! > - ale nie w ciemno, są rośliny, które nie znoszą kawy, - ekologicznie można też nasikać do doniczki, - można też dać fusy wróżce a ona przepowie nam przyszłość Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 11:27 tuttifrutti1234 napisał(a): - są rośliny, które nie znoszą kawy, - ekologicznie można też nasikać do doniczki... Niewielka ilosc kawy nikomu jeszcze nie zaszkodzila, a co do sikania do doniczki, to zalezy od tego kto nasika: rosliny nienawidza panow z problemami alkoholowymi, dokladnie tak jak ja... - Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 13:47 tuttifrutti1234 napisał: > ekologicznie można też nasikać do doniczki zauważyłem w moim mieście, że młode drzewka przy ziemi osłonięto plastykową folią, co widać na zdjęciu. Chyba zabezpieczenie przed sikającymi psami? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 15:03 Mam przed oknami skwerek, na ktorym mlode drzewka sa w ten sam sposob zabezpieczone... moze przed gryzoniami, a moze przed psami... Ale to co na 100% moge potwierdzic, ze siuski psa nie wychodza roslinkom na dobre! Mielismy przy naszym naroznym budynku posadzone wiosenne kwiatki, przy uliczce, ktora prowadzila w prostym kierunku na wybieg dla psow. Tam wlasciciciele pieskow czesto pozwalali im posiusiac, choc wybieg byl kilkanascie metow dalej! Efekt? W ciagu kilku lat bez sladu zniknely przebisniegi, krokusy, zonkile, narcyzy... Utrzymaly sie tylko stare krzaki rozy, bo byly metr od chodnika, a do tego chronily je kolce chris.w1 napisał: > zauważyłem w moim mieście, że młode drzewka przy ziemi osłonięto plastykową folią, co widać na zdjęciu. Chyba zabezpieczenie przed sikającymi psami? Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki z Polski... Fusy po kawie 05.01.22, 15:37 chris.w1 napisał: > tuttifrutti1234 napisał: > > ekologicznie można też nasikać do doniczki > > zauważyłem w moim mieście, że młode drzewka przy ziemi osłonięto plastykową fol > ią, co widać na zdjęciu. Chyba zabezpieczenie przed sikającymi psami? > > to może też być pojemnik na wodę Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... Nawadnianie 05.01.22, 20:33 vermieter napisał(a): > to może też być pojemnik na wodę... Sama o tym pomyslalam wpisujac sie poprzednim razem, ale zgubila mnie refleksja, ze drzewko na zdjeciu bylo starsze niz te drzewka, ktore codziennie widze z okien... i przy ktorych w miesiacach letnich umieszcza sie pojemniki na wode Teraz doszlam do wniosku, ze nawet starsze drzewka potrzebuja pomocy, gdy znajduja sie w centrum miasta, miedzy budynkami, gdzie nie dochodzi nawet powiew wiatru... Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... Nawadnianie 09.01.22, 05:52 Podobno najbardziej popularnym słowem w Polsce za ubiegły rok było "szczepienie". Pozwólcie,, że wrócę do tego zagadnienia. Otóż wczoraj krakowskie media doniosły, że pod IKEA( jak to odmienić?) stoi długa kolejka i ludzie w kolejce awanturują się. O co poszło? Otóż załoga tego sklepu postanowiła zastosować się do "obostrzeń antycowidowych" ogłoszonych przez rząd. Wpuszczono do sklepu klientów w ilości jedna osoba na 15 m2 powierzchni sklepowej, potem zaczęto sprawdzać dowody zaszczepienia. Niezaszczepieni nie mieli wstępu do sklepu.Dla mnie to wielka ciekawostka, chyba pierwsze miejsce w Polsce, gdzie ktoś zażądał dowodu szczepień...... Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 09.01.22, 12:53 adria231 napisała: Otóż wczoraj krakowskie media doniosły, że pod IKEA(...) zaczęto sprawdzać dowody zaszczepienia. Niezaszczepieni nie mieli wstępu do sklepu. Dla mnie to wielka ciekawostka, chyba pierwsze miejsce w Polsce, gdzie ktoś zażądał dowodu szczepień.... Na pewno to byl pierwszy sklep, bo chyba w barach czy innych lokalach sie sprawdza... Mnie tylko interesuje, czy IKEA wczesniej zawiadomila o takiej decyzji, np. w prasie, bo ja tez bym sie zdenerwowala, gdybym sie wybrala gdzies pod miasto i dopiero na miejscu dowiedziala, ze mnie nie wpuszcza! PS. Musialam zajrzec na Google, bo dwie pierwsze llitery moglam od razu wytlumaczyc, to skrot imienia i nazwiska zalozyciela, Ivar Kamprad, natomiast dwie nastepne, to nazwa gospodarstwa, w ktorym Ingvar Kamprad dorastal i nazwa miejsowosci w ktorej gospodarastwo bylo polozone... Nazwa IKEA w jezyku szwedzkim sie nie odmienia, bo praktycznie rzec biorac w tym jezyku nie istnieje odmiana przez przypadki... To juz informacja ode mnie Namnet IKEA är en förkortning av saker som legat grundaren, Ingvar Kamprad, varmt om hjärtat. Bokstaven I står för Ingvar och K för Kamprad såklart. De andra två bokstäverna har dock ingenting med namn att göra. Bokstaven E står för gården Elmtaryd, som Ingvar växte upp på. Bokstaven A står för Agunnaryd, som är orten som gården ligger i. Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki... Pijana ekspedientka w piekarni 14.01.22, 07:08 — We wskazane miejsce pojechali policjanci ruchu drogowego. W sklepie z pieczywem zastali 51-letnią ekspedientkę, która leżała za ladą. Na miejscu pojawili się też ratownicy medyczni, którzy zbadali kobietę. Sprzedawczyni miała znaczne problemy z utrzymaniem równowagi, nie była w stanie mówić logicznie — przekazała podinspektor Magdalena Ciska z Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku. 51-latka trafiła do izby wytrzeźwień. Badanie trzeźwości wykazało, że kobieta przyszła do pracy, mając w wydychanym powietrzu ponad 3 promile alkoholu! www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/gdansk-pijana-ekspedientka-w-piekarni-nieprzytomna-lezala-za-lada/sv6b2w1 Odpowiedz Link
vermieter Re: Ciekawostki... Pijana ekspedientka w piekarni 14.01.22, 11:22 Kobieta wykazała duże poczucie obowiązku. Dlaczego "drogówka" do niej pojechała? Po drodze im było? Skąd wiadomo, że przyszła do pracy pijana? Jest wiele gatunków ciasta ze spirytusem, nawet drożdżowe, może spróbowała czy już wyrosło. Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki... Relikwie św. Andrzeja Boboli 15.01.22, 18:57 w kaplicy w Sejmie, uspokoily sytuację na granicy... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28003973,poslanka.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=288&do_a=288&s=BoxNewsImg2 Na spotkanie Kaczyńskiego z antyszczepionkowcami posłanka Kurowska przyniosła figurkę św. Andrzeja Boboli. "Chciałam przekazać, że w rozwiązywaniu trudnych spraw trzeba polegać nie tylko na własnym umyśle. Ale trzeba się też odwoływać do Pana Boga". Posłanka mówiła tez o pozytywnych efektach sprowadzenia do Sejmu relikwii Andrzeja Boboli. - Proszę zauważyć, od 2 grudnia, od czasu, gdyśmy sprowadzili relikwie (...) do kaplicy sejmowej, zaczęło uspokajać się na granicy. Była już tak napięta sytuacja. Dlatego ja, starając się o te relikwie, bo to ja jestem winowajcą tych relikwii, chciałam, żeby to zrobić szybko, bo widziałam, co się dzieje na granicy, że jest takie napięcie - przekonywała. Odpowiedz Link
marii51 Re: Ciekawostki... Pijana ekspedientka w piekarni 16.01.22, 10:22 Kobieta wykazała duże poczucie obowiązku . Dlaczego "drogówka" do niej pojechała? Bo może najbliżej i na wezwanie zareagowali RATOWA NIEWIASTE Z OAŁÓW,,, może silne chłopaki żeby ja spod lady wyciągnąc sprawniej Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki... Pijana ekspedientka w piekarni 16.01.22, 12:27 marii51 napisała: RATOWALI NIEWIASTE Z OPAŁÓW... może silne chłopaki żeby ja spod lady wyciągnąc sprawniej. To jest prawidlowa odpowiedz! Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki... Pijana ekspedientka w piekarni 22.01.22, 15:34 30 stycznia, a więc za tydzień rusza Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, WOŚP Jurka Owsiaka. To już 30 lat tego corocznego wydarzenia...Zbiórki pieniędzy przez rzesze wolontariuszy odbywają się na całym świecie, wszędzie, gdzie żyją Polacy...W tym roku zebrane pieniądze mają wspomóc dziecięcą okulistykę..Możemy złożyć składkę do puszki, a wielkich pieniędzy dostarczają znani ludzie,gwiazdy sporu,filmu,, politycy.. Odbywają się aukcje przedmiotów , wydarzeń. To będzie radosne święto ludzi dobrej woli, bo pieniądze przeznaczone będą na dobry cel....Sie Ma!! Odpowiedz Link
pia.ed CIEKAWOSTKI Sponsor próbuje wymazać Pana Boga... 22.01.22, 16:02 Noclegownia z Wrocławia zwraca sponsorowi wyposażenie pralni, Dotyczy to pralek i proszków do prania. Powodem zwrotu środków było to, że firma, która była ich sponsorem, nie zgodziła się na poświęcenie pralni przez biskupa (...) Biskup Jacek Kiciński przyjechał na miejsce, ale odjechał nie przemawiając do zgromadzonych. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28028976,wroclaw-noclegownia-zwroci-sponsorowi-pralki-i-proszek-bo.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink Odpowiedz Link
chris.w1 Re: CIEKAWOSTKI Sponsor próbuje wymazać Pana Bo 22.01.22, 17:28 właśnie chciałem o tym wspomnieć. Poświęcenie pralni, czy to jest normalne? Odpowiedz Link
pia.ed Re: CIEKAWOSTKI 22.01.22, 22:21 chris.w1 napisał: > właśnie chciałem o tym wspomnieć. Poświęcenie pralni, czy to jest normalne? W Polsce coraz mniej rzeczy jest normalnych... mamy szczescie, ze juz tam nie mieszkamy A w artykule jest blad, bo w jednym zdaniu brakuje nie... co czyni to zdanie bez sensu... "Chociaż pralnia (nie) była dobrze wyposażona, to organizacja zdecydowała się zwrócić środki zakupione przez jednego sponsora. Dotyczy to pralek i proszków do prania." Odpowiedz Link
engine8 Re: CIEKAWOSTKI 23.01.22, 06:27 A co to komu przeszkadzalo zeby sie zgodzic? Firma sie bala ze z ich urzadzen i proszkow diabel wyskoczy po poswieceniu i beda G warte? Do nas kiedys przyszedl znajomy ksiadz po koledzie i pyta czy ta woda na stole to swiecona czy z kranu. Mowie ze z kranu a on ze jest ok i on ja poswieci. To ja mowie, a moze niech ksiadz kran posweci to w przyszlym roku bedzie problem z glowy.? Odpowiedz Link
vermieter Re: CIEKAWOSTKI 24.01.22, 00:07 engine8 napisał(a): > A co to komu przeszkadzalo zeby sie zgodzic? > Firma sie bala ze z ich urzadzen i proszkow diabel wyskoczy po poswieceniu i be > da G warte? > Do nas kiedys przyszedl znajomy ksiadz po koledzie i pyta czy ta woda na stole > to swiecona czy z kranu. Mowie ze z kranu a on ze jest ok i on ja poswieci. > To ja mowie, a moze niech ksiadz kran posweci to w przyszlym roku bedzie proble > m z glowy.? Jestem niewierzący ale wolno mi zapytać, po chuj przyjmować księdza po kolędzie, jeżeli ma się sens tej wizyty w dupie? Z jednej strony facet obnosi się na forach ze swoim katolicyzmem, a potem wstawia taki niby luzacki tekst. Nic dziwnego, że sami chrześcijanie boją się islamu. Odpowiedz Link
pia.ed Ile osób mieszka w Polsce? 27.01.22, 14:45 Według ostatniego spisu powszechnego w Polsce mieszka 38 mln 179 tys. osób ... — przekazał w czwartek Główny Urząd Statystyczny. www.onet.pl/?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=03061c27-cdba-4aa2-ba57-7ee88091e59a&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2 Odpowiedz Link
tuttifrutti1234 Re: Ile osób mieszka w Polsce? 27.01.22, 15:30 pia.ed napisała: > > Według ostatniego spisu powszechnego w Polsce mieszka [b]38 mln 179 tys. osób[/ > b] ... > — przekazał w czwartek Główny Urząd Statystyczny. > nudzisz się? Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... 28.01.22, 21:17 tuttifrutti1234 napisał(a): > nudzisz się? Wprost przeciwnie ... swietnie sie bawie Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Ciekawostki z Polski... 30.01.22, 18:13 pia.ed napisała: > swietnie sie bawie to fakt, serfowanie w internecie może być świetną zabawą Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ciekawostki z Polski... 30.01.22, 19:17 No coz, w obecnej sytuacji, z powodu pandemii i ciagle zmieniajacych sie przepisow, nie odwazam sie na wyjazdy do cieplych krajow, a cos robic trzeba... Spacery w parku, z wiejacym polnocnym wiatrem, mzawka i temperatura +3 C nie sa dla mnie atrakcja... pozostaje wiec zaszycie sie w domowych pieleszach i czekanie na lepsze jutro... Chetnie zobaczylabym na forum troche wiecej humoru, konkretnie dowcipow, memow itp. Sama bym taki temat zalozyla gdyby nie to, ze najlepiej pamietam cos, co w powaznym gronie seniorow raczej nie znalazloby aprobaty chris.w1 napisał: > to fakt, serfowanie w internecie może być świetną zabawą Odpowiedz Link
adria231 Re: Ciekawostki z Polski... 01.02.22, 05:51 Wczoraj, nie tylko w Polsce byliśmy świadkami radosnego wydarzenia.....Wydarzenie to przypomniało, że jest wielu życzliwych, radosnych ludzi, którzy bezinteresownie innym pomagają. To WOŚP, jej dyrygent Owsiak i dziesiątki tysięcy wolontariuszy te akcji, której finał oglądaliśmy wczoraj. To takie światełko w tunelu szarej, burej ,smutnej rzeczywistości. A odnośnie humoru: Jasio pisze list do Świętego Mikołaja: "Kochany Mikołaju, w tym roku byłem bardzo grzeczny, więc poproszę o narty, łyżwy, sanki i lekką grypę na zakończenie ferii zimowych.." Odpowiedz Link
alux Re: Ciekawostki z Polski... 01.02.22, 22:28 Jutro okaże się czy wyrównają mi emeryturę, czy była to tylko obiecanka ciekawostka zjadacza miski ryżu? Odpowiedz Link
pia.ed Ciekawostki z Polski... bezplatne testy 08.02.22, 10:28 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28085577,koronawirus-w-polsce-aptekarz-opowiada-jak-wygladaja-testy.html#do_w=46&do_v=142&do_st=RS&do_sid=288&do_a=288&s=BoxNewsImg2 Ojciec przyprowadzil na badanie trzech synów. Gdy u jednego z nich wynik okazał się pozytywny, mężczyzna najpierw zażądał oznaczenia go jako negatywnego, a następnie rzucił krzesłem w drzwi apteki, krzycząc, że pracownicy placówki zepsuli dzieciom ferie. Kolejny pacjent miał ze złości na wynik badania kopnąć drzwi z taką siłą, że wyleciały z futryn. jeszcze inny je zablokować, mówiąc, że nie wyjdzie, dopóki od razu nie usłyszy wyniku. Dr Merks przyznaje, że nie spodziewał się takich wybuchów agresji. POLACY MAJA TEMPERAMENT Odpowiedz Link
kobieta_jesienna Re: Ciekawostki z Polski... bezplatne testy 08.02.22, 12:44 Tak, Polacy to temperamentny naród. Ja znam fakt autentyczny, przez okno z trzeciego piętra facet wyrzucił telewizor ponieważ w meczu piłki nożnej polska drużyna przegrała z kretesem. Przez parę dni części z rozbitego telewizora leżały pod blokiem, dzieciaki brały niektóre do zabawy, w końcu właściciel musiał je posprzątać. Jednym słowem Polak potrafi! Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Ile osób mieszka w Polsce? 27.01.22, 15:41 pia.ed napisała: > Według ostatniego spisu powszechnego w Polsce mieszka 38 mln 179 tys. osób od 2000 tendencja spadkowa Odpowiedz Link
engine8 Re: CIEKAWOSTKI 28.01.22, 00:34 Bo duraki tepy ksoadz to moze byc calkime porzadny czlowiek i fajnie sie z nim gada? A ze chce pokropic dom to co w tym zlego? Tobie to sie pewnie koleda kojarzy z taka polska 15 minutowa i mnistrantami - tu ksiadz jaka cie odwiedza to przychodzi na caly wieczor. Pojesc, popic , pogadac. Odpowiedz Link
vermieter Re: CIEKAWOSTKI 28.01.22, 11:19 engine8 napisał(a): > Bo duraki tepy ksoadz to moze byc calkime porzadny czlowiek i fajnie sie z nim > gada? > A ze chce pokropic dom to co w tym zlego? > Tobie to sie pewnie koleda kojarzy z taka polska 15 minutowa i mnistrantami - t > u ksiadz jaka cie odwiedza to przychodzi na caly wieczor. Pojesc, popic , pogad > ac. poświęcenie kranu żeby woda święcona z niego płynęła to mi zakrawa na bluźnierstwo Odpowiedz Link
vermieter Re: CIEKAWOSTKI 29.01.22, 00:29 engine8 napisał(a): > O tak? A swiete zrodelka to nie? Nie potrafisz sobie odpowiedzieć? Przecież ty wierzysz w te gusła, nie ja. Odpowiedz Link
kobieta_jesienna Re: ciekawostki z Polski 08.02.22, 12:52 Dzień Dobry. I ja się wcale nie dziwie, że nie chce Pan wracać do Polski. To, co Pan opisał to wierzchołek lodowej góry,inaczej mówiąc głupoty w polskim prawie. Totalny bałagan we wszelkich dziedzinach życia, w przepisach i ich interpretacji, ciągłe tworzenie nowych bubli, jakieś poprawki itd.... Ludzie nie wiedzą i nie rozumieją w jaki sposób należy się w tym zapętlonym gąszczu poruszać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: ciekawostki z Polski 09.02.22, 11:19 Od marca bez maseczek, jesienią szósta fala... Troche zaskoczyla mnie ta informacja, bo w Skandynawii konczy sie czwarta fala i zniesiono wszelkie restrykcje... wyborcza.pl/7,75398,28089779,niedzielski-od-marca-bez-maseczek-jesienia-szosta-fala.html Odpowiedz Link
pia.ed Żołnierze amerykańscy wpadli do jeziora... 13.02.22, 15:18 Jeden z mężczyzn sam się wydostał na brzeg, drugiemu pomogli policjanci.Okazało się, że byli to żołnierze United States Army, którzy stacjonują w Bemowie Piskim, gdzie znajduje się Ośrodek Szkolenia Poligonowego... Poczytajcie komentarze... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28105862,elk-dwoch-amerykanskich-zolnierzy-wpadlo-do-jeziora-sprawe.html#s=amtp_pnHP_gallery_button Tez bym sie pochlastal jakby wyslali mnie do Polski. To juz Afganistan 100 razy lepszy Ostro trenują ewentualne starcie z Rosją. Ruski żołnierz jak wpada do jeziora po pijaku to wypija cała wodę i już. No wlasnie. Wpada tylko po to, zeby ugasic pragnienie. Stacjonują w Bemowie Piskim? Straszna dziura, bloki dla trepów i kasyno oficerskie, jedna szosa przelotowa, a wokół lasy i poligony. Nie dziwię się chłopakom, że poszli w tango. Też byś taki był, jakbyś tam posiedział dłużej Na 24-godzinną przepustkę nawet nie warto było się ruszać, chyba że PKS-em do Ełku lub Orzysza na piwo i zaraz z powrotem. Odpowiedz Link
pia.ed Brutalny napad na urzędniczkę 18.02.22, 13:00 www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wroclaw/wroclaw-napad-na-dyrektor-sejmiku-dolnoslaskiego-anne-k/elhx734?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2 Dyrektor Sejmiku Dolnośląskiego Anna K. została napadnięta w piątek 18 lutego w swoim własnym domu we Wroclawiu po godzinie 7 rano. Przed dom dyrektor kancelarii Sejmiku Dolnośląskiego podjechał samochód volkswagen passat na francuskich numerach rejestracyjnych. "Do budynku weszło trzech mężczyzn w roboczych strojach i budowlanych kaskach. Obezwładnili 49-latkę, a wokół szyi owinęli jej taśmę. Doszło do szamotaniny. Kobieta zraniła jednego z napastników"... Odpowiedz Link
pia.ed Eurowizja 2022: "River" Kristian Ochman 20.02.22, 17:36 muzyka.interia.pl/raporty/raport-eurowizja-2022/wiadomosci/news-eurowizja-2022-krystian-ochman-z-piosenka-river-polskim-repr,nId,5843004 Tekst piosenki Gonna take my body down Right down, down, down to the river Gonna take my body down Let the water carry me away Just float away Oh-oh-oh-oh-oh Ref: Bury all of my things Bury me in my skin All that I've done Oh Lord, I'm done Who'd wanna be a king Pulling too many strings? All that I've done Oh Lord, I'm done (Oh) Carry me away I float away (Oh) In the river Gonna lay my head right down Right now, now, now and forever Gonna lay my head right down Let the water carry me away Just float away Ref: Bury all of my things Bury me in my skin All that I've done Oh Lord, I'm done Who'd wanna be a king Pulling too many strings? All that I've done Oh Lord, I'm done Oh) Carry me away I float away (Oh) In the river, oh-oh In the river, oh-oh In the river, oh, yеah Ref: Bury all of my things Bury me in my skin All that I've done Oh Lord, I'm donе Who'd wanna be a king Pulling too many strings? All that I've done Oh Lord, I'm done (Oh) Gonna take my body down Right down, down, down to the river Autor tekstu: Ochman Odpowiedz Link
chris.w1 Re: "River" Kristian Ochman 20.02.22, 21:44 Ochman - River (Official Music Video) Odpowiedz Link
pia.ed Tego jeszcze nie bylo w pociagach... 14.03.22, 14:43 Częstowali pasażerów alkoholem wzmocnionym środkami nasennymi, po czym okradali. Wśród 14 zatrzymanych jest siedmiu kierowników pociągów, trzech konduktorów oraz dwóch pracowników agencji ochrony. podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,28219326,rozbito-gang-okradajacy-podroznych-w-pociagach-wsrod-nich-konduktorzy.html#s=BoxOpImg5 Odpowiedz Link