Dodaj do ulubionych

Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy)

24.11.09, 21:07
Tak mnie na smaka wzielo,a ze luby(węgier) tez lubi a,ze akurat w
drodze powrotnej z ojczystego ktaju to go na polsko w Angli
przywitam:) A teraz tak mi przemknelo ,przez glowe,ze przeciez wiezie
jego wujek z zona z lotniska i na pewno wpadna na chwilke wiec wypada
poczestowac.Tak ,,tylko,, z chlebkiem na talerzyku podac? czy jakies
ziemniaki ugotowac? bo tak jakos nie wiem co wypada.


Swoja droga robie ,,zwyczajnym,, przepisem. Kapusta, kielbasa, mieso
i boczek, plus ziele i lisc laurowy. A moze wy macie jakies fajne
przepisy aby jakos to urzmaicic???

Chce sie zabrac tez za fasolke, czy pierogi.W necie jest mnowstwo
przepsiow ale w wiekszosci jakies takie zeuropejszczone ,ze je tak
nazwe i juz nie type śląskie. Macie jakies stare zelazne przepisy na
tradycyujna polska kuchnie?
Obserwuj wątek
    • fantastic.mama Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 24.11.09, 22:02
      No z tym bigosem, to tak jak napisałaś: kapucha, mięcho (troszke
      tłuściejsze, coś typu karkówka), kiełbaska, i ja zawsze z chlebkiem
      podaje. Oprócz ziela i lisci, jeszcze dodatkowo go przypalanym
      koncentratem podprawiam i zapiekam w piekarniku...pycha poprostu.

      Fasolke uwielbiam, ją także doprawiam przypalanym koncentratem, to
      daje piękny kolor i zabija kwaśny smak koncentratu...no bo kwaśna
      fasolka? to tak jakoś sobie nie wyobrażam. Do tego kiełbaska i palce
      lizać.
      Pierogi ruskie nadzienie ja robie tak- ziemniaki ugotowane i
      utłuczone, ser twarogowy półtłusty, sól, pieprz (nie żałuje),
      cebulka podsmażona porządnie i posiekana natka pietruszki. Z tym
      nadzieniem są naprawdę przepyszne.
      • justyna_w24 Fasolka :) 24.11.09, 22:29
        fasola, boczek, kielbasa, doprawiam koncentratem pomidorowym i
        majerankiem

        moj maz lubi flaki, ja nie specjalnie (bo mnie zawartosc obrzydza),
        robie tak samo jak sie robi flaczki, tylko zamiast tych kroje kurczaka
        i wolowine w paseczki - wychodza bardzo smaczne
      • carmelaxxx Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 24.11.09, 22:33
        a napisz prosze o co chodzi z tym przypalanym koncentratem?
        • fantastic.mama Re: przypalany koncentrat 25.11.09, 11:40

          carmelaxxx napisała:

          > a napisz prosze o co chodzi z tym przypalanym koncentratem?

          Koncentrat zawsze przypalam, gdy chce nadać potrawie kolor i
          jednocześnie "zabić" jego kwaśny smak.
          Koncentrat przypalam na patelni na kilku dosłownie kroplach oleju
          przez około 2-3 minuty.
          Świetnie się sprawdza w bigosie, fasolce po bretońsku, rybie po
          grecku...
          Ja dodaje również przypalany koncentrat do ugotowanego ryżu (tylko
          wtedy przypalam go z odrobiną cebuli) świetnie się komponuje z
          daniami z drobiu i ze smażonym mięsem.
          • carmelaxxx Re: przypalany koncentrat 25.11.09, 18:28
            dzieki za ciekawostke jak bede robila bigos to wyprbuje :)
    • justyna_w24 Ja bigos robie tak.... 24.11.09, 22:23
      Biala kapuste gotuje w jednym garnku z grzybami suszonymi, w drugim
      garnku gotuje kapuste kiszona, jak biala jest miekka to przerzucam do
      kiszonej, po ok godzinie dodaje dobrze podsmazona kielbase, wedliny,
      resztki pieczeni, boczek, mieso i dalej gotuje, gotuje, gotuje,
      pozniej dodaje koncentrat pomidorowy - ale troche, dla koloru i
      przyprawe do bigosu, na pol godziny przed koncem gotowania dodaje pol
      szklanki czerwonego wina, mozna dodac suszone sliwki albo rodzynki,
      ale my nie przepadamy
      Proporcje sa mniej wiecej takie: tyle samo bialej kapusty co
      kiszonej, tyle samo miesa i wedlin co kapusty
      Bigos im wiecej razy schladzany i ogrzewany tym lepszy. Podaje z
      chlebkiem.
      • edytataraszkiewicz Re: Ja bigos robie tak.... 24.11.09, 23:11
        Justyna chyba pochodzimy z tych samych rejonow Polski(badz rodzice)
        bo bigos robie identycznie(bez rodzynek isliwek tylko):P
        • izysia Re: Ja bigos robie tak.... 24.11.09, 23:58
          ojej, ja tez tak mniej wiecej robie bigos (gotuje 3 dni), tylko pilnuje, zeby miesa byly roznorodne (polska wedlina + polski boczek, wolowina, wieprzowina oraz baranina, ktorej w Polsce nie stosowalam, a ktora baaaardzo poprawia smak, wzbogaca niepomiernie) i .... mroze
          mroze w workach foliowych, przemrozony bigos jest jeszcze smaczniejszy naszym rodzinnym zdaniem
          • maleczytaniecouk Re: Ja bigos robie tak.... 25.11.09, 08:10
            ja osobiście bigosu nie jadam, od zawsze ale gotować sie nauczyłam, że tak
            powiem żecie zmusiło.
            Dwa rodzaje kapusty wrzucam do garnka, bo od takiej mamałygi to mnie nawet widok
            odrzuca, zawsze staram się wzrucić taką jeszcze trochę z mięsem kosć z pieczonej
            szynki, mięso rózne, potem trochę przecieru i puszkę pomidorów. Majeranku
            niecierpię więc nie dodaję. Podobno wychodzi niezły :)
            Smacznego wszystkim życze bo po tylu przepisach pewnie połowa z nas bedzie miała
            w tym tygodniu bigos w domu ;))
    • syso Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 09:35
      Ja zawsze uzywam mieso pieczone. Najpierw pieke kawal wieprzowinki w piekarniku
      z przyprawami, glownie majerankiem, a jak juz mieciutkie kroje i dodaje do
      reszty razem z calym wywarem. Imo taki bigos ma lepszy smak niz z podsmazonym
      tylko miesem. Kapuste podgotowuje w sladowej ilosci wody, obie razem, doslownie
      parenascie minut, do tego wrzucam wspomniane mieso z wywarem, podsmazone
      kielbasy i boczek. Do bigosu rowniez dodaje pare sliwek suszonych i suszone
      grzyby, podgotowane i dodane razem z woda, w ktorej sie gotowaly.
      Ale mi narobilas smaka na bigos :-)
      • padynt Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 09:48
        Robię dwa rodzaje- "zwykły" czyli taki z przecierem pomidorowym i wtedy bez
        grzybów i "myśliwski" wtedy z grzybkami suszonymi i do tego jeszcze pół butelki
        czerwonego wina. Reszta tak jak piszą dziewczyny. Ważne ,żeby trzymać się zasady
        -ile kilogramów kapusty tyle kilogramów rożnego mięsiwa ( więcej może być byle
        nie mniej :). Osobiście wołowiny nie daje tylko wieprzowe- karczek, łopatka,
        żeberka,( tutaj brak ), boczek i rożną wędlinę. Wszystko najpierw smażę ,a
        później gotuje z wcześniej obgotowana kapustą, bo nie dodaję słodkiej- nie
        lubię. Na koniec dodatkowo sypie Przyprawę do Bigosu, obojętnie jakiej firmy.
        • izabelski Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 10:51
          zeberka wieprzowe sa w Sainsbury's
          • padynt Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 13:46
            izabelski napisała:

            > zeberka wieprzowe sa w Sainsbury's

            Dzięki ale te które tutaj sprzedają to koło żeberek nie stały:))). Na kościach
            bigosu si e nie da :)
            • kingaolsz Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 14:10
              Na stoisku miesnym w Tesco bywaja bardziej miesne zebreka, albo ide do rzeznika
              i mowie, ze chce zeberka z miesem i takie dostaje.
              • justyna_w24 Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 14:30
                w polskim sklepie tez maja bardziej miesne zeberka
                • samotna.uk Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 18:51
                  Wielkie dzieki za mnostwo przepisow,moj wyszedl dobry luby sie
                  oblizywal, jednaqk dla mnie troszku za kwasny,wyprobuje nastepnym
                  razem ten przypalany ptrzecier pomidorowy. Rowniez czerwone wino i
                  grzybki, tez ciekawie sie zapowiada. Mam wiecej troszku czasu to bede
                  wegra swojego na polska kuchnie przestawiac:)

                  Wielkie dzieki dziewczyny.
    • kingaolsz Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 11:01
      Ja robie wg. "Kuchni Polskiej" z 1967r.

      Czyli pol na pol swieza i kiszona kapusta ( gotowane przez pierwsza godzine w
      osobnych garnkach, kiszona sama a swieza z grzybami). Pozniej lacze i dodaje
      miesa ( jak najrozniejsze, im wiecej rodzajow tym lepiej). Przyprawy ( ziele
      angielskie, listek bobkowy, pieprz), koncentrat pomidorowy. I gotuje ze 2-3 dni.
      Na koniec dodaje czerwone wino.

      Aha i nigdy nie daje cebuli ( nie lubimy). Miesa daje tylko chude, z wyjatkiem
      boczku i zeberek ( ale wybieram tez te najchudsze). Nie znosze tlustego miesa.
      • pelagia_pela Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 11:08
        Rada dla leniwych i zdesperowanych. Poniewaz jestem w ciazy to mam
        zachcianki polskie kulinarne ostatnio i ratuje sie bigosem Pudliszki
        w sloiku bo nie dam rady gotowac kapuchy. Bigos jest naprawde super -
        polecam. Wkroilam do niego usmazonej kielbasy. Mniam.
      • migotka_bober Re: Bigosu mi sie zachcialo:)(polskie przepisy) 25.11.09, 11:10
        ja nie umiem zrobic bigosu ale go uwielbiam :))
        mama robi tak jak autorka watku(do bigosu mieso tlusciejsze+kielbasa)
        dodaje jescze zawsze papryke ostra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka