Dodaj do ulubionych

Masło czy margaryna?

09.09.10, 12:56
Wiem, że temat przechodzony, nie krzyczcie na mnie. No ale naprawde, zaguglowałam i nie znalazłam tego co chciałam, czyli listy wypunktowanych, konkretnych "za" i "przeciw".
Macie jakiegoś linka?
Możecie w punktach skrótowo wypisać?
Obserwuj wątek
    • mama5plus Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 13:58
      ale do czego?
      Bo tak naprawde to i jedno i drugie zbedne :)
      Do pieczenia uzywam dobrego masla niesolonego.
      Chleba/pieczywa nie smarujemy wiec nic.
      Bardzo okazjonalnie, jesli jakis przepis wybitnie tego wymaga i nie da sie zastapic, wtedy maslo ( np sklarowane do steku)
      Jesli musze, wole maslo. Natomiast z iloscia nie nalezy przesadzic.
      Srednio na nasza rodzine (8 osob) schodzi ok pol kostki/miesiecznie, w tym czesto i wypieki wiec jakas lyzeczka na glowe ;)
      Oliwa z oliwek, ew z pestek winogron sa w powszechnym uzyciu.
        • edytataraszkiewicz Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 14:17
          My smarujemy oczywiscie!

          Suche by nikomu przez gardlo nie przeszlo.Kupuje maslo a margaryne czasami(jest w lodowce gdy zabraknie masla).
          Oczywiscie maslo tylko z Suinsbury's w niebieskim pazlotku niesolone,smak i zapach zniewalajacy:)
              • mama5plus Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 15:16
                dobrej jakosci maslo orzechowe, migdalowe, cashew, z orzechow laskowych, pestek dyni, slonecznika, pasty rozne ( rybne, jajeczne, miesne, z grillowanych warzyw, grzybow itd czy gotowe sklepowe niektore) , sardynka, makrela, losos
                Pesto tradycyjne i z suszonych pomidorow.
                Czy zwykla oliwa z oliwek po prostu :)
                Purre owocowe czy dzemy domowe, serki bez udziwnien w skladzie i bez nadmiaru tluszczu.
                Dzieci czasem miodem nie pogardza albo syropem z agawy, Marmite

                To jesli juz jemy pieczywo, bo fanami kanapkowymi raczej nie jestesmy :)
                Nasze pieczywo do tostera sie nie miesci a watowy toscik juz mnie dawno nie kusi :) choc kiedys owszem i wtedy maslo szlo kilogramami :) Ale czesciej Marmite albo marmolada pomaranczowa.
                • mrs.t Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 19:55
                  Aaa tak to tez uzywam roznych smarowidel
                  awokado smaruje oczywiscie, no ale to nie stricte 'zamiast' masla. tylkolo na maslo :))
                  maslem orzechowym tez - sproboj ( ja co prawda w pl kpuje) z 4rodzajow orzechow RAPUNZEL, swietne jest!


                  a co do owocowych drzemow, powidel musow i inszych , nawet miod - nie cierpie jak mi w chleb sie wtapia
                  ciezko maslo zastapic w tym przypadku pasta z sardynki;)




                  zawsze mam i solone (dla meza, do tostow, do nieslodkich rzeczY) i nieslone (do drzem, dla dziecka), do wypoekow...


                  nie mam ulubionej marki, zawsze zapominam
    • pyza_uk Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 14:19
      U nas maslo niesolone, najlepiej mi smakuje najtansze z Waitrose. Ale to glownie dla dziecka, bo ja staram sie nie jesc pieczywa.
      Moja siostra uzywa avocado zamiast masla czy margaryny i sobie bardzo chwali.
    • kingaolsz Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 15:26
      Maslo, bo jest naturalniejsze i ma o niebo lepszy smak.
      Niestety ja musze sie zadowalac niemlecznymi przetworami i paskudne to jest, a i sklad niestety dlugawy ( staram sie i tak wybierac najrozsadniejszy sklad).
        • edzior1 Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 15:10
          Musze sie niestety przyznac ze uwielbiam maslo.... schodzi go sporo, do chlebka (mniam mnaim) do ziemnakow (z koperkiem), do pieczenia ciast, generalnmie za duzo ale przynajmniej naturalne.... margaryn nie lubie. oo ostani hicior (znaczy nie najnowszt tylko na czasie) runner beans z maselkiem i bulka tarta...... mniam, prosto z ogrodka. Maselkowcy wszystkich krajow laczcie sie!
          • padynt Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 16:52
            edzior1 napisała:

            > Musze sie niestety przyznac ze uwielbiam maslo.... schodzi go sporo, do chlebka
            > (mniam mnaim) do ziemnakow (z koperkiem), do pieczenia ciast, generalnmie za d
            > uzo ale przynajmniej naturalne.... margaryn nie lubie. oo ostani hicior (znacz
            > y nie najnowszt tylko na czasie) runner beans z maselkiem i bulka tarta...... m
            > niam, prosto z ogrodka. Maselkowcy wszystkich krajow laczcie sie!

            Łącze się.
            I od razu daje głowę pod topór, bo teraz zaraz ktoś napisze ,że ma wrażenie, ze mój pierwszy post z linkiem "to taki lekki camouflage zachecajacy do"... jedzenia masła:)
    • zurekgirl Re: Masło czy margaryna? 09.09.10, 21:15
      Dziewczyny, a czy maslo jest potrzebne? Moja mama na mnie krzyczy, ze nie daje coreczce, ale ja sama nie jem, jej tata tez nie, chleb zastepujemy pita pelnozbozowa, ktora smarujemy humusem. Czy naprawde krzywde dziecku robie nie dajac masla? Mama mi tlumaczy, ze witamina A czy E niezastapiona z masla pochodzi. Racje ma, czy mam robic swoje i masla nie dawac?
      • edytataraszkiewicz Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 10:08
        dzikarooza napisała:

        > Uzywamy maslo, niesolone, w razie "W" Flora w lodowce tez jest.
        > Dziewczyny nie popadajmy w skrajnosci... przeciez chyba nikt tego masla czy mar
        > garyny lyzeczkami nie zajada...

        ale to polskie forum przeciez;)
        trzeba sie pochwalic jakie to zdrowe,organic jestesmy-czyli wiemy lepiej co dla WAS lepsze:D
        • yadrall Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 11:25
          Ja na codzien dla nas stosuje margaryne (zrobic stos kanapek dla chlopado pracy z twardm maslem...),ale dla malego mam maslo nie solone. Zeby sie nie marnowalo to dziele kostke na 4 i tylko jedna czesc zostawiam w lodowce,a reszte mroze. Jak cos zostaje to zwasze jest wykozystne do zrobienia z bulka tarta do kalafiora/fasolki czy marchewki.

          Co do margaryny to kiedys jak bardzo siedzialam w temacie gdzies sie spotkalam z informacja (nie wiem na ile prawdziwa-nie pamietam gdzie to bylo),ze margaryna moze zwiekszac ryzyko poronienia. Wiec w ciazy na wszelki wypadek jadlam tylko maslo :) I wreszcie urodzilam zdrowe dziecko-czy za sprawa masla-bardzo watpie :)
        • fifka01 Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 11:29
          he he :)
          a mnie chodzilo tylko o to, zeby znalezc jakis link, gdzie czrno na bialym bedzie stalo, ze maslo zdrowsze, o ile nie w nadmiarze oczywiscie, niz margaryna.
          Bo ja to od lat wiem i masla uzywam, ale mezus moj uparcie margaryne kupuje i je ja na potege i jak czterolatek (na zlosc babci odmroze sobie uszy) nie da sobie wytlumaczyc, ze sobie szkodzi.
          i tylko tyle.
          jakas fanatyczka zdrowego odzywiania nie jestem. nie przeginam. watek o kostkach rosołowych to moja robota rpzeciez :) nie wstydze sie. uzywam ich i zyjemy :)
          vegete natomiast ograniczam, bo mi ostatnio po protu nie smakuje. zgage po niej mam.
          • carmita80 Re: Masło czy margaryna? 10.09.10, 12:11
            Haha, moj maz tez do smarowania uzywa margaryny i do tego lubi grubo, ja nie cierpie dzieci tez wiec jak robi to dla nas cieniutko. Dobrej jakosci maslo jest zdrowsze a juz na pewno smaczniejsze choc to kwestia gustu. Ogolnie uzywam roznych tluszczow w zaleznosci od potrawy. W nadmiarze wszystko moze zaszkodzic. Jak tu czyjas babcia mawiala i racje miala jak za zdrowo to niezdrowo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka