aniaheasley Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 08:55 Dzien dobry dzieci, dzisiaj zaczynamy nauke jezyka angielskiego. Angielski to bardzo przydatny jezyk, mowia na nim ludzie na calym swiecie. Zaczniemy od najwazniejszego ze wszystkich slowek w tym jezyku, powtarzajcie za mna: benefit, benefit, benefit.... Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:26 ale Pani dzis zlosliwa ;) Pani Aniu-tak z rana... mama opiekujaca sie dzieckiem nie tylko w uk ma benefity z tego: np czas spedzony z dzieckiem.... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:32 droga marninor, właśnie dlatego miedzi innymi zdecydowałam sie na wyjazd, bo tu w Polsce musiałam wrócić do pracy zamiast spędzać czas z moją 9m córcią, ale zastanawiam się czy Child benefit będe mogla na cos liczyć Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:41 na child benefit tak ale to 20f/ tyg wiec raczej sie z tego nie utrzymasz.poza tym czas oczekiwania na to od wyslania formy nawet i rok. generalnie zyja tu mamy z jednej pensji meza latwo nie jest.wiec na cud nie licz i na pieniadze za chec zycia w uk ale jesli maz bedzie mial praca to przezyjecie zalezy jeszcze w jakim rejonie. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:51 Dziesiatki razy podobne watki - zgrabniej zatytuowane i moze grzeczniejsze w tonie - byly tu zakladane, przeszukaj forum to bedziesz mial jakas wizje zycia mamy tutaj. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:51 początkowo chcieliśmy do Brighton (mąż był tam wcześniej, ale wtedy jako student) jednak nie bedzie nas na to stać, więc myślimy o Soutchend on sea. Co do jednej pensji to chyba łatwiej przeżyc w UK, niż w Polsce? Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:15 > Co do jednej pensji to chyba łatwiej przeżyc w UK, niż w Polsce? pewnie tak, ale... powiedzmy że pensja 1000f opłaty za dom 500f , ogrzewanie , woda, prąd itd, zostaje nie wiele... nie wiem czy kwalifikujecie sie do dopłaty do mieszkania bo masz mieszkanie w pl. dodatek do pensji working tax credit i child tax credit jakis pewnie byście dostali -tylko czas oczekiwania długi , więc mimo , że kazdy kto się tu wybiera jak do eldorado , gdzie mu pieniadze rozdają -budzi lekkie zdenerwowanie wśród tych którzy tu są, i wiedza że tak nie jest. ciężko jest o pracę. jeśli chcielibyście pracować obydwoje-koszty opieki nad dzieckiem wysokie, przedszkoli/żłobków na zasadzie jak w pl nie ma. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:24 marninor w sumie dobrze ze mnie ostrzegasz ze to nie eldorado, ale wydaje mi się ze jestem realistką i realnie oceniam rzeczywistść z drugiej stromy moze przydał mi się taki zimny prusznic i pare wskazówek za so serdecznie dziękuję Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:27 wow !!!!!!!!! dzięki ze powiadamiasz mnie o tym ze słówko nie zmieściło mi się w tytule, typowo polskie podejscie dzieki za pomoc dzieki za złosliwość - fakt mało jej w polsce dlatego wyjezdżam jesli nie masz nic poza napisaniem " benefit" to nie pisz nic nie jest mo potrzebny kolejny mądrala Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:49 joanna.zwi napisał(a): > jesli nie masz nic poza napisaniem " benefit" to nie pisz nic nie jest mo potrz > ebny kolejny mądrala Jak rowniez male jest zapotrzebowanie na swieze pasozyty. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:10 kto Ci daje rawo mnie oceniać? nie chcesz nie pisz!!! po prostu mam małe dziecko zktórym chcę spędzić czas i co wedłóg Ciebie jestem pasożytem? Jestem pasozytem, bo chce opiekować sie dziewięciomiesięczym maluszkiem? Prawdopodobnie w Polsce osiągnełam więcej niż Ty kiedykolwiek. Chce się relokować i piszę z nadzieją, że znajde nieco więcej optymizmu niż tu w kraju, ale widze mentalność nie zmienia sie nawet po przeprowadzce. Z czasem córcia pojdzie do przedszkola ja znajde prace w swoim zawodzie,a jestem architektem ( na studia cieżko pracowałam) więc skąd przszło Ci do głowy że masz prawo nazywac mnie pasożytem? Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:16 Joanna, zakladajac watek na publicznym forum dajesz wszystkim przyzwolenie na ocene. Zwlaszcza, jezeli zaczynasz od "przyjezdzam do UK, ile moge dostac na dzien dobry". Chwalebne bardzo, ze chcesz sie opiekowac wlasnym dzieckiem, ale dlaczego zakladasz, ze panstwo i podatnicy w tym kraju mieszkajacy, maja sie do tego dokladac? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:20 Boże skąd w Was tyle goryczy..? nic nie zakladam pytam, bo chce wiedziec! Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:26 Jezeli chcesz wiedziec, to polecam lecture strony z linka, ktora podalam ponizej. Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:22 nie rzucaj się- bo nie masz racji. w innym wątku napisałaś że mimo "że jesteś architektem to nie masz uprawnień i taki z ciebie architekt jak z koziej dupy trąbka". nie dziw się że jeśli ktoś pierwsze pytanie jakie zadaje to ile dostanie i co mu się "nalezy", budzi złość. Odpowiedz Link
botu Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 09:53 Cztery dni temu weszła reforma systemu zasiłkowego (tak, istnieje takie ładne polskie słowo jak zasiłek...). Tu najkrótsze podsumowanie www.royalgreenwich.gov.uk/info/200008/benefits/1332/welfare_reform Tu szczegóły (w menu po lewej) www.dwp.gov.uk/policy/welfare-reform/ Rozpoczęcie udziału w forum od "niedługo przyjeżdżam, którędy po benefity i ile mi się należy" nie nastraja uczestniczek przyjaźnie... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:01 wiesz pewnie masz rację, że pytanie o benefity nie nastawiają przyjaźnie ale chciałabym po prostu wiedzieć czy mogęliczyć na jakąś pomoc jesli będę sie opiekować córeczką i bedę z nią chciala żyć w UK.Nie jestem nierobem i patologią z polski, która tu żyje tu na socjalu... ale już żyć tu nie mam siły. Utrzymuje sama rodzine, bo maż stracił pracę jestem mamą która chętnie siedziałaby z dzieckiem w domu bo chciałabym swojem 9m córeczce poświęcić więcej czasu. Wróciłam do pracy odrazu po macieżyńskim, urzymujemy się z jednej wyplaty, a oboje z mężem jesteśmy po studiach, kupiłam mieszkanie w Polsce na które pracowałam o 7 dni w tygodniu. więc pracy się nie boję tylko sił mibrakuje i chciałabym spędzić trochę czasu z dzieckiem. Odpowiedz Link
botu Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:05 > więc pracy się nie boję tylko sił mibrakuje i chciałabym spędzić tr > ochę czasu z dzieckiem. ... i wobec tego przyjeżdżam do UK i niech mnie królowa weźmie na utrzymanie?... W UK niepracującą mężatkę utrzymuje pracujący mąż. A dziecko dostaje zasiłek o którym była już wyżej mowa. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:16 botu - chyba jestes jedyna życzliwą dusza tu i jako jedyny uzytkownik forum udzielasz konkretnych odpowiedzi a piszę na forum bo szukam odpowiedzi w internecie jest wiele sprzecznych informacji i przeczytałam min ze kobieta która opiekuje siedzieckiem ma prawo do zasiłku dla osób nie poszukujących pracy z powodu opieki nad dzieckiem do lat 3, ale może to jakas bzdura więc postanowiłam zapytać. Nie mam zamiaru jak tu piszą inni na forum "pasożytować", mam nadzieje ze uda mi życ normalnie jak córeczka troche podrośnie poślę ja do przedszkola w tym czasie podszkole język i pójdę do pracy, a pracy się nie boję Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:18 Tutaj wszystko o benefitach, bez urban myths: www.gov.uk/browse/benefits Odpowiedz Link
botu Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:26 joanna.zwi napisał(a): > kobieta która opiekuje siedzieckiem ma prawo do za > siłku dla osób nie poszukujących pracy z powodu opieki nad dzieckiem do lat 3, > ale może to jakas bzdura Zdecydowanie bzdura. Btw o "zasiłku dla osób nie poszukujących pracy" jeszcze nie słyszałam :-))), dobre... Wszyscy pracowici inaczej, lumpy i obszczymurki by się załapały, nieprawdaż? > Nie mam zamiaru jak tu piszą inni na forum "pasożytować", Ale jak inaczej można nazwać postawę "przyjeżdżam, jeszcze nic do budżetu nie włożyłam ale ile mogę z budżetu wyszarpać? Kiedyś może coś włożę albo i nie bo np. ponabieram zasiłków, odpocznę i potem wrócę sobie do swojego kraju i mieszkania" Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:35 byłam juz w UK i mąż też i do budżetu włożyliśmy :-) parę funciaków nie chce sie spierac ani też nie mam sily udowadniać niczego a jesli chcę odpocząć to czyto coś złego? nikomu z Was nic nie ubedzie i nikomu nic nie zabiore. A czy wróce do polski nie wiem, tak jak i Wy nie wiecie co bedzie za 20 lat? Cholera ludzie pracuje odkąd skończyłam 18 lat, sama zarobiłam na studia i na swoja 4 kąty i urodzilam dziecko i mam normalną rodzinę i chcę się przenieść i tyle... a czy chce odpoczac moze i chcę - NIE WIEM czy odpoczynek przy małym dziecku jest możliwy... Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:46 piszesz że w pl nie masz siły, a w uk? nie masz uprawnień do zawodu architekta, język-dogadać się? w praktyce oznacza -ledwo podstawowy. praca jeśli znajdziecie- za minimalną pensję na najniższym szczeblu, często poniżej kwalifikacji i możliwości i frustracja... a co jeśli mąż po mies, dwóch straci pracę? zostajecie na lodzie. te szumne "benefity" nie wystarczą na życie no i po mies pracy nie bedziecie sie do nich kwalifikować. na pierwszą decyzję o przyznaniu naprawde sie długo czeka-ktoś pisał pół roku, rok, ja czekałam rok, nawet na child benefit, o które zresztą moze wystapić mąż jeśli by tu pracował a dziecko było w pl, no i w pl nie pobieralibyście rodzinnego bo to jest odpowiednik i sprawdzaja... jeśli w pl masz kredyt do spłacenia i tu chcielibyście żyć z jednej pensji , bo nawet z dwóch to ta druga na pokrycie kosztów opieki nad dzieckiem, to chyba ciężka wizja? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:07 nie wiem czy w uk bedzie lepiej, mam nadzieję i tyle... coż wiem że tu jeśli zostaniemy popadniemy w spirale dlugów, bo oszczędnosci się kończą :-( jeśli mąż wyjedzie to spłacimy część zadłużenia, nie bedzie latwo na odległość więc chcę do niego dołączyć języka uczyłam się przez 12 lat więc cos mi tam w gł zostało maż zna ang jak polski a nawet jeśli ni zrobie uprawnień od razu todopracy poniżej kwalifikacji jestem przyzwyczajona w polsce :-( a pytam o benefity, ponieważ nie wiem jak to sie dziejeale dużo osób które sobie tu nie poradziły właśnie mowi o "eldorado" być może wiekszośc to bajki, tak też jak przejżałam linki to faktycznie szału nie bedzie i rzeba liczyć na pracę własnych rąk a może to też trochę zal młodej mamy która chce siedzieć z dzidzią w domu Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:28 nieeeee chce wiedzieć i spróbować tu w Polsce utrzymije sałą rodzine spłacam kredyt na dom i auto i sił mi brakuje Odpowiedz Link
botu Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:34 joanna.zwi napisał(a): > tu w Polsce utrzymije sałą rodzine spłacam kredyt na dom i auto i sił mi brakuj > e No ale UK to jakieś sanatorium dla spracowanych? Żeby sobie poodpoczywać na koszt królowej? Na jej koszt pospłacać te kredyty na zagraniczne domy i samochody? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:37 każdy sobie radzi jak portafi i jak umie Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:40 kurcze botu? a co żal Ci? daj sobie na luz, a jak ci żal to tez sobie kup dom i auto i zrób sobie sanatorium, nie wylewaj namnie swojego sfrustrowania... nie chcesz nie pisz nie masz doku to sobie kup i bedziesz wiedziec jakie to sanatorium :-D Odpowiedz Link
botu Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:47 joanna.zwi napisał(a): > nie wylewaj namnie swojego sfrustrowania... Żabciu, Twoja ocena mojego stanu emocjonalnego jest równie trafna jak Twoje wiadomości o "zasiłkach dla nie poszukujących pracy"... EOT, bo widzę że grochem o ścianę. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:52 nie mam pojecia o zasiłkach więc pytam i tyle EOT groszku na scianie bez własnego domu Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:56 a w kredytcie na który sił brak to własny? joanna. na starcie się spaliłaś. własny bedzie jak spłacisz kredyt a teraz jest banku... Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 10:57 joanna! przeczytałam wszystkie posty i uważam ze jad saczony przez pozostałych uczestników wynika z tego ze sami nie moga skorzystać z benefitów! skoro pańswo je zapewnia to masz pełne prawo z nich korzystac, a reszcie nic do tego! Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:03 nowa- masz racje! właśnie tak jest! oczywiście masz prawo, należy ci się i walcz dziewczyno, walcz! p.s obrzucają tu błotem też tych co płacą "wysokie podatki";) Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:13 dzięki nowa-666 :-))))) super babeczka z Ciebie moze napiszesz mi na maila jak wygląda zycie młodej mamu w uk zanim reszta mnie zupelnie zje? klejnot@onet.pl Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:20 Sweet.... troll do trolla Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:25 te glasscraft - światełko!!!!! a ty nie błyszczałas jak sie do UK wybierałaś? czy wedle tego co piszesz tak cie blask oślepił ze przyćmił miśl porażki? zapomniał glasscraft jak cieleciem był ;-p Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:30 Droga joanno. Albo zaczniesz sie zachowywac zgodnie z regulaminem, albo Twoje posty beda ladowac tam, gdzie ich miejsce, czyli na smietniku. Na razie nie znamy sie na tyle, zebysmy byly na "te glasscraft"... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:36 nie przesadzaj a to ze zpersonalizowałam odp to cię uraziło a Twoje złośliwości sa ok nie chcesz nie pisz w tym wątku i tyle Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:39 To nazywa sie Spersonalizowanie? Czlowiek uczy sie czegos nowego kazdego dnia. Z moich zlosliwosci dostalas linka do poczytania, moze zajmij sie jego lektura? Bardziej Ci sie przyda, niz pyskowanie na forum. Odpowiedz Link
pola731 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 17:48 wiem, że glasscraft nie potrzebuje obrony, ale uwierz mi - jest życzliwa , wie dużo i chętnie dzieli się wiedzą, podrzuca aktualne linki, rozjaśni praktykę źle Joanno zaczęłaś znajomość Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 18:09 Pola, dziekuje - naprawde mi milo. Odpowiedz Link
turmalinka Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 06.04.13, 08:59 glasscraft napisała: > Sweet.... troll do trolla Glass :* Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:24 chetnie porozmawiam prywatnie bo tu raczej sie nie da :) Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:26 spoko czekam na maila :-) Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:04 p.s joanna -wiemy że masz alter ego;))) Odpowiedz Link
benignusia Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:15 ja teraz juz odradzam przyjazd do uk.Ceny i zmiany które wprowadza rząd.Wynajem,opieka nad dzieckiem a raczej koszty opieki,rachunki,są zwyczajnie wyzsze niz w Pl. I Child Benefit który możesz dostać po roku pobytu tutaj,raczej na wiele niestarczy... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:17 ale cc wrócilabys do polski z dzieciaczkami? nie uważasz ze jednak tam mają lepiej? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:19 coz marninor, widzę ze juz przesiaknełas angielskim humorem :-D Odpowiedz Link
benignusia Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:23 ale moja sytuacja jest inna,teraz ciężko jest znaleźć prace od zaraz,5 lat temu było bez porównania lepiej i łatwiej.Bedziecie musieli żyć z jednej wypłaty bo zanim wam się coś zacznie należeć może minąć ięcej niż rok,zwyczajnie jeśli ktos chce zaczynac od zera,do tego z dzieckiem (czyli nie 2 osoby mogą pracować a jedna) możecie mieć naprawde ciężko... Odpowiedz Link
lianis Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:23 Dzien dobry Prawie sie sniadaniem udlawilam hehe :) Qrcze jak czasy sie zmieniaja, jak jechalam 10 lat temu do UK to jechalam do pracy, a teraz wyjazd do pracy juz nie jest trendy... I uwazam ze dobrze, ze w koncu te benefity probuja ukrocic, oczywiscie pisze to z punktu siedzenia tej co benefity im sie nie naleza. Sa oczywiscie sytuacje kiedy ratuja one zycie, kiedy zostaje sie samemu z malym dzieckiem, albo choroba rozklada, ale zeby zdrowi ludzie nie pracowali bo im sie nie chce, bo chca w domku sobie posiedziec z dzidzia, na koszt innych to normalnie noz mi sie w kieszeni otwiera, dlaczego ja mam komus takiemu zycie sponsorowac z moich podatkow? Wrocilam do pracy po macierzynskim, chociaz nie powiem gdybyscie tak kazda po dyche sie zrzucily to z checia bym posiedziala jeszcze z dzieckiem w domu i odpoczywala caly rok, a nie tylko w ciagu urlopu. Rozwazcie to drogie panie, zaraz zaloze nowy watek w ktorym podam numer konta na ktory nalezy dokonywac wplat. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:29 no własnie zez bys chetnie z dzieckiem posiedziala - widzisz co piszesz Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:29 Super odpowiedz! Wyglada to tak jakby wypłacane benefity były z waszych wypłat a prawda jest taka ze taka jest polityka państwa! W polsce również sa dotatki typu rodzinne i jakoś nikt tak głosno nie krzyczy. Może i miejscece zamiekaszkania wam sie zmieniło ale mentalnośc typowo polska " byle było innym gorzej niż mnie!" Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:33 A tak z ciekawosci, ta polityka panstwa to z czego jest finansowana twoim zdaniem? Z powietrza, czy moze z podatkow sciaganych z wyplat? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:39 LUDZIE DROGIE WIELCE URAŻONEI TE CIEŻKO PRACUJĄCE I TE KRYTYKUJĄCE nie chcecie nie piszcie i tyle ps każdy płaci podatki jak przyjęzdzacie do polski to z moich korzystacie Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:44 Ciekawe, powiedz mi, jak korzystam z twoich podatkow, kiedy przyjezdzam do Polski? Bo za lot place sobie sama, za miejsce gdzie sie zatrzymuje tez, wyzywienie I transport. Oraz rozrywki. Jezeli bede miala wypadek, to pokrywa to ubezpieczenie. Jakbys byla taka mila I mi chciala to wyjasnic, bo nie chcialabym cie obciazac swoimi wizytami w przyszlosci. Odpowiedz Link
turmalinka Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 06.04.13, 09:03 jezdzisz po drogach przez podatnika zasponsorowanych ;) Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:43 No wiem wiem! Jak tylko komus benefity przyznaja to Tobie o tyle pensje pomniejszaja!! Litości!!!!! Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:48 Litosci indeed. Chcialoby sie wymadrzyc, a tu wiedzy brakuje. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:33 Świeta prawda - jadowitość jakby Wam z gardła wyrywali chleb conajmniej!!! i matka która pisze ze tez by chetnie z dzieckiem siedziała to siedz i tyle ja szukan ma to mozliwości a wam co w polsce nie poszło dlatego w UK siedzicie!!!! albo dlatego ze chcecie miec lepiej Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:43 A tobie sie tak swietnie uklada, ze wyjezdzasz? Naprawde fascynuje mnie ta tendencja, zeby wyrzucac innym nieudacznictwo i zazdrosc - ja nikomu nie zazdroszcze, ze na zasilkach zyje, bo to na pewno nie jest poziom zycia, ktorego moglabym zazdroscic. Poza tym zwyczajnie lubie swoja prace. Anegdotka: Kiedys, dawno, dawno temu, szlam sobie ulica Edynburga. Akurat przechodzilam kolo dworca autobusowego, zaczepila mnie grupka Polakow z pytaniem 'gdzie tu sie idzie po prace?' (doslownie :)). Dzisiaj widze, ze pytanie brzmialoby 'gdzie tu sie idzie po benefity?' (z Polski jeszcze dobrze nie wyjechali, a juz nie pamietaja slowa 'zasilek'). Odpowiedz Link
podkocem Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:42 Joanno, Na tym forum są matki, które mają często więcej niż jedno dziecko i pracują, płaca podatki i nie biora żadnych benefitów. Trochę je boli, że cieżko pracują, ręki po nic nie wyciągają, a znajomym bliższym i dalszym w Posce się wydaje, że one tu żyją jak pączki w maśle, nic nie robią bo im państwo wszystko na tacy podaje. Mieszkam tu 5 lat, zadnych benefitów nie bobierałam (oprócz CHB), a podatków zapłaciłam już tysiące funtów i też mnie irytuje gdy ktoś wyskakuje: halo, przyjeżdżam, ile możesz mi dać? Bo te benefity to skąd jak nie z mojej pensji idą??? Też jestem matką i w dodatku w ciąży, w zeszłym tygodniu przepracowałam 56 godzin, a nigdy mi do głowy nie przyszło z takim pomyslem wyskoczyć. Wstyd. Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:47 No tak! Brac benefity to wstyd? A może mówic o tym nie należy bo innych to w oczy kole? Twoj wybór że nie pobierasz dodatków. Widac nie potrzebowałas. Ale na starcie zawsze jest ciezko i jesli panstwo oferuje pomoc to nalezy z niej skorzystac. nikt nie mówi ze jedzie zeby życ na zasiłkach do smierci , ale napewno jesli zajdzie taka [potrzeba to moze z nich korzystac i nie wiem o czym jest ta dyskusja. :) Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 11:56 Dyskusja jest o tym, ze jezeli mama chce opiekowac sie WLASNYM dzieckiem i dlatego nie pracuje, to za opieke nad WLASNYM dzieckiem od panstwa sie jej nie nalezy. Oraz o tym, ze planowanie przenosin do innego kraju nie powinno sie zaczynac od ile dostane, tylko moze czy znam jezyk, czy bede w stanie znalezc prace w swoim zawodzie (a jezeli nie, to czy jestem przygotowana na to, ze bedzie trzeba pracowac gdziekolwiek), czy stac mnie bedzie na utrzymanie rodziny... Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:05 Z tego co sie doczytałam to dziewczyna pisze ze mąż jej bedzie pracował wiec i z jego podatków beda opłacane benefity, a to ze chce sie narazie opiekowac małym dzieckiem, to raczej nie jest dziwne. Myśle, że każdy kto wyjeżdza chce podjac prace wczesniej czy pózniej, a w polsce obecnie jest to bardzo trudne. Wszedzie słychac że ktos stracił prace lub upada jakis zakład. Wiec chcec wyjazdu do obcego kraju jest raczej podyktowana koniecznościa. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:08 a w UK jak jest? Pracy po sufit? Odpowiedz Link
nowa-666 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:12 Napewno nie eldorado ale jednak łatwiej o prace. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:24 Zebys sie nie zdziwila. Odpowiedz Link
sfornarina Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 16:07 > Zebys sie nie zdziwila. Właśnie:) Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:26 No własnie takie mądre wszystkie jestescie to dlaczego żyjecie w UK? bo chcecie miec lepiej, bo tak sobie wybrałyscie i to też dzieki podatką brytyjczyków bo Wy drogie moje jak przyleciałyscie to też ktoś wcześniej płacił te podatki o których tak piszecie by wam był lepiejniz w polsce. Wielce sie podatków naplaciłyscie ile 10lat? 15? a moze 5? i takie oburzone jesteście jakby to panstwo dzieki Waszym staraniom powstało Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:29 Bo chcemy tu zyc. A podatkow naplacilysmy troche wiecej niz ty - o te piec, dziesiec, pietnascie, dziesiat lat. PL dzieki twoim staranion tez nie powstala, ale chyba niekoniecznie by ci pasowalo, jakby nagle wjechalo tam 100,000 obcokrajowcow I powiedzialo "dac nam, bo nam sie nalezy"? Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:27 ledwo kawe wypiłam, odkurzyłam i sprawdziłam moje pełne konto benefitów -a tu taka żywa dyskusja ;b państwo zapewnia? państwo-cameron-mówi że jest gościnne ale nie dla tych co chcą tej gościnności nadużywać... jesli dobrze rozumiem angielski ;b tu nie ma co dyskutować- nie wierzysz , przyjeżdżaj choćby dzis , wysyłaj aplikacje choćby jutro- o child benefit , o working tax , o child tax i o housing benefit i czekaj na odpowiedź. o zasiłku dla "nie szukających pracy opiekujących się dzieckiem do lat 3" nie słyszałam ale w job center z pewnością panie pomogą i znajdą-specjalnie dla ciebie. poproś o tłumacza "nalezy się". child benefit-moze w pół roku się uda, working tax credit trzeba najpierw przepracować 7 dni i to powyżej 24 godz ;) żeby aplikować, child tax dostaniesz jak przyznadzą working tax-może w pół roku się uda przy dobrych, szalejących w uk wiatrach, housing benefit-raczej sie nie należy -masz "swój" dom w pl, zasiłek specjalnie dla ciebie w podziękowaniu ze przybyłas -od razu w job center dadza ci czek, bo pewnie konta w banku nie masz. powodzenia! w powrocie do pl pomaga -barka -warto pamietać jak sen sie skończy i bilet powrotny potrzebny bedzie, bo z takim podejsciem , gdzie najpierw ile dostane ? to przyjadę to chyba miejsca nie zagrzejecie... Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:11 Nie ma nic zlego w tym, ze jezeli sie komus nie wiedzie w PL (czy gdziekolwiek) i ma sie mozliwosc polepszenia sobie zycia gdzie indziej, to tam sie wlasnie chce jechac. Tylko ze chyba jest kilka wazniejszych spraw, o ktorych trzeba pomyslec, zanim sie w samolot wsiadzie, niz to czy sie dostanie cokolwiek od panstwa. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:18 A czy śadzicie ze nie myślałam o niczym innym ja tylkoo tym czy dostane benefity? tylko ten wintek poruszył Wasze paluchy do pisania Odpowiedz Link
onmytoes Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:41 Wiesz nowa, to Ty chyba jednak jakis inny watek czytasz. Bo w tym co pisze tutaj Joanna to jej motywacja do wyjazdu jest, ze ona juz nie chce pracowac i teraz chce sobie z dzidzia w domu posiedziec i odpoczac. Bo sie zmeczyla pracujac od 18 roku zycia, splacajac kredyty itp. Hellou!? Takie jest zycie, jak sie chce miec kredyt, dom, siedziec w domu z dzieckiem i nie pracowac to albo sie szuka bogatego meza albo sie ciezko na to samemu pracuje. Nie dziwie sie zupelnie, ze taka postawa nie wzbuda niczyjej sympatii a wrecz przeciwnie, jadowitosc i zlosliwosc. Przeciez Joannie nawet nie chce sie wysilic zeby sobie samej o tych benefitach poczytac, temat walkowany na forum miliony razy. Nie, ona zaklada jednozdaniowe wateki i oczekuje, ze ludzie beda jej tutaj wypracowania pisac na temat na co uwazac i co jej sie nalezy. A moze by tak samemu palcem kiwnac? ... Nie kazdy chlop z widlami to Posejdon :: my ceramics :: Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:52 onmytoes - moj watek jest równie dobry jakpierogi, londek czy swieta a to czy czytalam czy nie.... coz sadziłam ze poza jadem znajde sos z serducha ale wy wielce brytyjskie polskie mamuski wyjechałyscie z madrosciami poza tym nie pislamze mam zamiar siedziec w domu do konca zycia Odpowiedz Link
onmytoes Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:57 Moze bys znalazla. Gdybys nie zaczela swojego wystepu tutaj od roszczeniowej postawy w stylu "jeszcze nie przyjechalam ale co mi sie nalezy bo chce sobie z dzidzia w domku odpoczac" Oraz gdybys nie zaczela od obrazania tych od ktorych oczekujesz porady swoimi bezsensownymi pyskowkami o brytyjskich polskich mamuskach. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:03 wiesz pyskówki nie pyskówki jak na samym poczatku na ciebie naskakuja to co? poza tym nie chcecie nie odpowiadajcie i tyle proste a jesli nie dostane wskazowek od jadowitych matek ktore maja za zle ze ktos chce siedziec w domu z dzieckiem to trudno ... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:04 poza tym co was tak boli? to ze chce sobie odpoczac? czy to ze chce z dzieckiem siedziec? Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:05 100 pare postow i nadal nie rozumiesz? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:14 nie to wy nie rozumiecie ze nie o tym chcialam pisac ze nawet jesli was rozwscieczylam to zamiru takiego nie bylo i do tych ktore jeszcze uwazaja ze nie rozumiem: JESLI DOSTANE BENEFITY TO Z NICH SKORZYSTAM BEZ WSTYDU!!!!!! NIE LICZE NA MANNE Z NIEBA!!!!!!!!!!!!!!! NIE JESTEM NIEWYKWALIFIKOWANYM PRACOWNIEKIEM MAM MEZA Z BBB DOBRA ZNAJOMOSCIA ANGIELSKIEGO PO STUDIACH I NIE LICZE NA TO ZE PANSTWO NAS PRZYGARNIE Z ULICY!!!!!!! Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:16 JESTEM ARCHITEKTEM PO STUDIACH Z PRAKTYKA A KWALIFIKACJE ZDOBEDEJAK BEDE MIALA UPRAWNIENIA ZNAM JEZYK I SIBIE PORADE JAK DZIDZIA PODROSCIE Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:17 CHCE WIERZYC W SIEBIE I W TO ZE MI YJDZIE szukalam czegos, nie wiem moze wsparciajakiegokolwiek o tych mam ktore tam mieszkaja i tyle Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:49 joanna.zwi napisał(a): > JESTEM ARCHITEKTEM PO STUDIACH Z PRAKTYKA A KWALIFIKACJE ZDOBEDEJAK BEDE MIALA > UPRAWNIENIA ZNAM JEZYK I SIBIE PORADE JAK DZIDZIA PODROSCIE rano pisałaś że bez uprawnień i sama napisałaś ze z ciebie architekt jak z koziej dupy trąbka! w innym poście! sama to napisałaś. a jeśli w swoim mniemaniu jesteś high class to po co ci benefity? zarobki takich ludzi mocno przewyższają te śmieszne w ich odczuciu kwoty... poza tym nie mają wszystkiego w kredycie... Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:17 nowa-666 napisał(a): > No tak! Brac benefity to wstyd? Moze trudne to dla ciebie do pojecia, ale sa ludzie, ktorzy posiadajac dwie rece i nogi wstydziliby sie zyc z benefitow, sorry, 'dodatkow', bo posiadaja pewne poczucie self esteem - moze nie ma polskiego odpowiednika? > Ale na starcie zawsze jest ciezko i jesli panstwo oferuje pomoc to nalezy z niej skorz > ystac. Na szczescie 'panstwo' tez sie nareszcie polapalo, ze cos tu nie gra i jest nadzieja, ze skonczy sie eldoradodla tych co marza o wypoczynku w UK . > nikt nie mówi ze jedzie zeby życ na zasiłkach do smierci , NAjnowszy folk hero niejaki Philpott jest tego swiezym dowodem. Ciekawe czy beda o nim czytanki w podrecznikach do jezyka angielskiego w PL? > dyskusja Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:23 a czyli opiekować sie dzieckiem które roku nie ukończyło to wstyd? bo mam 2 ręce i 2 nogi? prosze Was, ta gadka zrobiła się bez sensu Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:26 Wypadaloby najpierw zadbac o to, zeby Cie bylo na ten luksus stac. Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:27 Po raz tysieczny - opiekowac sie wlasnym dzieckiem to oczywiscie, ze nie wstyd. Wstyd to oczekiwac, ze ktos inny niz rodzice tego dziecka, beda na te opieke placic. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:30 nie musisz pisac ze po rza tysięczny o tym przypominasz jesli ci wstyd ze ktos chce skorzystac z pomocy przy relokacji to trudno to juz twoja sprawa Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:32 Mnie ma byc wstyd, ze ktos ma sny o siedzeniu w domu z dzidziusiem za cudze pieniadze? Super. P.S. UK nie pomaga przy relokacji. To tak na wszelki wypadek, gdybys tez gdzies wyczytala, ze zaplaca za twoj przyjazd tutaj. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:36 ja sie nie mamczego wstydzic wiec wstydz sie jesli chcesz a owa pomoc to własnie benefity a sny o siedzeniu z dieckiem ma kazda mama która kocha swoje maleństwo i chce z nim spedzac kazda wolna chwile Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:39 To snij dalej, tylko przebudzenie moze byc troche mniej niz rozowe. Odpowiedz Link
onmytoes Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:47 joanna.zwi napisał(a): > a sny o siedzeniu z dieckiem ma kazda mama która kocha swoje maleństwo i chce z > nim spedzac kazda wolna chwile Sny mozna sobie miec, jednak kazda racjonalnie i logicznie myslaca kobieta najpierw pomysli czy ja i jej rodzine STAC na siedzenie ze swoja dzidzia w domu. A nie gdzie wyciagnac reke i kto jej a ten slodki sen zaplaci! Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:39 Mnie ma byc wstyd, ze ktos ma sny o siedzeniu w domu z dzidziusiem za cudze pie > niadze? Super za jakie cudze co dajesz mi na wyjazd co dajesz mi na dom? a moze masz 50 lat i to za twoje 30letnie zatrudnienie w uk sa te benefity- prosze cie bzdury gadasz/piszesz Brytyjka sie znalazła :-) ha ha ha nie masz wkladu w te podatki i w ten system na tyle aby sie wypowiadac o tym komu co sie nalezy Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:43 Ile wkladu mam, to tobie moja mila nic do tego. Zapewniam cie, ze troszeczke wiecej niz ty. Rowniez mam prawo do wypowiadania sie, co sie komu nalezy potwierdzone miedzy innymi tym, ze dostaje karte do glosowania w wyborach lokalnych I parlamentarnych. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:54 tak jak tobie nic do benefitow ktore elentualnie dostane badz nie!!!! a tyle mi do tego co tobie do mojego widziiszzzzzzz Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:49 joanna.zwi napisał(a): > za jakie cudze co dajesz mi na wyjazd co dajesz mi na dom? a moze masz 50 lat > i to za twoje 30letnie zatrudnienie w uk sa te benefity- prosze cie bzdury gada > sz/piszesz Bzdury to ty wypisujesz w pogoni za benefitami. Pojecia nie masz jaki wklad obecne tu osoby maja do systemy podakowego w UK, niewatpliwie wiekszy od twojego, stad glupoty gadasz. > Brytyjka sie znalazła :-) ha ha ha nie masz wkladu w te podatki i w ten system > na tyle aby sie wypowiadac o tym komu co sie nalezy Polka sie znalazla, na szczescie jeszcze w Polsce! Oby tak pozostalo. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:00 a skad wiesz jaki ja mam wkład? Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:06 joanna.zwi napisał(a): > a skad wiesz jaki ja mam wklad? Twoje wypowiedzi wskazuja wyraznie na to ze zadnego wkladu nie masz i co wiecej, nie zamierzasz go miec. Nastepna turystka zasilkowa, nic wiecej. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:10 a tu sie mylisz byłam w uk tyle ze wrocilam do polski i nie bralam wtedy zadnych benefitow, wiec nie mam rozeznania moj moz tezjuz był i co i wiesz co nic sie nie zmienilo najbardziej zawstni wobec innych polakow sa polacy szczegolnie jak masz cos czegoinii nie maja Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:25 a co ty masz, czego my nie mamy? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:51 illegal.alien napisała: > a co ty masz, czego my nie mamy? nie czytasz uważnie, pisłam o nieuprzejmosci polaków wobec innych polaków w uk coż mentalnosci nie zmieniłyscie moje drogie ach ta polska życzliwość nawet za granicami sie szerzy Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:54 spadam moje złośnice :-) pozdrawiam pozytywnie te wszystkie oburzone i "opodatkowane" :-) Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:59 Bogu niech beda dzieki. Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:27 joanna.zwi napisał(a): > a czyli opiekować sie dzieckiem które roku nie ukończyło to wstyd? bo mam 2 ręc > e i 2 nogi? Oczywiscie, ze nie wstyd i jesli maz zarobi wystarczajaco aby cala trojke utrzymac to nikomu nic do tego. Widzisz roznice? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:34 oczywiscie ze bedziemy sie starac aby jakoś zyż na poziomie bo kazdy wie ze z benefitow wyzyc sie ni ad ale jesli mamy okazje skorzystac z pomocy to na pewno z niej skorzystamy np jesli sa tu mamy kozysyajace z benefitow na dziecko to dlaczego sie ich nie zrzekaja aby odciazyc podatnikow aaaaaaa i tu juz nie wsytd!!!!!!!!!!!!! jesli jest jakas pomocto dlaczegoz niej nie korzystac w czechach np jest płatny urlop wychowawczy idacy z podatkow i jesttocos jak zasiłek i co maja sie go zrzec? w imie czegowimie zasad? to dlaczego nie rezygnujecie z benefitow na dziecko? Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:36 To czemu nie pojedziesz do Czech? Ja nie skorzystalam z Maternity Allowance - wiesz czemu? Bo nie przyszlo mi do glowy, ze moze mi sie nalezec. Nie wpadlabym na to, ze wymagania sa tak niskie i nawet sie tematem nie zainteresowalam. Dodam, ze mieszkalam tutaj ponad 6 lat jak urodzilam dziecko. Odpowiedz Link
marninor Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:46 joanna.zwi napisał(a): jesli sa tu mamy kozysyajace z benefitow na dziecko to dl > aczego sie ich nie zrzekaja aby odciazyc podatnikow aaaaaaa i tu juz nie wsytd! > !!!!!!!!!!!! jesli jest jakas pomocto dlaczegoz niej nie korzystac w czechach n > p jest płatny urlop wychowawczy idacy z podatkow i jesttocos jak zasiłek i co m > aja sie go zrzec? w imie czegowimie zasad? to dlaczego nie rezygnujecie z benef > itow na dziecko? może dlatego że te mamy albo mają mężów którzy pracuja full time, a one zajmują się domem, może same pracują, a przyjechały tu do pracy w pierwszej kolejności, licząc na siebie a nie na królową? jesteś głupio-mądra , bo dziewczyny które ci odpisują mają m.in obywatelstwo brytyjskie, przyjechały tu na studia i zostały,nie liczy nikt na manne z nieba bo z tej "manny" się nie utrzymasz... przepisy się zmieniają , ludzie którzy tu przyjechali dawno temu lub nie dawno-osiedlili się , mają "swoje" domy , prace, znajomych -w pl nie mają nic bo tu się osiedlili, liczą na siebie, a ty chcesz tu przyjechać jak królowa postanowi cie utrzymać bo chcesz ze swoim dzieckiem przyjechać? ŻENADA jakich mało i liczysz na wsparcie projektu??? jak byś poszukała na forum to jakiś czas temu chłopak -wysoko wykwalifikowany pracownik z ofertą pracy w uk i dobrą pensją -zastanawiał sie czy przyjechać, nikt na niego nie naskoczył, dostał rade , wskazówki... Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:59 WY skrytykowałyscie mnie bo chce na razie siedziec w domu z dzieckiem TYLKO TO PRZECZYTAŁYSCIE!!!!!!! a pisałam ze chce posziedziec na razie z dzieckiem bo czuje taka potrzebę a pisałam ze znam jesyk nie rerfekt ale sie dogadam bo uczyłam sie nascie lat ze mojmoaz zna dobrze angielski i nie jedzie prosic o benefity ale wyjezdza do pracy po to by nasza rodzinke sciagnac a was zozwscieczylo to ze ja chce siedziec w domu z corka bo chce bo karmie jeszcze dzidzie piersia i po prostu nie chce pracowac w tym momencie tyle Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:04 I wszystko byloby fajnie, gdybys nie oczekiwala za to wynagrodzenia od panstwa. BTW - karmilam piersia moja corke prawie dwa lata, poszla do zlobka jak miala rok. Wiele osob chcialoby nie pracowac, rzadko kogo na to stac. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:06 no wasnie dlatego w tym momencie pracuje, bo mnie nie stac na to by zostac w domu nie wiem czy w uk bedzie mnie na to stac moze toez nie ale chce sprobowac Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:16 wlaśnie jesteś w ciązu w uk i nie wiesz ile kosztuje ciąża w polsce w tym momencie Odpowiedz Link
podkocem Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:24 Śmiem twierdzić, ze ciąża sama w sobie nic nie kosztuje bez względu na szerokość geograficzną. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:28 a i tu sie mylisz bo wikszosć szczegółowych badań w polsce jest płatnych, ja mialam akutar ciężką ciązę na podtrzymaniu i nie miałam refundacji ani na badania ani na leki na podtrzynamie a TY w uk? Odpowiedz Link
podkocem Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:39 Zapraszamy do UK. Mocno sięzdziwisz kiedy odkryjesz jak tu się prowadzi ciąże P Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:45 moze i się zdziwie mamnadzieję ze pozytywnie :-) na razie ciąży nie planuje ale potraktuje to jako pozytyw :-) Odpowiedz Link
kasiulka25 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 06.04.13, 23:32 O rany :) zapewne sie zdziwisz, nie wiem czy pozytywnie.. ps. tu nie ma podtrzymania ciazy :) (przynajmniej tej wczesnej), wychodza z zalazenia ze jak ciaza zdrowa to sie sama utrzyma, a jak nie to trudno, natura itd. Odpowiedz Link
celine26 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:30 a niech bierze i aplikuje o benefity,a czemu nie?Tu otyłe angielskie nastolatki 'robią sobie dzieci' i jako single mother(tatuś od początku nieznany)pobierają co się da.Czesto takie osoby nie przepracowały i dnia,nie płaciły podadku w życiu.Sama znam kika takich młodych.jedna ma juz troje.uwierzcie mi napewno nie zastanawiają się nad'ależ czy mi się należy,ależ czy wypada'Bierz aplikuj dziewczyno.Jak Ci przyznają to znaczy,że Wam się należy i kropka.Ciężko tylko powiedziec ile bo to zalezy od zarobków męża a i nowe jakieś przepisy wchodzą.Nie wiem od kiedy.Child benefit napewno.Ale to grosze tutaj 80 funtów na dziecko miesięcznie. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:33 Jasne, wszystkie aspirujmy do bycia chavs - nie ma jak miec dobre wzorce! Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:43 chavs ? no nie przesadzajmy!!!!!!! matce która wyjezdza z dzieckiem ktora chce puscic je w przyszłosci do przedszkola i normalnie zarabiac daleko do tego poza tm na to okreslenie mam z ponad 10 lat za duzo :-))) Odpowiedz Link
illegal.alien Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:45 A czy ten post byl do ciebie? Odpowiedz Link
steph13 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:38 celine26 napisała: > a niech bierze i aplikuje o benefity,a czemu nie?Tu otyłe angielskie nastolatki > 'robią sobie dzieci' i jako single mother(tatuś od początku nieznany)pobierają > co się da No prosze, zdrowa porada od szczuplutkiej zapewne rodaczki obeznanej w temacie >.Czesto takie osoby nie przepracowały i dnia,nie płaciły podadku w ży > ciu.Sama znam kika takich młodych.jedna ma juz troje.uwierzcie mi napewno nie z > astanawiają się nad'ależ czy mi się należy,ależ czy wypada Tu masz obraz idealu do nasladowania i wytyczne na przyszlosc, przytyc tez mozesz aby zniknac w tlumie tych pan i znalesc nowa tozsamosc Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 12:48 dzieki celine26 taki mam zamiar i tak tez zrobie jak mi przyznaja to i owo to znaczy ze mi sie nalezy :-) a80 funciakow to na poczatek i tak duzo jesli bede jeszcze w polsce to juz pampersiaki i kaszki :-) Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:25 WIECIE CO? JESTESCIE W WIEKSZOSCI ZŁOŚLIWE I SKORO TAK CIEZKO PRACUJECIE NA PODATKI TO CO ROBICIE O TKIEJ PORZE PRZEZ PÓŁ DNIA NA FORUM!!!!!!!! ZŁOSLIWE BABY Z UK TAK TO SIE POWINNO NAZYWAC A NIE MATKI POLKI!!!!! Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:29 Moze mamy urlop I jestesmy w domu. Moze jestesmy w domu z dziecmi, bo maz na nas zarabia. A co ty robisz na forum, skoro tak ciezko w PL na rodzine pracujesz? P.S. Prosze wylacz Caps Locka, bo krzyczec nie musisz. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:48 i tu mamy najwieksza krzykaczkę siedzącą w domu - WYSZŁO SZYDŁO Z WORKA!!!!! > Moze mamy urlop I jestesmy w domu. Moze jestesmy w domu z dziecmi, bo maz na na > s zarabia. > NAJWIECEJ PODATKOW TO TOBIE ZABIORE CO? wiesz na mnie tez bedziezarabial i co? i to wg Ciebie powód abym miała byc nieuprzejma dla tych którzy dopiero chca przyjechac? Odpowiedz Link
glasscraft Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 13:54 No przyznaje sie bez bicia, urlop mam w tym tygodniu, a ze pogoda taka ze sie nosa za prog nie chce wysadziec, to siedze w domu. Poniewaz na swoj wlasny urlop zarobilam sama, wiec jak go spedzam, zalezy ode mnie. Urlop - to, gdybys nie wiedziala, przerwa w pracy. W UK kazdej osobie pracujacej piec dni w tygodniu przysluguje w wymiarze 28 dni (platnych). Wlaczone moga w te 28 dni bank holidays. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 14:02 Dziewczyno, uspokuj sie i wyluzuj, nie zauwazylas, ze nic tu po Tobie z takia roszczeniowo-nieuprzejma postawa? Nikt raczej nie potraktuje juz serio Twoich postow. Odpowiedz Link
lianis Re: mama opiekująca się dzieckiem ma jakieś benef 04.04.13, 14:40 Badz nieuprzejma dla tych farbowanych brytyjek co to sie tak tu madrza, ale zostan tam gdzie jestes i nie przyjezdzaj, bo przypadkiem sama nia zostaniesz... Odpowiedz Link
yadrall Rzeczowo 04.04.13, 13:55 Nie mam czasu czytac calego watku,ale: - Mozesz dostac CB-21f/tydz - Child tax credit-jezeli zadne z Was nie pracuje to max 72f/tydz. Jezeli ojciec dziecka podejmie prace na pelen etat za pensje minimalna (zarobi jakies 200f/tydz netto) to dostaniecie 107f/tydz. Jesli zarobi wiecej to automatycznie dostanie mniej - Nie dostaniecie doplaty do czynszu (Housing Benefit) bo macie mieszkanie w PL. Wydatki: - Rent-pewnie nie mniej niz 400f - Council tax-100f/mies - rachunki 100-150f/mies - jedzenie 400f/mies Razem daje to nam 1050f/mies. Zakladajac zarobki plus benefity wychodzi: 800f pensji+430f (CTB)+120f (CB) daje nam to jakies 1350f. Czyli nieco zostaje-teoretycznie. Ale wez pod uwage,ze nie ma w moich wyliczeniach nic exra-zadnych ciuchow, utrzymania auta, dojazdow do pracy/sklepu,a jedzenie jest na minimalnym poziomie. Nie ma mowy o odlozeniu czegokolwiek,juz o splacaniu kredytu czy wakacjach w PL nie wspomne... Z doswiadczenia powiem-z jednym dzieckiem nie da sie nie pracowac :( Ps. ja majac obecnie dwoje malych dzieci, pracujacego meza (pelen etat,wiecej niz minimalna), mieszkanie z Councilu (jestem w UK ponad 8lat-mam obywatelstwo Brytyjskie-wiekszosc czasu pracowalam) wg podobnych wyliczen powinnam odkladac jakias kase,a tak naprawde to ledwo starcza,wiec cos ta teoria nijak sie ma do cen w sklepach... Ps. nie wiem czy nie wprowadzono od kwietnia jakis okresow,ktore trzeba odczekac zanim sie zlozy aplikacje o jakiekolwiek zasilki-byly takie plany,ale czy to wprowadzili? Nie wiem... No i na rozpatrzenie aplikacji sie czeka naprawde dlugo-mysle,ze realnie jakies 6 mies trzeba liczyc. Odpowiedz Link
benignusia Re: Rzeczowo 04.04.13, 14:01 właśnie o tym pisałam,za niedługo wprowadzą zmiany i zeby dostać to co wypisalaś będzie tu trzeba pracować jakiś czas,rok,dwa,zeby dostać mieszkanie socjalne nawet 5. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 08:36 Moje drogie bardzo dziękuje za wiele podpowiedzi Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 08:46 droga yadrall bardzo dziękuję za taki opis :-) powiedz mi tylko gdzie znaleźć takie tanie lokum? bo 400f to bardzo optymistyczna wersja > Wydatki: > - Rent-pewnie nie mniej niz 400f > - Council tax-100f/mies > - rachunki 100-150f/mies > - jedzenie 400f/mies > > Razem daje to nam 1050f/mies. > Zakladajac zarobki plus benefity wychodzi: > 800f pensji+430f (CTB)+120f (CB) daje nam to jakies 1350f. > - 400f jesli masz mieszkanie councilowe? szukając na necie to tak 800f 2 bathroomowe (fakt tylko na necie szukałam, moze przez agencje, jak się jest juz na miejscu jest taniej) i zaznaczam ze nie szukałam w jakiś d miejscowościach ( lokalizacja essex) - 400f na jedzenie to rozumiem ze bez baby food? - oczywiscie dodatkowo dzidziusiowe akcesoria typu pampersiaki i takie tam - no i paliwo (chyba zabiorę autko, chce przywieżć psa i może na początek zanik mupie to wystarczy mi to z polski) - troche cieżko z jednej pensji :-( Odpowiedz Link
botu Re: Rzeczowo 05.04.13, 09:15 > - 400f jesli masz mieszkanie councilowe? szukając na necie to tak 800f 2 bathro > omowe To może na początek Wam wystarczy z jedną łazienką? Niemowlę chyba jeszcze nie korzysta ze swojej własnej osobnej? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 09:26 na takie właśnie patrzyłam... nie wiem może na miejscu jest prościej znależć coś z sensem ale wchodziłam równiez na str agencji nieruchomości, może w innnych regionach jest taniej niż w essex - nie mam dużych wymagań 2bathrommy i spokojnie wystarczy jedna łaziekna ( no mogłaby miec normalny kran, bo ostatnio jakoś nie mialam tego szczeęćia ;-)) - nie musze miec nani garderoby ani jadalni i innych udogodnień i też na to nie patrzę - ale potrzebny mi ogródek i to nie taki betonowy skrawek tylko choć kawałek zieleni aby psinka miała tez cos dla siebie - może dlatego ceny są takie a nie inne jak lord toleruje zwierzaki? Odpowiedz Link
botu Re: Rzeczowo 05.04.13, 09:30 joanna.zwi napisał(a): > - nie mam dużych wymagań 2bathrommy i spokojnie wystarczy jedna łaziekna pl.wiktionary.org/wiki/bathroom Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 09:35 fakt miało byc 2badroomy i 1 bathroom - przejezyczenie i tyle Odpowiedz Link
podkocem Re: Rzeczowo 05.04.13, 09:56 2 badroomy? w sensie 2 złe pokoje??? 2 bedroom flat oznacza, ze mieszkanie ma 2 sypialnie, salon, kuchnię i zazwyczaj jedną łazienkę. Tu nie podaje sie zazwyczaj w ogłoszeniach wielkości mieszkania w mkw tylko określa ilość sypialni. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:09 wiem moja droga ale coz przez roztargnienie nawet piszac po polsku czaem literki zjadam lub zamieniam coz lingwistki, niestety ja nia nie jestem i co z tego to bzdurne forum wiec i poziom od byle jaki jak sie pisze w pracy pomiedzy jednym kosztorysem a drugim to fakt czasem bzdury wychodzic moga :-)) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:11 Skoro poziom forum ci nie odpowiada, bardzo prosze przenies sie na inne, ktore bedzie poziomem do ciebie dostosowane. Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:17 glasscraft a tak z innej bajki skad ten nick? serkio artystka jestes? Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:19 gllasscraft miao być "seroi" jakbyssie jeszcze czepic chciała Odpowiedz Link
sfornarina Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:22 Ty trollujesz, prawda? Chyba niemożliwe, żeby ktoś tak naprawdę... Odpowiedz Link
izabelski Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:38 musisz powiadomic wlasciciela ze chces zsie wprowadzic z psem i dzieckiem Odpowiedz Link
joanna.zwi Re: Rzeczowo 05.04.13, 10:55 czasem jest już taka pocja do zaznaczenia w wyszukiwarce albo odrazu w tresci ogłoszenia jest napisame czy jest taka opcja na razie tylko na takie ogloszenia patrzę Odpowiedz Link