Dodaj do ulubionych

Oszczędzanie

07.05.15, 14:11
Podpowiedzcie swoje typy na rozsądne jakościowo ale tanie zakupy. Gdzie co warto kupić? Mam niedaleko asde, po co się warto do niej wybrać? Np pieluchy - kuszą ceną, ale jak z jakością?

U nas na razie jest tak:
chleb, ser, mleko, jaja, płatki śniadaniowe w M&S (płatki polecam, Fruit&Fibre 1.6£/500g,bardzo fajne)
Chemia, kosmetyki, pieluchy - Wilko (może z tym warto byłoby się na asde przerzucić? Będzie taniej?)
Słodycze kupujemy różnie - w m&s dobre ale drogie, w poundlandzie dość tanie, ale mały wybór...
Warzywa, owoce, mięso kupuje na targu a wędlinę w polskim sklepie, bo dobre :)

Dobrze byłoby ograniczyć trochę wydatki, macie jakieś rady? Mam niedaleko asde, tesco express, kawałek dalej aldi i ewentualnie duże tesco, ale to już wyprawa, musiałoby się opłacać. Oprócz tego m&s, poundland, b&m. Być może jeszcze są jakieś inne sklepy za którymi warto się rozejrzeć, a o których nawet nie wiem :)
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Oszczędzanie 07.05.15, 15:14
      Ocado - zakupy online.
      W kwestii [latkow muesli sniadaniowe Jordans natural 1kg 2.69 bez promocji (w promocji po 2f) - chyba jedyne muesli bez dodatku cukru i sztucznosci.

M&S jest bardzo drogi, juz lepiej kupowac w Waitrose. A Ocado tez produkty Waitrose ma w ofercie.
      Tesco express jest drogie, a wybor zaden. Duzego tez nie polecam - kazdy inny supermarket jest lepszy od tesco. Produkty markowe (czyli nieteskowe) sa w tesco takie same albo drozsze niz gdzie indziej.
      • szczur.w.sosie Re: Oszczędzanie 07.05.15, 15:24
        Mam tylko Tesco. Sklepy lokalne mają ceny z kosmosu.
        Wiele rzeczy zamawiam online - mąka na przykład, której w tesco nie ma. Z Holland & Barret kaszę jaglaną, której dużo używamy, np. do chleba dokładamy, do kotletów, paluszków rybnych. Nie kupujemy słodyczy, płatek, itp. A raczej sporadycznie. Częściej już coś upiekę.
        Warzywa lokalnie, choć są koszmarnie drogie, ale dobre, prosto z ziemi.

Pieluchy, kosmetyki, w Boots, ale to dlatego, że mamy tam zniżkę 25% na produkty Bootsa.

Uważam, że wydajemy za dużo na naszą rodzinę, ale mieszkanie w miejscu, gdzie jest jeden supermarket, a małe sklepy mają ceny x3, takie skutki mieć musi. I wszystko jest droższe, nawet paliwo o 20-30p/l. A to generuje koszty produktów.
        • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 01:34
          Ja mieszkam w miescinie gdzie supermarket to Co-op! I ceny jak na Batorym. Dlatego raz na jakis czas (raz w tygodniu, albo i raz na dwa tygodnie) robie wieksze zakupy w odleglym od nas o 15 troche wiekszym masteczku, gdzie jest i ASDA i Aldi i jeszcze pare innych. I tak sie nam oplaca, bo Co-op ma przebitki nawet po 3x cen z innych sklepow.
          • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 02:07
            Miasteczko jest od nas odlegle o 15 mil. Tam stoi Asda, Aldi i Home Bargains (+ M&S i maly Sainsbury). W podobnej odleglosci, ale w innym kierunku, sa Lidl i Morrison. 12 mil, ale w trzecim kierunku sprzedaje Tesco Express, Iceland i mniejsza Asda. Wiec musimy planowac zakupy, aby kupic wszystko, co chcemy, podczas pojedynczych wypadow do danych sklepow :).
            • szczur.w.sosie Re: Oszczędzanie 20.06.15, 11:13
              15 mil to mało. Ja do sklepu (Tesco, coop) mam 30. I koniec sklepów. Ciesz się z tych 15 mil. I więcej kupuj online. Faktycznie, coop droższy i gorzej zaopatrzony.
              • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 22:17
                A ja myslalam, ze mieszkam na gluchej prowincji :).
      • kjut Re: Oszczędzanie 07.05.15, 16:41
        Waitrose nie ma tutaj. A zakupy online niespecjalnie mnie urządzają, bo to co kupuję raz na jakis czas tylko (kasze, mąki) kupuję w niezle zaopatrzonym i tanim polskim sklepie prawie po sąsiedzku. Resztę rzeczy do jedzenia kupuję właściwie na bieząco. Dla samej chemii i pieluch to się chyba nie będzie opłacac...
        • sfornarina Re: Oszczędzanie 07.05.15, 17:45
          No nie zartuj, ze najlepsze kasze i maki sa w polskim sklepie :D
          Pierwszy lepszy azjatycki sklep bedzie mial wiekszy wybor, do tego trzy razy taniej.
        • kogielmogiel001 Re: Oszczędzanie 11.07.15, 22:32
          Ja robie tak, mięso i ryby kupuje w waitrosie albo w lokalnym rybnym i rzezniku. Warzywa i owoce w waitrosie są bardzo drogie wiec po nie zawsze jadę do Lidla. Oni zawsze robią jakieś oferty i można się dobrze zaopatrzyć małym kosztem. Tam też kupuje płatki kosmetyczne, chusteczki, patyczki do uszu i takie tam.

Jeżeli chodzi o płatki śniadaniowe to w Lidlu są bardzo tanie i jest spory wybór ale nie są one takie bogate w witaminy D i inne wartości odżywcze.
      • kjut Re: Oszczędzanie 07.05.15, 16:42
        A gdzie te muesli dostanę oprócz Ocado i Waitrose, wiesz moze?
        • sfornarina Re: Oszczędzanie 07.05.15, 17:46
          asda, tesco, morrisons, sainsburys. Obecnie w sainsburys chodza po 2f
          • kjut Re: Oszczędzanie 07.05.15, 20:29
            Dzięki, rozejrzę się za tymi płatkami.
    • plain-vanilla Re: Oszczędzanie 07.05.15, 17:47
      Kupuje w Asda, Lidl, Tesco ze wzgledu na bardzo duzy wybor polskich produktow. Musli kupuje w Lidlu. Syn sie wychowal na pieluchach z Asdy Little Angels (fioletowe), byly super. Innych sklepow nie ma, chyba ze liczyc Iceland albo FarmFood, ale ja tam w ogole nie chodze. Do Aldiego za daleko, do polskich sklepow musialabym jechac do drugiego miasta, to tak samo wyjdzie jak kupie w duzym Tesco raz na jakis czas. Ocado nie ma. W M&S nigdy nie robilam zakupow.
      Jeszcze mam Waitrose blisko. A co tam kupie lepszego niz Asda czy Tesco sprzedaja? Pytam z ciekawosci, moze nawet bym sie wybrala, ale produktow nie znam. Sainsbury wydaje mi sie drogi, nie kupuje tam. W ogole to nie lubie pielgrzymek po sklepach, zeby kupic jedna rzecz w jednym, cos innego w drugim i jeszcze jechac do trzeciego po cos innego.
      • zurekgirl Re: Oszczędzanie 07.05.15, 20:10
        Ja pielgrzymuje do Icelandu po jajka duze free range za 89p (6 sztuk). Mleko 4 pints ta sama cena. Nie widze roznicy w jakosci jajek i mleka, choc pewnie z czegos nizsza cena wynika.
        • kjut Re: Oszczędzanie 07.05.15, 20:27
          Oooo. To cenne info, znalazłam iceland niedaleko. Dzięki!

A żółty ser gdzie kupujecie?
          • klimea Re: Oszczędzanie 08.05.15, 10:39
            > A żółty ser gdzie kupujecie?

Zolty ser najsmaczniejsze w Lidlu, sa 3-4 rodzaje, w pasterkach, pyszny!
            • kjut Re: Oszczędzanie 08.05.15, 10:45
              Nie ma lidla u mnie w mieście. Gdzieś jeszcze jakiś?
      • kjut Re: Oszczędzanie 07.05.15, 20:30
        Lidla u nas niet. Podobno ma powstać.
    • ann.38 Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:04
      My kupujemy przede wszystkim w Tesco. Nie wiem, dlaczego niektórzy twierdzą, że tam drogo. Może kupujemy inne produkty. Zresztą mamy duże Tesco dwa kroki od domu, a w mieście nie ma innego tak dużego supermarketu. Podczas wyjazdu do rodziny miałam okazję być w Asdzie i Morrisons i wydaje mi się, że ceny podobne. Dodatkowo w Tesco są korzyści z clubcard. No oczywiście, gdybym miała blisko inny sklep to porównałabym, czy mi się to opłaca, ale bliska odległość plus karta, to już jest korzyść. Co do pielgrzymowania w poszukiwaniu tanich produktów po wszystkich sklepach, to po prostu mam kilka rzeczy, które pamiętam, gdzie są taniej i mam już zaplanowane, że jak akurat to potrzebuję, to inny kierunek zakupów. W Island jeszcze są fajne jabłka, woreczek za 1.35 albo 1.50. W Wilkinson- chemia i kosmetyki, art. papiernicze. Dla mnie też jest ważne, że znam sklep i układ produktów. Tak, że do mniej znanego mi sklepu idę, jak mam pewność, że mam po co. Nie lubię biegać pomiędzy półkami. Ser żółty ostatnio kupuje w Tesco na polskiej półce- ser mierzwiony, cieniutkie plasterki. Zawsze to jest mniej kalorii a i smak ma fajny, inny niż grube plastry.
      • agnes_6891 Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:32
        Ja sporo kupuję w polskim sklepie, np wspomniane kasze, przetwory, które w innym sklepie ciężko dostać i z reguły są droższe. "azjatyckich" sklepów u mnie nie ma, to chyba zależy od zróżnicowania etnicznego w danym miejscu, u mnie przeważają Anglicy i Polacy, Litwini, Azjatów mało. Produkty codziennego użytku (mleko, jajka itp) w lokalnych sklepach (pod nosem mam tesco express i costcutter), wieksze zakupy łącznie z chemią raz na 2 tygodnie w tesco lub ocado (na chemię często jest promocja w tesco). Kiedy mieszkałam bliżej Aldi często kupowałam tam i wydawałam tygodniowo niemal o połowę mniej niż obecnie, ale produkty mają przeważnie kiepskiej jakości - warzywa bez smaku, dużo chemii w jedzeniu. Jeśli musisz mocno zacisnąć pasa to najtańsze sklepy o właśnie iceland, farm foods, poundland, ale jakościowo porażka, mrożonki, np mięso z iceland jest najtańsze ale to dlatego że pochodzi z masowej, na maksa uprzemysłowionej produkcji gdzie o etyce nie słyszeli a chemii walą tyle że głowa mała. No ale tanio jest. Lidl, Aldi też tanio, podejrzewam że też kosztem jakości. W lidlu mają dobre pieczywo.
        Warzywa i mięso kupuję obecnie na lokalnym markecie, pewnie od tych samych producentów, co w supermarkecie ale tańsze, a mięso które cieżko dostać u gigantów (golonka, żeberka, podroby itd) na marketach sprzedają za grosze.
        • kjut Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:43
          Jeśli
          > musisz mocno zacisnąć pasa to najtańsze sklepy o właśnie iceland, farm foods, p
          > oundland, ale jakościowo porażka, mrożonki, np mięso z iceland jest najtańsze a
          > le to dlatego że pochodzi z masowej, na maksa uprzemysłowionej produkcji gdzie
          > o etyce nie słyszeli a chemii walą tyle że głowa mała.

Na szczęście nie, więc mogę trzymać jako taki poziom :) ale wiadomo - czasem przepłaca się za markę, często tansze nie oznacza gorsze, a czasem spadek jakości nam nie robi. I o ile na mięsie czy chlebie oszczędzać raczej nie będę, o tyle ręczniki papierowe do kuchni juz nie mają dla mnie takiego znaczenia :) stąd pytanie :)

Dzięki za rady :)
          • agnes_6891 Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:49
            Skoro już przy ręcznikach :P To polecam ten www.tesco.com/groceries/product/details/?id=271550066 w tesco aktualnie za funta a naprawdę bardzo wydajny. Generalnie chemia tego typu jest tania w sklepach typu Quality Save, mnóstwo moich znajomych się tam zaopatruje i bardzo chwalą, ja mam trochę nie po drodze, ale jak jestem w pobliżu to zachodzę i faktycznie różnica ceny w tych samych produktach tam a w supermarketach jest ogromna. Poszukaj, czy jest u Ciebie QS lub coś podobnego.
            • kjut Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:53
              QS nie ma. A czy podobnego jest to nie wiem, bo pierwszy raz o tym sklepie słyszę, wiec nie wiem co to znaczy "podobne" :) to jakisś typ "funciaka" jest?
      • yskyerka Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:33
        ann.38 napisał(a):

> Dodatkowo w Tesco są korzyści z clubcard.

Morrison i Sainsbury też mają swoje karty. A czasem dają jeszcze zniżkę na benzynę.
    • yskyerka Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:31
      Pieluchy polecam z Aldiego - Mamia. O połowę tańsze niż Pampersy, a nie ustępują im jakością.

My kupujemy tak:
      - towary ogólnodostępnych marek + jajka, jogurt, sery - Asda albo Morisson
      - mąki pszenne, zwykłe makarony, kawa, herbata - Asda, Morisson
      - mąki "wymyślne", kasze, przyprawy itp. - Amazon albo dzielnica pakistańska
      - mięso - Ocado albo Morisson (w Aśdzie kilka razy się przejechaliśmy)
      - ryby - Regal Fish (online)
      - owoce, warzywa, słodycze - różnie, zależnie od aktualnych promocji
      - wędliny - w większości robimy sami

Do sklepu polskiego zaglądamy czasem po chałkę, chrupki kukurydziane i ptasie mleczko. :)
      • aniaheasley Re: Oszczędzanie 08.05.15, 11:33
        Zaciekawilas mnie - jak to wedliny robicie sami?
        • maleczytaniecouk Re: Oszczędzanie 09.05.15, 12:53
          Ania ja tez robie sama wedliny, kupuje kawal miecha, najczesciej w ocado organic, (schab, szynka boczek, karkowka itp) namaczasz w wodzie z sola i przprawami na kilka dni a potem pieczesz, lub gotujesz. i tada wedlinka gotowa :)
        • yskyerka Re: Oszczędzanie 09.05.15, 15:18
          aniaheasley napisała:

> Zaciekawilas mnie - jak to wedliny robicie sami?

Albo po prostu piekę jakiś ładny kawałek mięsa, albo robię tak:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html

Tu inny pomysł, ale go jeszcze nie testowałam:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,121550354,121550354.html

Kiełbasy też robiliśmy, zwłaszcza białą parzoną, ale ponieważ maszyna do mielenia mięsa ciągle jeszcze jest w Polsce, to bawię się tak tylko w wakacje.
          • klimea Re: Oszczędzanie 19.06.15, 13:44
            > Albo po prostu piekę jakiś ładny kawałek mięsa, albo robię tak:
            > rel="nofollow">fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html
            >
            yskyerko, dzieki Tobie wielkie za ten link do miesa. Robilam to juz 4 razy i wszystkim bardzo smakuje. Niewielki naklad czasu i kosztow, a taka swietna wedlina do kanapek :-)
            • plain-vanilla Re: Oszczędzanie 19.06.15, 14:51
              A jak sie nazywa schab po angielsku? Oraz gdzie kupic w jednej calosci?
              Czy tylko lokalny sklep rzeznicki?
              • klimea Re: Oszczędzanie 19.06.15, 16:52
                prestitrack juz ladnie odpisala czym sie roznia te miesa. Ja na te wedlinke kupuje wlasnie schab czyli pork loin joint, najczesciej w Costco, bo tam maja pieknie krojone bez tej grubej sloniny na gorze, ale dzisiaj kupilam calkiem ladny kawalek w Lidlu. :-)
                • plain-vanilla Re: Oszczędzanie 19.06.15, 17:31
                  Dzieki za odpowiedz. Niestety Costco za daleko. Sprobuje kupic pork loin joint w tesco. Tylko co wtedy z ta slonina zrobic. Odkroic czy zostawic?
                  • klimea Re: Oszczędzanie 19.06.15, 23:23
                    Ugotuj ze slonina, a potem odkroj. :-)
            • plain-vanilla Re: Oszczędzanie 19.06.15, 14:57
              Czym sie rozni shoulder joint od pork loin i od pork loin joint? Jesli ktos wie, to prosze o wyjasnienie. Dzieki. Oraz czy z ktoregos z tych mies mozna te wedlinke zrobic.
              • prestitrack Re: Oszczędzanie 19.06.15, 16:17
                schoulder joint to karkowka w jednym kawalku, pork loin to wlasnie schab w kawalku czesto sprzedawany w plastrach jako pork chop loin. jeszcze jest tenderloin czyli poledwica najlepsza czesc w prosiaku odpowiednik fillet steak z wolowiny. wedline zrobisz z pork loin.
    • alki_80 Re: Oszczędzanie 08.05.15, 14:13
      U mnie w miasteczku zakupy robię praktycznie tylko w Aldi i Sainsbury's.
      Praktycznie wszystko kupuję w Aldi bo jest dużo taniej, a do Sainsbury chodzę po pieczywo z piekarni (maja przepyszny chleb), mleko i śmietany (nie wiem czemu, ale z Aldi mi nie odpowiada) i niektóre markowe produkty.
      Jak jadę do innego miasta, kupuję trochę w Farm Foods, (np ryby), kosmetyki zazwyczaj kupuję w Semi Chem, tam też kupuję kawę i czasem słodycze :)
    • najma78 Re: Oszczędzanie 10.05.15, 09:05
      Oszczedzanie u mnie polega glownie na planowaniu i nie marnowaniu. Zakupy robie glownie w Asda, Sainsburys czasem Morrisons. Kupuje produkty dobre jakosciowo, a ceny tych produktow tez sie roznia. Marki 'chosen by you' i 'taste the difference' sa naprawde niezle i czesto tak samo dobre a nawet lepsze jak produkty innych markowych firm. Wiekszosc warzyw i owocow mamy wlasnych, sezonowo a niektore zimuja. Mamy duzy ogrod i green house oraz niewielki warzywnik, glownie ziola i pomidory oraz kilka drzew wocowych a reszta to kwiaty, krzewy, trawa, ale oprocz tego mamy ogromna dzialke a na niej wlasciwie wiekszosc owocow i warzyw.
      • paola_k2 Re: Oszczędzanie 10.05.15, 13:37
        Ja staram sie planowac zakupy. Poza tym wiem co gdzie jest taniej. Na wieksze zakupy wysylam meza do Aldi. Lubie ich produkty, no i cena jest calkiem przyzwoita. Zdarza nam sie kupowac w Lidlu, ale jest dosc daleko wiec tylko jak akurat jedziemy po drodze. Warzywa i owoce kupuje czesto na targu. Ceny sa nizsze niz w markecie. Jak mi czegos zabraknie mam za rogiem Asde.
        Chemie i kosmetyki kupuje w Savers bo jest duzo taniej.
        • nannyjo32 Re: Oszczędzanie 11.05.15, 21:41
          A czemu warzywa i owoce z Aldi tak krotko sa swieze nie wiem czy tylko ja to zauwazylam czy ktos inny tez
          • inesska-pinezka Re: Oszczędzanie 03.06.15, 19:42
            ja kupuje głownie w sklepach: asda i lidl. Tesco i sainsbury sa wg mnie zdecydowanie drozsze, poza tym mam za daleko. Chemie kupuje w wilko ale to czekam na jakies okazje.
    • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 01:50
      W zasadzie w Asda czy Tesco kupujemy rzadko, glownie po drodze np. gdy maz od wielkiego dzwonu tankuje na ich stacji paliw. Warzywa kupujemy na lokalnym ryneczku (co nie jest moze najtansza opcja ale najsmaczniejsza), mieso u lokalnego rzeznika, pieczywo pieke. Chemie, art. papiernicze, make, cukier trzcinowy najczesciej kupujemy w Home Bargains, platki sniadaniowe, makaron, olej, czekolade, wedline i pozostala make w Aldi, jogurty, sery, maslo, soki Tropicana, ryz, rogaliki francuskie, reszte chemii w Lidl. W zasadzie W ASDA czy Tesco kupujemy wylacznie ubrania i buty dla dzieci.
      Jezeli mamy ochote na polskie produkty, kupujemy je w polskim sklepie, wlasnie w tym oddalonym od nas miesteczku, ale robimy to raczej rzadko. Make nietypowa typu zytnia czy orkiszowa do wypieku chleba kupuje czasami w lokalnym sklepiku ze zdrowa zywnoscia, ale tam ceny sa niebotyczne. Czasem zdarza mi sie je kupic przy okazji odwiedzin w duzych miastach i tamtejszych duzych supermarketach czy polskich sklepach, czy podczas pobytu w Polsce.
      Ogolnie wydajemy sporo (robilam swego czasu zestawienie na excelu), glownie na zywnosc, i nie widze, jak moglibysmy zaoszczedzic nie obnizajac jakosci. Jakos mi sie nie usmiecha powrot do mleka UHT i sokow z koncentratu, tudziez warzyw, owocow i miesa smart price z Asdy.
      • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 01:58
        PS. W lokalnym Co-Op tez kupuje, jak mi sie cos konczy, albo mamy na cos ochote, albo akurat jest jakas promocja (czesto maja za 59p passate firmy Napolina, moja ulubiona), albo wpadam po mleko czy smietane. Ale robienie tam wszystkich zakupow byloby chyba porazka dla wiekszosci domowych budzetow :(. Gorszy jest chyba tylko Spar i lokalne Delikatesy.
      • szczur.w.sosie Re: Oszczędzanie 20.06.15, 11:11
        yuka - Mąkę orkiszową i żytnią kupuję na amazonie, jest znacznie taniej niż lokalne sklepy eko. Nawet w Holland&Barret jej nie ma.
        I jak za kg orkiszowej płacę 2f, to w lokalnym sklepie jest po 3.75.
        • yuka12 Re: Oszczędzanie 20.06.15, 22:16
          Orkiszowa i zytnia kupuje w polskich sklepach (gora 1.5 funta), bo faktycznie w lokalnym zyczyli sobie 2.5 funta za kilogram. Po dwa kilogramy kazdej z tych mak starcza mi na 2-4 miesiecy, w zaleznosci od czestosci pieczenia. Teraz np. pieke rzadziej, dzieci wola truskawki niz chleb :), ewentualnie skusza sie na bulki. Totez w lokalnym eko nabywam cokolwiek najwyzej raz na pol roku :). Online kupujemy z zywnosci tylko laski wanilii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka