Dodaj do ulubionych

Patelnia żeliwna - jaką kupić i jak używać

25.12.15, 22:52
Sorry, to znowu ja z kuchennym problemem...
A mianowicie - potrzebuję żeliwnej dużej patelni do smażenia bez tłuszczu mącznych potraw kuchni indyjskiej (chapati/roti) i tureckiej (gozleme) tudzież tortilli, które moja rodzina uwielbia, więc kilka razy w tygodniu wytwarzam, ale już prawie zjechałam swoją zwykłą ceramiczną patelnię. Mam słabą kuchenkę, więc prawie zawsze na full muszę nastawić i tak około godziny jednorazowo patelnia pracuje taka nagrzana.

No i nie wiem, czy lepiej żeliwną emaliowaną kupić, czy surową. Czytałam trochę na anglojęzycznym forum Hindusek, ale tam bardziej był temat - patelnia zwykła czy żeliwna. No i żeliwna ma ponoć być, tylko trza się na niej nauczyć piec, by nie palić (co zwykle zajmuje miesiąc lub dłużej). Tyle w teorii się dokształciłam;-)

Mam na koncie dawne złe doświadczenia z żeliwną patelnią. Była byle jaka, co prawda, a ja chyba źle z niej korzystałam. W rezultacie zardzewiała i wyrzuciłam.
No i teraz trochę się boję, żeby znowu tak nie było...

Coś ktoś doradzi?... Jakieś doświadczenia w temacie? No i jakiej firmy? Czy lepiej tańszą czy droższa kupić? Bo nie wiem, czy tu marka ma znaczenie... Te Hinduski wspominały, że ich babcie to na takich byle jakich całe dziesięciolecie smażyły i było git. Że niby ważniejsze umiejętności smażącego niż to, jaką ma patelnię. No sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: Patelnia żeliwna - jaką kupić i jak używać 25.12.15, 23:37
      Nie bardzo moge sobie wyobrazic smazenie bez tluszczu.
      Jesli chodzi o patelnie ja mam zeliwne, ale emaliowane i powiem Ci, ze w uzytkowaniu roznicy nie ma zadnej pomiedzy Le Creuset, Denby (ale oni robia tylko malutkie patelnie) a Ikea, w cenie natomiast roznica jest orgomna. Uzytkowanie jest na pewno inne niz patelni teflonowej i mi jedzenie czasem przywiera (zwlaszcza jajecznica), choc omlety czy nalesniki nie,ale daje dosyc sporo tluszczu. Ja bym Ci radzila kupic tansza emaliowana, zeby zobaczyc czy Ci podejdzie. Niepowlekanej zeliwnej nigdy nie mialam, chociaz sie bardzao zastanawialam kiedys.
      Pozdrawiam:)
      • wiwi1 Re: Patelnia żeliwna - jaką kupić i jak używać 25.12.15, 23:49
        Jeszcze dopisze, ze zeliwne patelnie niepowlekane wymagaja hartowania (?) -season i wlasciwej pielegnacji. Firma nad ktora sie kiedys zastanawialam to Lodge:
        www.ocado.com/webshop/product/Lodge-Logic-Cast-Iron-Oval-Serving-Griddle-27cm-Black/224088011?from=search&tags=%7C20000¶m=cast+iron&parentContainer=SEARCHcast+iron_SHELFVIEW
        Pozdrawiam:)
      • lovage2 Re: Patelnia żeliwna - jaką kupić i jak używać 26.12.15, 00:14
        Wiesz, chodzi mi bardziej o coś takiego, jak tzw. pieczenie na blasze, jak się w dzieciństwie mace u babci piekło, gdy babcia makaron robiła - wiele moich znajomych ma takie doświadczenie, więc to popularne chyba było:-) Czyli nie smażenie nawet, a pieczenie na suchej patelni.

        Chciałam kupić tę z Ikei emaliowaną Senior bodajże, ale trochę mi ta drewniana rączka nie pasuje. No i w ogóle nie wiem...

        Hinduski też tę firmę Lodge polecały, co niżej wkleiłaś linka.
        I można je już hartowane kupić.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka