Dodaj do ulubionych

Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka

20.09.16, 21:30
Chciałam wymienić paszport 4 letniemu synowi. Na granicy celnik się przyczepił, że nie podobny. A niech im będzie. Wysłałam nowy wniosek plus załączyłam obecny paszport. I zonk. Dostaję pismo z HM Passport Office, że mam WRS dosłać. Mimo, że wszystkie papiery do nich wysyłałam kiedy skladałam o pierwszy paszport. Dzwonię do nich i okazało się, że oni 3 lata temu niezbyt dokładne dokumenty sprawdzali i muszą jeszcze raz. Paranoja jakaś. Dostał młody obywatelstwo a teraz jeszcze raz spawdzają czy mu się napewno należy. Moje WRS siedzi teraz w Home Office z wnioskiem o rezydenturę. No o poprosiłam o zwrot, i czekam 😈😈😈
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 20.09.16, 22:32
      Byl juz watek o tym, ze odbieraja dzieciom obywatelstwa, jesli rodzice nie moga WRS doslac. A 5 lat temu nie wolali przy wniosku paszportowym. Moj ma zdjecie jako tygodniowy niemowlak i nikt sie nie doczepil (po brytyjskiej stronie). Z Pl wylatuje na polskim dowodzie. Ale w zeszlym roku lecialam na paszportach w obie strony i zero reakcji jesli chodzi o zdjecie.
      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 20.09.16, 23:29
        No widzisz. A ja chciałam być przykładną obywatelką i nowy paszport wyrobić. Teraz żałuję. Ale będę się odwoływać niech anulują wniosek i kasę oddają 😆
        • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 10:23
          kolezanki synowi tez zabrali obywatelstwo !!
          musi wyslac wniosek na naturalizyacje ale zwolnili ja z oplaty na szczescie
          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 10:43
            O, to pierwsze slysze, ze zwalniaja z oplaty. Mozesz jakis skan tej decyzji tutaj wkleic bez danych osobowych? Moge na FB zamiescic, bo slyszalam o setkach tych przypadkow wsrod dzieci imigrantow z krajow A8. A na pewno wiele osob by bylo zainteresowanych wyslaniem wniosku MN1 bez placenia 900f oplaty - oczywiscie mowa o dzieciach, ktorym po 5 latach zabrano brytyjskie paszporty.
            • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 11:06
              Z tego co wiem to kolezanka ma reference number ktory ma podac przy aplikacji nie wiem czy ma to listownie potwierdzone ,spytam .
              oby to nie byla obietnica bez pokrycia

• bisiek10 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 14:50
              Ale ze niby czemu zabieraja??? Przez WRS???
              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 15:02
                Tak. Rodzice aplikowali 5 lat temu i wysylali wniosek paszportowy plus P60 i listy od pracodawcy, payslipy etc. Nikt nie prosil o WRS. To dzieci urodzone w UK po 5 latach pracy jednego z rodzicow. Od kilku miesiecy ci ludzie wysylaja wnioski o odnowienie paszportu i teraz urzednicy zadaja doslania WRS. Kto nie ma, to anuluja dziecku paszport brytyjski i podaja, ze ten pierwszy byl wystawiony przez pomylke i sie w ogole dziecku nie nalezal.
              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 15:07
                forum.gazeta.pl/forum/w,37418,161902389,161902389,A_o_tym_przekrecie_slyszalyscie_.html
                • bisiek10 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 15:22
                  Aha.Czyli Ci co nie potrzebowali WRS bo byli self-employed moga byc spokojni na to wychodzi.
                  • panixx Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 15:29
                    Tak, wszystko tak jak napisala plain-vanilla
                    Nas to moze dotyczyc w przyszlym roku, gdy bedziemy odnawiac paszport corki.
                    Na 100% nikt nas nie prosil o WRS prawie 5 lat temu.
                    • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 16:32
                      Tylko ja wysłałam WRS jak skladałam wniosek za pierwszym razem a oni znowu chcą. To nie mogli sprawdzić 3 lata temu? Masakra. Napisałam do Home Office o zwrot moich dokumentów, może mi sam wrs szybciej odeślą
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 16:48
                        Ciekawe, czy przy kazdym odnowieniu paszportu beda prosic o przyslanie wrs, czy to tylko jednorazowa akcja przy wyrabianiu drugiego paszportu. Na pewno akcja trwa od roku 2014. Moze jak juz teraz wszyscy urzednicy wiedza o tym, automatycznie sprawdzaja przy drugim paszporcie dziecka a przy trzecim juz bedzie spokoj. Tak sobie spekuluje. Ja wlasnie sie wybieram na strych odszukac WRS meza. Jestem prawie pewna, ze nie wysylalam z aplikacja paszportowa syna. Z tym, ze maz potem sie naturalizowal (WRS byl kopiowany przez NCS). W lutym bede wysylala aplikacje o drugi paszport dla syna z brytyjskim paszportem taty. Ciekawe, czy tez beda prosic o WRS.
                        Wysylal ktos aplikacje paszportowa dla dziecka ze swoim brytyjskim paszportem? Bo
                        • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 17:27
                          No ale odbieraja obywatelstwo? Pamre miesiecy temu byly artykuly w gazetach i pisali,z e obieraja paszporty a to czy beda odbierac obywatelstwo milei konsultowac ze swoimi prawnikami. Wiec odbieraja w koncu to obywatelstwo?
                          Ja jestem w takiej sytuacji, bo moj madry ex nie mial WRS, nigdy nie wyrobil, paszporty mamy dla dzieci, ale koncza sie w listopadzie. Na razie nie bede wznawiac tych paszportow, ale jest gdzies jakas rzetelna informacja jak oni to rozwiazali od strony prawnej?
                          Pozdrawiam:)
                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 18:18
                            Jesli anuluja paszporty to obywatelstwo tez.
                            Lepiej dowiedz sie od szczepki, jak jej kolezanka zalatwila darmowa rejestracje MN1. Nawet jakbys miala do dziewczyny dzwonic. Rejestracja dziecka jako obywatela kosztuje 900f. Jesli mozna to zrobic za free - to jest gigantyczny news. I trzeba szukac u zrodla - czy to bedzie oferowane dla wszystkich poszkodowanych dzieci. Bo jesli jednej rodzinie zaoferowali, to inne dzieci tez powinny miec do tego prawo. Nie dowiesz sie bez odnowienia paszportow. Chyba, ze chcesz czekac, czy to bedzie oficjalne czy nie.
                            • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 18:23
                              To znaczy dla mnie logiczne, ze odbieraja obywatelstwo tez, bo bylo nabyte bezprawnie - te dzieci nie maja certyfikatu rejestracji, tylko mialy paszporty i obywatelstwo brytyjskie na prawach nabytych rodzicow. A rodzice bez wrs te prawa zlamali, bo rejestracja byla obowiazkowa.
                              A ty nie mozesz na siebie odnowic tych paszportow? Jesli pracowalas 5 lat przed narodzeniem dziecka i masz ten wrs albo bylas se.
                              • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 19:31
                                Ja wlasnie na siebie nie moge bo moj syn jest z maja 2009 a ja podjelam prace we wrzesniu i brakuje mi 4 miesiecy do pieciu lat.
                                Wiem, ze wlasnie zabierali te paszporty, ale obywatelstwa nie anulowali, bo sie radzili prawnikow wtedy, ale to bylo kilka miesiecy temu. Jesli byloby tak jak szczepka pisze to bym to zalatwila ta droga.
                                Szczepka czy moglabys sie do mnie odezwac jak sie czegos dowiesz od tej kolezanki? Moglabys sie odezwac w tym watku i ewentualnie moglybysmy przejsc na priva jesli by Tobie to odpowiadalo?
                                • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 22:20
                                  jutro postaram sie zlapac kolezanke pod szkola i sie dowiem dokladnie .
                                  jesli ma cos na pismie to poprosze o scan ,
                                  ona jeszcze nie ma odnowionego paszportu wiec jeszcze nie jest pewne czy to nie sa bezpodstawne obietnice .
    • anulla_m Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 21.09.16, 23:05
      No paranoja niestety. Dokumenty o nowy paszport mogli byśmy składać już w styczniu ale chyba jeszcze poczekamy obserwując sytuację. Na 100% WRS nie był wysyłany za pierwszym razem. Mąż stwierdził, że on był wtedy chyba self-employed ale też musi jeszcze sprawdzić w dokumentach dokładne daty.
      • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 16:52
        Dowiedziałam się.
        A więc koleżanka ma pismo gdzie jest napisane, że ma wysłać formularz chyba MN1 o że będzie free of charge.
        Mam zdjęcie tego pisma jeśli ktoś chce
        • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 21:06
          Szczepka, super, ze Ci sie chcialo to zalatwic:) Czy moglabys wyslac do mnie to zdjecie? Na gazetowego maila lub na olgaizabela@interia.pl? Bylabym Ci przeogromnie wdzieczna:)
          Z tego co zrozumialam to kolezanka zglosila sie do nich o odnowienie paszportu a oni nie uznali odnowienia bez WRS ale zaproponowali naturalizacje i zniesli oplaty, tak? Wiesz jaka droga to kolezanka z nimi zalatwiala, mailowo, telefonicznie czy poczta?
          • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 21:22
            Wyślę wiwi
            Z tego co wiem to poprosili ja o WrS i ona napisała do nich list dlaczego znowu proszą o te same dokumenty co 5 lat temu.
            I wiem że dzwonili też dużo razy
            Bo chcieli na wakacje jechać i potrzebowali paszport.
            • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 21:30
              Bardzo Ci dziekuje szczepka, mam nadzieje, ze uda mi sie tez to jakos zalatwic.
              • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 21:43
                Wiwi wysłałam na Interia
                • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 22:37
                  Dziekuje, dostalam i odpisalam.
                  Pozdrawiam serdecznie:)
        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 18:07
          Witam. Moge tez poprosic? adrianmorkis@o2.pl
        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 21:33
          Witam. Moge poprosic na maila adrianmorkis@o2.pl Dziekuje
          • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 22:04

• adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.09.16, 10:06
          Witam. Moge tez poprosic zdjecie tego pisma na maila adrianmorkis@o2.pl Dziekuje
          • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.10.16, 20:41
            Mam nowe wiadomości na temat wymiany naszego nieszczęsnego paszportu. Wysłałam im WRS, to oni sobie teraz payslipy i P60 życzą z 2005/2006 roku. No niech ich. Oczywiście nic nie mam z tamtego okresu, to muszę do HMRC pisać, a oni mi wyślą coś, w ciągu 40 dni roboczych. Do osiemnastki mu tego paszportu nie wymienię 😈
            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 00:23
              bialasek75 Witam, Czy udalo sie wam juz wymienic ten passport?
              • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 08:12
                Właśnie dostałam smsa że wysyłają!!! Hura!!! Chyba z pół roku to trwało. Jeszcze musiałam dosłać payslip z nowej pracy i p45 ze starej. Aż się boję co będzie za 5 lat jak będę znowu wymieniać 😀😀
                • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 10:55
                  Super😀. Czy moge zapytac, czy mieliscie WRS piec lat przed narodzeniem dziecka? Dziekuje
                  • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 13:00
                    Tak. I pracowaliśmy rok u tego samego pracodawcy. Tylko nie miałam p60 ani payslipow a pieniądze dostawałam do ręki gotówką więc musiałam to udowodnić. Dlatego prosiłam hmrc o potwierdzenie i wyslalam p45 z datą ukończenia pracy.
                    • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 19:49
                      No to tez bylo troche zamieszania. Super, ze ostatecznie wszystko dobrze sie skonczylo😜Nowy paszport w drodze. Znajomi maja problem, bo maja WRS, ale brakuje kilka miesiecy do pelnych 5 lat przed narodzeniem corki. Teraz zastanawiaja sie, czy wymieniac paszport na nowy, czy poczekac, az spawa wyjasni sie, czy w tych przypadkach dzieci traca rowniez obywatelstwo, czy tylko paszport.
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 22:03
                        Napisz konkretnie datę rejestracji na certyfikacie WRS. Czy rejestracja została dokonana w ciągu 30 dni od rozpoczęcia pracy? Czy jeden z rodziców przepracowal 12 miesięcy u tego pracodawcy, na którego był certyfikat i datę narodzin dziecka.
                        Będzie można więcej napisać.
                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 23:57
                          Z tego co wiem to znajomy po przyjezdzie do UK na oczatku pracowal bez WRS. Nastepnie jak zmienil prace to zarejestrowal sie w WRS I pracuje w tej firmie to dnia dzisiejszego. Problemem jest to, ze od otrzymania WRS brakuje mu kilka miesiecy do 5-go okresu, ktory jest wymagany do otrzymania paszportu dla dziecka. Przy pierwszym paszporcie nie bylo problem, bo zaliczal mu sie okres pracy, w ktorym pracowal bez WRS. Teraz przy wymianie obawia sie, ze moga zabrac paszport dziecku
                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 00:17
                            Ja nie wiem, czy ta darmowa rejestracja to fakt czy mit.
                            Dlatego pytałam o datę rejestracji w WRS i datę urodzin dziecka. Może rezultat tej apelacji ws. Przedłużenia WRSu o 2 lata będzie miał znaczenie akurat w sprawie znajomego.
                            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 00:45
                              Dokladnie. Dobrze byloby, aby ktos mogl cos napisac w tej sparwie i wtedy wiedzielibysmy czy to faktycznie tak sie odbywa, czy odbywalo. Bardzo malo informacji w tych szczegolnych przypadkach odnosnie odbierania paszportow dziecia bez wrs. U znajmomych nawet wyrok apelacji nie pomoze.
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 22:10
                        Czytałam o tym, że zabierają paszporty. Prawnicy Home Office mieli rozpracowac jak odebrać dzieciom obywatelstwo.
                        Była też tutaj na forum dziewczyna, która rozsylala e-maile, które dostała z Home Office jej koleżanka. Podobno mogła zarejestrować za darmo dziecko, któremu odebrano paszport. W tej chwili rejestracja dziecka kosztuje 936 funtów.
                        W lutym będzie apelacja dotycząca niezgodnego z prawem przedłużenia obowiązku rejestracji WRS o 2 lata do 2011 r. Wtedy by się okazało, że obowiązek rejestracji oficjalnie się zakończył w 2009 r. 30 kwietnia. Rozprawa bedzie 7 lub 8 lutego.
                        Poszukaj na forum i w Google info.
                        Były o tym dyskusje.
                        • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 23:23
                          witam,
                          czy moze slyszalyscie o kims kto sie probowal odwolac od decyzji biura paszportowego o nieprzedluzeniu paszportu dla dziecka?
                          z gory dziekuje za odpowiedz
                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 25.01.17, 23:34
                            Była też tutaj na forum dziewczyna, która rozsylala e-maile, które dostała z Home Office jej koleżanka. Podobno mogła zarejestrować za darmo dziecko, któremu odebrano paszport. W tej chwili rejestracja dziecka kosztuje 936 funtów.
                            W lutym będzie apelacja dotycząca niezgodnego z prawem przedłużenia obowiązku rejestracji WRS o 2 lata do 2011 r. Wtedy by się okazało, że obowiązek rejestracji oficjalnie się zakończył w 2009 r. 30 kwietnia. Rozprawa bedzie 7 lub 8 lutego.
                            Może wtedy rodzice mogliby się odwołać, zależy kiedy dziecko się urodziło.
                            Poszukaj na forum i w Google info.
                            Były o tym dyskusje.
                            • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 09:27
                              tez dostalam list z decyzja o darmowej rejestracji ale tam tez musisz spelniac pewne warunki - ktorych wydaje mi sie ze nie spelniamy, np: nie mam wszystkich dokumentow sprzed 12 lat.
                              Dlatego ciekawi mnie czy to jest wogole zgodne z prawem zeby odebrac 5letniemu dziecku paszport
                              • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 10:03
                                Alfa61. Moglbys takie pismo wyslac na maila? Oczywiscie bez danych osobowych. O jakich warunkach w tym liscie mowa?
                              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 10:29
                                afla61
                                Możesz tutaj wkleic jakie warunki są wymagane?
                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 00:00
                          Plain-vanilla a czy masz moze jakis kontakt z ta dziewczyna, ktora rozsylala maile odnosnie darmowaj rejestracji dzieci w takich przypadkach?
                • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 09:29
                  czy zalatwials wszystko z biurem paszportowym czy z biurem imigracyjnym?
                  • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 10:17
                    Jeszcze nie jest nic zalatwiane. Czekaja na rozwoj sytuacji przed wymiana paszportu.
                    • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 11:10
                      To bylo pytanie do bialasek75 bo pisala 2 dni temu ze wysylaja jej paszport ale z tego co pisze to wydaje mi sie ze to bylo zalatwiane z biurem paszportowym :( list dodam wieczorem bo nie ma mnie teraz w domu
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 11:23
                        Ale bialasek wyraźnie napisała, że miała WRS i wszystkie papiery. Nikt paszportu jej dziecku nie zabrał, tylko musiała jeszcze raz wysłać dokumentację, żeby odnowili paszport.
                        Powiem szczerze, że ja nie bardzo wierzyłam w te opcje darmowej rejestracji. Jestem ciekawa, jakie warunki trzeba spełniać.
                        Biura paszportowe podlegają teraz pod Home Office.
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:06
                        Wyślij mi na priva e-maila do siebie albo się odezwij, a ja prześlę swój e-mail. Kliknij w mój nick I zrób wyslij wiadomość (nie mam poczty gazetowej). Jeśli to możliwe, to chciałabym zobaczyć skan tego listu ws darmowej rejestracji. Dzięki.
                        • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:49
                          Niestety nie wiem jak ci wyslac wiadomosc na priv, a moze po prostu musialabym to zrobic z komputera bo na telefonie nie widze takiej opcji. Jak wiesz jak to zrobic to daj mi swojego maila to postaram sie wieczorem to wyslac. Tak czy inaczej postaram sie dodac ten list tutaj na forum zeby wszyscy mogli przeczytac
                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 13:33
                            Nie będę podawać e-maila na publicznym forum. Z telefonu można wysłać wiadomość. Klikasz w mój nick. W prawym górnym rogu masz link Zaloguj się. W moim profilu jest link wyślij wiadomość pod avatarem.
                            Jeśli wkleisz list na forum, to ok. Wtedy zobaczę.
                      • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:06
                        Ok super😀
                  • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 19:35
                    Afla. Wszystko z biurem paszportowym. Jak chciałam wymienić synowi paszport na nowy, bo ten sprzed 4 lat miał zdjęcie noworodka.
    • szczepka75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 23:57
      Wysłałam
      • anulla_m Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 23.09.16, 22:27
        Dziękuję serdecznie, doszło :-)
        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 00:10
          Witam, Moglabys wyslac ta kopie, ktora wyslala ci szczepka75. Z gory dziekuje
    • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 22.09.16, 23:59
      I ja poproszę ewa.bialokoz@live.com Z góry dziękuję.
      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 23.09.16, 22:29
        Jednego tylko nie rozumiem. Jeśli rodzic nie ma WRS to dziecka przecież nie znaturalizuje, nawet bezpłatne. Ja starszą naturalizowałam i wysyłałam WRS plus 5 lat payslipów, P60tych etc. Czyli jak się obywatelstwo nie należy to się nie należy, co za różnica w jaki sposób się aplikuje.
        • nottymoni Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 23.09.16, 22:41
          W 2011 zniesiono obowiązek rejestracji. Od tego czasu minęło 5 lat więc już można naturalizowac dzieci
          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 23.09.16, 22:57
            Taka pewna bym nie byla.
            • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 23.09.16, 23:01
              Tak. Ale od 2011 5 lat to dopiero dzieci urodzone w 2016 powinny dostawać obywatelstwo bez WRS.
              • nottymoni Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 08:36
                Nie. Dzieci starsze mogą się ubiegać o naturalizacje w momencie kiedy rodzic ma status settled. Czyli np dziecko urodzone w UK w 2006 mające teraz 10 lat teoretycznie powinno mieć taką możliwość.
                You can register to become a British citizen if you fulfil all of the criteria:

you were born in the UK on or after 1 January 1983
                you’re under 18 when you apply
                one of your parents has become a British citizen or settled in the UK since you were born
                • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 11:26
                  Dzieci sie rejestruje (nie ma opcji naturalizacji). Problem polega na tym, ze mowa o rodzicach bez wrs. Teoretycznie powinni miec mozliwosc rejestracji dzieci urodzonych w UK od 1 maja 2016, bo wtedy minelo 5 lat od zniesienia obowiazku rejestracji. Taka sama mozliwosc powinni miec rodzice, ktorzy sa w UK dluzej niz 5 lat, nie aplikowali o wrs a po 1 maja 2016 r. urodzilo im sie dziecko. Slyszalam jednak, ze Home Office przedluzyl wymog dostarczania WRS z aplikacja o paszport brytyjski do kwietnia 2017 (6 lat po zniesieniu wrs).
                  Nie wiem, czy to prawda i jakie sa podstawy prawne tego.
                  Mozliwe, ze ten sam wymog dotyczy rejestracji dzieci w przypadku rodzicow brz wrs.
                  • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 21:08
                    Właśnie mi o to chodzi. Rodzice są settled jeśli się zrejestrowali w Home office i mają WRS. Czyli Ci nie zarejestrowani nie są settled i dzieciom obywatelstwo się nie należy. Nie ma znaczenia w jaki sposób się o nie ubiega.
                    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 21:34
                      Ale mozliwe, ze od maja 2017 r. rodzice bez wrs beda mogli aplikowac o rejestracje dzieci urodzonych w UK. A moze juz moga. Tego nie wiem, bo trzeba by list do HO napisac. Slyszalam tylko o tym, ze przy aplikowaniu o paszport ciagle chca wrs, choc minelo ponad 5 lat od zniesienia obowiazku rejestracji. Tez niesprawdzona informacja.
                      W kazdym razie te dzieci urodzone w UK, ktore otrzymaly paszporty brytyjskie (choc nie powinny) maja te teraz zabierane przez blad urzednikow, ktorzy nie sprawdzili dobrze aplikacji. Jesli jest taka opcja, zeby te dzieci zarejestrowac za darmo albo nawet za polowe ceny - to super info dla rodzicow i dla dzieci. Ja w grudniu 2012 r. placilam 550f za rejestracje syna.
                    • nottymoni Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 21:49
                      O rany przeczytaj ze zrozumieniem może kilka razy o co chodzi bo mi się nie chce tłumaczyć.
                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 22:14
                        To do mnie? Z tego, co widze, wszystko dla wszystkich jest jasne. Nie ma potrzeby, zebys cos jeszcze tlumaczyla.
                        • nottymoni Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 22:16
                          Nie nie do ciebie. W widoku drzewka widać komu odpowidan
                      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 22:39
                        Nie wiem do kogo ten tekst ale jakoś mało miły. Nie chce Ci się tłumaczyć to nie tłumacz. Przymusu udziału w dyskusji nie ma.
                  • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 24.09.16, 22:35
                    Rejestrowałam córkę urodzoną w 2009 na początku tego roku i WRS wysyłałam.
                • monikak77 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 18.01.17, 12:04
                  Nie do konca powyzsze jest prawdziwe. 10-latkowie moga sie ubiegac o rejestracje jako brytyjski obywatel bez wzgledu na status rodzicow. warunkiem jest ze sie urodzily w UK i sa w stanie udowodnic (rodzice) ze przebywaly tu prze pierwsze 10 lat swojego zycia:

To be registered under this section you must:
                  • have been born in the United Kingdom on or after 1 January 1983;
                  • be 10 years of age or over;
                  • have spent no more than 90 days outside the United Kingdom in each of the first
                  10 years of your life;
                  and
                  • be of good character
                  • monikak77 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 18.01.17, 12:05
                    to bylo w odniesieniu do wypowiedzi nottymoni
    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 11:41
      forum.gazeta.pl/forum/w,37418,161902389,161902389,A_o_tym_przekrecie_slyszalyscie_.html
    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:03
      Właśnie dowiedziałam się z IB, że paszport nie jest definitywny dowodem posiadania brytyjskiego obywatelstwa i tylko sąd może definitywnie to określić.
      Paszport syna kończy ważność za 3 miesiące. Wystawiony na podstawie 5 lat pracy ojca, WRS jest. Teraz się tak zastanawiam, czy po każdych 5 latach beda kazać udowadniać i dosylać dokumenty jednego z rodzicow aż dziecko skończy 18 lat. Czy już ktoś jakoś oznacza te aplikacje, że są sprawdzone i przemaglowane i temat zamknięty.
      • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:41
        Jak wysylasz paszport do odnowienia to wtedy oni sprawdzaja czy za pierwszym razem wyslalas wszystkie wymagane dokumenty. Cala ta burza rozpetala sie o ten nieszczesny WRS -jezeli wyslalas go za pierwszym razem to teraz nie bedzie problemu, a jezeli nie to beda kazali go przyslac. I teraz: jezeli doslesz to sprawy nie bylo -odnowia paszport a jezeli nie masz to zaproponuja ci wypelnienie wniosku MN1 w urzedzie imigracyjnym za darmo.
        Wniosek MN1 to wniosek o naturalizacje
        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 12:51
          Alfa61 A co jesli WRS jest tylko nie przed wymaganym 5- letnim terminem??
          • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 13:01
            Wydaje mi sie ze WRS trzeba bylo wyrobic zaraz po przyjezdzie i napewno trzeba bylo powiadomic o zmianach czyli jezeli zmienialas pracodawce w ciagu pierwszych 12 miesiecy to tez trzeba bylo ich o tym poinformowac - ja to tak rozumiem
            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 16:45
              Alfa61 Dobrze ci sie wydaje i prawidlowo to rozumiesz. Problem w tym, ze sa przypadki gdzie paszporty byly wydawane, bo wczesniej nie prosili o WRS. Z tego powodu znam przypadek, ze znajomi dostali pierwszy paszport, ale pomimo tego, ze nie posidaja WRS przez 5 lat przed urodzeniem dziecka. Pracowali wczesniej, ale w pierwszej pracy firma nie wymagala rejestracji, dlatego tez jej nie posiadali. Dopiero jak zmienili prace to wyrobili WRS i pracuja w tej firmie do dnia dzisiejszego.. Ciekawie jak to HO zdecyduje....!!??
              • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 17:18
                Jezeli w biurze paszportowym nie bedzie im sie podobalo to co twoi znajomi przysla to wtedy dostana takie pismo jak ja -zeby zlozyli formularz MN1 a wtedy sprawe maja prosta jezeli pracuja u tego samego pracodawcy bo beda w stanie przedstawic papiery za 5 lat wstecz liczac od daty zatwierdzenia wniosku
                • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 18:14
                  Co masz na mysli piszac date zatwierdzenia wniosku? Czy to jest data zatwierdzenia wniosku przy wydaniu pierwszego paszportu? Czy ty juz skorzystales z opcji darmowej rejestracji? Czy masz pozytywna decyzje?
                  • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 19:04
                    data zatwierdzenia wniosku: czyli jak dostana MN1 dzisiaj - to (w uproszczeniu) od dzisiaj w stecz 5 lat - mysle ze jak jestes zatrudniona u jednego pracodawcy to nie ma problemu ale w moim przypadku - samozatrudniona to jest droga przez meke - wymagaja kazdego rachunku jaki masz na firme za ostatnie 5 lat - tak jakby sprawdzali czy jest cie stac na to zeby dostac obywatelstwo dla dziecka.
                    Wedlug mnie paranoja bo to przeciez oni nawalili 5 lat temu i dlatego zastanawiam sie czy nie skontaktowac sie z rzecznikiem praw obywatelskich - czy to wogole jest legalne co oni wyprawiaja :(
                    • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 19:40
                      Dodam jeszcze że za pierwszym razem wysyłałam WRS, ale w biurze paszportowym twierdzą że niedokładnie sprawdzali 👹
                    • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 22:34
                      Dokladnie..!!! Mysle, ze sprawa warta, aby skontaktowac sie z rzecznikiem spraw obywatelskich. Zmieniaja w takim szybkim tempie prawo imigracyjne, ze sami sie gubia w tym wszystkim nie ponoszac zadnej odpowiedzialnosci za bledy..!!! Dodatko sprawa jakby byla utajniana, bo oprocz wzmiance w gazecie to nigdzie nie informacji co w takich sytuacji robic!!! Kiedy wkleisz kopie tego pisma co ci wyslali?
                      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 23:37
                        Adi? Mnie prosiłaś o kopię pisma? Coś się pogubiłam w tym wątku.
                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 26.01.17, 23:58
                          Afla61 mial wkleic kopie pisma, ktore mu wyslali o darmowej rejestracji dziecka. Jesli tez taka ci wyslali to mozesz ja wyslac na maila lub wkleic tutaj na forum?.
                          • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 06:28
                            Niestety. Mi nic takiego nie proponowano 🙁
                      • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 14:23
                        cos mi skaner nawalil ale przepisze wam to pismo:

Dear X Y,
                        Re: passport application for your son
                        thank you for your....
                        We recently wrote to you to ask for evidence that you / other parent complied with the mandatory home office WRS at least five years prior to your son birth.
                        This is because british passport applications for children born to A8 nationals, (czech, estonia, hungary, latvia, lithuania, poland, slovakiaand slovenia) need additional checks to confirm that the legal requirements have been met according to the british nationality act 1981 and the immigration (EEA) regulations 2006.
                        Between 1 may 2004 and 30 april 2011 nationals from A8 countries were required to register their first 12 months of employment on the home office WRS. in order for your child to get british passport, this must have been done at least 5 years prior to your child's date of birthin the UK unless you are able to demonstrate that you are exempt from this requirement.
                        It would appear that you / or other parent did not meet this requirement, and were unable to demonstrate that you were exempt. Therefore your child is not currently eligible to hold UK passport.
                        We apologise that the required documentary evidence was not requested at the time of the previous passport application. in order to resolve this situation we are offering you the opportunity to register your son as a british citizen free of charge. to do this, please apply to UK visa and immigration as stated below:
                        the application form can be found on the gov.uk website:
                        tutaj podaja strone
                        please note that you will not be eligible to use the nationality checking service provided by your local authority as using this route will result in the full fee being charged.
                        please print and complete the application form, and send it together with required documents and a copy of this letter to:
                        tutaj jest adres
                        If you do not have a printer please let us know and we will send you a copy of the application.
                        we liaise with colleagues in UKVI to ensue your sons application is processed as quickly as possible.
                        please send us the registration certificate once this is received from UKVI to address at the top of this letter

no i tak to mniej wiecej wyglada
                        • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 14:28
                          dodam jeszcze ze ja mam wrs ale zabraklo mi paru miesiecy do pelnych 5 lat.
                          ojciec dziecka zgubil wrs bo wyrobil go 13 lat temu - nie wiem czy oni nie moga tego u siebie w systemie sprawdzic czy im sie po prostu nie chce
                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 14:42
                            Dzięki za przepisanie. A gdzie są warunki, które musicie spełnić? Czy są jakieś specjalne warunki, bo ja nic takiego w tym liście nie widze. Czy po prostu wypełnianie standardowa aplikacje MN1 i kierujecie się w wypełnieniu Guide MN1.
                            Rejestrację dziecka można przeprowadzić, kiedy jeden z rodziców osiągnie status settled in the UK. Gdzie jest napisane, że oni chcą dokumenty sprzed 12 lat, o czym wcześniej wspominalas.
                            • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 15:07
                              to co teraz przepisalam to jest list z passport office o darmowym wniosku MN1.
                              musisz standardowo wypelnic wniosek MN1 i wyslac do biura imigracyjnego.
                              wtedy przyslali nam nastepny list z biura imigracyjnego ze mozemy sie ubiegac o obywatelstwo dla syna na dwa sposoby:
                              - ablo dokumentacje za 5 lat przed jego urodzeniem
                              - albo 5 lat wstecz od teraz
                              dodam ze nie mamy kart PR chociaz jestesmy tu juz ponad 10 lat
                              najlatwiej byloby nam wyslac dokumenty 5 lat przed urodzeniem syna bo wtedy bylismy zatrudnieni i mamy p60 ale nie mamy WRS bo WRS byl wyrobiony zaraz po przyjezdzie czyli 12 lat temu
                              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 15:41
                                No to super, ze macie wybor. Dla mnie mniej problematyczne byloby wyslanie dokumentacji za 5 lat wstecz od teraz. Z tego, co wiem, to kart PR nie potrzebujecie do rejestracji dziecka.
                                Jesli faktycznie latwiej wam wyslac dokumenty za 5 lat przed narodzeniem dziecka, to tak zrobcie. W koncu to i tak pozytywne zakonczenie calej afery. Oszczedzacie 936 funtow.
                                • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 15:55
                                  Niestety nie bo nie mamy WRS :(
                                  A gdybysmy mieli PR to przy wniosku MN1 nie musielibysmy wysylac zadnych dokumentow
                                  • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 16:06
                                    No to zarejestrujcie syna z dokumentami za 5 lat wstecz od teraz. Może też jedno z was aplikować o PR, tylko że to wtedy przeciągnie się w czasie, bo teraz się czeka około 4 miesięcy na kartę.
                                    • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 18:24
                                      Za 5 lat wstecz ojciec dziecka ma firme i w tym wniosku pisze ze trzeba miec wykupiome osobne ubezpieczenie - nie to co sie placi przez firme, a takiego nie mamy.
                                      A jesli chodzi o mnie to pracuje na pol etatu i mam zasilki, a chyba na to dobrze nie patrza przy skladaniu MN1 :(
                                      Moja jedyna nadzieja a PR za okres 5 lat przed urodzeniem dziecka i wtedy jeszcze raz ubiegac sie o paszport dla niego pomojajac MN1?
                                      W sumie to dlatego sie pytam czy ktos probowal odwolac sie od decyzji ze 'nie chca przedluzyc brytyjskiego paszportu z powodu wrs'? Bo jezeli urzednik popelnil blad 5 lat temu i nie zapytal o wymagane dokumenty to znaczy ze mozna przekreslic te 5 lat? Prawo chyba nie dziala wstecz?
                                      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 19:04
                                        Ja nie rozumiem tego, co piszesz. Jeśli ojciec jest self-employed to nie potrzebuje żadnego dodatkowego ubezpieczenia.
                                        Jeśli ty pracujesz na pół etatu, to też powinno być ok.
                                        Jak chcesz dostać PR za okres przed narodzeniem dziecka, skoro oboje nie macie WRSu.
                                        Moim zdaniem to się powinniście cieszyć, że możecie za darmo zarejestrować dziecko, bo de facto paszport nigdy mu się nie należał i ludzie w podobnej sytuacji jak wy płacili spore opłaty za rejestrację dziecka.
                                        Przez to, że urzędnik popełnił błąd macie hojna ofertę rejestracji za darmo. Proponuje zabrać się za wypełnienie formularza MN1, zebranie dokumentów i wysłanie tego do Home Office.
                                        • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 19:57
                                          Faktycznie nie rozumiesz, a ja tu przyszlam po porade a nie zeby mnie oceniac...
                                          1. Wrs nie ma ojciec dziecka -mial ale zgubil
                                          2. Ja mam wrs i dlatego mam zamiar sie ubiegac o pr
                                          3. MN1 zostalo wyslane i od paru miesiecy przezucamy sie papierami - i tak wymagaja dodatkowego ubezpieczenia
                                          4 nie uwazam zebysmy mieli nieslychane szczescie bo ktos zrobil blad i teraz ja mam z tego powodu problemy
                                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 21:21
                                            Kogo ja oceniam? To ty nie podajesz wszystkich informacji, a potem czujesz się pokrzywdzona nie wiadomo czym. Cytujesz list, że macie opcje darmowej rejestracji dziecka, potem piszesz że już wysłaliscie aplikacje i są problemy.
                                            Proponuje, żebyś skorzystała z płatnej usługi prawnika imigracyjnego, który wam profesjonalnie doradzi. To jest publiczne forum, na którym każdy może się udzielać i radzić za darmo. Jak chcesz, to pozywaj Home Office do sądu.
                                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 01:18
                                          plain-vanilla nie zgadzam sie z toba w ocenie, ze ludzie pokrzywdzeni w tych przypadkach mieliby sie cieszyc, z powodu bledow, ktore popelniono przy wydaniu pierwszych paszportow tym dzieciom. Tu jest inna sytuacja porownujac do osob, ktore musza placic za rejestracje dzieci. W tych przypadkach dzieci juz maja paszporty, wiec dlaczego mieliby placic za wymiane..!!? Jezeli nie wymagali Wrs I wydawali pozytywne decyzje, to teraz oni maja problem jak to rozwiazac. Ludzie dzialali w dobrej wierze i nigdzie nie bylo wzmianki,ze jest port zeby wrs przy skadaniu wniosku o pierwszy paszport. Prawo nie dziala wstec, wiec w tych sytuacjach jak najbardziej oni powinni szukac dobrego rozwiazania tej wpadki. Jak sama wiesz HO mail skorzystac z porad prawniczych co robic. Po tych informacjach, ktorymi dziela sie osoby chocby na tym forum, widac, ze prawnicy doradzili, aby to HO wzial na siebie koszty tej wpadki proponujac darmowe rejestacje tych dzieci. Problem jest w tym, ze kazdy przypadek jest inny jezeli chodzi o wydanie tych nieszczesliwych pierwszych paszportow. Oni przez tak szybkie zmiany w prawie emigracyjnym i przy okazji nacisku na pomniejszenie emigracji do UK ( teraz jeszcze dochodzi brexit) poprostu maja straszny balagan i nie radza sobie.
                                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 01:41
                                            Ale gdzie ja napisałam, że mają płacić za wymianę?
                                            Podkreslilam pozytywne rozwiązanie problemu w postaci darmowej rejestracji. Wkurza mnie to, że ktoś jojczy, że jeszcze źle, kiedy ma zaoferowana darmowa rejestrację dziecka, za którą inni płacili ciężkie pieniądze. Paszport został wydany przez błąd urzędnika i się nie należy. Nie uważam, że to fair w stosunku do dzieci. Dlatego teraz to prostuja i proponują rejestrację, żeby wszystko było zgodnie z prawem.
                                            Na Immigration Boards jest multum postów o zgubionych certyfikatach.
                                            Koleżanka, która się obraziła na darmowa rejestrację może złożyć wniosek SAR, a raczej maz, któremu przepadł certyfikat. Jest duża szansa, że będzie kopia w dokumentacji. Trzeba do niej i tak mieć payslipy potwierdzające 12 miesięcy pracy. Na SAR się czeka o 40 dni. Mozna spróbować fast track.
                                            Jeśli ktoś chce iść na wojnę z HO, to jak pisałam, potrzebuje prawnika a nie forum.
                                            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 08:30
                                              Doslownie to nie napisalas, ale piszac, ze ludzie w podobnych sytuacjach musieli placic za rejestracje mozna w ten sposob odebrac. Przy okazji podobna sytuacja jezeli o chodzi o prawo to nie oznacza ta sama! A jezeli ktos mial taka sama sytuacje i musial placic za rejestracje to teraz moze zwrocic sie o zwrot kosztow, biorac pod uwage, ze teraz proponuja darmowa rejestracje. Prostowanie tego to ich obowiazek, a osoby, ktore dotyczy ta sytuacja nie powinny ponosic kosztow ich bledow przy wydawaniu drugiego paszportu. Jezeli chodzi o sytuacje kolezanki to tez do konca nie rozumie. Informacje, ktore napisalas o zagubionych cyrtfikatach wrs i jak uzyskac kopie powinno pomoc tej dziewczynie w rozwiazaniu problemu. Ja mysle, ze nie podala wszystkich szczegolow i dlatego mam tu niejasnosci. A jak wiadomo diabel tkwi w szczegolach!!
                                          • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 01:43
                                            Dodam jeszcze do wczesniejszego wpisu. Jak widac ta cala sprawa jest bardzo ukywana przez Home Office. Nie ma zadnego oficjalnego oswiadczenia i co ludzie powinni robic w tych przypadkach. Oprocz artykulu w gazacie to nic nie znajdziesz. Dobrze, ze osoby, ktorych dotyczy te cale zamieszanie dziela sie doswiadczeniami chocby tutaj na forum. Moim zdaniem to przedstawiciele krakow A8 powinny tez zajac sie ta sprawa. Najlepiej jeszcze przed wyjsciem UK z uni, bo teraz jeszcze mozna sprawe zalozyc w trybunale europejskim. Pozniej po wyjsciu UK z Uni to beda robic co chca z emigrantami. Dodajac jeszcze smaczku calemu zamieszaniu to ciekawe jak potrzymaja decyzje, ze przedluzenie wymaganej rejestracji WRS o nastepne 2 lata bylo nielegalne to wtedy dopiero beda mice balagac.. Ja osobiscie mysle, ze ten caly pomysl z WRS mozna byloby zaskarzyc do trybunalu europejskiego. Tym bardziej, ze wiekszosc firm nie wymagala rejestracji. Przeniesli caly obowiazek na emigrantow, aby dodatkowo kase sciagac, a jak widac w przyszlosci robic problemy ludzia, ktorzy pracowali legalnie, a teraz ciagnie sie to za tym osobami, ktore sie nie rejestrowaly. Jak widac dobrze to wymyslili, bo teraz robia co chca w tej kwestii.
                                            • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 02:06
                                              Nie zapominaj, że było tysiące osób, które o rejestracji wiedziały, placily za nią z własnej kieszeni jeszcze się rejestrowaly przy zmianie pracodawcy. Mój pracodawca był bardzo zdziwiony, że mam się gdzieś rejestrować. To był obowiązek pracownika.
                                              A teraz ci, którzy tego obowiązku nie dopełnili burza się i jednocześnie chcą od państwa przywileju w postaci obywatelstwa. Jak się kontestuje głupie przepisy, to się też nie wyciąga ręki po obywatelstwo.
                                              Home Office słusznie wziął na siebie koszty rejestracji dzieci w tym przypadku.
                                              Jedyna niesprawiedliwość jaka tutaj widzę, to durnie wymyślone, że kopie WRS nie były wydawane.
                                              Czytając jednak Immigration Boards można mieć nadzieję, że po złożeniu SAR, ten certyfikat powinien być gdzieś w systemie, a w związku z tym kopia przekazana dla składającego zapytanie.
                                              • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 09:05
                                                Wiem, bo sam placilem za wrs. I widzisz jak to bylo na swoim przykladzie. Wiekszosc pracodawcow nawet nie wiedzialo o rejestracji jak i duza grupa ludzi. Wedlug prawa unijnego po wejsciu Polski do Uni, moglismy legalnie zaczac prace, bez jakis wrs, czy dodatkowej rejestracji. Dlatego jestem przekonany, ze jak ktos by sie naprawde uparl, wygralby sprawe. A jest to wazne na przyszlosc, bo jak bedziemy starac sie o emerytury w przyszlosci to ciekawe, czy te osoby, ktore pracowaly legalnie, tylko bez wrs, beda mogli te last pracy wliczyc do emerytury! Bo pomimo, ze takie osoby placily podatki i IN to wedlug ich do zniesienia obowiazku rejestracji wrc pracowali nielegalnie! Jak widac problem jest powazniejszy, niz sie wydaje!!
                                                • szpil1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 29.01.17, 09:26
                                                  adi_05 napisał:

Wieks
                                                  > zosc pracodawcow nawet nie wiedzialo o rejestracji jak i duza grupa ludzi. Wedl
                                                  > ug prawa unijnego po wejsciu Polski do Uni, moglismy legalnie zaczac prace, bez
                                                  > jakis wrs, czy dodatkowej rejestracji.

No, ja się z tym nie zgadzam. To był obowiązek pracownika wiedzieć i dopilnować WRS. Ja sama znam parę osób, które tego nie wyrabiały, bo "poco pieniądze wydawac". To nie była jakaś wiedza tajemna, trochę czytania i wszystko było jasne.
                                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 09:42
                                          Plain-vanilla Jezeli paszport zostal wydany to nie mozesz pisac, ze on sie nie nalezal. Ktos wydal taka decyzje na podstawie przedstawionych dokumentow i musza ja teraz uszanowac. A to, ze w wymaganych dokumentach nie bylo wrs, a decyzje byly wydawane pozytywne to nie problem aplikantow! To tak jakby powiedzmy nadali tobie obywatelstwo, a po kilku latach przypomnialoby im sie, ze nie poprosili o jakis dodatkowy dokument i odebrali by ci pomimo, ze jak skladalas aplikacje spelnialas wszystkie wymagajace warunki!!! Sorry, ale prawo tak nie dziala! Interesuje mnie tylko jak beda rozpatrywane te darmowej rejestracje tych dzieci.? Bo to ze oni proponuja taka opcje nie oznacza, ze te dzieci rzeczywiscie otrzymaja drugie paszporty! Tu HO powinie jasno wydac jakas decyzje, a nie utrudniac zycie rodzica tych dzieci. Wiadomo jak ktos mial wszystko ok to rozumie, ze nie beda utrudniac. Ale co z przypadkami, ktore sa bardziej skomplikowane np. nie posiadanie wrs przez te odoby, brak ciaglego 5 letniego pobytu tutaj lub ciaglosci pracy teraz itp.
                                          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 11:53
                                            Z obywatelstwem brytyjskim jest tak, że wyłącznie sąd może orzec, czy ktoś je ma, czy nie(!)
                                            A skąd o tym wiem? Bo mam sytuację w domu, gdzie jedno dziecko jest zarejestrowane i ma certyfikat a drugie nie, bo nabyło obywatelstwo automatycznie pod warunkiem spełnienia określonych warunkow, czyli posiadanie WRS i 5 lat pracy przed.
                                            W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, czy aplikować o certyfikat potwierdzający to obywatelstwo. A w przewodniku do certyfikatu jest napisane, że tylko sąd może definitywnie to orzec.
                                            Dzieci, które będą zarejestrowane dostaną certyfikat i z tymże nie będzie żadnego problemu z uzyskaniem paszportu. Jedyny koszt, jaki poniosą rodzice, to koszt special delivery I zwrotnej koperty.
                                            Oczywiście, ja rozumiem, że są pewne warunki do spełnienia, wszystko zależy od indywidualnej sytuacji, ale ludzie nie powinni się poddawać, tylko walczyć, a nie marudzić i narzekać, że się należy, tylko współpracować z HO, żeby ten certyfikat dla dziecka zdobyć, jeśli to jedyna droga. Ja bym postawiła na rejestrację jako lepsza opcje niż szukanie zagubionego WRS w archiwach HO, Bo co będzie jak za 20 lat znowu będą go chciec. Dlatego chciałam dla syna ten certyfikat potwierdzający brytyjskie obywatelstwo, ale nie wiem, czy warto wydawać 198f na ten papier. Ja też się boję, że każą ten WRS, który mamy, pokazywać za każdym razem.
                                            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 18:46
                                              Dokladnie jest tak jak napisalas w sprawie orzeczen sadu odnosnie obywatelstwa. Tez interesuje mnie cala sprawa, bo rowniez mam dzieci, ktore nabyly paszporty automatycznie spelniajac wymagane warunki, czyli WRS i 5 letni czas pracy przed narodzeniem dzieci. Ciekawy jestem jak bedzie wygladac sprawa przy wymianie paszportow.! Brak jakikolwiek informacji ze strony HO przeraza mnie.! Z tego co osoby, ktorych dotyczy cale zamieszanie, mozna domyslac sie, ze w naszych przypadkach nie powinno byc problemow z wymiana paszportow. Ale z nimi nic nie wiadomo, wiec dobrze, ze dzielisz sie informacjami odnosnie kosztow takiego certyfikatu. Jezeli chodzi jednak o osoby, ktore nia maja Wrs, a spelniali 5 letni czas pracy przed narodzeniem dziecka i wydani im na tej podstawie paszporty oczywiscie powinny walczyc, bo maja w swietle prawa duze podstawy, aby utrzymac te paszporty swoich pociech. Mnie osobiscie ciekawi przypadek jak ktos mial Wrs, ale nie pelne 5 lat przed narodzeniem. Znajomi wlasnie maja taka sytuacje. I teraz, czy przy darmowej rejestracji nie beda mieli problemow przez to i czy uzyskaja pozytywne rozpatrzenie wniosku..!! Bo co z tego, ze sa zwolnieni z oplaty, jesli dostana nagatywno decyzje...!!!
                                              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 19:20
                                                Nie widziałam warunków darmowej rejestracji dzieci. Rozumiem, że wszystkie te dzieci dostały paszporty na podstawie udokumentowanej 5-letniej pracy jednego z rodziców przed narodzinami dziecka.
                                                Teraz prawdopodobnie większość z tych rodziców ma już status settled. Skoro można przesłać dokumenty od teraz za 5 lat wstecz, to nie widzę problemu.
                                                Rodzice mogą też aplikować o karty PR, żeby ten status udokumentować.
                                                Nie wiem, czemu trzeba zaraz zakładać, że rejestracja się nie powiedzie. Wszystko zależy, jakie są jej warunki, a tego nie wiem. Nigdzie o tym nie czytałam.
                                                • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 20:25
                                                  Tez osobiscie wysylalem wrs tylko z aplikacja o paszport dla mlodzszego dziecka. W sumie to nie wyslalem z aplikacjia tylko doslalem poniewaz o to poprosili. W przypadku starszego dziecka wiem, ze Wrs nie wysylalem i nikt o niego nie prosil. Co do warunkow darmowej rejestracji wiem tyle co osoby napisaly na forum. A moim zdaniem powinni jasno przedstawic sprawe wydajac jakies oswiadczenie aby, kazdy, ktorego dotyczy sprawa mogl jasno dowiedziec sie na czym stoi. I tu jest duzo do zyczenia, bo HO tak, jakby chcial utajnic cala sprawe o ich wpadce. Nie zakladam z gory, ze taka rejestracja nie powiedzie sie, ale jesli ktos nie mial wrs, lub mial, ale nie 5 lat przed narodzeniem dziecka to z tego powodu mogliby jednak wydac negatywna decyzje. Oczywiscie jezeli oferuja mozliwosc udokumentowania 5 lat od teraz to sprawa wrs sama sie rozwiazuje. Jak widac jest duzo niewiadomych w tej sprawie i wiem tylko tyle, co mozna na forum wyczytac. I trzeba tez zaznaczyc, czy wszystkim osoba oferuja takie rozwiazanie sprawy.!!
                                                  • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 20:38
                                                    Jeśli tak ci zależy na tym, to złóż do Home Office zapytanie under Freedom of Information Act.
                                                    Sa wzory w necie, w jaki sposób sformułować zapytanie.
                                                  • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 21:04
                                                    www.freemovement.org.uk/worker-registration-scheme-causing-problems-with-british-citizenship-for-some-children/
                                                  • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 28.01.17, 21:46
                                                    Czytalem ten artykul, a zaczelo sie od opublikowania w gazecie the Guardian. Az tak bardzo mi nie zalezy, aby wysylac zapytanie do Home Office. Zreszta ja i znajomi bedziemy wymieniac paszporty dzieciom, to wtedy dowiemy sie wiecej w tej sprawie. Dobrze, ze ludzie dziela sie tymi doswiadczeniami. Z tego tez powodu mozna dowiedziec sie, czego mozna spodziewac sie od HO zanim wyslimy aplikacje o wymiane paszportow. Tez jak bedziesz miec jakies nowinki to wrzucaj je tutaj na forum.-:)
                                      • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 19:58
                                        Afla61 Dziekuje bardzo za wpis odnosnie darmowej rejestracji👍 Po przeczytaniu twoich wpisow nie do konca rozumie sprawe z waszymi WRS.. Raz piszesz, ze macie Wrs, a nastepnym wpisie, ze ich nie posiadacie..?? Jezeli macie opcje z udokomentowaniem ostatnich 5 lat od dnia dzisiejszego to nie potrzebujecie Wrs..!! Wiec w czym jest problem, a skorzystac z tej opcji?
                                        • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 20:12
                                          adi_05 napisał:

> Afla61 Dziekuje bardzo za wpis odnosnie darmowej rejestracji👍 Po przeczytaniu
                                          > twoich wpisow nie do konca rozumie sprawe z waszymi WRS.. Raz piszesz, ze macie
                                          > Wrs, a w nastepnym wpisie, ze ich nie posiadacie..?? Jezeli macie opcje z udokumentowaniem
                                          > ostatnich 5 lat od dnia dzisiejszego to nie potrzebujecie Wrs..!! Wi
                                          > ec w czym jest problem, aby skorzystac z tej opcji?
                                          • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 20:26
                                            Faktycznie czasami pisalam ze 'nie many wrs' ale w domysle ze nie mamy ojca dziecka wrs a ja swoj mam.
                                            Problem z mn1 dla nas jest taki ze ojciec dziecka nie ma dodatkowego ubezpieczenia a ja pracujac na pol etatu dostaje benefity i mysle ze z tego powodu bede miec problem
                                            • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 20:39
                                              A dalas im znac jak wysylaliscie forme MN1, ze Wrs ojca byl, ale fizycznie go nie macie? Przeciez maja mozliwosc strawdzenia tego..!!! Domyslam sie, ze wyslaliscie MN1 z dokumentacja 5 lat przed urodzeniem dziecka. Co jesli chcialabys udokumentowac 5 lat od dnia dzisiejszego.? Przeciez pracujesz i to, ze na pol etatu to nie ma znaczenia, przeciez maz tez ma jakies dochody.
                                              • afla61 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 20:49
                                                Tak pisalismy ze wrs byl i nie wiem czy oni tego nie potrafia sprawdzic czy po prostu nie chca bo oczekuja ze ty im przyslesz sterte papierow.
                                                Dlatego pomyslalam czy by tego nie ruszyc z drugiej strony bo to my jestesmy pokrzywdzeni a nie biuro paszportowe. Czy ktos staral sie odwolywac od decyzji o 'doslanie brakujacych dokumentow' -wrs?
                                                • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 20:53
                                                  A czy wszystko bylo zgodne z wymogami jezeli chodzi o ten utracony WRS? Mam na mysli 12 miesiecy u jednego pracodawcy, 5 letni okres WRS przed urodzeniem dziecka?
    • bisiek10 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 12:12
      A wymienial ktos paszport dziecku,ktorego rodzice przed narodzinami dzieciaka nie musial miec WRS bo byli samozatrudnieni? Robia tez jakies problemy w takich przypadkach?
      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 13:55
        Nie powinni bo na tym liście z biura paszportowego wyraznie napisane, że jak się było studentem, samo zatrudnionym albo na zasiłku dla bezrobotnych to wrs nie potrzebne.
      • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 15:00
        Pewnie będą chcieli całą dokumentację za 5 lat przed narodzinami dziecka.
        You are not required to register on the WRS if any of the following apply to you:
        • You had been working with permission in the UK on 30 April 2004 for 12 months without
        interruption (i.e. in the 12 month period any intervening periods in which you were not legally
        working do not in total exceed 30 days);
        • You have been working legally (that is within UK Immigration and Employment legislation) in the
        UK for a period of 12 months without interruption, falling partly or wholly after 30 April 2004.
        • On 30 April 2004 you had leave to enter or remain in the United Kingdom under the Immigration
        Act 1971 and that leave was not subject to any condition restricting your employment (i.e. you
        were given Code 1 conditions). You would have been given Code 1 conditions, if for example,
        you were:
        - on the Highly Skilled Migrant Programme;
        - the spouse, civil partner or unmarried partner of a UK citizen on their probationary period;
        - the dependant of an accession state national currently subject to Code 1 conditions;
        - an accession state national who is the dependant of a work permit holder; or
        - post-graduate doctors or dentists in the UK for training.
        • You are a posted worker, i.e. your employer is not established in the United Kingdom and you
        work for your employer in the United Kingdom for the purposes of providing services on your
        employer’s behalf.
        • You are member of a diplomatic mission, the family member of such a person or a person
        otherwise entitled to diplomatic immunity
        • You are also a citizen (i.e. hold dual nationality) of the UK, another EEA state other than an
        accession state national listed above or Romania or Bulgaria or Switzerland.
        • You are the family member (spouse, civil partner or child under the age of 21) of a Swiss or EEA
        national who is in the UK as either:
        - a worker (other than an accession state national listed above or a Romanian or Bulgarian)
        a self sufficient person
        - a retired person
        - a student
        • You are a student who is enrolled at a recognised educational establishment in the UK for the
        principal purpose of following a vocational training course.
        • You are a retired person who has been employed or self-employed and receives a pension or
        benefits, that is sufficient to allow you to live without claiming social security benefits in the UK,
        and are covered by sickness insurance in respect of all risks in the UK.
        • You are only self-employed (and not undertaking any paid employment);
        • bisiek10 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 15:14
          Jeszcze raz??
          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 16:09
            Ja nie wiem. Może jeśli wszystko się zgadza w systemie, to nie proszą o ponowne dosylanie dokumentów. Ja jestem pewna, że my nie wysylalismy WRS 5 lat temu. Teraz będziemy odnawiać paszport syna i wyślemy brytyjski paszport ojca, bo się naturalizowal kilka miesięcy później. Już zeskanowane WRS i wszystkie payslipy, żeby mieć kopię.
            • bisiek10 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 27.01.17, 17:37
              My nie potrzebowalismy WRS bo od samego poczatku bylismy samozatrudnieni.Jak beda chcieli jeszcze raz jakies dokumenty sprzed 10 lat to sie delikatnie powiedziawszy zdenerwuje ;)
              • wiwi1 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 07.02.17, 22:27
                afla 61, powiedz mi prosze jakie dokumeny wysylalas z formularzem MN1 (rozumiem, ze nie wysyalas zadnego potwierdzenia rezydentury typu P60, payslips itd i dopiero w kolejym liscie poprosili o udokumentowanie rezydentury?)
        • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 14:04
          Plan-vanill to jesli ja przyjechalem do UK w 2005 to do jakiej grupy sie zaliczam?!Nie ogarniam tego paragrafu,prosze o wytlumaczenie
    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 07.03.17, 14:54
      Aplikacja wysłana 12 dni temu o odnowienie paszportu wydanego pierwszy raz 5 lat temu. Dzisiaj przyszedł list, żeby wysłać WRS i payslips za 12 miesiecy (dokumenty z 2006 r.). Poprosiłam o callback z biura paszportowego. Nie chcę tych dokumentów wysyłać. Dam znać, co powiedzą. Szczęśliwie syn ma dowód osobisty. Lecimy za 3 tygodnie do Polski, także zero stresu.
      • bialasek75 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 07.03.17, 20:28
        Daj znać koniecznie. Mi chyba z pół roku zajęło ale w końcu mamy nowy paszport. Też bez stresu bo dowód miałam i wszystkie papiery. Ale czasu trochę zajęło.
        • panixx Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 08.03.17, 13:29
          Ja bede wkrotce tez aplikowac o 2gi paszport brytyjski dziecka (pierwszy wydany 5 lat temu).
          Ja chyba od razu wysle z aplikacja WRS i payslipy i ''cover letter'' dodam.

Moze plain-vanilla bylaby taka mila i zacytowala fragment listu z biura paszportowego, ktory wspomina o koniecznosci WRS? jest tam jakis artykyl prawny cytowany? Szybciej by mi sie napisal ''cover letter'' :)
          dzieki wielkie !!
          • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 08.03.17, 13:48
            Ja napisałam cover letter z wyjaśnieniem, że nie wysyłam na swój koszt WRS. Mąż się naturalizowal w tym samym roku, w którym syn się urodził, więc wszystkie papiery były już wysłane do Home Office. Konkretnie mąż był w NCS miesiąc po narodzinach syna. Wnerwilo mnie to, że mam na swój koszt wysłać certyfikaty, które byłyby nie do odzyskania ani odtworzenia, special delivery z ubezpieczeniem na około £ 1k i zwrotną koperta z taką samą opcja. Czemu nie można tych dokumentów podrzucić do lokalnego Passport office. Mogliby na miejscu skopiować i oddać, tak jak NCS robi. Mniej zachodu i wysyłania w te i wewte.
            Jak chcesz, to wyśle zdjęcie listu. Daj e-mail. Nie będę przepisywać.
            • panixx Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 08.03.17, 22:19
              mlforesthill@yahoo.com

dzieki!
              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 09.03.17, 10:13
                Wysłane
                • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 09.03.17, 11:14
                  Plain-vanilla czy moglbym poprosic o kopie tego listu?
                  Nie chce podawac prywatnego maila na forum publicznym.
                  Czy moge poprosic o kopie tego pisma od osoby pod nikiem panixx, lub maila do Pani od tej osoby?
                  Chodzi tutaj o Pani pozwolenie-:)
                  Z gory dziekuje.
                  • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 09.03.17, 12:02
                    Ale w tym liście w sumie nic nie ma, tylko żeby wysłać WRS plus payslipy albo p60 lub p45. I powołują się na ten sam paragraf, co w tym zacytowanym liscie.
                    Podają jeszcze, kto nie miał wymogu rejestracji w WRS i jeśli ktoś nie musiał, to ma przysłać na to dowód
                    A paragraf:
                    British Nationality Act 1981 and the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006.
                    • adi_05 Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 09.03.17, 17:47
                      Chodzilo mi glownie na jaki paragraf sie powoluja.
                      Dziekuje za odpowiedz.

• claire_s Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 00:26
                        Na immigrationboards niektorym udalo sie uzyskac kopie zaginionego WRS, co przeczy temu, ze wszystkie dane usuneli z systemu.

jednym sie udalo przez wystapienie o SAR, czyli o wszystkie info jakie UKVI trzyma na nasz temat:
                        www.gov.uk/government/publications/requests-for-personal-data-uk-visas-and-immigration
                        innym przez wyslanie prosby o kopie na ten adres:
                        workerregistration.scheme@homeoffice.gsi.gov.uk
                        • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 13:52
                          ja dzwonilem do HomeOffice i taka odpowiedz otrzymalem,ze wszystkie dane zostale wyczyszczone
                          • claire_s Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 14:21
                            tonyhallick napisał:
                            > ja dzwonilem do HomeOffice i taka odpowiedz otrzymalem,ze wszystkie dane zostale wyczyszczone

to, ze Home Office nie ma dostepu do tych danych nie znaczy, ze nie ma ich w ogole
                            • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 14:47
                              TO GDZIE JE MOGE ZNALESC?!w pASSPORT oFFICE POINFORMOWALI MNIE ABYM SIE KONTAKTOWAL Z HOMEOFICE,A ONI DOKOMENTOW NIE POSIADAJA
                              • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 15:17
                                tonyhallick
                                Napisz konkretnie: kiedy urodziło się dziecko. Kiedy przyjechałes do UK. Kiedy rejestrowales się w WRS. Czy po rejestracji pracowałeś u tego samego pracodawcy przez 12 miesięcy? Jeśli nie, to rozumiem, że zglaszales zmianę pracodawcy do HO w ciągu 30 dni od zmiany pracy? Jeśli była zachowana ciągłość i twoje dziecko urodziło się 5 lat od daty pierwszej rejestracji w WRS, to znaczy, że paszport się mu należy.
                                Złóż wniosek SAR Fast Track. Składa się go do Home Office. Tam powinny być dane twojej rejestracji. Taki wniosek warto złożyć, jeśli jesteś pewien, że dopełniłes wszystkich formalnych wymogów, tylko nie masz dokumentu fizycznie, bo zginął. Więcej nie napiszę, bo nie podałeś żadnych konkretów. Czy kiedykolwiek aplikowales o registration certificate? Czy aplikowales o permanent residence?
                                • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 16:56
                                  dziecko sie urodzilo 6/8/2011,a ja jestem tu od maja 2005,dokladnie to chcieli P45,P60 z 5 lat przed poczeciem dziecka,wiec jak aplikowalem musialem im wyslac z 5lat i 9miesiecy!!!Tak tez zrobilem,mam WRS od maja 2005,zmienialem pracodawcow (agencje)informowalem o zmianach HO.2 papiery gdzies podzialem,takie ze srodka tego okresu,teraz wyslalem wszystkie P45,60,HO,a te Ch....sie czepiaja braku 2 poinformowan o zmianie pracodawcyHO!!!!
                                  • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 16:59
                                    Nie nie aplikowalem o regstration certificate,ani pernament residence
                                    • plain-vanilla Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 17:13
                                      Jesli pracujesz normalnie na caly etat od minimum 5 lat to masz dwa wyjscia. Napisac, ze nie masz tych papierow fizycznie, bo zginely, ale sie rejestrowales i co oni w tej sytuacji proponuja. Ewentualnie liczyc na oferte darmowej rejestracji dziecka. Niestety, nie wiem dokladnie jakie sa wymogi do tego, to znaczy, jakie papiery oni chca otrzymac. Zgaduje, ze to bedzie za 5 lat wstecz od dnia wyslania aplikacji, ale to tylko zgadywanie.
                                      Druga opcja, to walczyc o potwierdzenie, ze zglaszales zmiane do HO. Wtedy zostaje ci SAR. Standardowy to czas czekania chyba 30 dni, opcja Fast Track niby jest darmowa, ale pisza na stronie, ze to byl pilot do 2016, wiec znowu telefon do Home Office, zeby zapytac o SAR i jakie sa opcje, bo ja nie wiem, czy fast track ciagle funkcjonuje. Ktos podal ci email, napisz na ten adres tez z zapytaniem. Jesli masz numer referencyjny z karty WRS, to chociaz tyle dobrze. Moze byc latwo odszukac.
                                      • tonyhallick Re: Wymiana brytyjskiego paszportu dla dziecka 10.03.17, 17:23
                                        widze,ze to dluga droga do oddania "Narodowosci" chyba na koncu wyrobie corce POLSKI paszport,bo to wszystko zaczyna mnie ......ale zobaczymy jak napisze do nich pismo o braku papierow.Mam jeszcze pytanko jak dadza mi darmowa propozycje rejestracji dziecka to musze im dostarczyc pity z obecnych