leyla76
28.11.20, 18:05
Wiem, ze tara wszyscy pragnący pozostać na stałe w UK musza o to aplikować.
Mieszkałam w UK 12 lat, od paru lat w Szwajcarii.
Moja córka chce jednak wrócić do UK na studia i tu zaczyna sie problem, bo bez settled status będzie traktowana jako international student z opłatami za studia przekraczający mój budżet.
Postanowiłam aplikować o settled status dla niej mimo, ze ona jest tez obecnie e Szwajcarii i tu kończy szkole.
Jej ojciec ma paszport brytyjski, mieszka troche w Szwajcarii, troche w UK. W UK ma dom i własny interes. W sumie to on by musiał aplikować, ale w aplikacji nie ma takiej opcji? Jest tylko, opcja settled parent.
I tutaj mam 2 pytania, czy pizlozeniu aplikacji chcą jakis dodatkowych dokumentów potwierdzających rezydencje? Córka ma jedynie national insurance Number
Pomyslalam, ze ja tez sie zarejestruje. Ja trzymam Nin i konto w banku. Z mojej strony brak innych dokumentów potwierdzających moja rezydencje, ale w sumie nawet mieszkajac w UK nic specjalnie nie miałam. Wszelkie umowy , rachunki , własność domu jest na mojego partnera. Mam jakieś okresy pracy, ale nie jest to ciągłość 5 lat. Można powiedzieć, ze byłam siedząca w domu mama, na utrzymaniu partnera (nawet nie męża).
I tu pytanie, zwłaszcza do tych nie pracujących czy Home Office wymaga tych dodatkowych papierów po złożeniu aplikacji?
Miałam nadzieje na powrót kiedyś do UK, ale przez Brexit drzwi jakby sie zamykają, wiec settled status byłby jakimś rozwiązaniem.