Dodaj do ulubionych

Wybór szkoły średniej…

24.09.21, 00:30
Wierzcie lub nie, ale moje dziecko w tym roku wybiera szkole średnia :)
Ktoś jeszcze w tym roku?
Myślałam, ze będzie łatwiej - i byłoby, gdyby nie to, ze wyprowadziliśmy się poza rejon naszej szkoły podstawowej ;) ale mamy 4 szkoły wybrane, zobaczymy ile zostanie do końca października, bo do dwóch z tych czterech obowiązuje egzamin :)
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 24.09.21, 17:33
      Wow, rzadko tu wpadam, glownie zeby zobaczyc czy w ogole ktos jeszcze cos tutaj ciekawego pisze ;)
      No i dzisiaj pierwszy ciekawy watek od stu lat. Pamietam jak sie chyba dopiero co urodzila. Moja starsza zaczela uni wlasnie a mlodsza sixth form.
      Jak egzaminy, to znaczy rozumiem ze grammar?
      • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 25.09.21, 08:25
        Jedna grammar, a druga przyjmująca dzieci na podstawie sport aptitude.
        Bo Mia gra w rugby i chciałaby kontynuować (bo gra naprawdę dobrze), a doszła do wieku, ze będzie musiała szukać żeńskiej drużyny - został jej ostatni sezon z chłopakami.
        (To są wszystko jej pomysły, ja w sprawie grammar mam mieszane uczucia - Mia po roku dodatkowej nauki do egzaminow sama nie wie, czy chce tam iść 😂 ale chce zostać inżynierką, wiec grammar wydaje się logicznym krokiem w tym kierunku ;)).
        A co Twoja starsza studiuje i gdzie? I czy Twój syn skończył studia i jest już dorosłym człowiekiem? 😱
        • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 25.09.21, 23:28
          Moja starsza studiuje English lit w Exeter. Na razie po freshers week jest zachwycona. Syn studia skonczyl 4 lata temu - lata leca, ale po kilku latach pracy tu i tam, wlasnie od przyszlego tygodnia zaczyna Msc z political theory.
          Moja mlodsza corka zaczela teraz sixth form, i po 5 latach w szkole katolickiej, dostala sie do grammar sixth form, i jest po prostu zachwycona. Wszystkim. Szkola secondary jest dla chlopcow, tylko sixth form jest mieszana. Corka od poczatku roku po prostu jak na skrzydlach, wszystko jej sie tam podoba, chociaz pracy jest wiecej, ale jest w swoim zywiole, uwielbia debaty na lekcjach, nauczyciele sa super, wszystko jest super ;)
          • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 26.09.21, 08:06
            Ale fajnie - duże dzieci i tyle satysfakcji z dobrze wykonanej roboty 😁
            No właśnie u nas obie szkoły z egzaminami są żeńskie - rozumiem argumenty ‚za’ ale tez mam obawy.
            Zobaczymy, jak jej pójdą ona egzaminy - rejonowke tez mamy bardzo dobra, a jest jeszcze u nas jedna nieselektywna państwowa do której Mia ma się szanse dostać, w której jest silny nurt rugbystyczny ;) także na pewno sobie gdzieś miejsce znajdzie :)
            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 27.09.21, 19:59
              Moje obie corki byly 5 lat w zenskiej katolickiej, syn w meskiej 7 lat i jakos przezyli. Balam sie na poczatku jak sobie Alexia bedzie radzic w glownie meskiej szkole. Az sie sama dziwie jak sie tam odnalazla, na jednym przedmiocie jest tylko ona jedna i sami chlopcy. Ale ona od kilku lat ma sporo kolegow, wiec to jej nie deprymuje zupelnie. Duch wspolzawodnictwa sie w niej obudzil, i chce oczywiscie byc najlepsza w klasie. Moim obu sie podobalo w zenskiej, ale chyba bardziej na poczatku niz na koncu :))))
              • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 28.09.21, 08:08
                Heh, Mia właśnie teraz jest głównie w męskim srodowisku, bo w drużynie maja 56 chłopakow i 4 dziewczynki ;)
                Jakoś sobie poradzi w razie czego ;)
    • krecik Re: Wybór szkoły średniej… 24.09.21, 23:16
      Ahhh, no powodzenia życzę z egzaminami. Jak ten czas leci...
      • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 25.09.21, 08:26
        Haha, no zasuwa jak oszalały ;) dzieki :)
    • wiwi1 Re: Wybór szkoły średniej… 25.09.21, 14:32
      Zastanawialam sie ostatnio gdzie sie wszyscy z forum podziali.
      Wybieram szkole sredna dla mojej corki w tym roku. Moj syn juz jest w szkole sredniej, year 8, corke chce poslac do tej samej szkoly. Jakos tak dziwnie mi na mysl, ze etap szkoly podstawowej sie konczy a pamietam jak wybieralam dla nich podstawowke. To bylo jak wczoraj.
      Przy wyborze szkoly sredniej dla syna radzilam sie forum.
      Pozdrawiam dziewczyny:)
      • krecik Re: Wybór szkoły średniej… 26.09.21, 17:41
        My teraz na etapie wyboru kierunku i uniwersytetu... Niestety trochę jesteśmy ograniczeni przedmiotami, które wybraliśmy na etapie 6th form, które miały sens 1.5 roku temu ale zainteresowania się zmieniły i musimy iść na kompromis...

Ag
        • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 26.09.21, 19:51
          To mnie troche martwi, ze na razie totalnie nie wiem, jak system wyglada dalej i kiedy człowiek sobie zaczyna ograniczac możliwości :) (sama robiłam mature międzynarodowa, wiec zupełnie nie wiem, jak działają A-levels - ale na szkole z IB Mia się nie chce dać namówić, bo jest ‚za daleko’ 😒)
          • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 27.09.21, 20:03
            Z tego co sie orientuje, to zaleznie od szkoly przedmioty na GCSE sie wybiera albo w 8 albo w 9 klasie najpozniej. Czyli praktycznie juz wtedy zaczyna sie ograniczanie mozliwosci. Oczywiscie jezeli ktos chce studiowac medycyne, to nie ma ograniczen, bo maths, i 3 sciences sa obowiazkowe, ale jezeli np. w 8 klasie sie zrezygnuje z historii na GCSE, to pozniej juz nie ma jak do niej wrocic. Podobnie z jezykami obcymi, geografia, art, muzyka.
    • plain-vanilla Re: Wybór szkoły średniej… 25.09.21, 23:30
      W Szkocji jedyny wybór to rejonowa high school albo prywatna, więc odpada jakikolwiek stres przy wyborze, bo go po prostu nie ma. Jeśli ktoś ma warunki finansowe, to kupuje dom w odpowiednim catchment i dzięki temu zapewnia dziecku przyzwoitą edukację albo płaci czesne w prywatnej.
      W każdym razie powodzenia przy wyborze szkoły.
    • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 27.09.21, 22:28
      Moj starszy od wrzesnia zacza nauke w lokalnej Grammar school. To tylko szkola dla chlopcow. Dodatkowo zalatwilam dla niego EHCP na etap szkoly sredniej. On puki co jest zadowolony,a i ja nie narzekam. Tyle,ze faktycznie ma wiecej zadan domowych niz jego znajomi z lokalnych (slabiutkich) szkol srednich. Ale sa te zadania zroznicowane i zdecydowanie na jego poziomie-sam siada i robi,wiec jest dobrze.
    • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 30.09.21, 19:02
      masakra te egzaminy. My za 2 lata. U nas niestety jest tylko jedna grammar school w catchment i jest tam z 12 osob na jedno miejsce- Tiffins for Boys w Kingston

Rzecz w tym ze nie wiem czy moj syn ma szanse na zdanie creative writing na takim poziomie by sie dostac bo jest z pisania przecietny. Z matmy jest duuzo powyzej przecietnego poziomu i dobre 2 lata wyzej.

Wiec z pisania posylam go na tutoring do Kip McGrath. Acz nie wiem, watpie czy sie dostanie.

Fajnie masz ze masz wiekszy wybor dobrych szkol wokol ....
      • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 30.09.21, 23:22
        Ooo, Tiffins to juz prawie blisko nas. Moja corka jest teraz w Sixth Form w WCGS, do Tiffins tez sie zastanawiala ale do Kingston to od nas troche karkolomna podroz codziennie by byla jednak. Ale chodzi mi o to, ze jak sie nie dostanie teraz, to zawsze bedzie mial druga okazje po Y11 ;)
        • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 08:24
          Przede wszystkim Tiffins bardzo scisle podchodzi do catchment area. I jesli nie mieszkacie w catchment radius wyznaczonym to nie ma szans.
          • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 09:54
            No pewnie jest inaczej w Y7, bo do sixth form maja 10 mil radius.
            • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 10:25
              Tak o Y7 mowie. Wczesniej ludzie nawet z Brighton skladali aplikacje, ale teraz zrobili sie szkola rejonowa.

Tiffin opiera sie nie tyle na kilometrach co na postcodes:

KT1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 17, 19
              TW1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
              SW13, 14, 15, 17, 18, 19, 20
              W3, 4, 5, 7, 13
              SM4
              CR4

My w TW12. Ale nie zalapujemy sie na Sutton schools niestety, zreszta tam sie dojechac co rano nie daloby
              • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 10:40
                i w praktyce to wyglada tak
                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 16:31
                  Niezle. No fakt, pamietam, ze do Y7 do grammar bylo sie strasznie trudno dostac, i tam dzieci od zlobka sie przygotowywaly do 11+. Ale co ciekawe, np do szkoly Wallington Girls School to bylo mission impossible zeby sie dostac do Y7, a teraz do Sxith form przyjmowali mlodziez z ocenami wcale nie blyskotliwymi, i to nawet w tym roku, kiedy nie dostac od swoich nauczycieli 9 z przedmiotu, ktory sie lubi i chce studiowac na A-level to sztuka byla ;)
                  Moja corka w WCGS odnalazla to czego jej szkola secondary nie byla w stanie zaoferowac, nie mowiac juz nawet o jednym przedmiocie, ktorego tam nie bylo do wyboru na A-level, ale dla niej jako dla rodzinnego geek/nerd to ta szkola jest idealna. Wyglada na to (chociaz wiadomo, early days), ze mlodziez z pasjami, uwielbia debaty na lekcjach, i ogolnie poziom uczniow i nauczycieli jest super (na razie). Tiffin na pewno jeszcze bardziej.
                  • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 18:14
                    no to fajnie ze masz wokol sensowne szkoly. U mnie sa sensowne tylko prywatne i Tiffins. Dla dziewczyn jest fajna Waldergrave. Niestety poza tym wsrod State Schools sa tylko Good notowania. Na koncu ulicy mam Good ( Hampton High) a obok Hampton School for Boys ( Private)

Dziecior sie dostanie do Tiffins z matmy i w ogole z pierwszego egzaminu bo reading comprehension ma above expectations. Ale niestety to umysl scisly. Wypracowania nie sa takie nadzwyczajne na drugi etap. Chodzi na Tutoring
                  • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 18:16
                    No i my daleko od WCGS nawet nie w catchment, ja w Hampton mieszkam
      • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 01.10.21, 23:31
        Ja nie wiem, ile jest u nas dziewczynek na miejsce. Nasza lokalna Grammar to Chelmsford County High.
        Mia zdaje tez za tydzień egzamin do Herts & Essex High school Science college, ale egzamin jest sportowy.
        Mamy tez w okolicy nowa rejonowke, która ma opinie bardzo rygorystycznej, łącznie z tym, ze nie pozwalaja marynarek ściągać jak jest upał - jak Mia się uprze, to oczywiście pojdzie tam, ale ja albo będę sie musiała ciagle gryźć w język, albo kopać z koniem (to wszystko niby w przygotowaniu na ‚professional life’ - chętnie przyjdę pogadac z dyrektorem na temat ‚professional life’ - obecnie mam intensywnie czerwono-pomarańczowo-żółte włosy i jestem całkiem profesional ;)
        No i nasza lokalna rejonowka jest niby ok, ale bez szału.
        O Anglo-European w Ingatestone Mia nie chce słyszeć, bo to ‚za daleko’ (a Herts & Essex za daleko nie jest, mimo, ze odleglosc w zasadzie ta sama 🙄)
        • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 10:02
          > łącznie z tym, ze nie pozwalaja marynarek ściągać jak jest upał

no to raczej nie zapowiada dobrze tej szkoly.

Macie duzo dobrych szkol wokol. U nas state primary sa Outstanding ale Secondary co najwyzej Ofsted Good. Tylko Tiffins i najlepsze w kraju prywatne tu sa, ale jakos nie wiem czy ma sens wywalania 1650 funtow miesiecznie na prywatna.
          • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 14:50
            Ja mam syna po prywatnej i srednia corke po dosyc dobrej katolickiej do samego konca, i w sumie roznic nie widze zbytnich. Music department byl lepszy w katolickiej. W prywatnej nauczyciele nosili kamizelki ;)
            Oboje wyladowali na tym samym uniwersytecie, corka nawet dostala od nich bribery offer.
            • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 17:54
              >srednia corke po dosyc dobrej katolickiej do samego konca, i w sumie roznic nie widze zbytnich. Music department byl lepszy w katolickiej.

Moj syn nie jest ochrzczony ja u bierzmowania nie bylam wiec jako niekatolicy...nie wchodza w rachube szkoly katolickie
          • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 16:48
            Jeżeli chodzi o wyniki w nauce, to to jest nowa szkoła i jeszcze nie maja żadnych, wiec ciężko coś wróżyć. Dyrektor ewidentnie chce sobie wyrobic opinie ostrego, bo chyba to się rodzicom podoba. Ja nadal nie wyrosłam z własnego buntu na system, wiec musiałabym naprawdę się mocno pilnować, jeżeli Mia zechce tam pójść. A Mia chce tam iść, bo maja nauczyciela od WFu, który jest profesjonalnym trenerem rugby.
            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 17:17
              Mnie zawsze niepokoi, jak dyrekcja jest dumna z tefo ze maja dobra dyscypline. To sie powinno rozumiec samo przez sie a nie byc sztandarem ktorym szkola dumnie wymachuje kuszac tym potencjalnych rodzicow. Ale trener rugby to juz silny argument ;)
              • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 02.10.21, 18:03
                No wiec tez mnie to od razu nastawia negatywnie.
                Plus ta szkoła ma ‚domy’ nazwane jak londynskie uniwersytety (Kings, Imperial, etc) - no fajnie, aspirująco, ale nie lubię definiowania sukcesu tym, na jaki uniwerek dziecko pojdzie (bo, ze pojdzie, to oczywista oczywistość… 🙄)
    • derka1 Re: Wybór szkoły średniej… 05.10.21, 16:43
      My tez w 6 klasie. Nie wiem jakim cudem, bo przeciez przed chwila rodzilam. Rejonowe szkoly mamy bardzo srednie w okolicy, wiec liczymy na prywatne, tym bardziej, ze konczymy prywatna "podstawowke", ktora kochamy (dziecko i my) miloscia wielka i ktorej nie chcemy opuszczac wcale.

Zapisy do grammar przegapilam - nie wiem jak, ale jakos tak wyszlo. Z drugiej strony nie bylam do nich do konca przekonana (z roznych powodow), wiec moze to "zagapienie sie" bylo w jakis przeddziwnie podswiadomy sposob celowe?

Stresuje sie bardzo, no ale taka juz moja natura. Najwyzej siwizne przykryje jakas super mocna farba.
      • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 05.10.21, 17:04
        Do prywatnych sie zdaje egzaminy tak ja do grammar
        • derka1 Re: Wybór szkoły średniej… 05.10.21, 17:39
          Tak, wiem. Ale do grammar na egzaminy trzeba sie zapisywac w summer term w klasie 5, a na egzaminy do szkol prywatnych do listopada/grudnia w klasie 6, wiec te ostatnie przegapic trudniej.

Ten rok covidowy troche mna zakrecil. Uwazam, ze skoro go stracilam to powinnam go teraz otrzymac z powrotem. :-)
    • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 06.10.21, 21:07
      Widze, ze wiekosc forumowiczek ma duzy wybor szkol. Ja mam ograniczony. Mieszkam w polrolniczym Yorkshire i jedyna szkola w promieniu 10 mil jest unadquate. Dwie szkoly, do ktorych moglby skladac dokumenty i do ktorych jest dojazd, sa good, 10 i 17 mil odpowiednio. W pobliskim Yorku obowiazuje scisla rejonizacja. Pozostaje przeprowadzka, a moj maz bardzo nie chce sie przeprowadzac. Rozwazam wyslanie syna do Ripon Grammar School, jest bardzo dobry z matematyki, gorszy z gramatyki. Przeczytalam papiery z egazminami z poprzednich lat i jestem przerazona. Wiele z tego materialu nie bylo jeszcze w szkole. Egzamin nazywa sie 11+, ale synek bedzie mial 10 lat w chwili egzaminu, jest jednym z najmlodszych dzieci w klasie.
      Jesli nie dostanie sie do Grammar, jest opcja wyslania go lokalnej comprehensive, outstanding. To po przeprowadzce.
      • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 06.10.21, 23:45
        Wiesz, my mamy wybór, bo tak się akurat złożylo, ze spełniamy pewne warunki. Grammar to wiadomo, ale druga szkoła, do której Mia składa podanie jest ponad 20kmow od nas, po prostu tak wyszło, ze przyjmuje dzieci na podstawie predyspozycji sportowych i jest obok bardzo dobrego klubu rugby z zapleczem dla dziewczynek, wiec Mia jest zywo zainteresowana.
        Trzecia szkoła (do której Mia się powoli przekonuje), przyjmuje cześć dzieci jeżeli maja jakieś międzynarodowe pochodzenie albo są wielokulturowe - ale tez jest kawałek od nas, trzeba będzie jeździć pociągiem. Wiec te szkoły są troche porozrzucane.
        Grammar mamy blisko, ale to przypadek, w starym mieszkaniu tez byśmy się łapali na catchment :)
        • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 06.10.21, 23:58
          A jak zamierzasz tam dowozic corke? Pociagi, autobusy, dojazd wlasny?
          • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 07.10.21, 00:39
            Nie wiem, jeszcze się nie zastanawiałam nad tym. Jak się dostanie, to będziemy myśleć :)
            • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 07.10.21, 00:56
              Ha, ha! Pewnie :) U mnie jedynymi opcjami dojazdu sa albo wlasny (odpada) albo taksowki (bardzo drogo. wiec tez odpada). Na razie zaczelam przygotowywac syna do egzaminu 11+ .
              • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 28.11.21, 21:36
                Wyglada na to, ze mieszkamy poza zasiegiem wybranej Grammar School i kazdej innej, poza najgorsza z mozliwych lokalna. Co teraz? Nie ma tutaj innych opcji :(
                • wiwi1 Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 19:50
                  A nie macie jakies faith school? Na przyklad katolicka albo chrzecijanska (nie wiem jakiego wyznaia jestescie) niektore councils zapewniaja transport do faith schools, ktore sa oddalone do miejsca zamieszkania trzeba tylko jakies warunki spelniac.
                  A ta inadequate school ktora macie blisko kiedy miala Ofsted inspection? Moze molabys sie umowic z dyrektorka/em szkoly, zeby szkole obejrzec ( ni ena open day) i zapytac co robia, zeby poprawic sytuacje, zobaczyc jak szkola funkcjonuje od srodka, jak wylada itd.
                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 20:39
                    Wiwi, dzieki za wpis. Ostatnia inspekcje miala w 2016, poprzedni dyrektor zwolniony , szkola zostala objeta "special measures" (Co to jest?!) . Wprowadzili sekcje jezdziecka , zadne z nas nie wykazuje zadnego zainteresowania jezdziectwem. NIe myslalam o szkole wyznaniowej, choc moze synek by sie kwalifikowal, chodze do kosciola czesciej lub rzadziej, synek przygotowywuje sie do Pierwszej Komunii.
                    Rozmawialam juz dyrektorka obecnej szkoly, podzielilam sie z nia watpliwosciami, tez mi doradzila umowienie sie na wizyte w lokalnej szkole sredniej. Ale tak naprawde jest jeszcze cos. Wierze, ze wieksza miejscowosc przyniesie wieksze mozliwosci. Latwiej dojechac na basen, lepsze mozliwosci dodatkowych zajec.
      • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 07.10.21, 01:05
        Najgorsze jest wypracowanie. Moje dziecko zda i matme i reading comprehension. Ale pisanie wypracowania...jak to pisze jak kura pazurem i powolnie jak slimok?
    • wiwi1 Re: Wybór szkoły średniej… 07.10.21, 07:21
      Ja mam w okolicy dobre i bardzo dobre szkoly w odleglosci okolo 5 mil od domu, dwie outstanting, jedna bardzo wysoko w tabeli wynikow, zaraz pod grammar schools, mam tez blisko domu szkole z wynikiem ofsted good, tez calkiem niezla. jakkolwiek wynik ofsted nei ma dla mnie az takiego duzego znaczenia. Wiele ze szkol srednich oustanding nie mialo kontroli ofsted przez kilkanascie lat nawet, wiem tez ze szkoly sie przygotowuja pod kontrole ofsted. Bardziej dla mnei wazna jest atmosfera w szkole i czy dzieci, ktore tam chodza sa zadowolone.
      Natomiast czego mi brakuje jesli chodzi o szkole srednia to porzadna szkola dla dzieci autystycznych, ktore nie maja zadnych learning disabilities. W ktorej poziom nauczania bylby wysoki ale szkola wspomagala by rowniez te aspekty, z kotrymi dzieci autystyczne maja problemy czyli emotional, sensory, mental health itd. No i czegos takiego blisko mnienie ma a te szkoly co sa beznadziejne.
      • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 07.10.21, 12:42
        Masz racje :( w wielu rejonach nie ma takich szkol :(
        U nas jest nowa szkola prywatna-specjalna, tylko secondary. Sama szkola wydaje sie naprawde ok,ale ... znowu poziom edukacji niby maja tzw.national curriculum, ale jednak ucza rzeczy prostych. Dla mojego syna tam byloby zwyczajnie nudno...
        Tak czy siak moj poszedl do mainstream grammar. Wczesniej zrobilam wywiad-okazalo sie,ze do tej konkretnie grammar chodzi 60 chlopakow z diagnoza,a kolejne tyle samo powinno zostac zdiagnozowne,bo maja tyle cech ASD.
        W efekcie szkola jest bardzo ASD friendly :) tak im poprostu "wyszlo". Dzieki temu moj syn w tej szkole funkcjonuje duzo lepiej niz funkcjonowal w podstawowce! Bo wszystko jest stale, o zmianach informuja ich odpowiednio wczesniej, bo wymagania sa jasne, bo nauczyciele pilnuja by zapisali co zadane/do przyniesienia itp. Bo maja duzy sen support i syn wie gdzie isc jak potrzebuje pomocy.
        No i najwazniejsze-on sie wreszcie przestal nudzic w szkole! Wreszcie lekcje sa interesujace, zadania domowe zroznicowane (ale jest tez homework club gdzie moze dopytac co i jak) i okazalo sie,ze szkola jest ok :)
    • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 14.10.21, 12:37
      No i okazuje się, ze moje dziecko dostało się do grammar :)
      • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 14.10.21, 17:33
        Gratulacje! Świetne wieści . Pewnie była duża konkurencja.
        • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 14.10.21, 18:50
          Chyba tak - nie znamy duzo osób, które pisało 11+, ale na egzaminie było bardzo duzo dziewczynek.
          Corce znajomej zabrakło 0,05, żeby mieć pewność, ze się dostanie.
          • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 14.10.21, 23:58
            A jaki byl temat na pisemnym?

( Zakladam ze byly to egzaminy dwuetapowe)

U nas 12 na jedno miejsce :(
            • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 08:11
              Nie, egzamin był jednoetapowy. Żeńska szkoła w Chelmsford ma egzamin CEM, który ma same zamknięte pytania, za to jest duża presja czasowa (masz 100 pytan w 45 minut, piszesz dwa takie egzaminy jeden po drugim w jeden dzień).
              Do męskiej maja cześć pisemna.
              • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 10:55
                fajnie macie. No Tiffin tez ma CEM ale to polega na 2 etapach:

1. multiple choice z ang i matematyki
                2. esej i dalej matma ale reasoning questions
                • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 19:31
                  To to nie jest CEM tylko jakiś inny 11+, plus z tego co przeczytałam drugi etap. CCHS na szczęście ma tylko jeden etap, po czym dostajesz list, ile masz punktów i w którym przedziale jestes. Wszyscy z pierwszego przedziału ostatecznie się dostali w poprzednich latach i Mia jest właśnie w tym przedziale :)
                  • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 20:46
                    No w necie pisze ze do Tiffin jsst taki sam egzamin jak do Sutton i na ksiazkach jest CEM napisane 🤔

www.11plusguide.com/grammar-school-test-areas/london-kingston-upon-thames/tiffin-school/

Ale jeszcze gleboko nie wnikalam w sprawe. Jedziemy z ksiazkami GL o BOnds
                    • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 23:27
                      Ja tam widzę napisane GL, nie CEM? A drugi etap pisany przez szkole?
                      11 Plus – Stage 1 GL Maths and English, Stage 2 Maths and English school written.
                      • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 23:29
                        Super, gratulacje! Czyli idzie do grammar, czy nadal rozwazacie inne opcje?
                        • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 16.10.21, 01:03
                          Zobaczymy :) ale raczej pojdzie do grammar :)
                      • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 16.10.21, 20:40
                        No ale polecaja ksiazki do CEM tez do przygotowania. Czym soe rozni CEM i GL?
                        • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 16.10.21, 20:56
                          Są troszke inne - CEM jest bardziej pomieszany i każda cześć ma czas mierzony osobno. W GL masz czas na cały test, bez podziału, wiec jeżeli jakieś zadania umiesz robic szybciej, to masz więcej czasu na inne.
                          • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 16.10.21, 21:58
                            Nie prawda! U nas jest GL i kazdy test jest osobny i czas jest mierzony osobno.
                            • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 17.10.21, 00:42
                              Ale każda cześć testu? Bo na CEM każda cześć testu jest mierzona osobno - czyli masz 45 minut na calosc, ale dodatkowo mierzą Ci 8 minut na ta cześć, 12 na tamta, etc… wydawało mi się, ze w GL tego nie ma - przepraszam, jeżeli wprowadziłam w błąd.
                              • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 17.10.21, 16:12
                                To chyba zalezy bezposternio od szkoly.
                                U nas jest GL. Dzieciaki pisza z 3 przedmiotow: angielski, matematyka i verbal reasoning. Wszystkie 3 testy pisza tego samego dnia. Na kazdy test masz osobna ilosc czsasu np. daja test z matematyki (50zadan) i masz 50min na rozwiazanie. Zabieraja test po uplywie czasu. Pozniej angielski-znowu 50-65pytan i 45min na odpowiedzi. Zabieraja angielski po uplywie czasu. Na koncu VR. Tu jest 80 pytan na 50min.
                                Za kazdym razem masz na stoliku tylko 1 test. Kolejnosc jest co roku zmieniana przez szkole. Ilosc pytan tez sie zmienia,a z test np. z angielskiego moze albo miec jeden dluzszy tekst,albo dwa krotkie.
                                Sam egzamin jest 1 etapowy. Dzieciaki ida na egzamin, pisza i sa odbierane przez rodzicow po 3h. Wyniki przychodza poczta po ok.3-4tyg.
                                • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 17.10.21, 17:03
                                  No wiec to jest właśnie ta różnica, o której mówiłam - CEM ma dwa egzaminy, każdy po 45 minut, ale jeszcze dodatkowo na zadania z VR masz na przykład 8 minut, na zadania NVR masz 12 minut, na comprehension 20 minut, etc - czyli jak z jednej części idzie ci lepiej/szybciej, to nie możesz tego czasu wykorzystać na inne części :( no i każdy egzamin ma mieszankę różnych zadań - jedna cześć to na przykład czytanie ze zrozumieniem, druga to zadania w stylu ‚która Z Przedstawionych figur najlepiej pasuje do szeregu na gorze’ i tak dalej. Każdy egzamin to 4 części.
                                  • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 17.10.21, 18:02
                                    No na GL tez masz okreslony czas na okreslony test. Nie ma tak,ze jak ci zostanie czas po zrobieniu english to mozesz w tym czasie "nadgonoc" VR.
                                    I oczywiscie np. Engish to zarowno comprehensive jak i spelling i grammar. A Verbal to 80 bardzo roznych zadan.
                                    Akurat u nas nie ma czesci NVR.
                                    • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 17.10.21, 20:19
                                      Ok - ale nadal masz 45 czy 50 minut na cały test, bez podziału ile minut na która sekcje :)
                                      • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 20.10.21, 10:44
                                        jezu musze wszystko wygooglowac bo na nie wiem co to VR i NVR jeszcze he he
                                      • lucasa Re: Wybór szkoły średniej… 20.10.21, 13:15
                                        Jeszcze szybkie pytanie - czy Mia przygotowywala sie do egzaminow w szkole czy prywatne - I jak dlugo?

U nas nie ma grammar, "za to" sa AZ 4 bardzo dobre prywatne szkoly, ktore robia niezly drenaz najlepszych uczniow...
                                        • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 20.10.21, 13:23
                                          U nas tez sa b dobre prywatne szkoly, najlepsze w kraju w sumie ale placic 20 tys za rok? Tu tyle niestety kosztuje podst czesne za rok. W dodatku ostatnio byla afera, ze dealers sprzedaja drugs w daleko wiekszej ilosci do private school pupils niz maja target na state school. Przyczyna jest prosta: private school kids have more money
                                          • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 28.11.21, 22:29
                                            Najlepsze w kraju? Care to expand? Bo chyba nie mieszkasz blisko Westminster School ani St.Paul's girls school ;)
                                        • illegal.alien Re: Wybór szkoły średniej… 20.10.21, 20:04
                                          Prywatnie - chodziła na zajęcia grupowe raz w tygodniu dwie godziny. (Większość czasu przez Zoom, bo lockdowny). Zaczela we wrzesniu w piątej klasie.
                                          W wakacje (po próbnych testach) troche z nią przysiadlam nad częściami, które szły jej gorzej (głównie non-verbal), ale tak to nie ingerowalam w jej nauke w ogóle - nie robiliśmy nic w domu wcześniej, a wszystkie zadania domowe na tutoring Mia robiła całkiem sama i była to jej odpowiedzialnośc.
                                          Z syneczkiem tak łatwo nie będzie, ale on to w ogóle pasuje do szkoły grammar jak ja do chóru ;)
                                          • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 21.10.21, 17:52
                                            ja z dzieciorem robie testy juz od 3 klasy ( Bonds i GL), Od Polowy 3 klasy chodzi na kurs 11+ do KipMcGrath £30 za godzine. Ale 12 osob na jedno miejsce :((( <placz>
      • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 14.10.21, 17:42
        gratulacje
      • lucasa Re: Wybór szkoły średniej… 15.10.21, 19:48
        Gratulacje, super!
    • sueellen Re: Wybór szkoły średniej… 10.12.21, 20:05
      Staralam sie dla mojej corki o szkole z wynikiem outstanding, nie dostala sie. Dostala miesce w szkole "inadequate" . Bylam zalamana. PO dwoch tygodniach nauki szkola "outstanding" zaoferowala jej miejsce ale mloda nie chciala. Nie i juz! Pokochala swoja beznadziejna szkole. Jak sie okazalo, w ostatnich dwoch latach w szkole wpompowano tyle kasy i zmian ze to juz jest kompletnie inna szkola. Slyszalam o niej same dobre opinie, a o tej "outstanding", wrecz odwrotnie - bullying na kazdym kroku. Dopiero poczatek ale moje dziecko jest zakochane w nowej szkole i bardzo lubi tam chodzic. Skoro dziecko jest szczesliwe, to ja tez :)
      • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 01.01.22, 17:46
        Masz bardzo dobre podejście, sama szkoła, nawet najlepsza nie jest gwarancja osiągnięcia życiowego sukcesu. Życzę powodzenia.😋
        • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 15.01.22, 20:08
          Moja najwieksza obawa to to ze zapewnie dziecku najlepsze szkoly a ono tego nie wykorzysta. Kilkoro moich znajomych po bardzo dobrych, drogich prywatnych szkolach nie zrobilo ze swoim zyciem nic szczegolnego. Rownie dobrze mogli chodzic do jakiejs zwyklej podstawowki a potem szkoly sredniej bo skonczyli tak (zwykle prace, nic szczegolnego np travel agent), jakby chodzili do przecietnych szkol. Inni znajomi chodzili do zwyklych szkol a osiagneli ciekawe zawody (lekarz, inzynier, naukowiec). Oczywiscie sporo ludzi idzie do bardzo dobrych szkol i bardzo duzo rowniez osiaga w zyciu. To z pewnoscia pomaga.

Moje dziecko jest w primary i chodzi do 'good' ale chyba czuje sie w niej dobrze. Nasze kryterium to szkola bezpieczna, szkola blisko domu, szkola do ktorej chodza dzieci z sasiedztwa.

do wyboru sredniej jeszcze kilka lat...

ilonka45 napisała:

> Masz bardzo dobre podejście, sama szkoła, nawet najlepsza nie jest gwarancja os
          > iągnięcia życiowego sukcesu. Życzę powodzenia.😋
          • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 15.01.22, 21:41
            Czytslam pare lat ciekawy artykuł, o modzie/tendencji wśród najbogatszych wysyłania dzieci do szkół o dobrej renomie, ale nie prywatnych czy boarding. Chodziło o lepsze przygotowanie do życia etc.
          • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 19:01
            Wiesz co, z mojego doswiadczenia z rozmow z rodzicami, to posylaja dzieci do szkol prywatnych nie tylko (chociaz oczywiscie sporo ma taka nadzieje) ze wzgledu na jakies niesamowite kariery, ktore te dzieci potem zrobia w przyszlosci, bo wiele dzieci dorasta potem niekoniecznie wedlug planu czy aspiracji rodzicow, i zostaja muzykiem w jakims zespole, albo pracuja w jakims community centre, bo tak im serce dyktuje, tylko w duzej mierze rowniez dlatego, zeby to dziecko obracalo sie wsrod podobnych dla siebie kolegow czy kolezanek pod wzgledem pochodzenia spolecznego i stopnia zamoznosci, zeby nie mieszalo sie z marginesem, czy z klasa nie-pracujaca.
            • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 19:11
              Czyli jesli jest taka mozliwosc, lepiej wyslac dziecko do grammar school? Tam bedzie sie obracalo wsrod podobnych sobie i raczej klasy nie-pracujacej tam nie bedzie.
              • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 22:44
                Grammar school polecam wszystkim, ktorych dzieci sie kwalifikuja. To chyba najlepsze szkoly jakie w UK wymyslono :)
              • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 22:54
                No, nie bylabym taka pewna :) My od kilku lat chyba lapiemy sie do klasy "nie pracujacej",a mlodzieniec chodzi do grammar :)
                • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 16.01.22, 23:05
                  Yardrall, czy jesteście klasa nie-pracująca , bo jesteście już tacy bogaci, ze nie musicie pracować , czy nie pracujecie z powodów zdrowotnych ? Bo to różnica .
                  • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 17.01.22, 14:45
                    Z powodow zdrowotnych niestety :(
                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 17.01.22, 09:55
                  Wyjatki sa wszedzie. W szkole mojej corki jest chlopiec, 14 GCSEs na 9 i jedna 'porazka' na 7 z ekonomii, tata pracuje w corner shopie, ale to nie zawsze, mama nie pracuje. Teraz jest w Y13, dostal oferte z Harvardu. Tik toka uzywa do udzielania science revision advice dla 16 latkow.
                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 17.01.22, 10:53
                    Bardzo inteligentny chlopak. Tymczasem moj syn jest w Y5 i dalej nie wiem, co robic z jego dalsza edukacja.
                  • yadrall Re: Wybór szkoły średniej… 17.01.22, 14:48
                    Tak, to jest fajne w grammar schools,ze jezeli rodzice maja swiadomosc,ze edukacja jest wazna,a do tego dziecko ma potencjal to mozna sie zaprzec i do egzaminu przygotowac. Dzieciaki z takich rodzin jak nasza maja szanse na lzejsze /bardziej satysfakcjonujace zycie niz my, rodzice.
                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 18.01.22, 11:55
                    Nie znoszę takiego szufladkowania ludzi, co ma do rzeczy to, ze jego ojciec w sklepie pracuje a matka wcale? To, ze ktoś ze srebra łyżeczka się urodził nie znaczy, ze automatycznie posiada wysoki iloraz inteligencji, wystarczy obejrzeć pare odcinków Made in Chelsea.
                    • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 18.01.22, 12:23
                      albo poprostu poczytac pierwsze strony gazet ostatnio!

ilonka45 napisała:

> Nie znoszę takiego szufladkowania ludzi, co ma do rzeczy to, ze jego ojciec w s
                      > klepie pracuje a matka wcale? To, ze ktoś ze srebra łyżeczka się urodził nie zn
                      > aczy, ze automatycznie posiada wysoki iloraz inteligencji, wystarczy obejrzeć p
                      > are odcinków Made in Chelsea.
                    • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 18.01.22, 13:55
                      Chodzi o to, ze takiemu dziecku trudno osiagnac sukces w zyciu. To nie jest krytyka, tylko przeciwnie, brawa i podziw dla chlopaka. Ojciec pracujacy w cornershopie i matka niepracujaca, slabo mowiaca po angielsku powinnam dodac, nie sa w stanie zapewnic dziecku takiego startu jak rodzice dziecka zamoznego z dziada pradziada, takie dziecko musi samo, z pomoca dobrej szkoly, dojsc do zyciowego sukcesu daleko wykraczajacego poza to co osiagneli, zawodowo, spolecznie, i materialnie jego rodzice. Brak mozliwosci awansu spolecznego, czyli social mobility, jest jednym z najbardziej razacych cech systemu spolecznego w UK, i praktycznie tylko edukacja jest w stanie taki awans zapewnic mlodemu pokoleniu.
                      • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 19.01.22, 12:45
                        Edukacja nic nie zapewnia, otwiera drzwi na świat i daje możliwość zdobycia dobrej pracy i rozwoju. Co do social mobility mam odmienne zdanie, w UK jest naprawdę dużo instytucji, charities etc które „wyławiają” gifted dzieci z rodzin o low income. Przodujące uniwersytety są pod dużym naciskiem, żeby tym najzdolniejszym zapewnić jak najlepsza edukacje.
                        • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 20.01.22, 19:11
                          Edukacja nic nie zapewnia? To moze w ogole lepiej skonczyc ja na niezdanych GCSE w wieku 16 lat i od razu na zasilek jakis, zajsc w ciaze, dostac mieszkanie socjalne, a jak akurat ciaza nie jest opcja to mozna zawsze wejsc na droge przestepcza, bo za minimalna krajowa w Tesco nikt nie pozyje. Powiedz o duzych szansach social mobility mlodym ludziom, ktorzy z pokolenia na pokolenie mieszkaja na estate i co wieczor kupuja ziolo od goscia podjezdzajacego bmw kabriolet, tak sprytnie zeby kamery nie zlapaly. Przodujace uniwersytety wybieraja przebieraja w kandydatach jak w ulegalkach, wybieraja najbardziej blyszczace okazy bez plamki ani wgniecenia, z idealnym personal statement pelnym zaslug, konkursow, wyjazdow wakacyjnych na wykopaliska, ewentualnie z praktyka w domu opieki, w szpitalu, a do tego z wiolonczela na grade 8 najlepiej. W jakim swiecie Ty zyjesz kobieto. Ale zazdroszcze idealizmu.
                          • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 20.01.22, 21:51
                            Hahaha, doskonale rozumiesz co napisałam, ale oczywiście potrzeba wywyższania się i naśmiewania się z kogoś, kto śmie mieć odmienne zdanie od Twojego, zwyciężyła. I tym jak ważna jest edukacja nie musisz mnie przekonywać, obydwoje moi rodzice mieli wyższe wykształcenie, dziadek był profesorem, wujek znany naukowiec.
                            Wsparcie rodziców i wpojenie dziecku szacunku dla ludzi i pracy jest tak samo ważne jak wybór dobrej szkoły.
                            Council Estate znasz chyba z Football Factory, stąpam mocno po ziemi, mieszkałam kilkanaście lat na council estate, nie będę się rozpisywać na temat dragow, zabójstw, samobójstw i złego traktowania dzieci i zwierząt, Byłam świadkiem ww. Znałam ludzi, którzy sobie nie poradzili z nałogami życiem i takich, którzy skończyli studia, wychowali dzieci na porządnych ludzi. Właśnie dzięki rożnym social initiatives, grants, paru kolegów mojego syna dostało się do najlepszych uniwersytetów w UK, Potrafili to wykorzystać i docenić
                            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 21.01.22, 08:44
                              Urzekla mnie Twoja historia.
                              • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 22.01.22, 16:14
                                Mnie Twoja nie, pani Bucket, spotkałam się z wieloma takimi osobami, udających Katolików, fałszujących miejsca zamieszkania etc, Ich sprawa jakie wartości moralne przekazują swoim dzieciom.
                                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 22.01.22, 19:48
                                  Nie wiem na co mi odpowiadasz, ale juz moze lepiej mi nie odpowiadaj, co bedziesz z takim dnem moralnym jak ja dyskutowac.
                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 15:28
                                    Nigdzie cię dnem moralnym nie nazwałam. Miałam znajomych, którzy zaczynali nagle chodzić do kościoła, żeby tylko dzieci zapisać do szkół katolickich, ja tego nie zrobiłam, bo uważałam to za nieuczciwe i niezgodne z mimi przekonaniami.
                                    • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 19:24
                                      A ja takich zahamowan, skrupulow czy jak to nazwac nie mialam. Kosciol katolicki jest mi obojetny, a uwazam ze poznanie religii chrzescijanskiej moim corkom nie zaszkodzilo, wrecz przeciwnie.
                                      • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 14:29
                                        no by ty Aniu przeciez wczesniej napisalas ze cel uswieca srodki.
                                        Nawet jesli to oznacza udawanie ze sie jest katolikiem aby dostac sie do katolickiej szkoly. Czyli mozna sklamac/udawac aby osiagnac cel.
                                        A potem nazwac to 'troska o dziecko', i rozpisywac sie jak to 'etos katolicki' ci nie przeszkadza.

Dobrze ze chociaz mowisz wprost ze udawalas przez kilka lat zeby dzieco dostalo sie do szkoly.

aniaheasley napisała:

> A ja takich zahamowan, skrupulow czy jak to nazwac nie mialam. Kosciol katolick
                                        > i jest mi obojetny, a uwazam ze poznanie religii chrzescijanskiej moim corkom n
                                        > ie zaszkodzilo, wrecz przeciwnie.
                                        >
                                        >
                                        • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 18:34
                                          No ale mnie to naprawde nie przeszkadza, nie widze nic zlego w tym, ze poslalam dzieci do katolickiej szkoly, ktora byla dobra, raczej niz do osiedlowej przechowalni dzieci i wylegarni mlodocianych przestepcow. Nie mam sobie nic do zarzucenia w tym temacie, uwazam, ze spelnilam obowiazek matczyny, a dzieci na tym tylko skorzystaly i jeszcze jako bonus sobie popatrzyly na zwyczaje i obrzadki katolickie, typu smarowanie popiolem czola w srode popielcowa, co osobom wywodzacym sie z chrzescijanskiego kregu kulturowego moze tylko wyjsc na zdrowie w sensie wiedzy ogolnej.
                                          • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 20:07
                                            Wykręcasz kota ogonem, Twoja osobista sprawa, ze przez pare lat biegałam do kościoła, udając katoliczkę. Drażni mnie, tylko, ze uważasz się lepsza od tych matek, które posłały dzieci do stare schools, które nazwałaś wylęgarnia przestępczości. Klapki na oczach czy snobizm?
                                            • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 20:08
                                              State schools
                                            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 22:11
                                              Troska o dzieci. Niczego nie wykrecam ogonem. Jaki snobizm? Snobizmu na pewno bys sie doszukala niejednego w moim zyciu, ale to akurat byla koniecznosc wedlug mnie.
                              • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 15:11
                                Jak się nie ma mądrej odpowiedzi to ironia lub złośliwość wystarczy
                                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 19:27
                                  Mam madre odpowiedzi, ale Ty i tak ich nie docenisz tylko bedziesz wyjezdzac z Mrs Bucket czy co tam Ci sie skojarzy. Wypowiedzialam sie w tym watku dlugo i na temat, Ty po prostu wszystko co pisze negujesz na zasadzie golono strzyzono.
                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 14:02
                                    Nie negeuje, dyskutuje, może zauważ, ze to Ty uparcie twierdzisz, ze nie mam pojęcia o życiu osiedlowym ( są różne, od dobrych do takich na które policja boi się przyjeżdżać) ani o pomocy socjalnej dla ludzi nazwijmy nieuprzywilejowanych. Ja mieszkalam parenascie lat na osiedlu. Co znaczy zawodowo? Pracujesz w charity czy council przyznając grants? W policji? Czy może jesteś social worker? Proszę zdefiniuj swoją zawodowosc dla kogoś, kto według Ciebie, jest na tyle mało inteligentny, żeby to zrozumieć.
                                    • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 18:43
                                      Pisywalam o tym obszernie wiele razy. Pracuje dla policji, dla social workers, dla health visitors, dla probation officers, dla szkol, przychodni i sadow jako tlumacz. Czesto chodze na wizje lokalne do mieszkan z social workers, z policja i innymi profesjonalistami. Multum klientow mieszka na roznego rodzaju estates. Tam naprawde malo kto mysli o tym, zeby sie wybic edukacyjnie, starac o jakies granty czy cokolwiek. Kazdy chlopak tam marzy zeby go jakis football scout wylapal do Fulham, ale juz takie Dulwich College czy Sutton High School o wiele mniej atrakcyjnie wygladaja jako dream come true.
                                      • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 19:57
                                        Doskonale pamietam, ze pracujesz jako tłumacz, to nie znaczy, ze jak się przejdziesz od czasu do czasu po council estate to znasz życie na takim estate, może Cię zdziwi, akurat żaden z syna kolegów nie marzył o byciu sławnym piłkarzem, paru (trzech ) najbliższych skończyło studia i maja dobre prace, jeden założył prosperująca firmę, jeden skończył w więzieniu, a jeszcze jeden przejął biznes po ojcu. Z kręgu moich znajomych, jedna pracuje w council, druga jest social worker, dobry kolega IT managerem, drugi kolega jest dyrektorem w Charity, ja tez wykorzystałam dana mi szanse.
                                        • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 22:19
                                          Ciagle mi piszesz, ze robie cos od czasu do czasu. Moje sprawy rodzinne ciagna sie calymi miesiacami, i bywam w tych miejscach, u tych rodzin naprawde czesto przez dlugie miesiace. Mam sprawy, gdzie policja prowadzi dochodzenie, i robia wywiady z czlonkami rodziny w domu, bo kobiety, samotne matki, czesto czuja sie swobodniej skladajac zeznania w domu. Przypominam, tez, ze moje dzieci chodzily do szkoly podstawowej gdzie wiekszosc ich znajomych i przyjaciol mieszkala w okropnych betonowych estates, jedna klatka schodowa do tej pory mnie wzdryga jak sobie o niej pomysle. Jedna moja klientka wchodzila do mieszkania po schodach przeciwpozarowych, po jakichs dachach i gruzowiskach. Robie to od jakichs 15 lat z hakiem, wiec nie mow mi ze od czasu do czasu cos tam cos tam.
                                          • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 23:58
                                            Ania, skończmy ta dyskusje, Te sprawy, które nazywasz „swoimi” może i ciągną się miesiącami, ale nie Ty podejmujesz jakiekolwiek decyzje, tylko policja lub social worker. To po pierwsze, po drugie odwiedzanie takich miejsc, nawet częste i wracanie do ciepłego, czystego, bezpiecznego domu naprawdę nie jest nawet porównywalne z mieszkaniem w takowym, bo nie masz innej opcji.
                                            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 00:09
                                              Z punktu widzenia tlumacza to moje sprawy. Naiwna ta Twoja logika o wracaniu do cieplego domu. Nie wiem jak Ci jeszcze moge napisac, zebus zrozumiala zamiast podwazac, ze znam temat i srodowisko ponad przecietnie, bo z pierwszej reki.
                                              I dlatego wlasnie wiedzialam ze musze moje dzieci z tego swiata zabrac za wszelka cene. Chodzenie do kosciola i sluchanie kazan bylo ta cena. Ani przez chwile bym sie nie zawahala zeby zrobic to ponownie, dla dobra dzieci.
                                              • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 11:52
                                                Drogie forumowiczki, wywiazala sie goraca dyskusja, ale moze wrocmy do tematu.
                                                Jak umiescic dziecko w dobrej szkole, jesli nie ma jej w poblizu. Czy kto mial taka sytuacje?
                                                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 13:47
                                                  1. Przeprowadzic sie o ile jest to praktycznie wykonalne. Powaznie, zastanawialabym sie na serio, gdybym byla w takiej sytuacji. Co rozumiesz w poblizu? Moje corki dojezdzaly ponad godzine autobusem i pociagiem w jedna strone.

2. Jezeli money no object, umiescic w szkole prywatnej z internatem Mon-Fri.

3. Pisalam wczesniej o zalatwianiu sobie lewych potwierdzen adresu (co wywolalo ogromne oburzenie strazniczek kodeksu moralnego), jezeli szkola nie jest az tak daleko zeby nie mozna bylo do niej dojezdzac, ale za daleko zeby sie zalapac na catchment area.
                                                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 16:07
                                                    Wybrana szkoła jest 20 mil dalej, 45 minut jazdy samochodem, nie ma publicznego transportu. Można Młodego dowieść , gorzej z przywiezieniem .
                                                  • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 16:49
                                                    45 minut to nie tak zle. Mozna chyba jakos transport zorganizowac? Moze jakies car share, raz Ty raz ktos inny?
                                                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 17:11
                                                    No nie tak złe , ale outside catchment i to jest problem. Jak to ominąć ? Koleżanka umieściła syna w boarding, choć szkoła jest państwowa , ale maja boarding. Niestety , nie stać mnie i niekoniecznie chce wysyłać 11latka do internatu. Najgorszym problemem jest outside catchment.
                                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 11:38
                                                    OMG Ania nie widzisz roznicy między udawaniem katolika (moralne) a popełnieniem przestępstwa? Dziwi mnie, biorąc pod uwagę jak to świetnie znasz prawo i szkolnictwo w UK, nie wspominając o crime busting na tych okropnych council estates
                                                    That’s illegal here. If they get caught, they get fined the “tuition” that they stole from the taxpayers of that school district, and they could face prison time.
                                                    Druga strona podania fałszywego adresu to zabranie innemu dziecku miejsca. (Moralne)

• andgie Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 12:24
                                                    Ok, Ilonka, co według Ciebie powinnam zrobić , skoro przeprowadzka jest z różnych względów mało prawdopodobna , a jedyna szkoła jest unadequate?
                                                  • steph13 Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 12:51
                                                    Tak sobie myśle, ze gdybym nie miała żadnego innego wyboru to pewnie udawałabym żarliwa katoliczkę przez rok czy dwa. Na szczęście na tym etapie edukacji moich córek chodziliśmy do kościoła z wyboru nie z wyrachowania, papierek od księdza dostały chociaż żadna z nich nie chciała iść do religijnej szkoły wiec było to na zasadzie asekuracji, gdyby nic innego nie wyszło. Na szczęście dostaly oferty z 3 prywatnych i 1 grammar i katolicka odpadła w przedbiegach. Poddawanie dziecka codziennej indoktrynacji katolickiej, podczas gdyż rodzina w domu olewa religie to pewien rodzaj child cruelty i musza być inne rozwiązania. Fałszowanie adresu aby dostać się w zasieg szkoly to tez nieuczciwa głupota. Mądre dziecko z poparciem inteligentnych rodziców przebije się w każdej szkole.A szkole można zawsze zmienić lub przeprowadzić się jeśli zaistnieje taka potrzeba.
                                                  • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 13:02
                                                    Swietnie to podsumowalas - madre dziecko z wsparciem inteligentnych rodzicow da sobie rade w wiekszosci szkol.

a to udawanie ze sie w cos wierzy podczas gdy sie nie wierzy to wlasnie child cruelty i okropna manipualcja.

steph13 napisała:

> Tak sobie myśle, ze gdybym nie miała żadnego innego wyboru to pewnie udawałabym
                                                    > żarliwa katoliczkę przez rok czy dwa. Na szczęście na tym etapie edukacji moic
                                                    > h córek chodziliśmy do kościoła z wyboru nie z wyrachowania, papierek od księdz
                                                    > a dostały chociaż żadna z nich nie chciała iść do religijnej szkoły wiec było
                                                    > to na zasadzie asekuracji, gdyby nic innego nie wyszło. Na szczęście dostaly of
                                                    > erty z 3 prywatnych i 1 grammar i katolicka odpadła w przedbiegach. Poddawanie
                                                    > dziecka codziennej indoktrynacji katolickiej, podczas gdyż rodzina w domu olew
                                                    > a religie to pewien rodzaj child cruelty i musza być inne rozwiązania. Fałszowa
                                                    > nie adresu aby dostać się w zasieg szkoly to tez nieuczciwa głupota. Mądre dzi
                                                    > ecko z poparciem inteligentnych rodziców przebije się w każdej szkole.A szkole
                                                    > można zawsze zmienić lub przeprowadzić się jeśli zaistnieje taka potrzeba.
                                                  • wiwi1 Re: Wybór szkoły średniej… 29.01.22, 15:36
                                                    Kurcze, no ja sienie zgadzam z tym stwierdzeniem "madre dziecko inteligentnych rodzicow". A co jak dziecko nie jest madre? Mowimy o szkole sredniej, czasie bardzo trudnym dla dzicka, bo przechodza zmiany, biologiczne, psychologiczne, chca przynalezec do grupy, nasladuja rowiesnikow. Latwo sie pogubic a rodzic bardzo czesto, inteligenty lub nie, przestaje byc autorytetem.
                                                    Wybor szkoly srednioej jest bardzo wazny. Jak wybieralam szkole srednia dla syna to obejrzalam kilka szkol, rozmawialam z roznymi ludzmi, niektore szkoly nie wzbudzily mojeo zaufania.
                                                    Autorka ma utrudnione o tyle, ze jedyna szkola w poblizu ma kiepska ocene Ofsted, ale poniewaz kontloa byla jakies 5 lat temu ja na jej miejscu wybrala bym sie do szkoly, z dzieckiem, umowila sie z dyrektorka i dowiedziala jakie zmiany wprowadzili jaki dostali plan z Ofsted i jak go wdrazaja.
                                                    Pozatym sprawdz sobie rowniez na tabeli wynikow jak sie ta szkola plasuje na tle innych srednich szkol w okolicy.
                                                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 29.01.22, 20:41
                                                    Dzięki Wiwi, zrobię tak, rozważam co się da. Wiem, ze w ramach popraw wprowadzili sekcje jeździecka . Fajnie , tyle , ze żadne z nas nie wykazuje najmniejszego zainteresowania jeździectwem . Już prędzej jakieś granie, Młody pogrywa na ukulele , ale nie jest tak świetny , żeby się starać o jakieś dotacje dla niego na tej podstawie. Wykazuje zainteresowanie matematyka.
                                                  • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 14:37
                                                    Jezu, jaka indoktrynacja? Jakie child cruelty? Odlecialam.
                                                  • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 15:00
                                                    aniu, nie lec za daleko.

aniaheasley napisała:

> Jezu, jaka indoktrynacja? Jakie child cruelty? Odlecialam.
                                                    >
                                                  • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 15:16
                                                    Z tego watku juz odlatuje na dobre. Ten komentarz Steph o child cruelty mnie rozwalil po prostu. Jakas abstrakcja. Odlatuje i nie wracam, co na pewno Cie ucieszy.
                                                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 18:15
                                                    Hello Steph, milo Cie "widziec" :) Wszyscy tutaj maja wybor kilku szkol, ja mam tylko jedna unadequate. To sa uroki zycia w uroczym, rolniczym Yorkshire. Jestem wierzaca i indoktrynacji i hipokryzji u mnie nie ma. Rozpatrze te opcje, nawet nie wiem, czy sa jakies szkoly katolickie w pobliskim miescie, pewnie tak. Falszowac adresu nie chce, nawet nie wiedzialabym, jak sie za to zabrac, ale to nie znaczy, ze mam za zle komukolwiek, kto to zrobil. . You do, what you have to do.
                                                  • steph13 Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 20:48
                                                    Hi andgie, rozejrzyj sie po szkołach Church od England. Musza być jakieś w okolicy takiej jak Yorkshire i bywają wśród nich bardzo dobre. Miałam styczność z CoE,dwa śluby w rodzinie, chrzciny trzech wnuków, bez papierologii, spowiedzi, i wszelkich pieczątek; przyjaźni, pomocni i user friendly. Polecam.
                                                  • andgie Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 21:54
                                                    Dzieki, biore pod uwage kazda opcja.
                                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 27.01.22, 14:49
                                                    Ja również polecam, syn chodził do podstawowej CoE
                                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 27.01.22, 14:08
                                                    Bardzo mądre i wyważone słowa Steph.
                                                  • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 31.01.22, 13:24
                                                    > Poddawanie dziecka codziennej indoktrynacji katolickiej, podczas gdyż rodzina w domu olewa religie to pewien rodzaj child cruelty i musza być inne rozwiązania.

ale to nie sa takie szkoly jak ty myslisz, jakie sa w Polsce w szkolach prowadzonych przez zakonnice.

Tutaj te katolickie szkoly sa prowadzone przez osoby swieckie. Maja tam jakies rekolekcjie i religie ale to inaczej wyglada.

Moja siostra w Polsce skonczyla szkole w Pobiedziskach prowadzona przez zakonnice i to byl hardcore. Nie wiem jak ona to wytrzymala no ale chciala. i nikt jej nie zmuszal.

Natomiast te tutejsze szkoly katolickie to zupelnie cos innego
                                                  • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 14:40
                                                    Ilonka, teraz to juz poplynelas. Jakie przestepstwo? Oszalalas? Z jakiego paragrafu? Zacytuj prosze nazwe tego przestepstwa? W dowolnym jezyku. Moze lepiej trzymaj sie polskiego, bo nie do konca rozumiem Twoj angielski.
                                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 27.01.22, 14:10
                                                    Zacytowałam, nie moj angielski, podawanie fałszywego adresu to fraud
                                                  • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 13:11
                                                    akurat to nie wywolalo tej lawiny.

lawine wywolala wypowiedz na temat szkol katolickich i udawaniu katolika zeby sie tam dostac.

aniaheasley napisała:

> 3. Pisalam wczesniej o zalatwianiu sobie lewych potwierdzen adresu (co wywolalo
                                                    > ogromne oburzenie strazniczek kodeksu moralnego), jezeli szkola nie jest az ta
                                                    > k daleko zeby nie mozna bylo do niej dojezdzac, ale za daleko zeby sie zalapac
                                                    > na catchment area.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                  • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 14:27
                                                    No to przepraszam, nie wnikam dokladnie co wywolalo wieksze oburzenie, dla mnie ani jedno ani drugie nie jest oburzajace, ani udawanie katolika ani zalatwianie sobie lewych potwierdzen adresu. Oba sposoby sa powszechnie stosowane.
                                                  • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 15:01
                                                    ania, ludzie kradna, to normalne, lamia prawo codziennie, ale nie powinno nas to oburzac, to calkiem normalne i jesli my to bedziemy robic to tez nic sie nie stanie. cel uswieca srodki.

aniaheasley napisała:

> No to przepraszam, nie wnikam dokladnie co wywolalo wieksze oburzenie, dla mnie
                                                    > ani jedno ani drugie nie jest oburzajace, ani udawanie katolika ani zalatwiani
                                                    > e sobie lewych potwierdzen adresu. Oba sposoby sa powszechnie stosowane.
                                                    >
                                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 27.01.22, 14:29
                                                    Super,
                                                    Za dużo w życiu widziałam , żeby się oburzać, co nie znaczy, ze mam nagle zacząć kraść i oszukiwać, bo inni tak robią.....
                                            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 25.01.22, 11:44
                                              Sorry, ale co ma podejmowanie czy niepodejmowanie przeze mnie decyzji do czegokolwiek? (Piernik, wiatrak, taternik?).
                                      • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 13:08
                                        Aniu, opisujesz tutaj sytuacje rodzin gdzie interweniuja policja i opieka spoleczna. Ekstremalne przypadki, rzeczywiscie w takich rodzinach dzieci czesto chca tylko przetrwac.

w normalnych rodzinach z fajnymi, spokojnymi, wspierajacymi rodzicami ktorzy sa swiadomi jakie sa mozliwoscie edukacji, mozna osiagnac tzw 'sukces zawodowy' (czyli robic cos sensownego w zyciu i nie chodzi mi tutaj o bycie CEO czy zarabianiu kupy kasy jak to napisla jedna z osob ktore sie tutaj wypowiedzialy) idac do przecietnej/zwyklej szkoly. ci w tych prywatnych i innych i tak maja bardzo duzo wsparcia zwenetrznego - pushy parents, tutors - sama szkola czesto nie daje tych 'sukcesow'.

aniaheasley napisała:

> Pisywalam o tym obszernie wiele razy. Pracuje dla policji, dla social workers,
                                        > dla health visitors, dla probation officers, dla szkol, przychodni i sadow jako
                                        > tlumacz. Czesto chodze na wizje lokalne do mieszkan z social workers, z policj
                                        > a i innymi profesjonalistami. Multum klientow mieszka na roznego rodzaju estate
                                        > s. Tam naprawde malo kto mysli o tym, zeby sie wybic edukacyjnie, starac o jaki
                                        > es granty czy cokolwiek. Kazdy chlopak tam marzy zeby go jakis football scout w
                                        > ylapal do Fulham, ale juz takie Dulwich College czy Sutton High School o wiele
                                        > mniej atrakcyjnie wygladaja jako dream come true.
                                        >
                                        • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 14:34
                                          Dobra szkola daje ogromna przewage w pozycji startowej do sukcesu zawodowego. Nauczyciele w szkolach prywatnych i tych najlepszych grammar sa inspirujacy w o wiele wiekszym stopniu niz w szkolach przecietnych. Poza tym, a moze przede wszystkim, inna jest sama mlodziez. Nawet nauczyciel z najwiekszego powolania nie jest w stanie skupic sie na garstce uczniow zainteresowanych edukacja, jezeli musi sie borykac na codzien glownie z problemami wychowawczymi, z krancowo zlym zachowaniem, niska frekwencja, itp, itd. W szkolach prywatnych i grammar z reguly wszyscy ciagna w jedna strone, uczniowie, rodzice, i szkola, i pieknie sie w takich szkolach osiaga wyniki. Peer pressure jest nie do przeceniania. Po przecietnej zwyklej szkole o wiele trudniej jest osiagnac sukces zawodowy, a nawet chciec go osiagnac, bo w takich szkolach nie ma wielkiego parcia na sukces zawodowy. Widze jak zmienila sie moja corka, kiedy trafila od grammar sixth form. Ja jej nic nie musze sugerowac, podsuwac czy namawiac, moze jedynie do tego, zeby o 22.30 przestala juz czytac Raj Utracony, i poszla spac. Mlodziez sama sie w tej szkole nawzajem inspiruje i zacheca do sukcesow. W szkolach prywatnych niedostanie sie nawet na interview do Oxbridge to porazka. Tego nie ma w przecietnych szkolach. To sa zupelnie inne swiaty.
                                          • ta_ruda Re: Wybór szkoły średniej… 26.01.22, 14:59
                                            Ania, caly czas tutaj piszesz o jakichs ekstremalnych przypadkach szkol w ktorych sie cyrki dzieja, dzieci nie chodza na lekcje, wszystkie sie zle zachowuja i sprawiaja problemy wychwawcze. Kurde, cala Anglia jest tak do dupy? serio? chyba opisujesz jakies ekstremalne inner city schools a ja sobie tutaj pisze o zwyklych, przecietnych szkolach w przecietnych dzielnicach. Ja w Luton mieszkam, moj syn chodzi do osiedlowki, frekwencja w szkole okolo 98%, dzieci wesole i zadowolone, nauczyciele normalni. nie slyszymy o zadnych 'problemach wychowawczych' jak na razie, dziecko robi postepy. ale ok, wybieralismy ta szkole podstawowa wlasnie ze wzgledu ze wygladala na spokojna, bezpeiczna szkole w ktorych nie ma wiekszych problemow wychowawczych. duzo robimy z nim wiec to tez pewnie pomaga.

ale zgadam sie - otoczenie robi bardzo bardzo duzo, to jak zachowuja sie inne dzieci, jak zachowuja sie rodzice, na co klada nacisk, jak wspeiraja dzieci, o czym te dzieci w szkole slysza.

Oxbridge to naprawde nie sa najlepsze uniwersytety, ale fakt, marke maja wyrobiona dobrze i na niej dobrze jada. sa lepsze w UK.

aniaheasley napisała:

> Dobra szkola daje ogromna przewage w pozycji startowej do sukcesu zawodowego. N
                                            > auczyciele w szkolach prywatnych i tych najlepszych grammar sa inspirujacy w o
                                            > wiele wiekszym stopniu niz w szkolach przecietnych. Poza tym, a moze przede wsz
                                            > ystkim, inna jest sama mlodziez. Nawet nauczyciel z najwiekszego powolania nie
                                            > jest w stanie skupic sie na garstce uczniow zainteresowanych edukacja, jezeli m
                                            > usi sie borykac na codzien glownie z problemami wychowawczymi, z krancowo zlym
                                            > zachowaniem, niska frekwencja, itp, itd. W szkolach prywatnych i grammar z regu
                                            > ly wszyscy ciagna w jedna strone, uczniowie, rodzice, i szkola, i pieknie sie w
                                            > takich szkolach osiaga wyniki. Peer pressure jest nie do przeceniania. Po prze
                                            > cietnej zwyklej szkole o wiele trudniej jest osiagnac sukces zawodowy, a nawet
                                            > chciec go osiagnac, bo w takich szkolach nie ma wielkiego parcia na sukces zawo
                                            > dowy. Widze jak zmienila sie moja corka, kiedy trafila od grammar sixth form. J
                                            > a jej nic nie musze sugerowac, podsuwac czy namawiac, moze jedynie do tego, zeb
                                            > y o 22.30 przestala juz czytac Raj Utracony, i poszla spac. Mlodziez sama sie w
                                            > tej szkole nawzajem inspiruje i zacheca do sukcesow. W szkolach prywatnych nie
                                            > dostanie sie nawet na interview do Oxbridge to porazka. Tego nie ma w przecietn
                                            > ych szkolach. To sa zupelnie inne swiaty.
                                            >
                                          • princesswhitewolf Re: Wybór szkoły średniej… 31.01.22, 13:28
                                            >W szkolach prywatnych niedostanie sie nawet na interview do Oxbridge to porazka.

przeciez w wiekszosci szkol prywatnych do Oxbridge co roku dostaje sie po 1-2 osobie/

np tu jest lista z jakich szkol dostaja sie niby do Oxbridge. Mieszkam w Hampton. Ulice od Hampton School. W praktyce to 2-3 osoby dostaly sie do Oxbridge w ostatnim roku. Wcale nie wiecej niz z katolickiej, a nawet z panstwowej dostaly sie 2.
                            • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 21.01.22, 09:07
                              Nie wiem co to jest Football Academy.
                              Council estates znam zawodowo.
                              No to sie zdecyduj w koncu, czy edukacja 'nic nie zapewnia' jak napisalas wczesniej, czy 'nie musisz mnie przekonyeac jak wazna jest edukacja'.
                              • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 22.01.22, 16:20
                                Footbal Factory, nie Academy, powinnaś wiedzieć, skoro council estates znasz „zawodowo”, brzmi to nieco podejrzanie...,
                                • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 22.01.22, 19:46
                                  Jasne, dla Ciebie wszystko jest podejrzane. Nic na to nie poradze.
                                  • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 15:13
                                    Najpierw mnie nazywasz idealista, za chwile podejrzliwa osoba...
                                    • aniaheasley Re: Wybór szkoły średniej… 23.01.22, 19:20
                                      Jedno drugiego nie wyklucza. Co jest w tym podejrzanego ze nie slyszalam o Football Whatever. Mysle, ze Ty nawet mozesz pamietac ze pracuje z ludzmi z estates, i gorzej, nie znaczy ze musze znac to cos o czym wspomnialas.
                                      • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 13:46
                                        Jest zasadnicza różnica między praca, a mieszkaniem na estate. Książę Karol tez pare razy przychodził rozmawiać z ludzi na bardzo deprived estates, zeby lepiej zrozumieć ich problemy i chwała mu za różne initiatives, ale nie zaznał tego co przeciętny mieszkaniec osiedla.
                                      • ilonka45 Re: Wybór szkoły średniej… 24.01.22, 13:49
                                        Ania, to co ja wspomniałam to znany film, warty obejrzenia.