Dodaj do ulubionych

Historia Polski ksiazka ang i starozytnego Rzymu

28.05.23, 13:21

Szukam jakichs ciekawych ksiazek po angielsku dla 14latka. Historia Polski ale taka od zarania dziejow , plemion. Znalazlam God's playground i na razie ku temu sie sklaniam, ale jeden tom to prawie £ 50 a jest tego dwa tomy, opinie raczej dobre chociaz jest pare negatywnych. Jesli znacie jakies interesujace wydania, ktore opisywalyby historie Polski w przystepny sposob to napiszcie prosze. Syn chcialby poczytac, ale nie ma zadnej wiedzu w tym zakresie, wiec to musialo by byc od podstaw.
Syn tez jest zainteresowany historia starozytnego Rzymu i szukam jakiejs interesujacej ksiazki, najlpepiej z ilustracjami. Nie moge znalezc takiej idealnej, sa albo typowe dla dzieci albo juz takie dorosle. jesli znacie cos godnego polecenia to poprosze o tytuly.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • wybior Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 03.06.23, 12:29
      Zacznę od uściślenia (przepraszam, jeśli zabrzmi to jak wymądrzanie się, to będzie kilka luźnych myśli)
      1. Boże Igrzyska pojawiają się, w wersji anglojęzycznej, na ebay i na abebooks 'pływają' w okolicach 12 - 25 GBP za każdy tom. W wersji polskiej można je znaleźć w PL (allegro, antykwariaty), za kilkadziesiąt PLN, choć zgaduję z pytania, że ta opcja językowa nie... zadziała? W ostateczności (?!) zawsze można pożyczyć, jeśli nie z lokalnej biblioteki, to przez 'interlibrary loan' (jakoś tak się to nazywa). Wymagana jest jednak cierpliwość i upór, bo biblioteki mają obowiązek ściągać książki z innych bibliotek, czasem za opłatą np. 1GBP, ale nogami i rękami się przed tym opierają, próbując pozbyć się natręta (to z doświadczenia i nie z jedną biblioteką i nie z jedną książką). No i zajmuje to czas. Być może można też pobrać z biblioteki cyfrowo, na czytnik ebooków, ale nie wszystkie czytniki są kompatybilne z sytemem wypożyczeń (overdrive? libby?), no i nie wiem, czy akurat ta książka jest dostępna
      2. nie wiem, czy 14-latek przebije się przez tyle tekstu, chyba że NAPRAWDĘ lubi czytać, a nie jest tak, że CHCIAŁABYŚ aby lubił czytać (wiem, co mówię, bo jestem w podobnej ytuacji, łącznie z wiekiem delikwenta i mimo tego, że łagodnie, ale stanowczo wdrażaliśmy go do świata książek od niemowlęcia, widok grubszej książki sprawia, że oczy robią mu się kwadratowe i nagle przypomina sobie o wszystkich zaległych obowiązkach, których nie dało się wyegzekwować przez ostatni miesiąc). A umie też czytać po polsku (precyzyjnie: 'umie', a nie 'czyta').
      3. faktycznie nie ma innej, tak dobrej, a przynajmniej 'zjadliwej' książki o historii Polski w j. angielskim, niż to co napisał Davies. Pojawiły się takie pozycje (Poland Old and New), i inne, po II światowej, ale one będą niestrawne i są mocno przestarzałe (pod każdym względem). Może... poczytaj recenzje tych bardziej 'ogwiazdkowanych', ale krótszych pozycji na amazon, tzn. wczytując się uważnie w NEGATYWNE opinie - i poszukaj używanych kopii na ebay lub abebooks. A. Zamoyjski... coś mi dzwoni, że on trochę natłukł różnych książek historycznych, a jego historia Polski (po angielsku) na ebay kosztuje ok. 6 - 7 GBP. No i będzie krótsza, niż Davies. Druga z tej listy amazon, na ebay kosztuje od 4 - 8 GBP. Ale to cena (nb. ona może i jest 'concise', ale coś mi mówi, że będzie napisana bardzo małym drukiem, co może zniechęcać młodzież, bo taki 'druczek' sprawia wrażenie 'staromodnej książki'. Widzę na ebay jeszcze coś:
      History of Poland. A Concise Outline. Jack J .Kanski. S/Back Publ. 2017.
      - ale trzeba by sprawdzić recenzje.
      Link do amazon tu:
      www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Poland+history
    • wybior Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 03.06.23, 12:42
      p.s. o starożytnym Rzymie nic, ALE od kilku lat bryluje w internetach jakaś brytyjska profesor, która w sposób ciekawy (?) opowiada o Rzymie dla młodzieży. Coś mi mówi, że na popularności mogła napisać jakieś książki na ten temat. Tylko nie wiem, czy to będzie 'historia' Rzymu, czy 'ciekawostki dla młodzieży z historii Rzymu'.
      ... a, tak, Mary Beard się nazywa.
      nb. książek o Rzymie po angielsku będzie 'na tony', bo to był ulubiony brytolski temat, i 'każdy' pisał książkę o Rzymie, chyba nawet ten (...) z nieuczesanymi włosami, bywszy premier, Dżonson & Dżonson. Wybór jest, warto jednak najpierw przeczytać negatywne, ale rzeczowo negatywne opinie na amazon.
      • wiwi1 Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 10.06.23, 10:43
        wybior, dziekuje Ci za tak obszerna odpowiedz, czytalam z ogromna przyjemnoscia, dziekuje za polecane ksiazki i programy. Zupelnie nie pomyslalam o wypozyczalniach cyfrowych czy bibliotekach, super, wielkie dzieki, sprawdze co jest dostepne i co zainteresuje mojego syna. On ogolnie czytac bardzo lubil jak byl modszy, teraz troche mniej, ale jako autystyk przejawia zainteresowania kontetnymi tematami i teraz jest to starozytny Rzym oraz historia Polski
    • aniaheasley Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 04.06.23, 10:40
      Wiwi, nie wiem gdzie mieszkasz, moglabym Ci odstapic Mary Beard, SPQR History of Ancient Rome, i B Johnsona, The Dream of Rome, ale z gory zaznaczam ze ta druga jest nie do przebrniecia. Tego nie da sie czytac. Podrzucilabym tez synowi moze rownolegle dziela fikcyjne, np. Aeneid. Mlodziez wybierajaca Classics A-level jest uczona rownolegle historii i literatury, i to sie fajnie sprawdza, maja caloksztalt kultury danego okresu. Mlodziez snobizujaca sie na ekspertow od EE czyta Normana Daviesa, kupuja cegly, np. Europe: A History. Warsaw Uprising dla amatorow szegolowej historii, i potem te cegly, nieczytane, stoja dumnie na polkach w ich sypialniach pare lat, potem probuja choc troche na nich zarobic, ale ziffit rzadko kiedy jest zainteresowany.
      • wiwi1 Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 10.06.23, 10:51
        Aniu dziekuje bardzo za propozycje odstapienia ksiazek, mieszkam po drugiej stroni Londynu a wlasciwie pod Londynem ale nie jezdze metrem (silna fobia). Jesli chodzi o nauke w szkole to ogolnie moj syn ma spore zaleglosci a juz na pewno jesli chodzi o literature ( on nie lubi angielskiego jako przedmiotu nie rozumie poezji czy rozpatrywania dziel literackich, wiec nawet nei wiem jak to bedzie z jego GSCE's) a historia polski i historia starozytnego Rzymu to sa po prostu jego aktualne zainteresowania. On lubi sobie wybrac jakis temat ktory go interesuje i duzo czyta, szuka informacji na ten temat do momentu az zaspokoi swoja ciekawosc i wtedy jakies nowe zainteresowanie sie pojawia. Dzieki Aniu za dobre checi i polecenie kolejnych ksiazek, sprawdze sobie to:)
        • aniaheasley Re: Historia Polski ksiazka ang i starozytnego 12.06.23, 10:31
          Zapraszam :)
          Mam tez sporo innych ksiazek historycznych, z roznych innych okresow, np. ksiazki Philippy Gregory, Hilary Mantel, itp. Moze kiedys sie wybierzecie na atrakcje SW/SE London (mysle goraczkowo co to za atrakcje moglyby byc,😂, przychodzi mi do glowy Crystal Palace Park, albo 'kawalek' dalej np. Chartwell, albo Chislehurst caves, Darwin house, jezeli mialoby byc historycznie) to przy okazji bys mogla wpasc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka