Dodaj do ulubionych

Pieczecie BABY?

11.04.06, 06:56
Oj, chyba wszystkie Matki Polki pieką mazurki i baby albo robią bigos na
swieta, albo wyjechały do Polski i chcą na chwilę zapomnieć o necie bo coś
cichutko tutaj...
Obserwuj wątek
    • wyspowamatka Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 08:07
      Zaraz,zaraz to ja zawsze pierwsza wstaje :)))) a tu mi konkurencja wyrosla.
      Hi,hi...

      Cicho na forum bo wszyscy postu przestrzegaja. Ojciec Rydzyk powiedzial ze
      spisuje wszystkich co w wielki tydzien sa na forum zamiast w zadumie ogladac
      telewizje Trwam i sluchac radia Maryja jednoczesnie. Wiec kazdy z obawy przed
      konsekwencjami szargania wlasnego imienia w rydzykowskiej rozglosni po swietach
      zaklada nowe tymczasowe "nicki" lub wogole ze strachu nie wlacza komputera. No
      i dlatego wlasnie taka cisza. No ja to bede sie w Rydzykowskim pikle piekla
      albo przynajmnie pokute w postaci "direct debit" (czyli stalego przelewu) na
      mnie nalozy aby wspomagac fundusz odbudowy "Stoczni Gdanskiej". Nie no
      incjatywa sluszna bo przeciez Ojciec Dyrektor moze Arke Noego zbudowac w tej
      stoczni i nastepny fundusz budowy Arki zalozyc. No przy tym moze postac
      nastepny fundusz na pomoc spolki budowlanej ktora bedzie budowac Arke. No i
      fundusz wspomagania tego funduszu i fudusz wspomagania powyzszych funduszy i
      fundusz asekuracjny funduszowy i fundusz......... funduszy......... .......

      • dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 08:29
        Aaaaa, to ja już kapuję, w takim razie wyłączam kompa i idę przed TV, niech i
        ja dostanę rozgrzeszenie. A widziałaś taką kartkę świąteczną? :-))):
        www.100lat.pl/kartki/wielkanocne/berecik_wielkanocne/
    • wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 09:06
      Bigosu nie gotuję (nie potrafię) ale co do ciast wielkanocnych mam w tym roku
      ambitne plany.Będzie babka gotowana (specjalnie formę z Polski przywiozłam),
      mazurek kajmakowy z bakaliami (mniam) i sernik (ale niestetey w tym względzie
      nie mam doświadczenia i poszukuję jakiegoś fajnego=prostego przepisu). Resztę
      smakołyków przywiezie mama z Polski więc rozpusta na całego. Święta, święta...
      Pozdrawiam
      Agnieszka (również mama dwóch córeczek: Zosi 17.09.2003 i Marysi 19.04.2005)
      • dorotus76 Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 09:25
        Zgadzam się: mazurek kajmakowy mniam,mniam!
        Ja w tym roku robię sernik z pianką cytrynową, podzielę się przepisem, prosty,
        tylko tak wygląda skomplikowanie, ale naprawdę pyszny:

        ciasto kruche:45 dag mąki pszennej, 100g cukru pudru, 250g margaryny, 3 żółtka,
        1 łyżka kakao, 2 łżeczki proszku do pieczenia
        masa serowa: 600g białego sera, 50g rodzynków, 100g cukru pudru, 4 żółtka, 1
        opak. budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek oleju,
        pianka cytrynowa: 4 białka, kisiel cytrynowy bez cukru, 4 łyżki cukru,
        ponadto:1 słoik powideł (330g).
        Sposób przyrządzania
        ciasto kruche:
        -mąkę przesiać, wsypać proszek,kakao i wymieszać
        -dodać margarynę i posiekac
        -żółtka ubić z cukrem,dodać do mąki i zagnieść ciasto
        -ciasto podzielić na 2 części. Jedną wstawić do lodówki na godzinę, drugą
        zamrozić.
        masa serowa:
        -żółtka ubić z cukrem, dolewać po łyżce oleju, ubijać,
        -do masy dodawać po łyżce zmielonego sera i ucierać
        -wsypać budyń, rodzynki i wymieszać
        pianka cytrynowa:
        -białka ubić z cukrem
        -dodać kisiel i ubić
        Schłodzone ciasto rozwałkować i ułoźyć w blaszce o wym.25 na 35cm. Na cieście
        rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać, na ser wyłożyć piankę. Na
        wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto, piec w temp.160
        st. przez około 1,5 godz. PYCHOTA

        uff, ale się napisałam. A nie będziesz miała problemu z kupnem twarogu?:)
        pozdrowienia
        • wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 10:52
          Dorotus dziękuję za przepis. Spróbuję upiec to cudo, bo uwielbiam serniki.
          Jeżeli chodzi o twaróg, to myślałam o zastąpieniu tego tradycyjnego takim
          zmielonym - w dużych kubkach, przeznaczonym do pieczenia. Widziałam taki w
          Sainsbury's. Myślisz, że się sprawdzi???
          Pozdrawiam
          Agnieszka
        • wyspowamatka Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:30
          dorotus76 napisała:
          > masa serowa: 600g białego sera, 50g rodzynków, 100g cukru pudru, 4 żółtka, 1
          > opak. budyniu śmietankowego bez cukru, 5 łyżek oleju,
          > pianka cytrynowa: 4 białka, kisiel cytrynowy bez cukru, 4 łyżki cukru,
          > ponadto:1 słoik powideł (330g).


          A moze byc 600g sera zoltego?? :)))

          Bo z bialym to umnie deficyt.
      • ewmag Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 10:22
        Wolkam, a co to jest baba gotowana? Jak sie taka robi? Ja mam w planach babe
        piaskowa, bede robic z kolezanka, u ktorej mam zamar spedzic Wielkanoc. Co z
        tego wyjdzie, zobaczymy:-)
        • wolkam Re: Pieczecie BABY? 11.04.06, 11:02
          To taka babka,którą zamiast piec - gotuje się w specjalnej foremce. Ta foremka
          ma kształt małego wiaderka z pokrywką. Wlewa się w nią ciasto,przykrywa i
          całość wstawia do garnka z wodą i gotuje na wolnym ogniu ok.godziny. Ciasto
          wychodzi takie blade ale naprawdę smaczne. Do tego polewa czekoladowa. To
          staaaary przepis i trudno kupić tą formę. Ja upolowałam w Polsce w takim
          wiekowym sklepie z żelastwem na podrzędnej łódzkiej ulicy. Ale wiem, że liczne
          babcie mają takowe pochowane po piwnicach i strychach. Fajnie wrócic czasem do
          takich tradycyjnych smakołyków. Gdyby ktoś potrzebował przepis to użyczę...no
          ale z tym wiaderkiem może być problem, chyba,że ktoś z okolic Manchesteru to
          też mogę. Pozdrawiam
          Agnieszka
        • wyspowamatka Wiaderko do baby :) 11.04.06, 19:50
          Jezeli mialabys takie prawdziwe z polskiej studni cynkowane to moze by pasowalo
          ale troche za duze. hi,hi....

          Ale tak na powaznie to prawdziwe ma pokrywke i w srodku stozek aby moglo
          gotowac sie takze od srodka wiec ciezka sparawa aby je zastapic. Ale moze sie
          myle. Moze by Adama Slodowego zapytac? :))
        • wolkam Re: to ja poprosze przepis na gotowana Babe:-) 12.04.06, 00:37
          Opis wyspowejmatki odzwierciedla wygląd owego wiaderka: forma z kominkiem plus
          wieczko szczelne bardzo.
          Oto przepis (proporcja na małą babkę):
          kostka masła (lub margaryny), 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 i 1/2
          szklanki mąki kartoflanej, 5 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat
          rumowy (jak ktoś lubi), 1 łyżkę spirytusu.
          Masło utrzeć z cukrem, a potem dodawać po jednym żółtku ciagle ucierając,
          następnie wymieszaną z proszkiem mąkę, aromat, alkohol. Na koniec ubić pianę z
          białek i całość delikatnie wymieszać. Wlac ciasto do wysmarowanej formy,
          zamknąć i gotować w garnku z gorącą wodą tak aby forma była zanurzona w 3/4
          wysokości. Czas gotowania to ok.1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu polać polewą.
          To jeden z przepisów, bo jest ich wiele różniących się detalami. Można znaleźć
          w google pod hasłem babka gotowana. Tam tez zdjęcia.
          Pozdrawiam i dobranoc
          Agnieszka
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka