welonik10 26.07.16, 01:24 Witam na pytanie jak potoczą sie losy osobiste z X wylosowałam 6 spór i 49 rewolucja, nie wiem jak to zinterpretować bedzie jego powrót ? i drugie pytanie co to znaczy sumować hexy ? dodać 49+6 ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
transwizje Re: jaka bedzie odpowiedz ? 29.07.16, 15:30 Sumowanie? Tak. Dodajemy. Jeśli uzyskana liczba przekracza 64 trzeba od niej odjąć cyfrę 64. Uzyskany heks pokazuje sytuację, lub aktualny pogląd na sprawę pytającego, które zmusiły do zadania pytania. Jeśli uzyskany heks sumaryczny w niczym nie przystaje do pytania, nawet po głębokim namyśle, znaczy, że odpowiedź jest na inny temat. To się zdarza, gdy pytający zadaje dużo pytań, zmienia je jedno po drugim, lub nie skoncentrował się dostatecznie. Swoją drogą są jeszcze dalsze obliczenia możliwe do dokonania na tej bazie, zatem zaglądnięcie głębiej tylko na bazie dwóch początkowych heksów, ale dopiero zaczynam się nad tym zastanawiać co i po co występuje. Postaram się to w przyszłości dokładnie opisać na forum. ES 6+49=55 przygoda letnia, flirt, satysfakcja przemijająca. jeśli żywisz jeszcze jakąś nadzieję na powtórkę z rozrywki, to na krótką metę. Przy 49 stawiam na zmianę obiektu pożądania, ale nie przeczę, że może wrócić ten, o kogo pytasz, lecz sprawa z konfliktem zapewne wtedy powtórzy się od nowa. Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 29.07.16, 16:25 6+49=55 ten wynik po zsumowaniu nie pasuje, gdyz to był długi związek, a nie krótka przygoda, natomiast jak od 64 odejmie 55 /6+49/ =5 czyli pokaże moją aktualną sytuację czyli wyczekiwanie, moze to tak powinno być ? Odpowiedz Link
transwizje Re: jaka bedzie odpowiedz ? 29.07.16, 17:39 Nie przywiązuj się do cudzych interpretacji, ludzi nie znających twojej własnej sytuacji. Tylko osoba pytająca jest w stanie ocenić adekwatność odpowiedzi Księgi, 55 to nie tylko romans, ale i satysfakcja, triumf, wygrana. Poszukaj sama sensu. Nie jestem w stanie podać ci wszystkich wariantów, abyś mogła przytaknąć, albo zaprzeczyć. Praca własna liczy się przede wszystkim i własne skojarzenia. Pozdrawiam, ES Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 29.07.16, 22:10 dziękuje : ) nie jest łatwo zinterpretować, tym bardziej sobie , mi pasuje i tak i nie . Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 29.07.16, 22:12 welonik10 napisał(a): > dziękuje : ) nie jest łatwo zinterpretować, tym bardziej sobie , mi pasuje i ta > k i nie . Odpowiedz Link
jasnygrom Re: jaka bedzie odpowiedz ? 01.08.16, 09:24 :) Czy możesz zdradzić procedurę wylosowania tych heksagramów (6 i 49)? Tobie trudno zinterpretować, a co dopiero osobom, które nie znają kontekstu sytuacji. dobrze życzące pozdro :) ryx Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 01.08.16, 20:19 program losował, ale nie wiem, czy lepiej samemu rzucać 3 monety Odpowiedz Link
jasnygrom Re: jaka bedzie odpowiedz ? 02.08.16, 11:36 :) Też nie wiem, czy lepiej. Moje osobiste wrażenia są takie. Program kusi łatwością zadawania dużej ilości pytań w krótkim odcinku czasu. Dlatego odpowiedzi mogą być niedokładne, lub dotyczyć nie wiadomo czego. Zanim się dostaniemy do programu losującego w internecie, to często - przedtem, jak i potem - czytamy informacje nie związane z tematem zadawanego pytania. To może zakłócać otrzymanie prawidłowej odpowiedzi. Losując monetami mamy większą możliwość skupienia się. Bierzemy aktywny udział w rytuale, nasze ciało i umysł są zaangażowane. Zatem odpowiedź powinna lepiej łączyć się z pytaniem. Formą preferowaną przeze mnie jest pytanie Księgi przy pomocy patyków. Ponieważ sama procedura trwa ok. 20 minut, nie ma już tak dużego zagrożenia nadmierną ilością pytań. Po prostu się nie chce. Dlatego jesteśmy bardziej skłonni dogłębniej zastanowić się nad naszym problemem oraz sprecyzować i odpowiednio sformułować pytanie. Czasem nawet nie ma już potrzeby go zadawać, gdyż odpowiedź sama się narzuca. Czasami nie mogąc sobie czegoś przypomnieć, 'puszczamy' to, przestajemy o tym myśleć. Po krótkim czasie odpowiedź sama się pojawia. Zaleca się podobne postępowanie z I Cingiem. Już po zadaniu pytania 'puszczamy' je i skupiamy się na samej procedurze losowania. Najbardziej skomlikowaną z 3 (program, monety, patyki) jest ostatnia. Ona najbardziej pomaga 'puścić' pytanie. To wszystko, co napisałem, nie jest ostatecznością. Każdy powinien kierować się swoją intuicją. Ona najlepiej nim pokieruje. Również w wyborze sposobu losowania. słoneczne pozdro :) ryx Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 10.08.16, 10:10 Witam ciepło, zastanawiam sie czy w hexach można określić czas w jakikolwiek sposób lub w przybliżeniu ? Odpowiedz Link
transwizje Re: jaka bedzie odpowiedz ? 10.08.16, 10:20 Trochę tak. Więcej nie. Te same uklady mogą pokazywać dlugą i krótką rozpiętość czasu. Zależy od rozmiarów pytania. Zasady ustalone są takie: Pierwsza linia - sprawa nadchodzi i jest blisko (od zaraz do kilku dni) Ostatnia linia - sprawa odchodzi i trwala dlugo. Linie dolnego trugramu - czas od świtu do poludnia Linie górnego trigramu - czas popoludniowo-nocny. Ilość linii zmiennych - im więcej, tym szybciej. Kiedyś bawiłam się w to i czasem trafiałam godzinę lub dzień, dodając do siebie liczby heksa po przemianie. Ale to jest kwestia intuicji, nie ustalonej wiedzy. Można próbować i sprawdzać sobie. Żeby wyrobić sobie wyobraźnię w tym kierunku. Pozdrawiam ES Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 10.08.16, 12:49 Bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedź : ) pozdrawiam Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 10.08.16, 13:09 rozumiem , ze zawsze liczymy od dołu pierwsza linia ? czyli linie im dalej druga zmienna to mogą być na przykład tygodnie a trzecia zmienna to miesiące, etc.... im dalsze linie liczone od dołu , tym czas dłuższy ? i jeszcze jedno nie rozumiem : dodawać liczby hexa po przemianie ? tak jak tutaj w tym przypadku wyżej jest hex 6 i po przemianie 49, to co dodać do tych 49 ? i tu są wszystkie linie zmienne oprócz 4 i 5, czyli czas powinien być chyba dość szybki ? spróbuje się tymi zasadami o których piszesz kierować, i powiadamiać-weryfikowac pytania : ) Pozdrawiam Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 11.08.16, 08:27 Witam wracając jeszcze do tych hexów 60/62 jest 5 lin zmiennych w tym 3 przerywane /niekorzystne/ i jedna na samej górze ciągła / korzystna/ idąc tym tokiem myślenia nie zważając na ogólne przesłanie hexów, a tylko oceniając po liniach zmieniających się w drugim hexie, to czy można by uznać, że w szczególności dolne zmienne w hexie drugim 52 nie mówią w tym przypadku o szybkim czasie , a mówią, że nic z tego nie będzie, bp zmienne przerywane to przecież negatywne ? Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 11.08.16, 09:30 welonik10 napisał(a): musze cytować bo pomyliłam wątek, powinnam założyc nowy. > Witam co do hexów 60/52 jest 5 lin zmiennych w tym 3 przerywanych /niekorzystne/ i jedna na samej górze ciągła / korzystna/ idąc tym tokiem > myślenia nie zważając na ogólne przesłanie hexów, a tylko oceniając po liniach > zmieniających się w drugim hexie, to czy można by uznać, że w szczególności dolne linie zmienne w hexie drugim 52 nie mówią w tym przypadku o szybkim czasie , a mówią, że nic z nie będzie, bo zmienne przerywane to przecież negatywne ? chodzi mi o to czy mozba się takim tokiem myślenia kierować, tym bardziej że hex 52 to spokój-góry nic się nie dzieje, pytam bo bardzo często mi hex nr 62 wychodzi. pozdrawiam Odpowiedz Link
transwizje Re: jaka bedzie odpowiedz ? 11.08.16, 20:37 Musisz jeszcze wiele się nauczyć od I-Cing. Nie ma linii korzystnych i niekorzystnych, przynajmniej nie zależą one od ciągłości i przerywania, co najwyżej umiejscowienia w heksagramie. Polecam księgę w tłumaczeniu i z komentarzami Richarda Wilhelma w tej sprawie. Jeśli mówię o dodawaniu numeru heksa po przemianie to mam na myśli sposób numerologiczny. Np. 49 to 4+9=13, itp. Odpowiedz Link
welonik10 Re: jaka bedzie odpowiedz ? 20.08.16, 19:58 6+49=55 przygoda letnia, flirt, satysfakcja przemijająca. jeśli żywisz jeszcze jakąś nadzieję na powtórkę z rozrywki, to na krótką metę. Przy 49 stawiam na zmianę obiektu pożądania, ale nie przeczę, że może wrócić ten, o kogo pytasz, lecz sprawa z konfliktem zapewne wtedy powtórzy się od nowa. W KTÓRYM HEXIE I LINI WIDAĆ EWENTUALNY POWRÓT ??? I GDZIE W 49 W KTÓREJ LINI WIDZISZ ZMIANĘ OBIEKTU ??? TA ZMIANA TYCZY JEGO CZY MNIE ? Z góry dziękuje za odpowiedz , odp pomoże mi w interpretacji innych hexów pizdrawiam Odpowiedz Link