Dodaj do ulubionych

Pełny heksagram i/lub 4 linie zmienne.

05.12.18, 19:10
Witam.

Jak interpretować pełny heksagram bez linii zmiennych i jak interpretować heks z 4 lub więcej liniami zmiennymi?

Proszę o jasność w tym temacie :)

Mam na razie niewielką wiedzę, ale staram się powolutku poczuć I Cing :)
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: Pełny heksagram i/lub 4 linie zmienne. 06.12.18, 19:43
      Widzę, że przydałaby ci się moja książka "I-Cing. Księga Źródła". Tam są wyszczególnione i omówione takie i wiele innych przypadków. W razie czego można do mnie pisać, mam jeszcze kilka egzemplarzy. E-mail: ewasey@go2.pl
      Ewentualnie szukać na allegro. Na rynku nie ma. Cena przystępna.

Jeden heksagram to jak jedno słowo, odpowiedź konkretna i krótka, zależne od pytania. Sytuacja nie przejdzie w inną, więc nie niesie konsekwencji.
      Ilość linii zmiennych ma swoje znaczenie, zależnie od liczby owych linii. Przeważnie im więcej, tym szybciej się spełnia. A ich ilość/liczba ma odniesienie do znaczenia kolejnej linii. Krótko, cztery linie odpowiadają znaczeniu 4/czwartej linii, a owo znaczenie (również obszernie wyjaśnione w książce) odnosi się do odległości, zdobywania wiedzy/informacji, podróży, lub planów na przyszłość.
      Pozdrawiam mikołajkowo
      Ewa S.
    • garnek_emocji Re: Pełny heksagram i/lub 4 linie zmienne. 11.12.18, 20:20
      Odpowiem pełniej i więcej w wolnym czasie. Jestem zainteresowana. Bardzo dziękuję! :)

Mam jeszcze dodatkowe pytanie (zanim douczę się).
      Czy ma znaczenie jakieś lub nie to, że ostatnimi czasy losuję częściej heksagramy pełne? Czy jest to może np. teoretycznie - nieumiejętność budowy pytań lub odwrotnie lepsza umiejętność a może coś innego znaczącego/nic nie znaczącego? Ciekawi mnie to, ponieważ jest to widoczna zmiana.

Pozdrawiam serdecznie :)
      • transwizje Re: Pełny heksagram i/lub 4 linie zmienne. 15.12.18, 11:50

To zależy od pytań. ES
        • garnek_emocji Re: Pełny heksagram i/lub 4 linie zmienne. 20.12.18, 21:57
          Pani Ewo wysłałam do Pani maila w sprawie zakupu książki. Mam nadzieję, że dotarł, bo jestem słaba w "internetach" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka