Dodaj do ulubionych

1, linia 5 i 6, po przemianie 34

25.08.19, 18:45
Znajoma mnie namawia żebym aplikowała do firmy w której ona pracuje. Ja mam mieszane uczucia, bo choć spełniam formalne wymogi, dawno się tym tematem nie zajmowałam i w ogóle nie planowałam w tym kierunku profesjonalnie podążać, ale kasa dobra a kierunek rozwojowy.
Gdyby była sama linia 6 to bym uznała, że chodzi o to, że to nie progi na moje nogi, ale w połączeniu z piątą, która pisze o spotkaniu wielkiego człowieka i jest taka raczej zachęcająca do działania? Jedyne co mi z tej kombinacji wychodzi to "no gdybyś zaaplikowała to by było dobrze, ale już za późno". Jest jakaś inna interpretacja?
Obserwuj wątek
    • jasnygrom Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 26.08.19, 13:27
      :)
      Wg mnie przemiana jest b. korzystna.

01.5
      |||||| 01 - Tworzący, Niebo
      |:|||| 01.5 Latający smok na niebie. Korzystne jest spotkać wielkiego człowieka.
      - Pytasz Księgę.

14.6
      |:|||| 14 - Obfitość
      ::|||| 14.5 Błogosławiony przez niebo. Nic, co byłoby niekorzystne.
      - Komentarz zbędny.

34.0
      ::|||| 34 - Moc Wielkiego
      ::|||| 34.0 Korzystna jest stałość.
      - Trzymaj się dalej swojej Dobrej Drogi.

Powodzenia!

Życzliwe pozdro :)
      • jasnygrom Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 26.08.19, 13:37
        Korekta
        Ach te emocje. W akapicie 14.6 oczywiście ma być
        |:|||| 14
        ::|||| 14.6

Powtarzam. Przy takich orzeczeniach ja bym się nie zastanawiał.
      • sham-anka Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 26.08.19, 14:24
        Ten korzystny kawałek też widzę, ale jest jeszcze ta 6 linia w heksagramie 1, która korzystna nie jest. Tzn. jak to oglądać tak jak Ty to robisz, że kolejna linia nie z oryginalnego heksagramu tylko z tego po pierwszej przemianie, to tak, ale czy ten sposób jest koszerny?
        • jasnygrom Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 28.08.19, 10:34
          [1]
          Zakładam, że linie zmienne się zmieniają - stąd ich nazwa. Przy odczycie czas biegnie od dołu (dolne linie przychodzą, górne odchodzą).
          Dlatego w Twoim przypadku (heks 01) najpierw zmienia się linia 5-ta. Jeśli faktycznie się zmienia, to musi powstać heksagram 14. Jeśli tak się stanie, to kolejna linia (6-ta) dotyczy już tego nowego heksagramu (14.6). Przemiana 01.6 wystąpiłaby wtedy, gdyby nie było poprzedzającej ją innej zmiennej (tu 01.5) linii.

[2]
          Oto dwa fragmenty tekstu Wilhelma ze wstępu do jego przekładu:
          [2.1] "(...) jeżeli jakaś linia zmienia się, zmiana zachodzi również w obrębie sytuacji przedstawionej przez dany heksagram".
          [2.2] "(...) W ten sposób powstaje ciąg sytuacji symbolicznie wyrażonych przez układy linii, a przez zmiany tych linii sytuacje przechodzą jedna w drugą".
          Czyli linie się zmieniają, a przez ich zmiany sytuacje tworzą ciąg, przechodząc jedna w drugą.

[3]
          Czasami okazuje się, że Orzeczenie do heksagramu jest sprzeczne z orzeczeniem do linii zmiennej. Ponadto orzeczenia do poszczególnych linii nie zawsze są ze sobą zgodne. Ten sposób odczytu eliminuje te sprzeczności.

[4]
          Pisałaś 'Jedyne co mi z tej kombinacji wychodzi to "no gdybyś zaaplikowała to by było dobrze, ale już za późno". Jest jakaś inna interpretacja?'.
          To jest ta inna interpretacja. Ale może być też tak, że podświadomie starasz się, aby było "już za późno".

życzące większej wiary w siebie pozdro :)

PS. Więcej o odczycie dynamicznym:
          trygramy.home.blog/2019/04/27/odczyt-losowania-1-2/
          trygramy.home.blog/2019/04/27/odczyt-losowania-2-2/
          • sham-anka Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 28.08.19, 15:55
            wiarę mam, tylko firma życzy sobie udokumentowanie tych umiejętności a jak wspomniałam zajmowałam się tematem dawno, obawiam się, że moje dokonania są nieco przeterminowane bo branża się rozwinęła w międzyczasie. Ale bardzo dziękuję za życzenia :)
    • transwizje Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 02.09.19, 10:44
      Ja odczytuję rzeczy nieco inaczej, niż Jasnygrom, ale liczy się wynik, a nie sposób dojścia do niego. :)
      Najpierw podsumowuję oba heksagramy i sprawdzam, czy odpowiedź padła na temat.
      1+34=35
      35 to Postęp, awans, propozycja, przy której można się wykazać i coś zyskać. Czyli zgadza się.

Następnie biorę pierwszy heksagram. Linia 6 odchodząca na pierwszy rzut opowiada o sytuacji, w której tkwisz, i która w jakiś sposób odchodzi. Pokazuje konflikt wewnętrzny, jakąś niewygodę, bicie się ze sprzecznymi myślami i nastawieniami, oraz ambicjami. To sytuacja patowa. Ktoś cię namawia, ty stawiasz opór, bo widzisz sprawy negatywnie. Lub na odwrót.
      Potem wchodzi linia 5, opisująca szefa bądź owo zadanie w pracy. Wydaje się ono dla ciebie rozwijające i ciekawe, możesz na tym zyskać poparcie zwierzchnika i awansować.
      Następnie znów wchodzi 6, już jednak w zmienionym anturażu, bo po przyjęciu do świadomości linii 5. Gdy staniesz wobec rzeczywistego zadania znów ogarniają lęki i chęć wycofania się.

Teraz heksagram po przemianie. 34 Moc, wbrew pozorom nie jest dynamiczny i aktywny. To siła oporu i siła okazywana wobec przeciwności, która z czasem rośnie i budzi szacunek. Ja tu raczej widzę postawienie na to, co się robi najlepiej i co się buduje stopniowo od dawna i nie pchanie się w niepewne sytuacje. Przy odmowie nic nie tracisz, a z czasem zyskujesz na tym, że nie weszłaś w niepewne zajęcie, które mogłoby wzbudzić negatywne opinie.
      Poczucie wartości, o którym wspomina Jasnygrom dotyczy także tego, co robisz i co rozwijasz obecnie, i pozwala ci właściwie ocenić swoje możliwości. Oczywiście podejmiesz decyzję, jaką zechcesz, a ja się uciesze, gdy napiszesz jaką. Bo wtedy może lepiej zrozumiem tę przemianę.
      Pozdrawiam, ES
      • sham-anka Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 06.09.19, 20:16
        Dzięki. Na razie w międzyczasie dostałam większy i bardziej interesujący zakres zajęć w obecnej pracy, jeszcze nie wiem jak się to rozwinie więc się wstrzymałam ze zmianą.
    • jasnygrom Re: 1, linia 5 i 6, po przemianie 34 03.09.19, 18:39
      Również mnie ucieszy opis dalszego rozwoju sytuacji, w miarę możliwości - ze smakowitymi szczegółami.

cierpliwie oczekujące na rozwój wydarzeń pozdro :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka