Dodaj do ulubionych

Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różnica?

06.10.20, 20:01
Bo tak się zastanawiam...
Na pytanie o dalszy rozwój znajomości z jednym takim dostałam hex 13 (Wspólnota) bez przemiany, ok, chociaż się zdziwiłam:)
Ale czym to się różni od 8 (Związek)? Czy w 8 chodzi o uczucia a w 13 o jakąś wspólnotę interesów?
W książce hex 8 jest opisany jako szalenie poważna sprawa, a 13 to bardziej rodzaj sojuszu dla wspólnej sprawy.
Ktoś ma może praktyczne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • jasnygrom Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 12.10.20, 16:12
      :)
      Beneficio, różnice zasadnicze są dwie. Żeby otrzymać któryś z nich, trzeba ten drugi obrócić do góry nogami, a potem wymienić wszystkie linie ciągłe na przerwane i odwrotnie.
      :|: ::: 08.0 Związek
      ||| |:| 13.0 Wspólnota

NIestety nie mam praktycznego doświadczenia jeśli chodzi o badanie uczuć.
      • beneficia Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 13.10.20, 15:12
        O dzięki:)
        Ale czy to ma jakieś znaczenie w interpretacji?
        • jasnygrom Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 14.10.20, 14:41
          :)
          Przypuszczam, że ma, ponieważ dostałaś 13.0 a pytasz o 08.0!
          • beneficia Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 14.10.20, 16:58
            Nie nie:)
            to 13 jest dla mnie ok, tylko się zastanawiałam nad różnicą...
            Ale dzięki za ciekawostkę:)
    • transwizje Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 15.10.20, 20:04
      Ja mam pewne doświadczenie. 8.Związek realizuje się jako coś formalnego, nie musi to być ślub, czy zaręczyny, może być oficjalne zamieszkanie ze sobą w naszej kulturze. Może być umowa lub wspólna praca nad czymś. Uczucia mogą występować, ale w zasadzie nie są istotne dla treści heksagramu. Opowiada on bowiem o nadaniu zasłużonemu osobnikowi rangi królewskiej, a ten nowy król wyznacza swoich wasali, lenników. Lenno to było coś obowiązującego cały ród, zależność na wieki. I zobowiązanie dla obu stron. Król musiał chronić swoich lenników, czy to w razie klęski, głodu, zarazy, czy wojny. A lennik musiał być wierny po grób pod każdym względem. Nawet spóźnienie się na zwołaną uroczystość karane było utratą głowy, stąd dziwne brzmienie 6 linii. Dzisiaj przekłada się to na rozwód, zerwanie umowy, kontraktu, niewywiązanie się z obietnicy. Heks zatem opisuje pewną hierarchię, wzajemne podleganie i poleganie na sobie, przez wypełnianie zobowiązań.
      13 zaś bardziej związane jest uczuciami, niż Związek. Choć nie jest to związek formalny, zatwierdzony, a układ interesów, sprzymierzenie się w jakimś celu, targowisko, stado, grono przyjacielskie, Heksagram opisuje klany chińskie, które miały wewnętrzne zależności, ale także zewnętrzne między sobą. I współpracowały, lub nie. Treść zaleca współpracę, otwartość wobec siebie, pogodzenie się w razie konfliktu, sprzymierzenie sił i wybaczenie win. Np. 2 linia piętnuje klanowość w stylu mafijnym, gdy rączka rączkę myje. Realizować się może jako przyjaźń, znajomość zawarta w większym gronie ludzi, zainteresowanie wspólnym tematem, tolerancyjność, bo osoby dzieli zazwyczaj jakaś różnica.
      Pozdrawiam, ES
      • beneficia Re: Ktoś tu jeszcze jest? 8 a 13, jaka jest różni 20.10.20, 16:50
        Ha, wszystko się zgadza z tym 13!
        Bo to jest taki facet (zresztą obcokrajowiec), któremu pomagam w nauce jednej rzeczy, a on mnie w innej. A prywatnie się lubimy.
        Dziękuję :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka