Dodaj do ulubionych

Kryzys w związku. 51 na 25

02.08.21, 12:13
Dzień dobry,
mam za sobą bardzo ciężką rozmowę z partnerem. Nasz związek wisi na włosku, popełniłam w nim wiele błędów... Teraz właściwie wygląda na to, że wszystko zależy od niego. Gdy ochłonęłam, zadałam I-Ching pytanie.

Dokąd zmierza mój związek? Wylosowałam 51.5.6 na 25.

51 samo w sobie oznacza straszną burzę (i taka faktycznie miała miejsce). Tylko co z nią dalej?
Linia 6, czyli ta, która przemija, mówi o złym przyjęciu tej rozmowy. To prawda, zareagowałam bardzo źle na to, co miał mi do powiedzenia odnośnie naszego partnerstwa. Słowa zraniły mnie do żywego.
Linia 5 daje jakąś nadzieję, choć sugeruje, że "piorun wróci". Czy to znaczy, że rozmowa się powtórzy, a partner ostatecznie zakończy naszą relację? "Bez strat" – bez utraty godności? Czy może bez utraty tego partnerstwa?
Heksagramu 25 boję się najbardziej. To coś, czego nie potrafimy przewidzieć. Liczę na to, że związek przetrwa, a więc "los" ze mnie zakpi?

Jak widzicie obiektywna nie jestem. Z góry dziękuję za sugestie...
Obserwuj wątek
    • lody_wloskie Re: Kryzys w związku. 51 na 25 05.08.21, 09:35
      Będę wdzięczna za pomoc w odczytaniu tej przemiany. Kusi mnie, żeby zadać inne pytania w temacie, ale z tego co pisała na forum pani Ewa wynika, że pierwsza najlepiej oddaje charakter sprawy.
    • jasnygrom Re: Kryzys w związku. 51 na 25 06.08.21, 20:33
      Pytanie:
      - Dokąd zmierza mój związek?
      Wyrok:
      - Wylosowałam 51.5.6 na 25.
      Uwagi:
      - Linia 5 daje jakąś nadzieję (...)

----
      51.5.6/25
      ::|::| 51.5
      :||::| 17.6
      |||::| 25.0
      Wszystkie trzy mają na dole Grom ::| czyli Wstrząs, drogę, więc zmierzanie.
      Na górze jest ::| Grom (wstrząs), potem Bagno (Jezioro) :|| (wróżba, radość), a na końcu Niebo ||| (twórczość).
      Związek zmierza od wstrząsu poprzez wróżbę do nieba.

::|::| Pobudzenie, Grom, Wstrząs
      :||::| 51.5 Grom grzęźnie w bagnie.
      Gdy trzęsienie (wstrząs) wzruszy bagno spowoduje jego zmieszanie, pobudzi mieszane uczucia. Wyrwie z zastoju.

:||::| Idący Śladem (Naśladowanie, Podążanie za kimś)
      |||::| 17.6 Natrafia na stałą lojalność i wciąż jest gotów do wyruszenia w drogę. Król przedstawia go Górom Zachodnim.
      Lojalność i gotowość do zmian niesie nadzieję.

|||::| Niewinność, Nieoczekiwany.
      |||::| 25.0 Najwyższy sukces. Korzystna jest stałośc.
      Komentarz przestrzega, że jeśli nie jest takim, jakim być powinien, dozna nieszczęścia i nie wyjdzie mu na korzyść nic, za co się weźmie. Czyli wystarczy być takim, jak należy, nie oglądając się na korzyści czy straty, i osiągnie się najwyższy sukces.

----
      Widzimy, że pytającej zależy utrzymaniu tego związku. Warunkiem powodzenia jest zachować się jak należy, czyli przyzwoicie. Przeprosić za popełnione błędy (jeśli się da - naprawić je) i szczerze obiecać poprawę.

Co do powtórnego pytania Wyroczni są różne zdania. Osobiście uważam, że można to robić, tylko nie trzeba powtarzać tego samego pytania, ale badać różne aspekty otrzymanych odpowiedzi. Twórcy Przemian zadawali po wiele pytań odnośnie tego samego zagadnienia, np.: Czy w dniu x będzie słoneczna pogoda? Czy w dniu x nie będzie słonecznej pogody? Czy dzień x jest dobry do złożenia ofiary? Czy dzień x jest niedobry do złożenia ofiary? Itp.

Kiedyś miałem do wyboru trzy opcje postępowania. Zadałem 3 pytania po kolei: Co będzie, jak wybiorę opcję 1? Co będzie, jak wybiorę opcję 2? Co będzie, jak wybiorę opcję 3?
      Przeczytałem odpowiedzi dopiero po skończeniu losowań. Miałem jaśniejszy obraz sytuacji, niż gdybym zadał tylko jedno pytanie.

Życzące powodzenia zmierzchające pozdro :) ryx jasnygrom

PS. Linia 51.5 ma inny tekst we wszystkich księgach, ale ten (z linii 51.4) lepiej tu pasuje. Przypuszczam, że teksty tych 2 linii zostały kiedyś zamienione.
      • lody_wloskie Re: Kryzys w związku. 51 na 25 09.08.21, 23:57
        Dziękuję Jasnygromie za odpowiedź. Bardzo mi miło, że poświęciłeś moim sprawom tyle uwagi. Daję znać, jak potoczyło się dalej.

Niestety rozmowa o podobnym wydźwięku wróciła (z jego inicjatywy). Wygląda to wszystko jak przedłużanie agonii, choć ja wcale nie chcę, by ten związek umarł... Być może jednak z jego perspektywy tak właśnie się stało.

Czy to jest nadal linia 51.5 i ten grom, który powraca? Czy ta linia daje w ogóle jakąś nadzieję, niesie przesłanie, że coś da się odbudować?
        • lody_wloskie Re: Kryzys w związku. 51 na 25 10.08.21, 07:48
          A może to już jest 25 :(
        • jasnygrom Re: Kryzys w związku. 51 na 25 12.08.21, 18:23
          :)
          Moim zdaniem to już nie jest 51.5, a być może 17.6 (Naśladowanie poprzedniej rozmowy). Czas na jakąś Twórczość.
          Przeżyłaś wstrząs, radziłaś się Wyroczni, opisałaś rozmowę na forum. Sytuacja jest już inna, niż po pierwszej opisanej rozmowie (nie wiemy, ile podobnych rozmów było przedtem). Tymczasem czujesz, że w związku nic się nie zmieniło. Samo się nie zmieni!
          Możesz spróbować zapytać, co zrobić w tej nowej sytuacji po drugiej rozmowie.

dobrze życzące wieczorne pozdro :) ryx jasnygrom
          • lody_wloskie Re: Kryzys w związku. 51 na 25 18.08.21, 00:35
            Jasnygromie,
            od tamtej rozmowy dużo się między nami zmieniło, a konkretniej to moje podejście, nastawienie do związku się zmieniło. Staram się pracować nad sobą i nie popełniać starych błędów i widzę, że to ma także pozytywne przełożenie na zachowanie mojego partnera. Natomiast hex 25 kojarzy mi się z wyrokiem losu i czymś, co przychodzi z zewnątrz, niezależne od nas. Stąd moje wątpliwości.

Zapytałam wyroczni: co mogę zrobić, aby ratować ten związek? Wypadło 10.4 na 61. Ostrożność, ale i szczerość, dotarcie do czyjegoś wnętrza, porozumienie bez słów. Tak to rozumiem.
            • jasnygrom Re: Kryzys w związku. 51 na 25 18.08.21, 18:20
              :)
              Lepiej bym tego nie ujął.

popierające ostrożność i spokój pozdro :) ryx jasnygrom
    • transwizje2 Re: Kryzys w związku. 51 na 25 24.08.21, 15:07
      Księga ci radzi przestać się przejmować, bo los ma swoją bajkę. Czyń co najlepsze i najuczciwsze w danej chwili, nie przejmuj się grzmotami, to tylko ostrzeżenia i wyładowania (6 linia) dające upust emocjom. 25 to wpływ przypadku na życie, czegoś co nieprzewidziane na drodze życia. W każdym, dobrym albo złym sensie. Trzeba myśleć pozytywnie i zawsze spodziewać się dobra, wypełniając obowiązki, wtedy władze tego świata będą chroniły w biedzie.
      • lody_wloskie Re: Kryzys w związku. 51 na 25 24.08.21, 15:48
        Bardzo dziękuję Pani Ewo za komentarz. W nauce I-Ching bazuję w największym stopniu na Pani książce. Komentarze Pani oraz Jasnegogroma ogromnie dużo wnoszą w to forum, budowane od lat. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka