Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

no i zaczęłą się ZIMAaaaa :)

11.10.13, 18:58
    pozdrowienia dla wszystkich, jaką wieszczycie zimę, freeski grudniowe się uda, mam nadzieje że wszyscy bezpiecznie przetrwali ciepłą porę?
    pierwsze wiadomości tego sezonu
    www.twojapogoda.pl/wiadomosci/112924,zima-paralizuje-alpejskie-kraje
    Obserwuj wątek
      • wote Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 15.10.13, 12:33
        To lato było zdecydowanie za długie ;) Ja już przebieram nogami jak dziki :) NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ jak zapnę buty na nogi... super że już śnieg spadł... :) jupiii! :D
        • wodzenie_na_pokuszenie Do Wote 15.10.13, 13:11
          Szanowny opiekunie forum.
          Bardzo miło widzieć, że się tu pojawiasz. Bądź uprzejmy zrobić porządek z tym chłamem reklamowym pojawiającym się na forum. Odświeżanie wątków z lat 2008-2009 tylko po to, by zareklamować jakąś usługę chyba należy nazwać spamem. Więc budzimy się z letniego snu i do dzieła...
          Ten wpis również można wyciąć.
          WNP
        • skynews Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 15.10.13, 22:36

gdzie już śnieg spadł ?
          wprawdzie w środku poprzedniego tygodnia na obrzeżu Alp, w okolicach Ga-Pa i Innsbrucku
          sypnęło gwałtownie mokrym i ciężkim śniegiem przy temp. +6°C (plus sześc) ale po trzech godzinach było po wszystkim...tylko drzewa połamało bo jeszcze liście mają...

wracaliśmy w zeszłym tygodniu z Toskanii przez Gotthard tunel i nawet planowaliśmy pojechać górą przez Passo San Gottardo w nadziei delektowania się alpejską „złotą jesienią ale padał ulewny deszcz i było 20°C a na widocznych po drodze szczytach, które normalnie są białe nawet w lecie ani śladu czegokolwiek co by mogło śnieg przypominać...
          podobno w tym roku ma być wyjątkowo dużo śniegu na równinach a mniej w alpach ale wiadomo jak to jest z prognozami długoterminowymi...
          • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 16.10.13, 07:24
            Odpowiadam na pytanie Zolwia.
            Zima tegoroczna zapowiada sie dluga i ostrzejsza niz w zeszlym roku.
            Wczoraj przejrzalem Alpenpanorame.Na szczytach snieg lezy przawie wszedzie.Nizsze partie d0ostakja porcje nocna ale wciagu dnia topnieje.Ogolnie jest temperatura dodatnia oprocz powyzej 3000m dochodzi do minus 6 C.
            Natomiast polnocna Szwecja dzisiaj w nocy dostala juz powazne opady sniegu i temperatrura dochodzi do minus 6C.Na gorze kolo Kiruny jest juz chalos drogowy.Opady sniegu beda sie przesuwac powoli na poludnie i wchodzi juz na calego w te rejony temperatura ujemna.
            Tyle na obecna chwile.
            Pzdr.Skyddad
            • wote Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 16.10.13, 10:13
              Dzięki Skydadd.. jak zwykle wlewasz optymizm w serca spragnionych śniegu :)
            • Gość: queest111 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.13, 10:02
              Witaj Dziadku Sky, kope lat ! Czy coś więcej nt pogody widać w Twojej kuli ? Kiedy można w Polsce zakładać oponki zimowe ?
              pozdrawiam ciepło Rob
              • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 18.10.13, 16:58
                Dzieki za pamiec,
                juz po siedemdziesiatce, na wiosne mialem operacje na przepukline i juz doszedlem do sie
                bie.Sily wrocily codziennie spacer 10km.Tez sie przymierzam ale jeszcze nie wiem gdzie jechac na te nart.Fakt fakten juz odkurzone tzn wyjete z pokrowca i smay naszykowane ale zelazko jeszcze jest zimne.Opony zimowe dotyczy Szwecji obowiazek od 1grudnia.Moj stary antyk Camra 2,2 zostaala sprzedanie i to niezle do Ghany do Afryki.Cholernie poszukiwane auto.Jako ciekawostka jezdze Chevrolet Epica diesel model VIP strasznie szybkie auto ma bardzo duzo Nm.Kupilem uzywane.Opony jakie uzywam na zime to Nokian,polecam bardzo dobre,przy wszystkich systemach trakcyjnych jakie dodat techika wymyslila do aut to swietnie wspolpacuja z Cheva.
                Obecny weekend bedzie zimny szczegolnie noc ale juz w tygodniu sie ociepli i na nastepny bedzie troszke cieplej okolo +10C.
                Alpy maja juz minusy i snieg,zobacze Alpenpanorame i cos napisze.
                Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i film jeszcze z wrzesnia zrobiony przez mojego syna Stefana cam-GOPRO-3 Oczywiscie Kite Surfing.
                Skyddad.

oto film;
                www.epicthule.com/videos/video/kiteboarding-in-skane-sweden/
                • Gość: quest111 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.13, 16:35
                  Oczywiście ten "Dziadek" to było z sympatii, a nie żeby wiek wypominać :-).
                  Ale swoją drogą chciałbym ( jak dożyję ), w tym wieku co TY mieć taką kondycję i tak śmigać na nartach !!!

Pozdrawiam ciepło
                  Rob
                • Gość: conti Skyddad czy to ty ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.13, 14:11
                  Witaj,
                  Na polskim forum Chevroleta występuje "Komierowski", który także ma Epicę. Wiem, że Szwecja jest wielka, ale czy to nie Ty kolego ?
                  Pozdrawiam
                  • skyddad Re: Skyddad czy to ty ? 23.10.13, 20:33
                    Tak to ja na imie mi Michal.Tam sie wszyscy ratuja na wzajem jak moga.
                    Pzdr.Sky-Michal
                    • Gość: queest111 prognozy rus i usa IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.13, 11:41
                      Sky, czy możesz się wypowiedzieć nt. krążących w mediach prognoz rosyjskich o tęgiej zimie i amerykańskich o niespecjalnej dla naszego regionu śr. Europy ?
                      Tylko opisz tak z zacięciem w Twoim stylu :-).

pozdr. Rob
                      • zolviu Re: prognozy rus i usa 04.11.13, 12:42
                        ruskie wlasnie sie z tej prognozy wieszczacej u nas zime stulecia wycofali - nawet wg nich zima ma byc lagodna. tez jestem ciekawy co tam sky przewiduje, miejmy nadzieje ze zima bedzie (w alpach) w miare normalna - oby tylko nie spoznila sie za mocno bo szkoda taniego grudnia. niby na grenlandii jest zimno wiec powinno to zimno tez isc powoli nad alpy a jak bedzie czas pokaze. costam w kazdym razie musi sypnac i przymrozic w najblizszym czasie bo na samym sztucznym przy obecnych temperaturach sie nie da jezdzic
                        • Gość: JurekByd Re: prognozy rus i usa IP: *.play-internet.pl 04.11.13, 13:00
                          Wczoraj na Pitztalu wreszcie popadało , frrerajdzik był , że hej - nawet w dolinie pod kretem biało - musiałem odśnieżać auto - pojutrze kolejne 25 cm ma dopadać - oby tak dalej....
                        • Gość: frak1 Re: prognozy rus i usa IP: *.elk.mm.pl 05.11.13, 10:31
                          zolviu napisał:

> szkoda taniego grudnia.

Zadowoliłbym się dobrymi warunkami chociaż od 20.12. Ostatnio jakby coraz mniej można liczyć na "pewny śnieg" nawet w 1. połowie stycznia. Dwa lata temu na Teide na wysokości >3700 m nie było śniegu nawet pod koniec stycznia. W tamtym sezonie było go mało w Erzurum chociaż czasami przez sezon potrafi go tam napadać i 10 m.
                          • skyddad Re: prognozy rus i usa 07.11.13, 22:21
                            Co tam przyszlosc cieszmy sie co nam natura da na dzisiaj.
                            W sobote 9.11.2013 sypie prawie w calych Alpach przy temperaturze ujemnej.
                            Obecnie jest ponad srednio +5C. snieg od 2km w gore ale tylko meszek sniegowy.
                            Wiekszosc resortow otwieraja po 6 grudnia i w polowie grudnia.
                            Za Alpenpanorama.
                            Pzdr.Skyddad
                            • zolviu Re: prognozy rus i usa 13.11.13, 08:36
                              sky widze oszczedza siły na właściwy sezon to ja Wam troche poprawie humory, zreszta sami spojrzcie

www.3sat.de/alpenpanorama/
                              zwlaszcza kitzbuchel i s-f-l wygladaja dobrze dzis rano

w wiekszosci jest juz pieknie biało, fakt ze nie sa to jakies kosmiczne ilosci, raczej takie kosmetyczne ale mysle ze z dnia na dzien bedzie coraz lepiej
                              • jabolkn Re: prognozy rus i usa 13.11.13, 09:13
                                zolviu napisał:

> w wiekszosci jest juz pieknie biało, fakt ze nie sa to jakies kosmiczne ilosci,
                                > raczej takie kosmetyczne ale mysle ze z dnia na dzien bedzie coraz lepiej

jak jeszcze armaty pojda w ruch to bedzie idealnie
                                niestety znowu nie mam urlopu i trzeba czekac na Boze Narodzenie

jedziesz do tej Francji czy jeszcze nie wiesz ?
                                • zolviu Re: prognozy rus i usa 13.11.13, 09:51
                                  nie wiem i raczej do konca nie bede wiedzial. nie zdecydowalismy sie na first'a to trzeba teraz czekac do last'a :) pomyslow mam tyle ze glowa mnie juz boli. byles juz moze wczesniej w tym valloire/valmeinier?

teraz zaczynam rozgladac sie powoli na powaznie za grudniem
                                  • skyddad Za mniejwiecej 2 tygodnie ... 14.11.13, 15:57
                                    Wchodzi zima do europy zachodniej,Andora,Francja ,CH,A,I polno
                                    cne,Skandynawia polnocna juz bedzie miala ponizej -20C.POwoli bedzie sie przesuwac na wschod i dojdzie do Polski.Tak troche dziwnie jakby wiatry wialy od zakrysti.
                                    Moze sie jeszcze zmienic.
                                    Pzdr.Sky.
                                    • rpodolak Re: Za mniejwiecej 2 tygodnie ... 15.11.13, 13:00
                                      No - grudniwe narty zabukowane!(14-21.12.2013)
                                      tym razem pełna egzotyka - Lenzerheide w Szwajcarii ;-)
                                      był tam ktos?
                                    • Gość: frak1 Re: Za mniejwiecej 2 tygodnie ... IP: *.elk.mm.pl 17.11.13, 21:57
                                      Wczoraj wp podała amerykańską prognozę w której zakłada się że zima będzie rekordowo ciepła, a najzimniejszy miesiąc to będzie grudzień z temperaturami od 0 do +3. Zamiast opadów śniegu będziemy mieli deszcz.
                                      prognoza NCEP
                                      Jeśli prognoza się potwierdzi to śnieg będzie tylko w styczniu i tylko na Mazurach/Suwalszczyźnie.
                                      • skyddad Narciarstwo bez ograniczen. 21.11.13, 19:43
                                        vimeo.com/36398302
          • Gość: SKIBZIK GDZIE NA NARTY? IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.13, 21:20
            Jeśli nie wybraliście jeszcze miejsca i terminu na wyjazd narciarski warto pomyśleć o długim weekendzie w styczniu - Trzech Króli i pojechać na narty ze Sportmaniakiem (sportmaniak.org) Alpy, Włochy skipass, szkolenie SITN PZN, zakwaterowanie 1149zł!
            • Gość: weronika Re: GDZIE NA NARTY? IP: *.icpnet.pl 17.09.14, 12:41
              Ze swojego własnego doświadczenia polecam ALpy. Zarówno dla początkujących narciarzy, jak i specjalistów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Szukacie szkółki dla dzieci, czy instruktorów? JafiSport ma bogatą ofertę dla zimowych fanatyków.
              Sprawdźcie :)!
      • Gość: Kursantka Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.play-internet.pl 17.11.13, 19:36
        Na rozgrzewkę proponuję obóz na biegówkach. Super instruktorzy :) Pozdrawiam

Kursantka

jamrozowa.duszniki.pl/oboz-weekendowy-na-biegowkach/
      • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 30.11.13, 07:38
        dzis ostatnie niezbyt duze opady na okres mniej wiecej tygodnia, najwieksze ida pograniczem niemiecko-austriackim do szwajcarii i nad francją zasuwają w dół. ladny (sloneczny) tydzien sie zapowiada. przewidywania na koleny (7-14.12) tydzien - choc wiadomo ze nie musza sie sprawdzic bo to juz wróżenie z fusów i statystyka (POWINNO sie w koncu oziebic i POWINNY przyjsc wieksze opady to nie trzeba byc sherlockiem h zeby do tego dojsc ) - więc wg GFS na dzis - duze opady maja przyjsc za okolo 10 dni ale ma byc CIEPŁO. no ale prognoza na ponad 10 dni to akurat w ogole nie zawracalbym sobie glowy - moze byc dokladnie odwrotnie - trzeba sledzic jak to sie bedzie zmieniac. na kamerkach przynajmniej u gory - w wiekszosci bialo - tragedii byc nie powinno i wszystko powinno otworzyc sie o czasie - sporo zreszta od dzis
        • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 30.11.13, 09:04
          zolviu napisał:

> na kamerkach przynajmniej u gory - w
          > wiekszosci bialo - tragedii byc nie powinno i wszystko powinno otworzyc sie o c
          > zasie

Na razie pokrywa śnieżna w Alpach to od 0 do 2 cm.
          raport
          Co nie jest sztucznie naśnieżane będzie nieczynne, reszta pewnie otworzy się o czasie :)
          • Gość: JurekM Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.play-internet.pl 30.11.13, 09:11
            Jakoś na Kaunertalu 272 cm jest a nie 2 i to naturalnego
          • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 30.11.13, 09:21
            założe życzliwie ze nie chciałeś napisać głupoty tylko wyraziles sie po prostu nieprecyzyjnie

chciales zapewne napisac ze OPAD ŚNIEGU W ALPACH PRZEZ OSTATNIE 6 GODZIN wyniósł 0-2 cm (co zreszta pokazuje Twoj link)

no chyba ze chcesz naród wystraszyc zeby miec luzniej ;) albo sie pomyliles i chciales napisac ze od 0 do 2 METRÓW nie centymetrow (np tignes 220 cm) ?

obojetne jak bylo - prostuje. link z tego samego portalu z wiadomosciami sniegowymi

www.snow-forecast.com/overviews/tips_full
            • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 30.11.13, 09:30
              Tak jest. Pomyliłem się.
              Po przyjrzeniu się mapie prostuję że pokrywa śnieżna ma
              od 0 do 5 cm a gdzieniegdzie od 5-10 cm :)
              Co innego w Polsce:
              Czarna góra
              • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 30.11.13, 09:38
                nie łapie, jak chcesz zartowac to usmiech powienien być chyba ;) a nie :) (ten drugi raczej oznacza zadowolenie?)

dalem Ci link z tego samego portalu ktory zaproponowales w ktorym masz pokrywy w niektorych miejscowosciach

jesli nie zalapalem zartu i piszesz na powaznie to moja rada jest taka: trzeba czytac podpisy pod mapą (znaczy co przedstawia...), bo z samego przygladania to wychodza takie bzdury jak napisales powyzej

czarna gora mnie nie interesuje, nie stac mnie na narty w polsce
                • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 30.11.13, 10:20
                  zolviu napisał:

> trzeba
                  > czytac podpisy pod mapą (znaczy co przedstawia...), bo z samego przygladania to
                  > wychodza takie bzdury jak napisales powyzej

hym, myślałem że to grubość pokrywy śnieżnej ...

> czarna gora mnie nie interesuje

ja też wolę poza Polską ale skoro w Alpach krucho z pokrywą śnieżną to trzeba Polskę przeprosić

A tu widok pokrywy śnieżnej na lodowcu w Tolbach:
                  Lodowiec w Tolbach
                  • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 30.11.13, 10:41
                    spoko, poza tym ze to nie jest AKTUALNE zdjecie to wszystko ok :p
                    tu masz aktualne kamerki stamtąd, na pierwszej jest to co na Twojej tyle ze z dzis a nie z przed (pewnie) miesiaca ;)

www.hochpustertal.info/dolomiten/webcams.html?tx_iccwebcam_pi1[action]=list&tx_iccwebcam_pi1[controller]=Webcam&cHash=b397c9ba818d76be876d0582500098eb
                    oj, chyba wczoraj dobra impreze miales i jeszcze nie doszedles do siebie ;) dobrze ze nie masz stalego nicka - zawsze mozesz powiedziec ze ktos sie pod Ciebie PODSZYŁ i glupoty pisze ;)

nara, mykam popracowac
                    • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 02.12.13, 08:47
                      urlop mam od 10.01. ale chętnie wcześniej wskoczyłbym w buty narciarskie na wieczór czy weekend. Czasami w moim rejonie otwierają ośrodki już 30.11. (piękna góra czy szelment) Tymczasem mimo że mieszkam na biegunie zimna w Polsce na łąkach nadal pięknie zieleni się trawa a dzisiaj jeszcze do tego świeci słońce.
                      Dlatego zirytował mnie ten wątek że ZACZĘŁA SIĘ ZIMAAAAA (i zaklinanie przez Was opadów śniegu) w sytuacji jak ta zima wcale się nie śpieszy. Astronomiczna zima co prawda rzeczywiście już się zaczęła ale na razie jest "cienko". Jeszcze u mnie nie spadł ani gram śniegu. Za to w waszym wątku wychodzi że zima jest "w pełni". Stąd mój żart ;)
                      • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 03.12.13, 16:07
                        Nie u nas na poludniu,pojawia sie czasami -2C i to wszystko.Jest raczej cieplo.
                        Natomiast polnocna Szwecja ma juz zajebista zime.Od -10C do -20C i opady na cztery fajery.
                        Narazie sie nie posuwa do dolu mapy.
                        Zobaczymy?
                        Pzdr.Skyddad
                        • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 03.12.13, 20:46
                          skyddad napisał:
                          > Natomiast polnocna Szwecja ma juz zajebista zime
                          Zgadza się. Mam nawet zdjęcie z inauguracji sezonu.
                          Pierwsi narciarze już na stokach
                          • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 03.12.13, 21:04
                            a ten znowu swoje ;) oj prawdziwy polak z Ciebie fraku, i kto tu zaklina rzeczywistosc :p

ciekawie sie robi, wlasnie w pogodzie na tvp1 cos wspomnieli o wietrze w piatek do 150 km/h...

w alpach prognozowane niezmiennie 2 tygodnie lampy, z mala przerwa w polnocnej polowie w piatek/sobote na kosmetyczne opady
                            • woyzeck1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 04.12.13, 15:57
                              W Les2Alpes od niedzieli lampa. Na gorze temperatury w okolicach zera, a na dole w miasteczku do +8. Warunki do jazdy na otwartych trasach idealne.
                              • Gość: frak1 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.elk.mm.pl 07.12.13, 10:04
                                Teraz dopiero można napisać że zaczęła się zima (bo wreszcie spadł pierwszy śniegi to całkiem sporo). Narciarska zima będzie jednak dopiero jak otworzą okoliczne ośrodki. Na razie jest +2 ale śnieg nadal pada :)
                                Trochę za mało żeby wypuścić ratraka ale jest dobry początek.
                                • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 08.12.13, 09:12
                                  Zanim moze sie rozwinie na calego ta kaprysna zima, to;
                                  od 11 ocieplenie na calym froncie Europy,Alpy, Tatry tez,ale tylko w dzien, nocki zimne,
                                  ale od 12 po godzinie 18.oo zacznie od nowa mrozic Alpy i Tatry tez i atk juz zostanie do 16 grúdnia.Dalej moje oczy nie siegaja jak siegna to napisza bzdure.
                                  Pzdr.Sky.
                                  • skyddad Re: Zime to nam przyniosl 11.12.13, 22:04
                                    Sztorm PL Ksawery,UK Cameron,D Xawer,DK Bodil, S Sven.
                                    Spokojnie rezerwowac juz miejsca na lato.Zima juz byla chociaz pare dni mocnych ale zawsze ze sniegiem.Powod wody Atlantyku sa tak nagrzane ze nie starczy czasu aby je schlodzic.Alpy beda ja mialy noca reszta Europy srodkowej moga byc wieczory kolo zera ale nic wiecej.Smutne to ale prawdziwe.
                                    Pozdrawiam Sky.
                                    P.S obym sie mylil.
                                    • rpodolak do Skyddad 13.12.13, 10:19
                                      jutro wyjazd
                                      poproszę o prognoze dla Lenzerheide CH - oczywiscie tylko "dobrą" :-)
                                      pzdr
                                      • jabolkn Re: do Skyddad 13.12.13, 12:54
                                        rpodolak napisał:
                                        > poproszę o prognoze dla Lenzerheide CH - oczywiscie tylko "dobrą" :-)
                                        LAMPA
                                        i nie zapomnij aparatu fotograficznego :-)
      • petmar Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 04.12.13, 17:20
        W Solden w tym tygodniu warunki fantastyczne. I ludzi jak na lekarstwo... Jestem pod wrażeniem pustki na stokach.
      • Gość: fisz Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.13, 22:47
        SKY, powiedz że się mylisż i zima wróci, dobrze byłoby jakby tak się stało na płd Polski w połowie stycznia :)
        • Gość: frak1 idzie wiosnaaaaa IP: *.elk.mm.pl 26.12.13, 20:52
          Nie pamiętam aby kiedykolwiek (na biegunie zimna) w święta były nieczynne wszystkie ośrodki narciarskie. Do tego od dzisiaj dni mamy coraz dłuższe (czyli zmierzamy ku wiośnie). Widząc co się dzieje za oknem obawiam się że styczeń może być również stracony, wiele ośrodków ma bowiem większość tras nienaśnieżanych. Bez wyjazdu poza kraj trudno będzie chyba liczyć na jazdę w przyzwoitych warunkach.
          • Gość: jabol JAKA wiosnaaaaa ? IP: *.dyn.cable.fcom.ch 27.12.13, 21:30
            2 dni spalo a dzis minusowe temperatury, 40cm puchu i sloneczko
            zdjecia z Belalp
            • Gość: frak1 narciarski problem (z zimą) IP: *.elk.mm.pl 29.12.13, 20:22
              wiosenna pogoda generuje ciężkie straty właścicielom wyciągów
              a przymusową bezczynność dla tych którzy (zazwyczaj o tej porze) w wolnych chwilach zapinali narty. Żeby spalić świąteczne kalorie trzeba chyba wyciągać rowery z piwnicy ;)
              • skyddad Re: narciarski problem (z zimą) 29.12.13, 21:50
                Witaj Fiszu,
                Od 2-1-14 wchodzi od punktu zimna w Polsce -1C.ale po godzinie 18.oo,lecz dnia nastepnego w poludnie juz bedzie 0C.Wiecej narazie ujemnych temperatur nie bedzie.Atlantyk jest za goracy.
                Mimo ze Syberia zaczela sie schladzac i bylo juz -30C cieplo z europy przegnalo na cztery wiatry te zimnice.W Alpach jest znosnie ale powyzej 2200 i wyzej.Nizej zielono-szaro.
                Osobiscie nie wybieram sie na narty szkoda forsy na niepewnosc.Noca zima w dzien pozna wiosna.Juz planuje letnie wakacje.Takie na cztery fajery.
                • Gość: fisz Re: narciarski problem (z zimą) IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.13, 22:03
                  Dzięki SKY, że pamiętałeś o mnie
                  Obserwuje wiosenne prognozy od dłuższego czasu, no i szczerze mówiąc Ty byłeś moją ostatnią deską ratunku. Niestety wszystko potwierdzasz, ale jeszcze raz dziekuje!
              • zolviu Re: narciarski problem (z zimą) 29.12.13, 23:00
                fraku no zlituj sie chlopaku :)
                widziales dzis bormio cale pod sniegiem na eurosporcie, a lienz? a o cortinie d'ampezzo 2 dni odcietej od swiata po sniezycach czytales? notabene bardzo mnie ubawily komentarze ze helikoptery ratunkowe mialy zrzucac tam kawior, wlosi prawie tak zlosliwi jak my ;p

planowanie zimy na mazurskich wyciagach ma podobny sens jak letnie wakacje nad baltykiem. ja tez mam gorke w ogrodzie na ktorej moje dzieciaki jezdzily ze 20 dni w tamtym sezonie, mialem biegowki zaczac...no i co, mam sie pociac? pomysl ze budowlanka dalej idzie, lepsze drogi moze beda pare miesiecy szybciej... a rower to po co chowales, ja tam smigam caly czas. wez sobie zarezerwuj pierwszy z brzegu region austriacki czy wloski na te swoje ferie i nie placz juz ze na nizinach nie ma zimy. pieniadze zaoszczedzone na opale przeznacz na dluzszy wyjazd w alpy czy chocby jakiegos lasta w swoim ukochanym erzurum i nie stresuj juz siebie i innych w kolo bo zima jest normalna TAM GDZIE POWINNA BYĆ. jak Ci brakuje klimatu polskich stokow to bialka chodzi a jakby padla to proponuje livigno na freeski ;) bedziesz czul sie jak u nas :p
                • skyddad Re: narciarski problem (z zimą) 31.12.13, 21:12
                  Mowa o wyzej niz 2200m n p m,tam jest w miare normalna zima,rowniez wschodnie Dolomity.
                  Przyjrzyj sie skoczni w CH na ostanich zawodac,sniegu jak na lekartswo,te na skocznie bylo dowozone z wysokich parti gor.Wypadek Schumachera glowa ozbita mimo chelmu powod malo sniegu.Prasa unkia tych slow malo gdyz hotelarze obdarli wszystkich dziennikarzy ze skory.
                  Moja rada jest taka;
                  Ci co cha czekac niech to robia.
                  Ci co nie moga sie doczekac i pali sie pod nogami niech sie szykuja do dobrych wakcji letnich.
                  Natury nikt jeszcze nie poznal jak nalezy ale czlowiek potrafil zniszczyc to co mial.
                  Pzdr.Skyddad skladam wszyskim Gott Nytt År to znaczy Dobrego Nowego AD 2014 roku.
                  • Gość: frak1 Re: narciarski problem (z zimą) IP: *.elk.mm.pl 01.01.14, 09:54
                    skyddad napisał:

> malo sniegu. Prasa unkia tych slow malo gdyz hotelarze obdarli wsz
                    > ystkich dziennikarzy ze skory.
                    > Ci co nie moga sie doczekac niech sie szykuja do dobrych
                    > wakcji letnich

Ja mimo wszystko liczę że przed tymi letnimi wakacjami jakaś (chociaż krótka) zima zawita i do nas.
                    No w końcu stać się to chyba musi! Trudno aby całą zimę spędzać za granicą.
                    Mimo „ pięknej wiosny tej zimy” życzę pomyślności w Nowym Roku, udanych wyjazdów narciarskich, oraz przyjemnych chwil na stokach (jak tylko przyjdzie ta zima).
                    • zolviu Re: narciarski problem (z zimą) 01.01.14, 10:57
                      przyłączam się do życzeń noworocznych

zyczenia zyczeniami ale trzeba sprostowac Wasze rewelacje bo jeszcze ktos w nie uwierzy...

relacja ratownika: "...Z nieznanych przyczyn Schumacher po przejechaniu kilkuset metrów wjechał w głęboki śnieg pomiędzy trasy Biche i Mauduit..."

napewno lobby hotelarskie zrobiło tam zaspe na zielonej trawie zeby przekonac wszystkich ze sniegu jest duzo i warunki dobre.... :)
                  • jabolkn Re: narciarski problem (z zimą) 01.01.14, 21:16
                    skyddad napisał:

> Mowa o wyzej niz 2200m n p m,tam jest w miare normalna zima,rowniez wschodnie D
                    > olomity.
                    > Przyjrzyj sie skoczni w CH na ostanich zawodac,sniegu jak na lekartswo,te na sk
                    > ocznie bylo dowozone z wysokich parti gor.Wypadek Schumachera glowa ozbita mimo
                    > chelmu powod malo sniegu.

Pozdrawiam w Nowym Roku
                    moze jednak pojedzcie drodzy Panowie w gory a nie tylko patrzcie na kamerki
                    w gornym Wallis lezy sporo sniegu (no moze troche mniej niz przed rokiem)
                    wczoraj zjezdzalem w doskonalych warunkach az do 1400m n.p.m w dolinie Saas
                    swietne warunki panuja w orodkach :
                    Belalp, Aletsch, Zermatt, Saas Fee, Saas Grund, Grächen,

pozdrawiam Janusz
                    • skyddad Re: narciarski problem (z zimą) 02.01.14, 19:18
                      Dziekujemy za zyczenia z gor.
                      Popatrzylem na kraine zimnicy z gory od strony Spitsbergenu brzegi Grenlandi dostaja OC to juz koniec swiata.Skad niby ta zimnica ma przyjsc? to byla jedyna nadziejka.Syn obecnie plywa po Karaibach i maja sroga zime.Dzieciaki chodza prawie na golasa a Syn sie skarzy ze woda nie do plywania gdyz ma +30C. Nurkowali i schodzili na glebokosc 20m mozna swobodnie wytrzymac okolo 20minut bez kombinezonu tak jest goraco. Caly rok na Karaibac i sa na plusie nic nie zuzyli i nie potrzebowali kupowac ubran. W Trinidad kupujes w bankach pelny tank diesla za 1€,powod nie ma odbiorcy ktory by potrzebowal diesla.Trinidad ma wbrod jest duzym producentem jak Wenezuela.
                      Niechce nikogo namawiac ale moze pierwsze dni marca? chciaz na opalanie. W maju juz gonie na Cypr pozniej Spanien i dopiero na koncu cala europa autem diabel wie co bedzie w nastepnym roku.Pamietajcie na "chapac" sie slonca gdyz obecnie jest go niewiele i moga byc problemy z zdrowiem.
                      Pzdr.Sky.
                      • Gość: akati Podobno idzie ocieplenie. IP: 91.229.22.* 05.01.14, 10:25
                        Podobno nadchodzi ocieplenie. A w takim razie co mamy teraz ? Oziębienie ?
                        link
                      • Gość: queest111 Re: narciarski problem (z zimą) IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.14, 20:37
                        Staruszku Sky, w Polsce wieszczą zimę, podobno front od Iwana idzie, a i Wyspy Brytyjskie też oberwą .... Od 12 tego stycznia będzie się działo :-)
      • triceps20 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 10.01.14, 10:57
        Lipa z tej zimy w tym roku, straty jakie będą mieli w górach to są miliony dudków....
        • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 18.01.14, 08:45
          Witaj queest111,
          Wczoraj obejrzalem Alpenpanorame,pogoda straszna sypie snieg z deszczem,ludzi wogule nie widac.Zalamac sie mozna .Wyzsze partie mgla wiodocznosc zero.
          Mimo wszystko staruszka Skya wyciagnietoz chalupy i sie zbiera jedzie w wysokie partie gor.Tam jest zima ale sniegu nie wiele, na 3300m max 1m ana 2500m tylko 25cm.Postanowilem nie smarowac moich atomikow aby sobie wolno posuwac.
          Obecnie nadchodzi zima ale ta od IVANA nie jest wpuszczana do europy.Unas zaczelo sie ale na polnocy od -15C do -38C.Maja duze problemy ale my tu w Skåni nie mozemy sie zalapc spadki temperatury dochodza do nie wiarygodnych notowan.Noc dzisiaj np. cale -0.5C.Wystarczy padal snieg i deszcz i wszystiko jest zmarzniete w ciagu dnia jest nawet-1C to juz naprawde zima na polach zielonych jest bialo pokrywa max2cm sniegu i to wszystko.
          Na naszych gorkach za chalupa rowno 100km wysokosc 300m nad p m, autostrada, wyglada tak zdjecia obecne www.vallasen.se/start_webbkamera
          Popatrzalem przed chwila na Alpenpanorame satelita ASTRA 1 stacja 3SAT.
          CH-snieg pojawil sie wszedzie ale w dzien ciplo od poniedzialku spadek temperatury.
          A w Wiedniu jutro ma byc +14C ale od poniedzialku spadek temperatury.Pojawil sie snieg od
          1400m ale temeratury w ciagu dnia do +4C.Minus mozna zauwazyc od 2200m ale ze sniegiem skapo.Ischgl od dolina 25cm do gor 120cm temperatura -5C. Od poniedzialku spadkowa temeratura wszedzie.Taki TUX dolina 25cm a gory 145cm przy minus 6C.
          Wyglada ze od poniedzialku bedzie spadek temperatury.
          Tyle na dzisiaj.
          Pozdrowienia
          Dziadek Sky.
          • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 19.01.14, 09:03
            apropos braku zimy to w cortinie drugą dobę wali śnieg i downhill znow odwolany.fakt ze obecny tydzien jest kiepski no ale kiedys musi popadac, tak to wyglada jakby sie wszystko o miesiac przesunelo, takie opady to powinny byc w polowie grudnia. ogolnie zima spoko i nie rozumiem czemu narzekacie
            • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 19.01.14, 09:08
              aaaaa, no i sella ronda dzis zamknieta w obu kierunkach
      • Gość: as2000 Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.amuz.bydgoszcz.pl 19.01.14, 16:17
        U nas na Kujawach -7 i śniegu dużo. Zapraszamy.
      • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 21.01.14, 10:23
        no fraku, chyba w końcu jesteś zadowolony? :) widzisz, nie ma co wieszczyc konca swiata, jutro widze ma u mnie spasc do -18, u Ciebie pewnie jeszcze niżej takze masz w koncu zime jaka sobie wymarzyles
        alpy wygladaja pieknie, dolomity jeszcze piekniej, wszedzie popadalo w ostatnim tygodniu, np w madonnie spadlo juz lacznie 450 cm sniegu. piekna wiosna nam sie szykuje, mysle ze nie bedzie gorsza niz w poprzednim sezonie
      • zolviu Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 01.02.14, 13:26
        nie wiem czy sledzicie co sie dzieje - 3ci tydzien napieprza snieg w kosmicznych ilosciach we wloszech i austrii. we francji troche odpuscilo ale tez niezla dostawa byla
        dzis nie moze sie odbyc znow zjazd panow w st. moritz i co ciekawe slalom gigant pan w kranskiej gorze juz definitywnie odwolany. historie o braku zimy dzieki bozi okazaly sie wyssane z palca skyddada ;) spokojnie bukowac marzec! a i poczatek kwietnia mysle bedzie niezly :) :) :)
        • Gość: zed Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 12:44
          spoko loko, rzeczywiscie na chwile zawitala ale spojrzcie w prognozy znow wraca plus siedem i wiosenne deszcze co gorsza nie tylko podhale ale we wloszech . mam wrazenie ze sezon sie konczyyyy.

zed
          • skyddad Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 05.02.14, 09:59
            Juz sa resorty narciarskie z warstwa sniegu okolo 15cm. Iscgl w dolinie 20cm.
            Temperatura w dzien wszedzie jest powyzej zera,noca spada do -2 na 2500m a na lodowcach -3 do -4C.Snieg jest nadajacy sie do zjedzania.Wiele resortow posiada pisty/Fiss/miedzy/kamieniami.Warstwa sniegu opada szybko.Chociaz nablizsze dwa tygodnie beda mialy nocki stosunkowo chlodne.Smutne jest ze dzisiaj jest pogda piekna ale nie wszedzie i wogule brak narciarzy.
            Pzdr.Sky.
            • kabron Re: no i zaczęłą się ZIMAaaaa :) 13.02.14, 23:00
              co myślicie o Dolomitach (Paganella) w 1szy lub 2gi tydzień marca? Planuję pierwszy raz, nie chcę naciąć się na wiosnę:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka