jajko54 20.09.17, 09:48 chce pojechać na narty pod koniec grudnia, gdzie szukać śniegu? wszędzie piszą że gwarancja śniegu od 1.01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fajnylajkonik Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 20.09.17, 10:10 Napisz do wróżki to może ci odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
rpodolak Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 21.09.17, 08:43 od ok 10 lat w grudniu (ostatni tydzień przed świętami) mamy z kolegami tzw "męski wyjazd" ;-) na narty - ze śniegiem bywało różnie ale zawsze coś się znajdzie (choć rzeczywiście w ostatnich latach bywało krucho) - rezerwuj na "ostatnią chwilę" w tym terminie nie ma tłumów spokojnie coś znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 21.09.17, 12:04 ale ja chcę na święta więc boję się o dostępność hoteli lodowce nie są pewne? Odpowiedz Link Zgłoś
rpodolak Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 21.09.17, 14:57 aaaa święta to inna sprawa - przede wszystkim tłumy i ceny wywindowane na maxa, rezerwować trzeba jak najszybciej, śnieg teoretycznie powinien być (ewentualnie sztuczny), dla resortów to jest "czas żniw" więc stają na głowie żeby trasy były gotowe. Oczywiście na lodowcach większa szansa na naturalny śnieg. Ja osobiście święta bym sobie darował - o wiele spokojniejszy termin to styczeń po 3 Królach... Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 22.09.17, 10:12 na maxa to nie, gorzej jest w Sylwestra. niestety święta to jedyny termin kiedy możemy pojechać. a gdzie byłeś w ramach tych męskich wyjazdów i śnieg był? Odpowiedz Link Zgłoś
jabolkn Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 22.09.17, 11:06 Zawsze jestem na Swieta i Sylwetra w Alpach i nigdy nie bylo problemu za sniegiem Cervinia Saas Fee Zermatt 4 Doliny Crans Montana Aletsch Leukerbad Paradiski Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 24.09.17, 16:51 świetne relacje, dzięki. ale nie ma tu Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
rpodolak Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 02.10.17, 10:43 w Austrii w grudniu bywałem w: Serfauss Fiss Ladis Alpbachtal Nauders Ischgl Skiamade Lofer ...ale jak będzie w tym roku to wie tylko wróżka ;-) wybierz większy resort z dostępnym lodowcem (np. Zillertall, Solden, Dachstein, Ischgl) i powinno być OK. Odpowiedz Link Zgłoś
savannah0102 Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 18.10.17, 16:36 Byłam kilka razy w Austrii na nartach w tym 2 razy w grudniu i jeśli chodzi o stoki to nigdy nie mięliśmy problemu z brakiem śniegu. Oczywiście zdarzało się, że nie było go w niższych partiach, kilka km od stoku, tam gdzie nocowaliśmy, ale nam to nie przeszkadzało. W lutym była podobna sytuacja. Jak już ktoś wyżej napisał, dla pewności lepiej wybierać lodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy01 Re: Austria gdzie śnieg w grudniu? 02.11.17, 11:57 W Austrii w grudniu najprawdopodobniej wszystko będzie chodzić. W tej chwili masz już czynnych 7 lodowców, z czego 5 w Tyrolu. W połowie listopada startuje Obergurgl-Hochgurgl, a Sölden pewnie rozszerzy terenydo jazdy znacząco poza lodowce. Ok. 22.11 startuje Ischgl - i znając ich to w grudniu będzie już ze 200 km tras owtartych (tak było w ostatnich latach). Na początku, w połowie grudnia otwiera się cała reszta - w Tyrolu, zwłaszcza w zachodniej części warunki są pewne. Odpowiedz Link Zgłoś