Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogody(2)

06.12.06, 09:36
    Witam,

wzorem ubieglego sezonu i wskutek licznych prosb [:-)] moich wielbicielek i
    wielbicieli zaczynam swoj blog pogodowy.
    Koncentruje sie na Dolomitach, a szczegolnie na Dolomitach
    wschodnich/polnocnych/Bolzenskich. Roznice pogodowe z Dolomitami
    poludniowymi/zachodnimi/Trydenckimi nie sa wielkie. Natomiast polnocna strona
    Alp moze miec zupelnie inna pogode i inne pokrywy sniezne.

Co do roznicy miedzy Dolomitami Trydenckimi i Bolzenskimi jeszcze. Najlepsze
    opady w Dolomitach przynosza nize srodziemnomorksie. Przewaznie ich droga
    jest taka, ze najpierw zahaczaja o D Trydenckie, a reszta dochodzi do
    Bolzenskich. SR jest wiec nieco pokrzywdzona w stosunku do Val di Sole.

Najdalszy horyzont czasowy to pare dni, najwyzej tydzien. Dalej nikt rozsadny
    nie prognozuje. A i tak prognozy 7-dniowe sa bardzo niepewne. Wlasciwie
    obecnie dosc sprawdzajace sie sa prognozy 2-3 dniowe..

SEZON POGODOWY ROZPOCZETY!

Zycze wszystkim forumowiczom wspanialych wakacji zimowo-narciarskich w tym
    sezonie i pozdrawiam.

Staruch
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Tydzien 49. 06.12.06, 09:38
        Co do obecnej sytuacji, to nie martwie sie o opady w tym tygodniu. Na pewno
        beda. Szkoda, ze ilosc opadu dzisiejszego systematycznie sie zmniejsza w
        prognozie. Ale bardzo mnie niepokoi polozenie iztoermy 0C. Jest (i bedzie)
        zdecydowanie za cieplo. Nawet spore opady (sprawdza sie!) moga byc deszczem do
        2000 m npm i to jest jednak zle.

Co do historii. O tej porze po inne lata na ogol bylo lepiej. Np. 1. tydzien
        grudnia Cortina miala 30/70 cm. Teraz jest 0/10 cm.

Juz pare osob pisze, ze mialy byc opady w poniedzialek a nie bylo.
        Donosze, ze GFS przewidywal bardzo male opady sniegu na poniedzialek, ale to
        bylo 1-2 grudnia. Potem juz sie z tego wycofal. Serwisy pogodowe nie nadazaja
        za bardzo za tymi zmianami prognoz i twardo maluja chmure z opadami.
        Serwis, ktory podaje edena daje bardzo optymistycznie izoterme 0C. Nie wiem,
        skad oni to maja. Prosze tez zwrocic uwage, ze niektore serwisy podaja
        prawdopodobienstwo opadow.

Polecam nastepujace linki.
        Za wiarygodny serwer pogodowy uznaje

www.wetterzentrale.de

(jedne z najswiezszych danych modelu GFS) tam trzeba pokopac glebiej. To jest
        globalny serwis podajacy dane GFS 3 razy na dobe (okolo 11tej, 17tej i 23ej).
        Prawie wszystkie serwisy pogodowe czerpia dane stad.

natomiast serwis pogodowy najbardziej mi odpowiadajacy to

www.arpa.veneto.it/nivometeo.htm

jest wywazony i raczej podaje za male opady, niz za duze

Mily w uzyciu jest

www.snow-forecast.com

Z tym ze jest spozniony o jakies pol doby w stosunku do GFSu i lubi byc zbyt
        optymistyczny.

Czasem sprawdzam jeszcze serwis z Bazylei

pages.unibas.ch/geo/mcr/3d/meteo/

Chetnym do kopania, zycze Smacznego!

PS.
        sytuacja w tej chwili jest dosc ciekawa i dynamiczna, wiec chyba sie odezwe po
        11-tej - nowa prognoza GFSu.
        • staruch5 do krystiana 06.12.06, 09:42
          skopiowane z wetterzentrale.de
          Die Wetterzentrale-Karten benutzen die 0, 6, 12 und 18 UTC Daten und sind
          normalerweise um 5, 11, 17 und 23 UTC fertig.

Pomylilem sie, a to dlatego, ze nie korzystam z tych danych o 5tej rano...
          • Gość: krystian Re: do krystiana IP: *.dzi.vectranet.pl 06.12.06, 10:03
            Mniejsza z tym :).Ważne abyśmy w tych danych zime zobaczyli.Pozdrawiam
            • Gość: Skyddad niestety sie wymieszalo. IP: *.fornfyndet.se 06.12.06, 10:30
              Niestety to zimno sie juz wymieszalo z cieplym powietrzem i nadciaga nowa
              petarda ale juz cieplego powietrza.Rozwazam podjecie decyzji o sprzedazy calego
              wyposazenia narcirskiego.Teraz jeszcze sie da sprzedac ale juz za rok to bedzie
              mozna wyrzucic.
              Pzdr.Sky.
              • ortodox Re: niestety sie wymieszalo. 06.12.06, 10:45
                Jasne Sky, sprzedamy narty, kupimy jachty i popłyniemy w podróż
                dookoła świata. Jestem za, ale boję się, że kasy za te nart wystarczy nam
                tylko na kotwicę ;)
                pozdro.
                • Gość: Skyddad Re: niestety sie wymieszalo. IP: *.fornfyndet.se 06.12.06, 10:55
                  Jak bedziesz kupowal w Gdansku to masz racje ale naszczescie sa jeszcze sklepy
                  gdzie dostaniesz dobra duza kotwice za nowe kijki z masowej produkcji.
                  Kotwica jest galwanizowana. ktora bez trudu utrzyma Yacht paru tonowy.
                  Pzdr.Skly,.
                  • Gość: zolv Re: niestety sie wymieszalo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 11:36
                    jacht nie jest dobrym pomyslem, stawiam na motorowke ;)

bedzie wtedy mozna pojezdzic na nartach... wodnych :p

pzdr
                    zolv
                    • staruch5 coraz gorzej z optymizmem 06.12.06, 11:52
                      wiem, ze sie ochlodzi, ale niebardzo.

Pamietam lata, ze nie bylo opadow, byl nawet jakis styczen pod koniec lat
                      90tych, ze wogole nie bylo sniegu w Dolomitach, ale zeby 6 grudnia w czasie
                      opadow izoterma 0C bylana poziomie 2500 m npm!! To sa naprawde kpiny.
                      Jezeli ten deszcz nie przejdzie w snieg z koncem tygodnia, to czarno widze
                      styczen. Opady w Dolomitach sa rzadko...

ostatnia prognoza GFS z 6 AM potwierdza dzisiejsze opady i calkiem spore
                      pt/sob, tylko ta cholerna temperatura!!!
                      • Gość: zolv Re: coraz gorzej z optymizmem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 12:00
                        wierzycie zeby cala zima tak wygladala?

mi jakos nie chce sie wierzyc... przeciez w koncu temperatura spadnie.

czuje ze do swiat bedzie juz ok.

pzdr
                        zolv
                        • ortodox Re: coraz gorzej z optymizmem 06.12.06, 13:22
                          Oczywiście, według mojego nosa :)) już za tydzień zacznie się zima w Alpach i
                          do świąt jak zwykle wszystko będzie gotowe. Swoją drogą przypomnijcie sobie jak
                          długo zima trzymała w tym roku. Praktycznie do maja można było jeździć nawet w
                          niższych partiach gór. Limit zimy na ten rok wyczerpany, ale od stycznie nowy
                          przydział mrozów i śniegów ;)
                          Załatwiłem już sobie kwaterki. Wygląda na to, że spędzę w Alpach 4 tygodnie
                          począwszy od 13.01.07 :))))
                          pozdro.
                          • staruch5 opad 8/9 grudnia 06.12.06, 17:29
                            opady dzis w nocy i jutro sa. natomiast bardzo ladnie sie klaruje obfity opad w
                            nocy z piatku na sobote. Wyglada swietnie. niestety, ciagle izoterma 0C na
                            sobote jest na 1800 m npm. Czyli tylko gora dostanie przyzwoity opad. Oby sie
                            ochlodzilo.
                          • Gość: al-fredo Re: coraz gorzej z optymizmem IP: *.pools.arcor-ip.net 06.12.06, 17:39
                            Ortodox
                            zdradz nam tajemnice i powiedz gdzie bedziesz
                            bo 4 tyg. to ho ho ho a moze jeszcze dluzej
                            moze co niektorzy posmieja sie tez
                            hej
                            • Gość: Skyddad Re: coraz gorzej z optymizmem IP: *.fornfyndet.se 06.12.06, 17:50
                              Ja sie martwie o koniec stycznia czy aby bedzie chociaz z 20cm sniegu i -1C na
                              zboczu w cieniu,na teraz niestety trzeba sobie odpuscic,chociaz w duchu czuje
                              ze Staruch wyniuchal ten mroz z sniegiem.Trzymajcie kciuki tylko aby w tygodniu
                              nie odpuscilo.
                              pzdr.>Sky
                            • ortodox Re: coraz gorzej z optymizmem 06.12.06, 18:47
                              ... już pisałem, w Alpach ...
                              pozdro ;)
                          • staruch5 do orta 06.12.06, 17:47
                            wiesz, lubie sobie robic podsmiechujki z takich przepowiedni, jak Twoja.
                            Czy 2 miesiace temu tez miales nosa, ze 12 grudnia (dopiero) zacznie sie zima w
                            Alpach?

Teraz, to z duzym prawdopodobienstwem KAZDY moze tak przepowiadac. kalendarz
                            jest jasny (polowa grudnia), sniegu nie ma, ida opady, wiec prognozowac zime to
                            wielka latwizna! Troche sie bardziej postaraj!
                            • ortodox do starucha 06.12.06, 18:43
                              ... psssssssssst ... trochę wyrównałem Tobie ciśnienie staruch, bo aż się
                              przestraszyłem ... ;)
                              Co do mojej przepowiedni, to w przeciwieństwie do poważnych prognoz
                              meteorologów, oparta jest tylko na moim nosie ;) więc nie sięga dalej niż
                              tydzień :) Poza tym, jest oparta na zdroworozsądkowej zasadzie, którą też
                              zauważyłeś, że jak jest zima to powinno być zimno. Chyba nie ja to wymyśliłem.
                              Zawsze staram się takimi prostymi zasadami kierować, choć wiem, że to trochę
                              dziwne. Wróżenie z fusów, przepraszam z map barycznych ... zostawiam Tobie.
                              pozdro ;)
                              p.s.
                              Staruch, nie żałuj sobie, śmiech to zdrowie, a przy twoim ciśnieniu ...
                              • staruch5 Re: do starucha 06.12.06, 18:58
                                z textem pisanym (a nie mowionym) to tak jest, ze ciezko wyczuc intencje. moja
                                byla ironiczna i przesmiewcza. braklo jakiegos :-) lub ;-) sorry, to bylo na
                                luzie. Dobrze, zes sie nie uniosl.
                                pozdro.
                                • ortodox Re: do starucha 06.12.06, 19:10
                                  ... no właśnie, ale teraz mnie już uspokoiłeś :) ... nie wiem jednak, a raczej
                                  wątpię, czy zauważyłeś, że mój post był bardziej odpowiedzią pocieszającą dla
                                  zmartwionego zolvia, niż przepowiednią, nie mówiąc już o prognozie?
                                  pozdro ;)
                                  • Gość: al-fredo Re: do starucha IP: *.pools.arcor-ip.net 06.12.06, 19:33
                                    • Gość: al-fredo do Ortodoxa IP: *.pools.arcor-ip.net 06.12.06, 19:36
                                      hahahaha
                                      Ortodox w Alpach nie bedziesz chyba ze turystycznie
                                      z Twoich postow wynika ze nie jezdzisz na nartach
                                      Jezeli cos przeoczylem to przepraszam
                                      • ortodox Re: do Ortodoxa 06.12.06, 19:44
                                        Nie wiem al-ferdo, czy to właściwy wątek do takiej dyskusji?? :))
                                        Bo co na to Staruch? To miało być o "Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza
                                        pogody(2)" Odpowiem więc krótko, przeoczyłeś wiele. Gdyby Ciebie jednak moja
                                        odpowiedź nie satyswakcjinowała, możesz zawsze utworzyć wątek pod tytułem "czy
                                        ortodox jeździ na nartach" albo "Nie wierzę w to, że ortodox jeździ na
                                        nartach" ... pogadamy ;)
                                        pozdo :))
                                        • Gość: zolv Re: do Ortodoxa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:53
                                          dziekuje ze chciales mnie pocieszyc, nie wiem z jakiego powodu, ale zawsze to
                                          milo jak ktos sie czlowiekiem zainteresuje ;)

hmmm, jesli ortdx bedziesz tam gdzie wczesniej mowiles ze bedziesz od 13tego,
                                          to....

zapoluje na Ciebie

z aparatem :)

w sposob bardzo prosty ;)

poznam Cie po... zonie :) :) :)

a pozniej sprzedam Twoj wizerunek wszystkim, ktorym tu zalazles za skore. hihi

pzdr
                                          zolv
                                          • ortodox Re: do Ortodoxa 06.12.06, 20:12
                                            Owszem, przez pierwsze 2 tygodnie będę tam gdzie planowałem, potem przenosimy
                                            się na spokojniejsze tereny, ale niedaleko ... . Hehe, no to będziemy na siebie
                                            polować, bo ja też mam pewne namiary na Ciebie ;)
                                            pozdro.
      • Gość: lila Co w Alpach Austriackich? IP: *.aster.pl 06.12.06, 19:30
        Dzisiaj opad był w Val di Sole ... ale deszczu.
        A jaka sytuacja jest w Alpach Austriackich?
        W prognozach TVNmeteo były niższe temperatury.
        • Gość: gwyn Re: Co w Alpach Austriackich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 20:02
          TVN meteo generalnie podaja jakies prognozy nie wiadomo skad... :)))

jesli chodzi o DOLOMITY:
          - 06 śnieg powyżej 1400/1800
          - 07 śnieg powyżej 1500/1600
          - 08 śnieg powyżej 1200 (piemont, lombardia) 1400 reszta
          - 09 śnieg powyżej 1200/1600, miejscami 1000
          - 10 słońce i zimno

prognoza na godzine 20:00

pozdr

gwyn
          • xsanka Re: do sereca 06.12.06, 22:39
            Gość portalu: serec napisał(a):

> Andalo leży dosyc nisko, a spodziewane a izoterma 0C ma lawirować w pobliżu
            2000m, dopiero w sobotę ma spaść poniżej 1500mnp. Temperatura opadu śniegu ma
            być w środę-czwartek na 2000/1700 mnp, potem ma spadać aż do około 1200 mnp w
            sobotę. Potem znaczne ochłodzenie - więc będą dośnieżać. Wnioski są takie że
            powyżej 2000 mnp to nieźle sypnie, ale już na 1300/1500 mnp może być średnio i
            warto zachować rezerwę.
            > serec

Dzięki za wyczerpujące info serec. Niestety pewnie odwołamy wyjazd. Organizator
            (BFC) traktuje to jako rezygnację uczestnika (!). Zobaczymy ile ma oddadzą i z
            pewnością wyciągniemy z tego odpowiednie wnioski na przyszłość.

• staruch5 sobota 9 XII 07.12.06, 11:12
              Wg ostatniej prognozy GFSu z 6 AM caly czas ma lekko padac w Dolomitach. Opady
              w nocy z piatku na sobote beda bardzo obfite

fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,52410088,53522092.html

Poniewaz jednoczesnie sie ochladza i izoterma 0C dojdzie do 1400 m npm lub
              nawet nizej, to to NA PEWNO bedzie snieg. Pozostaje poczekac. To moze byc 20
              cm, ale tez 2 razy wiecej w ciagu tych 6 godzin obejmowanych prognoza.
              Trudna decyzja przed Freeskiowiczami...

na 5Wiezach troche posypalo

www.dolomiti.org/ita/Cortina/cmet/cam5b.html
              Secede tez przyproszylo

www.valgardena.it/ita/page207.html
              • 1web Re: sobota 9 XII 07.12.06, 11:20
                całkiem możliwe, że będzie problem z dojazdem. Trzeba się zaopatrzeć w coś na
                wzmocnienie :)
            • Gość: mku Re: do sereca IP: 80.50.239.* 07.12.06, 11:58
              Czyli co robić nasi kochani forumowi meterolodzy. Jechac czy nie jechać. Wyjazd
              mam jutro, Pinzolo, jazda w Marilewie, Madonnie, Folgaridzie. Chce pojeździć,
              ale nie chcę jeździć po paru trasach, w tłoku.
              • staruch5 Re: do sereca 07.12.06, 12:09
                trudno mi poradzic.
                Gdyby opady wczorajsze i dzisiejsze byly takie, jak mialy byc, to bysmy juz
                mieli dobre 20 i 30 cm sniegu. Wtedy radzilbym jechac, bo w sobote dopada.
                Teraz widac, ze sniegu jest bardzo malo. Te obecne opady byly male i glownie
                deszczowe. Na pewno bedzie przyzwoity opad w nocy z piatku na sobote i w
                sobote. Ale to jest pierwszy opad. To nie bedzie super pokrywa sniezna. Nie
                potrafie poradzic.
                Z drugiej strony - jest szansa, ze sporo ludzi indywidualnie i biur podrozy
                zrezygnuje, wiec nie bedzie tloku, a warunki wlasnie sie polepszaja.
                No i tak na dwoje babka wrozyla. jak jest tanio i masz czas, to jedz!
      • Gość: Roberto Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 12:05
        Współczuję wszystkim , którzy nie mogą podjąć właściwej decyzji, albo tym ,
        którzy jadą z Biurami, które jeszcze nie odwołały wyjazdu.
        Moje Biuro wczoraj już powiadomiło o odwołaniu imprezy , dzisiaj ma wysłać
        całość na nasze konta.

Z tego co słyszę , to i tak gdyby były opady nie przygotują tras. Nie ma się co
        pocieszać.
        • Gość: gość Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 12:15
          A co myślicie na temat śniegu w Val di Sole w syczniu... będzie???
          • oleyu Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 07.12.06, 12:39
            Musi być, bo inaczej to sie wku#@e ;)
            • staruch5 GFS z 12AM 07.12.06, 17:10
              rzadko tak czesto sprawdzam prognozy, no ale teraz sytuacja jest dosc
              szczegolna.
              nastepna prognoza GFSu z 12 AM.
              Opad w Dolomitach w sobote:
              od polnocy do 6tej rano 15-20 mm wody
              od 6tej do 12tej 30-35 mm wody
              od 12tej do 18tej okolo 30 mm wody
              od 18tej do polnocy do 15 mm wody.
              To daje razem jakies 90-100 mm wody.
              Dla bardzo suchego sniegu to by bylo nawet 90 cm. Oczywiscie tak nie bedzie, no
              ale szansa nawet na pol metra jest spora.

niestety izoterma 0C ciagle za wysoko. W sobote okolo 1900 m npm, a mialo byc
              nizej.
              To by byl szczyt zlosliwosci przyrody, gdyby tak obfity i upragniony opad byl
              glownie deszczem!
              • staruch5 Re: GFS z 12AM suplement 07.12.06, 17:16
                Wlosi jednak twierdza inaczej (co do izotermy 0C):

Limite della neve inizialmente a 1400/1700 m, in possibile temporaneo rialzo a
                metà giornata, specie sulle Prealpi, e in calo fino attorno a 1200 m in serata,

zobaczymy jutro.
                • staruch5 Re: GFS z 12AM suplement 07.12.06, 22:36
                  to jest skutek prognozy GFSu z godziny 12AM zrobiony przez Anglikow

www.snow-forecast.com/resorts/Arabba.0to3top.shtml
                  ladnie sie prezentuje.
                  • staruch5 Re: GFS z 6PM 07.12.06, 22:52
                    no i juz na dobranoc GFS z 18tej.
                    Nadal twardo podtrzymuje opady i ochlodzenie.
                    od piatku 18ta do konca soboty w sumie ma spasc 80 mm wody. Powinno w gorach
                    zatem spasc 40-50 cm sniegu. Jak widac, roznice w kolejnych prognozach juz sa
                    kosmetyczne. Zobaczymy jeszcze jutro, ale to wyglada pewnie.
                    Pzdr.
                    • Gość: krystian Re: GFS z 6PM IP: *.dzi.vectranet.pl 07.12.06, 22:59
                      Zgadzam się z Tobą staruch w 100%.Tym razem to będzie śnieg i spadnie go
                      conajmniej 50cm.
                      • staruch5 Re: GFS z 6PM 09.12.06, 12:05
                        musze pochwalic GFS. Tym razem od kilku dni niewiele zmienialy sie prognozy i
                        rzeczywistosc im odpowiada. Przez noc spadlo 5-10 cm sniegu. W tej chwili sypie
                        i ma sypac do jutra rana. Powinno jeszcze dopadac 20-40cm, zaleznie od regionu
                        i wysokosci. Ochladza sie. Na poniedzialek piekna pogoda dla tych co pojechali!
                        Polecam Ciampinoi (widac snieg na stolach i lawkach)
                        www.valgardena.it/ita/page256.html
                        i Dantercepies
                        www.valgardena.it/ita/page237.html
                        • staruch5 Re: GFS z 6PM 09.12.06, 12:19
                          milo popatrzec, jak sypie.
                          Nawet w Cortnie jest bialo,

www.dolomiti.org/ita/Cortina/cmet/cam.html
                          a to oznacza, ze izoterma 0C jest calkiem nisko. To dobrze wrozy na dalsze
                          opady. O deszczu mozna zapomniec. Zima przyszla!

Wg raportu snieznego dzis w nocy spadlo w Cortinie 5cm a w gorncyhc partach 35
                          cm.

www.dolomiti.org/ita/Cortina/skipass/info/snow.html
                          Troche dziwi temperatura na 3000 m npm. To jakas nieprawda. W ValGardenie nawet
                          na 2300 jest teraz -3C.
                          • staruch5 Cortina 09.12.06, 12:29
                            sprawdzilem wysokosc Cortiny
                            The village has nearly 7,000 inhabitants and it is located at 1224m. a.s.l.

Skoro tu jest bialo, to znaczy, ze jest lepiej, niz planowano z izoterma 0C.
                            Miala byc raczej 1900-1500 m npm. Watpie, zeby ten snieg sie w Cortnie
                            utrzymal. Na taka zime na razie sie nie zanosi, ale niech sypie!
                            • Gość: Skyddad Kronplatz IP: *.fornfyndet.se 09.12.06, 12:35
                              Zdaje sie jest jedyny funkcjonujacy skiresort w calych Dolomitach.
                              www.dolomitisuperski.com/crontour/livecam.athx
                              Tez taki esame cieklawosci temperaturowe o ktorych Ty wspominasz.
                              Tez sie ciesze ale zarazem sie martwie jest juz w drodze podgrzewacz,potezna
                              petrada cieplna z KARAIBOW W DRODZE.
                              www.goes.noaa.gov/FULLDISK/GMIR.JPG
                              Pzdr.Sky.
                              Obserwowalem ten opad w >Madonnie di Campiglio tam spadlo okolo 10cm sniegu.
                              • staruch5 Re: Kronplatz 09.12.06, 12:38
                                no nie przesadzaj. na Dantercepies widze pelno narciarzy.
                                • Gość: Skyddad Re: Kronplatz IP: *.fornfyndet.se 09.12.06, 12:47
                                  Tak masz racje zgadza sie ;
                                  www.dolomitisuperski.com/gardena/livecam.athx
      • Gość: o_andrzej Staruchu - chyle czola, IP: 83.175.180.* 09.12.06, 17:47
        Przyznam, ze napiecie i niepewnosc dotyczaca: spadnie, nie spadnie w Dolomitach
        i mnie sie udzielila. Wczoraj zapakowalem dzieci do Cerviniowego autobusu i
        wyslalem bez obaw, bo juz wczesniej wiedzialem, ze tam problemow z jezdzeniem
        nie bedzie. W koncu zawsze zostaje lodowiec. Dzisiejsze widoczki z zasypanej
        sniegiem Cervinii jeszcze bardziej mnie uspokoily. Natomiast udzielila mi sie
        nerwowosc tych, ktorzy wybierali sie w nizsze rejeny, np. do Madonny. Widzialem
        Twoje przepowiednie z przed kilku dni, ale nie wierzylem w ich optymizm, tym
        bardziej, ze niewiele tego bialego z nieba spadalo, a czesto nie tyle bylo to
        biale, co koloru wody. :) Nawet dziwilem sie troche Twojemu uporowi w
        podtrzymywaniu na duchu podlamanych wyjezdzajacych.

I co? I wychodzi na Twoje. Na przekor wichrom i naporom. Gratulacje.
        • staruch5 10 XII 2006 10.12.06, 16:11
          Wreszcie moge zaczac pisac o pokrywie snieznej. :-)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,52410088,53700777.html

W Dolomitach w Cortinie dzis podano ze na gorze pokrywa wynosi 50 cm (to jest
          powyzej 3000 m npm). Okolo 2100 wynosi 40 cm a na dole 1200m npm - 15 cm.

Ponoc snieg jest „solidly packed”. To by bylo swietnie. Bo jak by to byl
          puszek, to by bardzo usiadl. Warunki przy opadzie byly takie, ze to nie mogl
          byc puch, wiec to raczej dobrze.

Na razie nie widac zadnych nastepnych opadow, przynajmniej do piatku, wiec ta
          pokrywa musi wystarczyc. Te 40 cm beda codziennie malec. Tak juz jest ze
          sniegiem.
          Na stronie DSS ogolnie podaja 40 cm na gorze i 5 cm na dole.

Dobrze, ze na razie ma byc chlodno, to wreszcie zaczna przyzwoicie dosniezac.
          Dzisiaj powyzej 2000 m npm temperatura nie przekraczala -4C.

W sezonie rzadlko na trasach jest wiecej, jak 50-60 cm sniegu, z czego i tak
          polowa to sztuczny. Zeby tylko sie nie ocieplilo. No i zeby nastepny porzadny
          opad byl na swieta. To byloby OK. Po fatalnym pocztaku przyroda sie
          zrehabilitowala.

Dziekuje Andrzejowi za slowa uznania.
          • staruch5 11 XII 2006 11.12.06, 10:45
            W Cortinie oficjalnie jest 25cm/50cm/70cm. Jest piekna pogoda

fotoforum.gazeta.pl/72,2,853,52410088,53738283.html
            W Val Gardenie widze ludzi na Secedzie. Nie wiem, czemu nie chodzi Ciampinoi.
            Jakas awaria?
            Jest zimno. Mrozik od -5C do -10C.
            Pzdr.
            • Gość: yetizpilska Re: 11 XII 2006 IP: *.um.krakow.pl 11.12.06, 12:13
              pięknie wyglądaja Dolomity w zimowej scenerii po opadzie (nareszcie), ale z
              jazdą wcale nie jest tak różowo: dolomitisuperski podaje, że czynne jest
              zaledwie 96 na 1200 km tras, np. zaledwie 18/140 km w Cortinie, gdzie (znowu za
              oficjalną Dolomitów) jeat 40 cm na szczytach i 15 w dolinach,), 0/62!! w
              Arabba/Marmolada, itd....
              • staruch5 Re: 11 XII 2006 11.12.06, 12:29
                nie ma cudow po pierwszym opadzie. Mysle, ze w ciagu 2 dni otworza
                wiecej.Pracuja nad tym. Tu jest pelna lista
                www.dolomitisuperski.com/106.athx?idblock=2557&ccode=en-US&VGUR%2fAzY8F1oqqVqsE6coagrbaZaW1MmNzFu%2bwggp5w%3d

widze ludzi na Secedzie i Dantercepies. Chyba dziala Saslong. Ciampinoi - nie.
                Poza tym mozna pojezdzic w Cortinie: 5Torri, Lagazuoi, Col Galina no i Faloria.
                Kronplatz.
                • staruch5 opad sniegu 17/18 XII ? 11.12.06, 12:34
                  co do prognoz. pojawia sie jakas przepowiednia GFSu na niedziele/poniedzialek.
                  jakis sensowny opad sniegu. bede relacjonowal. Na razie to palcem na wodzie
                  pisane.
                • Gość: yetizpilska Re: 11 XII 2006 IP: *.um.krakow.pl 11.12.06, 12:39
                  dodatkowo wiele z czynnych wyciągów z podanej przez Ciebie staruch listy
                  dziala "bez trasy" czyli tak naprawde na nartzch tam pojeździc nie mozna,
                  cikawe gdzie jezdza ludzie którzy sa np. w jakze modnym ostatnio Alleghe
                  (civetta- nic, bo w Zoldo raptem 1 wyciag i to bez trasy, Arabba/Marmolada -
                  nic, tre vali- trzeba jechac az na san pellegrino), ciekaw jestem swiąt w
                  Dolomitach w tym roku, a le juz widac ze bez kolejnego (i to najlepiej
                  obfitego ) opadu sie nie obejdzie...
                  • staruch5 Re: 11 XII 2006 11.12.06, 12:54
                    1. wiem,ze bez trasy. tam to jest napisane. Nie wiem, czy dziala Saslong, chyba
                    nie. Natomiast na pewno jest pusto na Ciampinoi. Wytczaja wlasnie trase
                    Saslonga. Mysle, ze jutro bedzie otwarty.
                    2. Arabbe zawsze pozniej otwierali. Nie pamietam, zeby tam bylo FreeSki.
                    3. Opad by sie przydal, ale oni sobie poradza sztucznym sniegiem, o ile nie
                    bedzie ocieplenia.
                    • staruch5 Re: 11 XII 2006 11.12.06, 22:18
                      opadow sniegu przewidywanych w poprzedniej prognozie na niedziele poniedzialek
                      juz nie ma.
                      Jest zla wiadomosc. Od czwartku znacznie ocieplenie! Izoterma 0C wychodzi ponad
                      3000 m npm. Snieg bedzie topnial. To jest dobrze dla pokrywy snieznej
                      (pierwszej), bo sie lepiej ulozy. Ale tylko pod warunkiem, ze beda spore dalsze
                      opady.
                      • staruch5 12 XII 2006 zle wiesci 12.12.06, 11:41
                        Zadnych opadow. Te na niedziele wygladaja mizernie. Cieplo :-(
                        To cieplo wykonczy nam snieg ponizej 2000 m npm! Za dlugo. Jeden dzien bylby do
                        wytrzymania, ale tu sie zanosi na 3 dni! Mysle, ze ponizej 2000 m npm wszystko
                        splynie do niedzieli. No i nie ma mozliwosci dosniezania. Oj, niedobrze! Swieta
                        kiepsko, styczen zagrozony.
                        • Gość: serec Re: 12 XII 2006 zle wiesci IP: *.jmdi.pl 12.12.06, 18:07
                          Pomimo ciepła ja stawiam że aż tak bardzo źle nie będzie. Słońce teraz krótko jest w górze i nie niszczy pokrywy tak ja w marcu. Poza tym myślę że ten naturalny śnieg spowoduje nocne spadki temperatur (głownie w dolinach) i coś nieco nocą dośnieżą.
                          Staruch, pytałeś co Champinoi. Tam zawody od piątku, więc pewnie od jutra będą treningi i całe siły związane z naśnieżaniem, przygotowaniem tras poszły pewnie na "Saslong".

serec
                          • staruch5 Re: 12 XII 2006 zle wiesci 12.12.06, 18:31
                            fakt, z tym, ze mnie sie wydaje, ze zawody sa wlasnie na Saslongu.
                            • staruch5 Re: 12 XII 2006 zle wiesci 12.12.06, 18:58
                              obys, serec, mial racje z tym, ze nie bedzie tak zle, ale jednak sroda i
                              czwartek wygladaja kiepsko (tzn. piekna pogoda!)

A 2000 m: min 2°C, max 8°C; a 3000 m: min -1°C, max 3°C.

No, chyba jednak splynie....
                              • staruch5 13 XII pieknie, ale goraco 13.12.06, 13:57
                                na razie bez opadow. Slonce, bezchmurnie, prawie bezwietrznie...
                                No ale cholernie goraco!

czwartek
                                A 2000 m: min 2°C, max 7°C; a 3000 m: min -1°C, max 3°C.

Piatek
                                A 2000 m: min 2°C, max 6°C; a 3000 m: min -1°C, max 1°C.

Potem juz troche chlodniej i jakies slabe opady. Szczegoly jutro.
                                • Gość: serec Re: 13 XII pieknie, ale goraco IP: *.jmdi.pl 13.12.06, 19:02
                                  Następne dwa dni rzeczywiście bardzo ciepłe. Potem jednak coraz zimniej i myślę że na okres świąteczny wszystkie trasy ze sztucznym śniegiem będą otwarte.
                                  • Gość: krystian Re: 13 XII pieknie, ale goraco IP: *.dzi.vectranet.pl 13.12.06, 19:35
                                    No ,ale tylko sztucznie naśnieżane.Myślę ,że w tym roku już opadów wiekszych w
                                    Dolomitach nie będzie.W Austrii powinny być , ale tez nie jakieś potężne.Dziwny
                                    sezon.
                                    • staruch5 Re: 13 XII pieknie, ale goraco 14.12.06, 12:47
                                      dzis i jutro upaly. Potem powolutku ale systematycznie izoterma 0C idzie w dol,
                                      nawet do 1000 m npm w niedziele.
                                      Opadow prawie zadnych. Tzn. przejda bokiem. W niedziele/poniedzialek spore
                                      opady pojda z Morza Srodziemnego na poludnie od Dolomitow. szkoda.
                                      • trudny Re: 13 XII pieknie, ale goraco 14.12.06, 22:28
                                        Witaj
                                        Mam od 18.12 zarezerwowany apartament w Val di Fassa :/
                                        Jak myślisz, są jakieś szanse, że będzie można gdzieś pojeździć?
                                        • staruch5 Re: 13 XII pieknie, ale goraco 14.12.06, 23:08
                                          od weekendu maja otworzyc SR, wiec bedzie lepiej. Na razie obawiam sie, ze nie
                                          chodzi nic w Val di Fassa
                                          www.dolomitisuperski.com/106.athx?idblock=2557&ccode=en-US&KLJYhqc0wjS%2bJTrpRP4uuoJ38jWPauHHzf4pEuq3Uso%3d
                                          Sniegowo na pewno sie nie polepszy na pierwsza polowe tygodnia. Potem - jeszcze
                                          nie wiadomo.
                                          :-(
                                        • ortodox Re: 13 XII pieknie, ale goraco 14.12.06, 23:56
                                          Widać, że w Val di Fassa wyjątkowa bieda.
                                          Jak kupisz dolomitisuperski, to możesz pojechać do Val di Fiemme (Predazzo -
                                          wyciąg przy skoczni, całkiem blisko z Val di Fassa). Tam jest trochę więcej
                                          otwarte, albo na passo Rolle - trochę dalej w Predazzo w lewo na S. Martino.
                                          www.infotrentino.com/ita/Editorials/SkiSpecial/SlopesReport/default.asp
                                          pozdro.
                                          • staruch5 15 XII 2006 15.12.06, 13:53
                                            prognoza:
                                            opady jakies sladowe w niedziele i poniedzialek.
                                            Za to temperatury coraz lepsze. Wyrazne ochlodzenie. Izoterma 0C leci w dol
                                            Pt 2800 So 2200 Ni 1900 Po 1000 Wt 800.
                                            I to jest bardzo dobra wiadomosc. temperaturowo to juz zima, natomais pady
                                            tylko sztuczne. sroda czwartek nadal zimno i sucho.

Stan:
                                            otwarte 345 km z 1200 km. szczegoly tu

www.dolomitisuperski.com/106.athx?idblock=2557&ccode=it-IT&315EWLhTegiOcSOylFGnqCWum8zT7pU0zk4UDp2d%2bE4%3d
                                            Piekna pogoda, cieplo.

Cortina 20/45/70 cm

SR 5/40 cm
                                            Pzdr.
                                            • Gość: o_andrzej Re: 15 XII 2006 IP: *.cyf-kr.edu.pl 15.12.06, 14:30
                                              A moje mlodsze dziecko (starsze nie raczy sie odzywac) wciaz zachwycone
                                              Cervinia. Czekam z niecierpliwoscia, takze na filmiki, ktore mieli sobie
                                              wzajemnie ponakrecac.
      • Gość: kuza Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.abcdata.pl 15.12.06, 17:38
        a na Kronplatz

Accessible slopes: 85/105 km
        Operating lifts: 24/32

jak oni to robią?? ;)
        • Gość: waldek Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:04
          Bo taki jest Kronplatz
          Kolejny raz jade tam w lutym
          Odpowiedz jest prosta: to jest swietne miejsce i tam dzialaja profesjonalisci
          I zawsze do tego komentarza dodaje info ze maja jedna wade: wysokie koszy!

• for_look Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 17.12.06, 01:56
            Dokładnie, Kronplatz jest niezawodny. właśnie z tamtąd wróciłem. Chodziła duża większość tras, 2 czarne i parę innych intensywnie szykowali na weekend. Po zeszłoweekendowym opadzie naturalny śnieg leżał troche niżej niż do połowy góry, ale dość duże mrozy pozwoliły przygotować lepiej ponad 80% tras. Poza tym pięknaaaaaaaaa pogoda, mrozik, sporo śniegu. Pod koniec tygodnia niżej i od południowej strony śnieg zaczynał być ciężki dzięki dużemu słońcu - w cieniu bez problemu. Dużo ludzi ponieważ wszyscy zjeżdżali tam. W środę byłem w Corvarze. Vallon (chyba tak się nazywa ta czerwona) super!! przygotowany. Mało ludzi. Pitz Boe nie chodziło chociaż śniegu leżało tam duzo. Arabba też nie chodziła i wątpie żeby wkrótce ruszyła Sella Ronda. Ale np. Alta Badia prawie w pełni do jeżdzenia oprócz Gran Risy:( (przygotowania na Puchar Świata)Generalnie sniegu nie mało i spoko można poszaleć. Ale jak wkrótce nie sypnie będzie coraz gorzej. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Włosi to mistrzowie przygotowania tras. Pozdr.
        • Gość: beabike Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.06, 21:08
          A snieza ile wlezie,i dobrze!
          • staruch5 16 XII 2007 16.12.06, 14:51
            dzisiaj nadal ladnie, ale juz nie tak goraco.

W rejonie DSS juz 480 km z 1200 uruchomiono. Nie wiem, czy chodzi SR.W tym
            nowym serwisie na razie w prosty sposob nie moge znalezc takiej informacji.
            dawniej bylo wyraznie napisane: tak albo nie.

www.dolomitisuperski.com/document.aspx?idMenu=104
            uruchomili Arabbe i Val di Fassa.
            Nadal prognozy mowia o wyraznym ochlodzeniu. Opady juz nie sladowe, ale nadal
            slabe. tej doby do 5 cm, nastepnej moze troszke wiecej.
            Granica snieg/deszcz w poniedzialek to okolo 900m. Niech snieza!
            • Gość: Skyddad Re: 16 XII 2007 IP: *.fornfyndet.se 16.12.06, 15:30
              Wyraznie napisane na Twojej stronie u dolu.
              SellaRonda (Ultimo aggiornamento:16.12./ 08:06): Aperto

Pzdr,.Sky.
              • staruch5 Re: 16 XII 2007 16.12.06, 16:21
                rzeczywiscie! No popatrz. NA PEWNO przedtem tego nie bylo :-)
                • Gość: Skyddad Re: 17 XII 2007 IP: *.fornfyndet.se 17.12.06, 07:39
                  Zobacz Staruch,
                  kiedy sie to skonczy,znowu kociol ciepla idzie znad Karaibow.
                  www.goes.noaa.gov/FULLDISK/GMIR.JPGPzdr.Sky.
                  P.S Juz sie zaczela Alpenpanorama ide zerknac.
                  • Gość: Skyddad Re: 17 XII 2007 Alpenpanoprama IP: *.fornfyndet.se 17.12.06, 09:39
                    Wszedzie rano ujemne temperatury od -1C na sniegorkach do 1000m i powyzej 2500m
                    okolo -7C,sypie jak diabel w zachodnim Tirolu i Vöralberg nawet okolice Insbrucka.
                    Jutro wszedzie prawie zejdzie do -5C.Rowniez opady.Wszedzie jest bialo ale jak
                    bialo na ile cm to nie wiem ,trzeba patrzec na lokalna pogode.
                    Pzdr.Sky.
                    • staruch5 17 XII 2006 17.12.06, 15:47
                      moje doswiadczenie w obserwacjach prognoz pogody mowi mi,z e przewaznie "z
                      duzej chmury - maly deszcz"! A tym razem - mila niespodzianka. Mialy byc ilosci
                      sladowe, a tu troche sypie. Na najblizsza dobe zdecydowanie 10-15 cm w wyzszych
                      partiach, a moze nawet wiecej. Ta prognoza, to zawsze ostrozni Wlosi dla Arabby
                      na 1645 m npm. Oni rzadko zanadto optymizuja, wiec mozna im wierzyc i moze
                      bedzie ciut wiecej w gornych partiach. Prawdopodobinestwo 80%, granica
                      deszcze/snieg 1300 mnpm, jutro.
                      bardzo przyjemnie sie zachowuje nasza ukochana izoterma 0C. Idzie w dol. do
                      1000 m npm, a nawet do poziomu morza, wg snow-forecast.com
                      • Gość: web Re: 17 XII 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:56
                        melduję, że cały tydzień była piękna słoneczna pogoda.
                        Z Dolomitów - W Cortinie działa Faloria i przejazd na Sona Forca. Czarne
                        jeszcze nie przygotowane, ale reszta świetna. W Sexten dobrze przygotowane
                        górne trasy, mało ludzi. Na Kronplatz tłumy , tańce na stołach, da się zjechać
                        na nartach na dół.
                        • staruch5 18 XII 2006 18.12.06, 13:13
                          Posypalo w nocy i sypie teraz. Jest zimno -6 -8C okolo 2300 m npm. Przybylo do
                          15 cm sniegu.
                          Jak zwykle zaczynaja sie jaja arytmetyczne. W Cortinie bylo 20/45/70 dopadalo
                          0/10/15 co daje w tej chwili 20/50/75. To tak zawsze sie oszukuje. Tzn. Taktyka
                          jest taka. Po opadzie pokrywa siada. Tego sie nie podaje, ale jak spadnie
                          snieg, to chwala sie ile go spadlo i wtedy przyznaja sie do w miare prawdziwej
                          grubosci... Ale widac, ze u nich 70cm + 15 cm = 75 cm....
                          Uczciwsze jest podejscie w Val Gardenie. Tam pisza wyraznie o grubosci sniegu
                          na trasach – i to jest 10 do 30 cm....

Optymistyczne snow-forecast podaje, ze jeszcze dopada 15 cm wysoko 2900 m npm.
                          Wg nich izoterma 0C ciagle ponizej 1000 m npm.
                          Natomiast realni Wlosi z ARPy na wtorkowa dobe praktycznie nie przewiduja
                          opadow, a izoterme lokuja na poziomie 1500-1600 m npm.

Dalszych opadow nie widac.
                          Wg DSS czynne jest 480km/1220 km. SR czynna. Sniegu 5/40cm.
                          • staruch5 21 XII 2006 21.12.06, 11:48
                            Do przyszlego czwartku nie widze zadnych szans na opady. Piekna pogoda,
                            słonecznie i w zwiazku z tym cieplo. Izoterma 0C idzie w gore, do 2600 m npm w
                            sobote.
                            Coz, nie najlepiej. Serec pociesza, ze slonce o tej porze roku ledwo przypieka…
                            DSS uruchomil polowe tras, Cortina tez. Warunki raczej trudnawe, ale nie mam
                            zadnych relacji.
                            • Gość: krystian Re: 21 XII 2006 IP: *.dzi.vectranet.pl 21.12.06, 12:29
                              Z tą pogodą to jest w tym sezonie straszna bieda.Przestałem już nawet to
                              wszystko śledzić i analizowac.Czekam cierpliwie na przyjście zimy.Boję się
                              tylko,że mogę sie nie doczekać jej w styczniu.Nastawiłem się już nawet ,że
                              pierwszy raz w tym sezonie pojezdze w Zillertal dopiero.
                              A pomysleć ,że w tamtym sezonie jezdzilismy juz 25 listpada.I tak do początku
                              kwietnia.Najdłuższy sezon jaki miałem.
                              Ten przypuszczam bedzie króciutki.
                            • Gość: serec Re: 21 XII 2006 IP: *.jmdi.pl 21.12.06, 21:58
                              Już jest korekta, aż tak ciepło nie będzie. Ja myślę że przy tych dosyć niskich temperaturach (izoterma 0C 1500-2100 mnp) Włosi sobie z przygotowaniem tras poradzą znakomicie. Co jak co ale naśnieżanie to oni maja chyba najlepsze w Alpach. Dla pesymistów link do opadów z ostatnich kilku sezonów - www.dolomitimeteo.com/neve/index.htm. Widać że tylko co druga zima jest opadowo przyzwoita, a nie słyszałem nigdy opinii o kiepskim przygotowaniu tras w sezonie w Dolomitach.
                              pozdrawiam optymistycznie
                              • Gość: serec Re: 21 XII 2006 IP: *.jmdi.pl 21.12.06, 22:02
                                poprawiony link www.dolomitimeteo.com/neve/
                                • staruch5 22 XII 2006 22.12.06, 14:16
                                  jest nowa korekta (izotermy 0C) :-(
                                  Pt 1800 So 2300 Ni 2500 Pon 2100 Wt 2300

Piekna pogoda, ale za cieplo.
                                  • Gość: lola Wlasnie wrocilam IP: *.aster.pl 23.12.06, 19:01
                                    Właśnie wróciłam z Livigno.
                                    Super pojeździłam.
                                    Trepalle - dobre warunki narciarskie
                                    Bormio - dobre warunki narciarskie, ale trochę oblodzenia i kamieni
                                    Livigno - Carosello - bardzo dobre warunki narciarskie.
                                    • staruch5 25 XII 2006 25.12.06, 14:34
                                      ciekawie wyglada prognoza na Nowy Rok. Spore opady caly dzien. To za tydzien.
                                      jest szansa.
                                      • Gość: krystian Re: 25 XII 2006 IP: *.dzi.vectranet.pl 25.12.06, 14:50
                                        Ale czy napewno sniegu?I od jakiej wysokości izoterma 0 stopni.
                                        Mysle ,że te opady sa raczej pewne.
                                        • staruch5 Re: 25 XII 2006 25.12.06, 15:39
                                          Krystianie, sam dobrze wiesz, jak to jest z tak dlugoterminowymi prognozami. O
                                          ile na opady na za tydzien, to jeszcze jest jakas szansa, to wywrozenie poziomu
                                          izotermy 0C, to kompletne zgadywanie. dzis mozna powiedziec, ze bedzie ona
                                          miedzy 0 a 3000 m npm...
                                          • Gość: Michu Re: 25 XII 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 18:56
                                            Mam nadzieję, że to bedzie jednak ponizej 1000, 20.01 chciałbym mieć możliwość
                                            jazdy po czymś wiecej niż śnieg sztuczny i aby wszystkie trasy nie były czarne:-
                                            (
                                    • Gość: peter Re: Wlasnie wrocilam IP: *.chello.pl 26.12.06, 10:34
                                      witam.livigno to tragedia.ci co jada sie napic taniej wodki to ok ale co do
                                      jazdy to dramat.tam nie ma gdzie polatac.stoki jak pozal sie boze w
                                      polsce.wyciagi starsze od bursztynu a trasy nudne.w kolko tylko zjazd do wioski
                                      i na gorke.ci co byli w marillevie to wioedza o co chodzi
                                      • Gość: mati Re: Wlasnie wrocilam IP: *.chello.pl 26.12.06, 10:36
                                        chlopie masz w 100% racje ,dramat
                                        • Gość: lola bezsensowne prognozy IP: *.aster.pl 26.12.06, 11:44
                                          Trasy w Livigno to temat na inny wątek.
                                          Moim postem chciałam przekazać, że przynajmniej tam gdzie byłam warunki
                                          narciarskie są dobre. I nie wiem czy jest sens dywagować nad położeniem
                                          izotermy O C. Trasy zjazdowe znajdują sie w strefie śniegu.
                                          Przed wyjazdem ja te wasze posty czytałam i martwiły mnie one. Były posty, w
                                          których pisaliście o ociepleniu i "tragedii". O kant stołu potłuc te wszystkie
                                          wasze prognozy i przewidywania. Rzeczywistość nijak się do nich ma.
                                          Jestem bardzo zadowolona z mojego wyjazdu. Super pojeździłam na nartach i
                                          wszystkim tego samego życzę.
                                          • Gość: aśka i trudny Re: bezsensowne prognozy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:12
                                            długo się zastanawialiśmy, ale osatecznie zdecydowaliśmy się pojechać.
                                            W val di fassa byliśmy od 19 do 24 grudnia. Wyjeździliśmy się jak dawno nie :).
                                            Było super, chociaż osatniego dnia warunki były już trudne (wyjeżdzony śnieg,
                                            ciepło, ludzi pełno)

pozdrawiam:)
                                          • Gość: yetizpilska Re: bezsensowne prognozy IP: *.fema.krakow.pl 27.12.06, 18:32
                                            lola-Livigno to nie Dolomity, a Alpy Lombardzkie (tuz przy granicy ze
                                            Szwajcarią). To zupelnie inna alejska "strefa klimatyczna" i zawarte w tym
                                            watku przedwidywania i prognozy Livigno nie dotyczą!!!!
                                            • staruch5 27 XII 2006 27.12.06, 20:30
                                              Wyglada na to, ze W Nowy Rok wieczor I pozniej w 2. dzien 2007 roku spadnie do
                                              20 cm śniegu, ale jak to będzie wysoko – nie potrafie powiedziec. Na razie
                                              wyglada to raczej na jakies 2200-2500 m npm. Miejmy nadzieje, ze ta granica się
                                              obniży.
                                              • staruch5 3.porcja sniegu tej zimy 28.12.06, 11:47
                                                Snieg – pokrywa.
                                                To niesamowite,a le w okolicy DSS chodzi parwie wszystko! Tak 97% tras! Oni sa
                                                niesamowici. Snieg glownie sztuczny, ale jest! Val Gardena, ktorej ufam
                                                najbardziej, podaje 10-30 cm sniegu na trasach.
                                                DSS podaje 5 na dole 50 cm na gorze. Cortina podobnie 15/40 cm.
                                                Mysle, ze mogą być jednak kamienie, ale trasy sa przygotowane i przejezdne.

Pogoda piekna, slonecznie i dosc cieplo. 0C w tej chwili na jakichs 2100 m npm.

Opady noworoczne wygladaja dosc imponujaco. Glowne uderzenie pojdzie na
                                                polnocna i zachodnia strone Alp ale na Dolomity tez wystarczy. Zacznie się w
                                                Nowy Rok rano, przez dobe może tego być do 25 cm. 2 stycznia slabiej – do 15 cm
                                                ale 3 stycznia może znow 25 cm.
                                                Niejasna jest granica 0C i ilosc tych opadow.
                                                To co raczej pewne, to to, ze będą! Ponieważ to za tydzien, weic proszę nie
                                                przywiazywac duzej wagi do liczb. Pewne to one będą w sobote.

• Gość: zolv juz czas! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 11:51
                                                  ze strony val gardena:

174 km ze 176 w ogole w val gardena czynne

1171 km z 1200 w ogole w dolomiti superski czynne

sniegu faktycznie nie za duzo, ale moze byc tylko lepiej :)

zaczynam pakowanie :)

pzdr
                                                  zolv
                                                  • staruch5 Re: juz czas! 28.12.06, 19:17
                                                    Wlosi dzis podali izoterme 0C na poniedzialek: 2100. Troche wysoko...
                                                    • skyddad Re: juz czas! 28.12.06, 19:24
                                                      Od dwoch dni mrozy przyszly zajebiste do Sloweni wysoko wgorach i zaczelo sypac.
                                                      Informacja od Yugoszy.Pzdr.Sky.
                                                    • Gość: krystian Re: juz czas! IP: *.dzi.vectranet.pl 29.12.06, 13:19
                                                      A na wtorek granica 0 stopni na wys 1200mnpm.Mysle ze na poniedziałek te 2100
                                                      to troche zawyżone.Bedzie mniej.
                                                    • Gość: zolv Re: juz czas! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:13
                                                      staruchu - widze ze gdybym Cie nie namowil na rozdzielenie wątku na dwie czesci
                                                      mialbys pierwszy ponad 200 wpisow. no nic - moja wina :(

moglbys teraz rozpoczac trzecia czesc ? - bedzie juz trylogia :)

w zasadzie zyczylbym sobie zeby na tym sie skonczylo, tzn na poczatku stycznia
                                                      wpis ze wszedzie jest perfekcyjnie ;) i do konca marca brak innych
                                                      wpisow :) :) :)

pzdr
                                                      zolv
                                                  • Gość: Jendrek Re: juz czas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 00:20
                                                    jezdzilem val di fassa + okolice 16-22 grudnia
                                                    SR otwarta w obie strony, bez wiekszych problemow (no moze powrot pomaranczowa
                                                    trasa z Arabby przez Porta Vescovo - czyli muldy we mgle)
                                                    najlepsze warunki w val gardenie
                                                    dzialaly praktycznie wszystkie wyciagi - na koniec zamkniete bylo tylko 2
                                                    zakryte krzeselka i marmolada :-(

sztuczne nasniezanie caly czas walilo na maxa

dla fanow snowparkow zla wiadomosc - nie ma z czego ulepic

Jendrek
                                                • Gość: agie Re: 3.porcja sniegu tej zimy IP: *.centertel.pl 03.01.07, 10:27
                                                  13 stycznia wybieramy się do Zillertal. Póki co dziś śnieży, ale od jutra w
                                                  prognozach lokalnych znów ocieplenie. Na dzień dzisiejszy otwarta jest tylko
                                                  część stoków, czy jest szansa, że przynajmniej to co napadało się utrzyma i
                                                  będzie na czym jeździć?
                                                  • Gość: krystian Re: 3.porcja sniegu tej zimy IP: *.dzi.vectranet.pl 03.01.07, 10:33
                                                    W tym watku juz nie piszemy.Jest za dużo postów już.
                                                    W Zillertal masz otwarte ponad 500 km tras.Sniegu jest sporo.Nie ma obawy.
                                                    www.zillertal.at
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka