Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogody(5)

12.03.07, 11:44
    Witam po raz 5.,

wzorem ubieglego sezonu i wskutek licznych prosb [:-)] moich wielbicielek i
    wielbicieli kontynuuje swoj blog pogodowy.
    Koncentruje sie na Dolomitach, a szczegolnie na Dolomitach
    wschodnich/polnocnych/Bolzenskich. Roznice pogodowe z Dolomitami
    poludniowymi/zachodnimi/Trydenckimi nie sa wielkie. Natomiast polnocna strona
    Alp moze miec zupelnie inna pogode i inne pokrywy sniezne.

Co do roznicy miedzy Dolomitami Trydenckimi i Bolzenskimi jeszcze. Najlepsze
    opady w Dolomitach przynosza nize srodziemnomorksie. Przewaznie ich droga
    jest taka, ze najpierw zahaczaja o D Trydenckie, a reszta dochodzi do
    Bolzenskich. SR jest wiec nieco pokrzywdzona w stosunku do Val di Sole.

Najdalszy horyzont czasowy to pare dni, najwyzej tydzien. Dalej nikt rozsadny
    nie prognozuje. A i tak prognozy 7-dniowe sa bardzo niepewne. Wlasciwie
    obecnie dosc sprawdzajace sie sa prognozy 2-3 dniowe..

Zima niby kiepska, ale w Dolomitach calkiem przyzwoicie po ostatnich opadach.
    Ten tydzien (11.) zapowiada sie znakomicie. Duzo sniegu pod nartami, prawie
    wcale w twarz, wiatry slabe, piekne slonce - czyli REWELACJA!

Pozdrawiam.
    Staruch
    Obserwuj wątek
      • Gość: krystian Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dzi.vectranet.pl 12.03.07, 19:01
        Szczęściarze z 11 tygodnia.Beda pisac na forum jak to słonko nie grzało, jak to
        z rana trasy przygotowane.Itp itd.
        A ja biedny , wypatruje w prognozach jakichs optymistycznym wieści.A tu
        nic.Zapowiada się niezły opad w całym tygodniu.Wszystko bedzie wiadomo w
        czwartek.No może nie wszystko , ale dużo.
        Jak jechałem do Zillertal w styczniu tez cały tydzien miało padać.A padało
        tylko 2 dni.Wierze ,że tu bedzie podobnie.W koncu jazda w puchu to tez
        niebywała frajda.
        Wyjezdzamy w piatek tak , aby juz w sobote pojezdzic.Nie marnować słonca i
        dobrej pogody.
        • zolviu Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 12.03.07, 19:36
          heh, u mnie za oknem po poludniu bylo dzis 23 stopnie :)

taka pogoda jak dzis tez fajna, ja juz odpuscilem i jestem pogodzony z losem do
          jesieni, walcze w ogrodzie od weekendu ;) troche Ci zazdroszcze tego livigno za
          tydzien, no ale... ja tam skupiam sie juz na zakupie roweru i kosiarki :p

sezon nie byl tak do konca stracony, przeciez w koncu zobaczylem staruchowo-
          ortodoxowe (juz nie tak az bardzo przereklamowane jak kiedys myslalem) dolomity.
          niestety drozsze niz francja (co do dzis jeszcze odbija mi sie czkawka) no ale
          jesli tam jeszcze kiedys zajrze to raczej juz nie bede szukal noclegu za ponad
          800 euro w val gardena :/ tylko podaze w ciemno za radami naszych
          oszczednych "poludniowcow" ;)

to takie tam sobie podsumowanie wiosenne jak dla mnie ;)

staram sie dorzucac troche zdjec jak mam chwile czasu, znowu kilka doszlo

zycze Wam dobrej pogody

pzdr
          zolv
          • Gość: krystian Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dzi.vectranet.pl 12.03.07, 20:10
            Dolomity mam zaplanowane w styczniu 2008.Val Gardena, lub Alta Badia.Trzeba je
            w końcu zobaczyć.
          • staruch5 Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 12.03.07, 20:48
            Zolviu, wymiekasz? szkoda. Kupiles kosiarke i nie masz kasy. jak ktos woli
            trawe od sniegu, to nie mamy o czym gadac. Produkuj sie na forum "Dzialkowicz";-
            )

Zaluj. wyglada, ze bedzie piekna dostawa sniegu za tydzien
            Pzdr.
            • staruch5 tydzien 11. 12.03.07, 23:47
              no co tu pisac? Rewelacja! Caly tydzien lampa, slaby wiatr, goraco! ehhh

Warto sie przygladac opadom za tydzien (12.). przesuwaja sie troche, ale nadal
              wygladaja obficie. wyglada na pon,wt,sr, sypanie do 40cma powyzej 2000 mnpm.
              Oby! No, krystian sie chyba potnie...
              Pzdr.
              PS, a ja coraz bardziej mysle o wypadzie w tygodniu 13.
              • Gość: krystian Re: tydzien 11. IP: *.dzi.vectranet.pl 13.03.07, 09:07
                Może nie będzie tak źle w 13 tygodniu.Prognozy się cały czas zmieniaja.Do
                poniedziałku powinno byc słonecznie.Później nie wiadomo.Nie wiadomo jak niż
                zejdzie na południe europy, kiedy i gdzie.
                www.wetterzentrale.de/pics/enspanel2.html
                Mysle ze w czwartek piatek cos mozna bedzie powiedziec.Ale faktycznie jak
                zacznie padac snieg to napada go bardzo duzo.
                • Gość: krystian Re: tydzien 11. IP: *.dzi.vectranet.pl 13.03.07, 09:08
                  Mialo byc oczywiście w 12 tygodniu.
                  Pozdrawiam
              • Gość: krystian Re: tydzien 11. IP: *.dzi.vectranet.pl 13.03.07, 14:13
                Zaczyna to wyglądać mniej katastroficznie z tymi opadami.
                Czekam na dalszy rozwój wydarzeń.
      • Gość: beabike Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.07, 19:40
        Na10 tydzien prognoza Ci sie Staruchu sprawdzila.Bylam w zeszlym tygodniu od
        srody do soboty w Valgardenie.
        W srode na dole lalo jak z cebra ,na gorze walilo mokrym, gestym sniegiem, nic
        nie bylo widac i jazda generalnie do d...
        W czwartek jeszcze sypalo,ale w ciagu dnia sie wypogodzilo i rzeczywiscie ok 20-
        30 cm swiezego sniegu przybylo-temperatury sie tez obnizyly.
        W piatek jazda bajkowa,niebieskie niebo i po prostu cudownie... ale po poludniu
        sniegu zwlaszcza na poludniowych stokach zaczelo ubywac.
        W sobote troche pochmurno ,ale zimno i ludzi bylo na trasach bardzo malo to i
        jazda super.
        Generalnie przedpoludniem jezdzi sie super ,okolo poludnia zwlaszcza na tych
        trasach tzw dojazdowych u gory (np Zjazd spod Ciampioni,ostre scianki tuz przy
        zjazdach z gornych stacji wyciagow) strasznie wymuldzone,ale sniegu to jeszcze
        na dlugo wystarczy,zwlaszcza ze mam znowu info z regionalnych rozglosni
        Suedtirol ,ze po 20 marca ma znowu do poludniowego Tyrolu wrocic zima ,ze
        sniegiem i mrozem.Pozdrawiam. Beata.
        • staruch5 Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 13.03.07, 20:23
          Grzeczna z Ciebie dziewczynka, ze do nas piszesz.
          Ciesze sie, ze sie udalo. W kamerkach Cie widac nie bylo, zwlaszcza we srode.
          Pozdrawiam.
          • staruch5 Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 13.03.07, 23:33
            nadal pelna lampa. mozna sobie pewnie gebe sparzyc! Wiatru nie ma. Opadow tez.
            oczywiscie, nieco cieplo
            dzis 2700 sroda 2600 czwartek 2500 piatek 2400 sobota 2400.

mam nadzieje, ze sniegu troche zostanie dla nastepnych.
            opady na tydzien 12. zmniejszaja sie i oddalaja (ale nadal widze 40 cm - tak
            jest w prognozie, ale sie nie sprawdzi).
            Tym niemniej: powrot zimy na 20 marca jest zapowiadany, opady i ochlodzenie na
            pare dni.
            Tak bylo w 2004, dokladnie.
            • Gość: krystian Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dzi.vectranet.pl 14.03.07, 09:07
              Z tymi opadami moze być różnie.Mogą się zatrzymać na austrii i do włoch nie
              dotrzeć.Wszystko jak wiesz zależy od nizu który ma zejść na południe.
              40 cm napewno jednak nie spadnie.
              • staruch5 Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 14.03.07, 19:31
                no i, krystianie, nie ma sie co martiwc. Prognozowane opady sie coraz bardziej
                zmniejszaja. Dobrez, ze chociaz ochlodzenie od poniedzialku pozostaje. Bedziesz
                mial zime.
                Pzdr.
                • Gość: krystian Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo IP: *.dzi.vectranet.pl 14.03.07, 20:53
                  Oj bede mial bede.Nie wiem czy się cieszyc , czy płakać.Postaram sie o relacje
                  live z Livigno.
                  • Gość: Poznaniacy 13 tydzień IP: *.icpnet.pl 14.03.07, 21:23
                    Jedziemy do Canazei w okresie 24-31 marca (13 tydzień) i z tego co tu
                    wyczytaliśmy to raczej nie mamy powodow do bycia szczesliwymi :-(
                    Grozi nam to, ze trasy na dole beda z roztopiona breją albo calkiem bez sniegu
                    a do tego nie wiadomo jak ze sloncem.
                    Prognozowane opady tez okazuje sie ze moga nadejsc, ale... za rok.
                    I jak tu byc optymista???
                    • Gość: makak Re: 13 tydzień IP: *.greennet.org.pl 14.03.07, 21:50
                      w dolomitach zawsze od konca lutego srednio po 13 jest breja na dole - za to
                      jest super piekne słońce :-)
                      wrociłam tydzien temu z vd fiemme - pogoda super, po poludniu duuuuze muldy na
                      trasach dojazdowych do wyciagów zwozacych ludzi na parkingi - dla poczatkujacych
                      troche ciezka sprawa, ale ogolnie fantastycznie!
                    • staruch5 Re: 13 tydzień 14.03.07, 22:11
                      Poznaniacy, nie dramatyzujcie!
                      Pokrywa sniezna jest calkiem dobra. Teraz jest pierwszy tydzien ciepelka, ale
                      wnet sie skonczy i okolo niedzieli zacznie sie ochladzac. Przyszly tydzien
                      wyglada na chlodny, moze tez troche dopadac, wiec co Wy tu szerzycie jakis
                      defetyzm! Bedzie swietnie w tym terminie. ja moze tez sie wtedy wybiore.
                      Pzdr.
                      • staruch5 o 12 tygodniu 15.03.07, 14:58
                        no i opady rozchodza sie po kosciach. Nadal planowany jest powrot kilkudniowej
                        zimy, ale to glownie ochlodzenie, a opadow coraz mniej. To dla 13.-tygodniowcow
                        dobrez, bo nie bedzie tak sniegu ubywalo, ale nie wiem, czy obsludze bedzie sie
                        chcialo sniezyc na dole. Warunki termiczne do tego beda, ale poniewaz do konca
                        sezonu od niedzieli praktyczie 3 tygodnie (Cortina i Kronplatz 4), wiec moga
                        odpuscic.
                        • Gość: Poznaniacy 13 tydzień IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 15:29
                          No i potwierdziło się to o czym pisaliśmy - ci ktorzy pojada w okresie 24-31
                          marca moga zapomniec o normalnym jezdzeniu!
                          Czesc tras bedzie na pewno zamknieta, czesc nie do jazdy w godzinach
                          popoludniowych a na pozostalych breja, kaluze itp. - skonczyc sie to moze co
                          najwyzej polamaniem nog!
                          Wyjazd w tym okresie 24-31 czyli free-ski week kiedy to pojada w dolomity
                          tysiace polakow to TOTALNA PORAZKA! ( podejrzewam ze wszyscy udadza sie na
                          lodowce gdzie automatycznie kolejki do wyciagow beda jak u nas w kraju czyli ze
                          2 godz stania...)
                          Co nas podkusilo zeby tak ryzykowac w tym okresie :-(

POzdrawiam wszystkich i oby na przyszlosc mniej pecha a wiecej rozsadku w
                          wykupywaniu wczasow...
                          • Gość: krystian Re: 13 tydzień IP: *.dzi.vectranet.pl 15.03.07, 15:52
                            O czym ty mówisz?W 13 tygodniu bedą bardzo dobre warunki.Napewno lepsze niż
                            teraz.Tydzień freeski w tym roku jest jak najbardziej trafiony.
                            A kolejek do wyciągów napewno nie będzie.
                          • Gość: Piotrek Re: 13 tydzień IP: *.chello.pl 15.03.07, 17:20
                            Poznaniacy chcą chyba zniechęcić ewentualną konkurencję...
                          • Gość: beabike Re: 13 tydzień IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.07, 08:24
                            z tymi 2 godzinami to juz naprawde gruba przesada!!!!
                        • Gość: krystian Re: o 12 tygodniu IP: *.dzi.vectranet.pl 15.03.07, 16:10
                          Myśle ze 12 tygodnia będzie tak jak mówiłeś zimowo.Czyli mrozik i opad
                          niewielki sniegu na zmiana ze słońcem.Źle nie bedzie.
                          A sobotę już bede z Carosello zjeżdzał.:)
                          • Gość: kuza Re: o 12 tygodniu IP: *.abcdata.pl 15.03.07, 16:57
                            oby tak było jak piszesz, ja od niedzieli Plan de Corones + przyległosci w
                            ramach promocji Dolomiti Supersun wiec słońce musi byc ;))), pozdro
                            • staruch5 Re: o 12 tygodniu 15.03.07, 23:27
                              w tej chwilicaly tydzien 12. wyglada zimowo (od poniedzialku izoterma 0C na
                              1000 i jeszcze w dol). Opady beda caly tydzie wlasciwie, ale nieobfite. zimno,
                              troche wiatru. Slonca nie za wiele...
                              Jutro szcegolowo, dla wyjezdzajacych.
                              pzdr.
                              • Gość: Poznaniacy Re: o 12 i 13 tygodniu IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 23:37
                                Za co nas tak Bóg pokarał?!!!
                                Mialy byc problemy ze sniegiem ale pocieszalismy sie tym ze chociaz murowane
                                slonce ( a to dla naszej paczki najwazniejsze) a teraz okazuje sie co? Ano to,
                                iż w prognozach pogody na Accuweather.com i Weather.com podaja ze od czwartku
                                23 marca do przynajmniej 1 kwietnia ani promyku słońca!!!! a do tego na maxa
                                zimno chmury i opady deszczeu i deszczu ze sniegiem!!! Koszmar- kto chce
                                jezdzic w takich warunkach??? Nasze Panie od 2 miesiecy cieszyly sie na
                                cudowna alpejska opalenizne a tu co???
                                Pocieszcie nas prosze i napiszcie ze tak renomowane serwisy pogodowe moga sie
                                mylic ( w 7-15 dniowej perspektywie) i moze jeszcze ujzymy słonko bo jazda w
                                brzydkich warunkach mija sie dla nas z sensem...

Pozdrawiamy (6 Poznaniakow)
                                • Gość: serec Re: o 12 i 13 tygodniu IP: *.jmdi.pl 16.03.07, 05:31
                                  Renomowane serwisy w żadnym wypadku się nie mylą. Jesli za 14 dni zapowiadają deszcz to deszcz będzie i kropka. Myślę że teraz to wszystko stopnieje, a potem będzie jeszcze zimno. W sumie będzie więc jazda po zmieszanej brei z kamieniami i zamarzniętej w dodatku.

pozdrawiam serec(w żałosnym nastroju)
                                  • Gość: Poznaniacy Re: o 12 i 13 tygodniu IP: *.icpnet.pl 16.03.07, 08:03
                                    No to ładnie- takich informacji było nam trzeba :-(
                                    I jak ja teraz bede wygladal przed całą grupą - poza mną nikt z naszej szostki
                                    nie jezdzil nigdy na nartach a i ja jezdzilem ostatnio 3 lata temu w Karpaczu a
                                    wczesniej 2 razy takze w Poznaniu na Malcie.
                                    JA jestem odpowiedzialny za cala grupę (jestem organizatorem i pomyslodawca ) -
                                    gwarantowalem piekna pogode i snieg a w takich warunkach to szkoda gadac. Nie
                                    wiem czy bede w stanie pokazac innym jak jezdzic na nartach na lodowcu bo sam
                                    nie jezdze za dobrze (moze 2 tygodnie jazdy -ale bralem tez 2 lekcje u
                                    instruktora ) a nauczyc 5 osob jezdzic przey mozliwej mgle w zimnie i opadach
                                    bedzie ciezko...
                                    Kupilismy wszyscy fajne nowe ciuchy i w wiekszosci nowy sprzet a teraz to nawet
                                    nie bedzie go widac...
                                    Niech ktos napisze cos co jeszcze przywroci nam odrobine nadziei

Pozdrawiamy Poznaniacy
                                    • Gość: beabike Re: o 12 i 13 tygodniu IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.07, 08:19
                                      Ho,ho to Ty odwazny jestes-piec osob nauczyc jezdzic jak sie samemu nie za
                                      dobrze umie-tylko pogratulowac!!!
                                      A rozwazaliscie moze opcje instruktora na miejscu? 5-dniowy kurs w szkolkach
                                      nie kosztuje wcale tak duzo w Alpach,instruktorzy w zasadzie potrafia sie z
                                      kazdym porozumiec ,a i efekty beda na pewno dobre.
                                      Juz pare razy pisalam na temat takiej opcji ,wsrod moich znajomych Ci co
                                      skorzystali ze szkolki i instruktorow na miejscu( to byly Dolomity) wszyscy
                                      byli bardzo zadowoleni i stwierdzili ze byly to dobrze zainwestowane pieniadze.
                                      Jak chcesz co blizej wiedziec to pytaj.Pozdrawiam .Beata.
                              • Gość: krystian Re: o 12 tygodniu IP: *.dzi.vectranet.pl 16.03.07, 10:11
                                Czekam Staruch na Twoja wersję 12 tygodnia :).Myśle ,że pewne są wieksze opady
                                śniegu w poniedziałek.Później w kratkę.Słońca faktycznie chyba mało będzie.
                                Prawdopodosbnie , przez te opady nie pojedziemy do St.Moritz i do
                                Bormio.Przypuszczam ,że cięzko bedzie jechać 40 km górskimi zaśnieżonymi
                                drogami.Zdecydujemy jednak na mijescu czy kupimy karnety na te dwie
                                miejscowosci.
                                • Gość: Pyjter Re: o 12 tygodniu IP: 217.153.83.* 16.03.07, 11:21
                                  Witam
                                  Fajnie sie Was czyta: pesymisci, optymisci, realisci.. :)
                                  Na dzis, na teraz, jak wygladaja prognozy, jak sie to ma do stanu faktycznego :
                                  1.Od niedzielnego wieczoru conajmniej tydzien - zima w calych Alpach
                                  (snieg ktory nie stopnieje pozostanie nienaruszony na 13 tydzien).
                                  2.Ciekawe pytanie Staruch(a) - czy beda nizej sztucznie sniezyc - sam je sobie
                                  zadaje - od tego zaleza warunki na zdecydowanej wiekszosci nizej polozonych
                                  tras w Dolomitach.
                                  3.Ile napada naturalnego w poniedzialek 19.III ? :
                                  na teraz od 10 cm Dolomity zach do 30 cm Dolomity wschodnie.
                                  4.Czy bedzie slonko w 12 tyg ?? - nie caly czas, ale bedzie! -
                                  przy cyrkulacji pn w Austrii bedzie sypac, bardziej na pd bedzie sporo slonka.
                                  Ja jade 13 tydz w Dolomity zachodnie, temu sie tu wypowiadam.
                                  Pogody (ducha tez) Wszystkim zycze.

Pozdrawiam
                                  Pyjter

wschodnie
                                  • staruch5 Re: o 12 tygodniu 16.03.07, 11:38
                                    Niedziela jeszcze ciepla I dosc sloneczna, ale po poludniu pogorszenie pogody.
                                    Noc i rano w poniedzialek ma sie zaczac opad. Nie potrafie dokladnie okreslic
                                    izotermy 0C. Wyglada na okolo 1000 m npm, czyli to bedzie juz snieg. Na razie
                                    wyglada to na 10-20 cm w ciagu doby. We wtorek juz opady slabiutkie, ale zima
                                    przywoita. To bedzie calkiem mrozno. Szacuje 0C na jakies 600m, wiec na 2000
                                    moze byc -7C do -10C (T max). Sroda slabe opady, zima. Czwartek i piatek tak
                                    samo. Sporo chmur, malo slonca. Wiatry niegrozne.
                                    Dorzuce cos po 12tej jeszcze, po ogloszeniu prognozy wloskiej.
                                    Pzdr.
                                    • staruch5 12. tygodzien 16.03.07, 12:02
                                      Wlosi prognozuja spore opady na poniedzialek.
                                      Izoterma 0C w poniedzialek 1000 m npm, we wtorek 800 m npm.
                                      Pzdr.
                                      • Gość: Skyddad 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.fornfyndet.se 16.03.07, 15:51
                                        Staruch to trzeba podziekowac tej bialej kitce ktora znika nad europa.Tak
                                        chlodno bedzie powyzej jednego tygodnia.Ci co pojada do Alp na tydzien 12 i 13
                                        moga sobie niezle uzyc. Znam smialkow co jada na 14 na Zermatt-Matterhorn.Teraz
                                        tam jest troche tylko sniegu w kazdym razie powyzej 2m.Fakt faktem to zimno sie
                                        podlaczylo i to nadluzszy czas.
                                        www.weatheroffice.ec.gc.ca/data/satellite/goes_gedisk11_1070_100.jpg
                                        Pzdr.Sky.
                                        • Gość: Skyddad Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.fornfyndet.se 17.03.07, 11:12
                                          Wyraznie dzisiaj widac jak bialy welon schodzi z USA i idzie na Europe.
                                          To on spowodowal wczoraj calkowity paraliz Nowego Yorku. Ci co jada na naret na
                                          koniec sezonu beda mieli najleopsze warunki sniezno pogodowe,cale Alpy od Francji
                                          poprzez CH do Austri.Bedzie temperatura ujemna w nocy a wciagu dnia 0C lub 1C do
                                          konca kiwetnia.Mopwi sie dzisiaj nawet poczatki maja moga byc udane ale
                                          pewnikiem personel wyciagow tez chce odzipnac i pozamykaja no i musza
                                          przejrzec i konserwowac przed latem wszystkie urzadzenia.
                                          Takze toco mowilem na poczatkusezonu ze bedzie dlugo i to bardzo dlugo suie
                                          sprawdzilo.C o ciekawego ze nie widac tego zakonczenia jeszce. Europa bedzie
                                          miala w dzien +10C mniejwiecej a gory swoje zimowe temperatúry. Unas na polnocy
                                          sypie i jest juz mroz.Sälen kwitnie jak nigdy w sezonie od narciarzy.
                                          Swieta Wielkiej Nocy beda z temperaturami 10C takze Ci co na narty sie
                                          wybieraja to uzyja na calego,nie musi to byc lodowiec.
                                          Pzdr.Sky.
                                          • staruch5 Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 17.03.07, 12:02
                                            gdybys byl bardziej skromny, to bym Cie nie krytykowal.
                                            Teraz sie chwalisz, ze mowiles, ze bedzie dlugi sezon. Kiedys tak mowiles, ale
                                            potem kilka razy zmieniales front za kazdym razem o 180 stopni. Wielokrotnie
                                            oglaszales, ze narty juz wyrzucic i wziac sie za zagle.
                                            To jest bajdurzenie, a nie prognozowanie.
                                            teraz, jak jest zima, to mowisz, ze to wlasnie przewidywales.
                                            Pozdrawiam.
                                            • Gość: Poznaniacy Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.icpnet.pl 17.03.07, 14:35
                                              Nikt tu nie napisał najważniejszego - czy będzie słońce w 13 tygodniu???
                                              My jedziemy na narty przede wszystkim opalic sie a nie marznąc i aby deszcz nam
                                              sie lał na głowy...
                                              Prosimy o informacje dot słonca.
                                              Pozdrawiamy Poznaniacy

Ps. A moze spotkamy sie gdzies i razem spedzimy czas ( bedziemy w okolicy Senna
                                              Rondel w okr. 24-31 marca)
                                              • Gość: serec Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.jmdi.pl 17.03.07, 21:36
                                                Myśle że warunki w trzynastym tygodniu będą bardzo dobre. Im dalej tym lepiej, po kiepskim początku zima w Alpach Włoskich jest przyzwoita.
                                                Śłońca chyba też nie zabraknie, ciśnienie ma powoli rosnąć do przyzwoitych warości. Perspektywa tygodnia w pogodzie więc to tylko wróżby, choć opady ponidziałkowe przy izotermie 0C pikującej do 1000nmp są pewne (do 35cm śniegu).
                                                Myślę że narzekający najpierw na zbytnie ciepło a potem na zimno (nawiasem mówiąc to tak narzekającego kolesia dawno nie widziałem - radzę jechać na wydmy do Tunezji ;)) porządnie się wyhasają w Dolmitach.

• Gość: Poznaniacy Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 00:24
                                                  Faktycznie niektorzy tutaj narzekają bez powodu , my raczej patrzymy realnie na
                                                  to co sie dzieje i wyciagamy wnioski (w wiekszosci logicznie uzasadnione)
                                                  Dobrze ze jestesmy wzorowo zorganizowaną grupą i potrafimy sie dostosowac do
                                                  roznych warunkow co nie u kazdego jest takie oczywiste...
                                                  Pocieszajace ze z pogoda sie troszke poprawilo bo wygladalo to wrecz fatalnie a
                                                  teraz mamy nadzieje ze bedzie znosnie...
                                                  A wiec ...Glowy do gory malkontenci bo zawsze moze byc jeszcze gorzej niz jest!
                                                  Pozdrawiamy Poznaniacy

Ps. Mamy nietypowy problem bo naszych vucherow nie mozemy sie doczekac a w
                                                  biurze podrozy mowia ze to normalka natomiast my sie martwimy bo wyjazd za
                                                  tydzien a obiecywali ze przyjdą w czwartek lub piatek a nie przyszly!!!
                                                  Moze ktos inny jeszcze podkupil nasza kwatere ? To mozliwe ze biuro cos
                                                  kombinuje???
                                                  • Gość: Skyddad Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.fornfyndet.se 18.03.07, 07:49
                                                    Chwalic sie nie lubie a juz zupelnie klocic.
                                                    Dzisiejsza Alpenpanorama siedze od 7 rano i sie gapie w ten ekran i coz zobaczylem.
                                                    Alpy nie cale i nie Voralberg bedzie tak;
                                                    Dzisiaj cieplo ale od jutra od 1800m -2C do -4C i sypie do czwartku.
                                                    Sudalpen czyli Dolomity;
                                                    Dzisiaj cieplawo ale od jutra powyzej 2350m sypie poniedzialek i wtorek
                                                    -1C.Pozniej niestety cieplawo.
                                                    Niederostereich jeszcze pare wyciagow otwartych ale reszta zamkniete.
                                                    Zillertal przezyje i to na dlugo.
                                                    Generalnie Alpy ponizej 1100m nie maja juz sniegu a powyzej 2000m warunkiswietne
                                                    ale od jutra dzisiaj widac pogoda super ale kasza.
                                                    Ide dalej sie gapic.
                                                    Pzdr.Sky.
                                                    P.S. Jak ktos ma digital wlasna parabole to zlapac kanal TW1 lub ORT2 lub
                                                    Bayerische
                                                    SAT lub 3SAT.Na wszystkich teraz idzie Alpen panorama z roznych czesc Alp.
                                                    • Gość: Skyddad Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.fornfyndet.se 18.03.07, 08:04
                                                      Dalsze konkrety z Alpenpanorama;
                                                      Ischgl sniezy od jutra do czwartku temperatura od -4C do -6C
                                                      Serfaus sniezy od jutra do czwartku od -6C do -13C.
                                                      St. Anton am Alberg do jutra sniezy do czwartku -4C do-8C dzisiaj +2C. Kapll
                                                      powyzej 0C przez te dni..
                                                      Po troszku zbiore i dorzuce.
                                                      Pzdr.Sky.
                                                    • Gość: Skyddad Re: 12 i 13 i nawet 14 tydzien AD2007 IP: *.fornfyndet.se 18.03.07, 08:18
                                                      C.D.
                                                      Hintertuxgletscher dzisiaj rano -8C sypie do czwartku temperatura od -14C do -17C.
                                                      Finkeberg dzisja +5C od jutra sypie i od -4C do -8C.
                                                      Reszta Zilertall sypie od jutra i od -4C do -8C dzisiaj +5C.
                                                      Dzisiejsze Alpy maja super sloneczna pogode.
                                                      Pzdr.Sky
                                                      P.S Odnosnie Kapll bedzie sypac do wtorku ale przy temperaturze -1C . Dzisiaj
                                                      jest slonecznie i ladnie ubita kasza.
                                                    • Gość: Poznaniacy 13 tydzien IP: *.icpnet.pl 18.03.07, 20:44
                                                      Wie ktoś czy będzie słonce w 13 tyg.?

Pozdr.
                                                    • Gość: konio Re: 13 tydzien IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.03.07, 21:13
                                                      jasne, że będzie - ono było jest i będzie, problem w tym czy będzie tam gdzie
                                                      chcemy aby było. Cyba najwazniejsze aby było po czym jeździć, słonko choć to
                                                      sprwa ważna jest kwestią wtórną,
                                                      pozdrówka, tez będziemy w dolomitach w 13 tygodniu
                                                    • Gość: Pyjter Re: 13 tydzien IP: 217.153.83.* 19.03.07, 07:45
                                                      Samo slonce, zacznie sie od niedzieli 25 III po calkiem zimowym 12 tyg.
                                                      bedzie z kazdym dniem cieplej, 0C od 1800 mnpm w niedz 25 III
                                                      do 2500 mnpm w piatek 30 III
                                                      Slowym 13 tydz czysta poezja, tak jak bylo obiecane tydz temu :)

Pozdrawiam
                                                      Pyjter
                                                    • Gość: Konio Re: 13 tydzien IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.03.07, 08:46
                                                      Lejesz miód na nasze serca,
                                                      wszystkim życzymy takiej pogody, o której piszesz.
                                                      Pozdrówka
                                                    • Gość: gwyn Re: 13 tydzien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 09:10
                                                      w piatek:
                                                      w Falcade godz. 10:27 - 23C przy wyciagu
                                                      na ColMargerita koło południa 3C w cieniu
                                                      Moena koło 16:00 - 18C

wiosennie... lataja ptaki i muchy :)))

pozdr

gwyn
                                                    • staruch5 12. tydzien 19.03.07, 14:42
                                                      no to mamy Snow Alert for Dolomites! Sypie jak cholera!

Seceda
                                                      www.valgardena.it/ita/page207.html
                                                      Dantercepies
                                                      www.valgardena.it/ita/page237.html
                                                      Temperatury

Dati Meteo Ortisei (1.235 m)
                                                      19.03.07 ore 14:22
                                                      Temperatura -2.7°C
                                                      Umidità 91%

Seceda 2450m
                                                      ore 0:23
                                                      19.03.07 ore 14:25
                                                      Temperatura -10.4 °C
                                                      Umidità 90%

Pieknie! zal mi tylko tych biedakow, ktorzy jada w Dolomity w polowie marca,
                                                      aby sie wygrzac, wyopalac i wysiedziec na tarasach knajp. no to maja pecha!
                                                      Pzdr.
                                                    • skyddad Re: 12. tydzien 19.03.07, 15:05
                                                      Potwierdzam obejrzalem przed chwila na TW1,kurcze tak niesypalo w zimie jak
                                                      teraz wali.,ciekawostka ludzi co niemiara.
                                                      W Idre polnocna Szwecja spadlo wczoraj 30cm sniegu.
                                                      W Dolomitach faktycznie nie mozna inaczej powiedziec tylko kurzy jak cholera,.
                                                      Pz<dr.Sky.
                                                    • Gość: Skyddad Re: 12. tydzien IP: *.fornfyndet.se 19.03.07, 17:38
                                                      Zobaczcie na wlkasne oczy jak kurzy;
                                                      wcisnac kamerki i pozniej wybrac kraj i prowincje jest wszystko od Francji
                                                      poprez CH,A,D,I Slovakia i Czech Republik. W Slowacji i Czechach sniegu nawalilo
                                                      co niemiara ,ale robi wrazenie ze wszystko juz jest nieczynne.
                                                      Kliknac;
                                                      tw1.at/
                                                      albo;
                                                      www.tw1.at/jart/prj3/tw1/website.jart?rel=de&content-id=1139274198299
                                                      Pzdr.Sky.
                                                    • staruch5 Re: 12. tydzien 19.03.07, 17:39
                                                      Tydzien zimowy bardzo. Caly !
                                                      izoterma 0C
                                                      pon. 1100, wt. 900, sr. 1000, czw. 1100, pt. 1200

Sypie caly czas. Wg mojego oka nasypalo juz do 20 cm. a tu jeszcze:

"""PREVISIONE PER IL POMERIGGIO-SERA DI LUNEDI' 19: tempo perturbato con cielo
                                                      coperto e diffuse precipitazioni di moderata intensita` (100%). Limite neve in
                                                      calo dai 1000/1300 m ai 500/700 m. Attenuazione dei fenomeni durante la notte.
                                                      Sono previsti 15-30 mm di pioggia, localmente 40/50 mm con altrettanti cm di
                                                      neve fresca sopra i 1500 m."""

Czyli lokalnie jeszcze nawet do pol metra sniegu! Bedzie kicha (dla 12-
                                                      totygodniowiczow)! Zagrozenie lawinowe. Caly tydzien slabe opady.

Ale my, na 13. tydzien, tylko zacieramy rece. statystyka dolomitowa mowi, ze
                                                      bedzie slonce w 13. tygodniu na pewno! Prognozy na razie nie zapowiadaja
                                                      jakiegos okroponego upalu na 13. tydzien. Aczkolwiek cieplej niz teraz.

Pzdr.
                                                    • zolviu Re: 12. tydzien 19.03.07, 20:03
                                                      staruch5 napisał:
                                                      > Ale my, na 13. tydzien, tylko zacieramy rece

znaczy ze jednak jedziesz.

znowu na selle czy gdzie indziej?

pzdr
                                                      zolv
                                                    • staruch5 Re: 12. tydzien 19.03.07, 20:56
                                                      jeszcze nie wiem.
                                                      Idz, lepiej, kosic trawe!
                                                      jak juz napisalem - jak ktos woli trawe od sniegu, to niech zmieni forum na
                                                      dzialkarstwo.
                                                      :-)
                                                      Pzdr.
                                                      PS. nie wiem, czyt warto jechac na 4 dni do Zillertalu i codziennie gdzies
                                                      jezdzic autem. Jakos mi sie nie chce. Mam slabiutkie info o Zillertalu i
                                                      brakuje mi czasu. zdecyduej za tydzien, w ostatniej chwili. Jak pojade, to
                                                      czw.pt,sob.niedz.
                                                    • zolviu Re: 12. tydzien 19.03.07, 21:24
                                                      im starszy tym bardziej zlosliwy!

ehhh, slyszalem o takich co to sami w dolomitach czy innych zillertalach a zona
                                                      musi zapraszac sasiada zeby troche pokosil... ;)

a w tym val di sole czy MdC to jakie warunki? orientowales sie? bo tam to sie
                                                      po 24 w ogole za karnet nie placi podobno

pzdr
                                                      zolv
                                                    • staruch5 do dzialkowicza 19.03.07, 23:13
                                                      strasznie tam daleko. Nie chce mi sie na 4 dni jechac 2 godziny dluzej niz do
                                                      SD i 3h niz na Tux.
                                                      Zobacze. MdC mam nieruszona...
                                                      dzieki za hint.
                                                      pzdr.
                                                    • Gość: Poznaniacy Re: 13. tydzien IP: *.icpnet.pl 19.03.07, 21:15
                                                      Czy to możliwe że w 13 tygodniu jak ktos tu wyżej napisał -na Canazei moze
                                                      zejść lawina? Jest duże zagrożenie? Proszę o informację bo takiego obrotu
                                                      sprawy się nie spodziewaliśmy!!! Warto ryzykowac utrate zycia dla kilku dni
                                                      watpliwej jakosci jazdy na nartach?...
                                                      Gdzie można znalezc bardziej szczegolowe informacje dot. zagrozenia lawinowego?
                                                      Czy łancuchy sniegowe powinnismy miec ze soba?
                                                      Rozumiemy że wszystkie trasy w takim przypadku i tak zostana zamkniete- będzie
                                                      mozliwosc odzyskania pieniedzy z biura z powodu niemoznosci spedzenia urlopu w
                                                      zaplanowanych warunkach???
                                                      Jakie sa podstawy reklamacji przy rezygnacji z powodu warunkow pogodowych?
                                                      (lawiny, brak slonca itp.)

Pozdr. Poznaniacy (coraz bardziej zalamani ta calą syt. pogodową)
                                                    • staruch5 Poznaniacy 19.03.07, 23:11
                                                      albo jestescie mocno pie..ieci, albo sie dobrze bawicie.
                                                      obstawiam to drugie - wiec bawie sie razem z Wami.
                                                    • Gość: Piotrek Re: Poznaniacy IP: *.chello.pl 20.03.07, 00:07
                                                      może jest gdzieś jakieś forum dla cierpiących na frustracje...
                                                    • staruch5 12. tydzien cd. 20.03.07, 10:16
                                                      Cortina przyznaje sie do 30cm swiezego sniegu. DSS pisze o 30-50cm.
                                                      Val Gardena pisze o 50 cm.
                                                      Wszedzie w partiach szczytowych pokrywa przekracza 1m. Jest zimno (teraz -10C
                                                      na 2000 m npm) i dalej tak bedzie. Malo opadow, malo slonca, izoterma 0C okolo
                                                      1000 m npm. Tak to wyglada do piatku.

O dziwo, SR chodzi w obu kierunkach, tylko jest ostrzezenie o silnym wietrze.
                                                    • Gość: gugu Re: 12. tydzien cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 10:39
                                                      Witam,w Arabie napadalo bardzo duzo sniegu,czy to sie utrzyma do 26
                                                      marca,akurat tam jedziemy w tym czasie,
                                                    • staruch5 Re: 12. tydzien cd. 20.03.07, 11:06
                                                      niedokladnie wiem, co rozumiesz przez "to", ale sie utrzyma!
                                                      Pzdr.
                                                    • Gość: Poznaniacy Re: 12 i 13 tydzien cd. IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 12:56
                                                      A dlaczego Sella Ronda mialaby nie chodzic w obu kierunkach? Zagrozenie
                                                      lawinowe, brak sniegu w niektorych miejscach? Mógłbys to wyjasnic?

Ps. Do kiedy utrzymają się opady i czy mogą w przypadku zbyt mocnych opadow
                                                      zamknac jakies trasy w okolicy SR i Marmolady ew. ValGardeny i jesli tak to czy
                                                      wiesz może ktore tereny są tym zagrożone najbardziej?
                                                    • staruch5 Re: 12 i 13 tydzien cd. 20.03.07, 13:14
                                                      traktuje Twoje/Wasze pytanie powaznie i tak tez odpowiadam.
                                                      Opady spore juz sie skonczyly. Teraz maja byc do soboty slabe opady.
                                                      Zamykaja SR z powodu zagrozenia lawinowego. SR to koleczko. Wystarczy, ze w
                                                      jednym miejscu (na ktorejs przeleczy, mnie sie to zdarzylo na Pordoi) trzeba
                                                      zamknac trase i juz nie mozna powiedziec ze SR chodzi w obu kierunkach.
                                                      Nie martw sie. jak dzis chodzi, to bedzie chodzic do 10 kwietnia, wg planu.
                                                      Wygrales los na loterii z tym 13. tygodniem! a panikujesz jak....
                                                    • Gość: Poznaniacy Re: 12 i 13 tydzien cd. IP: *.icpnet.pl 20.03.07, 13:45
                                                      Dzięki za odpowiedź.
                                                      Trochę 'paniki' nie zaszkodzi, choć powyższe posty(z wyjątkiem ostatniego) to
                                                      była raczej 'dobra zabawa' jak zdążyłes zauważyć...
                                                      Jeśli prognozy się sprawdzą a do tego i słońce dopisze pod koniec 13 tyg. to
                                                      nawet rozważamy przedłużenie o kilka dni naszego pobytu. (Zawsze jakby co można
                                                      zorganiozować sobie jakis ponadplanowy wypad np. do Wenecji (do której rzut
                                                      beretem z Val di Fassa)
                                                      Pozdr.
                                                    • Gość: Pyjter Re: 12 i 13 tydzien cd - czesciowo OT. IP: 217.153.83.* 21.03.07, 09:09
                                                      no i nie maja tak zle Ci w tym 12 tyg.,
                                                      sloneczko juz wyszlo a bedzie go coraz wiecej np:
                                                      www.campiglio.it/webcam/miramonti.htm
                                                      Wyjezdzajacym na 13 tydz. proponuje wziasc
                                                      (na moja odpowiedzialnosc:) )
                                                      tylko kremy z mocnymi filtrami UV.

i teraz to nieszczesne OT:
                                                      Mam prosbe - czy Ktos z szanownych forumowiczow doradzi mi
                                                      jak najtaniej miec lacznosc z netem poprzez laptopa w Dolomitach
                                                      w terenie ? (jaka "koncowke" dokupic by wetknac ja w pcmcia i nie przeplacac?)

Pozdrawiam
                                                      Pyjter

• staruch5 Re: 12 i 13 tydzien cd - czesciowo OT. 21.03.07, 10:02
                                                      tak,tak, wyglada cieplutko, zwlaszcza 2. polowa 13. tygodnia. Ale w nocy mrozik.

OT: zamierzasz jezdzic z laptopem na plecach? Nie wiem.
                                                    • Gość: bert Re: 12 i 13 tydzien cd - czesciowo OT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:08
                                                      Szanowny Staruchu5 wierz mi że tego laptopa będe woził ja.Ale poza tym szefa
                                                      mam wporzo.
                                                    • staruch5 do berta 21.03.07, 16:35
                                                      no, jak zabiera za darmo swojego pracownika w Dolomity, to to jest SuperSzef! i
                                                      mozna mu ostatecznie wozic laptopa...
                                                    • staruch5 13. tydzien 22.03.07, 11:38
                                                      pierwsze pol 13. tygodnia wyglada dobrze. dosc ladnie, bez opadow i nie za
                                                      cieplo. natomiast czwartek i piatek to juz kiepsko. Chmury, opady, cieplo.
                                                      troche mi to nie pasuje. trzeba miec nadzieje, ze sie zmieni...
                                                    • staruch5 Re: 13. tydzien 22.03.07, 23:34
                                                      koncowka 12. tygodnia. Troche sypania w sobote i odrobine w niedziele. nadal
                                                      zimno.
                                                      izoterma 0C piat 1400, sob 1400, niedz. 1400, pon. 1600

Poczatek 13. tygodnia swietny. Izoterma 0C utrzyma sie popnziej 1700 m npm, no
                                                      moze dojdzie do 2000. W srode dosc cieplo, na czwartek jakowes ochlodzenie, a
                                                      potem znowu ma byc cieplo, nawet w nocy :-( W tej chwili piatek sobota i
                                                      niedziela wygladaja raczej cieplawo. No ale to w koncu koniec marca. Dobrze, ze
                                                      jest spory zapas sniegu i zmrozone podloze w 12. tygodniu.
      • Gość: kuza 12 tydz - relacja pogodowa IP: *.acn.waw.pl 25.03.07, 10:50
        18/03 Kronplatz - słońce jak w Egipcie kasza wszedzie oprócz południowych stoków
        19/03 Kronplatz - śnieg nap..la - 1/2 metra. zimno
        20/03 Alta Badia, Arabba mnóstwo świezego sniegu, gdzieniegdzie słoneczko,
        ponizej zera
        21/03 Kronplatz lampa, temp minusowa, świetne warunki, na górze wiatr
        22/03 Alta Badia, Arabba, Marmolada, VdFassa, lampa, minusik, wypas
        23/03 Kronplatz lampa, troche cieplej ok 0, warunki bajkowe
        w miejscach gdzie byłem jest tyle sniegu, ze wystarczy jeszcze na bardzo długo,
        na Porta Vescoco odkopywali knajpe spod sniegu ;))tydz 13 zapowiada sie sie
        świetnie, szkoda było wyjeżdzac
      • 1krystian Re: Dolomity;pokrywa sniezna,stan i prognoza pogo 25.03.07, 23:22
        No i wygląda na to ,że 13 tydz. jest/bedzie bardziej zimowy od 12 tyg.
        Słoneczka chyba bedzie bardzo malutko.
        • staruch5 2. czesc 13. tygodnia 27.03.07, 12:21
          Dziwna ta pogoda na koncu sezonu. Wlasciwie to zima. Koncowka 13. tygodnia
          wlasnie zimowa. Izoterma 0C na poziomie 1700-1800 m npm.
          Konkretnie
          Wtorek 1800, środa 1700, czwartek 1800, piątek 1800, sobota 1700.
          Wiatry slabe. Niestety, sporo chmur, może troche malo slonca, mogą być lekkie
          opady.

Potezny ten niż wloski. Dolomity sa na jego skraju. W zwiazku z tym trzeba się
          liczyc ze sporym bledem prognostycznym. Piątek wygalda nieciekawie. Mzoe być
          nawet pelne zachmurzenie.
          Sam nie wiem, czy jechac. Dzis wieczorem zdecyduje.

• Gość: krystian Re: 2. czesc 13. tygodnia IP: *.dzi.vectranet.pl 29.03.07, 15:46
            Jak tam Staruch , zdecydowałeś sie na wyjazd?
            Przyszły tydzień ma być słoneczny.ciepły ale słoneczny.
            Bedzie fajne nartkowanie w Dolomitach.
            • Gość: Skyddad Re: 2. czesc 13. tygodnia IP: *.fornfyndet.se 31.03.07, 11:47
              Zobacz co sie dzieje dzisiaj?
              Kurzy jak za najlepszych czasow w zimie.

www.dolomitisuperski.com/altabadia/livecam.athx
              Moze byc snieg mokry ale zapowiadaja na swieta nawrot zimy unas w polnocnej
              Szwecji ma sypac i mrozic.na poludniu w Lund w nocy maja byc przymrozki do -2C.
              A jak w Skandynawi mroz to i obowiazkowo w Alpach mroz.Takze jechac gdzie sie
              da ( Tzn tanio) i snieg lezy.
              pzdr.Sky.
              • skyddad Tydzien 14 01.04.07, 13:04
                Wczoraj kurzylo niemilosiernie,temperatury powyzej 3000m okolo -6C do -12C
                powyzej 2000m od -2C do + 2C do wtorku wlacznie bez opadow i slonce napol zchmurami.
                Ponizej 1000m sniegu juz niema.
                Nawet w Nieder Östereich chodza jeszcze wyciagi i jest troche sniegu.
                Tyrol wpelni otwarty dzisiaj zimowo jutro troszke cieplej az do wtorku.Tux w
                najcieplejsze dni ma -9C , warunki wysmienite.
                Sa to informacje z Alpenpanorama.
                Pzdr.Sky.
                • staruch5 bylem, widzialem, wrocilem 02.04.07, 12:37
                  tak, sniweg padal w IOLOMITAch mniej wiecej do 1100 m npm. To oczywiscie
                  zalezalo od pory dnia. Naprawde napadalo ponad pol metra. W niektorych
                  miejscach (mimo braku wiatru - zaspy) bylo tego ponad metr. widzialem jak
                  odkopywali wyciagi miedzy Arabba a Passo Fedaia. zreszta orczyk powyzej Passo
                  Fedaia w ogole wczoraj nei ruszyl.
                  Mnostwo chlopakow - puchozercow z profesjonalnym sprzetem. sporo tez pojawilo
                  sie deskarzy.
                  Niesamowity koniec sezonu.
                  Napisze jescze o tym osobno.
                  Pzdr.
                  • Gość: Skyddad Tydzien 14-ty IP: *.fornfyndet.se 04.04.07, 12:15
                    Dzisiaj swiezo po opadach bialutkko i mgliscie o dziwo duzo narciarzy jak na te
                    pore roku.
                    Od 2000m temperatura jest minusowa w Alpach i Dolomitach. Od jutra lekkie
                    ocieplenie do +1C do +4C. Po potrannych chmurach wyjdzie slonce.Ponizej juz
                    bedzie cieplo nawet w niektorych miejscach do +15C.
                    Informacj pochodzi z Alpenpanorama TW1.
                    Pzdr.Skyddad
                    • Gość: Colagen Re: Tydzien 14-ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:25
                      co tam panie dzis w pogodzie ?- pozdrawiam pogodynki
                      • Gość: skyddad Re: Tydzien 15-ty IP: *.fornfyndet.se 07.04.07, 07:58
                        No jeszcze pare dni tylko sie nam ostalo Wacpanie,
                        Nizsze resorty ciagna do dzisiaj urwanie z ceprami,
                        te wyzsze powyzej 1800m ,
                        beda wciagac ludzi do 15.04.07-go,
                        A te najwyzsze zwane Glacierami,
                        toc jeszce rok prawie maja przed soba
                        a dzisiaj jest rzeskie powietrze nawet ma -1C
                        i to tak rano jeszcze przed 8.oo
                        pozniej w poludnie juz wszystko
                        poplynie, wszedzie beda panowac plusy
                        oprocz Glacierow ktore straszyc maja nawet do -4C
                        tak to juz naprawde wiosna,