Gość: anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 02:36 hej. szukam jakiegoś taniego i dobrego kursu na instruktora narciarstwa zjazdowego. ale nie tego w SITNie, tylko tego ministerialnego. ktoś mi może coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toskow Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? 24.12.08, 03:27 moj znajomy robil w Polskiej Akademii Sportu, bardzo poleca, tanio, szybko i bardzo solidnie (www.kursyinstruktorskie.edu.pl albo pas.edu.pl albo wpisz w googla: państwowe kursy instruktorów narciarskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 15:05 wow, dzięki juz zadzwonilam, wypytalam o szczegoly i sie zapisałam raz jeszcze dzięki i wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
toskow Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? 25.12.08, 17:26 nie ma za co, mam nadzieje ze bedziesz zadowolona napisz po powrocie jak było wesolych swiat nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 10:41 Mam pytanie. Czy nauczyciel wych. fiz. nie posiadający uprawnień instruktorskich może prowadzić ze swoimi uczniami zajęcia na stoku w trakcie zimowiska, białej szkoły, wycieczki w góry, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel wf Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 15:14 niestety nie może nasze uprawnia pozwalają na prowadzenie zajeć szkolno - lekcyjnych tylko w ramach lekcji wf zimowisko, biala szkola, wycieczka sa zajeciami POZALEKCYJNYMI i ytlko mozemy sprawowac opieke wychowawcy (nadzoru) a do prowadzenia zajec musimy miec uprawnienia państwowe nawet prowadząc sekcje SKSu, czy akcję zima w mieście jako instruktorzy musimy miec na to papier (bo to nie sa zajecia lekcyjne), mimo ze sa prowadzone w szkolach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Colo Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 12:46 Ciekawe pytanie. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie chcesz robić kursu instruktorskiego w SITN? Przecież tylko tam zrobisz prawdziwie profesjonalny kurs zgodny z wytycznymi PZN. Czy na kurs prawa jazdy idziesz do organizacji do tego przygotowanej, czy do pana Józka - odpowiednika różnych TKKFów, czy innych instytucji robiących swoje "kursy instruktorskie"? Niedawno polski program nauczania został dostosowany do programów krajów alpejskich i absolwenci po wykupieniu legitymacji IVSI mogą podjąć pracę w Alpach. Po tych "kursach" państwowych nie mogą pracować nawet w licencjonowanych szkołach narciarskich SITN PZN. Poziom tych "kursów" odpowiada pomocnikowi instruktora PZN. Chcąc kształcić się dalej, żeby zdobyć prawdziwy stopień instruktorski musisz zdać egzamin regionalny i dopiero wtedy możesz zapisać się na kurs w SITN. Jeśli nasprawdę chcesz się czegoś nauczyć i pracować w tym zawodzie, to tylko kurs w SITN daje Ci taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
kartopaka Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? 27.12.08, 22:02 Mam nadzieje, że zasady jakie panowały w PZN-ie się zmieniły. Pomocnika Instruktora robiłam 15 lat temu. Potem jako studentka AWF pojechałam na obowiązkowe zawody instruktorów, pomocników i trenerów na Kasprowy (obowiązkowe- ponieważ start w nich i zdobyte punkty kwalifikowały na kurs instruktorski lub przedłużały uprawnienia instruktorom, którzy już posiadali takie uprawnienia). Dodam, że jestem narciarzem z Mazowsza. Nigdy nie jeździłam na tyczkach zaś jazdę szkoleniową, techniczna po licznych obozach narciarskich udało mi się opanować w stopniu bdb. Nie zjechałam w określonym limicie czasu zaś jazdę szkoleniowa pojechała jako jedna z lepszych. I nie zakwalifikowalam sie na kurs instruktorski. Poniewaz zależało mi również na ukonczeniu roku na AWF-ie pojechalam zachowawczo bojąc się ewentualnych urazow. Do dzisiaj nie mogę zrozumieć bezsensownej polityki PZN-u. Na stoku w Austrii zatrzymywali mnie tamtejsi instruktorzy pytając , z której jestem szkoły narciarskiej na tyle moja technika dawała się na stoku zauważyć. Zrezygnowa~am więc z dalszej kariery z PZN bo uważam, że jest to instytucja, która jedynie chce wyciągnąć pieniądze od swoich członków. I ciesze się, że sa teraz inne formy i możliwości robienia stopnia instruktorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narciarz Józio Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 23:11 Dla mnie SITN to maszynka do zarabiania pieniędzy. Szkoleń na instruktora MENiS nie prowadzi żaden przysłowiowy Pan Józio tylko osoby wiele znaczące w środowisku narciarskim. Szkolenia takie ma w ofercie Szkoła Zdrowia dr Lecha Powolnego czy też LE-SKI dr Janusza Lesiewskiego. Jeżeli organizatorem kursu jest TKKF to i tak kierownikiem szkolenia jest osoba z uprawnieniami instruktora SITN (czyli kompetentna, fachowa i świetnie jeżdżąca na nartach). Osoby po kursach państwowych nie moga pracować w licencjonowanych szkołach ze względu na zakazy SITN (pewnie forma zemsty za to że taki instruktor nie wzbogacił konta SITN tylko znalazł znacznie tańszy sposób uzyskania uprawnień). Zakazy te są niezgodne z prawem - ustawą o kulturze fizycznej i kwestionują państwowe uprawnienia. O fachowości (niefachowości) instruktora nie może świadczyć nawet najwybitniejszy działaćż SITN bo on tego człowieka nigdy nie widział na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: web Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 15:29 Instruktorem powinien być ten, który dobrze sobie radzi nie tylko w jeździe demontracyjnej, ale i w terenowej czy jeździe po bramkach. Tak więc zawody instruktorów nieźle przesiewają kandydatów :) W końcu nie każdy musi byc instruktorem karate czy też narciarstwa:) Lesiewski prowadzi kursy nie sitnowskie, no, no:), ale sie wszystko zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
kartopaka Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? 30.12.08, 17:58 Nie zgodzę się z Tobą: W każdym sporcie są instruktorzy i trenerzy. Instruktor zajmuje się instruktarzem nauka podstaw i doskonaleniem tych podstaw, zaś sportem wyczynowym zajmuje się trener. A jazda na tzw. "tyczkach" jest jazdą stricte sportową. I tego właśnie brak w PZN gdyż organizacją tą kierują ludzie zajmujący się sportem wyczynowym a nie amatorskim. Uważam, że te 2 sfery sportu należy rozgraniczyć. I czym innym też jest jazda terenowa- i tu owszem instruktor musi umieć sobie poradzić. I nie ma to nic wspólnego z jazdą sportową. Chodzi o jazdę w różnych warunkach pogodowych i terenowych. A nie jazdą na "tyczkach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: web Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 11:30 ale ja nie piszę o pokonywaniu slalomu z prędkością wyczynowca, ale nie zmieścić się w limicie czasu???? Kiedyś zawód instruktor był zawodem elitarnym. Można było postawić 20stu losowo wybranych instruktorów z czołówki i bez ćwiczenia zjechaliby synchronicznie. Teraz - pożal się boże, każdy inaczej miesza. Pamiętam zawody, kiedy gościliśmy kadrę instruktorów austriackich, nie dość, że identycznie jeździli, identycznie byli ubrani to większości "naszych" dali w dupę podczas giganta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terje Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 15:24 Niestety poziom się obniża przez "masową produkcję" pomocników /nie szkolących sie dalej/, czy instruktorów państwowych /tych ostatnich co roku przybywa 3-4 razy więcej niż PZN-owskich/. Różne dzikie szkółki zatrudniają byle kogo z jakimś papierem. Gdyby klienci sprawdzali kto ich uczy i żądali okazania uprawnień SITN PZN, to ci państwowi szybko straciliby rację bytu. A Powolny i Lesiewski prowadzą własne licencjonowane szkoły i organizują kursy zgodnie z wymogami i standardami SITN PZN, a jako pracownicy AWF dodatkowo robią kursy państwowe dla studentów. Przynajmniej trzymają się programu PZN, czego nie można niestety powiedzieć o innych organizatorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terje Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 15:16 Jesteś zupełnie nie na bieżąco z narciarstwem. Dobry instruktor powinien potrafić zaspokoić wszystkie wymagania klienta. Musi umieć prowadzić zajęcia z dziećmi, z początkującymi dorosłymi, doskonalić jazdę dobrych narciarzy i uczyć ich jazdy sportowej. Trenerzy są od prowadzenia zajęć w klubach. Wystarczy postawić nawet 10 tyczek i już znajdują się chętni na przejechanie. Dlatego wiele szkół SITN ma w swojej ofercie różne formy narciarstwa - kursy tyczkowe stają się coraz popularniejsze. Teraz aby zostać instruktorem ISIA / międzynarodowym/, trzeba skończyć dodatkowo drugą specjalność / ski toury, biegi, snowboard, telemark/. Tylko taki instruktor jest naprawdę wszechstronny. Pracowałem kiedyś całą zimę w Austrii. Ci sami klienci jednego dnia chcieli jeździć poza trasami w głębokich śniegach, potem uczyć się slalomu, na koniec spróbować telemarku. Który "instruktor państwowy" im to pokaże? Żaden. Na tych kursach trwających 7 dni / 5 godzin zajęć dziennie / nie ma możlwości nauczyć się wszystkich form narciartswa, szkolić, instruktażu /przez ż !!!/itd. Niedawno czytałem, że w Austrii podniesiono pensum obowiązkowych godzin szkoleniowych - do tytułu Landesschilehrera do 300 godzin! A taki menisowski to 30 godzin. W Polsce minimalna droga SITN PZN do stopnia ISIA: KPI - 12 dni / 5 godzin dziennie praktyki na śniegu, + teoria 6 godzin/, KI - jak wyżej, kursy specjalistyczne / II specjalność/ 4- 5 dni, teoretyczny na AWF - 15 godzin. Razem daje to około 200 -210 godzin. Po kursach państwowych absolwenci od razu biorą się za szkolenie i chcą zarabiać. Paranoja! Nikt nie wymaga od nich żadnej praktyki, stażu. W Alpach staże trwają wiele dni, zanim taki instruktor może być zatrudniony. Aby zostać ISIA w Polsce, trzeba mieć przez 3 lata 21 dni stażu w licencjonowanej szkole. Tam nabiera się doświadczenia i praktyki. Niedawno w Kluszkowcach równolegle odbywały się zajęcia unifikacji instruktorów SITN i kurs państwowy. Trzeba było to zobaczyć, żeby zrozumieć różnice w poziomie. Oczywiście tu i tu byli lepsi i słabsi, ale ogólnie różnica ta to przepaść. Wielu osobom idącym na kurs państwowy / nawet tym dobrze jeżdżącym/, zależy tylko i wyłącznie na papierku, żeby szkolić jak najszybciej. Nie rozumieją / i niektórzy ma tym forum też/, że na ma fizycznej możliwości nauczenia się w tydzień tego, na co potrzeba paru kursów przez 3-4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terje Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 15:35 Znajomy prowadzi w górach szkołę narciarską. Co roku potrzebuje wielu instruktorów, na ferie zatrudnia dodatkowych. Sam ustala kryteria przyjęcia. Wszyscy państwowi zdają dodatkowy - wewnętrzny egzamin, zgodnie z regulaminem szkoły. Każdy pracodawca ma prawo ustalić swoje kryteria przyjęć pracowników. Ostatecznie to on odpowiada za bezpieczeństwo klientów. 1 na 10 zostaje w rezerwie i wykorzystywany jest tylko i wyłącznie do pomocy. Chce koniecznie pracować jako instruktor akurat w licencjonowanej szkole SITN PZN - proszę bardzo, ale po skończeniu kursów. Nikt nie zabrania im zatrudnić się w TKKF, u sołtysów /wójtów/ czy innych właścicieli wyciągów. Niech tam zarabiają pieniądze. Żaden szanujący się instruktor SITN PZN na pewno tam nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? IP: *.chello.pl 07.02.09, 13:35 ja w weekend wrociłem z tego kursu (I termin) było cięzko, dużo jazdy, katowanie techniki, wyklady do poźna ale zdałem i to jest najważniejsze, sporo oblało, mimo że moim zdaniem dobrze jeździli, ale dr Lesiewski ma swoj system oceniania i patrzy wylacznie na technike jazdy jest specyficzny ale krzywdy nie robi chociaz czasami ta jego WYNIOSŁOŚĆ i samouwielbienie było wkurzajace... słyszałem ze na nastepny kurs ma być kadra z AWFu generalnie polecam, ale uprzedzam, ze trzeba jezdzic na poziomie PI PZN, bo jak nie to nie ma po co jechac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko kurs Instruktora Narciarstwa IP: *.chello.pl 06.03.09, 02:26 ja wlasnie wrocilem z kursu organizowanego przez pas.edu.pl polecam maja jeszcze jeden termin w marcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: kurs Instruktora Narciarstwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 10:58 Nie wiem po co polecasz komuś takie "kursy". Przecież one kompletnie nic nie dają. Nikt w SITN PZN i za granicą ich nie honoruje. Nie znajdziesz pracy w Alpach, nie zostaniesz członkiem IVSI czy ISIA /duże zniżki na wyciągi/. Chcąc podnosić swoje kwalifikacje i tak musisz zdać egzamin regionalny w SITN i dalej iść /aż do stopnia instruktora/ właśnie tą drogą. Nie lepiej od samego początku szkolić się w SITN-ie? Ostatnio na jeden z ER przyjechało kilku absolwentów takich kursów na AWF - 80% nie zdało.To mówi samo za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
annap9 Re: tani i dobry kurs na Instruktora Narciarstwa? 31.12.22, 19:02 Ja od lat jeżdżę na nartach i moja przygoda z tym sportem zaczęła się gdy miałem kilka lat. Moi rodzice zabrali mnie na narty i nauczyli wszystkiego. Uwielbiam jeździć na nartach i każdą ferie tak spędzałem. Kiedyś znajoma poprosiła mnie, abym ją nauczył jeździć i przyznam, że szybko załapała, a ja poczułem, że mógłbym się tym zajmować. Brakowało mi jednak wiedzy i zapisałem się na kurs na portalu PAKIS. I to była bardzo dobra decyzja. Miałem już praktykę, ale na kursie zdobyłem wiedzę i niezbędne kwalifikacje. Mogę polecić właśnie te kursy bo są bardzo dobrze przygotowane, a całość przebiega bezproblemowo. Odpowiedz Link Zgłoś