skyddad 29.01.09, 03:40 Rozpoczynam czwarta edycje pogody dla nas czyli Alpejska. Witam wszystkich amatorow bialego szalenstwa,postaram sie pisac jak najbardziej pozytywnie jak to jest mozliwe. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 29.01.09, 03:46 Jutro zaczyna swiecic na firnamencie prawie w calych Alpach lampa az do soboty.W Niedziele zaczyna sypac na poczatku Francja i Szwajcaria,pozniej te opady powoli sie przesuna na Tyrol i wschodnia czesc Alp.To samo dotyczy Wloch polnocnych czyli Doliny Aosty i Dolomitow tam sie na dobre rozwinie kurzawa w poniedzialek. Tyle co moge powiedziec na dzisiaj.Temperatury ujemne. pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 29.01.09, 15:42 Witajcie i uzywajcie tego postu. Sytuacja zaczyna sie klarowac idzie cieplo od zachodu. Tzn polnopcne Wlochy nawiedzi w niedziele ale nie wtych bajwyzsz<ych partiach deszcz ktory po poludniu zamieni sie w snieg.W Austri poludniowy Tirol dalej na wschod Lienz otzrymaja snieg i przy tylko temperaturach minusiowych.Natiomiast w poniedzialek i wtorek zacznie sie temeratura podnosic nawet do +1C i wiecej i juz w wyzszych partiach.Po jednym dniu trasy tego nie odczuja.Na srode nic nie moge jeszcze powiedziec.Szwwjcaria bedzie miala minus i polnocny Voralberg i Tirol. Zillertaczycy nie plakac jeszcze dobrze zmarzniecie. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bunia78 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: 213.17.241.* 30.01.09, 07:49 Ale do marca to chyba troszkę śniegu się ostanie? Bo to ocieplenie takie chwilowe? Zwłaszcza interesują mnie zachodnie Włochy - Aosta i Vialattea - teraz tam śniegu sporo, ale za miesiąc? Zwłaszcza na drodze mlecznej mam nadzieję, że coś zostanie bo tam troszkę niższe górki niż w Aoscie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 10.02.09, 13:59 Witaj Buniu, Wrocielm z doliny Aosty a konkretnie z Monterosy ktora jest polozona na wschod od Zermat.Gressoney La Trinitè jest polozne na 1700m n.p.m tegoz roku sniezek obrodzil bylo w miejscowosci najwiecej to 140cm a gorach do 400cm. O pogodzie nie pisze wystarczy co podaje Staruch to sie odnosci do calych Alp.Jest taki przekaldaniec na Pacyfiku Atlantyku ze narazie zadnych zmian i slonca to nie bedzie.Sniegu wýsoko nie zabraknie.Cos dla Starucha jest tak silne odparowywanie sniegu ze czlek sie nadziwic nie moze wystarczy jeden dzien +1C i znika 20cm puchu cos niesamowitego ze to wszystko sie odbywa w pochmurny dzien. Pzdr.Sky,. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 10.02.09, 20:25 Hej Sky! Monterosa - to tam gdzie te "koziczki" górskie można pogłaskać? Tylko tam przez cały tydzień jeździłeś? Czy może do innych ośrodków też udało Ci się dotrzeć? Ja już za m-c będę w tamtych rejonach ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.02.09, 11:33 Tylko w Monterosie.Zjazd do autostrady to ponad godzina drogi waskiej kretej i podlej.Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.02.09, 12:18 "odparowywanie" sniegu to sie nazywa sublimacja - przejscie substancji stalej w gaz. To jest znane zjawisko, ale dla sniegu raczej marginalne. Jezeli mowisz o lekkim plusie i sloneczku, to efekt, majpewniej, jest spowodowany zmiana struktury platkow sniegu i zageszczaniem sie pokrywy. Czyli nie tyle ubywa masy, co objetosci a zwieksza sie gestosc sniegu. pozdrawiam. PS. tak jakos nagle wyjechales... Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.02.09, 12:48 Nie nagle ale troszke ze stresowany bylem ta iloscia kilometrow. Szczescie ze mamy rodzine w Locarna i tam sie zatrzymalem na jedna noc. Jechaloismy z zona i synem.Wszyscy prowadzili.Zauwazylem ze Twoi obecnie krajanie czyli Dunczycy maja te sama technike samochod staje na rast platzu i drazu biegioem kierowca wybiega i drugi wyspany wsiada. To jest najlepsza metoda na dlugie trasy,no i GPS aby nie myslec o drodze i trasie.GPS-a mozesz zapytac o najblizsza stacje benzynowa,sklep,bank etc.Mielismy swietne jedzonko ze soba i cala droge ten co nie spal to podzeral.Stad energia do prowadzenia.Od Frankfurt e.Main zaczelo sie oziembiac i od Karlsruhe zaczelo byc juz wszystko oszronione i mroz.Szwajcaria miala dobrze na plusie. Jakzesmy wparowali do Locarno to jezioro zaglowki ludzie w krotkich rekawach oniemialem ale szczyty osniezone,sa mijesca gdzie jest zupelniezileono jak wlecie ale to roslinnosc co trzyma zielen caly rok,palmy rododendrony itp.Locarna mile miasteczko.Kalle wzial motocykl od rodziny i pojezdzilismy po miescie fajnie jak za mlodu.Szwajcarzy uprzejmi zawsze puszczaja przioodem jak widza ze sie wahasz na drodze i posiadasz obca rejestracje.Benzyna tania ale reszta dosc drogie.Raczej wszystko dobrej jakosci niema na rynku tandety.Nasteopnego dnia skok do Monterosy 240km w 3 godziny ze wzgledu na te cholerna licha droge gorska do Gressoney La Trinite. Hotel wysmienity z zarelkiem ,polowa pension,do wyciagu 100m,spokoj ani jednej dyskoteki restauracji tylko lud sportowy.No i wszyscy jezdzacy of pist akurat my nie.Kalle spotkal dwiedziewczyny z szwecji ktore same jezdzily na bardzo zaawansiowany of pist jedna zwyklym stylem a druga telemarkiem.Zaproponowaly pare zjadow Kalle poszedkl na to obie lekarki to pomyslal w razie czego pomoga.No i po czterech godzinach przyjezdza do hotelu i powiada tata nogi mnie umarly.Pytam sie zmeczone nie umarly ja ich nieczuje. Pociagnely jego wgory wysokie i dawaj po skalach przeopasciach w lesie zjazd w dol.Kalle opowiadal ze jak w dolinie mial snieg poszyje to zaczal sie troche bac,stromo to narty szly,dziewczyny ze straszna kondycja jezdza od dziecka of pist.Powiedzial krotko wiecej sie na takiecos nie pisze a chlopak nie mial nart na nogach 10 lat.Wogole to widac wszedzie szwedow cale grupy zorganizowane nawet takie z przewodnikiem instruktorem ktory ganial 10 latkow po przepasciach.Swietnie sobie dawali rade.Osobiscie bylem przerazony ale coz to jest narodowy i ogolny sport w Szwecji of pist. Kazdy taki zawodnik jest wyposaziony wplecak zarciem zmiana lopatka nawet dzieci no i ubranie jest Freeride. Nie zginiesz w nim nawet po jednej dobie. Wyjechalem jak zwykle ale dosc wczesnie w czwartek i jechalem przez cala Danie na okolo.Nie uzywalem promow.Camra tak malo pali na autostradzie ze zostalo nam w kieszeni ponad 1500sek i mozmna bylo wydac na cos sensowniejszego.Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 12.02.09, 11:12 ladne opowiadanie. Brawa dla syna za mestwo na stoku. Ja jade tylko na tydzien i wyruszam jutro wieczor. Wybralem wariant niemiecki, troche dluzszy, ale czasowo na jedno wychodzi. A wydaje mi sie pewniejszy, zwlaszcza w warunkach zimowych,a na takie sie zanosi. Do St.Anton wjezdza sie od zachodu (w wariancie czeskim/slowackim - od wschodu) Pogoda troche sniezna i mrozna, ale mam nadzieje,ze w nocy przejade, bo malo zawalidrog bedzie. Chce byc na 9ta10ta w St. Anton. Pozdrowie od Ciebie Valluge. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 12.02.09, 14:42 Bardzo dobry wariant wybrany.Ten wjazd od Bregenz jest bardzo szybki gdyy do tego miejsca prujesz caly czas autobhan po minieciu Bregenz masz pare kilometrow do St. Anton i jestes na miejscu zaraz po zjezdzie z tunelu masz na lewo St,Anton.Tam niemasz czego sie obawiac. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
trikker Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 13.02.09, 11:01 Witam skyddad, Czy jazda na trikke pomogła Tobie w kondycji, sile i wytrzymałości w jeździe na nartach. Jaka jest Twoja opinia? I jeszcze jedno, prośba, pogoda w marcu w Polsce, 20-21 marca co może być? Czy zima dotrwa do tego czasu, a może będzie jeszcze zimno i biało? Pozdrawiam trikker Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 13.02.09, 11:33 Witaj Trikker, Tak pomogla bardzo.Unas tutaj w Skåni przyszla prawdziwa zima jest nocami narazie do -8C a w dzien -2C odpowiem za pare dni. Zima napewno dotrwa ale nie jestem pewien gdyz ptaki masowo powracaja. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
trikker Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 13.02.09, 21:02 Witam skyddad, Cieszę się, że trikke pomógł IIIIIIHHHHHHHHHAAAAAAAAA Ja jutro jadę do Zakopanego pojeździć z rodziną na skki trikke. Pada tam już od kilkunastu godzin, i będzie padać więcej a w przyszłym tygodniu ma być nawet spory mróz, do -10 st. Czyli załapię się na fajną zimę w Polsce. A mam nowy model skki 2009, świetnie się na nim jeździ po puchu, więc upodlę się na maxa!! Pozdrawiam Trikker Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 14.02.09, 17:29 Powiem tylko jedno,upodlalem sie na stoku na maxa i zadnych zakwasow zadnych boli,nogi sprawne caly czas,juz drugiego dnia zrobilem zjad 11km bez zatrzymania i zadnych boli w nogach i nie trzeba stawac na odpoczynek. Pzdr.sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 19.02.09, 08:53 Uwaga, dla wszystkich jutro wyruszajacyh w Alpy.Sypie wszedzie piatek i sobota,beda utrudnienia na drogach przygotowac sie na to.Mowa o gorach nizej bedzie deszcz. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 19.02.09, 23:58 Hej Sky, a jakie masz przewidywania co do końca zimy w PL - bo już troszkę nudne się zrobiły te codzienne poranne rytuały przy aucie z miotła i skrobaczką w ręku? Wiem, że to dobra zaprawa narciarska ale tylko ręce w tym uczestniczą ;) A może już w kuli jakieś promienie słonka w połowie marca w Aoście widzisz? Pozdrawiam! PS, super fotki! Troszkę przeraża mnie ta ilość śniegu - zwłaszcza, że autem jedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 25.02.09, 20:09 Hej Sky, zdradź proszę co tam widzisz w swojej magicznej kuli? Jaka pogoda się szykuje na 2-gi tydzień marca w Aoście, bo wg il'meteo to słonka chyba nie będzie - co mnie bardzo martwi, bo ostatnio przy takiej pogodzie moje kości troszkę ucierpiały i mam takie postanowienie, że przy kiepskiej pogodzie nie wychodzę na stok, a nie chciałabym całego tygodnia w hotelu przesiedzieć. Dzięki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 26.02.09, 09:55 Witaj, Drugi tydzien marca,napewno sniegu nie zabraknie i moze byc calkiem zimowo.na Pacyfiku jest w dalszym ciagu ustawione wszystko na zime. Takze w gorach Aosty czyli resorcie Pila ktory lezy od 2900 do 1900m nie nalezy sie obawiac mokrego sniegu.Moze byc podbramkowo czyli -2C Niewchodzilem na cisnienia na Atlantyku i blizej o konkretnej pogodzie jeszcze nie mozna powiedziec.na ocenie indyjskim jest trohce ruch powietrza na polnoc to moze oznaczac ocieplenie w europie raczej srodkowo wschodniej i Apsty nie dosiegnie. Trzeba bylo zamienic na Monterose--Gressoney La Trinite tam jest niesamowita inversja ,te potezne gory wszystko powyzej 4500m powoduje ze zawsze jest tam po nocy super zimno.Wciagu dnia nie nadazy sie chlodzic do miekkiego sniegu ktorego jestr jeszcze wiecej niz bylo na moich zdjeciach. Pzdr.I zýcze udanego urlopu.Sky. Co do St Bernard to masz racje jedz tamtedy zbudowali w wysokich gorach nowa autostrade.osobiscie co pamietam Pila ma ochydne zarcie.nattomiast Ristorante w Gressoney La Trinite wysoko w gorach ma smaczniejsze i tez ciekawe potrawy.np zupa stala jazynowaz szpinakiem cos jak lasagne smakuje wysmienicie a jest wkawalku lub taka jak Polsce sa swietne. Dzisiaj porownujac kuchnie wloska i Polska salatki i inne drobiazgi sa takie same.Szczegolnire wypieki swiateczne nawet ten sam smak taki wiesz jak mama robila.Oczywiscie tylko te drobiazgi mozna porownac reszta juz nie, ich kuchnia jest nie tak tlusta i bardzo malo miesa w przeciwienstwie do polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: veti Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.adsl.cybercity.dk 26.02.09, 16:36 A jaka sie pogoda zapowiada na przyszly tydzien dla Madonny ? Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 26.02.09, 18:02 Sytuacja sie zmienia gwaltownie idzie niestety cieplo.Przewiduje dla Madonny ocieplenie niewiele ale na plusie. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.icpnet.pl 01.03.09, 06:29 Witaj Sky! Trochę nas przestraszyłeś tym nadciągającym ociepleniem. Będziemy w Val di Fassa (Canazei) w okresie 21.03 -31.03 Czy powinniśmy się już zacząć martwić perspektywą jazdy po błocku i brakiem ośnieżonych tras na dole dolinki? Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 02.03.09, 10:59 a co mowia prognozy o tygodniu 7-14.03 (Canazei)? poki co gosc od ktorego wynajmuje mieszkanie polecil mi zabranie lancuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 26.02.09, 21:21 Dzięki Sky za słowa otuchy co do śniegu - wiem, że w najbliższym tygodniu ma jeszcze dopadać więc będzie go naprawdę duuuużo! Aż się martwię o drogę! Co do planów to będziemy mieszkać w Aoście ale jeździć planujemy do kilku resortów Pily, Cervini z wycieczka do Zermatt - w zeszłym roku była to super wyprawa, La Thuille. Monterosa troszkę za daleko i zbyt kręta droga - chyba z godzinka z Aosty - więc może innym razem. Mam nadzieję, że to ocieplenie jeszcze nie będzie zbyt mocne i zachodnich Włoch nie ogarnie, zwłaszcza Aosty w 2 tygodniu i Drogi Mlecznej w 3 tygodniu. Jak będziesz miał chwilkę i sytuacja się wyklaruje to napisz proszę czy warto brac krem z filtrem 50 czy 20 wystarczy? Co do specjalności kuchni narciarskiej - to miło wspominam potrawkę z kurczaka w białym winie którą nam serwowali w zeszłym roku w hotelu - pyszna była, aż tak , że zabrakło! Co do jedzonka na stoku to w zeszłym roku jadłam najlepsza na świecie zupkę cebulową - to było w okolicy Champoluc - nazwy restauracji nie pamiętam, ale kojarzę jak wyglądała - jak by mi się zdarzyło być tam jeszcze kiedyś (oby kucharz się nie zmienił!). Natomiast najlepsze bombardino piłam w Val Gardenie, ale to nie to forum , żeby się o kulinariach rozpisywać. Pozostał jeszcze tydzień do wyjazdu, w niedziele zaprawa w Czarnej Górze - pogoda szykuje się niezła! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 do buni 02.03.09, 11:38 Buniu, kiedy jedziesz? Wyjazd zorganizowany, czy samodzielny? ja tez celuje w Aoste ale chyba 28 marca. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: do buni 02.03.09, 22:45 Hej staruch, ja już w najbliższy ptk/sob w nocy wyjeżdżam i planuje na sobotnie popołudnie być w Aoście (ruszamy z Opola), jadę do hotelu - wykupione z biura - 2 posiłki + karnet + niestety dopłaty kursowe. Hotel w samej Aoscie niedaleko autostrady, do Pily ok 1000 m, pozostałe resorty troszkę dalej. W planach jest cervinia+zermatt, pila, la thuille, courmayer - wszystko zależne od pogody (oby się spisała). Trasa zaplanowana w necie jako najszybsza to przez Niemcy-Szwajcarie (mam ten sam dylemat z winietką)- do Włoch przez wielkiego Bernarda i wyszło mi 13 h czystej jazdy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: do buni 03.03.09, 10:42 Witaj Bunia, Bedziesz w tym samym hotelu co ja bylem w zeszlym roku.Jest dobry, basen za fryko,sauna niestety trzeba placic.Dobre jedzenie,przyjemna obsluga.Skibuss do wyciagu ktory jedzie troche na okolo ale to nie przeszkadza. www.chevalblanc.it/Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: do buni 03.03.09, 10:52 buniu, trzymam kciuki za Towj wyjazd, ale zrob cos dla mnie: poczyn na miejscu pare zaklec, zeby na dolnych stacjach troche sniegu jednak zostalo do poczatku kwietnia :-) Wiesz, ze w tunelu Bernarda mozesz kupic bilet w obie strony (powrot do wykorzystania do miesiaca) i zaoszczedzasz pare €. jaki karnet kupujesz? ja myslalem os SISKI, ale radza mi kupic AostaValleySkipass i doplaca w Zermacie po 30€ za dzien. Ja jedno wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krystian Re: do buni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:31 Panowie i Panie, czy ta pogoda się kiedyś zmieni? Gdzie te statyczne 300dni słonecznych w alpach :). Ten tydzień znowu beznadziejny pogodowo od austii po włochy. Przyszły tydzien może bedzie lepiej ,ale to wróżenie narazie. W przyszły piątek ruszam w 3 doliny i już nerwowo śledzę prognozy. Nie wygląda to w tej chwili dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: do buni 03.03.09, 13:44 ja ruszam w najblizsza sobote i tez jestem zywotnie zainteresowana! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 03.03.09, 14:23 Na sobote zapowiadany jest wiatr polnocny i opad sniegu na terenie Szwecji ,natomiast w Niemczech poludndiowych przy +1C leje prawie wszedzie,Polska srednia +3C i leje na polnoc od Krakowa,tylko.Slowacja ma czyste niebo +5C,Czechy maja +2C do +3C i srodkowe leje.Austria polnocna leje przy +7C,natomiast Tirol polnocny sypie przy -7C,poludniowy sypie przy -10C. Steinmark sypie,Vorallberg sypie. Dolomity sypie w piatek w sobote super pogoda.Szwjcaria sypie cala przy -stopniach,mowa oczywiscie o gorach.Dolina Aosty w tygodniu troche posypie ale bedzie pod koniec lac przy +7C w dolinach.Francja w rejonie gorskim pogoda w sobote na 4 fajery slonce. Pzdr.Sky. P.S Bardziej dokladna i dalej za trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: do buni 03.03.09, 23:42 Hej Sky, mój hotel to nie Cheval a Class - niedaleko siebie stoją, bez basenu niestety - ale tam były miejsca w tym terminie kiedy mam urlop! Mam nadzieję, że jedzonko w tym też dobre będzie i obsługa przyzwoita. Staruch, dzięki za info o tunelu ale wracam inną trasą ze względu na przedłużone nartowanie i punktem wyjazdu będzie sestriere. Co do karnetu to w cenie pobytu mam na Aostę i tylko do Zermatt muszę dopłacić - chyba 30Euro/dzień - ale to już na miejscu, poza tym pogoda musi dopisać bo wiem, że szwajcarzy lubią psikusy turystom robić i zamykać wyciągi jak się pogoda troszkę pogorszy (dbają o swoich hotelarzy ;)), więc zermatt w pełni uzależniony od pogody! Śnieg postaram się jakoś załatwić - ale nic na 100% nie obiecuje bo jakieś deszcze widzę w prognozach - ale na Plateau Rosa masz śnieg gwarantowany przez 365 dni w roku! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krystian Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 13:00 Zmieniły sie prognozy na przyszły tydzień. Wygląda na to , że będzie pieknie i słonecznie w alpach.Pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
malilka Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 04.03.09, 14:27 wlasnie je widzialam i az strach uwierzyc :-) tak czy siak w sobote ruszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tyler-durden Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.um.krakow.pl 04.03.09, 14:54 do wyjazdu 49H a w Madonnie dziś i jutro sypanie a potem 3 dni słońca co najmniej! t-d Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 04.03.09, 14:55 Moje oczy siegaja narazie do niedzieli,to faktycznie cale Wlochy spowite pieknym SLONCEM.Jutro powiem o poniedzialku. Pzdr.Sky. P.S Tylko temperatura juz +15C mowa o nizszych partiach i dolinach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 15:08 Sky a jakby Ci sie wzrok wyostrzył to rzuc okiem na Solden od 14 do 21 marca i powiedz jak tam wyglada ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jz_61 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 04.03.09, 15:13 Hej ! Zaklinacze pogody ! A jakie prognozy na przyszły tydzień dla Zillertal ? JZ :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 04.03.09, 16:44 Poczekajcie spokojnie dwa dni i cos powiem realnego na przyszly tydzien.Chyba ze chcecie opowiesc o pogodzie i lawinach i cieple i deszczu.Lepiej poczekac. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krystian Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 04.03.09, 19:13 Bedzie piekna sloneczna pogoda. Moze być cieplo w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 05.03.09, 09:48 Aosta- niedziela slonce poniedzialek- leje Tirol- za wczesnie aby cos powiedziec o przyszlym tygodniu,tam sie co pare godzin zmienia.dzisiaj jutro i w pojutrze sypie jak szatan. Kamerki ogladalem rano to prawie nic nie widac,bary napewno sa zapelnione o ile wogole turysci przyjechali wyglada na puchy. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Aosta 05.03.09, 15:40 wg komunikatow dzisiejszego poranka, to w osrodkach Aosty spadlo przez noc od 30-70 cm swiezego puchu przy izotermie 0C 1000 m npm! Niezle! A caly dzien nadal sypie. Napisze, ile podadza jutro. Bedzie sie mialo co wytapiac jeszcze dlugo. Na wszystkich dolnych stacjach jest ponad 1m sniegu. na gorze po kilka metrow (Monte Rosa Alagna 5m). Ja sie ciesze! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Aosta 05.03.09, 18:57 Od jutra pogoda; pila.it/meteo_3b.asp?l=e&id=75&s=i www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_readxmlmeteo10x&Itemid=153 Obejrzalem na kamerach ten snieg to makabra nieda sie jezdzic to jest tzw jazda "of pist na piscie".nawet jakstromotrzeba sie odpychaci uwazac aby nie zawinac gdzies kolanem wtedy tylko topogan.Gressoney uzywa topogany.Pamnietaj to jestr snieg ciezki i kopny bardzo niebezpieczny dla narciarzy trasowych. Boj esie ze jak dopada to zamkna trasy.mysmy tak mieliczesc w pewne dni byla zamknieta ze wzgledu na bezpieczenstwo ludzi. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Aosta - komunikat sniegowo-lawinowy z 5 III 17:00 05.03.09, 20:36 notes1.regione.vda.it/dbweb/bollnivometeo/bollnivometeo.nsf/vista_i/$first?OpenDocument&L=_i& Njawiecej dostal SE Doliny Aosty - do 1m swiezego sniegu. W znacznej czesci "czworka". Niezle ich zasypalo. Jutro raczej wiekszosc tras bedzie zamknieta. Czy ktos sie domysla co oznacza ta sniezynka ciemna i bialo-ciemna? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bunia78 Re: Aosta IP: 213.17.241.* 06.03.09, 07:56 Sky - jaka pogoda czeka nas po drodze? Widzę, że w Aoście dzisiaj leje a potem nie najgorzej, za to w Polce pada - co Niemcami i Szwajcarią po drodze? Jak tyle śniegu sypneło - bedzie przejezdna przełęcz wielkiego bernarda? Myśle, że pół dnia bez opadów im starczy, żeby doprowadzic drogi do porządku! Pozdrawiam i czekam na jakieś optymistyczne wieści! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Aosta 06.03.09, 09:08 WITAJCIE, Sniezynka wedlug skali podanej obok oznacza ze tam byl opad z bardzo duza sila czyli wystepuje zagrozenie lawinowe. Faktycznie sa zasypanni dokumentnie nawet miasteczko.Pila ma nie przejezdne pisty obecnie rano i jak widac sie nie spiesza.procedura jest taka zanmim otworza resort,jezeli pogoda pozwala wylatuja helikoptery i sprawdzaja stan gor z wiszacym sniegiemn i wrazie czego staraja sie spuscic zagrozenie w doliny. Po tym wyjada ratraki i beda sie przekopywac lub ubijac.I Dopiero otworza dla ludnosci. Deszcz bedzie sie odnosiol do Doliny tuz przy autostradzie,w gorach bedzie dosc czysto i nawetslonecznie przy temperaturze minusowej. Obejrzalem kamerki,ta sniezyca z zachodu dopadla obecnie zachodni Tirol nic nie widac.Salzburgerland miejscami jeszcze ma slonce ale widac juz idace chmury z zachodu.Czyli tak kawalkada sniezna przetoczy sie przez Tirol i pojdzie na wschod. Obecna sytuacja w europie jest ciekawa olbrzymie dwa fronty z zachodu i wschodu spotkaly sie dzisiaj nad europa.Stad te piekne wiatry.Od przyszlego tygodnia powolne stabilne ocieplenie w Europie. Temperatura wzrosnie do +5C a nawet do +7C. Taka prawdziwa wiosna jaka byla przed trzydziestu laty powoli ale do przodu. Nastepny tydzien (poczatek) Tirol noca sniezy ale wdzien slonce i dosc ladna minusowa pogoda.Dolina Aosty dol do +15C dosc slonecznie, gory zimowe.Dolomity chlodniej i dosc slonecznie. Uwaga Szawajcaria sypie do jutra rana czyli soboty do godziny ca 10.00.Niemcy leje.Tylko w gorach sypie. Pzdr.Sky. P.S Pozniej dam ostanie wiesci . Przelece prase lokalna z tych rejonow. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Staruch Auto dla Ciebie na narty 06.03.09, 11:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=92302255 Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 06.03.09, 11:22 np piekne cacko. Bardzo chetnie odbylbym nim podroz testowa do Aosty. Zalatwisz mi to? Tylko gdzie ja wsadze narty? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 06.03.09, 19:40 Forum zrobi zrzutke i zalatwimy piekne skladane narty ktore wejda do srodka. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 06.03.09, 20:28 Swietny pomysl! Jak juz zrobicie zrzutke, to dajcie kase i ja sobie pozycze na miejscu (narty nieskladane) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 07.03.09, 10:46 Juz Ciebie znam,napewno nie wypozyczysz a bedziesz sie slizgal na pudelku od nart. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 07.03.09, 10:58 Zobacz dzisiaj; pila.it/standard.asp?l=e&id=76&s=iZermatt; www.bergfex.ch/zermatt/webcams/c1213/#/zermatt/webcams/c1213/ Monterosa; www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_content&task=view&id=123&Itemid=224# Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 07.03.09, 13:21 dzieki. daj spokoj - juz to dzis ogladalem. Tak sie podniecilem, ze pobieglem do garazu, ubralem narty, zamknalem oczy i..... bylem pod Materhornem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krystian Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 07.03.09, 13:47 No faktycznie ładnie tam. Aosta to plan na przyszły sezon.W tym roku jeszcze 3doliny i Ischgl w kwietniu. Aosta lepsza na styczeń czy na marzec? Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 07.03.09, 14:00 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dla dobrych narciarzy Aosta to: Cervinia-Valtournenche-Zermatt, Monte Rosa (Champoluc, St. Jean, Trinirte, Alagna), La Thuile-Rosiere, Courmayeur i Pila. Choc Pila to tylko gora. Reszta raczej slaba. Bliskosc miasta Aosta chyba powoduje tlumy. Poza tym w dolinie jest sporo slabszych osrodkow. One sa zamykane w polowie marca (z grubsza). Zalezy tez kiedy wypada Wielkanoc. Natomiast te, co wymienilem, to w tym roku sa do 26 kwietnia, tylko Alagna do 19 kwietnia. Zermatt chyba az do 3 maja. Poniewaz warto byc ze 2 dni w Zermatt, a pod Materhornem lubi powiac (tam najwyzszy wyciag czynny w zimie dociera do 3820 m npm), wiec w styczniu moze byc baaaaardzo zimno. Te dobre osrodki zaczynaja sie od jakichs 1500 m npm. Pod koniec marca na dole zupelna kasza. tak wiec - wybieraj. Jestem przekonany, ze w tym roku na koniec marca bedzie OK. W Alagni jest na gorze 5m sniegu! Wszedzie na dolnych stacjach jest od 1m do 1.5m. Nie zabraknie :-) Pozdrawiam PS. minusem sa odleglosci. Mieszkajac w centrum doliny do wymienionych osrodkow jest prawie do 1h jazy w jedna strone. Wyglada na 750km zrobionych w tydzien w samej dolinie. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Aosta 07.03.09, 18:26 Aosta lepsza na styczen,lepiej sie jezdzi i bezpieczniej i pewniej. Opalisz dobrze aby bylo tylko slonce.Mowa o Pila. W Aoscie dopiero w tym roku byl snieg pierwszy raz od wielu lat.Dolina juz od dawien dawna nie pamieta sniegu.Pierwsz granica sniegowa w zeszlym roku bylo 1900m. Na gorze bylo -3C a w miescie latalismy w krotkich rekawach. Wkwietniu w zeszlym roku to snieg byl tylko w gornych partiach. Reszta juz miala zielono.Tego roku to bedzie napewno jeszcze bialo.Ale trzeba pamietac ze jeden dzien +17C juz resort jest nar´tychmiast zatrzymany z powodu sniegu kaszy.taka sytuacja grozi jezdziocowui poprostu wpadniecie do dna w sniegu glebokim. Nimozliwe jest sie porúszanie.Moja kolezanka (niemka) z ostatniej pracy przezyla taka historie w Ischgl i to w polowie marca.Przyszedl w nocy cieply wiatr i dal +18C.Rano bylo wszystko unieruchomione.Siedzieli na dole i liczyli straty. La Thuile jest bardzo fajny,wysoko pod Mount Blanc i cholernie dlugie pisty i przepiekne widoki.Courmayeur-szpan i futra. St. Jean, nie warto sobie glowy zawracac.Cervinia- super.Pila jest fajna na wypoczynek i opalanie i tez sobie mozna sie poturlac. (Champoluc ,Gressoney La Trinite jest wporzadu i tutaj mamy naprawde dziewicze gory i spokoj.Bez muzyki bez ludzi sam na sam z potezna zdrowa dziewicza natura. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 ciepelko i zamykanie wyciagow 07.03.09, 18:58 widze, ze chcesz mi konieczniezepsuc humor. Chyba Ci po prostu zazdrosc :-) O tym - co piszesz - nie slyszalem. Jedno, co sobie latwo wyobrazam, to w takiej sytuacji wzrost zagrozenia lawinowego i wtedy mozna zamknac niektore trasy. Ale zeby zamykac calosc, bo kasza? No to troche dziwne. Na pewno do konca marca przyjdzie spore ciepelko i duzo sniegu splynie, a potem bedzie lodzik. Tak to jest pod koniec marca we Wloszech. Ale jestem dobrej mysli i licze albo na tega lampe, albo na ochlodzenie z opadem (byle nie deszczu!). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 07.03.09, 21:15 Te ciepelko zdarza raz na wiele lat. To byla fala ciepla w zimnym marcu.Trwala 3 dni i poznieje spadlo znowu ponizej zera i nastepnego dnia wszystko otworzyli.Cipelo +3C to jest nic zimno ktore jest wsrodku sniegu wytrzyma ale wiatr + 18C sprawi ze wszystko po paru godzinach plynie.Takie sytuacje sa wyjatkowe ale moga sie zdarzyc.Tej zimy raczej nie dlatego ze wiosna jest normalmna i powowolna kazdego tygodnia przychodzi jeden stopien ocieplenia. Nikt Tobie niechce psuc i ciesz sie nartami i zdrowiem i ja i napewno wszyscy Tobie zycza naprawde udanych spokojnych i swietnego wypoczynku nno i nie zapomnij o winku do obiadu dla zdrowia i wieczorem odrobina whisky na serduszko. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 08.03.09, 10:31 Dzisiaj w nocy Pacyfik ustawil sie juz na ocieplenie Europy.W praktyce oznacza to ze za okolo jeden tydzien + pare dni wystapi ocieplenie na terenie Europy. Czyli wiosna szybciej sie bedzie zblizala. Dla gor to wiekszego znaczenia nie bedzie,tam proces ocieplenia uzalezniony jest od szybkosci obnizania sie pokrywy snieznej.Ci co zaplanowali tak beda mieli(jezdzenie) tyle ze moze wiecej dni do opalania.Dziosiaj w Alpach jest cudowna pogoda. Aosta; pila.it/standard.asp?l=e&id=76&s=i z dala widac Monterose Zermatt, maja identyczna pogode. www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_content&task=view&id=123&Itemid=224# Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wasa Re: ciepelko i zamykanie wyciagow IP: *.dc.net.pl 08.03.09, 23:44 A jaka pogoda przeważa w Dolinie Aurina (Ahrntal)na Speikboden???Znajomi mnie tam ciagną na narciarski relaks.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 09.03.09, 07:24 Dzisiaj w poniedzialek prosze zobacz; www.schwarzenstein.com/de/saisonen/livebilder.html Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 09.03.09, 07:25 Zobacz; 9.03.09 www.schwarzenstein.com/de/saisonen/livebilder.html Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 09.03.09, 08:14 Ciezar opadow sie przesuwa na wschod,nie mniej cala Austria jest pokryta obecnie opadami sniegu,ktore sa o roznym natezeniu i czestotliwosci opadu.Tak bedzie od dzisiaj az do srody wlacznie. Sloneczkozacznie przeblyskiwac w poludniowym Tirolu juz od jutra. Ujemnnie wszedzie. Pzdr.Sky. P.S Dolina Aosty ma wszedzie slonce i juz powyzej zera poza wyzszymi partiami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 16:20 Witam. Sky da sie juz coś powiedziec na temat pogady w Tirolu , dokładnie Solden, w przyszłym tygodniu 14-21.03 ? Z góry dziekuje za wszelkie info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 09.03.09, 17:23 Staruch,przepraszam najmocniej spojrzalem na kamerki a nie na date i bylo ladnie i niebiesko ale z data wczorajsza. Stad nieporozumienie.Snieg wali jak najety. pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 10.03.09, 08:52 Sypie i narazie bedzie sypac do czwartku wlacznie.. Po prostu jest wszystko juz zasypane. W St.Anton kolejka do drzwi zamknietej kolejki.Nic nie rusza gdzy gora zasypana.To samo jest w Isghl.Gdzie niegdzie widac goscia z szufelka ktory probuje metrowe zaspy przesunac na bok aby dostac sie do wyciagu.Najczystsze niebo jest w Salzburgerland cos widac i kolory ma.Chodzi juz Mayrhofen,Tux, reszta probuje sie odkopywac. Pzdr.Sky. Do 1400m jest juz powyzej 0C w ciagu dnia.Wyzej sa ujemne. Wlochy tez zasypane ale zaczyna sie wszystko ozywiac.Kronplazt na dole ma 90cm.zawsze to bylo 5cm. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 10.03.09, 09:00 Isghl ruszyl tlumy wynudzone rzucily sie na wyciagi.St Anton (Galzig) wdalszym ciagu zamkniety kolejka jak w Zakopanem ( ciekawe co daja). Powoli zaczyna sie rozkrecac. Pzdr.Sky Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 12:27 Patrze na kamerki w Solden i wyglada to całkiem ładnie na obecna chwile. Działaja praktycznie wsystkie wyciagi łacznie z lodowcami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 10.03.09, 12:52 To jakby nie bylo 3.5 godziny po otwarciu,to musi chodzic. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.03.09, 08:46 Opad sniegu zanika jeszcze gdzie niegdzie wystepuje zachod ale juz czesc poludniowa Tirolu zaczyna sie czyscic. Sloneczko milo przygrzewa. Inne czesci szczegolnie polnocne i ponizej 1000m snieg przechodzi w deszcz i jutro bedzie juz tylko lalo. Aosta,Pila zapowiadaja piekna pogode,ale wedlug ze zdjec z kamer z Monterosy to sypie jak diabel a to jest ten sam rejon i zawsze jest jednakowa pogoda w tych obu resortach. (Czyli ?) Wlochy zapowiadana jest juz pogoda w wiekszosci sloneczna. Krotko dizsiaj gdzieniegdzie troszke przeblyskow sloneczka ale od jutra bedzie wiecej.Opad bedzie zanikal nizej przechodzil w deszcz,pewne slonce dostana tylko Wlochy. Pzdr.Sky Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.03.09, 09:53 ja tam sie pocieszam, ze na najblizsze 10 dni nie ma wyzyku. On by ten snieg bardzo przetopil. Bedzie troche cieplo w piatek i sobote, ale to nie tragedia. Na razie pogoda mi (siedzacemu w domku) dopisuje! dzis raczej zachmurzenie, ale z przeblyskami i slaby opad zanikajacy. Rano wszedzie byl mzrozik (nawet na dolnych stacjach). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.03.09, 11:07 Staruch, wogole niema odwilzy opowyzej 2000m,caly czas jest od -13 do -3C. Tylko cholerne puchy. Dzisija ogladalem sniegorki w Sälen no to tez sniegu maja od metra ale i dobry ,mroz.Ludzi tlumy. www.skistar.com/salen/svenska/mer_info/webbkameror/hundfjallet_familjeback.app Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.03.09, 11:10 Po otwarciu wcisnij napis " Visa kameran live!" fajnie widac jak ludzie jezdza na zywo. Pzdr.Sky. www.skistar.com/salen/svenska/mer_info/webbkameror/hundfjallet_familjeback.app Odpowiedz Link Zgłoś
magdii Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 11.03.09, 13:53 Sky, mogę prosić o prognozę na przyszły tydzień : 15-21 marca Stubai, pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: ciepelko i zamykanie wyciagow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 21:44 Sky , czy to : www.snow-forecast.com/resorts/Solden/6day/bot jest w jakis spsosób wiarygodne , czy raczej nie ? Bo nie ukrywam ze taka pogoda by mi odpowiadała :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 12.03.09, 07:59 Witaj Jacku, Tak tym razem przewidziano dosc dobrze pogode chociaz z duzym wyprzedzeniem.Mala korekcja co do dnia dzisiejszego; Dzisiaj 12.03.09 rano prawie w calych Alpach jest przejrzyscie i cholernie morozno.Temperatura od -7C prawie wszedzie do -17C w bardzo wysokich partiach.Oczywiscie zaraz sypnie i bedzie sobie popadywac az do piatku wlacznie tez wszedzie i zacznie wystepowac podnoszenie sie temperatury do 0C w nizszych partaich do 1300m zacznie juz wystepowac opad sniegu z deszczem. UWAGA; W sobote 14.03.09 uderza fala ciepla na cale Alpy i Wlochy. Temperatura skacze odrazu od 0C na 3000m do +5C na 2500m do +10C na 2000m. Tendencja bedzie wzrostowa.Po uderzeniu wystapi lekki spadek noca ale juz sie bedzie utrzymac nastepnego dnia wszedzie juz tylko plusy.Sniegu sa straszne ilosci na szlakach narciarskich. Staruch zacznij sledzic dokladnie szczegoly; www.monterosa-ski.com/index.php?option=com_readxmlmeteo10x&Itemid=153 najedz kursorem lietrke i i tam sie wywiesz wszystko o sytuacji dziennej .kazdego dnia jest cio innego.Wczioraj byla zamknieta Salati w dol na wschod. ITP. Dla tych co chca sie opalic i odpoczac to moze byc bardzo ciekawy tydzien.Trzeba sie liczyc ze jak zejda lawiny miejscowosci moga byc odciete od swiata na ladnych pare dni.Zabrac ze soba wiecej forsy gdzy moze sie pzrydac na ekstra przymuszone zarcie i lokum. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: ciepelko i zamykanie wyciagow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 09:34 Dzieki Sky . Twoja propgnoza napawa mnie optymizmem. O dodatnie temperatury specjalnie sie nie martwie , najwyzej bede jeździł na lodowcach. Najważniejsze zeby słonko było , bo juz wpadam w depresje przez ta szaruge za oknami. Poza tym przy takiej temperaturze lepiej smakuje zimne piwko.:) Pozdrawiam i licze jeszcze na ostatnie newsy pogodowe w dniu jutrzejszym :) Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ciepelko i zamykanie wyciagow 12.03.09, 15:27 Jacku lodowce maja juz zapowiadana temperature +5C powyzej 3200m. Problem bedzie czy zpowodu zagrozenia lawinowego nie beda zamkniete na ten czas wyciagi. W tym roku przezylem mrowki na krzyzu, w Gressoney La Trinite stalismy grupa i podziwalismy zla widocznosc przy olbrzymim opadzie sniegu i nagle zbocze nie duze ruszylo sobie w dol,czlowiek stal jak sparalizowany i sie gapil, uciekac bardzo nie bylo gdzie wokol las. Po chwili ustalo.Pist zawalony spadem wysokosci okolo 1.5m ale narciarze to szybko przeskakiwali i jazda wdol.A gdyby bylo tego naprawde duzo? Z za biurka jest inna ocena niz praktyce. Pzdr.sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: ciepelko i zamykanie wyciagow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 16:16 Mysle , ze nie bedzie az tak zle , w nocy ma byc przyzwoity mrozik , a te +5 to raczej w najcieplejszym momencie dnia i nie dłuzej niz 3- 4 godziny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 13.03.09, 11:08 Witajcie, sytuacja sie zmienia caly czas.Cieplo juz nadchodzi ale w o wiele mniejszym wymiarze niz przewidywano.I tak; polnocne Alpy Ober Bayern w sobote snieg z deszczem do 1400m, Alpy srodkowe czyli Tyrol od 0C do -2C na lodowcach,dzisiaj wszedzie jest dodatnia lacznie z lodowcami ale nie wszystkimi. Wlochy tu juz niestety tylko powyzej zera ale znosnie +2C na 2300m mierzone rano o 7.45.Opad sniegu zapowiadany jest na dzisiaj jutro i w niedziele prawie wszedzie.Co na przyszly tydzien nie moge jeszvcze odpowiedziec. Monterosa ma sliczna mrozna pogode.Ishgl i St Anton dodatnia juz rano.Pila/Aosta na 2157m obecnie w poludnie ma juz 13.3C pisty widac dobrze zbite i da sie jezdzic nawet dosc duzo ludzi,piatek urwali sie z "robola". Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.09, 13:49 Dzieki Sky. Wyjazd za pare godzin :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 temeperatury falszywe 13.03.09, 15:50 "Pila/Aosta na 2157m obecnie w poludnie ma juz 13.3C" Nie wolno wierzyc kazdemu termometrowi. To nie jest sluzba meterologiczna, lecz "Jozki wyciagowe" i oni czesto fatalnie umiejscawiaja termometry. TO NIEPRAWDA, ze temeratura dzis byla az tak wysoka. dzis maksymalna w miescie Aosta wynosila 17-18C. Izoterma 0C byla na poziomie co najwyzej 2800 m npm. Zatem przy tak suchym powietrzu 13C moglo byc okolo 1200-1400 m npm. Sky'u, z jakiego serwisu masz te temperature?jakos nie moge znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: temeperatury falszywe 14.03.09, 11:31 Na zdjeciu kamerkowym z Pily z dolnej stacji na 1800m. Zobacz dzisiaj; Grimod Track pila.it/homepage.asp?l=e&s=i jest to pierwsze zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Ortodox obejrzyj 14.03.09, 11:44 fotoforum.gazeta.pl/72,2,859,52576332.html zobacz watek "Conrady" Pzdr.Sky Zycze milego ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: temeperatury falszywe 14.03.09, 11:58 dzieki, widzialem. Powtorze sie, to jest zle zamontowany termometr. Odpowiednio kombinujac z termometrem mozna lekko wyciagnac do 50C na sloncu. Temperatura powietrza 0C moze dzis wyjsc na 2500 m npm. Przy obecnym powietrzu gradient jest okolo 1 stopnnia na 100 m. A wiec w Aoscie (miasto) moze byc 19-20C. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 15.03.09, 08:21 Dzisiaj juz myslalem ze bedzie cos co wszystkich zadowoli,jest bez zmian tylko pojawil sie deszcz. Wlochy czyste stosunkowo powietrze i po poludniu wyglada ze bedzie slonce.Lecz temperatury niestety juz dodatnie +2C. Natomiast Alpy maja dosc zroznicowana pogiode.Wszedzie mgly i nic nie widac ,czesciowo leje lub lekko pruszy i dopierio jutro beda przeblyski slonca.Temperatura powyzej zera tylko powyzej 2500m jest ujemnie do -6C Tux.Stubai -4C.Widocznosc prawie zerowa. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia78 Re: Staruch Auto dla Ciebie na narty 06.03.09, 20:28 Hej Sky! Jak tam przegląd prasy? Jakieś wskazówki na drogę? Autko już zapakowane, teraz kanapki, herbatka, prysznic i do łóżeczka na 4h a potem za jakieś 15-16 (mam nadzieje) totalna zmiana krajobrazu na Aostę! Tylko jedna rzecz mnie martwi - prognozy na il meteo - coś się pogorszyło od rana! Potwierdzasz? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 W Alpach nadal zima 07.03.09, 08:01 Pobiezny rzut oka na serwery pogodowe napawa optymizmem. Nastepny tydzien zapowiada sie zimowo w gorach. Izoterma 0C pozostanie na 1000 m npm (z malymi wyjatkami). To swietnie wrozy na dobre narty do konca marca. A do buni: no nie spalisz sobie pysia w przyszlym tygodniu, choc slonko bedzie. Niepieknie wyglada wtorek - ale za to jazda po swiezym! Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: W Alpach nadal zima 09.03.09, 08:31 To co pisze Sky troche mnie dziwi. Wg prognoz i wg porannych komunikatow wszystkich stacji w Aoscie www.regione.vda.it/turismo/meteo_webcam/bollettini_neve/bollettino_discesa_i.asp nie ma sloneczka. Dzis bedzie sypac, a izoterma 0C bardzo sie obnizy z 2500 na 1600 m npm (wg Wlochow). www.regione.vda.it/turismo/meteo_webcam/meteo_i.asp a wg Anglikow to nawet ponizej 1000 m npm. Prognozy angielskie i niemieckie www.wetterzentrale.de/pics/MS_075460_g05.png sa zdecydowanie rozne od wloskich. Przewiduja pelne zachmurzenie i choldniej. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: W Alpach nadal zima 13.03.09, 13:55 W Aoscie dzis jutro to juz zapowiadane cieple dni. Izoterma 0C dzis na 2600-2700 m npm, jutro osiagnie moze 2400 m npm, a potem juz sie troche ochlodzi. Oznacza to ubytek sniegu w dole dosc istotny. Ale pogoda piekna. Troche wieje na wysokosci. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 tydzien 12. 15.03.09, 21:06 Bedzie o poludniowych Alpach. Ostatnie dni pelne slonca i ciepelka. W dolinach nawet do 20C. Wiatry slabiutkie, pelne naslonecznienie, od poludnia troche chmur wysokich. Bedzie tak dalej. Slonce nawet przez caly najblizszy tydzien. Izoterma 0C miedzy 2000 a 2500 m npm. Sniegu istotnie ubedzie – szczegolnie na dole. Od czwartku ochlodzenie i to przyzwoite. Wyglada, ze na 3 dni a moze dluzej. Zimny wiaterek z polnocy, izoterma 0C spadnie nawet na 500- 400 m npm. Przy wejsciu ochlodzenia moze troche mocniej dmuchnac. Pokrywa sniezna w Aoscie w dolnych partiach 120-150 cm, na gorze 300- 500 cm. W Dolomitach 30 cm do 360 cm. Uczciwa Gardena podaje 60 na dole i 160 na gorze. Polnocna strone Alp zostawiam Wikingowi ze Skanii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Apocco Re: W Alpach nadal zima IP: *.centertel.pl 15.03.09, 22:07 A jak zapowiada się pogoda w Livigno 21/03 - 28/03/08 ? Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 16.03.09, 12:24 Tydzien 13 w calych Alpach zapowiada sie zimowy.Czy beda opady? na to jeszcze nie umiem odpowiedziec.Trzeba poczekac pare dni. Zreszta o tym mowilem tydzien temu ale jeszcze jako prawodpodobienstwo.teraz juz wiadomo ze pogoda sie rozwinela tak jak wygladalo to na swiecie. Ciepelko bedzie sie przepychac i za wszelka cene bedzie chcialo zawladnac europa ale napewno nie wtym roku.Chlodno moze byc do pierwszych dni maja. Pzdr.Sky. P.S Powod wody pochodzace z Antarktydy ktore sa wynikiem stopionych lodow nie zawieraja soli.Czyli sa slodka woda i ona plynac do europy nie dopuszcza cieplych pradow slonych z Zatoki Meksykanskiej. Po prostu wody te sa nie mieszalne.To samo jest przy wybrzezu wschodnim Ameryki Polnocnej i to samo zjawisko wystepuje na Pacyfiku. Efektem jest tego zimy klimat obecnie w Canadzie.Europa ma nareszcie pierwsza prawdziwa wolno idaca wiosne (od 20lat).Nie jak przedtem jednego dnia -2C i snieg a nastepnego +20C i wszystko sie zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 17.03.09, 13:13 Na poludniu Alp pelna lampa, lampa i jeszcze raz lampa. www.regione.vda.it/turismo/meteo_webcam/meteo_i.asp Az zaczyna mi sie to nie podobac :-( Ochlodzenie w piatek/sob/niedz. ma byc plytkie i bez opadow. Sky, odwaaznie poszedles z tym chlodem do poczatku maja. Masz jakies przecieki??? Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 17.03.09, 14:46 To nie sa przecieki tylko moje obserwacje wszystkich oceanow i sledzenie pradow wodnych.Cos prawdy jest w Twoim pytaniu ,gdzy faktycznie Antarktis cieknie woda slodka i ona wprowadza te zaburzenia na swiecie. Zobaczymy moze sie myle. Widziales krotki filmik z Sälen,chlopcom sie przypomnialy szczeniece lata.dzisja juz sa dorosli i maja po 25. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 18.03.09, 07:56 Dzisiejsza Alpenpanorama napawa optymizmem do konca tego tygodnia.Austria prawie cala od czwartku sypie i temperatury dobrze ujemne ktore w piatek osiagna na lodowcach prawie -18C i potezne sypanie rowniez wszedzie.Niziny czyli okolo 2000m po -10C do -14C w piatek sypie wszedzie. Obecnie piekna pogoda w calych Alpach i Wloszech. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: adek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 08:43 jak wybieram się w piątek w nocy przez Austrię do Włoch to mam się spodziewać śnieżycy po drodze?? Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 18.03.09, 08:44 sky nie widzisz juz gdzies tam w szklanej kuli wiosny? pewnie dlatego ze nigdzie w tym sezonie nie jade to mam juz takie obrzydzenie do zimy ze szok :/ ja chce +20, kwitnace kwiaty i zielono! jak czytam dzis ze znowu tydzien zimy to mi sie niedobrze robi. czy tylko mi sie wydaje ze ta zima jest jakas taka dluzsza, sniezna i zimniejsza niz ostatnie? wez cos przepowiedz optymistycznego dla mnie :) widac juz wiosne? Odpowiedz Link Zgłoś
zolviu Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 18.03.09, 08:45 oczywiscie chodzi mi o polske jesli chodzi o alpy to uwazam ze tam snieg powinien lezec caly rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
staruch5 Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 18.03.09, 13:44 ja tam nie widze na polnocy Alp az tak wielkiego sypania. Tylko troszke. Na poludniu pelna lampa caly czas. zadnych opadow w najblizszych dniach, tylko lekkie ochlodzenie najblizsze 3 doby, dzieki adwekcji powietrza z polnocy. Moze bedzie jakies sypanie za tydzien. Zobaczymy. Do zolvia. No w Pl to niepredko bedzie wiosna. Na tydzien widac zime i jesien. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adek Re: Pogoda dlugoterminowa i nie tylko 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 16:50 dzięki szykujemy się więc ciągle się zastanawiam czy górą czy dołem jest sporo zwolenników przez Słowację. Odpowiedz Link Zgłoś