Dodaj do ulubionych

Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca.

IP: 195.136.30.* 06.05.07, 14:23
Ciekaw jestem ilu klientów sięgając po gazowaną wodę Żywiec Zsdrój zdaje
sobie sprawę z faktu, że woda ta nie ma nic wspólnego z Żywcem a jedynie
produkowana jest przez firmę Żywiec Zdrój. Ponadto czerpana jest ona z
ujęcia, które znajduje się w Mirosławcu, powiat Wałcz, województwo
Zachodniopomorskie a wię kilkaset kilometrów w linii prostej od miejscowości
Żywiec. Jest to moim zdaniem niezłe naciąganie klienta na zakup produktu,
który kojarzy się z górami, czystym beskidzkim krajobrazem i nieskazitelnie
czystą górską wodą. Otrzymujemy wodę, której jakości w żaden sposób nie mam
zamiaru kwestionować. Jednakże umieszczenie dużego logo producenta Żywiec
Zdrój na czołowym miejscu etykiety a ukrycie z tyłu informacji o miejscu
czerpania wody to chwyt poniżej pasa ale jak widać po statystykach udziałów w
rynku wody Żywiec Zdrój może odczuwać satysfakcję z osiąganej sprzedaży.
Oficjalnie gazowana wersja wody z "Żywca" nazywa się Niebieska ale kto w
sklepie prosi o Niebieską? Poza tym obie odmiany wody z "Żywca" sąsiadują na
sklepowych półkach więc tym bardziej nikomu nie przyjdzie do głowy, że woda
ta może pochodzić z innego niż Zywiec miejsca. Na koniec pytanie: kto z
forumowiczów nie zdawał sobie wcześniej sprawy z tego "chwytu marketingowego"?
Obserwuj wątek
    • Gość: asik Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.kro.vectranet.pl 08.05.07, 22:21
      piwo Tatra spod samiuśkich Tater produkują w Leżajsku :)
      • Gość: box Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:24
        witam serdecznie,jestem goralem z wisły i wierzcie mi nie kupie nigdy w życiu
        nic z tej firmy.kiedyś kupiłem nie gazowaną wode pomarańczową z jakimś
        pastwucktwem w środku.wyglądało to jak gluty,delikatnie mówiąc.zgłosiłem to u
        pani na infolinii i przysłali mi koszulkę w ramach przeprosin,a kto wie czy nie
        wypiłem jakiegoś tasiemca, albo jakiejś innej bakterii.serdecznie nie polecam
        nikomu takich niespodzianek w butelkach,pozdrawiam wszystkich klientów
        kupujących produkty tej firmy.
        • Gość: Wnusia Dziękuję, ja kupuje i sobie chwalę IP: *.centertel.pl 12.08.09, 21:17
          najbardziej pomaranczkę niegazowaną i gazowaną też i jeszcze to
          jabłko co niedawno puścili... no i zwykł wodę. a moja babcia
          uwielbia truskawkę ;-) a tak na marginesie to trzeba uważać jak się
          przechowuje i przed otwarciem i po; jak nad morzem popatrzyłam jak
          ludzie na plaży przechowują wodę i napoje, to się za głowę łapałam.
          Zostawiali na bezpośrednim słoncu przez cały dzien... odrobina
          rozsądku by się przydała
    • Gość: Lea Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.chello.pl 09.05.07, 18:25
      Ale masz refleks!!!! Woda ta funkcjonuje na rynku od dobrych paru lat, a Ty
      dopiero teraz wpadłeś/łaś na ten fakt.
      Pozdrawiam
      Lea
      • Gość: Imeck Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 195.136.30.* 10.05.07, 20:41
        I właśnie to mnie dziwi, że woda która sprzedaje się już od paru lat wciąż
        znajduje nabywców chyba zupełnie nieświadomych tego przekrętu firmy Żywiec
        Zdrój. niestety dopóki świadomość konsumentów będzie taka jak obecnie, firmy
        będą to bezwzględnie wykorzystywać. A buty Gino Rossi co mają wspólnego z
        Włochami? Tylko nazywają się po włosku a produkowane są pod Słupskiem.
        • Gość: ronnin Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.quarto.pl 04.09.09, 23:03
          Czy jest na tym forum ktoś z pracowników firmy Żywiec Zdrój
          interesuje mnie jak sie pracuje, jakie są wymagania i jaka płaca.
          Dział sprzedaż. Proszę tylko o poważne odpowiedzi.
          Dzięki
          • Gość: ja Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 22:09
            własna działalność + własny samochód
        • Gość: M Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.10, 23:08
          widać, że nie masz pojęcia o marketingu i jego funkcjonowaniu. Ani o marce również. Żywiec Zdrój jest NAZWĄ. zgadzam się z tym, że nazwa ta może sugerować skąd pochodzi woda. co nie znaczy, że producent chce zrobic klienta w konia. gdyby tak było, nie napisałby gdzie jest ujęcie wody. czy marka żywiec oznacza, że piwo jest typowo z żywca? w ostatnich latach firma się rozrosła i "wchłonęła" inne mniejsze marki np piwo E.B. które nie było produkowane w żywcu. równie dobrze mogę zacząc produkować chipsy o nazwie "guma balonowa"... miałbys wtedy pretensje, że Cię robię w konia? mam nadzieję, że bardziej pobłażliwie bedziesz patrzył na nazwy i markę
    • Gość: Lea Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.chello.pl 14.05.07, 13:27
      Ale przecież na etykiecie jest napisane skąd jest ta woda czerpana. W związku z
      tym nie sądzę, że to jest przekręt. Dotyczy to nie tylko wody, czy butów.
      Przecież chevrolety też nie są produkowane tylko w USA, a fiaty we Włoszech,
      VW - w Niemczech.
      Pozdrawiam
      Lea
    • Gość: Paula Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:36
      Żywiec Zdrój ma dwa ujęcia albo nawet trzy: Cięcina koło Żywca, Jeleśnia koło
      Żywca oraz Mirosławiec, na etykiecie jest wyraźnie napisane skąd ta woda.
      Zresztą każdy producent podaje tą informacje, wystarczy poczytać. Tak na
      marginesie piwo Heinekena też jest rozlewane w Żywcu:)
      • Gość: gosia Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 10:57
        i właśnie masz rację.Są trzy ujęcia wody!!jeśli nie wiesz gdzie się znajduje
        Jeleśnia albo Cięcina to już twój problem
    • Gość: Żywczanin Jedyne źródło Wody Żywiec w Żywcu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 11:04
      Jedyna w kraju rozlewnia wody ktora posiada wlasne glebinowe ujecie wody w Żywcu
      to MINERALPOL-ŻYWIEC !!!
      Woda ta jest naprawde czysta i wysmienita. Jako klient jestem bardzo zadowolony
      z milej i profewsjonalnej obslugi przez zespol pracownikow MINERALPOL`u.
      Szczerze polecam wszystkim.
      www.mineralpol.pl/
      • Gość: wodniak Re: Jedyne źródło Wody Żywiec w Żywcu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.13, 13:21
        A nieprawda Panie z Mineralpolu, bo jeszcze jest Prowater, Aqua Żywiec, Źródło Żywiec, Żywiec Perła - wszystkie te rozlewnie posiadają ujęcia i rozlewnie w gminie Żywiec. Nie można tak oszukiwać :)
        • Gość: Janosik Re: Jedyne źródło Wody Żywiec w Żywcu. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.14, 22:08
          I kto tutaj oszukuje ? Nazywanie kogoś oszustem, to może być tylko i wyłącznie impertynencki styl konkurencyjnej rozlewni, którą żal ściska, iż niestety nie znajduje się na terenie miasta Żywiec. Mineralpol jest j e d y n ą rozlewnią wody źródlanej w Żywcu. Pozostałe sa na terenie gminy, ale nie na terenie c e s a r sk i e g o m i a s t a Ż y w i e c. Pozostałe nie powinny firmować swojej wody nazwą Ż y w i e c, ale Ślemień, Węgierska Górka, Żabnica, Sopotnia. Pozostałe rozlewnie nie powinny się wstydzić swojego pochodzenia i raz na zawsze zaprzestać nadużywania nazwy Ż Y W I E C, gdyż absolutnie nie znajdują się na terenie tego miasta. Ponadto niektóre z nich robią bardzo złą reklamę temu miastu. Hej.
    • Gość: smith Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.ztpnet.pl 17.09.08, 23:16
      napisał pan z konkurencji.....:):):)
    • Gość: Mateusz Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 12:49
      Lepiej poczytaj sobie etykietkę z butelki a potem wylewaj swoje
      mądrości. Jakbyś chciał wiedzieć to woda ta ma z żywcem wspólną
      tylko nazwę!!! NIGDY NIE BYŁA I PEWNIE NIE BĘDZIE rozlewana w
      Żywcu. Ujęcia są w Cięcinie, Jeleśni i Mirosławcu. a nazwa jest jaka
      jest
    • Gość: jjjjo Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 18:48
      Żywiec Zdrój należy do Nestle, a wg mnie oni maja głęboko w d... co sobie myślą
      klienci. Liczy się kasa i to szybka!
      • Gość: woda Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.ists.pl 06.01.09, 19:50
        tjaaaaaaaaaaaa............ następny profesor!
        Żywiec Zdrój należy do grupy Danone, do Nestle należy Nałęczowianka
      • Gość: kit Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 05.02.09, 20:25
        Niestety ale woda Żywiec Zdrój należy do grupy Danone a nie Nestle!
        A Danone i jej szefostwo ma gdzieś pracowników i swoich klientów!!!!
        Leją co i skąd popadnie a jakość się dla nich nie liczy!!!!! Zyski zyski i
        jeszcze raz zyski!!! Wystarczy założyć odpowiednie filtry i urządzenia do
        uzdatniania wody i można pisać co się chce na etykietach!!
        A sanepid to tylko tak dla reguły robi kontrole a i często bywa oszukiwany przez
        takie potentaty!!! My klienci się nie liczymy to taka ściema marketingowa!!!!
      • Gość: kit Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 05.02.09, 20:37
        Zgadzam się w 100% dokładnie tak jest klienci są na marginesie kasa i tyle a
        pracownicy na bruk!!!!
      • Gość: pracownik Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.centertel.pl 04.05.09, 20:15
        Nie nalezy do nestle tylko do danona do nestle nalezy nałęczowianka jak jak
        lubie ludzi którzy piszą o tym o czym nie maja pojecia
        • Gość: kit Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 05.05.09, 11:16
          Może napiszesz w jakim dziale pracujesz i jak ci się podoba praca w tej firmie?
          pewnie jesteś pracownikiem "umysłowym" i powiesz ze jest ok?
    • Gość: ilka0508 Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.09, 12:45
      i po co ta dyskusja... dla mnie nie ma znaczenia czy ta woda jest z Żywca czy z Wałcza... może być nawet ze stolicy, byleby była odpowiedniej jakości!
      • Gość: lis Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 05.02.09, 20:30
        masz rację liczy się jakość ale firma Żywiec Zdrój już dawno odeszła od jakości
        teraz tylko liczy się ilość i nic poza tym uwierz mi wiem coś o tym ale nie będę
        pisał ponieważ nie mogę!
        • Gość: woda Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.ists.pl 05.02.09, 21:29
          oj możesz, możesz, jeśli jesteś PH to i tak jesteś na działalności a nie na
          etacie i jeździsz Pandą WI ;-)
          • Gość: lis Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 10.02.09, 11:16
            Niestety nie jeżdżę Pandą a co do etatu to nie powiem nic bo też nie wiem czy mogę!
        • ilka0508 nie krępuj się 16.02.09, 15:55
          dla każdej firmy z branży spożywczej jakość jest ważna, więc nie
          pisz, że dla ŻYwca nie... Jakość produktu zależy od ich być albo nie
          być, przecież to harakiri dla takich firm wyprodukować coś, co jest
          złej jakości... no więc jak to w końcu jest?
          • Gość: KOT Re: nie krępuj się IP: 217.96.110.* 19.02.09, 15:28
            Droga Pani niestety to prawda dla firmy Żywiec Zdrój jakość jest już niestety
            pomału na drugim planie! To już nie te czasy kiedy ta firma miała tylko zakłady
            w Cięcinie i tam przede wszystkim prezesi i cała firma dbali o tą prawdziwą
            jakość chodzi mi tutaj przede wszystkim o jakość surowca potrzebnego do
            produkcji czyli wody! Teraz Żywiec Zdrój ma zakład w Jeleśni i tam leje się co
            popadnie najlepiej to ukazują studnie które są kopane gdzie popadnie a najlepiej
            blisko rzeki Koszarawy! Czy ktoś chce pić wodę z rzeki nalaną do butelki i
            jeszcze za to płacić? Chyba nie! Zapraszam do Jeleśni! Najważniejsza jakość wody
            a z nią różnie jest w tych studniach! Pragnę zauważyć iż ta firma należny do
            Danone a oni mają w nosie co piją Polacy a najgorsze jest to ze w takich firmach
            pracują dyrektorzy i różni inni ludzie którym zależy na kasie i awansach za
            wszelką cenę dlatego liczy się u nich ilość aby pokazać że da się dużo zrobić a
            nie dużo i dobrze z tym dobrze to nie jest tak najlepiej! Wiem coś o tym!
            • Gość: taki life na kasie i na awansach zależy każdemu bez względu IP: *.plwaw.energis.pl 26.02.09, 00:56
              na branżę, w której działa - taki life - i właśnie dlatego żadnemu
              producentowi nie może zależeć tylko na ilości (zwłaszcza kosztem
              jakości), bo byłoby to podcinanie gałęzi, na której siedzą... nie
              dajmy się zwariować
              • Gość: lis Re: na kasie i na awansach zależy każdemu bez wzg IP: 217.96.110.* 26.02.09, 08:31
                Moze
                • Gość: lis Re: na kasie i na awansach zależy każdemu bez wzg IP: 217.96.110.* 26.02.09, 08:33
                  Ty chyba pracujesz w Żywcu Zdroju bo bronisz ich ze hej! Ja wiem co piszę bo sam
                  tego doświadczam na co dzień!
                  • sawqeluna Re: na kasie i na awansach zależy każdemu bez wzg 04.03.12, 17:54
                    Gość portalu: lis napisał(a):

> Ty chyba pracujesz w Żywcu Zdroju bo bronisz ich ze hej! Ja wiem co piszę bo sa
                    > m
                    > tego doświadczam na co dzień!

nie ma czego bronić to zwykła woda i od tego się nie polepszy.
              • Gość: lis Re: na kasie i na awansach zależy każdemu bez wzg IP: 217.96.110.* 26.02.09, 17:29
                A co do awansów to owszem czemu nie ale dlaczego kosztem innych ludzi?!
                A może niech takie osoby pokażą na co je stać jaka mają wiedzę itd. Nie możemy
                zdobywać sławy i stanowisk za wszelką cenę i przez krzywdę innych! Ludzie
                opamiętajcie się! Pracujcie ale jak ludzie a nie jak potwory!!!!!!!
            • Gość: swój Re.to prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.09, 23:14
              Drodzy konsumenci dla firmy Żywiec Zdrój liczy się tylko kasa,jedno z ujęć wody
              mieści się w miejscu w którym przez lata nielegalnie wylewano fekalia a poza tym
              ujęcia z których korzystają nie są odpowiednio oznaczone a co za tym idzie, mogą
              zostać przypadkowo zanieczyszczone. PIJCIE NA ZDROWIE!!!
              • Gość: Robin Hood Re: Re.to prawda IP: 217.96.110.* 26.04.09, 14:46
                Całkowicie się zgadzam mało tego dodam iż kopią nowe ujęcia przy samych rzekach
                ciekawe czy pompy w tych ujęciach ciągną wodę z żyły w ziemi czy z rzeki? W taki
                sposób nigdy firmie nie braknie wody! Pozdrawiam i życzę smacznej wody nie do
                końca tak zdrowej jak to opisuje Żywiec Zdrój w swoich reklamach!
                • Gość: Robin Hood Re: Re.to prawda IP: 217.96.110.* 26.04.09, 14:52
                  dodam jeszcze że błędem i kłamstwem jest podawanie przez firmę Żywiec Zdrój że
                  jest to woda ze źródła ciekawe jakiego? Gdzie ta siła z gór? gdzie te źródła?
                  Przecież to są studnie kopane na głębokość co najmniej od 30m do 45m. A źródło
                  to raczej powinno bić na powierzchni ziemi lub zaraz pod jej powierzchnią!
                  Ładnie ściemniają!!!!!
                  • Gość: spragniona Re: Re.to prawda IP: *.plwaw.energis.pl 06.05.09, 16:13
                    a podziemnych "źródeł" to nie ma?
                    • Gość: Robin Hood Re: Re.to prawda IP: 217.96.110.* 11.05.09, 13:41
                      Tak są z rzeki podciągają he he! ty chyba w Zdroju pracujesz!
                      • Gość: gość Re: Re.to prawda IP: 193.105.221.* 24.11.11, 09:49
                        Jezu, nawet sie wypowiedzieć nie można bo zaraz posądzają o pracę w tej firmie jakby to jakis dopust Boży był czy co. Nawet jeśli to pracownicy firmy to dobrze że wchodza w polemikę z pseudo ekspertami od wydobycia wody, dobrze świadczy i o nich i o firmie. Zacznij chłopie butelkować ten swój jad i sprzedawać na wiecach PiSu.
              • Gość: bulba Re: Re.to prawda IP: 193.105.221.* 24.11.11, 09:44
                a które konkretnie to ujęcie? widze, że "oszczędni" górale nie tylko palą śmieciami powodując największy w tej częśći Polski smog, ale i ścieki wylewają gdzie popadnie. A później płaczą, że im turyści nie dopisali ... jaka szkoda ....
            • Gość: bulba Re: nie krępuj się IP: 193.105.221.* 24.11.11, 09:37
              Co Pan najlepszego wypisuje! Jak widze w tym kraju, szczególnie w Baskidach, wszyscy znają się nawet na hydrogeologii! jak to dobrze, że mamy takich mądrych mieszkańców, bo jak zawsze nawet władza i instytucje państwowe, szczególnie te kontrolne, są nieudolne i niekompetentne!!!
          • Gość: Robin Hood Re: nie krępuj się IP: 217.96.110.* 11.05.09, 13:56
            no na pewno nie tak jak myślisz uwierz mi!!!
    • Gość: balbina Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.09, 23:06
      www.wykop.pl/link/102805/dlaczego-sanepid-nakazal-natychmiast-wycofac-wode-zywca-zdroj
      ludzie sprawdzajcie co pijecie!!!!!
      • Gość: Kon Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.acn.waw.pl 20.02.09, 19:05
        Link nie dziala,ale fakt jak człowiek na kacu napije się ich wody barwionej to
        małe dziecko chyba tak szybko nie zwraca.
        Pzdr
        • Gość: anya Re: co to jest woda barwiona? IP: *.plwaw.energis.pl 26.02.09, 00:47
    • Gość: nika Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:29
      Mylisz się i to bardzo dziewczyno... Pochodzę z miejsca w której produkują wodę Żywiec Zdrój i do Żywca mam zaledwie 10 km. Jak ktoś słusznie zauważył jest kilka rozlewni tej wody więc nie wiem po co poruszasz taki temat i go zamieszczasz na stronie, wystarczy tylko przeczytać etykietę na butelce.

pozdrawiam
      nika
    • malpa-na-drzewie Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. 01.05.09, 01:45
      nie jest nigdzie napisane ze woda jest z zywca, to tylko nazwa, albo nazwa zrodla
    • Gość: nurek uuuu kit, KOT, Robin.... chyba ktoś Ci mocno IP: *.xdsl.centertel.pl 17.05.09, 16:17
      zalazł w Żywcu za skórę, skoro w jednej nie jesteś w stanie się wypowiedzieć... a może to jakiś konkurencyjny sabotaż?
      • Gość: śledczy lisek jeszcze z tym samym IP - poważna sprawa IP: *.plwaw.energis.pl 18.05.09, 14:31
        • Gość: M. Re: lisek jeszcze z tym samym IP - poważna sprawa IP: 213.199.193.* 11.08.09, 17:11
          Haha, właśnie- nigdzie nie jest napisane że woda jest z żywca. A czy
          to jeleśnia czy cięcina to i tak Żywiecczyzna. Fabryka w Mirosławcu
          istnieje od niedawna. Nie wiem skąd tyle szumu.
    • Gość: figa Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 19:12
      chwila, moment. kupiłam akurat wodę niegazowaną z Żywca i pisze, że
      jest z ujęcia Pilsko w Jeleśni. haha, gdzie to jest? xD
      • Gość: Louis Cifer Re: IP: *.plwaw.energis.pl 20.08.09, 15:40
        FIGA - masz dostęp do internetu oraz zapewne wiesz jak obsługiwać
        Google, więc wpisz Jeleśnia i się dowiesz - fora nie są po to aby
        chwalić się swoim IQ mniejszym od 80,
        ROBIN HOOD - rzeczywiście źródło kojarzy się ze zjawiskiem
        samowypływu, lecz nazwa źródlana pochodzi od rodzaju wody, który
        jest jasno zdefiniowany, tym samym woda źródlana moze śmiało
        pochodzić z odwiertu, jest to znacznie szybsza metoda jej pozyskania
        niż czekanie aż ziemia peknie. tak na marginesie to woda mineralna
        wg Twojego sposobu myślenia pochodzi z wyciskania minerałów?
        LIS - jezeli "doświadczasz" i czujesz się źle na tyle aby biadolić
        na formu to złóż wypowiedzenie, chyba że nie masz jaj?
        BETTER DIE WITH HONOR!
        • maria10344 Badania wody 13.09.09, 09:19
          Ostatnio słyszałam w mediach/chyba telewizja/,że większość tych "wód",to ma taką
          jakość,że lepiej już pić kranówę przegotowaną.Mówili też,że ta woda dla dzieci-w
          ogóle dla dzieci się nie nadaje.Kiedyś jak jeszcze miałam dostęp do laboratorium
          wodnego to czasem niektóre piłam.Ostatnio to tylko w podróży.Innym też tak
          radzę.Te wody smakowe to bomba kaloryczna z paskudną chemią.
        • Gość: Nica Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 19:21
          Uważam podobnie jak kolega , jesli masz problem z soba to daj
          wypowiedzenie bo nie ma jak pracownik który cały czas biadoli jaka
          to firma zła i złe produkty ma ... Ja jestem konsumentem i uważam że
          nie istotne do jakiego koncernu nalezy firma ważne że jest PYCHA ,a
          wszystko i tak idzie do spływu ...
    • Gość: mariusz Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 217.96.110.* 14.09.09, 16:57
      powinienies wiedziec ze woda zywiec zdroj czerpana jest takze z ujecia wady w
      ciecinie to jest 10 km od zywca
      • softgreen Żywiec Zdrój i wodny protest w Jeleśni. 26.03.10, 00:15
        Pisząc w 2008 roku na blogu wpis dotyczący Żywiec Zdrój i jego ekspansji na terenie gminy Jeleśnia nawet w najśmielszych snach nie myślałem że dojdzie do społecznego przebudzenia i że ludzie znajdą odwagę aby przeciwstawić się poczynaniom giganta rynku . Trudna to sprawa pod każdym względem , z jednej strony mamy olbrzymi aparat z praktycznie nieograniczonym zapleczem prawnym i finansowym z drugiej zaś strony obywatele ze swymi słabościami , dochodami mieszczącymi się w najniższych krajowych czy marnych emeryturach . Sytuacja przypomina "Orwellowskie Klimaty" i wcale nie jest do śmiechu nikomu z protestujących. Bo na cóż mogą liczyć ze strony instytucji państwowych odpowiedzialnych za nadzór i wydawanie decyzji , pozwoleń czy też aparatu kontrolnego. Umiejscowienie poczynań Żywiec Zdrój w świetle prawa polskiego jest "wzorowe", czyli w pojedynczych sprawach - pozwoleniach mieszczą się one w ramach braku sporządzenia raportu oddziaływania na środowisko, ilości poboru wody z poszczególnych studni nie są ogromne , więc każde z zezwoleń nie budzi wątpliwości Administracji iż mogą one w znaczącym stopniu wpłynąć na stany zasobów wodnych gminy. Nikt nie bierze pod uwagę spraw kompleksowo , a więc powiązania i przenikania się ujęć , ich zasilania , dynamicznie zmieniających się warunków klimatycznych , ilości opadów , drenażu po przez sieć kanalizacji , regulacji rzek i potoków górskich , zanieczyszczenia wód i wielu innych czynników . Trudno się dziwić temu , gdyż nawet w opracowaniach planów wieloletniego rozwoju Gminy czy też Powiatu trudno by szukać konkretnych kierunków rozwoju, czy też wykorzystania zasobów w sposób racjonalny z myślą o przyszłych pokoleniach , ograniczają się one jedynie do wzmianek o potrzebie ochrony środowiska , turystyce ale jest to jedynie potrzeba a brak jest przysłowiowego "wynalazku". Czy zarówno " Żywiec Zdrój" ani też Powiat nie może przyjąć granicznych , bezpiecznych ilości poboru naszego wspólnego skarbu jakim jest "woda" , to w którymś momencie okazać się może że trwale uszkodziliśmy system umożliwiający egzystencję przyrody i ludzi jako jej części. Oczywiście nie jest to rzecz prosta , wymaga sporych nakładów na badania , mówimy o sprawach nie mieszczących się w kadencji władz , jeśli pominiemy to , przyszłe pokolenia podsumują to iż "władza" wyszła z założenia że "po nas tylko susza" . Kto poniesie ciężar odpowiedzialności ? Znając polską rzeczywistość to chyba jednak nikt . Czy Żywiec Zdrój ma złe intencje ? Nadrzędnym celem jest zysk i chyba nie ma w tym względzie żaden ekonomista wątpliwości . Czy Żywiec Zdrój działa zgodnie z prawem ? Tak , jak najbardziej . Korzysta jedynie w 'furtek" prawnych , a takie możliwości dają mu władze. Dopóki nie podejdą do tematu szerzej , mając na względzie eksploatację złóż sumując wszystkie ujęcia wody dopóty Żywiec Zdrój będzie miał możliwość NIEOGRANICZONEGO dostępu do zasobów wodnych i nie chciałbym niedługo powiedzieć że na WYŁĄCZNOŚĆ.

Choć walka ta jest nierówna , to warto choćby tylko powiedzieć NIE . Każdy z obywateli uczestniczący w proteście , być może nie będzie przekazywać dzieciom i wnukom zasobnych kont bankowych , będzie mógł jednak z dumą powiedzieć zamykając powieki , że ma czyste sumienie i zachował odwagę cywilną a przede wszystkim odpowiedzialność za przyszłe pokolenia . Za 20,30 czy też 100 lat być może nie będzie już takiej Firmy jak Żywiec Zdrój , żyć jednak będą nasze wnuki i prawnuki - muszą jednak mieć zapewniony dostęp do wody a nie ma takiego zbiornika żeby nie miał swojego dna . Tyczy się to również samej sprawy Żywiec Zdrój na terenie Gminy , ona ma swoje własne dno . Któż jednak je zna ?

Kończąc , składam na ręce mieszkańców wyrazy głębokiego i szczerego szacunku , podziękowanie za odwagę godną 300 Spartan.
        • Gość: 28.03.10 Re: te materialy sa tendencyjne IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.10, 12:28
          i na pewno nie pokazują sytuacji obiektywnie
        • Gość: 28.03.10 Re: a Pan Dariusz prowadzi chyba jakąś osobistą IP: *.xdsl.centertel.pl 28.03.10, 12:54
          krucjatę prowadzi. Pracowałam przez pewien czas w NGOs, z tego co wiem to były już przypadki przerostu formy rzucanych przez tego Pana oskarżeń nad rzeczywistością. Wszystkie wypowiedzi są prezentowane w taki sposób, by wykorzystać ludzką niewiedzę, w sposób obliczony na zagranie na ludzkich emocjach. Może wszyscy są kupieni, w całej Polsce? Nie da się kupić wszystkich, nawet, a może tym bardziej, żywcowi. daltego nie powinien się Pan prezentować jak ostatni sprawiedliwy z walce z jakąś potworną machina, bo to nie jest prawda.
          Pan oskarża tę firmę o całe zło, które się stało (a czy stalo się?), albo może się stać (tylko nie wiemy czy fktycznie moze tak być) - to ma być rzeczowe obiektywne podejście? Nie dajmy się zwariować. albo profilaktycznie od razu zróbmy bojkot wszystkich firm produkujących cokolwiek (zwłaszcza żywność, bo korzystają w pewnym sensie z dobra wspólnego) lub świadczącychc jakiekolwiek usługi, bo skoro z założenia są zorientowane na zysk, to są tylko kapitalistycznymi krwiopijcami, którzy podążają zlą drogą.
          • Gość: Dariusz Re: a Pan Dariusz prowadzi chyba jakąś osobistą IP: *.tktelekom.pl 01.04.10, 07:57
            Odpowiadając - to nie krucjata , zdaję sobie sprawę że nie można zakładać negocjacji pozycyjnych , chodzi o poszanowanie przez Firmę praw własności ludzi, transparentność , poszanowanie praw wszystkich stron. Znam problematykę NGO od paru lat , staram się współpracować, co do RZGW mamy konsensus co do udziału społeczeństwa . Wszystko można wypracować , wszystko może odbyć się w cywilizowany sposób bez socrealistycznych wybryków władzy . Nie roszczę sobie praw do jedynie słusznych opinii . Składam podziękowania ludziom za to że potrafią powiedzieć swoje zdanie , znam dobrze lekceważące podejście do jednego obywatela w starciu z Korporacją czy Administracją . Gdyby prawa obywatelskie były poszanowane , myślę że nie doszło by do eskalacji konfliktu i tych wydarzeń w Jeleśni. Nie chodzi o to że wszystkie Firmy są złe , a jedynie o to by uwzględniały czynnik ludzki , społeczny. To naprawdę niewiele biorąc pod uwagę politykę medialną prowadzoną przez Żywiec Zdrój . Co do kapitalizmu , hm , wydaje mi się że jesteśmy na etapie socjalistycznego kapitalizmu stąd problem . Jestem strona w sprawie więc trudno o obiektywizm z mojej strony , opieram jednak swoje argumenty na polskim prawie . Bardzo dziękuję za wypowiedź na Forum , to cenne uwagi do przemyślenia dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: Dariusz Re: a Pan Dariusz prowadzi chyba jakąś osobistą IP: *.tktelekom.pl 01.04.10, 08:26
            Nie prowadzę Krucjaty , nie gram na emocjach . Sam protest zrodził się bez mojego udziału. Nie oskarżam Żywiec Zdrój o całe zło, mówimy o problemie i konflikcie z udziałem mieszkańców jednej gminy. Gdybyśmy nie mieli rzeczowych argumentów Żywiec Zdrój prac by nie wstrzymał . Obecnie mają być prowadzone negocjacje i mam nadzieję że nie będą one pozycyjne. Nie byłoby konfliktu , zabrakło negocjacji na etapie projektu , strony zostały zlekceważone . Prawa obywatelskie w cywilizowanych krajach są w poszanowaniu , u nas dopiero jesteśmy na etapie wdrażania. Pracowało Pani w sektorze NGO , zna Pani jego specyfikę . Nie jestem w tym wypadku ekstremistą, mało tego , w starciu z Żywiec Zdrój żaden z tej grupy nie zabrał do tej pory głosu . Spyta Pani o powód - finansowanie edukacji ekologicznej w szkołach , czy też akcji "Moje silne drzewo" . PR Żywiec Zdrój do dobrzy analitycy , dużo wcześniej uwzględnili protesty ....... Jasno wyrażam opinię i uważam że można wypracować konsensus , przykładem może być nasza obecna współpraca z RZGW . W razie pytań proszę o kontakt bezpośredni , myślę że rozwieję wiele wątpliwości co do moich intencji i poglądów . Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za cenną wypowiedź na Forum.
        • Gość: Louis Cifer Re: Żywiec Zdrój i wodny protest w Jeleśni. IP: *.plwaw.energis.pl 31.03.10, 16:53
          SOFTGREEN - kredyty, pożyczki... widzę że wciskanie kitu nabytego z
          działalności gospodarczej przeszło na sprawy środowiskowe. Nadmierna
          wylewność czy reklama z braku klientów do "golenia"?
          • Gość: Dariusz Re: Żywiec Zdrój i wodny protest w Jeleśni. IP: *.tktelekom.pl 01.04.10, 08:07
            Dziękuję za wypowiedź na temat mojej pracy zawodowej. Odpowiadając- sprawy zawodowe związane z kredytami prowadzę od 2 lat , klientów mi nie brakuje . Gdyby przyjrzał się Pan jakie to kredyty to wiedziałby Pan/Pani o tym że zawierają się tam także -pomoc prawną dla zadłużonych , z windykacją , negocjacje , czyli bardzo trudny "kawałek chleba" a nie "golenie" . Sprawami ochrony środowiska zajmuję się od 10 lat , z sektorem NGO współpracuję od 7 lat . Jasno zaznaczam że nie mieszam spraw zawodowych i społecznych . Zarzut kryptoreklamy , to bardzo przykre dla mnie twierdzenie . Dziękuję za tą wypowiedź , jeśli ma Pan/Pani więcej pytań proszę o kontakt bezpośredni, postaram się rozwiać wątpliwości w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Sensej Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.173.2.91.tesatnet.pl 27.04.10, 04:26
      "kojarzy się z górami, czystym beskidzkim krajobrazem i nieskazitelnie
      czystą górską wodą."

nie wiem skad sobie wyjales ten opis ale to bajka .. moze 100 lat temu :D ale
      teraz? Gory + czysta woda ? Dobre :) kiedy ostatnio byles w gorach ? A czytales
      moze jakies sprawozdania z badania wody w tamtych regionach ? Gory + woda = BLE
      ! Popatrz sobie na drzewa jakie tam mamy .. a raczej co z nich zostalo .. to
      powinno powiedziec ci wszystko :) im blizej gor tym gorzej.
    • Gość: m. Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 193.164.255.* 25.05.10, 11:20
      polskie prawo reguluje, że nie woda butelkowana pod określoną nazwą nie może
      pochodzić z różnych źródeł. danone sprytnie to prawo obchodzi - marka
      teoretycznie nie jest taka sama - woda czerpana z Jeleśni to "Żywiec Zdrój", a z
      Mirosławca to "Żywiec Zdrój Niebieska". Większość konsumentów nie zwraca na to
      uwagi. Moim zdaniem to celowe wprowadzanie w błąd przez firmę. Ciekawe ilu ludzi
      ma świadomość, że kupując "żywiec zdroj niebieską" pije wodę z pomorza... Swoją
      drogą oprócz nazwy trzeba też spojrzeć, czy pijemy źródlaną, czy mineralną. woda
      źródlana nie dostarczy nam nigdy takiej ilości składników mineralnych, co więcej
      pita w dużej ilości wręcz je wypłukuje. dla mnie istotne też jest to, żeby jeśli
      mogę nie wspierać zagranicznych koncernów, dlatego m.in. piję cisowiankę. poza
      tym to woda MINERALNA, świetnej jakości. z tego co słyszałam naprawdę dbają o
      bezpieczeństwo i mają bardzo nowoczesny zakład.
      • Gość: marcio79 Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.217-167.francetelecom.oleane.net 25.03.11, 10:04
        Cisowianka to syf! nie wiem jak ludzie piją coś co w smaku przypomina siki,a nie wode!!!
    • Gość: Jola Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 212.160.172.* 13.07.10, 16:30
      Aleś Ty mądry... Po pierwsze: to zakład produkcyjny tej wody jest gdzie??? Nie
      wiesz? Zakład produkcyjny mieści się w JELEŚNI - zobacz na mapie gdzie to jest.
      Jasne, województwo zachodniopomorskie, akurat (!) Po drugie, woda czerpana jest
      z PILSKA w Jeleśni koło Żywca - to też wg Ciebie zachodniopomorskie? Oj na mapce
      się nie znamy.

Pozdrawiam
      • Gość: M. Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: 193.164.255.* 14.07.10, 09:16
        Chyba w Waszym sporze chodzi o to, że Żywiec Zdrój występuje w dwóch wersjach -
        Żywiec Zdrój (z jeleśni) oraz Zywiec Zdrój Niebieska (z Mirosławca na
        Pomorzu)Moim zdaniem to wprowadzanie konsumenta w błąd. Ciekawe ile osób, wie,
        że sięgając po wodę Żywiec Zdrój z dopiskiem "niebieska" pije wodę z Pomorza...
        Danone sprytnie to sobie wymyślił. Mogą wydobywać z dwóch źródeł, bo nazwa
        "niby" nie jest taka sama.
    • Gość: JAJECZNICA Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 20:18
      PYTANIE LANO NIEGAZOWANĄ W MIROSŁAWCU A TERAZ NIE JAK MYŚLISZ
      DLACZEGO WSZYSTKO TAM NALEJA OPRUCZ NIEGAZOWANEJ
    • Gość: Sklepowy Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.cm-6-6b.dynamic.ziggo.nl 08.12.10, 19:22
      Przyznam że zajmowałem się wodą na sklepie , miałem z nią kontakt codziennie ,, i powiem ci że być może gdzieś tam kiedyś spotkałem się z tą nazwą na odwrocie butelki

ale nie przywiązałem do tego zbyt dużej wagi

Masz racje jest to chwyt reklamowy ,, na butelce napewno nie pisze gdzie jest mirosławiec tak sobie kojarze

że jest oddalony tak znacznie ,, Woda żywiec kojaży się z górami gdzieś tam

Jest to chwyt reklamowy masz racje ,, ale powinni może rczej to wykożystać

naszą wode tą i tą czerpiemy ze źródła w Mirosławcu dać do zrozumienia że pochodzi z czystych rejonów wrzócić do tego fotke ujęcia źródła jakieś zielone lasy obok wypaliło by jeszcze bardziej :D:D:D:D:D:DD:D:D:D:DD:D:D:D:DD: Pozdro:)
    • ekspert_zywiec_zdroj Woda Żywiec Zdrój jest z Żywca. 20.01.11, 17:28
      Firma Żywiec Zdrój S.A. posiada zakłady produkcyjne w Jeleśni oraz w Cięcinie k. Żywca oraz w Mirosławcu. Informacja o miejscu wydobycia zawsze podawana jest na etykiecie produktu.
    • Gość: pizduś platuś Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.merinet.pl 31.07.11, 14:12
      Jest napisane na butlece więc chyba wszyscy mają możliwość dowiedzenia się.

Z tego co wiem to to gdzię się wydobywa wodę nie ma większego znaczenia. Liczy się skład mineralny. Wodę mineralną można eksplorować w lesie w wielkopolsce jednka było by to znaczie głębsze kopanie niż na żywieczczyźnie. No i marketingowo kiepskie. Natmiast to gidze pompujesz ma wpływ na smak wody. Większość konsumentów, nawalające swoje kubki smakowe, mnogością kapitalistycznego śrutu (haribo, coca-cola, marsy i inne podobne świństwa) nie poczuje różnicy w samku wody czystej. Ten zmysł jest dla wybranych. Trzeba by pić tylko wodę by uwrażliwić kubki.
    • rudolf-abs Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. 02.08.11, 08:33
      Ja sobie nie zdawałem sprawy z tego, że Żywiec Zdrój to woda z pomorza. Nie jestem jednak konsumentem tej wody. Jest to faktycznie nabijanie w butelkę klientów.
      • mysliciel662 Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. 19.04.17, 12:32
        Ja w sumie najczęściej piję Nałeczowiankę.
    • moda_moda Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. 11.08.11, 11:59
      nie wnikam z kad jest ja zazwyczaj wybieram inne wody
      • Gość: Hajdon Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. IP: *.sferanet.pl 21.11.11, 12:55
        okropna woda, szefuję jakości to wiem
        • ekspert_zywiec_zdroj Re: Woda Żywiec Zdrój nie jest z Żywca. 28.11.11, 20:34
          W związku z tym, że w wątku wymieniona została woda Żywiec Zdrój, pozwolę sobie sprostować ostatni komentarz.
          Pan Hajdon (rzekomy autor powyższego komentarza) nie pełni funkcji szefa jakości w Żywiec Zdrój już od ponad roku. Komentarz ten można zatem uznać jako próbę podszycia się pod pracownika Żywiec Zdrój, wyrażając nie popartą merytoryczną argumentacją opinię.

W przypadku pytań na temat wody Żywiec Zdrój, zachęcam do kontaktu mailowego: ekspert@zywiec-zdrój.pl

Pozdrawiam,
          Ekspert Żywiec Zdrój
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka