Dodaj do ulubionych

Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion

18.09.10, 10:58
Kiedyś na koloniach letnich byłam z dziewczynką Teklą Tekiel.
Do klasy pierwszej podstawówki chociłam z Krzysztofem Krzysiem.
Pracuję w firmie usługowej. Moimi klientami byli np. Łukasz Łukaszewicz, Piotr Piotrowski.
Znałam kiedyś dziewczynkę o imieniu Eunika - co to za twór?
Znajome rodzeństwa: Jaś i Małgosia, Jacek i Agataka, Dominik i Dominika (bliźniaki w dodatku!)

A BTW to ja i moje siostry to niezłe trio: Asia, Kasia, Basia :) Gdy mama wołała którąś z nas to zawsze były pomyłki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bambucza Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 18.09.10, 12:32
      Adam (moj gach) i Ewa (jego siostra)
      o czym starzy ich mysleli nie wiem
      • monikate Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 18.09.10, 18:32
        Znajoma miała na studiach kolegę, który nazywał się Sylwester Sylwester
        • Gość: Izabella1991 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.zone9.bethere.co.uk 18.09.10, 19:11
          Jacek I Agatka-to ja i moj starszy brat..potem jeszcze Darek doszedl:-))))
          Przyjaciolka dala swojemu starszemu synowi imie:Seroub( czyta sie Serop)-po dziadku -Armenczyku....
          Slyszalam o Rumunie nazywajacym sie Dymitrou Dymitrou...
          • Gość: mzb Oralia Nowak IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 01.10.10, 11:02
            Nie muszę dodawać, że każdy facet chichra się jak to słyszy :)
        • Gość: malgo Jerry Łopata IP: 78.155.115.* 30.09.10, 13:22
          Przegladalam kiedys listy przyjetych na studia i na liscie pojawil sie niejaki Jerry Łopata. :)
          • oldbay Re: Jerry Łopata 30.09.10, 17:44
            Beata Tatarata

I tak każdy mówił: Tratatata
            • camparis Re: Jerry Łopata 30.09.10, 20:12
              Hitem wszystkich imprez jest opowieść o rozmowie telefonicznej jaką wykonał mój mąż do Krakowa. Namiary na współrozmówcę(czynię) wziął z internetu. Odebrał mężczyzna, więc mąż przedstawił się i grzecznie zapytał:
              - Dzień dobry, czy mogę rozmawiać z panią Barbarą Szczotka?
              Z drugiej strony zapadła głucha cisza, po czym pan wysyczał przez zaciśnięte zęby:
              - Jestem Barnaba! Barnaba Szczotka.
              Rozmowa nie została dokończona ponieważ mąż opluł się z dzikiej radości i się rozłączył, aby facet nie usłyszał jak płacze ze śmiechu.

A pan Barnaba jest artystą i można go sobie wyguglować ;)
              • sanna.i Re: Jerry Łopata 01.10.10, 13:07
                Jest taki lekarz, bardzo dobry ortopeda dziecięcy nawiasem mówiąc, Bonifacy Jagoda. W internecie, w jednym z katalogów wymienili go zaczynając od nazwiska: Jagoda Bonifacy. I ja zadzwoniłam do przychodni, zeby się umówić z panią Bonifacy :) Pani recepcjonistka nie była zaskoczona.
                • tymon99 Re: Jerry Łopata 01.10.10, 13:10
                  dawno temu miałem podobną przygodę.. z uczniem, który nazywał się bogusz jagoda.
                  • szarrak Re: Jerry Łopata 23.02.12, 14:15
                    Znałam kiedyś osobę, która nazywała się Sławek Jagoda. Wszyscy byli zdziwieni, kiedy się okazywało, że to TA Jagoda, a nie TEN Sławek ;))
                • Gość: ratunku_tygrys Re: Jerry Łopata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 19:52
                  U nas w szkole był Bartosz Justyna. I nauczycielki przekręcały kolejnośc, i dziwiły się, że do odpowiedzi wstaje chłopak
                  • Gość: kanibala Re: Jerry Łopata IP: *.INTELINK.pl 12.08.11, 10:53
                    To dobre bo ja znam też osobę, która nazywa się Bartosz Justyna tylko to jest kobitka :)
              • Gość: al Rimma IP: *.mostostal.waw.pl 07.10.10, 09:03
                Kiedyś pracowałam z panią, która się nazywała Rimma Sylwanowicz (o ile dobrze pamiętam miała tatarskie korzenie) i wielu petentów dzwoniło do niej pytając czy mogą rozmawiać z Sylwią Nowicz :)
                • krzywelustro Znam tą dziewczynę! 14.01.11, 21:50
                  Rimma w pierwszej połowie lat 80-tych studiowała archeologię pradziejową na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszkaliśmy wówczas w tym samym akademiku, słynnym "Kicu". Potem zdaje się wróciła do rodzinnego Białegostoku, do dziś tam mieszka i kataloguje zabytki. Przeurocze dziewczę, uosobienie spokoju.
                  • kelderek Zagraniczne imiona to jakby dziecku 12.08.11, 10:10
                    od urodzenia kalectwo przyznać..
                    Żaklin Więcheć na ten przykłąd
                    • Gość: peter Re: Zagraniczne imiona to jakby dziecku IP: *.internetia.net.pl 12.08.11, 23:50
                      Zagraniczne nie takie złe... ja jestem Peter Neumann a siostra Nicole Neumann. Jakoś nigdy nie cierpieliśmy z tego powodu :)
              • Gość: Barnaba Re: Jerry Łopata IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 12:53
                Nie pamietam żebym mówił przez zęby zdążyłem się przyzwyczaić że ludzie nie umią czytać :)
                Pozdrawiam Barnaba Szczotka
                www.artefakty.org _(qp)_
                • minipolak Barnaba Szczotka 14.08.11, 18:37
                  > Nie pamietam żebym mówił przez zęby zdążyłem się przyzwyczaić że ludzie nie
                  > umią czytać :)
                  > Pozdrawiam Barnaba Szczotka
                  nie dosc ze nie umią to jeszcze nie potrafią i nie umieją
                  pozdrawiam :)
              • only.devil [...] 13.08.11, 20:30
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • camparis Re: Jerry Łopata 30.09.10, 20:17
              Dodam jeszcze koleżankę ze studiów z rodziny Sikaczy (Sikaczów) - Hanię Sikacz, która nazwiska okropnie się wstydziła! Za to jej bracia byli dumni z kontynuacji rodowego nazwiska.
              No i z podstawówki kolega o nazwisku Ocipek - imienia zapomniałam. Wywoływanie go przez głośnik zawsze wzbudzało duży aplauz wśród uczniów.
              • Gość: purify Żelisław Żelisławski (4 real) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 23:11
                gosciu na uj na psychologii.
              • Gość: ap Re: Jerry Łopata IP: *.toya.net.pl 01.10.10, 12:39
                Mialam kiedys znajoma o nazwisku Cipkowska. W nawiazaniu do nazwiska... pewnej czesc ciala nie traktowala jak mydla, ku uciesze wielu.
              • linda888 Re: Jerry Łopata 12.08.11, 11:52
                Ja za to znam Anię Ocipkę :) Oczywiście ta sama historia z ogólnej radości przy sprawdzaniu obecności :D (jaki rym :D)

camparis napisała:

> Dodam jeszcze koleżankę ze studiów z rodziny Sikaczy (Sikaczów) - Hanię Sikacz,
                > która nazwiska okropnie się wstydziła! Za to jej bracia byli dumni z kontynuac
                > ji rodowego nazwiska.
                > No i z podstawówki kolega o nazwisku Ocipek - imienia zapomniałam. Wywoływanie
                > go przez głośnik zawsze wzbudzało duży aplauz wśród uczniów.
                >
            • verte34 Re: Jerry Łopata 04.10.10, 11:47
              > Beata Tatarata
              >
              > I tak każdy mówił: Tratatata

Beata Harmata. Nie wiem jak ją przezywali w dzieciństwie, ale z pewnością musieli :(
              • zmija_w_niebieskim Re: Jerry Łopata 22.10.10, 20:14
                No właśnie chyba już NIE MUSIELI...
                • joanka-r Re: Jerry Łopata 26.05.11, 13:55
                  ''A pan Zimek to kto? Oziminek, czy moze Zimorodek??''
                  może Ziemowit?
            • Gość: jajko Re: Jerry Łopata IP: *.home.otenet.gr 11.08.11, 16:25
              jordan gwoźdź
          • Gość: al Dejwid IP: *.mostostal.waw.pl 07.10.10, 09:00
            Koleżanka miała pacjentów którzy się nazywali:

Dejwid Burak (właśnie tak pisane)
            Estera Żelazko
            • Gość: mimi Re: Dejwid IP: 62.29.171.* 24.11.10, 14:55
              Dodam do tego jeszcze jedno 'wspaniale' połączenie: Victoria Patelnia.
              • Gość: @ Re: Dejwid IP: *.krus.gov.pl 11.08.11, 11:30
                Do kolekcji Nadburgia Łatka
                • Gość: ja Re: Dejwid IP: *.ser.netvision.net.il 11.08.11, 13:24
                  Pamela Starościnska
                  • gulcia77 Re: Dejwid 11.08.11, 15:46
                    Zygfryd Markiefka - kolega z klasy mojej mamy :)
                    • Gość: ja Re: Dejwid IP: 95.149.11.* 11.08.11, 22:28
                      Prunelia Szmacińska, koleżanka mojej mamy
                      • starchaser Korneliusz Dziki 11.08.11, 22:44
                        :)
                        • Gość: qwerty Re: Korneliusz Dziki IP: *.bethere.co.uk 13.08.11, 01:16
                          Arletta Morga
                          Roger Baranek
                          :;)
                          • Gość: ana Re: Korneliusz Dziki IP: 78.133.249.* 01.02.12, 13:27
                            Semiramida Pokrywka
                • Gość: Lindenberg Re: Dejwid IP: *.kielce.net.pl 12.08.11, 11:22
                  no i legendarna Dolores Miednica
              • Gość: ~ki Re: Dejwid IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 13:22
                I kolejna pacjentka z pediatrii - Dolores Miednica...
                • Gość: Wacław Re: Dejwid IP: 79.171.249.* 11.08.11, 13:42
                  Wacek (Wacław) Szczynapasek
                • Gość: Ann Dolores Miednica nie istnieje- to legenda miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 08:28

atrapa.net/legendy/dolores-miednica.htm
                  …] „Dolores Miednica” — tyle już osób opowiadało mi, że w klasie obok była taka dziewczynka, że czyjaś mama-nauczycielka miała taką uczennicę, że lekarz-pediatra kiedyś konsultował tę dziewczynkę, że koleżanka-pracownica urzędu kiedyś załatwiała taką interesantkę itd. [1]

Rzeczywiście Dolores Miednica to dyżurny przykład niefortunnego połączenia imienia i nazwiska, często podawany na rozmaitych internetowych forach dyskusyjnych [2]. Czy osoba o takim imieniu i nazwisku rzeczywiście istnieje? Raczej nie — nazwisko Miednica nie pojawia się w ogóle w spisie wszystkich polskich nazwisk zarejestrowanych w systemie PESEL (stan na początek lat 90. ubiegłego wieku) [3]. W dalszym ciągu zakładam, że ten znaleziony w internecie spis jest autentyczny i pełny — nie udało mi się znaleźć nic podejrzanego w tej liście, liczby osób podanych przy nazwiskach sumują się z grubsza do populacji naszego kraju, sprawdziłem też kilkanaście znanych mi rzadkich nazwisk.

Dla pewności poszukałem jeszcze w internecie jakichkolwiek osób o nazwisku Miednica, nic nie znalazłem — oprócz kilku kont na Facebooku, trudno powiedzieć, czy to konta prawdziwe, czy fikcyjne [4].

Za istnieniem Dolores Miednicy przemawiają natomiast wypowiedzi internautów odnoszące się do odcinka programu „Rozmowy w toku” zatytułowanego „Nazwiska się nie wybiera” [5]. Z niektórych spośród tych wypowiedzi wynika, że pani Miednica pojawiła się w tym programie [6]. Niestety nie udało się mi odnaleźć archiwalnego nagrania tego programu (miał być rzekomo wyemitowany 19 grudnia 2005 r. [5]), być może po prostu Miednica Dolores pojawiła się nie we własnej osobie, lecz tylko jako przykład nietypowego imienia i nazwiska…

Jeśli Dolores Miednica nie istnieje, to skąd się wzięła? Nie mam pojęcia, najstarsze internetowe odniesienie do tego nazwiska, jakie udało mi się odnaleźć, pochodzi z 2000 roku [7].
                  „śmieszne” nazwiska

Zasady dobrego wychowania zabraniają śmiać się z nazwisk. Nie jest to przeszkodą dla internetowego folkloru — na forach dyskusyjnych krążą, rozprzestrzeniane na zasadzie „wytnij i wklej”, listy „śmiesznych” nazwisk. Najpopularniejsza zawiera ponad dwieście nazwisk, na pozycji 141. figuruje znana nam już Dolores Miednica. Lista ta przez lata się powiększała (najstarsza wersja, jaką udało się wyszukać, zawierała 79 nazwisk), kolejni internauci dodawali nowe wpisy, czasami odnoszące się do rzeczywistych osób, czasami wyssane z palca. Spośród 226 nazwisk wyliczonych w najświeższej wersji listy 44 nazwisk nie odnajdziemy w spisie polskich nazwisk, chodzi na przykład o nazwiska (podaję mniej obsceniczne) Plemniczek, Orgazm, Siusiak, Siostrzeniec-Gwałt. Wśród tych, jak wydaje się, wymyślonych nazwisk odnajdziemy też Jana Archeminiwiriłokotoczerepepenczewiczakowskiego. Miało to być niby najdłuższe polskie nazwisko. W rzeczywistości wśród obywateli RP najdłuższym może pochwalić się pan (pani?) Engelbrechtslehner (18 liter) — nie liczę tutaj nazwisk wieloczłonowych. Wśród rdzennie polskich (a przynajmniej słowiańskich) nazwisk odnajdziemy kilka siedemnastoliterowców, np. Czerlunczakiewicz, Żołnierczakiewicz, Błagowieszczeński, Konstantynopolski, Pieriepieliczenko.

Najciekawsze zostawiłem na koniec, na liście pochodzącej z systemu PESEL widnieje dłuższe nazwisko, tyle że obecnie nie posługuje się nim żaden nasz rodak. Nic dziwnego, bo brzmi ono… Cichowszędzieszybkodajka. Życie zawsze przebije fikcję!
                  • Gość: Lili Re: Dolores Miednica nie istnieje- to legenda mie IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.11, 12:17
                    Wiem, skąd ten mit. W lubelskiej policji rzecznikiem przed kilku laty była Dolores Mędzin, być może drogą skojarzeń dźwiękowych, przerobiono ją na Miednicę.
              • ale_o_cso_chodzi Re: Dejwid 12.08.11, 09:44
                ja kiedyś na malarstwo hodziłam z dziewczyna, którą się nazywała Atena Kowalska, a Piotrek Toamszewski i Tomek Piotrowski w jednej klasie to też niezłe połączenie
                • Gość: gość222 Re: Dejwid IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 10:53
                  ale na polski to ty chyba nie CHODZIŁAŚ!
            • veni23 Re: Dejwid 11.08.11, 18:42
              Brajan Gburczyk.
              Unisława Przydatek.
              Mieczysław Miecz.
          • Gość: aglin0 Re: Jerry Łopata IP: 195.94.216.* 12.08.11, 14:14
            A ja miałam kontakt z Dolores Miednica - potomkinia podhalańskiej emigracji do Meksyku.....
          • Gość: jgr Re: Jerry Łopata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.11, 00:12
            ja na liscie zaproszonych gości widzialem Tamara Niagara, bylo fajnie.
          • Gość: Paranoid Re: Jerry Łopata - Esmeralda Flak IP: 109.95.200.* 13.08.11, 12:49
            Esmeralda Flak - tak wlasnie nazywala sie moja studentka
        • me-mistress Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 30.09.10, 22:38
          A ja z zaskoczeniem odkryłam, że kolega Sylwek to Sylweriusz:)!
      • Gość: Hmm Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.4web.pl 30.09.10, 15:46
        A co masz przeciwko tym imionom? Mnie się bardzo podobają:))
      • Gość: eulalia eulaliewik Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 78.144.40.* 26.12.10, 18:26
        nie znam dobrze tradycji nadawania imion w środowisku Romów ale spotkałam sie w pracy z przedziwnymi imionami
        kiedyś będąc w sądzie siedziałam na poczekalni a obok mnie moja klientka z dzieckiem. ja zagadalam do niego jak masz na imię chłopczyku itp.
        chłopczyk sie nie odezwał więc ja zaczęłam zgadywać: MIchał, Kuba itp

potem okazało się że dziecko ma na imię Armani
        W sumie powinnam sie była domyślic bo mamusia miała na sobie białą koszulkę z brylancikami układającymi się w napis emporio armani

• Gość: otsenre Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.xdsl.centertel.pl 13.08.11, 15:08
        a co powiecie na Hubert Dzik
      • Gość: gość Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 194.181.110.* 16.08.11, 13:16
        to nic, ja znam rodzeństwo: Adam i Ewa Wąż :))
    • Gość: jajco Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 198.36.86.* 18.09.10, 20:40
      ze mna do szkoły chodziła Barbara Basiura. a koleżanka o bardzo pospolitym nazwisku, ktore do wymyślnych imion pasuje jak świni kamizelka, dała synom Amadeusz i Kasjan. kompleksy leczy czy jak? równie wielkim zdziwieniem i rozbawieniem reaguję na wszelkie Nikole, Dżesiki i tym podobne twory
      • Gość: cb Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 22:20
        A ja ostatnio słyszałam w kawiarni takie oto diktum, do na oko czterolatka typu tzw. "żywe srebro", od - naprawdopodobniej - babci:

- Oliiiwieeer... bo DOSTANIESZ W DUPĘ!

:D Po imieniu spodziewałam się raczej jakiegoś wymyślnego wychowawczego triku, uświęconego tradycją na angielskich dworach... a tu...
        • Gość: aaaaaaaaaaaa Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 30.09.10, 14:20
          Spotkałam dzieciaczka Oliwię Krowińską. Trochę zaskakujące zestawienie.
          • Gość: t. Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.10, 17:59
            moja byla dziewczyna miala na imie Mirabela hahaha, nazywalem ja Regloda:)
            • Gość: a Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 08:29
              a co byś powiedział/a na zestawienie Mirabella Śliwka?
        • Gość: Ula Z. Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.pl 01.10.10, 09:04
          Noe :-), a rodzice podrzucają go wszystkim, żeby nim się nie zajmować. Mieszkają w Niepruszewie koło Poznania.
          • quba Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 08.10.10, 16:48
            Gość portalu: Ula Z. napisał(a):
            Mieszkaj
            > ą w Niepruszewie koło Poznania.

- a co to ma do rzeczy?
            Chyba to nieładnie podawać namiary na kogoś, kogo się obmawia
      • Gość: viga Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 213.192.68.* 22.09.10, 21:40
        W ten trend świetnie wpisuje się moja "ulubiona" Żanetttt Kaleta.
        • Gość: pssst Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 14:05
          > W ten trend świetnie wpisuje się moja "ulubiona" Żanetttt Kaleta.

Chyba Jeanette Kalyta
          • Gość: gość Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 15:19
            Długo myślałam, że ona się przedstawia jako: Żanetka Leta i zastanawiałam się co to za idiotyczna połączenie ;)
            • purpleeyes Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 01.10.10, 13:10
              też tak pomyślałam:)
              • Gość: kasiakasia Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.08.11, 23:17
                To ja kiedyś myślałam, że Lech Janerka to zespół LECHIA NERKA!
                • georgia241 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 23.08.11, 17:48
                  Tak samo słychałam Lechia nerka!
            • tymon99 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 01.10.10, 13:46
              albo masz kiepskie radio, albo problemy ze słuchem.
              • dragonji Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 15:00
                Ty masz chyba problemy z osobowością...
              • Gość: Toja Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.doplaty.gov.pl 12.08.11, 09:10
                Ani kiepskie radio, ani problemy ze słuchem. Nazwisko i imię jest tak idiotyczne, że szkoda słów, w dodatku źle wymawiane (w późniejszych reklamach wymowa została poprawiona).
                Nie rozumiem dlaczego dla potrzeb reklamy nie zastosowano normalnego nazwiska tylko posłużono sie tak idiotycznym, że przesłonił jej sens?
                • Gość: piri24 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 11:49
                  > Nie rozumiem dlaczego dla potrzeb reklamy nie zastosowano normalnego nazwiska t
                  > ylko posłużono sie tak idiotycznym, że przesłonił jej sens?

A jakie nazwisko mieli jej wymyślić, żeby było "normalne", a nie "idiotyczne"? To jest autentyczna położna.
          • Gość: dubidubi Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 16:26
            hehe, chodziłem do niej z żoną na szkołę rodzenia... Spróbujcie powiedzieć do niej Żaneta, to was z zajęć wyprosi...
          • Gość: mowiszimasz Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.derby.waw.pl 23.11.10, 18:53
            Żylet ka Leta :)
          • Gość: mimi Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 62.29.171.* 24.11.10, 14:52
            Proszę nie śmiejcie się z nazwisk/imion osób znanych - może być im przykro a przeciez nic wam nie zawinili. A tak btw, pani Kalyta jest wspaniałą położną :-)
          • Gość: Ewa Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 14:29
            I moja "ulubiona". :-))
      • dymna Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 30.09.10, 14:33

Z mają mamą do klasy chodziła kiedyś Klaudia Pudełko :) Zważywszy, że to było jakieś 40 lat temu to to imię faktycznie było ewenementem.

A niedawno w hipermarkecie, robiąc sobie spokojnie zakupy usłyszałam jak mama woła córkę: "Vivienne, chodź tutaj". A mama wymawiała to jakoś tak: "Wiwię".

Dobry humor miałam do wieczora. :)
        • Gość: aaauaua Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 15:10
          to na pewno była dziewczynka? bo jak Wiwię wołąła to na chłopaka a dziewczyke tylko Wiwien
        • Gość: Iru Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.range86-164.btcentralplus.com 30.09.10, 15:58
          Jak to skomentowała moja siostra: "A chciałabyś się nazywać Żaneta Kaleta ?" :D
        • Gość: t. Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.09.10, 18:01
          Kolezanki mama z domu ma na nazwisko Bania, Ania Bania:)
        • 4.tuna Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 30.09.10, 20:50
          Ostatnio pod przedszkolem usłyszałam - Hildka nie szalej !
          Po prostu miód.
          • Gość: Dusia Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 06:53
            Hej, moja mama (i babcia - jej mama) też ma na imię Hildegarda...
            No to zdrobniale - Hilda, Hildeczka... Hildka raczej nie używane, ale tez może być...
            Mama zawsze przedstawiała się jako Krysia (drugie imię), bo się wstydziła (rodzina taty dosyć długo nie wiedziała, jak ich synowa/szwagierka ma naprawdę na imię...).
            Druga babcia - Lidia...

Ale to jeszcze nic - moja prababcia miała na imię Waleska (Valeske)...
            (nie, nie WaleWska - jak nazwisko). Odlot...

• tymon99 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 01.10.10, 13:14
              dość popularne imiona na śląsku.
            • werthers Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 08:23
              Babcia mojego męża miała na imię Eufrozyna, ale dzieci w domu było powyżej 10-ciu, więc musiały się jakoś wyróżniać.
            • kasicus Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 12.08.11, 20:01
              jestem ze śląska cieszyńskiego:
              imiona w rodzinie: Waleska (prababcia), Hildegarda, Litzie....
              jak dla mnie nic dziwnego :>
            • Gość: IIK Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.centertel.pl 21.08.11, 10:14
              Znałem małżeństwo: Waleska i Idzi Dziurowie (l.poj. - Dziura)
              • ewa9717 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 22.08.11, 18:47
                Gość portalu: IIK napisał(a
                > Znałem małżeństwo: Waleska i Idzi Dziurowie (l.poj. - Dziura)

Waleska nikogo nie dziwi np. na Górnym Śląsku... Może na razie renesansu nie przeżywa, ale na nagrobkach często spotykane.
          • Gość: Ewka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 14:31
            Hildka - fajne, mnie się podoba .
        • Gość: lelumpolelum Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 30.09.10, 22:48
          trzeba sie zaczac przyzwyczajac, zwlaszcza ze zmywakowi emigranci z uk wracaja do kraju nie tylko z podkulonymi ogonami ale i z dziecmi urodzonymi w wielkim swiecie
          kilkuletni vincent garncarz to jest hit z mojego otoczenia
          • Gość: rolnik Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.va.shawcable.net 01.10.10, 04:58
            zmieni na vincent potter i szafa gra :)
          • kaska82 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 01.10.10, 11:32
            Znam przypadek Polaków z Islandii, dziecko imieniem Bjork ; )
            • Gość: agrest Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 93.159.162.* 04.10.10, 19:41
              a bjork po islandzku to brzoza.
          • Gość: tulka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.cdma.centertel.pl 01.10.10, 14:07
            ja, oczywiście, rozumiem, że mieszkając za granicą chce się nazwać dziecko tak, by się jakoś nie wyróżniało...ale czy nie można jakoś NORMALNIE!? jest wiele międzynarodowych imion...a ja to w akt urodzenia bym dała polską wersję, a za granicą używała odpowiednika- Helena-Helen, Antoni- Anthony/Thony, Tomek-Thomas, grzegorz-george i tak dalej...pewnie dużo ludzi tak robi...mam nadzieję:>
            • agulha Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 03.10.10, 00:24
              Hmm, akurat George to Jerzy (np. Washington), a Grzegorz to Gregory. Antoni to Anthony albo Tony, nie Thony. Ale ogólnie całkowicie się z Tobą zgadzam i znam rodziców, którzy właśnie tak postępują. Mądrze moim zdaniem.
              • Gość: aq Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.range86-131.btcentralplus.com 11.08.11, 22:44
                a ja mieszkam w uk mam na nazwisko Tomczak i dam swojemu synowi: Tom Chuck.
              • prawdziwy_ptr Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 13.08.11, 17:09
                Tak to i ja sam robię. W papierach mam oczywiście "Piotr", ale sytuacjach anglojęzycznych używam "Peter" lub "Pete". Jakoś dziwnie się czuję jak ludzie mówią do mnie w sytuacji bardzo nieformalnej "Piotr", gdy właściwsze byłoby "Piotrek".
            • Gość: Jerzyk Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.bb.dnainternet.fi 15.08.11, 01:09
              Grzegorz to Gregory
              Jerzy to George
            • Gość: edkam Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.as43234.net 12.09.11, 23:03
              George to nie Grzegorz tylko Jerzy, a Grzegorz to Greg.
        • Gość: edkam Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.as43234.net 12.09.11, 22:59
          Na pewno była to wielbicielka (matka, nie córka) Michała Wiśniewskiego:)

W mojej przychodni studenckiej była pani doktor dwojga nazwisk Ulicka-Pipka. Imienia nie pomnę:) Wszyscy mieli radochę : Dokąd idziesz?? Do Ulicznej Pipki:)
      • Gość: hanka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.torun.mm.pl 30.09.10, 17:58
        Wśród zdjęć noworodków w "Wyborczej" była kiedyś Nikol Szczotka :)
        • Gość: A. Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 07:53
          Nawiązując - Belzebub Miklas należy do moich ulubieńców z Gazetowego dodatku maluchów, tym razem z Warszawy.
      • Gość: patataj Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.251.255.15.threembb.ie 01.10.10, 00:36
        jajco, chyba znamy te same osobe :) czy ma na imie alicja? ta matka amadeusza ?:)
        • Gość: gajar Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 84.9.36.* 01.10.10, 00:55
          Wczraj stoję sobie w kolejce a z głośnika słychać, że Hapiness i Kryszna proszone są do obsługi kas :)
          • Gość: Cailin Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 217.155.207.* 01.10.10, 11:27
            Kryszna (Krishna) to zazwyczaj imie meskie...

Ja tez cos dodam od siebie: Artemida Laurka

• Gość: agak23 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.umkatowice.static.3s.pl 12.08.11, 13:06
              Wyjdzie za mąż i będzie się nazyważ Artemida Nowak.
          • Gość: ktosia Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.botany.gu.se 01.10.10, 12:19
            W Polsce to raczej nie bylo. Zenski imiona oznaczajace przymioty charakteru ( Joy, Grace, Harity) sa dobrze zakorzenione w anglosaskiej tradycji. Czasem powala mnie rozciagniecie zwyczaju nadawania imion-cech na inne przymioty, co jest bardzo popularne u Nigeryjczykow. W grupie przedszkolnej trafili sie wiec chlopcy z imionami Angel, Patience (z lekkim ADHD ;), Succes, Shalom (to ostatnie mial zarowno chlopiec jak i dziewczynka).
            Tak na marginesie, Happines tez najczesciej jest imieniem meskim.
    • maitresse.d.un.francais Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 18.09.10, 22:34
      Eunika - co to za twór

Spolszczenie Eunice z "Quo vadis".
      • dailyemotion Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 18.09.10, 23:04
        Czytałam, czytałam całe wieki temu......
        Stąd zapomnienie i moje zdziwienie
        • kirke15 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 18.09.10, 23:42
          Gdy rodzi się dziecko,zazwyczaj zastanawiamy się nad imieniem dla niego,a potem dopiero wychodzą hece.Ja mając córkę Gabrielę, synowi dałam na imię Krzysztof ,i dopiero wtedy uzmysłowiłam sobie ,że aktualnie najnowszym przebojem jest piosenka ,ze słowami ....Gabrysia ma brata Krzysia,
          • minniemouse Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 06:06
            Ja mając córkę Gabrielę, synowi dałam na imię Krzysztof ,i dopiero wtedy uzmysłowiłam sobie ,że aktualnie najnowszym przebojem jest piosenka ,ze słowami ....Gabrysia ma brata Krzysia,

wlasnie dlatego mu nadalas. tak dziala potega podswiadomosci.
            No ale przeciez nie jest zle. nawet ladnie.

Minnie
            • kirke15 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 10:10
              minniemouse napisała:

> Ja mając córkę Gabrielę, synowi dałam na imię Krzysztof ,i dopiero wtedy uzm
              > ysłowiłam sobie ,że aktualnie najnowszym przebojem jest piosenka ,ze słowami ..
              > ..Gabrysia ma brata Krzysia,

>
              > wlasnie dlatego mu nadalas. tak dziala potega podswiadomosci.
              > No ale przeciez nie jest zle. nawet ladnie.
              >

To nie piosenka ,ale raczej Krzysztof Kolumb,gdyż był to jego rok ,lub sympatia do kolegi z młodości

• kirke15 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 10:22
                Dorzucając jeszcze jeden kwiatek ,
                mając już sporo latek odkryłam pewną zależność w naszej rodzinie ,
                3 osoby urodzone w różnych miesiącach mają imię na tę samą literę
                a pozostała trójka urodzona w tym samym miesiącu (nie trojaczki) mają imię zaczynające się od różnych liter.
          • Gość: kate6404 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.11, 14:47
            Dodam jeszcze: Dżast Pieniążek i Samboja Iranojna Żmudzka
        • Gość: titta Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.botany.gu.se 30.09.10, 14:16
          Imie Eunika/Eunike nadaje sie bo:
          -sie komus podoba
          -w srodowiskach protestanckich (tak miala na imie matka Tymoteusza - tego do ktorego sw. Pawel napisal list; jest wymieniana w innym liscie, dobra kobieta z niej byla ;).
          • Gość: protestant Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 30.09.10, 22:08
            Mała uwaga - protestanci nie uznają świętych, dla nich to apostoł Paweł.
            • Gość: titta Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.botany.gu.se 23.11.10, 16:58
              Tylko ilu z potencjalnych czytelnikow jest protestantami?
              • alik-w-plomieniach Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 15:35
                No wiesz, wszyscy mogą bardzo chętnie protestować. Przeciwko czemukolwiek.
            • Gość: c Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 195.158.247.* 12.08.11, 08:33
              sądzę że uznają swiętych ale ich nie czczą.
      • nchyb Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 01.10.10, 10:27
        > Spolszczenie Eunice z "Quo vadis".

troszkę uprościłaś. Nie tylko Sienkiewiczowi zawdzięczamy Eunikę, on tylko użył istniejącego imienia.
        Eunika to polska wersja greckiego imienia Eunice, używanego już w czasach biblijnych.

W Polsce wcale nie mało jest dziewczynek o tym imieniu, spolszczeń wymagano przez wiele lat w wielu imionach...
      • Gość: Iwona Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 95.152.193.* 01.10.10, 12:25
        Eunice, czyli Genowefa po prostu
    • tygrysgreen Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 09:27
      nazwisko bardzo pospolite, imię Eneasz.
      w innej rodzinie córka Inez. zdrabnia się Inezka, dzieciaki wołają Pineska.
      • nickname22 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 09:54
        U mniena osiedlu jest dwoch braci , jeden Karol a drugi Benedykt po papieżach...
        • Gość: Azorek Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 19.09.10, 11:11
          U kobiet bywa inaczej, przyjmują nazwisko męża i czasem zabawnie to się składa. Poznałam Agatę Agacką (po mężu), Barbarę Basiewicz, pierwsza żona Gosiewskiego to Małgorzata...
          • Gość: zsd Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 217.147.104.* 30.09.10, 14:18
            Agata Ruchała-Bosko
        • Gość: brajan Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 81.15.149.* 01.10.10, 08:36
          po papieżu to chyba byłoby Joseph , no albo w drugą stronę - Paweł
        • Gość: Cailin Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.range86-141.btcentralplus.com 01.10.10, 11:31
          Powinno chyba byc Jan Pawel i Benedykt...

Nawiasem mowiac, w Indiach (w spolecznosciach katolickich) jest bardzo wielu chlopcow nazwanych John Paul lub Paul John, na czesc papieza.
        • Gość: edkam Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.as43234.net 12.09.11, 23:11
          Skoro w teorii imiona miały być po papieżach powinno być: Jan Paweł i Benedykt....
      • Gość: Kurkuma Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.chello.pl 30.09.10, 12:50
        Niby proste imię Iga, ale ja nie mogę się powstrzymać od wymawiania Igła. Na drugie ta uszata brzydka dziewczynka ma dodatkowo "Daniela". A kiedyś myślałam, że imię Ludolfina nie istnieje, że to żart, a ktoś mi uzmysłowił, że i owszem, funkcjonuje. To jak zdrabniamy? Pi, chodź do taty?
        • Gość: kaktus Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 77.236.13.* 30.09.10, 19:53
          > Niby proste imię Iga, ale ja nie mogę się powstrzymać od wymawiania Igła.

A co? Trudno zapamiętać czy kultury Ci brakuje?
        • Gość: Iwona Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 95.152.193.* 01.10.10, 12:39
          To juz chamsko polecialas, z ta "brzydka i uszata", ty zapewnie piekna? i wytlumacz jak sie to ma do imion?
        • Gość: edkam Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.as43234.net 12.09.11, 23:13
          Kiedyś miałam uczennice-bliźniaczki- Iga i Inga:)
      • Gość: jajco Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 198.36.87.* 30.09.10, 15:55
        to tak jak z moim dziecięciem do przedszkola chodził Denis - ciekawe jak jego w szkole będa przezywać (w przedszkolu jeszcze chyba nie kojarzą takich historii..)
        a u mojego taty w firmie byla sekretarka, ktora sie nazywała Inez Blucha - porażające zestawienie
    • Gość: ada Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.146.106.23.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.09.10, 19:13
      kajetan kajetanowicz. Kierowca chyba
      • Gość: Polka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 18:48
        jeśli to facet koło 50-tki to pewnie ten sam chodził z moją mamą do szkoły :), a o ile kojarzę mieszkał w Kajetanowie na Lubelszczyźnie :) - zawsze mnie ta historia rozbawiała
    • Gość: rzarufka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.223.74-86.rev.gaoland.net 19.09.10, 19:32
      Piotr Piotrowski chodzil ze mna do liceum. Tarzalismy sie ze smiechu jak sie pierwszy raz przedstawil :D Swoja droga sympatyczny chlopak, pozdrawiam.
      • Gość: rzarufka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.223.74-86.rev.gaoland.net 19.09.10, 19:33
        I jeszcze Leonardi Leonard.
        • Gość: Drzastin Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.versanet.de 19.09.10, 20:02
          Jak juz Forum Humorum i nadawanie imion - to dla rozrywki kawal:

...do Urzedu Stanu Cywilnego przychodzi facet i twierdzi ze brzydko sie nazywa, wiec prosi o zmiane.
          ...A jak sie pan nazywa - pyta urzednik?
          Adolf Dupa - odpowiada petent.
          ...a to naprawde brzydko! mowi urzednik. A jak by sobie chcial pan zmienic?
          A, na Wladyslaw Dupa!
          • dailyemotion Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 19.09.10, 20:04
            :)))))))))))))
            • Gość: Katjusza Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 178.56.189.* 30.09.10, 16:35
              Ja byłam na kolonii byłam z dziewczyną, która nazywała się Aldona Cipka:)))))))))))))
              • Gość: grzegorz Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 78.148.174.* 30.09.10, 21:59
                ja znam...pauline pinda i ramzes verle-okon
          • Gość: Iwona Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 95.152.193.* 01.10.10, 12:45
            kolega mi opowiadal: na Slasku jakeis 30 lat temu, matka z dzieciakeim w wozku, w tramwaju, ludzie sie patrza i usmiechaja, ktos zagadal: jaki rozkoszny dzieciak, jak ma na imie? Adolf, padla odpowiedz, zapadla cisza.
            • Gość: napływ z Grójca Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 194.181.92.* 01.10.10, 13:16
              Nie bredź, bo to było nie na Śląsku, a w Austrii, i nie 30 lat temu, a ponad 100.
            • Gość: Hanys Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.versanet.de 02.10.10, 12:52
              Gość portalu: Iwona napisał(a):

> kolega mi opowiadal: na Slasku jakeis 30 lat temu, matka z dzieciakeim w wozku,
              > w tramwaju, ludzie sie patrza i usmiechaja, ktos zagadal: jaki rozkoszny dziec
              > iak, jak ma na imie? Adolf, padla odpowiedz, zapadla cisza.

Z tym zapadnieciem ciszy, to kolega nieco przesadzil. Bo Na Slasku (jak piszesz) - a na Gornym Slasku w szczegolnosci - imie to bylo niczym, czego trzeba by sie bylo wstydzic. Zarono Adolf, jak i Hermann czy Udo, byly imionami, ktore nadawano, bo byly w uzyciu rodzin juz od generacji - i nie mialy nic wspolnego z Trzecia Rzesza.
              Jaka by cisza zapanowala, gdyby w Warsiafce ta mama odpowiedziala - a cyncio to Wieslaw, albo Wojciech?? A moze by przy Feliksie czy Josifie (Jozefie) zaniemowili??

A ci, co wtedy w tym slaskim tramwaju zaniemowili, to napewno potomkowie polskich okupantow Gornego Slaska - zwani tutaj gorolami!
              Pyrsk!

Hanys
              • Gość: Hanys Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.versanet.de 02.10.10, 13:18
                Hallo,
                O tradycji nadawania imion na Gornym Slasku, ktos tutaj nawet pisal. Jednak nie udalo mi sie znalezs tego wpisu, wiec albo przeoczylem, albo go zdjal admin.
                Ale z historii wlasnej rodziny znam ta tradycje.
                Poniewaz rodziny wtedy byly dosc wielodzietne, nalezalo do tradycji (wydaje mi sie, ze tradycja ta nie ograniczala sie wtedy tylko do prowincji Schlesien),iz przynajmniej jednemu z meskich potomkow nadawano imie wtedy panujacego. A wiec byli to Wilhelm, czy Friedrich (Fritzi). Do tego jeden - lub dwoch, a takze i dziewczynki - dostawaly imiona dziadkow i babc.
                W pozniejszych czasach - i to nietylko na Slasku, czesto osmemu dziecku - chlopcowi - nadawano imie Adolf. Bylo, to z tym zwiazane, ze matka tegoz dziecka otrzymymwala tak zwany Mutterkreuz (w klasie zlotej), wraz z swiadectwem nadania, ktore rzekomo podpisane bylo osobiscie przez Adolfa Hitlera. Czy tak naprawde bylo - nie wiem, ale jedno takie swiadectwo widzialem. Nawiasem - trzecia - najnizsza klase dostawala matka po piatym, srebrna klase - po siodmym, a zlota po osmym dziecku.
                Pozdrowienia
                • Gość: ślązaczka Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.umkatowice.static.3s.pl 12.08.11, 13:18
                  powinno być "chłopcu"
              • Gość: Iwona Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: 95.152.193.* 04.10.10, 11:32
                No pewnie dla wywolania lepszego efektu, przesadzil troszke, hehe, dla niego to moze i byl lekki szok, bo on z Warszawy... napisalam, to co mi opowiedziano, nie nasmiewalam sie z Gornego Slaska, masz kompleks na punkcie Warszawy, nazywajac stolice Warsiafka?
              • dragonji Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 11.08.11, 15:11
                Sam jesteśokupantem Górnego Śląska uktyta opcjo niemiecka!
            • Gość: agak23 Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.umkatowice.static.3s.pl 12.08.11, 13:16
              A Adolf Dymsza? Też przy nim cichli?
          • quba Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion 08.10.10, 16:55
            Gość portalu: Drzastin napisał(a):

Adolf Dupa - odpowiada petent.
            > ...a to naprawde brzydko! mowi urzednik. A jak by sobie chcial pan zmienic?
            > A, na Wladyslaw Dupa

Zarżnąłęś kawał, trzeba było powiedzieć, ze to się dzialo w czasie okupacji
            • Gość: Drzastin Pulok Re: Pomysłowość rodziców przy nadawaniu imion IP: *.versanet.de 10.10.10, 14:03
              quba napisał:
              > Zarżnąłęś kawał, trzeba było powiedzieć, ze to się dzialo w czasie okupacji

A skad Ty wiedziales, ze bylo to za okupacji - Gornego Slaska przez Polakow - czyli nawet wczoraj!!
              Pozdrawiam
              Drzastin Pulok
      • Gość: to_tylko_ja