Dodaj do ulubionych

tam wcale tak nie spiewali...

11.11.04, 14:55
Czy zdarzylo sie Wam zle zrozumiec slowa piosenki? Mnie kilka razy, prawie
zawsze w polskich utworach.
Przypadek 1. Bylo to na poczatku lat 80, siedzielismy cala rodzina przy stole
a radio rzezilo na falach dlugich utwor Bandy i Wandy. Co oni spiewaja?
wykrztusilem ze smiertelnym przerazeniem - Pchaj mi zupe na dupe??? Moja Mama
spojrzala na mnie tak, ze nawet nie moglem parsknac smiechem...

Przypadek 2. Bylo to na poczatku lat dziewiecdziesiatych w Poznaniu.
Widzialem jak maly chlopiec, moze 4 lata najwyzej, husta sie na hustawce i
wydziera sie "Piz..ą go! Piz..ą go!" Jako ze wiedzialem, ze nie pochodzi ze
zdemoralizowanej rodziny, zdziwilo mnie to wielce. Do momentu, gdy wlaczylem
radio i uslyszalem piosenke "Please don't go"!

Przypadek 3. Bardzo dlugo bylem przekonany, ze refren w piosence The
Beatles "Boys" brzmi: "Lap ciula!"
Obserwuj wątek
    • okrent9 Re: tam wcale tak nie spiewali... 11.11.04, 19:40
      hahahahaha kicior :P

A co tam było w oryginale "Boys"?.. bo nie kojarzę...
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.11.04, 14:53
        to taka wokaliza "Lap siula|" czy cos takiego... Oczywiscie l jak w wyrazie
        lawka, tu nie mam polskich znakow.
    • peter.steele Re: tam wcale tak nie spiewali... 11.11.04, 19:46
      Jeden polski artysta (nie pamietam jaki) widac było po układzie ust spiewał "No
      woman no fray" zamiast "No woman no cry"
    • Gość: KIRA Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.crowley.pl 12.11.04, 13:10
      No to ja pamiętam jak moja kumpela z podstawówki uwielbiała EUROPE ja zreszta
      też i ich główny hicior i w refrenie zawsze spiewała the final ciał ciał ciał
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.11.04, 16:23
        sytuacja 1. Moja Mama bardzo dlugo upierala sie ze w piosence Cugowskiego i
        grupy Cross "Okna zamkniete na glucho" wokalista spiewa "on ma nadepniete na
        ucho"
        sytuacja 2, nie muzyczna ale radiowa. Siedzielismy z Maria przy stole, w tle
        gralo radio. nagle Maria z przerazeniem: Co on powiedzial??? Slonce wpierdziela
        sie przez okno??? Akurat nie sluchalem, bylem zajety czym inym ale po krotkiej
        radzie postanowilismy zadzwonic do radia (poznanskie radio S, pocz. lat 90.),
        jako ze program prowadzil zaprzyjazniony DJ. I co sie okazalo? "Slonce nie
        wdziera sie przez okno"...
      • Gość: Anonim Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.04.05, 13:06
        Gość portalu: KIRA napisał(a):

> No to ja pamiętam jak moja kumpela z podstawówki uwielbiała EUROPE ja zreszta
        > też i ich główny hicior i w refrenie zawsze spiewała the final ciał ciał ciał

To było: Jest to fajny kombajn :)
    • Gość: zmieniają mi IP? Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.piotrkow.net.pl 12.11.04, 16:21
      słyszałem "Pijany czempion" (a chodziło o "We are the champions")

hihihihihihihi
      • kicior99 dowcip ale ad rem 12.11.04, 16:25
        Lata 50., dancing. Do orkiestry podchodzi facet: Zagraj pan sambe.
        Ale jaka? Bo duzo samb znamy.
        No taka: Everybody loves somebody, sambaaaa!
        • Gość: ktb Re: dowcip ale ad rem IP: 213.17.181.* 23.11.04, 20:31
          To ja wymyśliłem jeszcze w 80-tych: Hey now, Hey now, piosenka na południe ( o
          hejnale). Teraz RMF wziął to za swoje....
        • Gość: ktb Re: dowcip ale ad rem IP: 213.17.181.* 23.11.04, 20:33
          albo o kominie fabrycznym w polu "Comin' in the air..."
          Lubili mnie za to :)
        • Gość: kromka myszerej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 00:38
          a to taki kawal: podchodzi facet do orkiestry na weselu i prosi: "zagrajcie mi myszerej", orkiestra nie bardzo wiedziala jaka to piosenka wiec poprosili goscia zeby zanucil a ten: "myszerej pancerni ...." :)
          • Gość: weselnik Re: myszerej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:40
            a ja znam
            " zagrajcie mojama" - moja mała blondyneczko...

• abc26 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.11.04, 17:36
      kolezanka mi kiedys opowiadala ze jej znajomy spiewal "łiło łiłańcu" co mialo
      oznaczac "with or without you" U2
      • Gość: tumor mózgowicz Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.tkdami.pl 12.11.04, 20:17
        taki hicior był o Jolce - " z autobusem Parabu zdradziła go, nigdy nie był
        sobą, o nie..."
        • inecita Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.11.04, 12:52
          mój chłopak nie wiedział czemu w jjednym kawałku jest "when eat the people from
          the other planet" a to jets chyba "when we'll meet people from the other
          planet?"
          • kicior99 wiadomosc z ostatniej chwili 13.11.04, 16:43
            siedzimy w pubie przy Guinnesie, z jukeboxa leci She Loves you. Podchmielony
            Czech: We want you, yeah yeah yeah...
            • czyzunia Re: wiadomosc z ostatniej chwili 13.11.04, 16:52
              tango ci...
              ci pamietasz te noc w zakopanem.
              jest taki refrenista rynkowski czy jakos tak
              reklameje kawe bosewa spiewa bosewe pije wciąż. ja uoparcie slysze BO SETE
              PIJE WCIĄŻ.
              • Gość: powerpuffgirl widziałaaaa moooorła cieeeń... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:04
                hehehe
              • Gość: goska Re: wiadomosc z ostatniej chwili IP: *.gizycko.mm.pl 14.11.04, 12:48
                Woseba,woseba co nie znaczy,że ja słyszę inaczej.
              • tuami Re: wiadomosc z ostatniej chwili 27.11.04, 22:12
                Jeśli chodzi o rynkowskiego , to można też usłyszeć "dziewczyny lubią w brąz":-
                ))
        • Gość: Cornolio Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.ch.pwr.wroc.pl 18.11.04, 12:55
          Ten sam utwór. Kiedyś myślałem, że tekst brzmi: "emitowałem, z ramion twych nad
          ranem..."
          • Gość: kretilla Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:55
            uuuuuuuuuuuuu jestem KAWAŁEK PODŁOGI.....nie mówcie mi więc co mam robić :)
            byłam przekonana że tak właśnie śpiewają
            • Gość: robertmar1 Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.zamosc.mm.pl 09.04.05, 18:59
              A jak śpiewają??? Pytam, bo i ja do dziś byłem przekonany, że to tak leci.
              Zresztą, fajny utwór to jest :)
              • Gość: to ja? Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.pronet.lublin.pl 09.04.05, 23:16
                twój jest ten kawałek podłogi.....

ale "dosłuchałem" się dopiero niedawno
                • magdajeden Re: tam wcale tak nie spiewali... 24.04.05, 14:14
                  MÓJ jest ten kawałek podłogi,
                  nie mówcie MI więc co mam robić
      • viosenna Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.04.05, 19:55
        Znalazlam ostatnio notatnik z szkolnych lat, a w nim zapisana
        piosenke "Lambada": Sioram bu sekwoju, kejum dżija same fisiora...."
    • Gość: basia Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.info / *.info 13.11.04, 19:40
      Gondol Jerzy z nad Wisły (Gondolierzy z nad Wisły)
      • suicidal.goldfish Re: tam wcale tak nie spiewali... 14.11.04, 11:13
        jedyna piosenka o Jerzym Gondolu, kimkolwiek on był...
        • Gość: basia Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.info / *.info 14.11.04, 18:03
          To ten jedyny co pływał gondolą po Wiśle.
          • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 17:35
            Z tego samego okresu: zamiast Una Palima Bianca ludziska rozumieli U, napalona
            Bianka albo nawet U, napalona na Janka ;)
            • Gość: zzyxxyzzy Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 29.11.04, 15:54
              Ulica Myśli Wiecka...
              Kim był Wiecek i o czym myślał???
      • Gość: tekisk Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 18:59
        w latach osiemdziesiątych często można było usłyszeć piosenkę z refrenem -
        - Szli z garem , szli z garem , szli z garem fule wu uuuuuuuu .
    • Gość: pepsomaniaczka Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:46
      sinead o' connor - nafing kompers h,u,ju 0 ewidentnie tak to było słychac
    • glewik_pospolity Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.11.04, 21:02
      Jest jakieś coś co pierwsze slowa brzmią "W łostatnim stadium..."
      ewentualnie "W ostatnim slajdzie...". Dodam, że po angielsku.
      • Gość: kaśka Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:47
        ja zawsze myślałam,ze Richard Marx (chyba to on) śpiewa: Osiem zapałek...
        Dopiero jak miałam dwadzieścia pare lat, to mi światła koleżanka wytłumaczyła,
        o co chodzi. Ale tyle lat żyć w nieświadomości...
        • evamarija To ryczy czas.... 23.12.04, 14:10
          Wlasnie odkrylam: podobno jest "Goryczy czas.... i zbite szklo." Czyje to jest?
          • Gość: Olka Re: To ryczy czas.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:55
            KSU. Dla mnie to było: to rym-cym czas, koryntii czas, gorący czas itd... :)
            • tomash8 KSU 24.04.05, 14:19
              A ja do dziś nie potrafie zrozumieć refrenu "jabolowych ofiar"("czuje że...." co
              tam jest dalej!!!) jeszcze na złość w kompaktowej re-edycji płyty "Pod prąd"
              akurat ten tekst jest zamazany:) a w kawałku "Ewolucja" słyszałem dość długo
              "ewolucja śniegu" :):):):):)
    • Gość: inecita Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.chello.pl 13.11.04, 22:33
      moja koleżanka o piosence (skądinąd doskonałej ;) ) Satchurskiego: "to ja typ
      niepozorny" (to ja ten niepokorny)
      • noico "Podaruj mi melodię... 13.11.04, 22:37
        słyszałam ja, a Kukulska śpiewała naprawdę: " ..Po cienkim idę lodzie..."
        Cóż, ma się tę dykcję.
        • szut AUTENTYK 13.11.04, 23:28
          wokalista kapeli ARIA (Rosja), Kipelov, na jednym koncertow
          w piosence "Pros'c'aj Norfolk" zamiast '...i granulsa na uszeljem jarkij stolb ognia ... " zaspiewal "... i JEBNULSA nad uszeljem..."
          • Gość: kbb 8 zapałek IP: *.icpnet.pl 13.11.04, 23:57
            a pamietacie "osiem zapalek day after day.. " :D ? tak sie zaczyna zwrotka ale
            tytulu piosenki nie znam niestety :).
            • emenemki Re: 8 zapałek 14.11.04, 09:17
              Richard Marx - Right here waiting.
              Też to tak słyszę :-)
              • suicidal.goldfish Re: 8 zapałek 14.11.04, 11:17
                To są pierwsze słowa w tej piosence. I te zapałki są tak przekonująco
                wysłowione, że mi zajmuje chwilę czasu zrozumienie, że potem on śpiewa po
                angielsku :-))
                • Gość: fiks Re: 8 zapałek IP: *.chello.pl 14.11.04, 15:09
                  oceans apart day after day...
                  • 2paco Re: 8 zapałek 15.11.04, 01:28
                    kurde, chyba za pilnie się uczyłem angielskiego, bo osiem to słyszę, ale już bez tych zapałek :(((
                    • Gość: zapałki rulez Re: 8 zapałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:58
                      bo on śpiewa OSIEM ZAPA.... a reszte to juz samemu sie trzeba domyslic ze
                      kolesiowi chodzi o zapalki a nie jakis APART

klaudia????????
                • the_dzidka The Stranglers 14.11.04, 19:21
                  > To są pierwsze słowa w tej piosence. I te zapałki są tak przekonująco
                  > wysłowione, że mi zajmuje chwilę czasu zrozumienie, że potem on śpiewa po
                  > angielsku :-))

Mam podobnie w utworze "A Midnight Summer Dream" the Stranglers. To jest taka
                  melorecytacja i ja nieodmiennie od 20 lat słyszę w jednym miejscu "i całuj mnie
                  w giry" (giry to po poznańsku nogi). Mało tego, w odróżnieniu od przedmówcy, ja
                  do dzisiaj NIE WIEM, co Hugh Cornwell tam naprawdę śpiewa, tak przekonująco w
                  moich uszach owe giry brzmią.
                  Moi rodzice natomiast w piosence Jacksona "Billy Jean" słyszą "Goły dens on the
                  floor".
                  • 2paco Re: The Stranglers 05.12.04, 14:25
                    a ja w Jacksona Beat It słyszę nieustannie "bidet" :DDD
                    • xxx131 Re: The Stranglers 05.12.04, 15:04
                      byl raz taki skecz.... chyba nie jestes jedyny :)
        • e_katt Re: "Podaruj mi melodię... 14.11.04, 18:27
          to ja słyszałam "Pocieniuj mi nielodzie"
          cokolwiek by to miało oznaczać!
          • Gość: Ulka Re: "Podaruj mi melodię... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 00:58
            "Hey Jude" - Edziuuuu, Music (Madonna) - Józek:)
        • Gość: kretilla Re: "Podaruj mi melodię... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:57
          na imprezie kiedyś komisyjnie zastanawialiśmy się co ona tam śpiewa. Jedni
          słyszeli "O CIENKI WAJDELOCIE" :))) a inni "PODZIĘKUJ MI NARODZIE"
        • jahreshka O Kukulskiej jeszcze... 20.11.04, 14:04
          Ja w piosence z refrenem "po cieńkim idę lodzie" ni cholery tego nie
          słyszałam... Dziwiłam się tylko, za co ona dziękuje Midelotowi...
          - O dzięki Midelocie! - tak to dla mnie brzmiało...
        • dorota.28 Re: "Podaruj mi melodię... 24.11.04, 18:29
          noico napisała:
          > słyszałam ja, a Kukulska śpiewała naprawdę: " ..Po cienkim idę lodzie..."
          > Cóż, ma się tę dykcję.
          dziękuję za wyjaśnienie, do dziś byłam przekonana, że ona tak to śpiewa
          z moich hitów: franek kimono: ... chyba sam ją szyłeś, ja: chyba zabroszyłeś
          (co to za słowo???)
        • Gość: ewosia Re: "Podaruj mi melodię... IP: *.limes.com.pl 25.11.04, 06:17
          noico napisała:

> słyszałam ja, a Kukulska śpiewała naprawdę: " ..Po cienkim idę lodzie..."
          > Cóż, ma się tę dykcję.

a ja słyszałam Podziękuj mi melodię. I zachodziłam w głowę, co się stało z
          natalką

• Gość: jurek Re: "Podaruj mi melodię... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:21
            a ja słyszałem: bo dzieki wodolocie
        • driadea Re: "Podaruj mi melodię... 23.04.05, 16:39
          A, to ja w tej pieśni słyszałam "o, dzięki, midelordzie" (po cienkim idę lodzie
          w oryg.) i za chiny nie wiedzialam co to ten midelord. Milord chyba? ;)
      • zenon_z_enon Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 13:33
        Śmy z koleżka spiewali "to ja batonik korny"... ale to specspecjalnie....
        • zenon_z_enon Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 13:36
          zenon_z_enon napisał:

> Śmy z koleżka spiewali "to ja batonik korny"... ale to specspecjalnie....
          oczywiscie na "to ja typ niepokorny"...
    • suicidal.goldfish Re: tam wcale tak nie spiewali... 14.11.04, 11:20
      A w ogóle cały ten "system" źle rozumianych słów w piosenkach nazywa się po
      angielsku "mondegreen". Pochodzi to od słów w jakiejś piosence "...laid him on
      the green..." Podobno częściej rozumiane jako "Lady Mondegreen" :-)

Dobra, już się nie wymądrzam, czytam dalej FH :-))
      • 2paco Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 01:29
        świetne jest to "laid him on the green" :D
    • lakomy_l Re: tam wcale tak nie spiewali... 14.11.04, 16:20
      Dawno dawno temu kuzynka chcac mi zaimponowac zaspiewala calkiem powaznie:"uuu,
      sama sie pluskam.."(son of the blue sky)
      A z nowszych to w piosence Alizee-"lolita" refren zaczyna sie od slow: "Susza
      na dworcu..."
      • zenon_z_enon Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 13:36
        uuuuu, synu nie bluzgaj... to tak tam jest ;P
        • Gość: k. Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.acn.waw.pl 05.12.04, 01:34
          tam jest: uuuu.. sam sie pluskaj! :P
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 06.12.04, 14:35
        ja tam wyraznie slysze "bluzka" tak samo jak w piosence elektrykow "Mr Blue Sky"
    • e_katt radio Zet śpiewa i inne takie 14.11.04, 18:22
      był taki utfur, który spłodziła ekipa Radia Zet
      zdaje się, że "Sory Gregory" (albo coś mi się majaczy..), no nieważne zresztą
      w każdym razie, szło tam w refrenie tak:
      "cały świat, w dżinsach mieszczę"
      z niedowierzaniem początkowo słuchałam tego refrenu,
      bo ja słyszałam: "cały świat dziś zagnieżdżę!"

kiedy Kayah z kolei wypuściła "Na językach", to tam zamiast "to, co mówią Ci,
      przez dwa podziel", słyszałam "to, co mówią ci, przetrwa powodzie!" (albo
      raczej takie urwane, bo szybko wyartykułowane, "pwodzie")

a to, to już z cudzych opowieści:
      nie pamiętam kto, ale ktoś chwalił się, że słysząc taką starą piosenkę o
      kaczuszce, gdzie w refrenie szło "kaczuszko, wiesz maki są (...)", zaczął
      głęboko rozmyślać nad tym, czymże u licha mogą być te "WIESZMAKI"
      • dziki-imbir Re: radio Zet śpiewa i inne takie 14.11.04, 18:58
        Nie pamietam, czyj to byl utwor - chyba Bajmu, ale glowy nie dam, gdzie pojawial
        sie teks "powódź pozłoty", który moja koleżanka nieodmiennie śpiewała jako:
        "połóż pół złoty".
      • irena_ochodzka Re: radio Zet śpiewa i inne takie 19.11.04, 17:02
        hehhe a ja tam usłyszałam,że to co mówią ci PRZETRWA W WODZIE i zastanawiałam
        się co to znaczy :)
    • Gość: q Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.bmts.com 14.11.04, 20:44
      Baaardzo dawno temu w szkole podstawowej na lekcji spiewu meczono nas piesniami
      masowymi. W jednej z nich moje maloletnie ucho wylowila dwa dziwolagi jezykowe:
      - zamiast "na jej zew, w boj czy trud" slyszalem "...w bojczy trud". Co to byl
      za rodzaj trudu?
      - zamiast "miotnie stal czerwona iskre w dal" slyszalem "miot nie stal...". Co
      to jest miot, ktory nie jest stala?

Znacznie pozniej na prywatkach przy muzyce z plyt pocztowkowych duzym przebojem
      byl utwor Elvisa, znany dla naszych niewyksztalconych uszu jako "Lakelendzia".
      Chodzilo o "Devil in disguise" zaczynajacy sie od slow "She looks like an
      angel".

To se ne vrati.

• kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 16:39
        ja tez rozumialem bojczy trud, sam nie byles =) A nawet zbojczy trud, co w
        przypadku czerwonych jest zrozumiale
      • Gość: baba Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 20:36
        Nie !!!!!!!!!!!!
        Ja nareszcie zrozumialam, co to ten bojczy
        trud:-))))
    • Gość: jaija Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.04, 00:15
      W dzieciństwie, kiedy jeszcze chodziłam do kościoła, słyszałam nieraz, jak
      baby zapiewały pewną pieśń. Znajduje się w niej następujący wers: naród
      niewierny trwoży się, przestrasza, na cud Jonasza, alleluja. A ja, oczywiście,
      słyszałam: nacudjo nasza, zastanawiając się, cóż to jest ta nasza nacudja...
      Z wypowiedzi na różnych forach wiem, że nie ja jedna tak słyszałam:D:D:D:D:D
      Jak widać, zła dykcja w przypadku pieśni kościelnych owocuje najdziwniejszymi
      rezultatami...graniczącymi z bezwstydną herezją;D;D;D;D
      W pieśni "Serce Jezusa" słyszałam też jakąś "baranią kość", ale do dziś nie
      wiem, co tam miało być...jednak nie podejrzewam baraniej kości o obecność w
      kościelnych pieśniach, gości w nich jedynie Baranek Boży:)
      • snowgoose Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 04:01
        W piosence Lady Pank, tekst "ostatni śpiew, łabędzia nuta" i kim do cholery był
        ten Łabędź Nut???
        Na tomiast w reklamie piwa po gratulacjach dla różnych narodów, ewidentnie jest
        powiedziane "BURAKOM gratulujemy Żywca" (też to słyszeliście?)
      • Gość: bet Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.icpnet.pl 22.11.04, 20:02
        ja slyszalam NASTURIOO NAAAAASZA AAALELUJA..i gleboko myslalam co to nasturia,
        myslalm ze jaki kwiatek co go nie znam :DDD
      • zolwik Re: tam wcale tak nie spiewali... 06.04.05, 22:17
        Ja slyszalam "Nasturcjo naaasza":)
        kiedys czytalam ten watek i wlasnie z niego dowiedzialam sie ze spiewa sie "na
        cud Jonasza". Podczas mszy na placu Pilsudskiego spiewano wlasnie te piesn.
        Odwrocilam sie do mamy i zapytalam sie jej co to jest ta "nacudja" (wczesniej
        przeanalizowawszy ze nie jest to "nasturcja" tak jak cale zycie myslalam:))).
        Mama zdazyla tylko znaczaco spojrzec, a ja sobie szybko przypomnialam o Jonaszu.
        Pozdrawiam!
      • byhanya Re: tam wcale tak nie spiewali... 24.04.05, 13:50
        z koscielnych - i uderzmy przednim czolem - ma byc i udzerzmy przed Nim czolem.
    • Gość: takajedna Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 08:45
      A ja nie mogłam uwierzyć, gdy przyjaciele tłumaczyli mi ,że w utworze Ich
      Troje spiewają o "sępie miłości".Różnie to rozumiałam, ale na pewno nie tak jak
      w oryginale. Nie mieściło mi się w głowie, że można użyć takiego zwrotu w
      piosence. Gdy ciągle słychać było ten utwór w mass mediach, ja zadawałam sobie
      pytanie, o czym oni, u licha, śpiewają? "Sempier miłości?", "semiem
      miłości?"(bez seeeensu).Jak mi wytłumaczyli, to dalej nie wierzę.
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 16:32
        w piosense Eurythmics "Sweat dreams..." w refrenie slysze powtarzane nachalnie
        guuuuwno....
      • frred Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 12:06
        Wiśniewski naprawdę śpiewał o sępie. I nawet tłumaczył w TV, że to chodzi o
        sępienie, czyli skąpienie, miłości.

Mam hipotezę, że ten "tekst" to była tak zwana "rybka", czyli byle jakie słowa,
        napisane po to, żeby usłyszeć, jak to brzmi - a potem tak zostało.

Kiedyś po pijaku zaśpiewałem to tak (nb. obecni w towarzystwie geje byli
        zachwyceni):

"Powiedz, powiedz czemu
        Posuwałeś w odbyt dziś strusia emu
        Bo gdy struś ten swój łeb w piasku schował,
        Jego odbyt się ładnie kształtował"

(Oczywiście wiem, że emu to nie to samo, co struś i że nie chowa głowy w piasek)
        • the_dzidka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 14:49
          > (Oczywiście wiem, że emu to nie to samo, co struś i

Jak to nie to samo?!
      • domin1982 Re: tam wcale tak nie spiewali... 29.11.04, 16:54
        Hihih, a ja myslalam ze tam jest "sępię milosci"... Wiecie, ze niby on sępi ;-P
    • Gość: Kiniorella Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 16:40
      Słyszałam zawsze w refrenie son of the blue sky - syny nie bluzgaj, poza tym w
      piosence N Kukulskiej "Po cienkim ide lodzie" zawsze słyszałam podziękuj mi
      milordzie, no i klasyczne 8 zapałek- R Marxa
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 18:01
        tego nie slyszalem. Natomiazt w refrenie - klasyczne bluuuuuzka...
    • avarja Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 16:41
      Jest tala dość nienowa piosenka, gdzie moje siostry (ja też) słyszały 'pięć
      ciastek' to jest chyba piosenka MC Hammera... Czy ktoś może powiedzieć jaki tam
      tekst jest naprawdę?
      • the_dzidka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 11:14
        avarja napisała:

> Jest tala dość nienowa piosenka, gdzie moje siostry (ja też) słyszały 'pięć
        > ciastek' to jest chyba piosenka MC Hammera... Czy ktoś może powiedzieć jaki
        tam
        > tekst jest naprawdę?

Tam naprawdę jest "can't touch this" ;)
        • avarja Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 16:14
          Jejku!!!!!!!! the_dzidka dzięki!!!!!!! Moja ciekawość zaspokojona... Ufff... Od
          razu l;epiej ;)
    • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.11.04, 17:45
      1. W czasach gry pracowalem w szkole jeden z moich uczniow twierdzil ze w
      piosence New Kids On The Block spiewaja: Step by step, kupimy...
      2. Moj brat byl zdania, ze Bee Gees w jednym ze swych przebojow spiewaja "Podaj
      mi film"... Ja zas slyszalem "Podaj mi kju..."
    • Gość: ami Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:25
      Moja córka kiedyś zapytała co to znaczy "wader kacze". Pół rodziny przez trzy
      dni zastanawiało się co to ten "wader" i co on robi jak "kacze". Na
      uroczystości w przedszkolu sprawa się wyjaśniła. W piosence były "dWA DERKACZE".
    • xkropka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 11:09
      Moja mama w "Salvation" The Cranberries ewidentnie słyszy "zabierz ją"
      • Gość: linden Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:33
        W Trójce się nabijali wtedy, że ona śpiewa "Za miesiąc, za miesiąc"
    • the_dzidka Pili my soki nad Wisłą ;)) 16.11.04, 11:15
      No, kto wie, z jakiego to przeboju? ;-))))
      • Gość: ami Re: Pili my soki nad Wisłą ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:24
        A z całkiem ładnego - Killing me softly with this song
    • zona_kapelana Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 14:48
      to może mały klasyk ;-)W utworze "Feels like a teen spirit" Nirvany, już na
      końcu Kurt namiętnie śpiewał: "ale jajaaaa" To co było w oryginale zupełnie
      mnie nie przekonało ;-)
      • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 15:37
        nie jestes sama... =) Posluchajcie Calypso Jarre'a. Gdy przechodzi do
        improwizacji, w tle pojawia sie zsyntetyzowany ludzki glos. Nagle mowi "z
        komputerowo-angielskim akcentem) "spie..j"
        • shellka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 15:54
          naprawde Kukulska spiewala "po cienkim ide lodzie"? bo ja zawsze ale to zawsze
          slysze "to dzieki Minelodzie"i do tego oczywiscie zastanawialam sie kto to jest
          ta Mineloda...
          za to moja Mama w piosence Tatoo "nas nie dogoniat"(nie wiem jak to sie piesze
          wiec przepraszam) zawsze slyszy "wlosy na dloniach"...
          • Gość: mxt Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 16.11.04, 16:35
            MC Hammer - piec ciastek rowniez...
            Queen - Radio Ga-ga: moja maloletnia wtedy corka spiewala z uczuciem 'Klej do
            Tapet'
            Zephyr Song (Red Hot Chili) - moge przysiac ze w pewnym momencie brzmi to
            jak 'fly makaron' (a w oryginale 'fly my kite on'...)
            no i klasyk: Rock the Casbah The Clash brzmi wedlug niektorych 'Zabili go
            Kodakiem! Och, Desmond! Och, Desmond!'
            pozdrowienia
            • kicior99 LOL (n/txt) 16.11.04, 17:05

• Gość: ktb Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: 213.17.181.* 23.11.04, 20:38
              Tak, tak! Dawno juz się śmieje z moich dzieci, bo tego lubią słuchać, że to
              piosenka o makaronie i latarce. Idzie jedno za drugim, tylko jedno trochę
              spolszczone :)
              Chyba jakiemuś kucharzowi wyłączyli światło czy co? :)))
            • Gość: lolka Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:13
              a ja jak byłam mała to słyszałam tam... "kienciaskis" cokolwiek miałoby to
              oznaczać...
    • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 17:04
      w utworze Rock And Roll na plycie Lez Zeppelin IV (wersja studyjna) Robert
      Plant spiewa wyraznie chu je! chu je!
      • hanka_79 Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 18:39
        Mój tata długo wsłuchiwał się w piosenkę M. Rodowicz- co ona spiewa? -Zad jej
        się trzęsie?

A jak babka dzwoni do radia i prosi żeby puścili piosenkę Jerzego Gondola, a
        facet, że nie zna, że nie wie itd, no ale babka się upiera, no to w końcu gość
        prosi żeby zanuciła, a ona: gondolierzy z nad Wisły....
        • Gość: uleczka Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 15:49
          Jak byłam mała to myślałam, że w "Autobiografii" leci: "usłyszałem blues mych
          śluz":)))
          • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 17.11.04, 16:05
            ja w pierwszym odruchu "blus mych siostr"
          • Gość: ;0 Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 22:07
            kurcze a jak jestnaprawdę
            • Gość: mxt Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 18.11.04, 11:45
              blue suede shoes!
              • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 18.11.04, 18:08
                przy czym slowo suede w ustach Holdysa jest tragedia
                • Gość: ;0 Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 13:41
                  dziękuję :)
                • Gość: ktb Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: 213.17.181.* 23.11.04, 20:40
                  A Markowskiego?
                  • kicior99 Re: tam wcale tak nie spiewali... 26.11.04, 19:43
                    zawsze mi sie wydawalo ze to ZH... Alwe moze sie myle, nie wykluczam.
                • peternurek1 Re: tam wcale tak nie spiewali... 10.04.05, 00:32
                  W Radiu 94 leciał swego czasu pewien utwór hiszpańskiego zepsołu Heroes Del
                  Silencio, bardzo fajny, ale zaintrygował mnie tekst, mianowiecie zastanawiałem
                  się dlaczego woklaista w refrenach śpiewa pewne piekne polskie słowo na K. :D
                  Okazało się że śpiewa "(...)la culpa de verte caer" z tym że "la culpa" brzmi
                  jak la ku*wa ;)
              • Gość: zella_ziege Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.aster.pl 29.11.04, 19:07
                nieeee! a dla mnie do dziś: blues i szus :)
    • vranix Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.11.04, 19:41
      Nie wiem jak brzmi tytuł angielski, ale
      ta piosenke często puszczano w Radio 94...
      Mick Jagger spiewa tam wyraznie po polsku:
      "Nie zapalaj swiatła.." :-)
      • Gość: lia Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:31
        To jest piosenka "sweet thing", a on śpiewa: "I really love my sweet thing"

a ja lubię jak Rynkowski śpiewa "nieś serce na złom..."
        • Gość: haha Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.stacje.agora.pl 23.12.04, 15:44
          Ciechwoski śpiewał przecież

"Poznam cię pozapachu stóp"

(snów chyba, ale wcale nie jestem pewna)
        • Gość: luukasz4 Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.stud.uni-goettingen.de 10.04.05, 01:37
          Nie, Rynkowski śpiewa "wznieś serce nad dzwon"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka