Dodaj do ulubionych

Śmieszne nazwy polskich miast i wsi

18.07.05, 19:57
na krajowej trójce znajduje miejscowość NIETOPEREK, między Namysłowem i
Opolem są WALIDROGI, między Brzeskiem i Nowym Sączem są GNOJNIKI.
Obserwuj wątek
    • 1czarodziejka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.07.05, 19:59
      nieodmiennie smieszą mnie Oblęgorek i Kostomłoty:-)
      • Gość: c Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 20:17
        co powiecie na Rzezawę?
        • Gość: Lechoo Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.gdynia.mm.pl 18.07.05, 21:08
          Najlepsza jest MOSZNA :D
          • Gość: c Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:13
            chyba Mszana...
            • talucha Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.07.05, 21:15
              Babie Doły i Mechelinki
              • Gość: c Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:16
                Pipidówka
                (dawne Rzeszowskie, teraz Podkarpacie)
                • Gość: yoko Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 19.07.05, 16:39
                  Złe Mięso k/Czerska
                  • lagrema Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 20.10.05, 19:51
                    W niedalekiej odległości od siebie są wsie Piekło i Niebo :))
                    • kszynka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 17.08.06, 05:17
                      Sątrzaska
                      :-)
                  • Gość: nick diabli wzięli Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.stg.pl 06.10.06, 20:50

> Złe Mięso k/Czerska

i czarna woda chyba
                    • Gość: Lady Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.acn.waw.pl 30.10.07, 14:13
                      A co powiecie na Mordy?
                      • Gość: ja_magnes Re: Mordy IP: *.toya.net.pl 14.03.08, 09:54
                        Mordo Ty Moja ! :)

Moimi faworytami od lat są Leśne Odpadki i Nowe Rumunki.

Poza tym:
                        Miotek
                        Uciekajka
                        Grzeczna Panna
                        Pluskowęsy
                        Parchatka
                        Praca
                        Barak
                        Kulasy
                        Grabie
                        Przełom

i zbiorczo (blisko siebie):
                        Kałek, Podkałek, Uszczyn
                        Tumidaj, Rękoraj

Miłego Dnia :)
                        • Gość: ja_magnes Re: Mordy IP: *.toya.net.pl 14.03.08, 12:41
                          I jest jeszcze oczywiście Cyców, na słupku pod tabliczką z nazwą miejscowości
                          jest znak "uwaga wyboje", naprawdę, mam nawet zdjęcie :)

A co powiecie na to: pan o nazwisku Kieliszek, z miejscowości Wódka.

I inne skojarzenia: ciekawe, czy w miejscowościach Złe Mięso lub Kup (czyli w
                          Kupie) mieszka ktoś o nazwisku Mucha...

Pozdrawiam
                        • Gość: qwas Re: Mordy IP: 89.174.107.* 11.04.08, 08:15
                          Jeżeli chodzi o Mordy koło Janowa Lubelskiego to nazwa Mordy pochodzi od
                          mordowania, obok jest tez miejscowość która nazywa się Katy od katowania. Nazwy
                          te są z wiązane z historią tych terenów - mieszkańcy tych miejscowości zostali
                          wymordowani przez wojska carskie w czasie powstania styczniowego.
                          • Gość: KMT Re: Mordy IP: *.mysmart.ie 14.09.09, 19:14
                            Wejdzcie sobie na Google Maps i okolie Rawy Mazowieckiej :D.
                            Historia historią ale nazwac mieścine - Ścieki :D?
                            - Żydomice koło Komorowa
                            - Jelitów
                            - Skoczykłody
                            - Dziurdzioły
                            - Konopnica
                            Wszystko koło Rawy <hahaha>
                        • Gość: e Re: Mordy IP: *.131.246.94.ip4.artcom.pl 17.10.11, 21:02
                          zimna wódka , (doś duże miasto) Jawor
                • Gość: naftalinka Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.ols.vectranet.pl 19.07.05, 21:48
                  Funka (nieopodal Sfornych Gaci)
                  Winda (warm.-maz.)
                  Zezuj (j.w.)
                  Zazdrość (j.w.)
                  • Gość: ew Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:32
                    W Kujawsko-Pom.: Zębówiec, Pigża, Lulkowo, Cielęta, Miesiączkowo, Jajkowo, Małe
                    Czyste i inne
                    • Gość: raffi Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: 83.238.144.* 27.06.08, 23:22
                      niezbyt oddalone od siebie wsie-Krowice i Byczyna (kuj. pom.)
                    • raffi73 Re: Żygląd (kuj.-pom.) 27.06.08, 23:26
                      niezbyt oddalone wsie -Krowice i Byczyna (kuj. pom.)
                      • boravw12 Re: Żygląd (kuj.-pom.) 08.02.09, 16:21
                        Brzyskorzystewko, Brzyskorzystew oraz Sobiejuchy-koło Znina, woj.kujawsko -
                        pomorskie.
                  • Gość: Darek Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: 213.199.233.* 20.07.05, 10:42
                    Funka - dla ścisłości leży około 10 km od Małych Swornychgaci. Swornegacie -
                    zwane też przez mieszkańców Dużymi leżą nieco dalej - wiem bo mieszkam w
                    Chojnicach, a do Funki i Małych Sworów bo tak je też nazywamy jeżdżę odpocząć
                    nad wodą.
                    Pozdrawiam.
                    A co powiecie na Tuchola lub Silno, Woziwoda a to wszystko w promieniu 25 km
                    od Chojnic
                    • Gość: gość Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.wsip.com.pl 20.07.05, 12:15
                      a ta miejscowość z kałem w nazwie?
                      • Gość: gość Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.wsip.com.pl 20.07.05, 12:15
                        Już pamiętam - Mącikał
                        • Gość: BALBINA Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.ec.pl 20.07.05, 13:53
                          MĘCIKAŁ, JEŚLI JUŻ
                          • Gość: abc Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.07.05, 13:12
                            Są też po prostu Kały. Jest i Kup (gdzie mieszkasz? W ...).
                            • Gość: abc Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.07.05, 13:15
                              Fajna jest też Zmyślona. na tej saamej trasie (Katowice - Poznań): Szczury,
                              Niedźwiedź.
                              • Gość: podlasie Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.bialan.pl 19.10.05, 23:35
                                Żabokliki,Wnory Wiechy,
                        • Gość: Tyberiusz Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 10.04.06, 23:27
                          Ryczywół, Zimna Wódka, Biały Kał
                    • anol Re: Żygląd (kuj.-pom.) 12.07.07, 10:40
                      czluchow kiedys sluchow kolo chojnic
                  • Gość: :) Re: Żygląd (kuj.-pom.) IP: *.aster.pl 06.03.07, 15:27
                    zgon - chyba mazurki
                • Gość: bart Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.ols.vectranet.pl 20.07.05, 08:42
                  Wąglik, Straduny, Kozia Góra, Żabi Róg, Kąp, Sucholaski, Gągławki.
                  • Gość: Teem Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.stg.pl 06.10.06, 21:04
                    Dla leniwych. Mam nadzieję, że działa

www.osiol.com/index.php?s=f46174ac3e198c8a5d2e3a1cf3a14740&showtopic=23806&st=0&p=138948&#entry138948
                • Gość: Lafcia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:23
                  Kwik :D
                  • Gość: grzybek Re:cóśik z kałem to> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 12:17
                    Biały kał
                • balbiga do gościa c 15.10.05, 16:41
                  Gość portalu: c napisał(a):

> Pipidówka
                  > (dawne Rzeszowskie, teraz Podkarpacie)

nie bredź, nie ma żadnej Pipidówki w podkarpackim.
                  • Gość: H Re: do gościa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 21:39
                    Pipidówka, niewielkie miasteczko w Galicji, istnieje w przestrzeni literackiej.
                    W latahc osiemdziesiątych XIX wieku powołał Pipidówkę do życia Michał Bałucki,
                    pisarz i dramaturg, w znakomitej powieści satyrycznej z życia samorządowego
                    Galicji pod tytułem "Pan burmistrz z Pipidówki". Jeśli ktoś nie czytał, polecam.
                    Jest to książka, z której powinno sie egzaminować kandydatów do samorzadów.
                    Niestety pokazuje jak malo zmieniły sie polskie samorządy przez ostatnie 120 lat
                    9dla sprawiedliwości trzeba dodać, ze przez kilkadziesiąt z tych 120 samorządów
                    u nas nie było).
                    Pozdrawiam!
              • kot_z_cheshire Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.07.05, 21:18
                Może to nie bardzo śmieszne, ale nazwa Tarmowskie Góry wpędzała mnie we
                frustrację: jako dziecię długo się zastanawiałm , gdzie leży ta kraina
                geograficzna. A z moich faworytów podaję : Joanki. Niedaleko Częstochowy.:)
                • Gość: maj15 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:49
                  Niedaleko Opola są Kały i Kup(y?). A Moszna jest też oczywiście z przepięknym
                  zabytkowym zamkiem, w którym mieści się sanatorium. Polecam ! Mnie się też
                  podoba nazwa Zagwiździe gdzie mieszka moja koleżanka (też koło Opola) :)))))
                  • bejrutek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.07.05, 21:58
                    hehe, jest taka miejscowość koło Opola nazywa się KUP, niedaleko tegoż Opola
                    jest też miejscowość POKÓJ. Ja osobiście mieszkam w BIERUTOWIE, nie mylić z
                    Bierutem ;))
                    • Gość: ayarl Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:09
                      A co powiecie na Truskolas i Sworne Gacie?
                      • Gość: Jędrzej corr IP: *.chello.pl 20.07.05, 04:57
                        Gość portalu: ayarl napisał(a):

> A co powiecie na Truskolas i Sworne Gacie?

To są Swornegacie, a nie Sworne Gacie. To stara wieś, istniała już w 1272 r.
                        pod nazwą Swornigac.

www.swornegacie.net
                        • Gość: polonista swornegacie IP: *.chello.pl 20.07.05, 10:01
                          Otóż to, wieś stara i pod kilkoma nazwami (nie tylko jako Swornigac). A w ogóle
                          znaczy to tyle:

- gacie w gwarowej polszczyźnie znaczą jeszcze do dziś gdzieniegdzie po prostu
                          słomiane ocieplenia budynku; jest jeszcze od tego czasownik ogacić (ocieplić);

- sworne to zwarte po prostu, zbite;

A więc: Swornegacie mają dobrze ocieplone domki :)
                          • Gość: balbina Re: swornegacie IP: *.ec.pl 20.07.05, 11:12
                            a ja słyszałam inne tłumaczenie: sworne czyli zamknięte i gace to takie bramki
                            na rzece, bramki w ktore zamykalo się kaczki, żeby nie uciekły a sobie popływały
                          • Gość: Bolid Re: swornegacie IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:12
                            A wg mnie sworne gacie to ładne spodnie w przeciwieństwie do nieswornych ;)
                            • Gość: Ed Re: swornegacie na Pupki? :)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.05, 02:01
                              Gość portalu: Bolid napisał(a):

> A wg mnie sworne gacie to ładne spodnie w przeciwieństwie do nieswornych ;)

Tyż prowda :))

Stosunkowo niedaleko Olsztyna w gminie Jonkowo jest wieś o nazwie Pupki
                    • Gość: gabi Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 17:24
                      Dziewule , Lachówka , Cyców , Kiełbaskowo
                      • xxx131 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 13.10.05, 17:44

Gnojnica
                        • 3promile Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 13.10.05, 17:47
                          Nicponia ;-)
                      • Gość: smakosz Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:58
                        Jesli Masz namyśli miejscowość z przejściem granicznym PL/D k. Szczecina, to
                        jest Kołbaskowo. Nawiasem mówiąc w połowie lat 90 była tam budka z bardzo
                        dobrym szaszłykiem.
                        Pozdrawiam
                    • Gość: Adam Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.03.07, 15:26
                      Kolo Ząbkowic Śląskich jest wieś Stolec ! I mają tam klub piłkarski Skałki
                      Stolec hehehe, chyba po zatwardzeniu :)
                      • Gość: Śmieszka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 14:33
                        koło Złoczewa, w łódzkim też jest stolec
                        • Gość: Śmieszka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 14:34
                          tzn Stolec
                          • clooney_g Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 06.07.10, 14:35
                            Warszawa.
                            • accav Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 07.12.17, 12:20
                              Ta nazwa najśmieszniejsza ze wszystkich :D
                              --
                              umowa kupna sprzedaży samochodu
                  • Gość: Karolinka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:49
                    Jest taka miejscowość, niedaleko Częstochowy o wdzięcznej nazwie SUKÓW ;) i
                    jeszcze znam jedną, a mianowicie: ZAGRODY:)
                    • Gość: magola Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 212.244.62.* 19.07.05, 16:04
                      spoko! moja babcia mieszka we wsi Dziewa, koło Inowrocławia a kościół ma we wsi
                      Pieranie. Niektóre nazwy są super?
                      • Gość: yoko Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 19.07.05, 16:40
                        Sworne Gacie k/Chojnic
                        • Gość: darek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.pool.mediaWays.net 19.07.05, 17:32
                          ...wiem ...wiem jezdzilo sie na biwaki
                    • Gość: jota Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 217.153.221.* 19.07.05, 19:00
                      Pupki, Żabi Róg i Kozia Góra w warmińsko-mazurskim
                      Stare Babki w pomorskim
                    • Gość: kraxa zółwia błoć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 03:09
                      Na trasie Gdańsk- Berlin, gdzies pod Szczecinem
                  • Gość: Bóg dał Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.trustnet.pl 20.10.05, 20:22
                    nazwa wsi j.w
                • Gość: Gosciu Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 19.07.05, 16:18
                  A propos Tarnowskie Gory. Staropolskie slowo GORY oznacza kopalnie.
                • Gość: asia Kurniki i Las IP: *.ebeskidy.pl / *.bielsko.dialog.net.pl 20.07.05, 00:48
                  gdzie mieszkasz? w Lesie :-) hehe tzn./k Suchej Besk. :-)

chlopcy dopisali na tabliczce z nazwa miejscowosci Vegas i jest Las Vegas
                  hehe :-)
                  • yabol428 Re: Kurniki i Las 20.07.05, 20:53
                    Gość portalu: asia napisał(a):

> gdzie mieszkasz? w Lesie :-) hehe tzn./k Suchej Besk. :-)

Tylko że oficjalna odmiana tej nazwy brzmi "w Lasie". Tak przynajmniej jest napisane na szkole podstawowej w tej wsi.
                • Gość: rolnik w kufajce Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 17:02
                  Tarnowskie Góry? Mnie też rozwalają (bo w nich mieszkam).
                • dwie_szopy_jackson Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 09.05.06, 23:33
                  moje Tarnowskie Góry Ci sie nie podobają ???????? ooooooooo!!!!!!!!!!!!! ;-)

a bardziej na temat:

w Śląskim: Niezdara, Sieroty Kozdębie, Bożedary, Niepiekło, Kałmuki.
                  Małopolskie: Gacki, Wieprz, Szwaby, Zagacie, Ruda Kameralna, Łosie.
                  Opolskie: Ameryka, Węgry, Zimna Wódka, Wilcze Gardło, Sucha Psina.
                  Dolnośląskie: Kozie Doły, Wińsko, Stary Łom, Biały Kał, Tworzymirki, Szkaradowo.
                  Świętokrzyskie: Micigózd, Wzdół Rządowy, Krowia Góra, Szczaworyż, Koniemłoty,
                  Donosy.

To na razie tyle. Mam całą mapę takich miejscowości :-)
                  • Gość: Gosciu fdwtbruhz4 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.09, 11:33
                    Sa tez:Burdele i Alfonsy :P
              • Gość: HUBO44 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 81.210.86.* 19.07.05, 14:33
                DYSZOBABA !!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Michal Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:15
                  Idealna do wymowienia miejscowosc dla obcokrajowca?? SZCZUCZARZ na trasie do
                  Gorzowa Wlkp. :)
                  • ferris.b Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.09.06, 17:12
                    Dla obcokrajowca niezłe też jest Wąbrzeźno...
                    • miloo76 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 25.11.07, 23:08
                      Całkiem niezłe też Mdzewo i Wdzydze

Dodatkowo:
                      Występ
                      Dobre Miasto, a przeciwwagą może być Zławieś Wielka
                      Na pomorzu: Morzeszczyn
                      Z roślinnych Stare Jabłońki (warm-maz)
                      ....i coś takiego jak Kabikiejmy Dolne

• gross-on Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 27.11.07, 22:59
                        Warszawa.
                      • woj-glu Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 29.09.10, 14:48
                        Nie "Stare Jabłońki", ale Stare Jabłonki. Swoją drogą przed II wojną św. nazywały się Alte Jablonken.
                • ferris.b Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 18.09.06, 17:11
                  Dyszobaba rzadzi. Ja z ostatniej wycieczki przywiozlem kilka perelek ale w pamieci ostaly sie tylko trzy:

Nożewo
                  Żebry Perosy
                  Mordy

Jak sobie przypomne reszte, to podrzuce.
              • Gość: GnOm Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.fieldorfa.locumnet.pl 19.07.05, 15:37
                Pieścirogi :-)))))
                • progart Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 19.07.05, 22:04
                  stal sobie znak na drodzie [PANIENKI 2>
                  A pod nim staly dwie... panienki
                  jakas droga bardziej uczeszczana kolo lasu :-p
              • Gość: A.J Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.netcity.pl 19.07.05, 17:40
                a znacie miejscowość WZDÓŁ RZĄDOWY?
                • Gość: Bacha1979 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 193.25.222.* 21.07.05, 14:51
                  Tak, znam- gmina Bodzentyn. :)
              • andy.1 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 19.07.05, 18:46
                Tylko SFORNE GACIE!
                • ptoma5 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 19.07.05, 20:04
                  a co powiecie na Męcikały? Tez gdzie na Kaszubach.
                  • tomjakub Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 19.07.05, 20:12
                    Męcikał jest koło Choszczna
              • daria45-net Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 03.05.08, 07:15
                A czy byl juz Cycow /przez o kreskowane/? Jadac od Lublina w
                kierunku Wlodawy.
              • Gość: hex Najbardziej śmieszy mnie nazwa rzeczpospolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 19:28
                to tak brzmi jak dziwka, która ttraktuje się jak rzecz i to pospolitą
            • Gość: Alicja Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.glubczyce.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 12:57
              nie, to jest dobrze napisane! MOSZNA! woj. opolskie, sanatorium leczenia
              nerwic!
              • Gość: witka.klik Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 19.07.05, 15:49
                Niedaleko Pruszkowa też jest MOSZNA
                • kk86 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 19.07.05, 17:28
                  a co powiecie na....
                  Charachwosty dziadkowskie
                  Zajączki bankowe
                  ;)
            • Gość: ryt Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 19.07.05, 13:24
              Moszna niedaleko Opola
            • Gość: Athenais Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:10
              Moszna - znajduje się w okolicy Opola
              • Gość: a co? Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.zagiel.com.pl / 212.182.117.* 19.07.05, 14:15
                Moszna jest też na lubelszczyźnie, konkretnie pod Lublinem.
                a nieopodal jest Cyców
                • Gość: editka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.medrzychow.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 22:53
                  Pszczółki, Gąski, Świdrówka, Kobierzyn, Skrzynka, Pacanów, Błotnowola,
                • Gość: ZZ Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.top.net.pl 20.07.05, 09:16
                  Była kiedyś propozycja zorganizowania rajdu samochodowego trasą:
                  Nielisz - Cyców - Niemce

oraz odcinka jazdy terenowej:
                  Krzak - Wał
                  (za czasów Pięknego Mariana)

to okolice Zamościa
                  • retiro1 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 24.07.05, 11:53
                    ja słyszałem o propozycji:
                    Nielisz - Babie - Cyców.

Miejscowości blisko mnie: Tworzymirki, Biały Kał, Trzy Chałupy (faktycznie
                    składa się z trzech chałup)
                    • Gość: Paula Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:05
                      Półkoty i Kompocie na podlasiu
                  • Gość: AA Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 18:11
                    A trasa Kazimierz-Nielisz-Cyców-Celiny
                  • woj-glu Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 29.09.10, 14:51
                    Kazimierz Nielisz Cyców Janki (lub Haliny)
                • yo-wyrocznia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 23.11.05, 12:43
                  Podobnie jak inne miejscowości: Kazimierz, Nielisz, wyżej wymieniona oraz Haliny ;-)

Bardzo fajnie się je czyta :-D
            • Gość: Loe Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 15:02
              Jednak Moszna; na Opolszczyźnie. Piękny zamek w niej - polecam
            • Gość: opolanin adna Mszana tylko MOSZNA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:16
              Piekna miejscowość na Opolszczyźnie. Warto odwiedzić!
            • Gość: kraków Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.copyservice.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 07:11
              Warszawa!! tej smieszności nie przebije nic!!:))
              • Gość: Fabio Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 195.150.76.* 20.07.05, 10:39
                A co powiecie Drogie Dzieci na Dziadówki koło Krakowa, lub Cierchy, Malmurzyn,
                lub Siodła w kieleckiem ?? :-)
            • lunochod Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 20.07.05, 07:58
              Nie, właśnie Moszna, niedaleko Nałęczowa
            • Gość: onnnn xD Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.kat.3s.pl 28.11.06, 16:02
              A najśmieszniejsza jest nazwa WARSZAWA xD xD
            • inkwizytornia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 28.01.07, 13:48
              Gość portalu: c napisał(a):
              > chyba Mszana...

Moszna i Mszana to 2 różne miejscowości.
            • Gość: meisje8 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.cable.ubr06.pres.blueyonder.co.uk 04.12.07, 20:37
              jednak MOSZNA - to jest koło Prudnika, woj. opolskie
              • Gość: wonderfool Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.cdma.centertel.pl 08.03.10, 19:49
                Hultajewo, Suczki, Pupki, Cycków, Zimna Wódka.. dla mnie najlepsze ;D
            • Gość: oth33 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.hsi.kabelbw.de 16.11.09, 19:20
              nie Moszna! Piękny zamek tam jest, polecam.
              mieszkałam niedaleko
          • Gość: Gosia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:00
            najśmieszniejszy jest Tumanek (!) przed Wyszkowem (jadąc od W-wy). Można skonać
            ze śmiechu, bo tam mieszkają normalni ludzie!
            • sosna33 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 11.09.05, 21:20
              mam działkę w Gnojnie, niedaleko są Boby, Smrock, Gzowo miła okolica
          • Gość: G Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:02
            tak, tak - Moszna :) tez w opolskim
          • Gość: juras Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 20:49
            a Kozie Laski ???
            • Gość: swqja Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.sympatico.ca 20.07.05, 04:11
              Zimna Dziura na orawie
              Dzial na podhalu
              Lasek na podhalu
              • Gość: ZZ Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.top.net.pl 20.07.05, 09:18
                Zimna Wódka koło Opola

Wybudowanie Wielobrandowskie w woj. gdańskim

Pupkowizna na Kurpiach

Kryry na Śląsku
              • yabol428 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 20.07.05, 20:18
                > Zimna Dziura na orawie
                W tej wsi jest przystanek PKS, do którego docierają tylko niektóre kursy, a na rozkładach jazdy zaznaczone jest to następująco: "wjazd do Zimnej Dziury".
          • Gość: Sosenka To jest mieszne:) IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 20.07.05, 05:58
            Sá takie dwie miejscowosci pomiedzy Opatowem a Staszowem (swietokrzyskie) -
            PIECZONOGI i GRYZIKAMIEN :):)
            • luccio1 Re: To jest mieszne:) 06.11.05, 19:38
              PIECZONOGI: wieś, którą zakładali jeńcy-Pieczyngowie. Pod Lwowem są i
              PIECZONOGI i JATWIĘGI (ta druga od jeńców-Jaćwingów).
          • Gość: xyz Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 21:17
            Byłam w Mosznej tego lata. Fajny pałacyk z 99 wieżami i park. Ale dlaczego moszna?
          • Gość: demi Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 89.241.204.* 12.02.07, 02:44
            ,Moszna jest mala miejscowoscia w woj.opolskim. Jest tu stadnina koni,piekny
            zamek. Sanatorium. Znajomi robili zdjecia tutaj weselne.

Niezdara lub Niezdary (nie pamietam dokladnie) gdzies kolo Katowic,woj.slaskie
          • Gość: natusia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 80.68.236.* 07.03.07, 10:35
            a swornegacie?:)))
        • Gość: Marek Od Gnojnika niedaleko ... IP: *.supra.com.pl / *.supra.com.pl 19.07.05, 15:57
        • Gość: eee Czachy Kołaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:15
          Czachy Kołaki
          • Gość: gosc84 Re: Czachy Kołaki IP: 213.199.253.* 20.07.05, 11:33
            hehe.. ;) to ja od siebie dodam jeszcze Kołaki Kwasy (k. Ciechanowa) i Gnaty
            Szczerbaki.... :)
            • Gość: rodia Re: Czachy Kołaki IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 08.01.06, 19:49
              z tych samych okolic:
              Koce-Basie
              Koce-Schaby
              Niemyje-Ząbki

• Gość: jan346 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.07.05, 02:53
          Miedzy Wałbrzychem a Świdnicą jest miejscowosc POGORZALA
          • Gość: Y_Sam Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 10:01
            A pod Radomiem (wylot na Kielce) jest "POGORZAŁE" - przynajmniej wiadomo gdzie
            się zaopatrzyć na imprezkę ;-)
        • Gość: Fifka Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 20.07.05, 08:37
          Jednak wedlug mnie the besciarskie sa "Sade budy" i "Sromy":-))
        • Gość: js Re: Tumidaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:52
          znacie miejscowaosc o wdziecznej nazwie Tumidaj??? ;) znaduje sie w niej kilka
          domo i ogromny hotel :) pozdr.
          • ebusia_fam_fatal znamy :) 21.07.05, 09:36
            znamy, bo mieszkamy w sieradzu :)
            • Gość: zaraz a Yoł ebusia! IP: *.nasze.pl 17.12.06, 23:11
              jak również Kije Pęki Wcisło :)
            • kamyczek622 Re: znamy :) 25.02.07, 20:50
              śLEDZIOWA HUTA na Kaszubach

czy ktoś potrafi wyjaśnić genezę tej nazwy?
            • Gość: zonka Re: znamy :) IP: *.org.pl 27.02.07, 00:56
              Dziewki :)))
      • Gość: Eddie Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 13:21
        Jestem mieszkańcem wsi Niezdara :) a niedaleko są Ossy.
        • Gość: elf Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 19:38
          Piekiełko, Biała Ameryka, Pierzyny Małe, Pierzyny Duże
      • Gość: klik Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 83.168.96.* 19.07.05, 16:35
        W zachodniopomorskiem jest... Stolec!
        • Gość: jagosia Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:54
          u mnie sA;Pieczonogi,Gacki, Gnojno, Gryzikamień, rosołowka
      • Gość: sojka-przychujec Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:18
        a mnie dla odmiany smieszą skurgwy
      • Gość: Hans NOWE SWORNEGACIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:18
        NOWE ZGAGOWO ...
      • Gość: slawek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.nwrk.east.verizon.net 20.07.05, 05:14
      • Gość: slawek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.nwrk.east.verizon.net 20.07.05, 05:15
        a znacie Srojne Gacie w Bydgoskim
      • Gość: kama Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:12
        Swornigacie, Męcikał, Stare Babki, maleńka wieś Wenecja
      • Gość: ja Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.chello.pl 20.07.05, 10:30
        Czachy Kołaki
      • Gość: Bacha1979 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: 193.25.222.* 21.07.05, 14:49
        Jestes ze świetokrzyskiego???
      • Gość: bigos Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.07.05, 00:36
        morzeszczyn :D:D rozdzielcie to na dwa słowa jak nie skumaliście :D
        • monia-36 Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi 08.05.06, 17:48
          Nielubia:P
      • Gość: Jaco Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.szeryf.waw.pl 05.07.06, 21:10
        Zgon
      • Gość: ania stolec,parysz IP: 83.168.106.* 27.11.06, 19:35
        stolec
    • Gość: poki Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 18.07.05, 22:04
      Rumunki-nie pamiętam gdzie się mieszczą
      • Gość: ikaaaa Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.dyn.optonline.net 19.07.05, 14:19
        CHICHY - wojewodztwo lubuskie, miedzy Szprotawa i Zaganiem
        • Gość: marta Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 19.07.05, 14:53
          Gołogłowy niedaleko klodzka na dolnym slasku ;))
      • Gość: januszek Re: Śmieszne nazwy polskich miast i wsi IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl / *.dolnoslaska.policja.gov.pl 19.07.05, 15:44
        To są Nowe Rumunki koło Płocka i tam rzeczywiście stoją przy drodze rumunki -
        no moze bułgarki .