wysoki-brunet 23.06.06, 15:31 Starzy to prawdziwa skarbnica mądrości ludowych! Znacie to? "Wybierała wybierała i na miękkim gó..e siadła" (mama) "O jezu! już go wiezu (czyt. wiozą)! kurek stoi jajka lezu!" (babcia) co tam jeszcze................. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wysoki-brunet Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 15:32 "No wyjdź z psem, zobacz jak cię prosi" "Zrób siusiu przez rozum!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:50 Jak nie urak to sraczka Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:21 Gość portalu: ag napisał(a): > Jak nie urak to sraczka Jak nie UROK to sraczka Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 22:54 albo przemarsz wojsk napoleońskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom_ Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.ghnet.pl 24.06.06, 10:08 jest też wersja (w Galicji) Jak nie urok to sraczka albo przemarsz ruskich wojsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.cybersurf.com 24.06.06, 13:38 matka kolegi na naiwna wymowke syna: "sraty pierdaty fromulantus duptus mantus zaje..tus" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 12:02 sralis mazgalis referentuś duptuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoczko Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.chello.pl 27.06.06, 00:04 "Zobacz czy tam się ktoś nagrał na ten internet" - chodzi o to czy ktoś wysłał maila :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihjgjyiy Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:20 weś i zobacz co oglądają na tym internecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.ptvk.pl 30.06.06, 13:08 Idź zobacz do pokoju czy cie tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aramin Re: powiedzonka rodziców i dziadków 25.06.06, 09:31 ...albo majstra imieniny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amer Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 10:59 a może jak nie Irak to sraczka? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: powiedzonka rodziców i dziadków 29.06.06, 00:18 wszystkie od zawsze powtarzane w rodzinie: 1. cham chamem po wieki wieków amen 2. nie pchaj się na afisz, jak nie potrafisz 3. zawijam kiecę i lecę 4. nie bądź taka mądra, bo cię w chłopskiej drodze opiszą 5. nie będź taka mądra, bo cię pućki za obraz wciągną 6. do d.py z takim na ramię broń 7. co wolno wojewodzie to nie tobie kasztelanie 8. wyżej d.py nie podskoczysz 9. być wzrostu siedzącego psa 10. świeci się, jak psu jajka na wielkanoc 11. jak się nie najadł, to się nie naliże 12. ma łeb jak sklep, jak mały Cygan nogę Odpowiedz Link Zgłoś
ewakuakcja Re: powiedzonka rodziców i dziadków 14.01.07, 06:31 nie bądź taki do przodu, bo ci z tyłu zabraknie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
klimas.patrycja Re: powiedzonka rodziców i dziadków 13.03.14, 10:31 U mnie brzmiało to: "nie bądź taki hop do przodu bo Ci tyłu zabraknie". Moje ulubione powiedzonko: "cieszy Cię to jak małego pieska pchełki" Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 20:49 Ojciec: "...cymbalistów było wielu..." Babcia: "kyo niesłucha ojca matki, ten sie słucha psiej kołatki" (LOL) Mama: "do tyl, do tyl, aż ci wleci w d..ę motyl" Odpowiedz Link Zgłoś
aramin Re: powiedzonka rodziców i dziadków 25.06.06, 09:36 badjuk napisał: > Ojciec: "...cymbalistów było wielu..." Ojciec zna Mickiewicza. To cytat z "Pana Tadeusza": "Cymbalistów było wielu, ale żaden z nich nie śmiał zagrać przy Jankielu..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budzik Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.dialup.optusnet.com.au 25.06.06, 11:15 Jak ktos sie czemus dziwowal to w domu mowiono "O nie widziol Wojtek portek to zdyjmowol opatrowol" Odpowiedz Link Zgłoś
ga.ba Re: powiedzonka rodziców i dziadków 29.06.06, 13:00 To nie cytat a parafraza. U Mickiewicza był inny szyk "Było cymbalistów wielu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.14, 04:08 ... żaden nie śmiał przy Jankielu - myślałam, że tylko mnie tym morduje Ojciec, ale znowu cytuje: Wojski wyjął róg... Inne mądrości : - mieć oczy jak kot w puszczy podczas gradobicia - o kimś zdziwionym - to nie sztuka zabić kruka, ale sowę trafić w głowę - mieć do powiedzenia tyle co Żyd za okupacji - lord Koks na węglu - za wszę koka-kola - tygrys dziurę wygryzł - - szansa na ugryzienie szympansa w d... Do świętego Ducha nie zdejmuj kożucha, a po świętym Duchu jeszcze chodź w kożuchu - babcine, ale kiedy to św Ducha nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: powiedzonka rodziców i dziadków 29.03.14, 09:19 Gość portalu: phi napisał(a): Do świętego Ducha nie zdejmuj kożucha, a po świętym Duchu jeszcze chodź w kożuc > hu - babcine, ale kiedy to św Ducha nie wiadomo Zielone Świątki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.sympatico.ca 26.06.06, 16:20 Idz z ch...m na ryby to rakow nalapiesz Odpowiedz Link Zgłoś
dusieczka Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 22:40 moja mama mówi: stara to jest d.pa bo zębów nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
kostakis Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 23:14 Inna wersja tego samego: Gdyby nie te zęby to by była d... z gęby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.centertel.pl 26.06.06, 13:21 Tekst dziadka, kiedy się zdenerwował: "Psia mać, krótka noga!" Odpowiedz Link Zgłoś
olentasek Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 10:21 moj dzisdek mawiał: miłość i sraczka przychodzą znienacka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aramin Re: powiedzonka rodziców i dziadków 25.06.06, 09:37 olentasek napisała: > moj dzisdek mawiał: miłość i sraczka przychodzą znienacka ;-) A to chyba jedna z mysli nieuczesanych Leca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lob1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.06, 20:57 na bezpticzu i rzopa saławiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.bochnia.pl 26.06.06, 21:39 mój ojciec gdy kogoś strofował: ' bo jak strzelę/huknę (wersje były dwie) w ten poniemiecki garnek" Odpowiedz Link Zgłoś
ewakuakcja Re: powiedzonka rodziców i dziadków 14.01.07, 06:34 jak cię huknę w czajnik, to ci oczy parą zajdą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 11:30 Np. "Srali muchy, będzie wiosna", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sens Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.30.36.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.05.22, 12:03 Cóż z tego że to 1 z myślu nieuczesanych Leca . GADAŁ TAK JEGO DZIADEK I CO TO KOGI OBCHODZI KOGO ON CYTOWAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
1234e1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 10:52 brzydszy od kupy baby jagi Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 20:56 1234e1 napisała: > brzydszy od kupy baby jagi To jest dobre :) LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:35 Każda potwora znajdzie swego amatora Z tyłu matura z przodu emerytura z tyłu liceum z przodu muzeum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benia Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:39 mojego ojca - Kto jest słabej dupy to się chlebem struje i jeszcze każdy głupi wie , że w niedzielę święto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.zep.com.pl 26.06.06, 14:37 Jak chodziłam w ciąży to moja teściowa mówiła do mnie np.:"Nie podkradaj sąsiadom owoców z drzewbbo urodzisz złodzieja.NIe patrz rzez dziurkę od klucza,bo urodzisz ślepe dziecko,itd.Niezła,co???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aga305 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 30.06.06, 10:15 wełna nie wełna byle dupa pełna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.chello.pl 25.06.06, 00:43 stolec palce lizać.... diagnoza kału synka wykonana prze tatusia dla pani doktor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmaricz Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 82.177.98.* 26.06.06, 08:00 brzydszy/a niż noc listopadowa; brzydszy/a niż Konstytucja przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.centertel.pl 26.06.06, 13:25 głupszy niż ustawa przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anies Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:00 Mój dziadek jak stawałam po stronie babci a potem właziłam mu na kolana mówił zawsze "ty Judaszu na urlopie", albo jak sie nie zgadzał z babcia pod nosem mówił "srutu tutu kupa drutu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 26.06.06, 07:29 ja znam "srutu tutu majtki z drutu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fasek324 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 14:11 Gość portalu: Wacek napisał(a): > ja znam "srutu tutu majtki z drutu" ;) srutututu peczek drutu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARSUPILAMI Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.w86-204.abo.wanadoo.fr 28.06.06, 09:09 Srutu tutu majtki z drutu, a do tego z kolczastego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 13:15 Na wiadomość, że kogoś boli głowa: "nie mów tego głośno, bo d..a usłyszy i będzie chciała leżeć" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:37 albo "nie mów głośno, bo sie d.pa dowie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 15:45 Moj Ojciec, o sprawie definitywnie skonczonej: "No i pies dupe zamknął". Inne "Rad glupi ze oszalal" Odpowiedz Link Zgłoś
szarikdowozu Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 15:55 "Cieplo, cieplo, a pod nosem skrzeplo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 17:20 Zgniesz jak Andzia w kwiatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blumchen Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 87.239.176.* 24.06.06, 18:46 zginiesz jak andzia w parku - u mnie tak ojciec :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.pracuj24.com / 195.205.24.* 25.06.06, 01:03 Moja teściowa powtarza wersję: Zginiesz jak ciotka w Czechach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.centertel.pl 26.06.06, 13:29 a u mnie: Zginiesz jak Magda w krzakach. Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 13:33 Kombinujesz, jak koń pod górę (wujek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chigliack Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.06, 20:04 Moi rodzice lubią mówić: "Zginąć jak Mańka w Czechach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
tornad1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 08.02.14, 23:09 Moja babacia zas ostrzegala mnie, kilkulatka; nie odchodz od domu bo cie zydy ukradna i na mace przerobia... Odpowiedz Link Zgłoś
girlmyself Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 22:50 "Daj pozór na piec". Odpowiedz Link Zgłoś
girlmyself Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 23:05 I jeszcze... "Szkoda jak pies do wody wpadnie" Kiedy powiedziałam dziadkowi, że chcę mieć długie włosy, On odpwiedział "Pewnie, żebyś wszy miała więcej." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:38 Mój tata: "Szkoda to jest, jak krowa do studni nawali. Bo ani g.wna ani wody.." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasta Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.szwajcarska.pl 29.06.06, 22:19 a mój tata to miał taką wersję: "szkoda to jak krowa do studni nasra, bo wody szkoda, i nawozu szkoda" Odpowiedz Link Zgłoś
ewakuakcja Re: powiedzonka rodziców i dziadków 14.01.07, 06:39 szkoda, to jak teściowa do wody wpadnie. Szkoda wody... Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: powiedzonka rodziców i dziadków 29.03.14, 09:23 szkoda to jak teściowa do studni wpadnie nieszczęście, jak ją stamtąd wyciągną a tragedia, jak się dowie, kto ją tam popchnął Odpowiedz Link Zgłoś
yanoooosh Re: powiedzonka rodziców i dziadków 18.04.14, 19:22 Teściu mojego znajomego (jak jeszcze żył) miał takie powiedzonko: Ja bym to zrobił................tylko nie mam kim:) Odpowiedz Link Zgłoś
aga305 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 30.06.06, 10:18 szkoda, to jak krowa do studni nasra bo ani wody ani gowna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dqd Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 23:39 qwd Odpowiedz Link Zgłoś
pepegi Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 15:50 Mój Tata mawiał: "Głos jak z d... włos" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 21:39 Mój dodawał: bo gruby i nie czysty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 63.76.209.* 23.06.06, 21:43 a ja matka 23-letniego mlodzienca zawsze mu powtarzam jak wychodzi z pannami "zeby mu h....rozumem nie zawladnol" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.citynet.pl 24.06.06, 17:45 Gość portalu: sylwia napisał(a): > a ja matka 23-letniego mlodzienca zawsze mu powtarzam jak wychodzi z > pannami "zeby mu h....rozumem nie zawladnol" - a mlody slyszy to samo, co jak mi sie zdaje, pani matka powinna napisac przez "ch". I jak tu dziwic sie powszechnym wulgaryzmom wsrod dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalie1990 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 19:00 ja bym się raczej doczepiła do słówka ZAWŁADNOŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.citynet.pl 26.06.06, 18:25 Nie badzmy drobiazgowi - tak naprawde to nie wiadomo co to jest to slowo na h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norsk_skogskatt Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 23.06.06, 16:21 pokorne cielę dwie matki ssie, gdybym miał twaką twarz, to bym na niej siedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:30 "gdy mąki skrzynia to i świnia gospodynia" czyli nie sztuką jest być dobrą gospodynią, gdy ma się pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:39 Za szybko się wysłało:( Moja prabacia mówiła: "to ci dopieru (dopiero) d-pa z papieru" - i jeszcze się tak charakterystycznie pod boki brała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz777 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.chello.pl 23.06.06, 17:18 Babcia mego kolegi o kimś chorowitym: "On nie ma zdrowia, taki zasranej maści". Zawsze towarzyszył temu wyraz zniesmaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scrivo Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.4web.pl 23.06.06, 19:53 mój przedwojenny dziadek o nieuchronnej konieczności "Mus to jest wielki pan" i nadal jest choć czasy powojenne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerberek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 12:56 Mój dziadek, podczas remontu: "Nic, tylko kopnąć wq dupę i wysłać na księżyc." Babcia: "Sranie w banie będzie wiosna" Dziadek gra od 15 lat w totka i w każdą środę i sobotę po losowaniu mówi: "... znowu do tej świńskiej roboty":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owieczka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.chello.pl 25.06.06, 22:01 moja mama dodaje "sraly muchy bedzie wiosna, bedzie trawka lepiej rosla " Odpowiedz Link Zgłoś
manaz Re: powiedzonka rodziców i dziadków 28.06.06, 13:31 jak mamie ściemniałam to za mnie wywód kończyła..."sraty draty i takie tam" Pitol, pitol ja się zdrzemnę. Wyżej dupy nie podskoczysz. Ja się męczę a tej wszystko samo w dziób wpada. Jeszcze Ci się wody w uszy naleje. a najlepsze..."przestań kłamać bo kociej mordy dostaniesz" ale tak to już leciało jak naprawdę była lipa:) pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerberek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 13:55 Kiedy opowiadamy, dokąd jedziemy na wakacje, to babcia mówi : " a ja na trzy dni do dupy" Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: powiedzonka rodziców i dziadków 27.06.06, 12:35 hi hi to moj wujek zawsze mawial (wieki cale temu) toto lotek wciaz cie buja ty mu dyche on ci .... i nigdy nie konczyl a ja nie wiedzialem co ma na mysli :) PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 27.06.06, 12:36 a to było: Jak by sie nie kręcił to i tak dupa z tyło bedzie.. Jak stac na konia to i na bat! Odpowiedz Link Zgłoś
ewakuakcja Re: powiedzonka rodziców i dziadków 14.01.07, 06:43 jak się nie obrócić du.a zawsze z tyłu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna_turkus Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.lublin.mm.pl 23.06.06, 19:52 matka mojego przyjaciela "przepadło yebadło" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 10:53 Ja to znam w wersji lang " przepadlo yebadlo kot psite zjadl" Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda63 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 20:16 A mój ojciec mawiał-"pocałuj pstre koze w łyse dupe" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dytko Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.compower.pl 23.06.06, 20:19 wygladasz jak siódme dziecko baby-jagi! - reakcja mamy na ciekawy strój (chyba nie przypadł jej do gustu ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.CNet2.Gawex.PL 23.06.06, 20:25 Babcine: taki z niego/niej (tu do wyboru, np. fachowiec) jak koziej d... reisentasche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmaricz Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 82.177.98.* 26.06.06, 08:10 ....jak z koziej d...y trąba mówiła moja Mama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 26.06.06, 08:45 Babcine: taki z niego/niej (tu do wyboru, np. fachowiec) jak koziej d... > reisentasche to akurat tekst Buczkowskiego z "Domu" i tam było z mysiej dupy reisentasche, a z koziej dupy trąba Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.ada Re: powiedzonka rodziców i dziadków 27.06.06, 14:50 Wyglądasz jak siódme (ósme, dziesiąte... zależnie od żałosności stroju) dziecko stróża! mawiała moja babcia. I jeszcze: Nie śpiewaj (nie gadaj) przy jedzeniu, bo twój mąż będzie miał głupią żonę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmaricz Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 82.177.98.* 26.06.06, 08:12 Moja Mama (r. 1923 ): Całuj psa w nos. Pies Ci mordę lizał i 12 szczeniąt. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengo4 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 08:49 babcia: "psu i chłopu niewiara" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 5.6.1D* / 136.8.152.* 26.06.06, 17:32 Mój majster powiadał: pisownia oryginalna, niestety nieco wulgarna: "Je..ać kota w chore nogie" "Ch..owa funkcja cudzych znajdów bawić" (to o opiekunce do dzieci) "Padł na galopujące suchoty" - czyli zmarł na raka płuc (w dawnych czasach) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: powiedzonka rodziców i dziadków 26.06.06, 19:24 suchoty to byla gruzlica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Idzie...pchła po żydzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.06, 20:34 Czego się drzesz jak stare prześcieradło? (Nie widzialeś...?) - Widziałem - żyd na kiju niósł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Idzie...pchła po żydzie IP: *.crowley.pl 26.06.06, 13:18 moj ojciec zawsze powtarza inna wersję : -widziałeś .. (np. szklankę) -tak jak dwóch zydow, na drągu, na targ niosło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 20:36 Na moje stwierdzenie - mam wszystkiego dosyć, chyba się powieszę, babcia niezmiennie - nie z taką d... do raju :) i gdy mnie widzi jak robię jakieś wykwintne danie dla czystej przyjemnosci delektowania się nim - gdyby nie ta d... byłaby złota chałupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 213.199.197.* 23.06.06, 21:01 Jak ktoś chce psa uderzyć, to kij znajdzie Za psie pieniądze psi towar jedzą Jak pies je, to nie szczeka Koza nie bydle, zięć nie rodzina To wszystko ch.. na przeciw wieczności Wszystkie autorstwa (?) ojca mojego ojca, którego, niestety, nie poznałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dos69 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.aster.pl 24.06.06, 10:19 > Jak ktoś chce psa uderzyć, to kij znajdzie > Za psie pieniądze psi towar jedzą > Jak pies je, to nie szczeka > Koza nie bydle, zięć nie rodzina To są stare ludowe porzekadła - od wieków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.acn.waw.pl 26.06.06, 12:09 Moj tata: "Wyżej ch...ja nie podskoczysz" tzn, ze nie jest to wykonalne Moja mama, kiedy miałem brodę i włosy do pasa jeszcze jakies 15 lat temu- "Wyglądasz jak Mojżesz" ewentualnie "Wyglądasz jak higienicznie zaniedbany" Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaburska1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:02 Na wszelki wypadek i ksiądz ma jaja - ojcowe Musi ci się dobrze powodzić, tyleś tłusta.. - babcine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:45 inna wersja to: na wszelki wypadek to Pan Bóg dał księdzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.adsl.univie.ac.at 23.06.06, 21:02 "z wielka dupa wszedzie sie mozna zmiescic, z wielka morda nigdzie" Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaburska1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:05 o takim co się wszędzie wpycha babcia mówiła: z jedną dupą na trzy wesela Odpowiedz Link Zgłoś
adasia33 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 09.02.07, 07:55 a ja słyszałam : z jedną dupą na trzy targi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.mayo.edu 23.06.06, 21:07 Opis przyjemnej sytuacji.. "Tak tu dobrze jak u pana Boga za piecem" Jak bylo cos bardzo smieszne... "Jaja jak berety" Opis glupiego filmu (przewaznie Amerykanskiego happy-endu).. "Bajka dla grzecznych dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania rodzinne powiedzonka IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 23.06.06, 21:19 "siedź w kącie a znajdą cię" (trzeba być odważnym, inaczej nic ci nie wyjdzie) "ręka noga mózg na ścianie" (straszna masakra) "do d... takie na ramię broń" (nie bawię się tak) "kurczę pieczone w pysk" (po prostu kurczę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adelajda Re: rodzinne powiedzonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 00:07 1.Siedz w kącie, a znajdą cię znaczay:bądź skromny, a cię docenią 2. Ręka, noga, mózg na ścianie, oko na widelcu Powiedzenie babci mojej mamy (rok urodz. ok. 1870): Każdy ma napisane na dupie ile lat będzie żył, ale sam musi przeczytać. Powiedzenie mojego dziadka (rok rodz. ok 1890)do niegrzecznych wnuków: oj, rozumek uciekł z głowki do pupci i trzeba go z powrotem przepędzić - przy tym delikatnie poklepywał po pupie. Mojej mamy (pewnie też od jej babci):1. dziewczynie przebierającej w chłopakach): Nie przebieraj ptaszko, żebyś nie przebrała, żebyś za kanarka wróbla nie dostała. 2. Do 20-tu lat serce dziewczyny jest jak dzwon-bije: ten, albo żaden, później bije jak dzwonki: ten, albo tamten,ten albo tamten, a po trzydziestce jak dzwoneczki:siaki, taki - byle był, siaki, taki, byle był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: rodzinne powiedzonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 13:32 ludzie bardziej doświadczeni mawiają raczej: "siedź w kącie, przysrają cię" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:19 "Szkoda to jak słoń w kieszeń nasra" "Panowie i panie zmieńcie se naturę, nie srajcie na deskę, tylko prosto w dziurę" "Wyglądasz jak ruska Matka Boska" "Pachnie jak z dupy Kachnie" "Pachnie jak gó.. między konwaliami" Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:23 "Miłość gorsza od sraczki" "Jak nie urok to przemarsz wojsk" "Kręcisz się jak gó.. w przeręblu" "Latasz jak smród po gaciach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 09:19 Jak nie urok to sraczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpionik Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.koba.pl / *.koba.pl 08.07.06, 01:29 do kogos kto probuje sie z czegos wywinąć: najlepiej to nas.rać w kącie i na kota zwalić... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeanmoreau Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 01:36 A moj ojciec, jak na kogos sie czeka i kogos wyglada, to zawsze mowi to samo: "Idą idą, jeden z pałą, drugi z dzidą" A jeszcze to, moja ciotka tak amawiała i zawsze mi to działało na nerwy: "Nie bądź taka do przodu, bo ci tyłu zabraknie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariczan Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 82.177.98.* 26.06.06, 08:17 ciągnie się jak smród za wojskiem.( o kimś zostającym z tyłu ) Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:36 Jak mamusia mówi, żeby się ciepło ubrać, a ja się nie ubieram, i potem trzęsę się z zimna, to mama pyta: "I co, ciepło?" Na co ja oczywiście odpowiadam: "Ciepło!" A mama: "No, ciepło, aż ci w dupie skrzepło" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajak Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 25.06.06, 23:31 jak ktoś truł i stwarzał przeszkody to babcia mówiła:"srej mi srej, trawka bedzie rosła" Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:39 Srała baba srała trawy się trzymała. Trawa się wysmykła baba w gó.. fikła. Odpowiedz Link Zgłoś
katjad Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 11:13 "Spasłaś się jak szczur w sklepie żelaznym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cin Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 08:31 Ma takie oczy jakby dwie śliwki w gó.. wtłoczył Masz takie czoło żeby się wysrało czworo Autor: Moja babcia kochana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.pracuj24.com / 195.205.24.* 25.06.06, 01:09 Moja babcia mówiła, że ktoś (po imprezie na przykład) ma oczy jak niezabudki w spirytusie. Ewentualnie: kiwa się,jak Żyd na gó..e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saba Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.centertel.pl 26.06.06, 13:45 Ma brodę jakby ktoś w gó... patyków nawtykał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziakensis Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 21:22 moja babcia o wszelkich sałatkach mowi, ze 'to takie pitroki' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voy74 Pitroki :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:56 babcia ma racje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcbet Re: Pitroki :))) IP: *.stacje.agora.pl 27.06.06, 14:33 Prezentuję powiedzonka rodziny wielowiekowej z Pomorza, a dokładniej z Kociewia 1. ty masz smiech, jakby koń na blachę szczał 2. śmiejesz się, jakby rura od pieca po schodach leciała 3. nie gadaj przy obiedzie, bo twoja żona będzie miała głupiego męża 4. zesrała się bieda i płacze (jak coś nie wyszło) 5. to nie je po co (jak coś jest bez sensu) 6. ma siłe, że jak ściśnie złotówkę, to się orzełek zesra (o kimś, kto pozuje na siłacza, się przechwala) 7. kto nie słucha ojca matki, ten posłucha psiej skóry (do niegrzecznych dzieci) 8. ze śmiechu przyjdzie na płacz (jak dzieci za dużo rozrabiają, niestety zwykle się sprawdzało) 9. kur..a kur..ie łba nie urwie 10. żeby żaba żyto żarła, to by mąką srała (o gdybaniu) 11. klata pirata a w środku wata (o bohaterze pozerze) 12. co się tak kiwasz jak Żyd na gw..nie 13. nie hej hej ino chodź pchej (żeby ktoś pomógł w pracy) 14. tak dobrze żarł i zdechł (jak coś nie wyszło) 15. jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem 16. nie dla psa kiełbasa, nie dla kota skwarka inne nastpenym razem... musze pospisywac Odpowiedz Link Zgłoś
kasiksa Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:22 babcine: "racja jest jak d.pa - kazdy ma swoja" jak byla impreza na stojaca to znaczy "z nogi kolek z d.py stolek" ech pelno tego, tylko teraz nie pamietam:( Odpowiedz Link Zgłoś
kasiksa Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:24 przypomnialo mi sie:) "raz nie zawsze- dwa razy nie wciaz" Odpowiedz Link Zgłoś
1234e1 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 10:47 brzydszy od kupy baby jagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.centertel.pl 25.06.06, 22:51 ...trzy razy każdemu może sie zdarzyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eska Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.pl / 195.136.49.* 26.06.06, 23:26 "kochaczka nie sraczka, wyleczyć się nia da" - tzn. na amory nie ma lekarstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
diora Re: powiedzonka rodziców i dziadków 30.06.06, 12:23 raz nie zawsze, dwa nie często, trzy nie reguła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cristobal Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.seka.warszawa / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 10:19 kręcisz się jak żyd po pustym sklepie co ci łeb lata jak na łyżwach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia 968 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:27 srał pierdział gruszki zbierał.a jak nie ma co robić:weż kij i gó.. bij. Odpowiedz Link Zgłoś
aczu82 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 28.06.06, 19:21 Moja babcia: Na nieszczęście to i kura piardnie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asienka Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.koba.pl / *.koba.pl 29.06.06, 23:06 czlowiek nie swinia-wszystko zje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Mała Mi" Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.netia.pl 23.06.06, 21:25 Moja Babcia mówi czasem,że coś świeci się jak : psu jajca w ciemnym kuncie" albo,że ktoś "wygląda jak d.... wielbłada" albo "jak przez okno" a jeśli coś nie wyjdzie to mój Tata mówi,że: "ch.... bombki strzelił, choinki nie będzie" Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamich Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:41 Imprezy nie budiet, śasza nasrał w patefon Odpowiedz Link Zgłoś
anitka994 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:48 a moja mama to mawia: kiedys bylismy mlodzi i piekni, dzis jestesmy tylko piekni ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
anitka994 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 23.06.06, 21:50 inne mi sie przypomnialo, bardzo proste ale najlepsze "a szlak by to wszystko trafil" (gdy cos zle pojdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:13 anitka994 napisała: > inne mi sie przypomnialo, bardzo proste ale najlepsze > "a szlak by to wszystko trafil" (gdy cos zle pojdzie) SzlaG sie pisze w tym powiedzonku so.pwn.pl/slowo.php?co=szlag Szlak to turystyczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anmaricz Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 82.177.98.* 26.06.06, 08:24 szlag - z niemieckiego "piorun". Czyli Piorun by to trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerty Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.iung.pulawy.pl / *.iung.pulawy.pl 26.06.06, 12:33 Gdy źle idzie może być także "idzie jak z dupy sirp (sierp)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anitka994 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.dkrcapital.com / 12.30.238.* 23.06.06, 21:56 no i chyba juz ostatnie: brababcia mawiala: "ja by cos tak slotcigo (czyt. slodkiego) chciala" kiedy pytano sie jej co by chciala zeby jej z miasta kupic. Ah az sie lezka w oku kreci. Brak mi jej nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbatomas Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.mofnet.gov.pl 26.06.06, 14:27 pocałujta w d.pe wójta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:12 A mój tata: Kiedyś byłem piękny i młody... a teraz tylko ,,i" zostało Odpowiedz Link Zgłoś
ardavena Re: powiedzonka rodziców i dziadków 24.06.06, 11:05 to było tak: kiedyś byliśmy piękni i młodzi, a teraz zostało tylko "i" ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDY Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.btk.net.pl 24.06.06, 02:50 SASZA JESZCZE NA DODATEK SPIŹDZIŁ HARMOSZKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 212.106.168.* 25.06.06, 10:24 Babcia na rodzinnych imprezach jak juz rodzina popiła i gada głupoty: Misza, Wisza i Anton, wsje pierdzieli w adin ton. Wersja spolszczona oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesar_cesar Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: 5.6.1D* / 136.8.152.* 26.06.06, 17:39 Z rosyjskim akcentem: czieres stresa niet progriesa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: powiedzonka rodziców i dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 01:13 Imprezy nie budiet - żuliki podpizdili bałałajku.. Odpowiedz Link Zgłoś
aczu82 Re: powiedzonka rodziców i dziadków 28.06.06, 19:26 Komentarz mojej babci do moich dobrych relacji z teściową, że nie warto bo "Swój swojemu to i w dupie pokarm nosi". Smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuk wierszyk dziadka IP: 81.219.148.* 23.06.06, 21:35 Mój dziedek mawiał różne rzeczy, ale teraz przypomina się taki np wierszyk: Kolybała baba dziada na lipowej żerdzi nie mogła go ukolybać bo jej strasznie pierdzi Kolyboj że staro babo dom ci miarke grochu nie bede sie kolybała ty stary pierdziochu albo tekst: śmieje się jak końska żyć do bata inny: szedł chłop po moście i (mówi się szybko bez przerwy pomiędzy tymi wyrazami) dziurbał sie albo zagadka: poszedł chłop do lasu, gion, gion, świder zostawił a dziurę wziął ktoś wie jaka jest odpowiedź? na psotnika dziedek mówił: ty huncfocie a zamiast kurde było: o psia jucha Odpowiedz Link Zgłoś