Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 20:39 Hi, Ja sie nie znam na moskalick. My w Ameryka takich wierszy nie pisujemy. Pewnie na nas pisza taki wierszy w Mexicu, Brasili ... :) Ale ja byl na film "Katyn" i was rozumie. Ale dzis ja wam posylam limerick o wzorze Eulera na pi, e, i. From Mervyn Cripps: I used to think math was no fun, 'Cause I couldn't see how it was done. Now Euler's my hero, for I now see why 0 i^(pi)= e + 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 22:32 LIMERYK O JANIE BROZKU Jan Brozek cial stozek: hiperbole, parabole - moj Boze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 11:07 Jadl Jan Brozek raz pierozek; z jagodami? nie - z grzybami (ksztalt jak stozek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Jan Brozek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 13:21 Jadl Jan Brozek raz pierozek; z jagodami? nie - z grzybami (ksztalt jak stozek). Lepiej: Jadl Jan Brozek raz pierozek. Z jagodami? nie - z grzybami. Odkryl stozek. Troche o Janie Borozku, wybitnym polskim matematyku - za Wiki: Jan Brożek, łac. Joannes Broscius (ur. 1 listopada 1585 w Kurzelowie, zm. 21 listopada 1652 w Bronowicach), polski matematyk i astronom, rektor Akademii Krakowskiej. Urodził się w Kurzelowie (dawne województwo sandomierskie, obecnie powiat włoszczowski) w rodzinie mieszczańskiej. Studiował a następnie wykładał na Akademii Krakowskiej. Uzyskał rówież doktorat z medycyny na uniwersytecie padewskim. W swych pracach zajmował się teorią liczb, geometrią a także medycyną, teologią i geodezją. Był zwolennikiem teorii kopernikowskiej. W 1620 wydał podręcznik arytmetyczny Arithmetica integrorum. W 1625 zostało opublikowane jedno z najwybitniejszych jego dzieł, Gratis, skonstruowane w postaci literackiego dialogu. Był pierwszym biografem Mikołaja Kopernika. Wydał również traktat Apologia. Naukę postrzegał kompleksowo; jego uzdolnienia interdyscyplinarne objawiały się nieraz w zaskakujący sposób. Rozwiązał w sposób matematyczny następujący problem z dziedziny biologii: dlaczego pszczoły budują plastry w kształcie komórek sześciokątnych? Dowiódł, że taki kształt komórek pozwala na najmniejsze zużycie wosku przy danej objętości komórki. Jego imieniem nazwano Collegium Broscianum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Jan Brozek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 18:27 > Jadl Jan Brozek > raz pierozek. > Z jagodami? > nie - z grzybami. > Odkryl stozek. Jan Brozek to bardzo ciekawa i nietuzinkowa postac. Oto wiecej linkow o nim: www.matematycy.interklasa.pl/biografie/matematyk.php?str=brozek www.gazetalekarska.pl/xml/oil/oil56/gazeta/numery/n2005/n200510/n20051008 Jan Brozek byl ksiedzem. Mimo to, walczyl z jezuitami w sprawie szkol: KRYTYKA SZKOŁY JEZUICKIEJ Mimo ogromnego powodzenia, nie brakło szkolnictwu jezuickiemu przeciwników w społeczeństwach katolickich. Popierani przez panujących i biskupów, usiłowali oni opanować uniwersytety katolickie, a opierającym się wytworzyć niebezpieczną konkurencję. W Polsce uniwersytet krakowski nie chciał poddać się pod ich wpływy, wobec tego w r. 1625 pod jego bokiem w Krakowie otwarli szkołę konkurencyjną; doprowadziło to do zaburzeń i bójek studenckich, w których padły krwawe ofiary. Wówczas wybitny matematyk Jan Brożek, ongiś uczeń, potem profesor akademji krakowskiej, ogłosił anonimowo obszerną satyrę pod tyt. Gratis, w której w formie dialogu Ziemianina z Plebanem poddał ostrej a dowcipnej krytyce sposoby, jakimi jezuici ubiegali się o popularność wśród szlachty. Najpierw oświetlił rzekomą bezpłatność ich szkoły, wynagradzaną przez społeczeństwo bogatymi fundacjami i zasiłkami (stąd tytuł Gratis, tj. za darmo, bezpłatnie), następnie rozprawiał się z niektórymi ich metodami wychowania moralnego (przesadne oddziaływanie na ambicje uczniów i rodziców) i umysłowego (zbyt długie zatrzymywanie młodzieży przy gramatyce ze szkodą wyższych nauk). Staraniem jezuitów Gratis został publicznie spalony przez kata, drukarz zaś ochłostany pod pręgierzem. Zamieszczamy urywki Gratisa na podstawie wydania H. Barycza w Bibliotece Pisarzy Polskiej Akademii Umiejętności Nr 82, 1929. Ziemianin. Pomaga Bóg, księże plebanie. Pleban. Dziękuję wam, mój łaskawy panie. (...) calosc patrz: www.literatura.hg.pl/eduloyo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Jan Brozek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 23:15 LIMERYK O JANIE BROZKU Z Kurzelowa Jan Brozek uwielbial wprost twarozek. Ze swiezym szczypiorkiem, (co go cial toporkiem) - opisal to S. Mrozek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Czy W. Mlynarski napisal limeryk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 19:25 Niestety w artykule: www.rp.pl/artykul/69515.html nie pada odpowiedz na to pytanie ;-( Czy ktos zna odpowiedz (moze jednak pozytywna?) :-))) W tym watku staramy sie wierszykami mowic o sprawach nauki. Pan Wojciech Mlynarski od wielu lat wierszykami mowi o sprawach istotnych dla Polakow. Jest dla Polakow Profesorem zdrowego rozsadku; stad juz bardzo blisko do nauki. Sto lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: Czy W. Mlynarski napisal limeryk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:59 Dobry wieczór Przypadkiem wiem, że odpowiedź na to pytanie jest pozytywna :) Byłam w Międzyzdrojach, gdy doszło tam do wydarzenia opisanego w internecie: 2003-07-04 10:15 Międzyzdroje: Gwiazdy odcisnęły swoje dłonie Kilka tysięcy mieszkańców Międzyzdrojów i wczasowiczów zgromadziło się w czwartek wieczorem przy Promenadzie Gwiazd, gdzie odciski swoich dłoni w brązie pozostawiło 13 kolejnych znanych artystów, biorących udział w VIII Wakacyjnym Festiwalu Gwiazd - poinformowała PAP. Dwie bohaterki gali - Irena Kwiatkowska i Hanka Bielicka - podjechały na promenadę Zaczarowaną Dorożką Gałczyńskiego. Pozostałe gwiazdy - Elżbieta Czyżewska, Zofia Kucówna, Ewa Błaszczyk, Małgorzata Foremniak, Jerzy Kamas, Władysław Kowalski, Marian Kociniak, Marek Walczewski, Janusz Majewski, Krzysztof Globisz i Zbigniew Buczkowski - przybyły pieszo. Przed hotelem Amber ustawiono stylizowaną na rzymski pałac scenę. Na górze umieszczono napis "Lingua poetica", pod dachem powiewają obłoczki z hasłami: dytyramb, tren, limeryk, poemat. Scenografia jak z "Quo vadis" - stylizowane fotele ze złotymi ramami, szezlągi, kolumny, a na środku wielki tron oparty na monumentalnych lwach. Na cześć każdej z gwiazd odczytano limeryki autorstwa Wojciecha Młynarskiego. ------------------- Niestety nie pamiętam treści tych limeryków :( Serdecznie pozdrawiam, Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Czy W. Mlynarski napisal limeryk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 21:49 Pozwalam sobie na maly zart. Oto tekst znanej (ale rzadko stosowanej) piosenki Wojciecha Mlynarskiego, zmodyfikowany przeze mnie na prawie-limeryk. Wiem, ze co nieco naruszam prawo, ale nie moge sie powstrzymac :-) *** Pewne jest to jedno, że róbmy swoje, Bo dopóki nam się chce, Drobiazgów parę się uchowa: Kultura, sztuka, wolność słowa, dlatego róbmy swoje, może to coś da? Kto wie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Warto przypomniec aby ;-)))))))) IP: *.dsl.club-internet.fr 15.11.07, 23:28 Ha ha ha ha ha ha ha ha!!! Co to się działo, co się działo! Uzdrowiska pół ze śmiechu sie skręcało i skręciło by do końca biednych ludzi, gdyby wreszcie się basista nie obudził... Bo miewamy często głupie sny, ale potem się budzimy, i: Dla sympatycznej panny Krysi z turnusu trzeciego od sympatycznego oczywiście, niewątpliwie, pana Mietka: bucio! bucio! Wojciech Młynarski Odpowiedz Link Zgłoś
kilosera Re: Warto przypomniec aby ;-)))))))) 16.11.07, 18:06 www.youtube.com/watch?v=JVFlifDxV80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Warto przypomniec aby ;-)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 23:18 Gość portalu: *** napisał(a): > Ha ha ha ha ha ha ha ha!!! Co to się działo, co się działo! > Uzdrowiska pół ze śmiechu sie skręcało > i skręciło by do końca biednych ludzi, > gdyby wreszcie się basista nie obudził... > Bo miewamy często głupie sny, > ale potem się budzimy, i: > > Dla sympatycznej panny Krysi z turnusu trzeciego > od sympatycznego oczywiście, niewątpliwie, pana Mietka: > bucio! bucio! > > > > Wojciech Młynarski *** LIMERYK O BASISCIE Pewien bass w goralskich lasach (myslal se, ze jest na wczasach) Zakochal sie w pani, solowki gral dla niej - a byla mu ... do pasa :-) Ot! (Osoby protestujace, ze nie jest to limeryk naukowy uprasza sie o wyrozumialosc. Wlasnie wrocilem z Sali Kongresowej, z koncertu Bebel Gilberto, a na dworze straszny chlod. W celu rozgrzewki, z braku innych stosownych srodkow :-) napisalaem ten wierszyk, reasumujacy niesmiertelna piosenke mistrza Wojtka). :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Warto przypomniec aby ;-)))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 18:43 LIMERYK O BASISCIE Skromny basista (w goralskich lasach) zakochal sie w Krysi (co byla na wczasach). Ala ta Pani Krysia wolala Pana Zdzisia - zwlaszcza, ze basista siegal jej do pasa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Czy W. Mlynarski napisal limeryk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 15:05 Z "limerycznego" punktu widzenia, tak jest chyba lepiej :-) Robmy swoje - ktos nam w ucho szepce. Bo dopóki nam się jeszcze zechce, Drobiazgów parę się uchowa: Kultura, sztuka, wolność słowa, Róbmy swoje - jak pielgrzymi w Mekce. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Mevlana Rumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 17:52 Byl taki poeta: Mevlana Rumi. Wielki, gleboki... Moim zdaniem - najwiekszy poeta jakiego nosila ziemia. Pytanie: czy pisal limeryki? :-) Na to pytanie podobno padnie odpowiedz :-) w czasie 2 dniowej sesji, przygotowanej przez Instytut Orientalistyki Uniwersytetu Warszawskiego: www.arabia.pl/content/view/290912/96/ (A juz to na pewno bedzie tu duzo o wierszach i nauce). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: Mevlana Rumi IP: *.dsl.club-internet.fr 16.11.07, 19:55 Rumi Mevlana* kocha od rana pewna Auzonka jego kochanka i zona. >* Moim zdaniem - najwiekszy poeta jakiego nosila ziemia Najwiekszy poeta alez to podnieta, dreszczyki budzi u zwyklych ludzi bez schabowego kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Mevlana Rumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 00:08 Nie wierzycie Onufremu, ze Rumi to najwiekszy poeta?! No to poczytajcie sobie, jak pisal Rumi (to, ze to nie jest limeryk, to jest fume-glupstewko-drobiazg): *** Twoja twarz zobaczylem i smutku juz nie ma. Twej twarzy jestem wierny, innej twarzy nie ma. Pytalem swego serca jakie ma zyczenie, A ono mi odparlo, ze zyczenia nie ma. Odkad mnie ogarnela ta milosc szalona, Sam czart nie zrobi rzeczy, ktorych ja dokonam. Jeden ruch Twoich powiek wiecej pisze w sercu, Niz piora teologow w wielkich ciezkich tomach. Praktycznie go nie widac, tak male me serce, Jak wielka piekna milosc w tym sercu pomieszcze? Mozesz porownac serce do swojego oka: Wspaniale widzi rzeczy, choc tez nie jest wielkie. Cenny jest ktos, kto takim czestuje nas winem, Ktorym, choc dzban jest prozny, i tak sie upijesz. Jego imie poznalem: nie jest ono slowem; Jestem na sluzbie tego, kto rozumie cisze. Ukochany to jakby jasny promien slonca, Kochajacy - drobinka na wietrze tanczaca. Tancza liscie na drzewach przy wiosennym wietrze, Tylko uschnieta galaz w radosc sie nie wlacza. Nie pozwol swojej duszy pograzyc sie w smutkach, Ani nie szukaj szczescia w swiatowych pokusach. Lepiej winem milosci upijaj sie co dnia, Zanim litera prawa zamknie tobie usta. Tych, co z Jego powodu odchodza od zmyslow, Wiecej cenic nalezy, niz moznych emirow. I zrodlo Wody Zywej zazdrosci tej lezce, Ktora zakochanemu plynie po policzku. Rodzacego sie swiata nie musisz sie lekac, Co przyszlo, to odejdzie, nie musisz sie lekac. Traktuj jak skarb bezcenny kazdy oddech zycia, Zapomnij przeszlosc, przyszlosci nie musisz sie lekac. Nasza sciezka podazaj i nie boj sie. Wiernie pilnuj tej drogi i nie boj sie. Nawet gdy cie swiat caly skaze na smierc, Nie trac glowy, trwaj z nami i nie boj sie. Mego serca od Ciebie oderwac nie moge, Wiec sie chyba w szalonej milosci zatopie. Jesli smutnej milosci me serce nie zniesie, To po co mi jest serce? Po co mam je w sobie? Moja milosc jak pijak spiewa idac droga, Potem jak beczka miodu siedzi przy mnie obok. Odklada swoj instrument, odklada jedwabie, A ja z tego powodu przestaje byc soba. Myslalem, ze mnie wkrotce ogarnie szalenstwo; Koniecznie chcialem wiedziec co, jak i dlaczego. Do jakichs drzwi pukalem, te drzwi sie otwarly, I co sie okazalo? Pukalem od wewnatrz! Brak Twoich darow wole niz dary od innych, Rany od Ciebie wole niz balsam od innych. Lepsza rozlaka z Toba niz innych obecnosc, Twe gniewne slowa wole niz pochlebstwa innych. Oczekujesz dobroci, choc sam jej nie niesiesz. Zlo zawsze zla jest skutkiem, tak juz jest na swiecie. Nic tutaj nie pomoze Boze milosierdzie: Nie urosnie pszenica, jesli siejesz jeczmien. *** To jest absolutnie genialne. Zaden z poetow nie moze sie rownac z Rumim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Mevlana Rumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 07:55 LIMERYK O RUMI MEVLANIE W Konii Mevlana prosto, acz wierszem, mowil co w zyciu jest najwazniejsze. Choc gral na flecie Nay* nie twierdzil, ze jest naj: to SWIAT, to MILOSC sa dzis** NAJPIERWSZE. ------------- * flet Nay - typowy instrument do wykonywania muzyki sufickiej. Dlugi flet z trzciny o charakterystycznym brzmieniu. Jego mistrzm byl np. turecki muzyk Neyzen Tevfik. Na tym instrumencie beda grac muzycy w czasie koncertu, towarzyszacego sesji o Rumim w W-wie. **"dzis" w znaczeniu "zawsze" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Rumi, Konya IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 18:03 LIMERYK O MEVLANIE RUMI Mevlana Rumi w Patagonii to nie uzywal wcale koni. Chadzal piechota - dlatego oto jego wiersze lepiej znaja w Konyi*. ----------- *Konya - bardzo interesujace tureckie miasto. Siedziba zakonu derwiszow wirujacych, zalozonego przez Mevlane. Uchodzi za najbardziej religijne miasto w Turcji. Nie uswiadczysz tam kropli alkoholu, ba, nawet piwa bezalkoholowego. Kilka linkow: przewodnik.onet.pl/1256,1823,1230092,,,,Konya,artykul.html www.foto.pwsk.pl/2006/10/24/konya-muzeum-mevlana-turcja/ en.wikipedia.org/wiki/Konya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: dochodzimy do 300 :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 18:27 LIMERYK TRZYSETNY Autor okrutnie szpetny pisze limeryk trzysetny: utwor wielkiej urody, rytm - jak "Marcowe wody", efekt ... - jak wybuch Etny! "Marcowe wody" - to piosenka Toma Jobima. Okrzyknieta zgodnie najpiekniejsza piosenka w historii muzyki brazylijskiej. Kilka czolowych wykonan: www.youtube.com/watch?v=97BwLXtLTT0 www.youtube.com/watch?v=8xBjI9kNAtU www.youtube.com/watch?v=srfP2JlH6ls (A tych wykonan jest mnostwo, w roznych jezykach - patrz YouTube). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: dochodzimy do 300 :-))) IP: *.dsl.club-internet.fr 17.11.07, 19:29 LIMERYK 301 Limeryk Trzysta jeden uklada autor , co nogami ledwie wlada, niech nam zagra Bireli Lagrene bo on dobrze posiadl fach ten- popatrzcie jak grac wypada. fr.youtube.com/watch?v=g0cT16cD2yE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: dochodzimy do 300 :-))) IP: *.dsl.club-internet.fr 17.11.07, 19:49 Limeryk 302 Limeryk trzysta drugi nie bedzie zbyt dlugi- to tylko pretekst by pojsc na koncert i zobaczyc Lagrene - grubi. fr.youtube.com/watch?v=SW1Gr6q6U8U Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: gitarzysta Lagrene ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 21:37 Kto powiedzial, ze Cyganie wiedza jak trzymac gitary, cos przykrego mu sie stanie w cieniu nowohuckiej fary. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: gitarzysta Lagrene ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 09:48 LIMERYK O MUZYKOLOGU W Pcimiu muzykolog-rasista twierdzi, ze Rom-gitarzysta jest wbrew teorii muzyki, oraz metamatematyki, dodajac: "Ja nie jestem faszysta." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 22:11 Ten ostatni moskalik to oczywiscie zart. To jest bardzo dobry gitarzysta (francuski, z pochodzenia Rom). Zrobilo sie tu muzycznie, czyli muzykologicznie, bo my sie tu paramy nauka :-) Proponuje zabawe w pisanie limerykow o przeslicznej wiolonczelistce: www.youtube.com/watch?v=LSUjTUpE2xc i ... paskudnym wiolonczeliscie: www.youtube.com/watch?v=s6078t8BP6g Wlasnie obsmialem sie jak norka, sluchajac tego ostatniego arcydziela (rymy troche czestochowskie, ale bardzo smieszne i na Forum Humorum pasuje). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 23:55 Paskudny wiolonczelista Wiesiek na koncercie pojawil sie w dresie. Przy tym na dodatek - mowie wam na ostatek - instrument przyniosl w .. puligaresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 00:23 Przesliczna Viola, co zna 100 symfonii za oklaskami juz wcale nie goni. Sieje rzerzuche (nawet w zawieruche) i kibicuje warszawskiej Polonii. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.dsl.club-internet.fr 18.11.07, 22:59 Przesliczna Jacqueline Du Pré na wielonczeli grala si bemol diez, wszelkie Bacha suity byly latwe dla tej kobity, wzniesmy kielichy na jej czesc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 23:55 Nie znalazlem dobrego polskiego tekstu o Jacqueline du Pre. Oto tekst Wiki po angielsku: en.wikipedia.org/wiki/Jacqueline_du_Pr%C3%A9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 20:31 Wiem, wiem, to nie jest limeryk :) Jacques Thibault, wiolonczelista został poproszony o wpisanie dedykacji do swojej autobiografii, przez swojego wielbiciela po koncercie. - Tu jest tak mało miejsca na tej stronie, co by tu wpisać? - zastanawiał się na głos. - Wpisz swój repertuar - doradził inny wiolonczelista. Serdecznie pozdrawiam, Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wiolonczele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 23:33 LIMERYK O WIOLONCZELISCIE Paskudny wiolonczelista Wiesiek unika koncertow (cwiczy w lesie): "Nie chce ja chaltury, wracam do natury" - jego mottem (jak wiesc gminna niesie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Bo w nauce wazna jest elegancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 10:42 Forwarduje ciekawy artykul z Gazety-Matki o nauce. O naukowcu, ktory wiele razy w zyciu zmienial dyscypliny naukowe. Nawet dostal Noble, ale tak naprawde to pasjonuje go ... fotografia. Odnosne limeryki w przygotowaniu :-) www.gazetawyborcza.pl/1,76506,4242340.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Bo w nauce wazna jest elegancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 15:16 LIMERYK O GENETYKU Wybitny genetyk w Konstancji zada od genow elegancji. - Frak? - Tak! I to wprost z Londynu, nie zadnej ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Bo w nauce wazna jest elegancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 17:40 LIMERYK O GENETYKU Twierdzi genetyk (powiat pyrzycki), swoj chlop (nie nosi zadnej mycki): "Estetyka DNA jest po prostu zla; zrobcie DNA na kroj lowicki!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Bo w nauce wazna jest elegancja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 18:12 LIMERYK O GENETYKU Genetyk slawny z Paryza (w Francji) jest wrogiem wszelkiej ignorancji: "Mes amis, ja to chrrromole, zrobcie DNA w tricolore! Paryz - stolica elegancji !!!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Bo w nauce wazna jest elegancja IP: *.dsl.club-internet.fr 18.11.07, 19:15 LIMERYK O MATEMATYKU Pewien matematyk powiedzial do tlumu ze nigdy nie nosi kostiumu, tiurniury nie dla calek a logarytmy nie dla lalek; matematyk ubiera sie w suknie rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe:maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:58 Hi, Jakos malo tutaj nauka. To ja wam posylam limerick: From: Larry Bavly A calculus student upset as could be That his antiderivative just didn't agree With the answer in the book Even after a second look Indeed it was off, but by a constant C. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: maths i eros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 15:56 Hi, Ja czytac tu i zauwazyc, ze wy dajecie tu nie tylko limericks. Inniejsze wiersze tez. To i ja wam posylam wiersz mathematiczny i eroticalny :) If only I could get to the derivative of you, To navigate your slope just like I used to do, Your sine curve so smooth, so well elevated, Just waiting for me to come and make it integrated. Remember how during our second differentiation, I'd derivate and agitate until I'd reach acceleration? My little pet parabola whom I so much adore, Why can't we have a functional relationship once more? By: Ken Feinstein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Sluchajcie ludziska :-) Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 18:30 Matka-zalozycielka tego watku nas porzucila :-((( wiec mozemy sobie robic tu co chcemy :-) Nie musimy sie tak sztywno trzymac limeryczenia (ale od Nauki to nie powinnismy daleko uciekac). Ale Nauka to pojecie szeeeroookie! Bo czlowiek uczy sie cale zycie, zawsze i wszedzie :-) Bylo o przeslicznej wiolonczelistce i paskudnym wiolonczeliscie. Oto Jacqueline Du Pre - przesliczna wiolonczelistka, grajaca koncert Elgara: www.youtube.com/watch?v=L5C99JyP2ns A oto Yo-Yo Ma - paskudny wiolonczelista, grajacy Libertango Piazzolli: www.youtube.com/watch?v=RUAPf_ccobc Pytanie: Co ich laczy (oprocz tego ze graja na wiolonczelach)? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Sluchajcie ludziska :-) Zagadka IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.07, 18:59 Ta sama wiolonczela (Stradivarius 1682) odziedziczona po Pablo Casals: Pablo Casals~~Jacqueline Du Pré~~Yo-Yo Ma a pytanie o wiolonczelach jest paskudna pulapka,Onufry, a fe! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Sluchajcie ludziska :-) Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:41 Gość portalu: *** napisał(a): > Ta sama wiolonczela (Stradivarius 1682) odziedziczona po Pablo > Casals: > Pablo Casals~~Jacqueline Du Pré~~Yo-Yo Ma ============== Tak, brawo! LIMERYK O YO-YO MA Paskudny Yo-Yo Ma, paskudny, lecz jak gra! Dlaczego? Dlatego: Stradivariusa ma! PS. Sluchalem go na zywo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: fizyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:47 Bardzo ciekawy wywiad z wielkim fizykiem o polskim nazwisku: www.rp.pl/artykul/2,70340.html Limeryk w drodze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: fizyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:55 A artykul rozpoczyna sie tak: "Jak wielu laureatów Nagrody Nobla tak jak pan pracuje wraz ze swoimi żonami? [prosze zwrocic uwage na uzyta liczbe mnoga - przyp. Onufrego] Frank Wilczek: Są różnego rodzaju nobliści, o różnym charakterze. Ja osobiście bardzo lubię robić wszystko ze swoją żoną." No teraz chyba nie musze nikogo zachecac do lektury :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: fizyka... IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.07, 22:06 Frank Wilczek to nie milczek, fizyka i etyka a gdzie jego czek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: fizyka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 22:21 LIMERYK O NOBLISCIE Pewien Noblista przyznac sie wzbrania, ze to mu zona pisze rownania: rozniczkowe lub calkowe, wedlug .. Wilczka zapotrzebowania. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nauka o malarstwie: Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 22:30 Jaki malarz w 1870 r. nie przyjął Legii Honorowej z nadania Napoleona III? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nauka o malarstwie: Zagadka, wskazowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 23:04 LIMERYK-WSKAZOWKA Pewien malarz dal dyla z Paryza, uwiecznil Manke spod Paradyza, dokladnie: jej "Istote Reczy"... Pytacie, co to ma do rzeczy? - Istota byla ciemna, a nie ryza. www.rp.pl/artykul/70315.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: nauka o malarstwie: Zagadka, wskazowka IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.07, 23:31 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Origine-du-monde-Inisheer.jpg/250px-Origine-du-monde-Inisheer.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: nauka o malarstwie: Zagadka IP: *.dsl.club-internet.fr 19.11.07, 23:19 Goustave Courbet a tutaj zdanko z ponizej cytowanego tekstu z rp. wiadomosci "Courbet nie był jednak pierwszym pornografem Francji ".......??????????? to znaczy , ze do takowych nalezy go zaliczyc. Bua ha ,ha:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bajo22 Re: limeryki naukowe 19.11.07, 23:34 Hey na włoskiej stronie prestiżowej gazety La Gazzetta dello Sport jest ankieta, którego kraju Włosi boją się najbardziej na Euro 2008. Rano Polska miała 0,9 % i była na końcu teraz ma ponad 11% i jest 4. Głosujcie na Polskę, niech się Włosi zdziwią. www.gazzetta.it/appsSondaggi/pages/gazzetta/d_1504.jsp Prześlij dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 05:47 wlaśnie zagłosowałem. Jesteśmy pierwsi 72% głosów! :-)))))))))) Polak potrafi, nie?! :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe:maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 09:09 Hi, Tu jest bardzo ciekawie. Poslalem wam wierszyk erotical i zaraz explosion. Ja nie moge come back jak ja zobaczyl ten obraz Courbet. Ja sie urodzil w Idaho - tam w tv nawet w filmach pornography wszystkie aktorzy sa ubrani :-) A tu taki sex z Paris ;-) Nawet soccer fans nas czytac ! Ale ja dzis by come back posylam innocent wiersz o Euclides. Old Euclid drew a circle On a sand-beach long ago. He bounded and enclosed it With angles thus and so. His set of solemn greybeards Nodded and argued much Of arc and of circumference, Diameter and such. A silent child stood by them From morning until noon Because they drew such charming Round pictures of the moon. -Vachel Lindsay Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe:maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:26 Hi, to jest limerick o ostatni Mohicaniec. Z mojego kraju. The Last of those spunky Mohican was at work on a long Cauchy sequence. It was i pi y from Mon to Fri and he took it back home on the weekends. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 17:15 Po wczorajszych ekscesach potrzebny jest zimny prysznic :-) Pozwalam sobie przypomniec wierszyk z roku 2005: LIMERYK O WYNALAZKU WODNEGO MLYNA Autor: Gość: Onufry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 19:00 Pewien mlynarz z Aberdeen pragnal wiare przekuc w czyn. Wierzyl, ze woda mlynom sily doda. I w ten sposob powstal wodny mlyn. Mam nadzieje, ze woda spod tego mlyna zadziala lepiej niz zimny prysznic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.dsl.club-internet.fr 20.11.07, 17:44 Li%ERYK O WYNALAZKU PAROWOZU Parowoz wynalazl pewien baca, no coz, zwyczajnie mial kaca gdy pod gore wychodzil aby owieczki zagrodzic, teraz parowozem je zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.dsl.club-internet.fr 20.11.07, 18:31 LIMERYK O T. EDISONIE Cale szczescie ze dwano zmarl Thomas Edison. Toz to nadazyc trudno, racja, nie jest nudno, ale by narobil teraz-on, no! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:01 LIMERYK O WYNALEZIENIU PROCHU Swiety Roch luskal groch, Nagle huk, pada wrog: Roch ma proch! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 21:28 LIMERYK O WYNALAZKU DRUKU Gutenberg, poswiecajac pionka, na pomysl wpadl: to CZCIONKA! "Na mily Bog - znalazlem druk!" i juz byl caly w skowronkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.dsl.club-internet.fr 21.11.07, 00:03 LIMERYK O WYNALEZIENIU TELEFONU A.G. Bell mruczac do poduchy wynalazl telefon gluchy* a takze taki z dzwonkiem zakonczony dlugim ogonkiem i wcale nie sa to podpuchy. A.G.Bell byl foniatra. Jego matka i narzeczona cierpialy na gluchote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 13:32 Wczoraj wyslalem wierszyk, ktory sie gdzies zapodzial :-( Powtarzam wiec: Wytez drogi/a makowke: Kto wynalazl lodowke? Eskimosi? Albinosi? - dobra odpowiedz za stowke! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 16:47 Hi, ja wim kto znalazl refrigerator: Carl Paul Gottfried von Linde Mozna poczytac historia na: www.ideafinder.com/history/inventions/refrigerator.htm Onufry - jak ja moge miec stowka? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 17:07 Ja zapomnil stworzyc wam limerick :) Uczony z Cambridgea Nie lubil refridgea. Jak mu dali stek, To on sie wsciekl. Want: tylko porridgea. Wow!!! I am making progress, Am I? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: limeryki naukowe: wynalazki IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.07, 17:25 Mathematician pisac limeryki mimo ze przyjechal prosto z Ameryki w polskiej mowie sie wyraza, nigdy nikogo nie obraza, w nauce mocny i dobry w lyrics(i). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 21:10 Kto napisal te slowa: Nie znajdziesz w ksiegach ni serca, ni cierpienia. Ale jedno serce moze stworzyc stutomowa ksiege. Fakt, ze nie jest to limeryk, nie powinien odstraszyc nas od refleksji nad tym dwuwierszem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: zagadka IP: *.dsl.club-internet.fr 22.11.07, 22:56 Odpowiedz znajduje sie w dzielku Onufrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nagroda za rozwiazanie zagadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 23:51 Aforyzmy Mevlany 1. Ten, ktory szuka przyjaciela bez skazy, pozostanie samotny. 2. Obcujac z niewyksztalconym czlowiekiem, milcz niczym ksiega. 3. Zachowaj tyle wiedzy, ile posiadasz; to co przekazesz stanowi tyle, ile zrozumie ten, do ktorego przemawiasz. 4. Nie wzoruj sie na szczesciu innych. Jest wielu ludzi, ktorzy nasladuja ciebie. 5. Ten, krory nosi piekno w sobie, niech nie zapomni, ze jest ono tylko pozyczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nagroda za rozwiazanie zagadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 17:46 Poniewaz nagroda nie wywolala entuzjazmu u uczestnikow watku :-) wiec oto nagroda dodatkowa: RADY MEVLANY W szczodrosci i ofiarowaniu pomocy badz jak bystry strumien. Okazujac milosierdzie i wspolczucie badz niczym slonce. Badz jak noc okrywajaca plaszczem wady innych. Gdy ogarnie cie gniew i irytacja, badz jak smierc. W skromnosci i pokorze, trwaj jak ziemia. Tolerancja, niech bedzie jak bezkresne morze. Niech cie widza takim jak jestes, albo badz takim jak cie widza inni. (Jesli to w tym momencie jest za powazne dla Ciebie-Czytelniku, to nie czytaj. Ale za jakis czas wrocisz do tych rad - napewno :-) ) A limeryki sa w przygotowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: nagroda za rozwiazanie zagadki IP: *.dsl.club-internet.fr 23.11.07, 18:16 Czytelnik/czka dziekuje Onufremu za nagrode za rozwiazanie zagadki. Doceniajac wielkie mysli wielkiego Mevlany ( aczkolwiek z pewnymi nie zgadzajac sie do konca)dolaczam kilka zabawnych aforyzmow( boc humor tu obowiazuje): Abstynent - człowiek niepociągający. >> Aforyzm jest ostatnim ogniwem długiego łańcucha myśli. >> Aforyzmy są dowcipami filozofii. >> Amerykanie są narodem, który zbudzić można jedynie trzykrotnym kopaniem w drzwi; ale potem już nie mogą zasnąć. Aldous Huxley. >> Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. >> Anglicy wychodzą nie żegnając się, a Polacy żegnają się nie wychodząc. >> Antyki to przedwczorajsze kicze. Jacques Tati. >> Artysta, który sprzeniewierza się prawdzie, natychmiast traci talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: do *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 13:10 Szanowny(a) *** , Rumi nikomu nie narzucal swoich pogladow. Kazdy ma prawo sie z nimi nie zgodzic. Nie twierdzil on, ze "kto nie pojdzie za nim, ten bedzie potepiony". Byl tzw. "trudnym" charakterem. Gdy pograzal sie w dyskusjach ze swoim przyjacielem Semsem, zapominal o realnym swiecie, w szczegolnosci o rodzinie, ktora mu to nieraz wypominala. Nie uwazal sie za proroka. Ale przy tych wszystkich wadach, mial jedna wielka zalete: byl nieziemsko tolerancyjny. I przez ta swoja tolerancje, przyciagal do siebie i Persow i muzulmanow i chrzescian i nawet ateuszy - mimo ze sam gleboko wierzyl w Boga (i tylko w niego). W Polsce jest on malo znany. Malo jest jego tekstow przelozonych na polski. Wg przekladu Micinskiego jego "Piesni o nocy", swoja 3. Symfonie skomponowal Karol Szymanowski. Mysle, ze bylby on - wlasnie przez swoja tolerancje - bardzo "niebezpieczny" dla polskiego kosciola katolickiego (Jezus wystepuje w jego pismach, ale "tylko" jako genialny nauczyciel milosci). Rozumiem, ze *** jest z Francji (sadzac po adresie elektronicznym). Wiedzac, jak ogromna jest kultura francuska, nie watpie, ze pisma Rumi sa na francuski przetlumaczone, w szczegolnosci "Mesnevi". Nie watpie, ze czyta je spora liczba Francuzow. Ale chyba nie tak duza, jesli zwazyc wynik ostatnich wyborow prezydenckich, coraz czestsze przypadki szykanowania przez francuska policje obcokrajowcow itd itp Rozpisalem sie. Limeryki w przygotowaniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: do Onufrego IP: *.dsl.club-internet.fr 24.11.07, 16:31 Nie bradzo rozumiem jak ma sie Rumi do Francji.Zostanmy dla pokoju przy imc Kochanowskim, ktorzy wszak na przypomnienie zasluguje O ŻYWOCIE LUDZKIM Fraszki to wszytko, cokolwiek myślemy, Fraszki to wszytko, cokolwiek czyniemy; Nie masz na świecie żadnej pewnej rzeczy, Próżno tu człowiek ma co mieć na pieczy. Zacność, uroda, moc, pieniądze, sława, Wszystko to minie jako polna trawa; Naśmiawszy się nam i naszym porządkom, Wemkną nas w mieszek, jako czynią łątkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 21:57 LIMERYK O MEVLANIE W Konyi Rumi Mevlana mistyczyl do nocy od rana. A gdy cos odkryl - ojej! to bral trzcinowy flet Nej i gral do bialego rana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe: maths IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 22:40 Hi, Ja wam posylac limerick o dzieleniu przez zero. Ten mistake sie czesto robic w calculus :-) Minus one is a special case delicious and dainty as lace. So don't play the hero. Don't divide by zero. If you do, be sure to erase. From: Mathwoman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: nie-limeryk Rumi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 23:22 Cokolwiek powiem o prawdzie milosci, Gdy ona przyjdzie, wstyd w sercu mym gosci. Wprawdzie jezyk opisu milosc objasnia, Lecz milosc milczaca po stokroc jasna. Pioro w pisaniu tak zwinne i szybkie Potknelo sie o milosc, peklo, choc gibkie. Rozum w opisie ugrzazl jak osiol w blocie, To milosc miloscia pisala w ochocie. (Mevlana Rumi "Mathnawi-ye Ma'anavi", Ksiega 1, wersy 111-115, Teheran 1379) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Einstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 01:21 LIMERYK O TYM, DLACZEGO EINSTEIN NIE OD RAZU ODKRYL OGOLNA TEORIE WZGLEDNOSCI Albert Einstein w Zurychu robil odkrycia na strychu. 'Teorie Wzglednosci Szczegolna' odkryl tam przed ta 'Ogolna': "Mein Gott - jak tu pracowac przy pustym kielichu (na strychu)!" *** Poczatki kariery naukowej Einsteina nie byly latwe. Za Wiki: "Albert Einstein Po ukończeniu studiów w lipcu 1900 bezskutecznie poszukuje pracy, podejmując tymczasowo pracę nauczyciela w Winterthur i Schaffhausen oraz udziela prywatnych lekcji. W grudniu 1901 otrzymuje pracę jako młodszy referent w Szwajcarskim Urzędzie Patentowym w Zurychu." Po wielu latach, gdy byl juz bardzo slawny, Einstein powiedzial, ze najszczesliwszym okresem jego kariery naukowej byl okres gdy ... byl skromnym referentem w Zurychu. Nikt wtedy nie wymagal od niego kazdego roku znalezienia "zlotego jajka", i spokojnie bez zadnych naciskow zajmowal sie on praca naukowa w fizyce. Pracujac jako tenze referent, w roku 1905 określanym jako „Annus Mirabilis” (cudowny rok) publikuje w „Annalen der Physik” przełomowe prace. Pierwsza z nich, „O wytwarzaniu i transformacji światła”, wyjaśnia zjawisko fotoelektryczne, potwierdzając jednocześnie kwantową naturę światła i istnienie cząstek nazwanych później fotonami. Druga praca, „O molekularno-kinetycznej teorii ciepła zastosowanej do ruchu cząstek zawieszonych w stacjonarnej cieczy”, za którą otrzymał później stopień doktora na Uniwersytecie w Zurychu, wyjaśniała zjawisko ruchów Browna przy pomocy wzoru opracowanego przez polskiego fizyka Mariana Smoluchowskiego. Kolejna, „O elektrodynamice ciał w ruchu”, stała się podstawą szczególnej teorii względności. Ostatnia z wielkich prac wydanych w tym roku, „Czy bezwładność ciał zależy od ich energii”, podaje słynny wzór na równoważność masy i energii (E=mc2). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o ogrodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 16:55 Proponuje zmiane dyscypliny naukowej. Pomowmy o ogrodach - przeciez wlasnie z nich wyszlismy... :-) W Japonii sztuka zakladania ogrodow to jest prawdziwa nauka. Czy jest to nauka scisla? - chyba nie, ale jest sporo zasad, ktore japonscy projektanci ogrodow staraja sie przestrzegac. Ale w koncu najwazniejsza jest tu intuicja (tak jak w naukach scislych :-). Popatrzcie na kilka zdjec ogrodow w Kioto: www.phototravels.net/kyoto/zen-gardens-index.html Podziwiajcie!!! *** Jest stare japonskie przyslowie: Jezeli chcesz byc szczesliwy jeden wieczor, upij sie, jezeli chcesz byc szczesliwy przez rok, ozen sie. A jezeli chcesz byc szczesliwy przez cale zycie - zaloz swoj ogrod. *** LIMERYK O SAMURAJU Pewien samuraj z Kioto rozgladal sie za robota. Az mial taki sen: "Zaloz ogrod Zen!" Podlewa swoj bonsai z ochota. (ten wierszyk napisalem jakis czas temu i teraz go powtarzam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o ogrodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 18:39 Kontemplujcie ogrody zen i sprobujcie napisac limeryki: commons.wikimedia.org/wiki/Karesansui?uselang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o ogrodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 19:18 LIMERYK O OGRODZIE RYOAN-JI Turysta w Ryoan-Ji (w Kioto) przysnal w ogrodzie.. i oto wysnil kamienie: ich polozenie pomoglo mu .. wygrac w Lotto. www.swulinski.com/podroze/Ryoan.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: limeryki naukowe: nauka o ogrodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 21:26 Dobry wieczór Z wielką przyjemością obejrzałam te zdjęcia japońskich ogrodów. Wiem, że tu w kraju coraz więcej osób jest zainteresowanych tym tematem. A czy wiecie Państwo, że ogród Ryoan-ji ma już 500 lat? Korzystam z okazji by pokazać Państwu polską stronę na ten temat. Jej autorką jest Małgorzata Wołodźko (moja znajoma :) ) www.ogrodyjaponskie.canonia.pl/ Pozdrawiam serdecznie Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: nauka o ogrodach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 22:48 LIMERYK O MNICHU Z KIOTO Pewien skromny mnich z Kioto chadza zawsze piechota. Raz pojechal Shinkansen*, omal nie postradal Zen - teraz grabi ogrod; on oto: www.nationalgeographic.com/healthyliving/gallery/japan/pic_10.jpg --------- * Tak nazywa sie superszybki pociag w Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: szachy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 23:17 Jaka gra jest najblizsza nauce? Szachy. Kto byl najwybitniejszym szachista ostatniej dekady? Garik Kasparow. Oto, co spotkalo Kasparowa dzis: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4703037.html PROTESTUJCIE JAK POTRAFICIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 08:46 LIMERYK O DON KICHOCIE Byl taki Don Kichot z La Manchy, co to przy wsparciu Sancho Panchy walczyl z wiatrakami (dzis by z .. Putinami). Niech wiedza to nawet w Komanczy. *** - Ma prawo do adwokata. Ma prawo do wykonania jednego telefonu. Ma też prawo do zachowania milczenia, gdyż wszystko co powie, może być wykorzystane przeciwko niemu - wyliczyła prawa Władimira Putina Maria Gajdar podczas protestu opozycji w Moskwie. Razem z G. Kasparowem, M. Gajdar zostala aresztowana wczoraj przez milicje Putina. Odpowiedz Link Zgłoś