Dodaj do ulubionych

błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że...

26.09.03, 23:33
Kiedyś , z resztą całkiem do niedawna myślałam że floreciści mają z tyłu
sznurki po to, że jak się pobiją to są osoby które trzymają za te sznurki i
ich od siebie odciągają, żeby się nie pozabijali.Teraz wiem że to są
przewodniki które odbierają impulsy w trakcie kiedy jeden z przeciwników
trafi drugiego.
A mojej znajomej mama przez baaardzo długo myślała że śledzie są słone bo
łowi się je w morzu :-)))
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 29.09.03, 15:25
      Mamy mojej przyjaciółki nikt nie przebije. Ona myślała, że sędzia żółte i
      czerwone kartki za przewinienie piłkarzom rozdaje :))))) A oni chowają do
      kieszonki na spodenkach :)))
      • eirenne Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 03.07.04, 01:50
        Ja też tak do niedawna myślałam, hehehe:-))))
        • Gość: lukiz Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 21:32
          A ja myślałem że jeż staje pod jabłonią nastawiw kkolce i czeka aż spadną na
          niego jabłka. Następnie zanosi je do nory na grzbieci i robi z nich zapasy na
          zime. Widziałem to w bajce i zapamiętałem na długie lata aż zobaczyłem jeża na
          żywo a nie narysowanego.
          • mach_pl Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 09.09.08, 00:08
            i ja tak kiedyś myślałem. ale jak kiedyś dostałem na no na przechowanie jeża, to
            się okazało, że są one mięsożerne i zajadał się podwawelską.
          • misiak_spasiony Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 10.09.08, 20:38
            To efekt "radosnej tfurczości" pana Jachowicza. Te przesympatyczne
            ssaki są mięsożerne.
        • int1 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 12.06.06, 14:04
          eirenne napisała:

> Ja też tak do niedawna myślałam, hehehe:-))))

wstyd powiedzieć... ja też:))
          • Gość: Hanka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.stg.pl 01.02.08, 21:31
            A ja w dzieciństwie mogłabym przysiąc, że Szklarska Poręba leży nad morzem. Tak
            mi jakoś się nazwa nadmorsko kojarzy.
            • Gość: drwal Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 23:32
              A co jest bardziej nadmorskie Szklarska czy Poręba?
          • oxy_gen_86 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 23.02.08, 22:09
            int1 napisała:

> eirenne napisała:
            >
            > > Ja też tak do niedawna myślałam, hehehe:-))))
            >
            > wstyd powiedzieć... ja też:))

ja myslalam tak do teraz...:)))))))))
      • gruby_perez Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 27.07.04, 16:16
        heheheheeh
        the dzidka rządzisz!!!
        • Gość: $tatek Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.ucc.ac.uk 12.05.05, 14:18
          jak bylem maly to myslalem , ze Hulk Hogan i Jerzy Kryszak to ta sama osoba!!!
          • Gość: pepsijames Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 80.55.211.* 21.05.07, 13:28
            Moja znajoma do niedawna myślała , że w skokach narciarskich to mierzy się
            wysokość a nie odległość....
      • naprawdetrzezwy Nie rozdaje, a daje. 30.11.07, 08:42
        I podziękowania kretynom zatrudnianym na stanowiskach komentatorów sportowych.
        Ci debile, widząc że sędzia pokazuje zawodnikowi czerwony kartonik, mówią:
        Iksiński dostał czerwoną kartkę...
        • patka427 bledne wyobrazenie 30.11.07, 09:04
          jak bylam mala to bylam przekonana,ze przed 2 wojna swiatowa swiat byl
          czarno-bialy,bo tylko w tych kolorach byly filmy z tamtego okresu.kolory
          pojawily sie na swiecie po 2 wojnie i swiat naturalnie stal sie kolorowy!ale
          mialam wyobraznie !!!!!
          • Gość: karolcia Re: bledne wyobrazenie IP: *.ntlworld.ie 29.01.11, 22:42
            jak bylam mala to twierdzilam, ze widzialam wojne przez pepek mamy (naogladalam sie 4 pancernych); potem sie dowiedzialam, ze mamy nie bylo wtedy na swiecie, wiec zaczelam wmawiac wszystkim, ze widzialam przez pepek babci. heh.
            • konsta-is-me Re: bledne wyobrazenie 05.04.15, 21:09
              Heh, ja tez "pamietam" swiat ogladany przez pepek mamy, i to jak wybieralu mi imie :D
      • Gość: Janina Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 217.153.131.* 05.03.10, 15:20
        eeee, no to okazuje się, ze ja do tej pory tak myślałam....
    • Gość: gosciówa Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.lo8.wroc.pl 29.09.03, 15:34
      A ja jak śpiewano w kościele "...na cud Jonasza..." to myślałam sobie zawsze co
      (kto) to była ta Nacudia. A jest jeszcze jedna taka pieśń kościelna o
      Archaniele bożym Gabrielu i zawsze jak babcie śpiewają to brzmi to tak:
      Archaniołbo żyga bryjel. Przerwy oznaczają miejsce zaczerpnięcia oddechu...
      • Gość: Vp Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 195.117.30.* 30.09.03, 17:05
        W kolędzie jest "...panna czysta porodziła syna..." a w wykonaniu głosu
        operowego, kórego z taśmy słuchała moja rodzina brzmiało to "pan naczysta
        porodziła syna". Nie zdziwił mnie pan naczysta, bo skoro jest naczelnik, to
        naczysta pewnie ktoś podobny, ale czemu "porodziła" skoro to "pan"? Ulepszyłam
        więc tekst i sensownie śpiewałam "pan naczysta porodził nam syna..."
        • Gość: p Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 17:15
          A aj myślałem, że ksiądz na mszy śpiewa z wiernymi"

O, sanna na wysokości!
          • Gość: Karolina_1308 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 193.201.167.* 30.03.04, 13:08
            Taa, a ja, że ta hosanna na wysokości to "osa nam na wysokości" ;))
            • Gość: m77 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 80.48.232.* 31.03.04, 10:04
              w przedszkolu byla taka piosenka o kogucie co patrzy w gorę na snieg i
              woła "skad kasza taka" - bardzo mnie to frapowało co to za kotek ten
              szatak... "z kotka szataka"
              a teraz przypomne coś co ktoś inny opowiadal na jakimś forum a co mi sie bardzo
              podobalo i utkwiło mi w głowie. ktoś pisał ze jak byl pacholęciem to
              najbardziej przerazającym momentem mszy był ten w którym ksiadz mówił (jakos
              tak: "Módlmy się dzisiaj za dusze" i tu wymienial imiona i nazwiska. osoba o
              której piszę myślała, ze kssiadz mówi " Módlmy się. Dzisiaj zaduszę..." i tu
              biedactwo sluchało czy czasem ksiadz nie ma zamiaru udusić mamy albo taty.
              hihihi
              jak byłam mała to myślałam ze litera "ł" jest bardzo niekulturalna (przyczyniło
              sie do tego chyyba mojej ukochanej babci łoblecioł, łolaboga, łojojoj, haleło
              itp itd) w zwiazku z czym szkoliłam wszystkie kolezanki na osiedlu w poprawnej
              wymowie - i muszę się przyznac - z pewnym sukcesem. udało mi sie
              wyeliminować "ł" m.in. ze słów: łózko (mówilyśmy wszystkie "uszko"), łopata
              (poprawnie brzmi "opata") itd.
              • Gość: ania Re: popłakałam się ze śmiechu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 18:45
                z tego księdza dusiciela, olaboga, ten mały w taką depresję mógł popaść :)))))
              • niezgodajoacha Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.08.07, 10:48
                Ja mialam podobnie z ta piosenka, tylko ze u nie ta był "kątek (od kąta)
                szatak". A z koscielnych spraw to jest taka pieśn gdzie słowa brzmią : wznosimy
                modły dziś ku Twej chwale itd... u mnie było "wznosimy miotły"..
                • Gość: jowita771 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 06:49
                  jak byłam dzieckiem, to myślałam, że te modły to jakaś odmiana drzew iglastych,
                  jakaś krzyżówka modrzewia i jodły.
              • Gość: ccc Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.alcatel.fr 01.12.07, 17:35
                ja we w bardzo wczesnym dziecinstwie klepalem paciorek:
                i odpusc nam nasze winy jakoimy odpuszczamy... a ze bylem dzickiem
                niesmialym , nie zapytelem co to sa te jakoimy... a wlasciwie to
                chyba mi to specjalnie nie przeszkadzalo
              • Gość: jbr3 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.26.184.martel.pl 09.12.07, 23:37
                ksiądz dusiciel - wymiękłam
                ale trauma dla dzieciaka
                łolaboga :)
              • martinka_24 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 19.06.08, 15:02
                hihihhihihi, to jest najelepsze z tymi duszami :D
            • Gość: hustlerek Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:53
              idąc dalej tym tropem: "...Osam(m)a na wysokości..."
            • Gość: mm Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:19
              a moj brat przyszedl kiedys z kosciola i powiedzial, ze spiewali "SIEMANKI
              MAJOWE".Spiewali, rzeczywiscie ale..."chwalcie laki umajone";)))
            • Gość: maja Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:08
              też tak miałam z tą osą
            • Gość: tbo5r Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.server.ntli.net 19.03.06, 01:33
              moj ojciec jak byl maly spiewal zamiast krolowej anielskiej
              • Gość: alaska Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.gprs.plus.pl 10.03.09, 15:42
                jako że moja babcia przynajmniej pół dnia (każdego) spędza w kościele, od
                dziecka słyszałam ciągle te wszystkie "kościelne terminy", jak byłam mała, to
                spytałam ją kiedyś jak wychodziła z domu, dokąd idzie i odpowiedziała mi, że na
                nabożeństwo majowe, od tej pory myślałam, że ona tak codziennie na te
                "miesięczne" nabożeństwa chodzi i że skoro są majowe, to są również czerwcowe,
                lipcowe, sierpniowe itd.
            • Gość: hihi Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.promax.media.pl 30.01.08, 21:36
              A ja bardzo długo (aż nie zobaczyłam tego na piśmie), śpiewałam
              kolędę "Jezus malusieńki" w ten sposób "... bo u Boga była/ rąbek z
              głowy zdjęła" i nigdy nie mogłam zrozumieć , co ma jedno z drugi m
              wspólnego
              • Gość: oj Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 13:36
                to to jest inaczej?? tez musze zobaczyc na pismie
          • Gość: kanastra Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:26
            mój kuzyna zamiast"Chwała na wysokości a pokój na ziemi" śpiewał "stała na wysokości a potem na ziemi" i jeszcze "Matko która nas znasz" - "Matko chora na straż"
            • pepegi Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 04.07.05, 16:32
              Gość portalu: kanastra napisał(a):

> mój kuzyna zamiast"Chwała na wysokości a pokój na ziemi" śpiewał "stała na wyso
              > kości a potem na ziemi" i jeszcze "Matko która nas znasz" - "Matko chora na str
              > aż"

a córeczka znajomych spiewala "chala na wysokisci" :)
              • Gość: aaaa Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 80.55.239.* 01.06.08, 23:03
                ja byłam PRZEKONANA że karuzala jest NABIELANA a nie na Bielanach
                co niedziela...i tak sobie szukałam w pamięci gdzie widziałam białą
                karuzele...:)
                • Gość: HEH Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 149.55.30.* 11.06.08, 12:44
                  O, JA TAK SAMO:))))))))
                  • horatio_valor Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 12.09.08, 13:13
                    Ja też! Nie mieszkałem jako dziecko w Warszawie, stąd Bielany nic mi
                    nie mówiły. Myślałem, że tak jak się bieli ściany na wsi na wiosnę
                    wapnem, to tak samo z karuzelą, tylko kombinowałem po pierwsze, jak
                    na metalowej konstrukcji trzyma się to wapienne pobielenie, a po
                    drugie, dlaczego co tydzień muszą operację ponawiać - ściera się tak
                    szybko czy jak?
                    • zmija_w_niebieskim Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.01.12, 23:19
                      I jeszcze "Śmiechóweczka i wesela"...dziwna ta piosenka...myslałam, że ta smiechóweczka to jakas dziewczynka....
              • Gość: tally28 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.gprs.plus.pl 10.03.09, 15:45
                Gość portalu: kanastra napisał(a):

> mój kuzyna zamiast"Chwała na wysokości a pokój na ziemi" śpiewał "stała na wyso
                > kości a potem na ziemi" i jeszcze "Matko która nas znasz" - "Matko chora na str
                > aż"

a córeczka znajomych spiewala "chala na wysokisci" :)

ja też kiedyś śpiewałam " chała na wysokości":)
          • Gość: Auriane Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.server.ntli.net 14.05.05, 14:59
            A ja jak bylam mala myslalam, ze 'Abba Ojcze' to 'Rapa Ojcze' i caly czas sie
            zastanawialam co to moze znaczyc...
            • Gość: rot Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 23:18
              rapa to inaczej boleń (gatunek ryby). Innyni słowy "stary, coś
              bierze" ;)
              • zmija_w_niebieskim Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.01.12, 23:20
                :-) :-) :-)))))
        • gatomon Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 04.04.04, 19:13
          Ta, a ja kiedyś myślałam że "pokój na Ziemi" to taki pokój wybudowany
          bezpośrednio na ziemi...
          • Gość: Tomek Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 80.72.40.* 16.03.05, 17:04
            > Ta, a ja kiedyś myślałam że "pokój na Ziemi" to taki pokój wybudowany
            > bezpośrednio na ziemi...

Autentyk.
            Kiedyś (ze 2 lata temu) jechałem sobie autem po jakichś bezdrożach no i
            poszukałem w radiu odpowiadającą mi stację. A że lubię radio gadane, a nie
            muzykę, natknąłem się na jakiś wykład nt. platformy cyfrowej w mediach.
            Gość tak bredził od rzeczy, że myślałem że się zsikam ze śmiechu. Mówił m.in.:
            kto dał kumuś prawo do posiadania tej platformy i dlaczego tylko on ma ją mieć?
            Gdzie ona w ogóle będzie się mieścić, itp, itd... Z treści przemówienia
            wynikało, że rozumie platformę cyfrową jako faktycznie jakąś platformę gdzieś
            tam zawieszoną na niebie. Dotrwałem ze łzami w oczach o końca i dowiedziałem
            się, kto zacz. Otóż poseł Grabowski, który jest "specjalistą od mediów",
            bo "już od dawna zajmuje się tą tematyką i to jest jego hobby". Był to wykład w
            Radiu Maryja na Uniwerytecie ojca Rydzyka w Toruniu.
            Zdziwiłem się tylko, że ludzie którzy go słuchali, nawet nie szurali. Ale widać
            tacy rozgarnięci są słuchacze tego uniwersytetu... Wniosek z tego nausnął mi
            się jeszcze jeden - kogośmy do tego Sejmu wybrali!!!
          • Gość: milka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 19:34
            To pewnie juz słyszeliście ?,jak Papiez Benedykt XVI wsiadajac do
            samolotu wypowiedział do Polaków ostatnie słowa pożegnania "
            Żegnam was Ciule":)
            czyli.... "czule "
            • Gość: kachna Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 14:39
              Ja pamiętam, że jak był z pierwszą /chyba/ wizytą w Polsce, to na
              lotnisku przywitał się słowami : Ciołem wsiowi zioniezie! - do
              dzisiaj nie wiem o co mu chodziło :)
              Moja córka nie mogła początkowo spamietać jego "przydomka" i do dziś
              nazywamy go papieżem Belzebubem -nastym;)
          • jakas_kobietka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 19.02.08, 21:32
            > Ta, a ja kiedyś myślałam że "pokój na Ziemi" to taki pokój wybudowany
            > bezpośrednio na ziemi...

JA TEż, JA TEż!
            • Gość: Ania Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.08, 07:57
              "a przekażcie sobie znak pokoju", to myślałam, że mam wskazywać głową, gdzie
              chciałabym mieć swój pokój (miałam z 5-6 lat) :)
          • Gość: btw Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 23:45
            Taa, ja też słysząc "pokój mój Wam zostawiam, pokój mój Wam daję"
            myślalem, że chodzi o tzw. izbę mieszkalną. Dawne to były czasy.
            • Gość: :-D Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.rcb.vectranet.pl 10.11.08, 18:53
              Ja też!!! Babia mi opowiadała, że Jezus poszedł w końcu do nieba. Więc logicznym było dla mnie, że komuś musiał zostawić swój pokój, skoro już mu nie był potrzebny :-D
              • pierwszy_poruszyciel Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 25.11.08, 19:38
                a propos skojarzeń kościelnych: jak byłam mała to się zastanawiałam, dlaczego w
                górę mają się unosić tylko serca A, no i co to są serca A i czy są serca B, C
                itd. (ksiądz śpiewał "w górę sercaaaa, znosimy je do Pana). Poza tym moja
                kuzynka miała takie fajne tacki dla lalek i jak w kościele się zbierało 'na
                tacę' to myślałam, że po to, żeby takie tacki dostać :D
                • Gość: tyna Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.opera-mini.net 25.02.15, 00:12
                  chyba "wznosimy" a nie "znosimy" :)
        • Gość: Ela Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 13:15
          na spotkaniu opłatkowym przedszkolaki chórem zaśpiewały:
          "...panna czysta poroniła syna..."

Do dziś przy tych słowach chce mi się śmiać. Choć to może nie za bardzo
          śmieszne...
          • Gość: karolina Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.chello.pl 03.02.08, 22:15
            hehe ja tez tak mam
            • Gość: pławikonik Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 00:26
              Było tak: moja córka (wtedy 4-5 lat) opowiadała mi co dziś było w
              przedszkolu. Że jak byli na spacerze, to Łukasza ugryzł pies. Ja na
              to ojejku, że okropne i w ogóle. Ona, że pies był szczepiony. No to
              ja wykład: jak to dobrze, że był szczepiony, że nie zarazi chorobą,
              np. wścieklizną, że każdy właściciel psa powinien, itd. itp. naraz
              słyszę jak dziecko mówi: Mamo, on był "szczepiony z Sonią".
              Z-CZEPIONY. Zapewne w celach kopulacyjnych;-)))
              Myślałam, że się przewrócę!!!
              • Gość: cottonka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 13:42
                Przez długi czas nie wiedziałam, że Piotruś Pan ma na nazwisko
                Pan :) Myślałam, że to miał byc taki pan Piotruś :)
                Wyjaśniło się jak zobaczyłam wersję angielską tej książki
                • Gość: ups Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.08, 18:33
                  ja myślałam tak do chwili przeczytania Twojego postu...
                  • Gość: Kasia D. Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 16:26
                    Ja też...
                    • 8n Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 01.06.08, 22:06
                      i ja :/
                      • Gość: wtmt Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.azsoft.pl 13.06.08, 12:11
                        ja też :/
                        • Gość: bezdomna Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 09:40
                          ej ja tez tak myslalam :O
                          • pierwszy_poruszyciel Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 25.11.08, 19:41
                            o cholera, ja też :D no ładnie...
                            • Gość: igulina Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 12:56
                              jejQ, to on nie jest panem Piotrusiem?? jak tooo xD ??
                              • Gość: ania Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 212.160.172.* 28.01.09, 14:23
                                Ja też tak myślałam dopóki nie obejrzałam "Marzyciela".
                    • ewajanson-on-line Re: błędne skojarzenia,Masterton 01.06.08, 22:41
                      a graham masterton zbudował na tym imieniu własnym niezłe opowiadanie typu
                      horrrorek.
                      Peter, Pan.
                    • weronikarb Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 11.12.08, 10:30
                      i ja tak myslalam do teraz :)
                    • Gość: gościu Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.15, 17:57
                      I ja
                • Gość: nup Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 81.168.254.* 04.04.08, 09:50
                  I ja ;)))))
                  • Gość: Yume Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.lukman.pl 14.07.10, 00:23
                    Ja też...

Byłam przekonana, że to jest przetłumaczone w całości:)
                • zmija_w_niebieskim Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.01.12, 23:25
                  Bo nie rozumiem, dlaczego nie przetłumaczyli tego jako "Piotrus Patelnia" Też jako dziecko się zastanawiałam, dlaczego to nie "Pan Piotrus", tylko tak na odwrót...
        • Gość: Birba kolęda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.04, 01:00
          Skoro już jesteśmy przy kolędach... W "Dzisiaj w Betlejem" jest taki
          fragment "...Pasterze śpiewają, bydlęta klękają, Cuda, cuda ogłaszają..."
          Byłam w kościele, śpiewali tą kolędę i w trakcie "BYDLĘTA KLĘKAJĄ" jakiś koleś
          przede mną uklęknął :-) Wiem że to nie wypada ale wybuchnęłam śmiechem i nie
          mogłam się opanować do końca mszy :-D
        • 05humanusa Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 28.12.04, 17:05
          a propos tej wlasnie koledy i tegoz samego jej fragmentu. ja w dziecinstwie to
          spiewalam tak: 'ze panna czysta poronila syna' serio, po prostu nie znalamm
          takiego slowa porodzic /urodzic owszem, wiec myslalam ze tam jest poronila/ z
          kolei synek kolezanki spiewal tak : 'rzepa nieczysta porodzila syna' tez bez
          sensu :) ale coz, tlum spiewajacy w kosciele nieraz trudno zrozumiec ;))
        • katmoso Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 05.02.05, 23:05
          a ja kiedyś słyszałam "poroniła"
          • Gość: Marchewka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.access.as9105.com 06.02.05, 16:18
            W tejze koledzie jste wers'A JOsef Stary,a Jozef Stary ono pielegnuje'. Moj
            maly kuzynek spiewal 'A Josef Stalin,a Jozef Stalin...'.
            • yabol428 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 22.02.06, 12:58
              Gość portalu: Marchewka napisał(a):

> W tejze koledzie jste wers'A JOsef Stary,a Jozef Stary ono pielegnuje'. Moj
              > maly kuzynek spiewal 'A Josef Stalin,a Jozef Stalin...'.

Ponoć w latach '50 rzeczywiście tak ludzie śpiewali, bo byli tak karmieni propagandą że nawet w kościele nie mogli zapomnieć o Stalinie. Dlatego zmieniono tekst z "Józef stary" na "Józef święty".
            • a_rafal_na_to Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 27.04.07, 15:22
              W tej koledzie wcale sie nie spiewa 'Jozef stary'. Niby dlaczego mialby byc
              stary skoro byl po 30 kiedy sie urodzil Jezus? W koledzie jest 'Jozef swiety' i
              kropka.
              • yabol428 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.11.07, 07:18
                a_rafal_na_to napisał:

> W tej koledzie wcale sie nie spiewa 'Jozef stary'. Niby dlaczego
                mialby byc
                > stary skoro byl po 30 kiedy sie urodzil Jezus? W koledzie
                jest 'Jozef swiety' i
                > kropka.

W pierwotnym tekście jak najbardziej było "Józef stary". Mam nawet
                modlitewnik z 1939 roku, gdzie jest taki tekst tej kolędy. Dopiero
                później zmieniono na "święty". Może i Józef miał 30 lat, ale często
                na świętych obrazach przedstawiany jest jako starzec z siwą brodą,
                więc i w kolędzie mógł być nazwany "starym".
                • the_dzidka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 11.12.07, 20:20
                  > Może i Józef miał 30 lat, ale często
                  > na świętych obrazach przedstawiany jest jako starzec z siwą brodą,
                  > więc i w kolędzie mógł być nazwany "starym".

Józef jest przedstawiany jako starzec z brodą, żeby nie budzić
                  podejrzeń, że to poczęcie Marii nie było wcale z Ducha Świętego ;-)
                  Serio mówię. Wg ówczesnych decydentów, kobieta zamężna za starcem
                  mniej się kojarzy z małżeńskim seksem niż taka zamężna za jurnym, 30-
                  letnim cieślą.
            • pierwszy_poruszyciel Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 25.11.08, 19:44
              To mój organista ma przeźrocza z tekstem pieśni wielkoposntej: Słodkie drzewo,
              słodkie gwoździe rozkoszY (zamiast rozkoszny) owoc nosiło - a ksiądz, jak mu
              rodzice uwagę zwrócili się znerwił na nich (zamiast organiście aferę zrobić..)
          • Gość: kej Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:33
            a ja myślałam, że mówi się mniszka Miki :)
          • Gość: katmoso Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 09:23
            jak byłam mała to po daniu ofiary zamiast "Bó zapłać" czy cos takiego
            usłyszałam "zamknij drzwi od Kościoła"..nie ma to żadnego związku ze sobą, ale
            jako posłuszne dziecko poszłam i zamknęłam...
            • renatulka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 19.04.07, 04:44
              za to jak dawali na tacę to ja zawsze myslalam ze to co ksiadz sobie mowi pod
              nosem to 'zapłać, zapłac..'
              a
              nie 'bog zaplac'
        • Gość: ola1444 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:41
          a ja zawsze myslałam ze to leci tak : panna czysta poroniła syna....
          zastanawiałam sie nad tym ze skoro ona poroniła to skąd sie wziął???? :)
        • rosalie1990 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 16.03.06, 15:34
          o matko, ja też, atentycznie tak samo :D

---
          www.parishilton.fe.pl <---co ta Paris wyprawia...
      • Gość: Ania ja tez kościelne :) IP: 217.153.179.* 28.12.03, 09:09
        jak byłam mała, tekst: ''siedzi po prawicy Ojca'' rozumiałam jako ''siedzi w
        poprawicy Ojca'', przy czym poprawica miała być miejscem, gdzie ktoś, kto
        zrobił coś źle siedzi i się ''polepsza'' :)) Kiedy w końcu spytałam się kiedyś
        mamy za co on siedzi w tej poprawicy, myślałam, że moja mama padnie w kościele
        ze śmiechu :)
        • mycha70 Re: ja tez kościelne :) 12.02.04, 01:29
          Jest te co takiego "Matko niebieskiego Pana, cudnaś i niepokalana". Nietrudno
          przerobić "Matko niebieskiego Pana, cudnaś ino po kolana"
          • Gość: kozborn Re: ja tez kościelne :) IP: *.torun.mm.pl 27.08.04, 01:09
            mój przykłąd to dowód na to, jak dalece język nabożeństw i modlitw może być dla
            dziecka nieodgadniony. Pamiętam, kiedy uczyłem się "Ojcze nasz". Nie nauczyłem
            się pacierza od razu, tylko w dwóch turach. ale uwaga! Za pierwszym razem
            douczyłem się tylko do "chleba naszego powszedniego". I tak mówiłem bardzo
            długo, tylko do "...powszedniego" i amen. Nie czułem, że mówię coś kompletnie
            bez sensu.
            • max7760 Re: ja tez kościelne :) 28.12.04, 17:22
              Ja dlugo jako dziecko myslalem ze "amen" to "ament". Przypomnialo mi sie to jak
              moj trzyletni synek jak jechalismy niedawno do "downtown" (mieszkamy w Chicago)
              stwierdzil ze jedziemy do downtownt. :-)
              • Gość: emma Re: ja tez kościelne :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:16
                a co to mało babinek w kościele do dzisiaj mówią AMENT?? Słyszałam na własne
                ucho
                • catherine303 Re: ja tez kościelne :) 28.06.06, 13:25
                  ja tez kiedys muwiłam ament i myslalam ze ksiadz to ksieżyc i zastanaiwlam sie
                  jak ksiezyc moze mowic
          • substantiv Re: ja tez kościelne3 12.03.05, 11:56
            jest ponos taka piesn koscielna: "Panno niebieska pieknas i nie pokolana...".
            pewien xsiadz opowiadal, ze slyszal w kosciele jak spiewja: "Panno niebieska
            pieknas i no po kolana..."
        • Gość: Krisyo Re: ja tez kościelne :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:12
          A mój kolega ministrant podczas różańca dla dzieci modlił się przez mikrofon "
          Święta Mario matko boża módl się za nami grzecznymi..."
          • Gość: g-p-r Re: ja tez kościelne :) IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 12.06.06, 22:19
            Jest taka pieśń "oblubieniec czeka już, pierzmy szaty...", a ja do niedawna
            śpiewalam " pierzmy szmaty":)
            • Gość: ha-ha-ha Re: ja tez kościelne :) IP: *.v-net.com.pl 09.07.07, 01:23
              a moze 'pieprzmy szmaty'?
          • Gość: kurkumbula Re: ja tez kościelne :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 12:08
            kiedys na rekolekcjach spiewalismy piosenke w ktorej byl tekst "zrobie z ciebie
            rybaka dusz", ale ja przez dluuugi czas spiewalam "zrobie ciebie ryba kadusz" i
            nie mialam pojecia co to za ryba ;]
        • szampanna Re: ja tez kościelne :) 22.10.08, 22:03
          o, i ja też tak;)
      • Gość: xa Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 213.17.244.* 15.02.04, 00:53
        W moim wykonaniu słowa "na cud Jonasza" brzmiały "Nasturcjo nasza".
        Rodzina nie może mi tego zapomnieć (hahahahahaha)
        • Gość: moniboni Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.Grzegod / 62.121.129.* 12.03.05, 12:16
          No nieźle, do dzisiaj mnie zastanawiało co to jest "Nasturcja
          nasza".... :):):)
          • bodomlake Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 02.10.05, 18:31
            do radia maryja zadzwonił jakiś dzieciak i ksiądz go pyta:
            -w jakiej intencji sie modlisz?
            -Ojcze Nasz...
          • Gość: Seler Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.187.wp3.ptc.pl 02.07.08, 08:52
            A ja zastanawiałam się kto to był ten CUDJONASZ "naród niewierny trwoży się,
            przestrasza na Cudjonasza" :D:D
        • catherine303 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 28.06.06, 13:26
          aaaaa to tam są słowa na cud jonasza?? a ja speiwalam cale zycie nasturcko
          nasza... rany a mam 22 lata i nadal tak spuiewam...
        • Gość: Nem Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.3s.pl 08.09.08, 19:35
          Też tak miałam xD
      • kraciak Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 20.08.04, 00:56
        Nacudja, tak, tak :))))))))))))))też tak myślałam
        • buka222 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 27.08.04, 15:02
          ja myślałam że "proroków" to taki duży mikrofon ( Duch Św. " mówił przez
          proroków"), w dzieciństwie spokojnie byłabym w stanie narysować jak wygląda
          • Gość: heidi Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:09
            O rany, ja o tym samym: nie wiem zupełnie dlacego ubzdurałam sobie, ze
            jest "mówił przez PROROKÓŁ", i przez długie lata zastanawiałam sie co to jest
            ten prorokół.
            • Gość: heidi Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 15:21
              A jeszcze mi sie przypomniało, ze moja dawna przyjaciółka w czasach, kiedy
              jeździłyśmy na biwaki na Mazury i kiedy spiewało sie taką szantę "morskie
              opowieści" to tam był fragment, że sztorm i wiart i "DO KAJUTY MI PRZYWIAŁO
              GOŁĄ BABĘ Z PUCKA". A ona nam pewnego dnia wyznała, ze myslała że to jest "DO
              KAJUTY MI PRZYWIAŁO GOŁĄBA BEZ PŁUCKA" Powaga.
              • Gość: ccc Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.alcatel.fr 01.12.07, 17:44
                kiedys na wakacjach, przy ognisku wykonywalismy "Mury", wszystko
                szlo dobrze do ostatniej linijki, nie wiadomo dlaczego zamiast "
                lancuch kolysal sie u nog" wiele osob spontanicznie zawylo " lancuch
                kolysal sie wsrod fal" i tak juz zostalo. Sory.
                p.s. moze dlatego , ze wczesniejbyly szanty?
            • Gość: Azorek Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 10:11
              Gość portalu: heidi napisał(a):

> O rany, ja o tym samym: nie wiem zupełnie dlacego ubzdurałam sobie, ze
              > jest "mówił przez PROROKÓŁ", i przez długie lata zastanawiałam sie co to jest
              > ten prorokół.

A ja w młodości wczesnej myślałam, że sens jest taki: "...który mówił
              przez proroków: Wierzę w święty, powszechny i apostolski kościół, wyznaję jeden chrzest..." itd. Znaczy się - Duch Św. wierzy w kościół, wyznaje chrzest i oczekuje wskrzeszenia umarłych i życia wiecznego. I trochę mnie to niepokoiło, że WIERZ, a nie WIE...

I też to była kwestia oddechu, tak jakoś ludzie tu biorą oddech, jakby to było jedno zdanie.
              • Gość: automucha Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 81.210.81.* 04.11.08, 08:37
                A ja jeszcze pare lat temu myślałam, że przy takim wyrażeniu:" Co
                się stało? - Auto muchę przejechało!" - że AUTOMUCHA to jeden wyraz!
                i dokładnie wyobraziłam sobie jak ona wygląda ta automucha - w
                skórzanym kasku z dużymi goglami!:)
            • Gość: ania Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 212.160.172.* 28.01.09, 14:34
              miałam tak samo:)
          • Gość: loleus Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 09.01.05, 01:11
            He, he - to prawie jak ja !!!!!!
            Tylko dla mnie to zawsze był PROROGÓW ;-))) Zawsze byłem przekonany, że ten
            PROROGÓW to taka drewniana skrzyneczka, z której płynie głos celebransa (tzn.
            oczywiście PRLowski głośnik!)
      • d.su Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 27.08.04, 00:56
        Ja też zastanawiałam się, co to ta nacudja :D
        A moja qmpela nie wiedziała, co to są jakoimy ("jako i my odpuszczamy")...
        • byla.sobie.kozia Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 21.10.05, 15:24
          O rany, a ja byłam pewna, że to tylko ja miałam tak z tymi jakoimami!!!!! Już w
          tylu wątkach to pisałam, i wreszcie trafiłam na taki, w którym się okazuje, że
          NIE JESTEM SAMA!!! :D W życiu mnie tak nikt nie pocieszył! DZIĘKI! Od dziś
          jestem szczęśliwym człowiekiem! ;)))
          • Gość: ja Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.opek.com.pl 16.05.07, 14:16
            ciekawe czy ona nie pisała o Tobie :)))
      • Gość: :) Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.09.04, 17:36
        hehe ja tez myslalam ze tam jest nacudio nasza, dzieki za wyprowadzenie mnie z
        bledu :)
        • Gość: monty Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.ge.boc.com 23.09.04, 15:05
          Ja przypuszczałem,że cos jest nie tak, ale ostro spiewałem "NACUDNIO"
          • Gość: ala Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 83.168.96.* 26.02.05, 21:39
            ja najglosniej spiewalam w kosciele alleluja, bo myslaalm ze to o mnie ( ala
            sie nazywam)
      • Gość: mamaAlibaby Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.prox.pl / 213.25.15.* 27.12.04, 17:34
        My z córcią po mszy w kościele zawsze wychodzimy przez zachrystie bo nam
        bliżej.Za zachrystią jest pomieszczenie w którym wisi duży krzyż. Będąc w innym
        kościele po słowach "iddźcie w pokoju Chrystusa" chciałam wyjść głównym
        wyjściem a moja córcia mówi " mamo przecież miałysmy iść przez pokój
        Chrystusa" , a na święta śpiewała że Maryja poroniła syna ( zamiast porodziła)
        • Gość: alienor Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.crowley.pl 28.12.04, 12:59
          Ciotka z wujkiem, oboje dlugie lata mieszkaja w Niemczech, ale na Boze
          Narodzenie zawsze przyjezdzaja do Polski, do rodziny. Ostatnio spytali, co to
          po polsku znaczy "rzmu" (pisze przez "rz", bo nie mam polskich liter, powinno
          byc przez "z" z kropka). Konsternacja ogolna, nikt nie wie, co to znaczy.
          Okazalo sie, ze tak sie spiewa w koledzie "Spiewajcie aniolowie, pasterze
          grajcie rzmu"!
      • Gość: erni Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 20:08
        hehe. z tym cudem... tak samo myslalem:) az tekst wyswietlony zobaczylem.
        jesli chodzi o druga piesn, dokladnie takie samo odczucie jak Twoje:)
      • Gość: lulu Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.gpsk.am.poznan.pl 30.06.05, 13:38
        A ja że Nastudio nasza, ale co to mialo znaczyc????
      • Gość: MariaMagdalena Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 194.42.116.* 30.06.05, 14:02
        jestem szczęśliwym magistrem filologii polskiej, a jeszcze całkiem niedawno
        temu byłam pewna, że tytuł powieści to, uwaga:
        "Zbrodnia Ikara"
        • Gość: okrent Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 02:40
          MarioMagdaleno, JAK niedawno temu byłaś pewna, że tytuł powieści to "Zbrodnia
          Ikara"???????
        • a_rafal_na_to Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 27.04.07, 15:32
          a ja w liceum szedlem do biblioteki po 'Christiana i Zolde' zamiast po 'Tristana
          i Izolde'
      • Gość: gosia Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:07
        ja byłam też dobra jeśli chodzi o skojarzenia kościelne, jak ksiądz mówił "
        ogłoszenia duszpasterskie" to ja myślałam, że to JUŻ koniec mszy i on mówi "
        ogłoszenia JUŻ paszterskie. pozdr
      • summerlove Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 21.05.07, 13:40
        Gość portalu: gosciówa napisał(a):

> A ja jak śpiewano w kościele "...na cud Jonasza..." to myślałam sobie zawsze
        co
        >
        > (kto) to była ta Nacudia. ...

az do tej chwili byla pewna ze oni wlasnie tak spiewaja.. "nacudio nasza". i w
        tej chwili dopiero dowiedzialam sie ze nie ;))) oswiecilas mnie ;PP
      • Gość: j. pieśni kościelne cdn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 13:37
        w jednej słowa idą tak: " O Maryjo wsławiona...." ja śpiewałam "o
        Maryjo wstawiona" albo "brzmij pannie Maryji" a ja sobie
        nuciłam "grzmi Pannie Maryji" i to wszystko na pielgrzymce :)
        • cymberaso Re: pieśni kościelne cdn 23.08.07, 09:49
          fragment pieśni kościelnej: niech żyje niewinność, A NIE
          SKACNOTA.... co to jest skacnona?
          Pieśń usłyszana podczas procesji Bożego Ciała przez zawodzące
          staruszki. Wiele lat mnie dręczyła ta skacmnota, wyjaśnbiło sie w
          końcu: ANIELSKA CNOTA
      • neop1 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 22.08.07, 22:27
        byłem kiedy na mszy w Wielkanoc gdzie w momencie kiedy śpiewano "na cud Jonasza"
        jakaś kobitka śpiewała "Asturio nasza ".
        Nawiasem była kiedyś pieśń komunistów z wojny hiszpańskiej "Asturio ziemio mych
        marzeń i snów itd"
        To o czym piszę z cudem to było przed 1989 rokiem więc może sekretarkę z
        jakiegoś komitetu przy Wielkanocy sumienie ruszyło i do kościoła doszła.
      • Gość: ewa21 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.08, 22:21
        Dla mnie to było "nasturcjo nasza"!
      • Gość: heh Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: 149.55.30.* 11.06.08, 12:35
        ...a ja Rapsudia nasza ...:))))
      • madziaq Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 11.06.08, 12:47
        O, to ja też mam kościelne skojarzenia :)

Była kiedyś taka pieśń ze słowami "... pokój mój daję wam (...) powiedział do
        nas Pan...". No więc długo się zastanawiałam, dlaczego jakiś pan chce komuś
        oddać swój pokój :)

A drugie skojarzenie, nie moje, ale zasłyszane. Dziecko opowiadało mamie, że
        śpiewali na religii piosenkę o wilkołaczku. Nazywała się "Oto stoi u drzwi
        wilkołaczek" (Oto stoję u drzwi i kołaczę) :)

Mój brat odmawiał modlitwę: Wierzę w Boga (...) i w Jezusa Chrystusa, który się
        narodził z Maryi Dziewicy, umęczon pod POLSKIM PIRATEM" :D
      • martinka_24 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 19.06.08, 15:10
        A ja zamiast modlić się "Umęczon pod Ponckim Piłatem" modliłam
        się "Umęczony pod pączkiem Piłatem" :D
      • Gość: kejt Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.gprs.plus.pl 10.03.09, 15:27
        Gość portalu: gosciówa napisał(a):

> A ja jak śpiewano w kościele "...na cud Jonasza..." to myślałam sobie zawsze co
        >
        > (kto) to była ta Nacudia.

ja zawsze myślałam, że to jest "na grób Jonasza", dopóki nie przeczytałam gdzieś
        tekstu tej pieśni:d
      • Gość: M. Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.um.gov.pl 22.05.09, 14:36
        Właśnie popłakałam się ze śmiechu - w pracy :D
      • Gość: pitEk Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... IP: *.kol.tke.pl 18.08.12, 21:22
        Mój ojciec przyznał się że: "inowajce" w modlitwie "Ojcze nasz..." to tak naprawdę "Winowajce" zrozumiał dopiero po 30stce, a długo nie mógł się pogodzić że wierni (ludzie) "... upadają PRZEDnim czołem..." skoro "TYlNEGO" czoła - nie ma.
    • bylystudent ja raczej skojarzenia jezykowe 30.09.03, 16:38
      co to jest sedes, Martusiu?
      -no taki samochod.
      -jaki samochod? Co ty opowiadasz dziecko?
      -no z gwiazdą taki...

No i na waflu "Teatralnym" nie widzialem nic poza marmurkiem. Najgorsze jest
      to, ze teraz tylko te twarze i twarze widze.
      • marhevka Re: ja raczej skojarzenia jezykowe 03.07.04, 23:37
        bylystudent napisał:

> co to jest sedes, Martusiu?
        > -no taki samochod.
        > -jaki samochod? Co ty opowiadasz dziecko?
        > -no z gwiazdą taki...
        >
        >
        >
        >
        >
        > No i na waflu "Teatralnym" nie widzialem nic poza marmurkiem. Najgorsze jest
        > to, ze teraz tylko te twarze i twarze widze.

na teatralnym to sie wogle nie mozna niczego dopatrzec. ja tez przez dlugi czas
        nie wiedzialam co jest na tym paperku, myslalam ze taki beznadziejny design w
        cetki. :)
    • myshen82 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 30.09.03, 16:47
      to jest bardzo glupie ale sie przyznam, posmiejcie sie - do 15-16 roku zycia
      myslalam ze rzodkiewki rosna w pęczkach - jak wyrywalam je z ziemi i na koncu
      naci dyndala jedna to wmawialam sobie, ze jeszcze jakies niedorosniete;)))
      • niunka20 Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 23.11.03, 22:22

Jak byłam mała kupowałam w kiosku komplety naklejek np. z filmu 'Pocahontas'
        czy 'Mała Syrenka', później wklejałam je do specjalnego albumu, albo
        wymieniałam z koleżankam. Takie to było moje hobby. Było ich pięć sztuk, miały
        format kart do gry, chodzi o to, że oakowanie małe i płaskie. Dlatego też
        skojarzyłam, że !prezerwatywy! to na pewno naklejki dla dorosłych, z gołymi
        babami. Widziałam w kiosku płaskie pudełeczko, na którym brzydki obrazek,
        napis prezerwatywy... Hm i jakoś nie kumałam, że prezerwatywa różni się od
        długopisu... wkładem. Dopiero starsza kuzynka mi uprzytomniła, co to naprawde
        jest.
        • niedoszla Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 09.02.08, 11:13
          Ja jak bylam mala, to myslalam, ze dziewica to okreslenie ladnej
          dziewczyny. W kazdej bajce w koncu bylo, ze rycerz ratowal piekna
          dziewice ;) Doprowadzilam kiedys moja siostre do ataku smiechu, jak
          pokazalam jej na obrazku jakis rysunek z piekna dziewczyna i mowie
          - zobacz, dziewica
          moja siostra - skad wiesz?
          - no jak to, przeciez widze :D
      • uasiczka Re: błędne skojarzenia,czyli myślałam /em, że... 04.12.03, 11:51
        a tak nie jest??!!??!!??!!
      • Gość: Queer a tak warzywnie ;) IP: *.tele2.pl 11.02.04, 22:30
        to mnie wyslaly siostry na pole obok dzialki sprawdzic czy są juz kartofle. ja
        nie dochodząc do niego popatrzylam, stwierdzilam ze ziemniaków nie ma :)))