GoĹÄ: irek Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: 195.8.217.* 04.11.09, 13:55 Chronologicznie od lat 80-tych, na które przypadało moje dzieciństwo: - Domowe Przedszkole - sobotni program Drops, zastąpiony później 5-10-15 - Tik Tak - wieczorne słuchowiska w Programi 1 PR, zaczynało się o 19:30 jak w telewizji był dziennik, my w kuchni radio po dobranocce, a rodzice dziennik oglądali - chleb legnicki ciemnawe to było, kwaśne (tak mama mówiła), ale dla mnie taki świeży maczany w śmietanie to było to! - PRLowskie wędliny, które musiały trzymać normy (polskie!) i których każda nazwa mówiła czego się spodziewać - gumy Donald i soki Donald z pewexu - gumy Turbo (dopóki nie poszła fama, że są rakotwórcze) - wafelki Kukuruku z naklejkami, kupowane od pani z łóżka polowego na osiedlu - oranżada w worku - gruźliczanka (woda z saturatora) na legnickim Placu Wilsona - kozaki Relaxy (choć dziś bym raczej nie założył) - mięsny z hakami i kartkami (może to nie powinno wracać, ale fajne było odcinanie kartek jak pani pozwoliła) - szkoła (dziś to jakiś koszmar - czasami zaglądam do swoich nauczycieli dawnych, oni też to mówią) - stara matura (nie żeby to robili jak w temacie, ale to było coś. I trzeba było dużo umieć a nie wypełniać testy. I ortografii uczyli!) - elementarze z lat 80-tych, legenda o Lechu, Czechu i Rusie tam była i takie tam... - czasopisma: Miś, Świerszczyk, Płomyczek, Płomyk, Supełek z Pętelką wiele jeszcze, ech to se ne vrati :( Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 17.02.10, 23:20 czasopismo miś istnieje, kupuję synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pani mania Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.chello.pl 06.11.09, 12:18 A mnie brakuje słonych paluszków produkowanych w Katowicach - nigdzie nie było lepszych! Tęsknie również na czeskimi słodyczami, kwaśne dropsy, lentilki, lizaki. Teraz też można je kupić, ale smak już nie ten... Brakuje mi również chrupek piwnych, były dostępne może przez rok, jakoś w połowie lat 90-tych Odpowiedz Link Zgłoś
pam.ona Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 06.11.09, 15:20 gumy "turbo" i "szok" !! to są smaki mojego dzieciństwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 06.11.09, 16:49 Nigdzie nie mogę dostać strzelającej czekolady. Nie wiem jaka to była, jako namiastkę spożyłam batonik "X-Plode" ale to jakaś miernizna jest. Zaprzestali produkcji, czy jak, przecież to niedawno było :-( Co do dawniejszych czasów to podpisuję się pod kremem z wiewiórką. Obecne nutelle i inne mogą się schować. Krem z wiewiórką rządził. A gumy do żucia typu Turbo, Donald itp. chciałam wyłącznie z okazji "historyjek" i obrazków samochodów. W smaku dla mnie zawsze były obrzydliwe. To wtedy usiłując uzbierać serię wszystkich samochodów, wymyśliłam "perszota" czyli nie peugeota i nie porsche :-D I był taki gęsty szampon kokosowy w rodzinnej białej butli. Pachniał tak intensywnie, że jako dziecko dałam się skusić i się go napiłam. O, cała seria "zielone jabłuszko" - fajny, świeży zapach. Albo "szyszki" z solą do kąpieli. A z produktów spożywczych to kolorowa oranżada sprzedawana w woreczkach foliowych, które należało przebić słomką i kubeczki z mrożonymi truskawkami. Albo ktoś jeszcze pamięta ten pierwszy smak kawy Nescafe? Potem wymyślili, że "na prośbę konsumentów" zmienili cośtam i syf straszny się z tego zrobił. Co do kawy jeszcze to niepowtarzalna, orzechowa i rozpuszczalna kawa Whittard w przezroczystych słoiczkach z niebieską wiewiórką. Ten zapach!!! Jakiś czas temu była jeszcze mielona a teraz już nie ma wcale. Teraz niby wszystko jest a nic nie przypomina tamtych smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: esta Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.toya.net.pl 06.11.09, 19:26 Bułka z pieczarkami z budki na dworcu kolejowym w ŁOWICZU!!! Lata 91-94. Teraz już nie smakują tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 08.11.09, 00:01 Blok , cukierki oblane czekoladą posypane kolorową posypką a środek nadzienia miał smak alkoholowy . Szyszki. Danviva - napój mleczny od Danona .Bułki . Chleb . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a modern myth 18 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.146.214.187.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.12.09, 19:20 ooo Ja tęsknie za serkiem Danio wersja limitowana limonka biszkopt mmm za czekoladkami magic star była mowa na pierwszej stronie mniam i czekoladki kocie łapki taka bombonierka noi jeszcze Pinokio czekoladki z wypukłym pinokiem chyba białe były mmMm aż dosłownie bym sie pokroic za te rzeczy dała:D Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 05.12.09, 22:04 Aż dziw, że nikt nie wspomniał o napoju kolo podobnym Mambo mu chyba było. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Amy Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: 89.167.16.* 16.02.10, 22:19 Gwiazdki Milky way można kupić na allegro. Po zamówieniu jednej paczku jednego ze sprzedawców dostałam maila od 2 innych sprzedawców że u nich byłoby taniej 0_o Odpowiedz Link Zgłoś
labellaluna Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 17.02.10, 14:16 Kolejność przypadkowa: 1. Katarzynki oraz serduszka - pierniki w czekoladzie. jezu, co to był za smak!!! 2. coś jakby blok kakaowy, prostokątny, z murzynem na przodzie 3. rogale - teraz takich nie ma, szukam bezskutecznie od wielu, wielu lat 4. bułki maślanki - pyszniutkie 5. groszki kakaowe Roko 6. paluszki, dość grube, pakowane w podłużne, wąski opakowania przeźroczyste z czerwonym, nazywały się chyba Luksusowe, a może inaczej. Teraz takich nie ma. 7. guma Donald 8. czekolada zagraniczna, Alpen coś tam, białe opakowanie ze zdjęciem jakiejś góry 9. oranżada w butelce, Mandarynka, Cytrynka 10. woda Grodziska z wielkich szklanych butlach Odpowiedz Link Zgłoś
labellaluna Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 17.02.10, 14:29 Dodam jeszcze, że nie wytrzymałam i poszłam do sklepu i zakupiłam przed chwilą: - Andruty - Draże mleczne :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bachasia Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.10, 14:59 śmietana w butelce, pyszna do śmietanowca mniam. Woda mineralna Danone Vitalinea niegazowana. Nie wiem czy woda może być pyszna, ale ta mi wyjątkowo smakowała Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 17.02.10, 23:43 > > 1. Katarzynki oraz serduszka - pierniki w czekoladzie. jezu, co to był za smak! Katarzynki są! I w czekoladzie i bez. Doskonałe, jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Amy Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: 89.167.16.* 18.02.10, 21:19 Katarzynki widziałam dzisiaj w markecie. Za to koszmarnie tęsknie za Gumą Center shock - te wszystkie dzisiejsze kwaśne gumy i cukierki chowają sie przy Center shock która była tak kwaśna, że robiliśmy w szkole zawody kto dłużej i więcej gum wytrzyma. A po śmiejżelkach to nawet sie nie krzywię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Śmieszka Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 12:09 Ja też pamiętam paluszki w podłużnej paczce, chyba właśnie luksusowe lub wyborowe. Były pyszne. Iryski sezamowe, makowe. Wtedy były pycha. Nie wiem czy to smak dzieciństwa czy tak malo tego bylo w sklepach w latach 80-tych. Byłam wtedy dzieckiem, ale dużo rzeczy pamiętam. Był też taki blok jakby toffi czy jak iryski, nie wiem, ale był super Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bajabongo Re: Już tego nie robią...robi IP: *.147.206.254.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.07.10, 22:51 3. rogale - teraz takich nie ma, szukam bezskutecznie od wielu, wielu lat *** prawdziwe rogale jednak robią- jadłam w sobotę, w Warszawie, na Kępie Potockiej podczas rekonstrukcji bitwy pod Kłuszynem. Rogale kupiłam na stoisku piekarni z Kadzidła. Wierzcie mi- ten rogal smakował bosko! poczułam, że znów mam 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.02.10, 04:14 Guma "Turbo" choć babcia mi mówiła że dostanę od niej raka :) Zbierałam obrazki z autami nie zapomnę że najbardziej podobal mi się "pełgełot" Odpowiedz Link Zgłoś
kelle1986 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 24.02.10, 19:25 ciasteczka goplanki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 25.02.10, 15:51 Nie wiem czy nie robią, ale nie ma tego chyba nigdzie w Polsce. Pamiętam takie drinki, fińskiej firmy ALKO, w puszkach 0,33 l. Była tam whisky ze sprite'm, wódka z cytryną i moja ulubiona cola z rumem (chyba był jeszcze jeden smak jakiś). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zmieszać sobie samemu colę z rumem, tylko że ja leniwy jestem... Od paru lat na rynku są krajowe wyroby tego typu, ale to jest tylko wódka z różnymi sokami owocowymi (cytryną, pomarańczą, limonką, melonem...). Np. pod marką Sobieski coś takiego istnieje... Ale ALKO było lepsze jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nooostalgiaaaa Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.icpnet.pl 21.03.10, 01:42 hej ja rocznik 85 a moje smaki z dziecinstwa, które miło wspominam często i których mi brakuje ech... to: -pierwsze chipsy w Polsce bodajże Chio Chips-paprykowe:)albo Ruffles mniam -pierwsze Lays-bekonowe,szybko zniknęły, do dziś nie robią paprykowych -rogal z czekoladą firmy Star Foods, 7days się chowa!! -przepyszne groszki kakaowe w czerwonym opakowaniu, (może Roko? ktoś tu pisał, ale były nieziemskie) -lody Bambino -lody firmy Nordis - bajka, megi, mambo,milord (na szczęście jeszcze istnieją i są tak samo rewelacyjne jak kiedyś, uwierzcie Algida się chowa a Koral to przy nich kupa:)) -kolorowe jajeczka z Niemiec, wielkanocne (nadal są) -baton PICNIC(nadal do zdobycia) -pyszne drożdżówki z makiem, wilgotne a nie suche jak te dziś - duże" staromodne"pączki mocno wypiekane z połamanym lukrem (do dziś jak tylko dorwę takie, kupuję trzy:)))) -gumy TURBO -gumy Donald -gumy Chabel +album ,zbierało się naklejki:)) -gumy z naklejkami Alf, Dynastia -Hubba Bubba -wafelki KUKURUKU +album z naklejkami -oranżada -Vibowit:)) -smaczny syrop, który się jadło plastikową łyżeczką:)) a miał być na horobę -wypiekane, podkradane surowe ciasto w postaci placków, rzucane na piecu u babci, potem dowiedzialam sie ze profesjonalnie nazywa się to MACA -kapuśniak i pradzwie mleko od krowy u babci - andruty -lizak kogucik czerwony na patyku -lizaki z kwiatkiem -lizaki "hit" -słonecznik za 10 gr, czarny haha w małych paczkach (dziś bym go nie zjadła:)) -normalne bułki, -pasztetowa -gumy kulki z metra (wciaz dostepne) -mleczko w tubce fioletowej (smak obecnie wydaje sie byc ten sam, od czasu do czasu kupuje haha) -coca cola albo pepsi w szklanej butelce (byly pyszne) -chrupki Flipsy , które od czasu do czasu jem i uważam ze są genialne -takie lody w ksztalcie gruszki albo jabłka w zielonej polewie, w środku smak jabłka, pycha -lizaki lodowe , za 40 gr -lody kaktus (gdzie niegdzie dostępne np., w Poznanskim Nowym Zoo) -lody Schooler, zwłaszcza rożki i Manhattany!! (przejęła je Nestle i zrobił się syf, :)) pamiętam nadzienie z czekolady rożka, totalna masakra smakowa:)) -Cola Cao-jak dzisiejszy Nesquik, kiedys z murzynką na etykiecie, żółta puszka z czerwoną zakrętką -herbata w granulkach z Niemiec -chałwa krojona z puszki lub na wagę:),taka mokra, -gumy Schock -irysy,maczki -genialne herbatniki KOKOSOWE, W KSZTALCIE KWADRATA Z DZIURKĄ, zapach czuć było za zamkniętą szafką odkryłam po latach ze coś w tym stylu ma firma SAN-herbatniki kokosowe, okrągłe, ale bez czekolady,polecam, dla mnie bomba!! -serki homogenizowane, zwlaszcza w okolicach roku 89-90 w białych opakowaniach jak na jogurty, chyba bez etykiet -prawdziwy w dodatku gorący chleb z piekarni -herbatniki Bebe -truskawkowy serek homogenizowany w kwadratowym pojemniku -frytki zawsze podawane w rożku, z budki białej na rogu, SUPER SOLONE I PYSZNE -sękacze -niemiecka czekolada z okienkiem, Nestle ma w Polsce podróbę, ale to się chowa!! -ciepłe lody pakowane po 3 szt.!! -niemieckie ciepłe lody, baniaczki:) znalazłam je w Lidlu i biegusiem poleciałam kupić cała paczke:) od czasu do czasu kupuje i jem -ptasie mleczko na wagę, zupelnie lepsze od tego co jest dzis w wedlu albo w goplanie, tamto to były duże kostki -lody z maszyny -pierwszy Milky Way -draże z dzieciństwa o smaku pomarańczowym -pierwsza princessa -batonik jak prince polo w brzydkim złotym opakowaniu...chyba pierwowzór?teraz dostępny w kształcie trójkącika -chrupki w czekoladzie Monteseers czy cos takiego, dostepne dzis w carrefourze, opakowanie nic sie nie zmienilo:)) -skittles, dostepne wciaz, pamietam do dzis reklame! -CUKIERKI TOFFI CADBURRY, ciezko je dostac -twarde owocowe cukierki w białym opakowaniu z owocem (ktos pisal o nich:)) -kukułki, -kolorowe dropsy z dzieciństwa:)) -lentilki:)) -pudrowe cukierki -kaszaneczka u babcia haha -herbatniki maczane u babci w mleku -kasza manna -lody śmietankowo-adwokatowe w przezroczystym opakowaniu+patyczek -prawdziwe ciągnące się duże krówki, cięzkie do zdobycia dziś ale nie nierealne:)) -bransoletki z cukierków pudrowych:)) -batonik Bajka / Pierrot -landrynki-wybierało się te migdałowe w kolorze białym, wciąż do kupienia:)) -wata cukrowa na odpuscie, jabłko w czekoladzie, czerwona kulka na sznurku (jabłko?), JOJO -szyszka do jedzenia -precle okrągłe na sznurku, twarde, widzialam je ostatnio w Intermarche, kupilam 2x:)byly pyszne -niemieckie płatki- kuleczki z dziurką jedzone do mleka, polskie cheeriosy się chowają, tamte miały inny smak, -beczułki z rumem+ kocie języczki Goplany -rwelacyjne duńskie ciastka w foremkach papierowych, pakowane w niebieskie puszki, kupiłam je po 15 latach w Piotrze i Pawle, zapach z dziecinstwa!! -gumy Schook, inne barwiace jezyk:) -lizak Chupa Choops, zwlaszcza śmietankowy, tak trudny do zdobycia! -kamyczki -ogromne cukierki truskowe zawijane w zielono-czerwony papierek, imitujący truskawkę -gumy Boomer -guma Orbit ale w żółtym opakowaniu z czerwoną strzałką i guma orbit w biało-czerwono-zielonym opakowaniu, dostępne w Niemczech ale i jakość jakby nie tam.. -ryż preparowany -był kiedyś też taki batonik genialny z orzechów ziemnych.pamieta ktos?? że były same orzeszki ziemne zlepione a baton był pakowany tak jak wszystkie inne...uwielbialam go :)) -chrupki Bingo orzechowe-ponoć znowu mozna je dostac gdzies:)) -makowe herbatniki -cukierki Welter Orginal (czasem kupuje) -a dla tęskniących za :princessa arachidowa-ostatnio widzialam w Biedronce:)) -ech i wiele innych rzeczy, które z czasem się przypominają:)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: defter Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 08:21 nooo ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: googles Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.10, 17:29 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 8eatrycze Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.10, 21:03 A ja uwielbiałam i mi brakuje: -gumy Donald -napojów w woreczku -oranżady (w szklanej butelce z kieliszkiem na etykiecie) -lizaków HIT -GRANOVITU (tak się nazywały te różowe glizdki, o których pisaliście i nie pamiętaliście, jak to się nazywa) -dawnej Princessy w złotym (niezgrzewanym) papierku -drażetki w czerwonym woreczku (w samym środku miały jeszcze taką małą kuleczkę :) ) -landrynki w kształcie malinek (chyba są jeszcze) -lody w kształcie głowy misia panda -dawne lody mambo w żółtym papierku oraz lody Zapp Algidy chyba Odpowiedz Link Zgłoś
mimose Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 03.04.10, 15:04 Zappy są, w zeszłym roku sama wykupiłam z połowę w osiedlowym sklepie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bloodykiss Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.04.10, 20:56 Guma donald, woda z saturatora pita w musztardówce z sokiem malinowym, oranżada w butelce z "kapslem" porcelanowym, lody bambino na patyku ale te z lat 70-tych, oraz lady w kostce calipso i w kuli cassate. Ehh to se ne vrati. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Śmieszka Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 12:43 oranżadki w torebkach. Może ktoś wie dlaczego zaprzestali produkcji ładnych chyba naście lat temu? Pachnącego chleba i bułeczek, nawet jakby teraz się zdarzyło, to już nie jest to. Zresztą na odległośc pachniało z piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Amy Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 14:44 Oranżadki w torebkach widziałam w Groszku obok mojego domu, i nawet mają oranżadki w słomce :D Ja z kolei tęsknie za piernikowym Prince Polo i za czekoladą z galaretką. Jak byłam w podstawówce, to czekolada z galaretką (taka duża, była chyba w 4 smakach, po opakowaniu było widać jaki smak ; fioletowe opakowanie to była jagoda, czerwona to truskawka, różowa malina, i jeszcze jakieś były). Poza tym, już tęsknie za kawowo-karmelową Milką :) Odpowiedz Link Zgłoś
kati1973 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 02.07.10, 15:21 szampon i mydła FA Pewex Odpowiedz Link Zgłoś
kati1973 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 02.07.10, 15:23 i lody bambino jakieś dwa lata temu gdzieś dorwałam jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piotr Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 20:45 A o lodach PINGWINACH ktoś wspomniał, o oranżadzie "pędzonej" na landrynkach (w butelkach z historycznym już otwieraniem), a cukierki KOPALNIAKI, A draże mietowe owocowe czy kakaowe w plastikowych - okrągłych pudełeczkach z dziurka z boku do "dozowania" :)) czy trzeba mieć tyle lat co ja, żeby to pamiętać ? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rocznik86 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 19:42 A pamięta ktoś lody na patyku w takim zielono-złotym opakowaniu? Były w czekoladzie, połowa była śmietankowa, a połowa brzoskwiniowa. Nigdy nie zapomnę tego smaku, najlepsze lody pod słońcem.. Nazywały się bodajże "Bonita" i były w sklepach chyba w połowie lat 90. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ptysiunia Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 17:33 co prawda nie do jedzenia ale o smakowitym zapachu żel pod prysznic frutina. Uwielbiałam, szczególnie czekoladowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ofelia1982 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 18:26 Lody Calypso waniliowe - do dziś nie znalazłam godnego następcy lodów waniliowych! img523.imageshack.us/img523/8075/lodycalypso11.gif&t=1" border="0" alt="https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:lCSGPVPzZaklQM:img523.imageshack.us/img523/8075/lodycalypso11.gif&t=1"> Odpowiedz Link Zgłoś
g-ania24 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 04.01.11, 18:09 a pamiętacie Przysmak Warszawski? taki blok czekoladowy robiony przez Wedel. Ależ to było pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 05.02.11, 22:19 A ja za dezodorantem Fa i mydłem Fa - w takich zielonych, lekko cieniowanych opakowaniach. Kiedyś (ze 20 lat temu albo i więcej) uwielbiałam (do nabycia w Pewexie), zniknęły a to co teraz to już zupełnie inne Fa:( I jeszcze zniknęły mi jogurty makowo-migdałowe. Chyba Danio to były ale nie pamiętam bo ślad zaginął właśnie po tych:( Odpowiedz Link Zgłoś
sabeena Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 05.02.11, 23:38 Ptyś - słodki, gazowany, smak dzieciństwa Odpowiedz Link Zgłoś
misiek991 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 06.02.11, 11:17 po drodze do Teatru W mialem pawilon Wedla: 1. Wiewiorki - takie jak sezamki, ale z orzechami laskowymi 2. Galaretka w paski 3. Sugusy 4. Czekolada w proszku a z innych miejsc: guma w ksztalcie papierosa batony kokosowe - nie pamietam nazwy, ale pojawily sie rownolegle z pierwszymi Prince Polo kiedys na dworcu w Krosnie - bulka z kotletem mielonym - bulka z bulka :) i pamietam jeszcze taki krem w proszku na zimno, wrzucalo sie do mleka, miksowalo i byla taka pyszna pianka, te dzisiejsze pianki sa podobne, ale jednak tamto bylo delikatniejsze smietana z banki, nalewana do butelki przez lejek, taka specjalna metalowa chochla w ksztalcie walca na dlugiej raczce ogorki kiszone z beczki z mojego najblizszego warzywniaka, cena 6 zl za kg, ale ostatnio trafilem na podobne i to w Dublinie, w polskim sklepie internetowym, niedokiszone, taki pozne malosolne, jedrne, chrupiace, czosnkowe troche, z koprem, chrzanem, lisciem debowym i wisniowym Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Amy Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 17:03 Po kolei : Andruty, herbatniki Bebe, bransoletki cukrowe, cukierki malinki (kiedyś uwielbiałam, teraz sie zastanawiam jak ja to mogłam jeść?) baonik Bajka i Pierrot i ryż preparowany można bez problemu kupić w Carrefourze. Cola-Cao też ostatnio widziałam, nawet w kilku wariantach (zwykła, light i z błonnikiem). Gumy w kształcie papierosów znalazłam w osiedlowym Groszku, leży obok oranżadek w słomce, zegarków pudrowych i lizaków Chupa-chups :) W Delimie znalazłam prawdziwe płatki Kellogs, niestety, 30zł za pudełko :((((((( Co sie wogóle z nimi stało, kiedyś były dostępne w każdym sklepie :/ A druga rzecz to Danone Pianka - rany, jak ja bym go teraz zjadła! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jagna Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.radom.pilicka.pl 22.07.11, 09:54 > Ptyś - słodki, gazowany, smak dzieciństwa UWAGA! Podaję przepis na substytut Ptysia: syrop pomarańczowy Paola rozcieńczyć wodą gazowaną :-) Mniam! Ze smaków dzieciństwa brakuje mi lodów bambino w zółtym papierku i śmietany w butelce wyjadanej palcem, a jak już palca nie starczyło, to drugim końcem łyżki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ekaterina nie ma juz cukierkow "kamyczki" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.02.11, 00:21 to byly taki orzeszki, polewane roznokolorowym lukrem.....a moze jeszcze sa, tylko mnie juz nie ma tam... Odpowiedz Link Zgłoś
tinysiskin Re: nie ma juz cukierkow "kamyczki" 21.07.11, 17:02 Kamyczki można kupić bez problemu. W spożywczakach i marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aamg Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 12:06 kawa zbożowa TUREK nie żartuję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dz Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.sm-rozstaje.pl 18.07.11, 11:14 Oj a ja tęsknię okropnie za czekoladowymi gwiazdkami kupowanymi na wagę o lekko pomarańczowym aromacie, oczywiście cynamonowa guma, do tego takie zbożowe poduszeczki lukrowane Kellogsa (zjadałam każdą ilość), no i batoniki Crunchy(?) Cadbury - jejku jak ja za nimi tęsknię. na początku lat 90tych kupowałam w Sopocie. Takie cudowne chrupiące miodowe, rozpływające sie w ustach nadzienie... Smutnie, że taki mały wybór produktów jest w Polsce... A co jest to zaraz spsują... Nawet ostatnio draży Jutrzenki nie mogę kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sylwia Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.11, 11:34 Obważanki w Jeleniej Górze w latach 70-80, sprzedawane przez starszą panią z takiego wózka na kółkach w różnych punktach miasta. Kosztował 1 zł i pani podawała go za pomocą metalowego druta. Ile ja bym dała, żeby moje dzieci poczuły ten smak..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ania Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.tktelekom.pl 21.07.11, 15:45 śliwki w czekoladzie teraz tylko w nazwie Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 21.07.11, 20:37 a mi brakuje szparagowego gorącego kubka Knorr , zawsze jak stoję przed regałem z gorącymi kubkami to z nadzieją szukam szparagowego... echh Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sardynki w oleju Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.11, 11:11 w metalowej puszce made in ZSRR - przepyszne, gdzie one są?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fghfhfh Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.ssnet.pl 24.07.11, 21:31 A ja poszukuję na półkach sklepowych Snickersa w słoiku do smarowania a'la Nutella. Mmm. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ania Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.tktelekom.pl 25.07.11, 09:31 mydełko dessa z lat 70-80 ,w zapachu przypominające dzisiejsze apart Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 04.08.11, 14:15 prawdziwe dzinsy levisa, nie takie szmatki jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ania Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.tktelekom.pl 04.08.11, 18:39 spodnie ,które nie są biodrówkami biodrówkami Odpowiedz Link Zgłoś
psc0 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 05.08.11, 06:32 Dziekuje wam strasznie!! Ja juz myslalam, ze sama sobie wymyslilam princepolo jablkowe !!! nikt, ale to nikt o nim nie slyszal.... Boze.. czy mozna to cudo jeszcze gdzies dostac? Oddalabym reke zeby skosztowac.... Pamietam, ze na poczatku byly dodawane jako gratisy do coca-coli i mama specjalnie musiala kupowac zapasy....... ;-)) Z nowszych rzeczy, tesknie za danio warzywnym.... Czy ktos wie, czy jeszcze je produkuja? Mmmm..... ogorkowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ultra75 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: 147.185.160.* 05.08.11, 11:54 Nie wiem, czy ktoś juz o tym wpominał, ale mi sie przypomniało z powodu chwilowego powrotu lata :-) - lody nugatowe z Schoellera, tzw. Schlemmer Bombe w okrągłym opakowaniu litrowym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lizzy1 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 06.08.11, 10:00 Eeeee tam! Połowa z tych rzeczy, o których tu piszecie jest nadal dostępna, bo się je do tej pory produkuje. Wystarczy dobrze poszukać po sklepach w róznych zakatkach kraju, ewentualnie na Alledrogo ;-) Mnie brakuje: -papierosów Dumont www.cigarettespedia.com/images/2/20/Dumont_santos_extra_quality_sl_20_h_usa.jpg -z kosmetyki: perfum Królowa Marysieńka, dezodorantów Fa tych z przełomu 80/90, Rexon, 8x4, Bac (zwłaszcza czerwony i zielony), węgierskich Exotic (różowy i zielony) tudzież. Z późniejszych- Limary i Nicole przywożonych z Reichu. Ponadto klasycznego Lenora do płukania tkanin mi brakuje. Narobili teraz milion pięset wariacji na jego temat a wszystkie śmierdzą jak d..a słonia ;-/ -ze spożywa: były kiedyś takie płaskie ciastka poprzetykane rodzynkami, sie to Mazurek nazywało i robiła to jakaś firma z Trzymiasta. Nima!!! Potem napój Złota Rosa... ach.... Lody Bambino podłużne na patyku sprzedawane w budkach z lodówy z takim okragłym aluminiowym deklem. Pamiętam, że wraz z nastaniem lat '80 przepadły. Cukerky! Grylażowe i -nie śmiać się!- Kwiat Jabłoni, takie z rózanym nadzieniem. Już takich nie robio ;-) A kto pamięta lody włoskie na dworcu w Katowicach, albo kebab, który sprzedawał się w tym samym miejscu gdzie teraz jest Abadaba? Odpowiedz Link Zgłoś
izimi Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 10.08.11, 11:54 - napój PTYŚ !!!!!! - najlepiej w brązowej butelce... - guma Donald, ale nie ta z Pewexu, bo ona jakaś upudrowana była i twarda, tylko ta dostępna w normalnych sklepach - woda gruźliczanka z saturatora koło dworca PKS - Warszawa Stadion - ciepłe lody - snacki orzechowe Star Foods Odpowiedz Link Zgłoś
izimi Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 10.08.11, 11:55 aha, a napój Frugo właśnie powrócił - czarne, zielone, różowe i pomarańczowe. Do dostania w Warszawie i w okolicach Koszalina :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenotka Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:18 jakies 3 lata temu pilam napoj ptyś! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nick Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: 78.155.118.* 26.03.12, 21:27 -czekotubki -płatki miętowe Winterfresh'a -strona internetowa Filmz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mimose Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 01.04.12, 15:26 Ludzie, nie produkują już ZAPPÓW!!! :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: speed321 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 23:58 Ja do dzisiaj pamiętam szał w szkolnym sklepiku w podstawówce (długo musieliśmy czekać żeby wogóle sklepik ktoś w szkole otworzył) - a szałem były paluszki z królikiem!! Paluszki były na MAXA pikantne, posypane pieprzem i wszelkimi przyprawami aż ciuka wykręcało ;) Wie ktoś czy jeszcze można je gdzieś kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
kindofmagic okrągłe rurki/batony z nadzieniem czekoladowym 20.06.12, 16:15 Pamiętam jak w latach 80 mój ojciec przywoził, z Węgier albo Jugosławi takie pyszne rurki. Rurka z wafla wypełniona pysznym nadzieniem kakaowym i oblana czekoladą. Zapakowane byly o ile pamietam w przezroczysta folie z jakimś napisem. Niebo w gębie, wszystkie marsy i snickersy z Pewexu wymiękały przy tym. Niestety nie pamiętam nazwy :( Moze ktos to jadl i pamieta nazwe? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 23:27 krem snickers - mniam! Do smarowania to rewelacja była.... jarzębina w czekoladzie piwo 10,5 dezodorant fioletowy Nicole - Impulse Odpowiedz Link Zgłoś
horatio_valor Re: okrągłe rurki/batony z nadzieniem czekoladowy 02.08.12, 02:15 Była taka czekolada z serii Schogetten - o smaku miętowym, ale nie z nadzieniem miętowym, tylko miętowe były takie kulki zatopione w zwykłej, nie smakowej czekoladzie. Kulki miały ok. milimetra średnicy, zielone, z jakiejś masy cukrowej i były takie chrupiące w rozgryzaniu. Najlepsza czekolada, jaką kiedykolwiek jadłem! Zniknęła z rynku dawno temu... *** Orzeszki ziemne - bez soli i tłuszczu. Były do dostania tylko w Carrefourze, był jeszcze wariant z ostrym chili i miodowe. Cena - ok. 2,5 za 400 gramów. Pyszne! Zniknęły bez śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rena Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) IP: *.tktelekom.pl 02.08.12, 18:52 Ja tęsknie za takimi lodami które miały na wierzchu takie małe cukiereczki. I jeszcze takie małe czekoladowe gwiazdki które były przepyszne . Ostatnio znalazłam suchary wojskowe z kminkiem były przepyszne az wróciły dawne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Już tego nie robią... ( a to uwielbiałem) 09.10.12, 01:10 Gość portalu: fanta napisał(a): > Uwielbiałem pierwsze piwo z jakim zaznajomiłem się bliżej - czyli 10,5. To piwo robił poznański browar. Było strasznie cienkie i drogie jak na takie liche piwo. Miało 10,5% ekstraktu. Najlepiej mi smakują te, które mają 12. Napisałem byłem list do tego browaru, w którym porządnie skrytykowałem to piwo i niedługo po tym, zniknęło z areny piw. Odpowiedz Link Zgłoś