Dodaj do ulubionych

wątek organizacyjny

18.03.06, 23:01
Tralala, jutro zajmę się bajeczkami i innymi rzeczami

teraz musze uciekac
dobranoc

Może masz jakies propozycje ?
Obserwuj wątek
    • tralala33 Re: wątek organizacyjny 18.03.06, 23:10
      Teraz to już tylko na link czekam, żeby łatwiej było do noju trafić. A pomysły
      przyjdą. Dobrej nocy.
      • rita100 Re: wątek organizacyjny 19.03.06, 10:29
        Dziań dobry
        A może da się cały ten wątek przenieść z bajeczkami i legendami po warmińsku ?
        • rita100 Re: wątek organizacyjny 19.03.06, 17:09
          Banda ziecierzó i porobzie trocha. Dzianki Tralala i łuż myśle ło innich
          wątkach. Założe nowy wątek gawęd Cufusa.
          Przygotowuję śmieszne monologi psisane gwarą.
          • rita100 Re: Tralala 19.03.06, 22:01
            Proponuję bys zalozyła wątek lekcji gwary. Ona bardzo była przydatna i pomocna.
            • tralala33 Re: Tralala 19.03.06, 22:07
              Dobrze - przyda mi się powtórka smile
              A gdzie będziemy mówić Dobranoc, bo muszę już zmykać?
              • rita100 Re: Tralala 19.03.06, 22:10
                Poczekaj , mam i dobranockę smile
                • tralala33 Re: Tralala 19.03.06, 22:13
                  Dobrze, to wkleję jeszcze jedną 'ludową' wersję 'O Warmio moja miła'.
                  • gajowy555 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:28
                    Może jutro już będziemy na Forum , napisałem do Redakcji z prośbą o umieszczenie
                    linka do naszego podforum na głownym FO.
                    Trzymajcie kciuki...
                    • rita100 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:31
                      Trzymamy - a widzisz ile mamy tematów, glowa mi pęka , ale nie spodziewałam
                      się , że tak milo idzie.
                      • gajowy555 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:35
                        Rita, skocz na FO do wątku "Do redakcji ...: i zobacz, czy tak może być jak
                        napisałem ?
                        • rita100 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:42
                          Tak, doskonale , jutro Redachtór zobaczy i bandzie łuż robziuł swoje.
                          No czeka nas podziekowanie dla Redakcji i Hanysa, bo Ty chyba zostaniesz z nami
                          i bandziesz doglondać naszó zagrode wink)))
                          • gajowy555 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:48
                            Zawsze możecie na mnie liczyć ...
                            To na razie odwitowujem sia ...
                            Dobranoc, miłych snów o Warniji !
                            • rita100 Re: Może jutro... 19.03.06, 22:51
                              hehe, na lodwitanie mamy łuż nowy watek wink)) Tylko zobacz smile
                              dobranoc
                              i opowiedz o snach, bo ponoc pierwszy sen się sprawdza smile
                              • gajowy555 Re: Może jutro... 21.03.06, 12:30
                                Spóźnia nam się Hanys, łoj spóźnia, bo już byś mogła troche więcej godanych
                                łopowiadań puścić na wątek ...
                                A tak to czekamy ...
                                • gajowy555 Re: Może jutro... 21.03.06, 12:32
                                  Czekam tez na odpowiedź i propozycje od Jabbura,
                                  ale dziwnie jakos jestem bardzo spokojny o nasze podforum (oczywiście, że da nam
                                  linka do FO już niedługo)...
                                  • rita100 Re: Może jutro... 21.03.06, 12:59
                                    Nie martw się Gajowy, jakoś to będzie. Podforum muszą założyć , bo wprawdzie
                                    Warnija pokorna była , ale za to Prusy bardzo waleczne. W zależności od rozwoju
                                    sytuacji możemy byc Warmiakami lub Prusakami smile
                                    Dziś troszkę mam luzu w pracy to zaglądam co chwileczkę - czy już jest czy
                                    nie smile
                                    hehe, nie jadozij sia na Hanysa , bo zrobił juz bardzo duzo i to
                                    niespodziewanie , a przeciez nie tylko nas ma wink)) Daj mu też odetchnąć od
                                    wrażeń smile.
                                    Tymczasem możemy założyć watek muzyczny, bo praca przy muzyce jest
                                    najpsiankniejsza. Warmiacy w czasie pracy spiewali, a że zyjemy w innych
                                    czasach to i nam śpiew potrzebny.
                                    • rita100 Re: Może się przydać 21.03.06, 21:32
                                      gajowy555 01.03.06, 12:20 + odpowiedz

A więc motywujmy polityków naszego regionu, żeby im się chciało chcieć.
                                      Musi do nich trafić, że są ludzie, którzy powinni być pod ochroną, że decydenci
                                      muszą o tych ludzi dbać, bo to jest nasze dobro kulturowe, którego nie można
                                      zapomnieć. Ale musi nas być o wiele więcej, abyśmy mogli wywierać nacisk na
                                      panów marszałków, prezydentów i im podobnych. Jak na razie to jesteś Ty i ja ,
                                      czy Ci to czegoś nie przypomina ? To trochę za mało. Czy dwa maile coś zmienią
                                      ? Sorry, zapomniałem o Tralali !
                                      Wiem, że to początki, które zawsze są trudne. Może jakoś to rozkręcimy i
                                      rozśpiewamy. Dasz znać kiedy będzie można gdzieś umieszczać pliki mp3, a ja
                                      postaram się przetworzyć nasze śpiewanie i godanie na pliki do wysyłki.
                                      Może i ja będę niedługo czytał z łotwartó bambó ...
                                      A Cyfusa może nazwiemy 'Zródło'? Jest takie żródełko w Gietrzwołdzie, to by się
                                      piknie kojarzyło ?!?

A tu masz adresy, na które można wysyłać maile :

wojewoda@uw.olsztyn.pl -
                                      Bogdan Supeł

prezydentolsztyna@um.olsztyn.pl
                                      - Czesław Jerzy Małkowski

promocja@um.olsztyn.pl - wydz. promocji urzędu miasta

andrzej.rynski@warmia.mazury.pl
                                      - marszałek województwa Andrzej Ryński

awenzlaw@uw.olsztyn.pl -
                                      biuro prasowe wojewody bo nie

znalazłem wydziału kultury UW...

kuled@warmia.mazury.pl -
                                      dep. kultury i edukacji urzędu
                                      marszałkowskiego, dyr. Bogdan
                                      Pierechod

Co do profesorów Saksona, Traby i dr Chłosty to może zostawmy ich na "potem".
                                      Zobaczmy, jaki będzie odzew ze strony ludzi władzy !!!

No to do boju Polsko !!!
                                      smile))
                                      • gajowy555 Re: Może się przydać 22.03.06, 11:41
                                        Rita, widzę, że klikasz w pracy, więc skocz na pocztę, mam ważne pytania...
                                        • rita100 Re: Może się przydać 22.03.06, 12:27
                                          łodpisałam smile
                                          • rita100 Re: Może się przydać 22.03.06, 13:13
                                            Ależ mamy teraz tematów do rozmowy smile
                                            Czy Tralala panujemy nad sytuacją ?
                                            Jeszcze Baby Pruskie i Prussy, ale to dla mnie trochę cięzkie tematy.
                                            Może się jeszcze obrzędami i czarami Warmii i Mazur zajmę ?
                                            Gajowy, te zdjęcia zaniknionej Atlantydy to doskonałe są.
                                            • gajowy555 Re: Może się przydać 22.03.06, 13:20
                                              Dzięki za szybką odpowiedź.
                                              Wysłałem meila do Jabbura z info, że wybieram wariant 2. Teraz tylko czekać na
                                              efekt.
                                              Zdjęć będzie więcej, tylko daj mi troche czasu.
                                              Wiesz, teraz żyję przygotowaniami do zjazdu rodzinnego.
                                              Pozdro...
                                              • rita100 Re: Może się przydać 22.03.06, 14:35
                                                • Ogłoszenia (338) - Olsztyn, Elbląg

Wiem, wiem , że wyjeżdzasz i nie martw się o nas. Warnija zakwitnie w całej
                                                swej ozdobie. Tak myślałam , żeby oni nas czasami nie dali w postaci linku
                                                tylko, tylko jako podforum, jak inne. Zobaczymy , najwyżej będziemy
                                                interweniować albo się przyzwyczaimy smile
                                                • tralala33 Re: Może się przydać 22.03.06, 14:41
                                                  Baby pruskie też tu zawitają, tylko trochę czasu mi trzeba, żeby je ładnie
                                                  zaprezentować.
                                                  • rita100 Re: Może się przydać 22.03.06, 15:03
                                                    Jak mówią co nagle to po diable - przeciez mamy tyle czasu, spokonie każdy
                                                    temat będzie się rozwijać.
                                                    Co do Bab, to będę czytać tylko, bo wiem Tralala, że Ty je najlepiej
                                                    zaprezentujesz.
                                                  • rita100 Re: Może się przydać 24.03.06, 19:54
                                                    Tralala, czy masz jakąs prośbę czym się mam zająć , czy dalej kończyć folklor ?
                                                  • rita100 Re: Tralala 24.03.06, 20:39
                                                    Może założysz wątek o Gizewiuszu, to wazna postać , bo jednak mamy Giżycko
                                                    A o nim jest dużo we Folklorze, to nie bedę mieszać go z różnymi innymi utowrami
                                                  • tralala33 Re: Tralala 24.03.06, 20:53
                                                    Będzie i Gizewiusz, tylko niech nam Warnija nieco okrzepnie zanim tu Mazurów
                                                    nawpuszczam. A dziś czekam na folklor do poczytania, bo sama muszę się odwitać -
                                                    reno z kokoszami wstaję sad
                                                  • rita100 Re: Tralala 24.03.06, 20:55
                                                    dobro , to ja tan folklor postudiuje i przeniosę pieśniczki, a legendy łostawie
                                                    na jinny wątek
                                                  • rita100 Re: Tralala 27.03.06, 21:12
                                                    Tralala, nie wiem co zrobić , bo mam też wiersze Marii Zientarskiej , Małłka, a
                                                    on chyba tłumaczył, Gizewisza i jak i gdzie je powkładać ?
                                                    I jeszcze nijakiego Toppena.
                                                  • tralala33 Re: Tralala 27.03.06, 21:45
                                                    Zawisłam na telefonie, a potem zajrzałam do fotogalerii - piękne pożegnanie
                                                    zimy i wiosenne hiacynty - polecam.
                                                    Maria Zientara to nasza Warmiaczka, a Małłek i Gizewiusz to Mazurzy, może
                                                    lepiej ich do jednego wątku nie wkładać? A Toppen to też wiersze? Czy tylko
                                                    pisał o Mazurach?
                                                  • gajowy555 Re: Tralala 29.03.06, 15:50
                                                    Witam,
                                                    dziewczyny, chwała Wam za ogrom pracy, jaki wnosicie do naszego forum.
                                                    Pomału dochodzę do siebie po podróży i zlocie rodzinnym.
                                                    Najlepiej jest przejść po ogrodzie, poszukać śladów wiosny i odpocząć po
                                                    wrażeniach.
                                                    Obiecuję już wkrótce zdać relację, muszę tylko sobie poukładać w myślach, jak to
                                                    zrobić.
                                                    Ale relacja napewno będzie .
                                                    Pozdrawiam i podziwiam !!!
                                                  • rita100 Re: Tralala 29.03.06, 20:02
                                                    Ale Gajowy się napracował przy zdjeciach i już tak raźniej na forum.
                                                    Tralala, mam o czym pisac , to może jakoś same się wyklarują wątki pomalutku i
                                                    tematy.
                                                  • gajowy555 Re: Tralala 31.03.06, 21:09
                                                    Am sia dzisioj łurobziuł po łokcie (żartowałem)...
                                                    Mamy nowe zdjęcia Atlantydy - jeszcze bez opisów, nie zdążyłem,
                                                    no i do Hanysa parę gawęd mp3 Cyfusa posłałem.
                                                    To chyba dobre wiadomości ?
                                                  • rita100 Re: Tralala 31.03.06, 21:18
                                                    Bardzo dobre. Prawdą jest , że Warmiacy to bardzo pracujący naród smile
                                                  • rita100 Re: Tralala 01.04.06, 21:03
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=76&pos=32
                                                    Udalo się szybko wkleić zdjecie - oto suknia ślubna matki Halinki z ksiązki ...
                                                    a życie toczy sie dalej - Cyfusa

Coś jest z albumem , zdjecia się zmieniają jak w kaledoskopie. Zdjęcie nie
                                                    pasuje do treści. I co tu z tym fantem zrobić ?
                                                  • gajowy555 Re: Tralala 04.04.06, 20:01
                                                    > Coś jest z albumem , zdjecia się zmieniają jak w kaledoskopie. Zdjęcie nie
                                                    > pasuje do treści. I co tu z tym fantem zrobić ?

Już Ci psisołem : prawą myszką na zdjęcie - kopiuj adres odnośnika - i już.
                                                    A na razie posłuchaj jek "Lecioł Maciek przez zieś" ...
                                                    (nowe mp3)
                                                  • rita100 Re: Tralala 04.04.06, 20:31
                                                    Już słucham , bo byłam robić zdjęcia ksiezycowi, taka piękna mamy noc.
                                                  • rita100 Re: Tralala 04.04.06, 20:34
                                                    świetna piosenka, ale z wątkiem poczekam na święta - oj, zrobzimy fest fejny
                                                    muzyczny.

Jak wesoła, doskonała,
                                                    łoj, rosnie konkurencja regionalna
                                                    Ma ta piosenka I miejsce na liście przebojów warnijskich smile

A jest taka piosenka nasza chyba
                                                    Umarł Mociek umarł

Gajowy skąd bierzesz te pieśniczki ?
                                                  • rita100 Re: Tralala 04.04.06, 20:51
                                                    Leciał Maciek bez buraki
                                                    i tak se wywija gorzałeczke popijał

chwoła Bogu ześ wrócił łojdaku upiłes sie pijaku
                                                    oj, ty baba jadowita jak Rita wink))))
                                                    Jak dobrze wymłócisz
                                                    do domu powrócisz

Pod nosem przewijo
                                                    uwija sia chlopino

i tak se wywijam gorzałeczkę popijam wink
                                                  • gajowy555 Re: Tralala 04.04.06, 21:45
                                                    > i tak se wywijam gorzałeczkę popijam wink
                                                    To są ilustracyje muzyczne łopoziadan Cyfusa.
                                                    A łuż niedługo nowe łopoziedania ...
                                                  • rita100 Re: Tralala 04.04.06, 21:50
                                                    To i ja sia uwijam z klikaniem gawęd smile

Jak dobrze wymłocisz
                                                    z chlopem do dóm powrócisz smile
                                                  • gajowy555 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:17
                                                    Rita, łobocz sia w wątku "Noziny" com dzisioj w gazecie wyszperał ...
                                                  • rita100 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:22
                                                    Jo łuż cytoło i nawet myślało ło tam. Cytała prazie forum i fejn tam psiso.
                                                    I myśla cy jo potrasie tak fantazjować. Klobuk wszystko potrasi.
                                                    Tlo czy to we współczasności ten Klobuk ma być, czy taki kedajszyj ?
                                                  • gajowy555 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:31
                                                    Noma by sia zidzioł tan kedajszy, rychtyczny Kłobuk, a nie tan z blokowiska.
                                                    To do noju nie trasia i nie zim , czy ło to ponu redachtórowi szło.
                                                    No jó, ale może to jo jest kedajszy ...?
                                                  • rita100 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:34
                                                    Jo tyż cole kedjszyj, taki z chaty abo z pod strzechy - i to w gwarze.
                                                    Jo am eszcze słaba w gwarze. A do kedy jest termin łopowiadania ?
                                                  • tralala33 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:38
                                                    Spraziedlizie godacie - kłobuk to je kłobuk i do mniasta, do bloków nie pasuje.
                                                    Trza jenakszo bajke napsisać.
                                                  • gajowy555 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:44
                                                    Terminu ni ma , ale łopoziedanie ma być w swiątecznym wydaniu Gazety Olsztynskiej
                                                    wirtualnemedia.pl/document,,972452,Nowa_akcja_Gazety_Olsztynskiej.html
                                                  • rita100 Re: Łopoziedania ło Kłobuku 06.04.06, 21:50
                                                    Bardzo dobry pomysł, ale też uważam jak Tralala, że powinien żyć w swoim
                                                    świecie w chatach i pod strzechą. A przenosić go do blokowis powinien mieć inną
                                                    nazwę. Klobuk to klobuk, tradycja to tradycja , wierzenia to wierzenia.
                                                    Powinniśmy ulozyc bajke świateczna o Klobuku zw tamtych czasach.
                                                    Będę myśleć, a Wy ?
                                                  • gajowy555 Re: Słownik warmiński 06.04.06, 21:50
                                                    Eszcze sia tlo zapytom, czy słowniki tak mniały byc przyszpilone na górce, czy
                                                    jenaczy ?
                                                  • rita100 Re: Słownik warmiński 06.04.06, 22:00
                                                    Gajowy , nic nie godaj , świetnie to prowadzicie - jest tak psinaknie jak na
                                                    Warniji. Jo tlo poziem , że Warnija żyje i Warnija jest w woju rankach.
                                                    Jo tlo moga dziankować i tak dziankuje , tak bardzo , że lepa ćwakna wink
                                                  • gajowy555 Re: Kłobuk 07.04.06, 19:46
                                                    Rita, świetnie to napsisałaś.
                                                    Teroz poziedz co dalej z tam robzim ...
                                                  • gajowy555 Re: Kłobuk 07.04.06, 19:49
                                                    Nie chcam Woju psianknygo wątku zasniecać, tlo tamu w tam mniejscu bandziewa ło
                                                    Kłobuku psisać ...
                                                  • rita100 Re: Kłobuk 07.04.06, 19:56
                                                    Gajowy, już skńczyłam , teraz poprawiajcie i dajemy na konkurs. A co nam
                                                    zależy smile
                                                    Reprezentujemy nasze forum smile
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 20:10
                                                    Weno jo przemyślała co momy gwołt słowników na górze w wątkach i jo bym
                                                    chcioła może co by na górze znajdował sia wątek Gajowego o Zaginionej
                                                    Atlantydzie. Łón jest ważny i kożdan kto do noju wlezie bandzie go zidzioł i
                                                    łoglondnie łobrazki, bo tak to łón ginie w tłoku wątków.
                                                    Dobrze prazie ? Mom recht ?
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 20:15
                                                    Sia godo, sia mo ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 20:19
                                                    To jest bardzo wartosciowy watek dla wszystkich na Warmii i Mazurach.
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:10
                                                    Psianknie, naprawde psianknie.
                                                    Ale eszcze sia zastanawiam , czy nie lepiej słownik bajkowy włożyć do linku
                                                    słownika mazurskiego i wtenczas będa dwa ważne linki i nie będzie tyle nam
                                                    miejsca zajmować. Jo tylko tak mózie z propozycja.
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:21
                                                    > Ale eszcze sia zastanawiam , czy nie lepiej słownik bajkowy włożyć do linku
                                                    > słownika mazurskiego i wtenczas będa dwa ważne linki i nie będzie tyle nam
                                                    > miejsca zajmować.

To znaczy chcesz żeby słownik bajkowy wisiał tak jak mazurski - na górze, a co
                                                    ze słownikiem kiermasowym ?
                                                    Powiedz dokładniej ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:22
                                                    Nie , zaro ci pokże na przykladzie, poczkaj
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:24
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=39227260
                                                    W tym linku jest tez bajkowy słownik , więc nie potrzeba dwóch wiszących
                                                    słowników, bo miejsca nie bedziemy mieć duzo. Dobrze mówię Tralala ?
                                                    Myślę , ze dobrze myślę smile
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:28
                                                    Czyli , który mam łodklejić ?
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:31
                                                    Bajkowy jest w kiermaszowym slowniku, to zostawić powinniśmy kiermszowy a
                                                    bajkowy dać na forum, do wątków wszystkich.
                                                  • tralala33 Re: linki na górze 07.04.06, 21:32
                                                    Bajkowy .. trrraaach. A co w to mniejsce?
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:33
                                                    a to mniejsce sia łostanie na zaś ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:33
                                                    Nic, zostaną dwa ważne wątki.
                                                    Może masz Tralala jakieś propozycje ?
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:34
                                                    Łoj czekam jo czekam ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:35
                                                    Albo dajmy gawędy Cyfusa, bo mamy nagrania , a wątek cięzko znaleź.
                                                    Jak myślicie ?
                                                  • tralala33 Re: linki na górze 07.04.06, 21:37
                                                    Gawędy Cyfusa to świetny pomysł.
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:39
                                                    Możemy robzić, co sia noma zidzi, a jek sia nie spodoba to wymieciem mnietłó...
                                                    To jek moma robzić?
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:41
                                                    chyba Cyfusa, bo momy nagrania i gawędy - niech i łóne bandó.
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:45
                                                    sia robzi ...
                                                    Trrrraaach, ciaaaach i już ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:46
                                                    ciach, ciach
                                                    bandzie dach wink))
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 07.04.06, 21:48
                                                    to za ta łoperacyja potokniem po jednamu i pójdziewa do domu ...
                                                    Cias na śpik ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:54
                                                    Jó , jo tyż łumenczona tym dzisiajszym psisaniem.
                                                    Gwołt pracy wykonaliśmy, sznapsik sia należy smile
                                                  • rita100 Re: linki na górze 07.04.06, 21:56
                                                    Łuż jest, fejn to wyglónda. Mamy łuż wszystko co nom brukuje, teraz fajer
                                                    Wniosę bagaże i zaraz po chwili
                                                    W fotelu bujanym opadnę bez sił
                                                    Głowę pochylę nad szklanką martini
                                                    A ty zaśpiewasz mi

Tlidy tlidy tlidy di
                                                    Tlidy tlidy tlidy di
                                                    Czas relaksu, relaksu, relaksu to czas
                                                    Tlidy tlidy...
                                                  • gajowy555 Re: linki na górze 10.04.06, 15:56
                                                    Rita , zapraszam na pocztę.
                                                    Ciąg dalszy redakcji Łopoziedanio ło Kłobuku ...
                                                  • rita100 Re: linki na górze 10.04.06, 21:11
                                                    łuż łobacze smile
                                                    Jutro bande mnieć więcej czasu, bo banda sama u kómputera, to sobzie poczytam
                                                    ziencej.
                                                  • rita100 Re: linki na górze 10.04.06, 22:09
                                                    Gajowy, nie mam żadnej poczty, ale daję Wam całkowite uprawnienia , tak , że
                                                    nie ma klopotu. Posyłaj i zobaczymy co bedzie , czy nas wysmieja czy naszą
                                                    pracę docenią wink))
                                                    Najważniejsze, że postaralismy sie i na apel wstawilismy się jako
                                                    reperezentanci Warniji.

Przynajmniej na psierun morowy staraliśmy się wink))hehe
                                                  • gajowy555 Re:Gazeta Olsztyńska 11.04.06, 15:50
                                                    Tutaj wrzucam link, dzięki któremu codzienne wydania GO nie będą stanowić tajemnicy.
                                                    Przyjemnego czytania ...
                                                    www.gazetaolsztynska.pl/
                                                  • rita100 Re:Gazeta Olsztyńska 11.04.06, 19:30
                                                    mamy pod ręka w razie potrzeby ten link
                                                  • gajowy555 Re:gawędy 12.04.06, 10:01
                                                    No jo, gwołt roboty przed śwantami, bez co mniej noju na forum.
                                                    Ale nowe gawędy dzisioj do Hanysa wrzuce, byśwa co poczytoć mnieli.
                                                    I może jakó muzyczke ...
                                                  • rita100 Re:gawędy 12.04.06, 21:02
                                                    Muzyczka na świenta to fajna rzecz, a tymczasem Gajowy posłuchaj tej melodi,
                                                    jaka śliczna i ile instrumentów, to jest wprawdzie kołysankia niemiecka, ale
                                                    jak przeczytałam ile naszych mazurskich i warmińskich pieśni krąży w języku
                                                    niemieckim to za głowę się chwyciłam i móziłam - nie, nie może być , by my ich
                                                    nie znali i bande poszukiwać jich. A teraz posłuchaj tej wspaniałej
                                                    instumentacji. Muzyka nie zna granic.
                                                    schlesien.nwgw.de/m/k/Guten_Abend_Gut_Nacht.mp3
                                                    Śliczną tą melodię wygrywaja instrumenty, ale skrzypki najpiekniej.

• szwager_z_laband Re:gawędy 12.04.06, 21:04
                                                    tysz to richtik lubiasmile
                                                  • gajowy555 Re:gawędy 12.04.06, 21:58
                                                    Andre Rieu jest skrzypkiem i dyrygentem wspaniałej orkiestry, która potrafi
                                                    zagrać dosłownie wszystko.
                                                    Od muzyki poważnej do jazzu i muzyki filmowej.
                                                    Guten Abend, Gut Nacht ,
                                                    szwager wie co to znaczy
                                                    A muzyczka psiankno.
                                                    Dzięki ...
                                                  • rita100 Re:gawędy 12.04.06, 22:02
                                                    Gajowy, jek to łusłyszałam, to tak mi mniantko na syrcy sia zrobziło łod tyj
                                                    muzyczki, psiankna i taka spokojna i kojąca i te skrzypeczki i te dzwoneczki.
                                                    jo tak sia nie znom na muzycce ale słuch mom dobry smile
                                                  • gajowy555 Re:Andre Rieu 12.04.06, 22:03
                                                    www.merlin.com.pl/frontend/towar/423025
                                                    tu można też posłuchać...
                                                  • szwager_z_laband Re:gawędy 12.04.06, 22:06
                                                    gajowy555 napisał:

> Andre Rieu jest skrzypkiem i dyrygentem wspaniałej orkiestry, która potrafi
                                                    > zagrać dosłownie wszystko.
                                                    > Od muzyki poważnej do jazzu i muzyki filmowej.
                                                    > Guten Abend, Gut Nacht ,
                                                    > szwager wie co to znaczy
                                                    > A muzyczka psiankno.
                                                    > Dzięki ...

moja mama mi czynsto go puszczo to musza wiedziecsmile)
                                                  • rita100 Re:gawędy 12.04.06, 22:12
                                                    Zobaczcie, włączyłam pierwszy utwór o nocy , ale te bębny mnie tak wystraszyły
                                                    swoim uderzeniami, że strach , jak tu zasnąć

Gajowy , tys figlarz je - hercklekotów dostane wink))))))
                                                  • gajowy555 Re:gawędy 12.04.06, 22:15
                                                    > Gajowy , tys figlarz je - hercklekotów dostane wink))))))

A jo wcale nie godołem co po cichu bandzie ...
                                                  • rita100 Re:gawędy 12.04.06, 22:16
                                                    Ale pozidź , daczemu łóni tak w bembny tłuką w czasie nocy ?
                                                  • gajowy555 Re:gawędy 12.04.06, 22:18
                                                    bo zapłacóne majó, ale jek psianknie w te kotły waló...
                                                  • rita100 Re:gawędy ło kotłach 12.04.06, 22:32
                                                    psianknie w kotły waló, ale to przerywa myslenie smile
                                                    Słychac też fujareczkę
                                                  • gajowy555 Re:gawędy ło kotłach 13.04.06, 11:08
                                                    A tu mosz Rita niespodzianka.
                                                    Przedpremierowe wydanie - do posłuchanio w Śwanta ...
                                                    można i teroz posłuchać.
                                                    mitglied.lycos.de/fritz137/Zielg%f3noc.mp3
                                                  • gajowy555 Re:gawędy ło kotłach 13.04.06, 19:23
                                                    mitglied.lycos.de/fritz137/Zielg%f3noc.mp3
                                                    a tam jeszce insze nowe łopoziedania som do posłuchania.
                                                    Eszce przed łoficjalnó prezentacjó...
                                                    No to teraz chtoś robzi seteczke .
                                                  • rita100 Re:gawędy ło kotłach 13.04.06, 19:26
                                                    sznapsik na dobry poczóntek wink
                                                    A muzykany łuż puszczone, zaro posłucham
                                                  • gajowy555 Re:gawędy ło kotłach 13.04.06, 19:31
                                                    za sznapsika dziankujewa , a łu noju muzykonty nie grajom bo post...
                                                  • rita100 Re:gawędy ło kotłach 13.04.06, 19:38
                                                    Jó i trza wypucować instrumenta na śwanta wink i łustroic wink
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 20:13
                                                    Czy da sie zdjąć już dekorację Zielgónocy ?
                                                    Czas świateczny nam sie już skończył i swoją wystawę musiałam rozebrać smile
                                                    Tak tylko wspominam o tym smile
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 20:13
                                                    Ale dekorację świąteczną mieliśmy piekną - dziękuję
                                                  • gajowy555 Re: prośba :) 19.04.06, 20:21
                                                    No jó, chtóś tu sobzie seteczke strzelół...
                                                    A w sprazie Zielgónocy to Hanysa trza zawołać.
                                                  • gajowy555 Re: prośba :) 19.04.06, 20:22
                                                    A mym łuż łuciekomy , bo kulajó bala w tylewizórze ...
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 20:30
                                                    Rychtyczno zaro bando kulać bala.

• tralala33 Re: prośba :) 19.04.06, 20:42
                                                    Żegnamy się z wielkanocnym zajączkiem? Jaka szkoda sad
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 20:56
                                                    Tralala, nie będzie łatwo pożegnać się z zajączkiem po perfidnym ataku Borasci
                                                    na mnie na Glywicach, wziełam wszystkie winy na siebie , ale nie mogę brać
                                                    oczernień.
                                                    Tak więc jak zajączek schowam się pod miedzą ze swojej bezradności i nie odważę
                                                    się poprosić Hanysa, wole się zapić na śmierć , nie zdobędę się na odwagę.
                                                  • tralala33 Re: prośba :) 19.04.06, 21:18
                                                    Zajączek może z nami zostać do niedzieli, a potem zobaczymy gdzie pokica smile
                                                    Rito - to całe zamieszanie na Glywicach to jedno grube nieporozumienie i nie
                                                    warto sia trapsić. Muraszka pomyliła się - wydawało się jej, że niejaki
                                                    allenstein na Forum Olsztyna to Ballest (gdyby zobaczyła, że allenstein pisze z
                                                    serwera politechniki gdańskiej to by ochłonęła). Coś ją bardzo mocno zabolało i
                                                    oddała równie mocno, tylko że trafiła nie w tę osobę. A potem jak w tym wierszu
                                                    o rzepce dziad rzepkę ciągnie, baba dziada, piesek babę, kotek psa i co tam
                                                    jeszcze. Wszyscy ucierpieli, i szkoda, że to przez jakiegoś - ech co mi tam,
                                                    smarkatego gówniarza pozującego na wschodniopruskiego junkra. Ja też NIE LUBIĘ
                                                    allensteina. No to ja bym dalej tej rzepki nie ciagnęła - nie warto.
                                                  • tralala33 Re: prośba :) 19.04.06, 21:27
                                                    Hm, a może lepiej jednak ją wyciagnąć i wyrzucić? Tą rzepkę, praprzyczynę
                                                    nieporozumień.
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=40382763&a=40386103
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 21:52
                                                    już zajónczka nima. Tralala, faktycznie , to jest jedno wielkie
                                                    nieporozumienie. Na poczatku zaczełam żartować, ale później jak się bardziej
                                                    wczytałam to nie myślałam , ze aż takie winy mam brać na siebie - ale jak to
                                                    wytłumaczyć , jak udowodnić , to jest bezsens, bysmy zgineli w żalach do siebie.
                                                    Dla mnie to piosenki były fajne , bo sobie sluchałam , ja nie patrzyłam na ten
                                                    wątek z mściwośćią , wrecz odwrotnie - żalowałam tylko , że nie była ciągnięta
                                                    Biesiada Sląska, ale nie odwazyłam sie wejśc i cokolwiek mówić.
                                                    Szkoda , że zostało zmarnowanie - pojednanie. Leży na pulpicie u mnie list do
                                                    Hanysa o zamieszczenie piosenek Borasci na naszym forum ale też nie odważyłam
                                                    się go wysłać.

Teraz się odważe - to zrobić
                                                    "Hanys - mam taką cichą prośbę. Czy nie da sie włożyć w ten serwer piosenek
                                                    Borasci ? Tak po cichu, jedna z nich nawet warmińska była na moje życzenie.
                                                    Może nie sprawi to kłopotu nikomu , a wypada mieć to na tym własnie forum."

No i nie wysłałam, a teraz oficjalnie go zamieszczam.
                                                    Trochę się wlecze za mną przeszłość.
                                                    Ja już nie zagladam na Forum Olsztyn, więc o allstainie nic nie wiedziałam.
                                                  • tralala33 Re: prośba :) 19.04.06, 22:02
                                                    Nie ma zajączka? A ja go jeszcze widzę - może mam jakiś ślamazarny komputer.
                                                    Nie ma czego żałować ten, kto nie wypatrzył 'kwiatków' sadzonych na Forum
                                                    Olsztyna przez niejakiego allensteina. Ja tylko raz próbowałam prostować jego
                                                    ścieżki, ale potem dałam sobie spokój. A te moje wpisy o nazwach mazurskich
                                                    przy okazji tu kiedyś przeniosę.
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=36766730&a=36827810
                                                  • rita100 Re: prośba :) 19.04.06, 22:09
                                                    Tak , trzeba to uporządkować i poprzenosić, bo wątki się pogubią , a zasze
                                                    będziemy tu mieć pod ręką.

1:0 dla Arsenału smile
                                                  • tralala33 Re: prośba :) 19.04.06, 22:11
                                                    O faktycznie. A to jest śmieszne:
                                                    Londyński pojedynek jest zacięty i toczony w szybkim tempie, ale za bohatera
                                                    pierwszych minut należy uznać... wiewiórkę, która długo okupowała pole
                                                    karne "Kanonierów".

• rita100 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 19:40
                                                    No tak, kolejną wpadkę zaliczyłam. Otóż doczytałam sie ,że dekoracje świateczne
                                                    trzyma się aż do pierwszej poświątecznej niedzieli. Nawet z tej okazji dawniej
                                                    były odpusty, tradycja , która zanikła całkowice, ale u nas może zajączki ją
                                                    bedą kultywować. To się nazywa Niedziela Przewodnia, czyli pierwsza po
                                                    Wielkanocy.
                                                    Nie wiedziałam o tym
                                                    Ale któż z nas jest doskonały.... smile

Tak żeby szpasu dodać, to ło zającecku zaspsiewam:

Lezy zającecek za miedzo,
                                                    o tym pany jegry nie wiedzo,
                                                    Psy po górach rozpuscajo,
                                                    Trąbio, wyjo i wołajo,
                                                    Gońta go , gońta go
                                                    A coz ja tym jegrom przewinił,
                                                    Zadnej ja im skody niecynił
                                                    Casem ja w kapuste siadam
                                                    po jednym listecku zjadam
                                                  • tralala33 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 20:12
                                                    A nie móziłam co zajónczek może do niedzieli z noju zostać? Cicho, cichutko, co
                                                    by pany jegry nie zobacyły tego mazurskiego zającka.
                                                  • rita100 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 20:15
                                                    wink)) hehe, Tralala, jek cóś poziesz to sia zawdy łuśmieje smile

Teraz trza chronic noju zajóncecki - może Gajowego zawołać ? wink))))
                                                    Niech warte trzyma wink)))
                                                  • gajowy555 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 22:11
                                                    Nie chcioł zajónczek na górce siedzieć i kicnół sia
                                                    do lasu narobzić hałasu ...
                                                    kic, kic, kic...
                                                    A teroz mym bandziewa wachować ze pukawkó, coby noma żadne
                                                    szpetne alenn...cós tam do noju nie wlazły.
                                                    Tlo se dajta pozór !!!
                                                  • rita100 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 22:27
                                                    To sprawdze czy aby eszcze je zajóncecek
                                                    I pospsiewm mu eszcze smile

Siedzi, siedzi zającz pod miedzo, pod miedzo
                                                    A mnyśliwczy o niem nie wiedzo, nie wiedzo
                                                    Siedzi, siedzi lamentuje
                                                    Testament swe spyszuie.
                                                  • rita100 Re: Lezy zającecek za miedzo 20.04.06, 22:30
                                                    Nima zjóncecka, hola hola
                                                    Taka jego buła dola smile

Bandó młode zajóncki
                                                    jek pocujó ziosny mocki smile
                                                  • rita100 Re: Tralala - prośba 21.04.06, 20:53
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=38977002&a=40636258
                                                  • tralala33 Re: Tralala - prośba 21.04.06, 20:55
                                                    Tego Gieracha to my i makiem posypałyśmy i sieć rybacką do trumny mu
                                                    włożyłyśmy, a on znów nas straszy wink))
                                                  • rita100 Re: Tralala - prośba 21.04.06, 20:56
                                                    Pewnie Laband na Śląsku sia znalozł wink))
                                                  • rita100 Re: Gajowy 27.04.06, 09:53
                                                    Dlaczego nie ma na górze Atlantydy Północy ?
                                                    Możemy gawędy Cyfusa dać na dół, bo i tak zawsze go podnoszę , a Atlantydę
                                                    zostaw na górze.
                                                    Jak myślicie ?
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 27.04.06, 14:25
                                                    Witaj Rita.
                                                    Temu nie ma, bo można tlo 3 wątki przyszpilić na wierchu.
                                                    A jest Ksiójżka gości, Łopoziedania Cyfusowe i Kiermasowy słownik.
                                                    Ale jek chcysz , to można wszyćko zrobzić.
                                                    Tlo godaj , że tak mo być i łuż...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 27.04.06, 15:29
                                                    Witoj.
                                                    Mnie sia zdaje co Atlantyda Północy powinna wisieć na górze, a jo banda gawendy
                                                    Cyfusa codziennie psisać i łóna bandzie na psiyrszej stronie zawdy.
                                                    Doj Atlantyde, bo i rychtyczno zgodzi sią ze mnó Tralala.
                                                  • rita100 Re: Gajowy 27.04.06, 15:45
                                                    Toc az syrce sia raduje kedy zidzi take psiankne łobrazki Warniji i Mazur.
                                                    Niech łu noju łóne nie zaginó.
                                                    Mniałam szczajście to łobaczyć , jek powraca Atlantyda na swojó ziamnie.
                                                    no to szapanik z tyj łokazjii wink))i eszcze hymn możem pospsiewać .
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 27.04.06, 20:49
                                                    No to...
                                                    achtung flejty,
                                                    achtung trumpejty,
                                                    ein, zwei, drei ...
                                                    O WARMIO MOJA MIŁA ...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 27.04.06, 20:52
                                                    to tero po szklónce smile
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=86&pos=23
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 27.04.06, 20:54
                                                    Rychtyk dwie take same mym wczora
                                                    z pewnom ważnom łosobó łobalili,
                                                    a potam słuchalim psieśni Czerwónygo Tulipana ...
                                                  • tralala33 Re: Gajowy 08.05.06, 20:42
                                                    Coś się zmieniło na górze, mamy dwa linki do Cyfusowych godek, w nich otwierają
                                                    się jakieś okienka, a potem ... u mnie klapa, bo to nie głośniczki są winne,
                                                    tylko w komputerze coś padło i teraz nie mam czasu tym się zająć. Nie wiem
                                                    więc, czy można posłuchać nagrań?
                                                  • rita100 Re: Gajowy 08.05.06, 20:44
                                                    Zaraz sprawdzę, ale nie zauważyłam wpisu też Gajowego.
                                                    My chyba fest gwołt paplemy Tralala wink))))
                                                  • rita100 Re: Wszystko gra Tralala ;)))) 08.05.06, 20:50
                                                    Jest , to jest nowy układ. Pięknie mamy.
                                                    Tylko komy dziękować.
                                                    Tralala , Ty tak fejn zrobisz, Ty łumiesz tak po warnijsku podziankować.
                                                    Mym skromni ludziska warnijskie tylko łuśmiech mowam i flaseczke na dusecke smile
                                                  • tralala33 Re: Wszystko gra Tralala ;)))) 08.05.06, 21:21
                                                    Po mazursku bandzie:

A chtó noma te psiosenki dał
                                                    Niech mu grajó muzykanty,
                                                    Skrzypki, klarnet, duzy bas,
                                                    Co nic nie je, a sie spas!

No to teraz muszę naprawiać komputer, koniecznie - niech gra i goda po naszamu!
                                                  • gajowy555 Re: Wszystko gra Tralala ;)))) 09.05.06, 09:46
                                                    Dziankować, dziankować i ło zdrozie dla Hanysa prosić.
                                                    Niech nom żyje Hanys drogi i noma psieśniczki
                                                    i łopoziedania długo eszcze gra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka