Dodaj do ulubionych

Powarzyć po warnijsku i mazursku...

13.07.07, 20:34
www.lideria.pl/sklep/opis?nr=77342
To je fejn ksiojżka, nie pozinno jej felować w żadnyj chałupsie, gdzie
mnieszkajo ludzie związani z Warnijo i Mazurami.
W niedziela ida do empiku sa to ksiojżka kupsić...
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 13.07.07, 20:58
      To jeka nowa ksiójżka. Taki tutuł mo ksiójżka cośma tu wszyscy kupsili. A ta ma
      jinsza łokładke. I tyj nie pozinno noma felować.

      W Krakozie takich ksiójżek ni ma. łostatnio zaflykuja sobzie ksiójżki w
      antykwariacie mazurskim i tamój kupuja warnijskie ksiójzki te nonowsze tyż.
      • rita100 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 13.07.07, 21:07
        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=136
        No łobacz Freemason, to je ta ksiójzka

        A tu je kóntek ło tyj ksiójżce
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=41705903
        Godam ci co warto kupać, bo je fejn ciykawa. Zol co tlo ło Mazurach je tak
        ksiójżka, a ło Warmii nic tamój nie wspomninajó.
        • rita100 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 13.07.07, 21:10
          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9
          A tan łobrazecek je nopsiankniejszy, tyż ło niam godali. Ci starziki tak fejn
          wyglóndajó.
          • freemason Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 15.07.07, 11:02
            rita100 napisała:

            > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9
            > A tan łobrazecek je nopsiankniejszy, tyż ło niam godali. Ci starziki tak fejn
            > wyglóndajó.

            O, rychtycznie fejni ci groskowie...

            Nie ziesz, skond je to foto?
            • rita100 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 16.07.07, 20:34
              Ni ziam, to buło w tyj ksiójżecce i ziele ziancej takich łobrazecków starych .
              Psiankny jes to łalbum.
      • alena.24 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 22.12.09, 23:28
        Wiecie co? Jestem z Mazur, ale nic a nic Was nie rozumiem tongue_out
        • rita100 Re: Powarzyć po warnijsku i mazursku... 23.12.09, 08:49
          alena.24 napisała:

          > Wiecie co? Jestem z Mazur, ale nic a nic Was nie rozumiem tongue_out

          Zitoj Alena (zi=wi)
          To się tylko tak wydaje na pierwszy rzut oka, tak jak szczyt góry wydaje się nie
          do zdobycia , a jednak z przyjemnością się na niego wchodzi. Jesli tylko jest
          ochota smile
          A potem radość ze zrozumienia.

          Szczajścia Woma winszuje na te Gody cobyśta w zdroziu drugich doczkali smile
    • freemason No i am nie kupsił tyj ksiojżki 15.07.07, 21:59
      Empik dziosioj zieczorem zamkły, rachuja, co sia jutro łuda kupsić abo chociaż
      przelistkować...
      • rita100 Re: No i am nie kupsił tyj ksiojżki 16.07.07, 20:36
        www.mojabibliotekamazurska.pl/
        Freemason, lof sprowdź . Mym tu kupali ta ksiójżka.
        • rita100 Re: Ambruł zieczoram 16.07.07, 20:55
          tak , to leca cedzić kartofle. Zawdy ziyczoram warze.
          • freemason Re: Ambruł zieczoram 18.07.07, 17:51
            rita100 napisała:

            > tak , to leca cedzić kartofle. Zawdy ziyczoram warze.

            Łu, a nie za gorunco w chałupsie łod tygo kochowania?
            Z czym dajesz bulby? Z cybulka, z łyczkowo abo knoblołchowo zołzo, abo może tek
            bez niczego?
            • rita100 Re: Ambruł zieczoram 18.07.07, 20:23
              Tak tero bulwy sia warzó, zołz je pszigotowani im to je s knoblołchu i koperku z
              jogurtu naturalnego. Bes niczego to może bić tilo perkartofel czili ta bulwa z
              mundurku.

              Ale , ale i mniesióncki so łu Steffena.
              • rita100 Re: Ambruł zieczoram 19.07.07, 20:14
                Alem sia napakowoła parówkami i jek tero witszimoć ?
                • freemason Re: Ambruł zieczoram 19.07.07, 22:45
                  rita100 napisała:

                  > Alem sia napakowoła parówkami i jek tero witszimoć ?

                  Brok sia jakiegoś ziołowego tyju napsić abo tropów trocha wziojć.
                  Ji nie jamrować, bo woszty i parówki so barzo smaczne, najlepsiej z cołta,
                  mostrychem ji świeżyma pomidorama...
                  • rita100 Re: Ambruł zieczoram 19.07.07, 23:02
                    A czy zisz co na taki łukrop fejn je szia napsić goróncy tyj ? Tak godajó co to
                    je nolepsi. Jenóz na taki łupoł to ni wolno jyść lostrych potaw bo sia czloziek
                    mocka poci, a pot skapuje po czole i licach do talyrzi wink)))))

                    Tero dużo jym plumków ?(śliwek) To je łokres i na ziśnie i na czyreśnie.
                    • rita100 Re: sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy 21.07.07, 23:05
                      > sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy obiad

                      No jó ! Sfutrowalim cołyj łobziad z talyrzy, a ryszta w tyglach łostała na niydziela
                      • freemason Re: sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy 21.07.07, 23:08
                        rita100 napisała:

                        > No jó ! Sfutrowalim cołyj łobziad z talyrzy, a ryszta w tyglach łostała na
                        niyd
                        > ziela

                        I co dzisioj buło? Łu mnie kluchy z erdberami w markiecie kupsione...
                        • rita100 Re: sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy 22.07.07, 12:17
                          > I co dzisioj buło? Łu mnie kluchy z erdberami w markiecie kupsione...

                          Co to za kluchi z erdberami ?
                          Kluchi mogó być leniwe, ślójskie, kopytka i take lane kluski smile

                          A jo mom dziś psierci kurczoczka łusmorzone na olejó i zalane zołsam koperkowym
                          i gwołt sołat. I łogóreczki kiśione i łogóreczki jeko mizeria i sołata ziylona z
                          drobni pokrojona z groszkieam , gomidoram, paprykam i zalone zołsikam z oleju.

                          Dziś fszistko sflytrujam, cołyj łobziod.
                          • freemason Re: sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy 22.07.07, 15:55
                            rita100 napisała:

                            > > I co dzisioj buło? Łu mnie kluchy z erdberami w markiecie kupsione...
                            >
                            > Co to za kluchi z erdberami ?

                            No to so psierogzi z truskawkami...

                            > Kluchi mogó być leniwe, ślójskie, kopytka i take lane kluski smile

                            O, ślojskie so fejn. Do tygo modra kapusta i rolada...

                            > A jo mom dziś psierci kurczoczka łusmorzone na olejó i zalane zołsam
                            koperkowym
                            > i gwołt sołat. I łogóreczki kiśione i łogóreczki jeko mizeria i sołata
                            ziylona
                            > z
                            > drobni pokrojona z groszkieam , gomidoram, paprykam i zalone zołsikam z oleju.

                            Aż żałuja, co nie jestam u Ciebzie na łobziedziesmile
                            • rita100 Re: sfutrowalim łobziad - spałaszowaliśmy 22.07.07, 21:14
                              > > Co to za kluchi z erdberami ?
                              >
                              > No to so psierogzi z truskawkami...

                              łoj, to mym to nazywamy psierogi. Nie ziam jek só truskawki po warnijsku, możie
                              nojda łu Steffena.

                              > Aż żałuja, co nie jestam u Ciebzie na łobziedziesmile

                              Ni żałuj , bo psierogi na taki dziań , kedy je góronco só nolepsi. Eszcze polane
                              śnietanó i posypane cukram. Mniam, mniam.....
                              Jo lubzie jadać f rystołracyjach, kedy mi podadzó eligancko smile
                              Oj, lejduja , lejduja ..... jek to:
                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=481&pos=76
                              Alic łobacz, je wyglónda jydło ślójskie. To mo być rolada ślojska i modra
                              kapusta, ale i tam na Slójsku tygo ni majó.
                              Tlo w domach warzó, jek to :
                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=3
                              • rita100 Re: Zagarowa kartofle - ugotować 23.07.07, 20:39
                                Kartofle sia jusz zagarowałi. Banda musioła je tero łodgarować.

                                Bandzie tero pauza smile
                                • rita100 Re: Zagarować kartofle - ugotować 23.07.07, 20:40
                                  rita100 napisała:

                                  > Kartofle sia jusz zagarowałi. Banda musioła je tero łodgarować.
                                  >
                                  > Bandzie tero pauza smile
                                  • rita100 Re: Zagarować kartofle - ugotować 23.07.07, 21:07
                                    No jó, sfutrowalim łobziod i cias na fajer jeki. Dziś je jeburstag Hanysa, brok
                                    solennie pofajrować wink)))
                                    • freemason Re: Zagarować kartofle - ugotować 23.07.07, 23:50
                                      rita100 napisała:

                                      > No jó, sfutrowalim łobziod i cias na fajer jeki. Dziś je jeburstag Hanysa,
                                      brok
                                      > solennie pofajrować wink)))

                                      Kto to je Hanys? To Ślojzok jekiś?
                                      • rita100 Re: Zagarować kartofle - ugotować 24.07.07, 22:23
                                        Hanys je twórca tygo Forum. Wyrychtowoł noma plac abyśma godali po naszamu.

                                        A dzisioj am łuwarziła psierogi ruskie smile
                                        I co Ty mniołeś za smakozitości ?
                                        • rita100 Re: Pśyrś z kurczoka je smakozita 25.07.07, 22:10
                                          Pśyrś z kurczoka je smakozita. No a jek ni mowam pśiyrśi kurczaka to może
                                          uwarzyć some kortofle zaskfarzane i tyż bandzie fejn.

                                          zaskfarzane = okraszone skwarkami
                                          • rita100 Re: Uwarzim tero bón - czyli bób 27.07.07, 23:10
                                            To prosty jydło. Tlo bón do gorczka sypsiem, zalywamy wódó troch posolim i
                                            warzym. Potam łodgarowujewa i take góronce po jenam do gabzi dajem. No eszcze
                                            skórka brok sciójgóńć paluszkomi.
                                            To barzo smakozite jydło.
                                            • freemason Re: Uwarzim tero bón - czyli bób 27.07.07, 23:49
                                              rita100 napisała:

                                              > To prosty jydło. Tlo bón do gorczka sypsiem, zalywamy wódó troch posolim i
                                              > warzym. Potam łodgarowujewa i take góronce po jenam do gabzi dajem. No eszcze
                                              > skórka brok sciójgóńć paluszkomi.

                                              A ziesz, co niechtóre ludzie jedzo bon z szalami? Tyż tek jidzie, jo tek
                                              robzia...
                                              A jakem buł w Szpanji, to am na włosne łoczy zidzioł, co łoni ten łuwarzony bon
                                              jeszcze na patylni posmażajo z cybulko i przyprowami. Psiszne!

                                              > To barzo smakozite jydło.

                                              Mosz recht...
                                              • rita100 Re: Uwarzim tero bón - czyli bób 28.07.07, 23:11
                                                Prowde godosz ? Ni ziydzioła am. Te szala z bón só pszecia tworde. A łuż
                                                podsmażony na tyglu z cybulam i psziprowami to eszcze nie jodła am. Bułeś w
                                                Szpaniji ? A boc co ?

                                                Czi tero tyż tak jysz bón ? Brok głośno ło tam godać bo to maulo chto ziy.
                                                • rita100 Re: Mniajso łupsieczóne w brytfonie 28.07.07, 23:12
                                                  Mniajso łupsieczóne w brytfonie lepsi smakuje nisz łuwarzóne w garku.

                                                  Weźma taki kurczok , rychtycznie lepsi je łupsieczóny w brytfonie. Take jedło to
                                                  śwanteczne nojcziajściaj.
                                                  • rita100 Re: breja z tukam 30.07.07, 23:03
                                                    Na zieczierzo mnieli breja z tukam.

                                                    Freemasonie, a co to je tukam ? Może mo bić cukam ?
                                                    Breja z cukrem.
                                                  • rita100 Re: breja z tukam 31.07.07, 09:37
                                                    Freemasonie , a co dziś warzisz na tyn kóniec mniesiónca ?
                                                  • freemason Re: breja z tukam 31.07.07, 18:46
                                                    rita100 napisała:

                                                    > Freemasonie , a co dziś warzisz na tyn kóniec mniesiónca ?

                                                    Kluski na parze z szokolada...
                                                    Tlo bande jodł swój ambrołt baro późnosmile
                                                  • rita100 Re: breja z tukam 31.07.07, 21:35
                                                    ło, kluseczki na parze
                                                    A jo dzisioj wóntróbeczka z cybukó. Smakozite jydło.

                                                    A łuż myślołam co bade jyść cółta z klopsami i zielónam.
                                                  • rita100 Re: Co dzisioj łuchychloć ? 01.08.07, 09:34
                                                    czyli upitrasić smile
                                                    A co dzisjioj bandziewam jyść ?
                                                  • rita100 Re: buchtowoć - jeść z apetytem 03.08.07, 21:47
                                                    buchtowoć - jeść z apetytem

                                                    Freemason buchtuja breja z tukam.
                                                    Jo bande buchtować jutro grzibki kurki ze śmiatankó
                                                    Gajowy buchtuje plince, to noju takie smakozitości
                                                  • rita100 Re: bóntować - wymiotować 05.08.07, 22:07
                                                    Józef znóf bóntuje, pewno za dużo sia najot.
                                                    Jo , jek zidza slimoki bez skorupy to mi sia chca bóntować.
                                                  • rita100 Re:Dałaś mi tlo capek kucha. 11.08.07, 21:44
                                                    Dałaś mi tlo capek (okruch) kucha.
                                                    schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3007
                                                  • rita100 Re: Kupsiułaś chabanina czili ochłop 12.08.07, 13:52
                                                    chabanina - ochłap, mięso gorszego gatunku

                                                    Kupsiułaś chabanina, jeki nicht kupsić chcioł. I co morzem łuwarzić z takej
                                                    chabaniny ? Może gulorz, abo zmnielim na kopse ?
                                                  • rita100 Re: Plince kartoflane 12.08.07, 20:17
                                                    Dzisioj to am zrobziuła plince kartoflane i zołs grzibkowy. To take duże plince
                                                    , na całi tygel łusmożuła am, potam je na pu skłodam, w środek daje grzibki, a
                                                    to wszistko eszcze zołzem śmiytanowym zalewom.

                                                    Fejn , fejn jydło, mózie woma.
                                                  • freemason Re: Plince kartoflane 12.08.07, 22:31
                                                    rita100 napisała:

                                                    > Dzisioj to am zrobziuła plince kartoflane i zołs grzibkowy. To
                                                    take duże plince
                                                    > , na całi tygel łusmożuła am, potam je na pu skłodam, w środek
                                                    daje grzibki, a
                                                    > to wszistko eszcze zołzem śmiytanowym zalewom.

                                                    Jeksie grzibki dał aś, gonski czi szampioniony?

                                                    > Fejn , fejn jydło, mózie woma.

                                                    No tak - czasym teksi ajnfachowy grycht je najsmaczniejszy...
                                                  • rita100 Re: Plince kartoflane 13.08.07, 20:11
                                                    Tlo gonski mniołam, bo zrobziła am takó zołze.
                                                  • freemason Re:Dałaś mi tlo capek kucha. 12.08.07, 22:29
                                                    rita100 napisała:

                                                    > schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3007

                                                    Ło, fejnista torta!

                                                    To domowyj roboty? Co je w tyj golorycie: erdbery (truskawki)?
                                                  • rita100 Re:Dałaś mi tlo capek kucha. 13.08.07, 20:15
                                                    No jó ! To je domozie psieczenie. Take ptasie mlyczko, ale tygo ni rozbziuła tlo
                                                    kuzinka i przyniosła w gościne. Ptasie mlyczko to tak chibko wchodzi w gardyłko
                                                    co cole nie czuć, tam mniantko..... datemu możem to nazwać capek kucha, bo
                                                    chućko bez gardełko przełozi smile
                                                  • rita100 Re: Nie zaboczcie łosłónić strawy 13.08.07, 20:19
                                                    Wszistkie strawy musim choć troszeczke ale łosłónić (posolić)
                                                    pewno to łod słonego to słózieczko pochodzi.
                                                    Tlo abi nie przesłónić, bo w tanczas pan bandzie łostro zły wink
                                                  • rita100 Re: Nowa ksiójżka wyszła 15.08.07, 22:03
                                                    miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,78484,3870898.html
                                                    Brok jo kupać.
                                                  • rita100 Re: bandzie czornina 18.08.07, 22:57
                                                    Banda tó ksiójżke mnioła.

                                                    cziornina - czernina

                                                    Na łobziod bandzie czornina. Ciajsto Warnijacy jó warzili. Tero cosik wyszła z
                                                    mody. Daczemu ? Czy chto eszcze jó robzi ?
                                                  • rita100 Re:Cukerdółza stoji na stole 19.08.07, 19:58
                                                    cukerdółza - cukiernica

                                                    Cukerdółza stoji na stole kedy psije kowkó. Ciasem to je łóna pusta, no ale tedy
                                                    sypsie cuker i je pełna.
                                                  • rita100 Re: Do kawi dodaja trocha cikeriji (cykori) 19.08.07, 20:00
                                                    cukerijo - cykoria

                                                    Do kawi plóni z jancznania ludzie dodajó trocha cikeriji.
                                                  • rita100 Re:cycać, ciciać - ssać 19.08.07, 20:29
                                                    cycać, ciciać - ssać
                                                    cyckać, cickać - powoli ssać

                                                    No to moziem pogadać ło bómbónach. Bómbony brok cickać, długo ciciać w jamnie
                                                    gambowej coby poczuć smak. Co eszcze możem cickać ?
                                                    Só take bombony 'krówki' ale to nocziajściej só ciójgutki.

                                                    Ale cickać możem tyż plaster cytrónki
                                                  • freemason Re:Cukerdółza stoji na stole 19.08.07, 21:41
                                                    rita100 napisała:

                                                    > cukerdółza - cukiernica
                                                    >
                                                    > Cukerdółza stoji na stole kedy psije kowkó. Ciasem to je łóna
                                                    pusta, no ale ted
                                                    > y
                                                    > sypsie cuker i je pełna.

                                                    A cuksier to je po warnijsku:

                                                    a) cuksier
                                                    b) faryna
                                                    c) muszkibada

                                                    Ale różnorodność!
                                                  • rita100 Re:Cukerdółza stoji na stole 19.08.07, 22:06
                                                    faryna, to am dzieś napotkała. Faryna je.
                                                  • freemason Re: bandzie czornina 19.08.07, 21:40
                                                    rita100 napisała:

                                                    > Banda tó ksiójżke mnioła.
                                                    >
                                                    > cziornina - czernina
                                                    >
                                                    > Na łobziod bandzie czornina. Ciajsto Warnijacy jó warzili. Tero
                                                    cosik wyszła z
                                                    > mody. Daczemu ?

                                                    Bo i rychtycznych Warnijoków już nie łodda - warto poziedzieć, co
                                                    buł czas, kedaj czornina jako łodmowa rynki panny młodej służyła...

                                                    >Czy chto eszcze jó robzi ?

                                                    Fanatycy kultury staropolskiejsmile
                                                  • rita100 Re: bandzie czornina 19.08.07, 22:08
                                                    Jo pamniantam co óma robziuła, kej gajś zabziuła, to wtanczas łupuszoła krew i z
                                                    tygo robziuła czarnino.

                                                    Ale czernino to znona je tyż łod Mickiewicza tyż. Uón to łopisoł chiba.
                                                    Jinsze - polewka to je.
                                                  • rita100 Re:Kruszki z zinem 23.08.07, 22:55
                                                    A dzisioj na taki ciepłasy dziań mom fajnisty przepis na deser z kruszki.
                                                    Bzierzem kruszke, łobzierawa ze skórki, kroimi na cziajści i wybzierawa gniozda
                                                    nasienne, a mniónż skrapsiamy cytrynkó. Potem na kocherze w garczku warzym
                                                    czyrwóne zinko, mniód i cynamón. Pomaluśku sia warzi, a mym mnieszawam coby sia
                                                    nie przypoliło. Jek sia to rozpuści to brok cisnóńć kruszki i tak z psiatnoście
                                                    mninut na maluśkim łogienku warzić.
                                                    Potam wlać do pucharków i doć do lodówki, a potam to łuż jek chto może, abo
                                                    bzita śmiatona, abo marzlina (lody) abo polać szykóladó.
                                                    Jó am eszcze tygo nie robziuła, no ale może , kedy kruszki bandó, a łuż prazie só.
                                                  • rita100 Re:citróna - cytryna 24.08.07, 21:57
                                                    citróna - cytryna

                                                    Nolepsi to łobrane jepka pokropsić citrinó, wtancias nie bandó japka ciemnase.
                                                  • rita100 Re: Citrónowi napój 24.08.07, 22:32
                                                    citrónowi - cytrynowy

                                                    Na taki gorónc nolepszi je citrónowi napój. Taki możem noleż w ksiójce "Smak Mazur"
                                                  • rita100 Re: Ćpoł i ćpoł i nie móg sia naćpać 25.08.07, 20:11
                                                    ćpać - żarłocznie jeść

                                                    Ćpoł i ćpoł i nie móg sia naćpać.
                                                    No łobaczta, a tero ćpoł to znoczy narkotyzuje sia. Ale po warnijsku to noczy
                                                    zryć , żryć aż sia łuszy trzansó smile
                                                    Jo łuż naćpana ambrółem.
                                                  • rita100 Re: Ćpoł i ćpoł i nie móg sia naćpać 26.08.07, 20:08
                                                    Z takego naćponia to mozna aż zachorzeć. Takem ćpoła, ćpoła grzibki kurki aż
                                                    bełk nie strzimoł. Cierzpsioła am barzo. Tero grzibki pójdó precz z jydła.
                                                  • rita100 Re: Połknół gnota i zaczół sia dozić 26.08.07, 20:12
                                                    doźić sia - dławić się, dusić się

                                                    Nie pogris dobrze jepka i zaczół sia doźić. Mozna sia tyż dozić łośció łod rybi.
                                                    Wtanczas trzeba rznóńć rankó w plecy czi schabi ?
                                                    Jek tygo nie zrobzim to sia możno dozić (udusić)
                                                  • gajowy555 Re: Najsmaczniejsza golonka jest na Warmii 28.08.07, 16:17
                                                    No jó, tak łuwarzym co po warnijsku. Zreszto sami poczytajta...

                                                    Golonka po warmińsku przygotowana przez kucharzy z Krys - Stanu okazała się
                                                    najlepsza na tegorocznym Festiwalu Golonki w Mrągowie.
                                                    Jury wybrało tę potrawę spośród sześciu propozycji. Zdaniem oceniających
                                                    wyróżniała się nie tylko smakiem, ale także estetyką wykonania. Najlepszą
                                                    golonkę wybierano już po raz szósty, a imprezę obejrzało ponad tysiąc osób.

                                                    Nie zabrakło imprez towarzyszących. Był pokaz filmów fabularnych w plenerze oraz
                                                    finał siatkarskich zmagań Rosetex Cup Mazury 2007. Na scenie przy al.
                                                    Piłsudskiego wystąpiły: Folk Kapela, Szybki Montaż, B.O.R.Y, Shantaż, Czarne
                                                    Wilki i Turnioki. - W sobotę przeważały zespoły folkowe, niedziela należała do
                                                    piosenki żeglarskiej - relacjonuje Waldemar Cybul z Centrum Kultury i Turystyki
                                                    z Mrągowa.

                                                    Imprezie patronował burmistrz Mrągowa. Sponsorzy: Kompania Piwowarska S.A. -
                                                    producent marki Tyskie, SPPH Kętrzyn - producent Majonezu Kętrzyńskiego, Abpol -
                                                    dystrybutor marki Rosetex, Multimedia Polska, Centrum Reklamowe Szapiel oraz Ziaja.

                                                    Źródło: Gazeta Wyborcza Olsztyn

                                                  • rita100 Re: Najsmaczniejsza golonka jest na Warmii 28.08.07, 20:06
                                                    Festiwalu Golonki w Mrągowie
                                                    I do tygo psiwo !
                                                    Je to je nojsmakozitsze jydło, aże ślinak leci.
                                                    Mróngowo to mniasto barzo słynne, łóni tam ni bómblujó, łóni fest parcujó i
                                                    ciągle bez lato jimprezujó. To im kochery wrzó coby warnijskie jydło buło. Tak
                                                    tero mowam warnijskó goloneczke.
                                                    Ale jek jó zrobzić ?
                                                  • rita100 Re:Kartofle wnet dogorujó 28.08.07, 21:37
                                                    dogorować - dogotować

                                                    Kartofle wnet dogorujó, zaro bandzie łobziod.
                                                    Jek tlo mniajsko dogoruje sia bandzie warnijska golonka.
                                                  • rita100 Re: Drożdowa baba 30.08.07, 22:31
                                                    drożdowy - drożdzowy
                                                    drożdy - drożdze

                                                    A może tak łupsiec drożdowo kucha. Brok kupsić drożdy i zrobzić zacierka. Drożdy
                                                    só potrzebne do wypsieku tyż chlyba.
                                                  • rita100 Re:siekaczkam dziakali kapusta 02.09.07, 22:26
                                                    dziakać - siekać , rozdrabniać

                                                    Dawni ludzie siekaczkam dziakali kapusta do kisiania.
                                                    Drewnnianó łuszkó dziakała kartofle na łobziod.
                                                  • rita100 Re: Nie dziamlaj tygo jydła tak 02.09.07, 22:30
                                                    dziamlać - żuć powoli, jeść niechętnie, bez apetytu

                                                    Czi nie możesz jeść porzóndnie, a musisz tak dziamlać.
                                                  • gajowy555 Re: Pierogowy sukces i konsumpcyjna porażka 03.09.07, 11:33
                                                    No jó, nie bandziewa dziamlać tych psierogów...

                                                    Na sobotniej Warmińskiej Uczcie Pierogowej w Biesowie zabrakło pierogów -
                                                    organizatorzy nie spodziewali się tak dużego zainteresowania i choć przygotowali
                                                    ich ponad pięć tysięcy, już po trzech godzinach po pierogach nie było śladu.

                                                    Poczytojta dalyj, bo jo nie moga, tak ślinka leci...
                                                    miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,4453843.html?nltxx=1078250&nltdt=2007-09-03-02-06


                                                    Ci, którzy mieli szansę spróbować biesowskich pierogów, chwalili je. - Wspaniałe
                                                    - oceniają Krystyna i Małgorzata Milewskie. - Ciasto dobre, prawidłowo zlepione
                                                    i bardzo ciekawy smak pierogów z kaszą jaglaną, twarogiem i miętą.

                                                    Imprezę zorganizowano po raz pierwszy, ale kobiety z Biesowa zapowiadają, że
                                                    będzie co roku.

                                                    Źródło: Gazeta Wyborcza Olsztyn
                                                  • rita100 Re: Pierogowy sukces i konsumpcyjna porażka 03.09.07, 21:52
                                                    A jo am ciykawa siła kosztuje jedan psieróg ? W Krakozie tyż bułi targi
                                                    psierogów, ale jedan psieróg kosztowoł psiańć złotych.
                                                    Drogo, prowda ? Jedan - 5 zł
                                                  • rita100 Re: Am wysypała tutka faryny 11.09.07, 21:44
                                                    faryna, farina - sypki cukier

                                                    Cera wisipała mi cało tutka farini.
                                                    Do glaski kowki doje dwa łyżeczki faryny.

                                                    tutka faryni
                                                    torebka cukru
                                                  • rita100 Re: I upsiekła feferkuchi 12.09.07, 22:17
                                                    feferkuch - piernik toruński

                                                    Feferkuchi só barzo smaczne.
                                                  • rita100 Re:ćwikła - burak ćwikłowy 13.09.07, 22:47
                                                    ćwikła - burak ćwikłowy
                                                    Ładno mota ćwikła, wiglónda jek czyrwóne jepka.
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?pos=-12601
                                                    A jutro kupsie i bandó ćwikła gotowane, potam zmnielone, a potam dotraszone i
                                                    mniam, mniam z kartofelkami i sznyclem
                                                  • rita100 Re: Brok bandzie flaczyć świnie 16.09.07, 21:53
                                                    flaczyć, flaczić - patroszyć, wyjmować wnętrzności

                                                    We wojna ludzie nie brali rzeźnika, ale samńi po krijomu zarzinali i flaczili
                                                    świnie.
                                                    Kedajś to na wsiach chłopi somi flaczyli świnie , a potam wjeźli na targ do
                                                    mniasta. Flaczeli świnie tlo chłopi, bo kobiety só za mniatkie smile
                                                  • rita100 Re: Niych flakocz flaczy świnie 16.09.07, 21:57
                                                    flakocz - rzeźnik
                                                    Suła ci bitowoł tan flakocz za cieloka ?
                                                  • rita100 Re: Podaj flosterek szinki 16.09.07, 22:22
                                                    flasterek, flosterek - plasterek, cieniutki

                                                    Poddoj mi eszcze flosterek chleba.
                                                    Nakrajała z szinki cianiutkie flosterki i przinosła gościom.
                                                  • rita100 Re:Weź gablo do liwi ranki 05.10.07, 23:03
                                                    gabla, gablo - widelec, widły

                                                    Weź gablo do liwi ranki, nóż do prawi.
                                                  • rita100 Re:Mój kot je gardy (bez apetytu) 07.10.07, 22:14
                                                    gardy - bez apetytu, wybredny w jedzeniu
                                                    Mój szurol je gardy, jy mało i wybziero tilo to, co lepsze.
                                                  • rita100 Re:dostali po skrzidełku abo gordzułka 08.10.07, 22:45
                                                    gardziółka - gardziołek, szyjka drobiu

                                                    Na łobziod łuwarzułam podrobi gajsie w czorninie.
                                                    Dzeci dostali kożdi po skrzidełku abo gordzułka.
                                                  • rita100 Re:Jam to taka kartoflorka 09.12.07, 22:29
                                                    kartoflarka - kobieta lubiąca jeść kartofle
                                                    Jam to taka kartoflorka
                                        • rita100 Re: Kartofle łuż gorujó 08.10.07, 22:51
                                          garować - dogotowywać się
                                          Kartofle łuż gorujó, zaro bandzie łobziod.
                                          • rita100 Re:Dostanieta glon chlyba z marmulódó 14.10.07, 22:36
                                            glan, glon - pajda chleba, skiba chleba

                                            Na podpołudnik kożdi z kopoczów dostoł glon chleba z masłam abo marmulódó.
                                            • rita100 Re:Wołoł ło glaske wody 14.10.07, 22:40
                                              glaska - szklanka

                                              Przyjechoł zmanczóni i tak mu sia psić chciało, ze zaro wołoł ło glaska wodi.
                                              • rita100 Re:glójzda - zsiadłe mleko 14.10.07, 22:42
                                                glązda, glójzda - zsiadłe mleko

                                                Na łobziod mnieli dziakane kartofle ze skrzeczkami i glójda.
                                                • rita100 Re:Zre ta gorzoła 23.10.07, 22:37
                                                  Zre ta gorzoła, kedi tilo mo sposobność.
                                                  • rita100 Re:Zawdi cóś tam grucho (gryzie) 28.10.07, 22:18
                                                    gruchać - gryźć coś twardego (sucharki, orzechy)
                                                    Jeść to łón gwołt nie chce, ale zawdi cóś tam grucho.
                                                  • rita100 Re:grycht - danie, potrawa 28.10.07, 22:43
                                                    grycht - danie, potrawa

                                                    Jeki grycht dali woma na łobziod ?
                                                  • rita100 Re:Dzieciukom gris z mlykam dowam 29.10.07, 21:56
                                                    grys, gris - grysik, drobna kasza przenna

                                                    Dzieciom nolepsi dawać gris z mlykam
                                                  • rita100 Re:Woda w garku gulgoce 04.11.07, 22:56
                                                    gulgotać - bulgotać
                                                    Woda w garku gulgoce, stijnij jó z łognia.
                                                  • rita100 Re:haferfloki - płatki owsiane 09.11.07, 23:19
                                                    haferfloki - płatki owsiane
                                                  • rita100 Re:Moje dzieci só jyce 19.11.07, 22:49
                                                    jecy, jyci - jedzący z apetytem
                                                    Moje dzieci só jyce; co jam dom to wszystko zjedzó.
                                                  • rita100 Re:jecznica ze skrzeczkami 19.11.07, 22:51
                                                    jecznica - jajecznica.
                                                    Na frysztyk dali noma jecznica ze skrzeczkami.
                                                  • gajowy555 Re:jecznica ze skrzeczkami 20.11.07, 11:05
                                                    rita100 napisała:

                                                    > jecznica - jajecznica.
                                                    > Na frysztyk dali noma jecznica ze skrzeczkami.

                                                    A tośta noju smaka narobziuła, tak łuż lece smażyć...
                                                  • rita100 Re:jecznica ze skrzeczkami 20.11.07, 20:38
                                                    A z siuła jojków robzisz jecznice ze skrzeczkami ?
                                                    Jeno jojko to jena bómba chlesterowa - mózio dochtorzi.
                                                  • gajowy555 Re:jecznica ze skrzeczkami 20.11.07, 21:48
                                                    A znosz kogo, chto tygo cholestyrola kedajś zidzioł ?
                                                  • rita100 Re:jecznica ze skrzeczkami 20.11.07, 21:58
                                                    Pono to jajo te je ta bomba - tak pono wyglónda wink))))
                                                  • rita100 Re:Glójzda w kamniennam garku 25.11.07, 19:02
                                                    kamienny - gliniany
                                                    kamniannam
                                                    Kwaśne mlyko (glójzda) stoji na rogolu w kamniennam garku.
                                                  • gajowy555 Re:jecznica ze skrzeczkami 26.11.07, 12:58
                                                    rita100 napisała:

                                                    > Pono to jajo te je ta bomba - tak pono wyglónda wink))))

                                                    Jó, tak łostatnio na torgu kupujewam tlo dubeltowe jojka. Wszyćkie majó po dwa
                                                    żółtka. To só dubeltowe bómbki ? To je prowda, ni fałsz...
                                                  • rita100 Re:jecznica ze skrzeczkami 26.11.07, 13:32
                                                    To je prowda, jo tyż na targu takie łod baby kupuja. Jakem buła
                                                    malusia to łu noju ciajsto kokosze take jojka nosiułi. Psianky zidok
                                                    takij bómbki. Jajo take długase i zaro buło zidać co só i dwa żółtka.
                                                    A jakem kokosz rachciach i rozbełtali to w środeczku bułi jojka bez
                                                    skorupki rózniastej zielgości.
                                                  • rita100 Re:kanela - cynamon 29.11.07, 21:48
                                                    kanela - cynamon.
                                                  • rita100 Re:łuwarzyć kapustniok ze szpekam 01.12.07, 22:45
                                                    kapustniak - kapuśniak, zupa z kiszonej kapusty
                                                    kapustniok
                                                    Fej by buło tak w niydziela łuwarzyć kapustniok ze szpekam.
                                                  • rita100 Re:Mym korniwa cało familije 09.12.07, 21:08
                                                    karnić - karmić , tuczyć

                                                    Mym korniwa zawdi kila swiń, pora no siebzie, pora na przedanie.
                                                    Jo tyż musza kornić cału familije
                                                  • rita100 Re:Uwarzywa mlyko w kasztroli 12.12.07, 22:28
                                                    kasztrola - rondel, garnek płytki o prostych ścianach z rączką
                                                    Przegotuj trocha mlyka w kastroli !
                                                  • rita100 Re:Dużam kajsiokam krajoł 15.12.07, 22:38
                                                    kesak, kajsiok - tasak, duży nóż

                                                    Dużam kajsiokam krajoł połce.
                                                  • rita100 Re:kisnóńć - fermentować 29.12.07, 20:47
                                                    kisać, kisnóńć - fermentować
                                                    Ciasto kiso w koponce, cias go ługniytać.
                                                    Ziśnie Gajowego tyż kiso w gójsiorze na zinko i robzio bul, bul bul
                                                  • rita100 Re:Klekoti ze skrzeczkami-kartoflanka 07.02.08, 21:57
                                                    klekoty - rozgotowane kartofle
                                                    gęsta kartoflanka.

                                                    Na łobziod dali noma tilo klekoti ze skrzeczkami.
                                                  • rita100 Re:Co dzisioj łuklektosz z ti mónki ? 07.02.08, 21:59
                                                    klektać - ugniatać, przyklepywać, lekko ubijać.

                                                    Całe psrzedpołudnie klektałam masło.
                                                    Co dzisioj łuklektosz z ti mónki ?
                                                  • rita100 Re:kluska - też zakalec 10.02.08, 21:01
                                                    kluska - też zakalec
                                                    Ciajsto cosik klektom z mónki i wyłazi kluska.
                                                  • rita100 Re:Rospolułeś w kochrze łogań ? 27.02.08, 22:26
                                                    kocher - piec kuchenny

                                                    Rospolułaś w kochrze łogań ze az dudni. Dawni to nosmaczniejszy chlyb to buł
                                                    psieczony w kocherze. Mniano jygo buło wziejski chlyb. Takygo juz ni łodda.
                                                  • rita100 Re:kołocz to łokrungły chlyb 29.02.08, 23:03
                                                    kołacz, kolocz - bochenek chleba
                                                    okrągłego kształtu
                                                    kołocz
                                                    Kołocze só zawdi łokrungłe.
                                                  • rita100 Re:kopanka - miska do urabiania ciasta 24.03.08, 20:47
                                                    kopanka - miska do urabiania ciasta

                                                    Psrzinieś koponka, bandziewa dziś chlyp psiec
                                                  • rita100 Re:knobloszka - parówka 04.04.08, 21:43
                                                    knobloszka - parówka
                                                    Ciajsto mowam dóma na ziecierza cyli ambrół knobloszka.
                                                  • rita100 Re:bosa - o potrawie bez tłuszczu 05.04.08, 20:12
                                                    bosa - o potrawie bez tłuszczu, bez omasty.
                                                  • rita100 Re:Krajki świyżygo chleba 08.04.08, 21:16
                                                    krajka - piętka, przylepka
                                                    chodzi tu o chleb.

                                                    Krajki świyżygo chleba smakujó nolepsi
                                                  • rita100 Re:Kośniki dostawali kraśne jydło. 09.04.08, 21:37
                                                    kraśny - tłusty zaprawiony tłuszczem, pożuwny, odżywczy.

                                                    Kośniki dostawali kraśne jydło.
                                                  • rita100 Re:kubeba - angielski pieprz 15.04.08, 21:51
                                                    kubeba - angielski pieprz.
                                                  • rita100 Re:kukielka - maluski okrągły chlyb 19.04.08, 20:00
                                                    kukielka - mały bochenek chlyba kolistego kształtu
                                                  • rita100 Re:Kukle psieczewa na trzonce 19.04.08, 20:02
                                                    kula, kuklo - kołacz
                                                    Bochanki chleba pieczewa w blachach, a kukle na samam trzonce.
                                                  • rita100 Re:W kwasioku jest trocha kwasu 20.04.08, 20:30
                                                    kwas - zaczyn, zakwas

                                                    W kwasioku jest eszcze trocha kwasu.
                                                  • rita100 Re:kwasok - garnek gliniany 20.04.08, 20:32
                                                    kwasok - garnek gliniany stosowany do zakwasu.
                                                  • rita100 Re:kanela - cynamon 13.05.08, 21:17
                                                    kanela - cynamon.
                                                  • rita100 Re:koponka - drewniana łyzka 13.05.08, 21:46
                                                    koponka - drewniana łyzka do ciasta.
                                                  • rita100 Re:W niydziela bandzie kurczyna 13.05.08, 21:51
                                                    kurczyna - rosół z kury
                                                  • rita100 Re:kuklica, kukla - pleciona bułka 03.06.08, 21:33
                                                    kuklica, kukla - pleciona bułka.
                                                  • rita100 Re:lapać - chleptać 26.06.08, 21:22
                                                    lapać - chleptać, o kotach i psach
                                                    pić wciągając płyn językiem, chleptać.

                                                    Nasze małe kotki juz lapajó mlyko
                                                  • rita100 Re:leniwa kapusta 17.08.08, 21:23
                                                    leniwa kapusta - pocięta na ćwiartki i tak ugotowana.
                                                  • rita100 Re:plince na lniannam łoleju 17.10.08, 20:07
                                                    lnianny - lniany.

                                                    Łupsiekła plince na lniannam łoleju.
                                                  • rita100 Re:Do tworogu dodaja łyczka 19.10.08, 21:57
                                                    łyczek - szczypiorek

                                                    Do tworogu zawdi dodaja trocha pokrajanygo łiczka.
                                                  • rita100 Re:maltych - posiłek 20.10.08, 21:32
                                                    maltych - posiłek
                                                    obiad, kolacja.

                                                    Ludzie jidó chantnie do roboti do tych gospodarzi, gdzie dostajó dobre maltichi.
                                                  • rita100 Re:łupsiekła tort z mandlami 21.10.08, 20:48
                                                    mandle - migdały

                                                    Na jyburstok córki łupsiekła tort z mandlami.
                                                  • rita100 Re:Mnielim marchsiowo zupa 22.10.08, 21:09
                                                    marchwiowy - marchwiany
                                                    Na łobziod mnielim marchsiowo zupa
                                                  • rita100 Re:W zbanku só same mónti 08.11.08, 21:28
                                                    mąta - męt, osad.

                                                    W zbanku ni mo kowi, tam só tlo same mónti.
                                                  • rita100 Re:Gdzie je ta ziankszo móntszo ? 08.11.08, 21:40
                                                    mątwia - mątew do rozczynania zupy.

                                                    Gdzie sia podziała ta ziankszo móntszo ?
                                                  • rita100 Re:Zupa je trocha mgławo 10.11.08, 21:18
                                                    mgławy - mdławy.

                                                    Zupa z bani je zawdy trocha mgławo.
                                                  • rita100 Re:Bez łokroski só mgłe 10.11.08, 21:29
                                                    mgły - mdły.

                                                    Kartofle bez łokroski só mgłe.
                                                  • rita100 Re:Jojko je mnientkase 15.11.08, 19:10
                                                    miętkasy - nieco miękki.

                                                    Jojko je mnientkase, a jo lubzia twartsze.
                                                  • rita100 Re:Tłuste mniajso z mustriycham 21.11.08, 22:23
                                                    mustrych - musztarda.
                                                    Łón je chantnie tłuste mniajso z mustriycham.
                                                  • rita100 Re:muszkibada - 'cukier' 21.11.08, 22:29
                                                    piyrwyj roz to slysze co to je cukier
                                                  • rita100 Re:Na ziecierza dostanieta muza 21.11.08, 22:32
                                                    muza - zupa mleczna.
                                                    Na ziecierza dostanieta muza.
                                                  • rita100 Re:Nabuchtowoł sia grochu 25.11.08, 21:13
                                                    nabuchtować sie - nabuchać się.

                                                    Nabuchtowoł sia grochu, a potam narzykoł, ze brzucho go boli.
                                                  • rita100 Re:Naćpała sia łokrutnie 27.11.08, 20:19
                                                    naćpać się - najeść się
                                                    do syta.

                                                    Ludzia sia naćpali, ze az jam boki boleli.
                                                  • rita100 Re:Naddłupał kens jepka 27.11.08, 20:22
                                                    naddłupać - nadgryść, odkruszyć, oddłubać

                                                    Misz naddłupała kawałek chleba.
                                                  • rita100 Re:Jepko sia nadpsowało 27.11.08, 21:52
                                                    nadpsować - nadpsuć.
                                                  • rita100 Re:Nadziakaj psietruszka 27.11.08, 22:03
                                                    nadziakać - nasiekać.

                                                    Nadziakałaś za dużo kartofli.
                                                  • rita100 Re:Matulka nakleptała masło 29.11.08, 22:38
                                                    naklektać - klepać, ugniatać
                                                    najczęściej łopatą
                                                    Matulka nakleptała dziś łosiómnoście fóntów masła.

                                                    Bandzim kleptać masło a może pónczki ?
                                                  • rita100 Re:Dość sia nakleptalim 29.11.08, 22:41
                                                    naklektać sie - napracować się ugniatająć

                                                    Dość sia nakleptalim przi tych pónczkach, tero zabzierzewa sia do jinszi roboti
                                                  • rita100 Re:Alem sia napakowoł 02.12.08, 21:58
                                                    napakować się - obeźreć się
                                                    najeśc się, objeść się.

                                                    Alem sia napakowoł; tero witrzymom do zieczora.
                                                  • rita100 Re:Może chcesz jekiś napitek ? 03.12.08, 22:00
                                                    napitek - napój, trunek.

                                                    Czi pociajstowali woju choc jekam napsitkam ?
                                                  • rita100 Re:Napitlowoł sia psieczónki 03.12.08, 22:08
                                                    napytlować się - najeśc sie do syta.

                                                    Napitlowoł sia psieczónki z kapustó, jek jesce nigdi.
                                                  • rita100 Re:natron - soda oczyszczona 10.12.08, 22:59
                                                    natron - węglan sodu
                                                  • rita100 Re:Nażłopałi sia saradelki 11.12.08, 22:43
                                                    nażłopać się - nażreć się
                                                    Krowi nażłopałi sia saradelki, ze az boki jam wstajó
                                                  • rita100 Re:Niegodne jydło 13.12.08, 23:06
                                                    niesmaczne
                                                  • rita100 Re:Dziecko jest niejyce 14.12.08, 18:53
                                                    niejecy - mało jędzący, nie mający apetytu

                                                    Moje dziecko jest niejyce, pottikom mu różne rzeci, a łóno jeść nie chce.
                                                  • rita100 Re:czornina z nudlami 09.01.09, 22:54
                                                    nudel - kluseczka, makaron.

                                                    Na łobziod postazili noma czornina z nudlami.