Dodaj do ulubionych

Zastanawiam się nad florystyką

17.01.21, 20:17
Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pójściem do szkoły policealnej, na kierunek - oczywiście - florystyka.

Odkąd pamiętam działam przy różnych robótkach ręcznych - z różnymi efektami - haftowanie, szydełkowanie, szycie, koraliki i inne tego typu sprawy (mam świadomość, że to nie to samo, zwracam tylko uwagę na to, że mam jakieś zdolności manualne). Kiedyś, gdzieś w podstawówce miałam nawet epizod z kwiaciarstwem, "pomagałam" kwiaciarce z osiedla, a ona dawała mi do zabawy pozostałości materiałów. Z kwiatami mam raczej dobry kontakt, z tymi doniczkowymi.

Rozważam szkołę Cosinus, w której kierunek zaczyna się gdzieś w lutym i z racji tego, że jestem obecnie na innym kierunku, w innej szkole, musiałabym go rzucić - i tak planuję to zrobić - dlatego chciałabym zebrać trochę więcej informacji od ludzi, którzy siedzą w fachu.

Zaznaczę tylko, że podchodzę do sprawy poważnie, wiem, że nie jest to tak łatwa praca jak mogłoby się wydawać.

> Jak to jest z początkującymi? Czy trudno jest znaleźć miejsce na praktyki, staż i późniejszą pracę?

> Czy taki "początkujący florysta" będzie w stanie sam się utrzymać?

> Skąd czerpać wiedzę? I jak to jest z rozwojem pozaszkolnym?

> Czy są jakieś cechy, które uniemożliwiają pracę w zawodzie? I z drugiej strony - takie które są niezbędne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
Obserwuj wątek
    • faficzek1 Re: Zastanawiam się nad florystyką 09.03.21, 11:29
      www.facebook.com/cosinus.koszalin/photos/a.376385525902046/1675690825971503/
    • belamom555 Re: Zastanawiam się nad florystyką 12.03.21, 16:25
      szkoła Cosinus w Koszalinie
    • tutusek67689 Re: Zastanawiam się nad florystyką 25.03.21, 13:11
      na florystykę do tylko do cosinusa
    • edyta_20 Re: Zastanawiam się nad florystyką 18.05.21, 16:43
      Ja skończyłam w zeszłym roku florystykę w ŻAK-u i jestem bardzo zadowolona. Kierunek był bezpłatny. Dostałam wszystkie niezbędne materiały. Prowadząca była super! Także naprawdę polecam :) Jeśli chciałabyś się dowiedzieć czegoś więcej, to daj znać w komentarzu, chętnie odpowiem :)
    • colorandflowers Re: Zastanawiam się nad florystyką 03.06.21, 20:32
      Szkoła szkołą, ale liczy się wyczucie gustu, zdolności manualne oraz oczywiście doświadczenie (możesz trenować kupując w hurtowni kwiaty do odpadu za parę groszy i na nich ćwiczyć bukiety z różnych stron kwiaciarni) + rzecz jasna uśmiech przy obsłudze Klienta ;) Czasem w Polsce są organizowane szkolenia przez holenderskich florystów (facetów). Cuda robią.
    • joanisia Re: Zastanawiam się nad florystyką 07.06.21, 13:41
      Cosinusa mogę polecić, w moim przypadku atmosfera i nauczyciele byli naprawdę super, a to ważna sprawa :) jeżeli chodzi o praktyki itd to nie jest bardzo trudno i w razie czego szkoła też pomaga
    • kwiatunia23 Re: Zastanawiam się nad florystyką 29.11.21, 15:06
      Hej, najważniejsze żeby robić to co się czuje i kocha :) Wtedy jest sens zaczynać cokolwiek, jeśli piszesz, że podchodzisz do sprawy poważnie to tym bardziej <3 Potrzebna determinacja i wola walki o swoje marzenia i możesz wszystko! Trzymam kciuki i powodzenia!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka