Dodaj do ulubionych

Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świadectwa?

28.06.06, 15:55
Witam

Chcę w miarę szybko zrobić podstawowy kurs florystyczny.
Najszybciej i najtaniej byłoby w kwiaciarni, ale czy kwiaciarnie mogą
szkolić? Czy są jakieś stopnie i np. mistrz florystyki może wystawiać
świadectwa ukończenia kursu????

Osoby znające temat proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
sidesaddle
Obserwuj wątek
    • ikeru Re: Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świade 29.06.06, 09:38
      Witam! otóż sprawa wygląda następująco: pracując w kwiaciarni masz szansę
      nauczyc się dużo od doświadczonych florystek, podpatrzeć jak one wykonują
      kompozycje kwiatowe, bukiety itp. moim zdaniem jest to bardzo dobra
      forma "szkolenia florystycznego" (lepsza niż same kursy florystyczne), ale
      niestety kwiaciarnia nie wystawia żadnych świadectw jeśli chodzi o
      umiejętności, więc tytuł mistrza florystyki uzyskujesz jedynie biorąc udział w
      kursach florystycznych (które są dosyć drogie). szukając pracy w kwiaciarni
      kursy są mile widziane, ale i bez nich też można się obejść, najważniejsza jest
      praktyka na stanowisku bukieciarza.
      ---
      Pozdrawiam :)
      • sidesaddle Re: Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świade 29.06.06, 19:08
        Dzięki za odpowiedź.
        Planuję szukać pracy za granicą właśnie w kwiaciarni i dlatego jakiś papier by
        się przydał. Będą chyba musiały wystarczyć referencje.
        Wiesz coś o tym zawodzie w Norwegii czy Danii??

Pozdrawim
        sidesaddle
        • ikeru Re: Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świade 29.06.06, 21:48
          Witam:)!
          Nie mam pojęcia jak to jest z pracą w kwiaciarni w Norwegii czy Danii. Wydaje
          mi się jednak, że praca mogła by być ekscytująca, pod warunkiem że zna się
          język angielski lub norweski/duński, bo przecież trzeba się jakoś dogadać w
          sprawie bukietu chociażby. W każdym razie popieram Twoje starania- warto
          spróbować! ja pracowałam w Norwegii w firmie ogrodniczej:)cudowny kraj,
          wspaniali ludzie...aż by się chciało wrócić...
          • sidesaddle Re: Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świade 01.07.06, 21:38
            Norwegia też mi się podoba.
            A mogłabyś mi polecić jakąś książkę do samodzielnej nauki wiązania bukietów?
            Co powinien umieć mistrz florystyki?? Wiem że szkoła w Poznaniu szkoli w 3
            stopniach według systemu niemieckiego. Wiesz coś o tym systemie??

A może są ciekawe strony w internecie, jakiś kurs internetowy??

Za odpowiedź z góry wielkie dzięki

Pozdrówka
            sidesaddle
            • ikeru Re: Czy kwiaciarnie mogą szkolić,wystawiać świade 02.07.06, 20:16
              jeśli chodzi o fachową literaturę ja ososbiście zakupiłam sobie książkę pani
              Anny Nizińskiej pt:Bukieciarstwo i dekoracje roślinne. Można tam znaleźć porady
              na temat samej sztuki układania kwiatów jak i na temat techniki:)jest tez
              trochę zdjęć i szkiców kompozycji. Poza tym ja nie słyszałam o 3 stopniach
              szkolenia,bo po prostu nie brałam udziału w żadnych kursach. Jeśli chcesz to
              mogę Ci udzielić jakiś porad dotyczących samych kompozycji:) a stron w necie
              jest nawet sporo tylko jak szukasz czegoś konkretnego to nie możesz znaleźć.
              polecam też prenumeratę czasopisma "Bukiety" itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka